Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 29.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 83 ОТ 15 АПРИЛ 2003 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ПО ЕВРОПЕЙСКА КОМУНИКАЦИЯ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 83 ОТ 15 АПРИЛ 2003 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ПО ЕВРОПЕЙСКА КОМУНИКАЦИЯ

Обн. ДВ. бр.38 от 23 Април 2003г., изм. ДВ. бр.13 от 17 Февруари 2004г., изм. ДВ. бр.56 от 29 Юни 2004г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2004 г.) Създава Съвет по европейска комуникация, наричан по-нататък "съвета", с функции по:

1. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2004 г.) планиране на Комуникационната стратегия за подготовка на членството на Република България в Европейския съюз;

2. контрол и оценка на изпълнението на Комуникационната стратегия за подготовка на членството на Република България в Европейския съюз, наричана по-нататък "стратегията", Плана за действие 2002 - 2006 г., наричан по-нататък "плана", и на работната програма за съответната година.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2004 г.) При осъществяване на своите функции съветът като колективен орган за широко обществено представителство по въпросите на европейската интеграция и комуникация с гражданите предлага на председателя на Съвета по европейска интеграция проекти на решения:

1. по основни моменти от кампанията по информирането и популяризирането процеса на присъединяване на Република България към Европейския съюз, както и по изграждането на образа на България в страните членки и страните кандидатки в рамките на стратегията;

2. относно представянето в публичното пространство на открити или спорни въпроси от процеса на присъединяване на Република България към Европейския съюз, