Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 9.I

НАРЕДБА № 13 ОТ 2 ЮЛИ 2002 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДАЛЕКОСЪОБЩИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ, ПОДЛЕЖАЩИ НА ИНДИВИДУАЛНО ЛИЦЕНЗИРАНЕ, РЕГИСТРИРАНЕ ПО ОБЩА ЛИЦЕНЗИЯ И СВОБОДЕН РЕЖИМ

 

НАРЕДБА № 13 ОТ 2 ЮЛИ 2002 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДАЛЕКОСЪОБЩИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ, ПОДЛЕЖАЩИ НА ИНДИВИДУАЛНО ЛИЦЕНЗИРАНЕ, РЕГИСТРИРАНЕ ПО ОБЩА ЛИЦЕНЗИЯ И СВОБОДЕН РЕЖИМ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА

Обн. ДВ. бр.67 от 12 Юли 2002г., отм. ДВ. бр.2 от 9 Януари 2004г.

Отменена с § 4 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 13 от 22 декември 2003 г. за определяне на видовете далекосъобщителни дейности, подлежащи на индивидуално лицензиране и регистрация по обща лицензия - ДВ, бр. 2 от 9 януари 2004 г.


Раздел I.

Чл. 1. С тази наредба се определят далекосъобщителните дейности, подлежащи на индивидуално лицензиране, регистриране по обща лицензия и свободен режим.


Раздел II.
Индивидуално лицензиране

Чл. 2. Далекосъобщителни дейности се изпълняват въз основа на индивидуални лицензии, когато се предоставя индивидуално определен ограничен ресурс за:

1. изграждане, поддържане и използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване след решение на Съвета за електронни медии (CЕМ);

2. изграждане, поддържане и използване на обществени далекосъобщителни мрежи за радиоразпръскване;

3. изграждане, поддържане и използване на обществени или обособени далекосъобщителни мрежи за персонално повикване;

4. изграждане, поддържане и използване на обществени или обособени далекосъобщителни подвижни TRUNK мрежи;

5. изграждане, поддържане и използване на обществени далекосъобщителни подвижни клетъчни мрежи NMT и/или с използване на цифрови технологии в радиочестотен обхват 450 MHz;

6. изграждане, поддържане и използване на обществени далекосъобщителни подвижни клетъчни мрежи GSM 900 и/или 1800 и DCS 1800;

7. изграждане, поддържане и използване на обществени далекосъобщителни подвижни мрежи UMTS;

8. изграждане, поддържане и използване на обществени или обособени далекосъобщителни мрежи от неподвижната спътникова радиослужба;

9. изграждане, поддържане и използване на обществени или обособени далекосъобщителни мрежи от неподвижната радиослужба;

10. изграждане, поддържане и използване на обществени далекосъобщителни мрежи в радиочестотен обхват 40 GHz за разпространение на радио- и телевизионни сигнали;

11. изграждане, поддържане и използване на обществена далекосъобщителна мрежа TFTS;

12. изграждане, поддържане и използване на обособени далекосъобщителни подвижни мрежи PMR;

13. изграждане, поддържане и използване на обособена далекосъобщителна мрежа за морско търсене и спасяване и разпространяване на текуща информация за осигуряване на безопасността на корабоплаването;

14. изграждане, поддържане и използване на обществени и обособени далекосъобщителни мрежи за пренос на данни.

15. позициите на геостационарната орбита, определени за Република България с международни споразумения.


Чл. 3. Далекосъобщителни дейности се изпълняват въз основа на индивидуални лицензии, когато се изгражда, поддържа и използва обществена далекосъобщителна мрежа и се предоставят обществени далекосъобщителни услуги чрез нея за:

1. изграждане, поддържане и използване на обществена кабелна далекосъобщителна мрежа за разпространение на радио- и телевизионни сигнали;

2. изграждане, поддържане и използване на обществени далекосъобщителни мрежи за пренос на данни;

3. изграждане, поддържане и използване на обществени далекосъобщителни телеграфни мрежи;

4. изграждане, поддържане и използване на обществени далекосъобщителни телексни мрежи.


Чл. 4. Далекосъобщителни дейности се изпълняват въз основа на индивидуални лицензии, когато се предоставя гласова услуга, достъп до гласова услуга и/или всеобщо предлагана услуга, както следва:

1. чрез изграждане, поддържане и използване на обществени далекосъобщителни фиксирани телефонни мрежи;

2. чрез изграждане, поддържане и използване на обществени далекосъобщителни мрежи - системи от телефонни апарати за обществено ползване.


Чл. 5. Далекосъобщителни дейности се изпълняват въз основа на индивидуални лицензии, когато се изгражда, поддържа и използва технологична мрежа, за нуждите на:

1. националната линейна пътна инфраструктура;

2. националната линейна железопътна инфраструктура;

3. националната линейна инфраструктура за предоставяне на газ;

4. националната линейна инфраструктура за предоставяне на електричество.


Чл. 6. Далекосъобщителни дейности се изпълняват въз основа на индивидуална лицензия, когато се изграждат, поддържат и използват мрежи, с които се осъществяват далекосъобщения чрез радиослужбите въздушна подвижна, радиолокация и въздушна радионавигация за управление на въздушното движение и осигуряване на аеронавигационното обслужване за постигане на безопасност, ефективност и редовност на полетите в обслужваното гражданско въздушно пространство.


Раздел III.
Регистриране по обща лицензия

Чл. 7. Далекосъобщителни дейности се изпълняват въз основа на регистриране по обща лицензия, когато се осъществяват далекосъобщения за собствени нужди с използване на радиочестотен спектър за общо ползване, в съответствие с Националния план за разпределение на радиочестотния спектър, чрез:

1. изграждане, поддържане и използване на обособени далекосъобщителни мрежи за персонално повикване;

2. изграждане, поддържане и използване на обособени далекосъобщителни мрежи за пренос на данни;

3. изграждане, поддържане и използване на обособени далекосъобщителни подвижни мрежи;

4. изграждане, поддържане и използване на спътникови мрежи за репортажни цели - SNG;

5. изграждане, поддържане и използване на далекосъобщителни мрежи от неподвижната радиослужба за репортажни цели;

6. любителска радиослужба;

7. радиостанции и радиолокационни станции на плаващи обекти;

8. радиостанции на въздухоплавателни средства;

9. неподвижна спътникова радиослужба;


Чл. 8. Далекосъобщителни дейности се изпълняват въз основа на регистриране по обща лицензия, когато се предоставя обществена далекосъобщителна услуга - достъп до глобални спътникови системи.


Раздел IV.
Свободен режим

Чл. 9. (1) Не се изисква лицензия за дейностите, определени в чл. 81, ал. 1 от Закона за далекосъобщенията.

(2) Не се изисква лицензия за използване на радиосъоръжения с малък обсег на действие, чрез които не се предоставят далекосъобщителни услуги.

(3) Не се изисква лицензия за изграждането, поддържането и използването на вътрешни телефонни мрежи.

(4) Не се изисква лицензия и за:

1. използване на спътникови крайни устройства от подвижна спътникова служба;

2. използване на крайни устройства от подвижна радиослужба, работещи в радиочестотния обхват CB 27 MHz и PMR 446 MHz;

3. изграждане, поддържане и използване на обособени далекосъобщителни мрежи за предаване на данни без ползване на радиочестотен спектър;

4. изграждане, поддържане и използване на обособени далекосъобщителни мрежи и устройства, ползващи ISM радиочестотни обхвати;

5. предоставяне на далекосъобщителни услуги чрез телефонни апарати;

6. предоставяне на услуги с добавена стойност;

7. използване на крайни далекосъобщителни устройства.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. Глобална спътникова мрежа е спътникова мрежа, която осигурява далекосъобщения по цялото земно кълбо.

2. Услуги с добавена стойност са услуги, които се явяват допълнителни към основната услуга за съответната далекосъобщителна мрежа.

3. ISM (Industrial, Scientific and Medical) радиочестотни обхвати е съвкупност от честотни ленти, предназначени главно за промишлени, научни, медицински, битови или подобни приложения.

4. PMR (Professional/Privatе Mobile Radio) са професионални/частни далекосъобщителни мрежи от земна подвижна радиослужба, в които всички радиостанции се свързват равнопоставено помежду си директно или чрез ретранслатор.

5. PMR (Professional/Privatе Mobile Radio) 446 MHz са радиостанции от професионални/частни мрежи от земна подвижна радиослужба, работещи в честотния обхват 446 - 446.1 MHz.

6. CB (Citizen Band) 27 MHz е граждански късовълнов обхват 27 MHz.

7. Радиостанция е един или повече предаватели или предаватели и приемници, вкл. необходимото оборудване на едно място за осъществяване на далекосъобщения в честотните обхвати на различните радиослужби.

8. UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) е трето поколение подвижна безжична далекосъобщителна система, способна да предоставя високоскоростни мултимедийни услуги за обществено ползване чрез земни и спътникови мрежи.

9. TRUNK мрежа е подвижна радиомрежа, чрез която потребителите, физически или юридически лица, съвместно използват радиочестотен спектър за професионални цели.

10. SNG (Satellite News Gathering) е пряко излъчване на новини, когато телевизионната картина и съпътстващ звук или само звук се изпраща от подвижно радиопредавателно съоръжение от мястото на събитието към студио през спътник.

11. NMT (Nordic Mobile Telecommunications) е аналогова обществена клетъчна подвижна далекосъобщителна мрежа, която се основава на общо споразумение между скандинавските страни за изготвяне и съставяне на технически спецификации.

12. GSM900/1800 (Global System Mobile) е глобална система за мобилни комуникации. GSM е наименованието на земна подвижна Паневропейска обществена цифрова клетъчна далекосъобщителна мрежа.

13. DCS 1800 (Digital Communications System) е цифрова клетъчна система в честотния обхват 1800 MHz, използваща GSM технология; системата е позната също и като GSM 1800.

14. TFTS (Terrestrial Flight Telecommunications System) е радиотелефонна система за провеждане на телефонни разговори между борда на самолет и земни станции, обслужващи даден географски район, които са свързани към обществена далекосъобщителна мрежа.


§ 2. Радиослужбите съгласно радиоправилата на Международния съюз по далекосъобщения са: неподвижна, неподвижна - спътникова, подвижна, подвижна - спътникова, морска подвижна, морска подвижна - спътникова, въздушна подвижна ("R", "OR"), въздушна подвижна - спътникова ("R", "OR"), земна подвижна, земна подвижна - спътникова, радиоразпръскване, радиоразпръскване - спътниково, радиоастрономия, радионавигация, радионавигация - спътникова, въздушна радионавигация, въздушна радионавигация - спътникова, морска радионавигация, морска радионавигация - спътникова, радиолокация, радиолокация - спътникова, любителска, любителска - спътникова, космически изследвания, радиоопределяне, радиоопределяне - спътниково, космическа експлоатация, метеорологична, метеорологична - спътникова, метеорологични средства, изследване на земята - спътниково, стандартна честота и сигнал за време, стандартна честота и сигнали за време - спътникови, междуспътникова, за безопасност, специални.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Наредбата се издава на основание чл. 39, ал. 6 от Закона за далекосъобщенията.


§ 4. Тази наредба отменя Наредба № 13 от 2001 г. за определяне на далекосъобщителните дейности, подлежащи на индивидуално лицензиране, регистриране по обща лицензия и свободен режим (ДВ, бр. 48 от 2001 г.).


§ 5. Издадените лицензии по реда на Наредба № 13 от 2001 г. за определяне на далекосъобщителните дейности, подлежащи на индивидуално лицензиране, регистриране по обща лицензия и свободен режим запазват своето действие и се привеждат в съответствие с тази наредба.


§ 6. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките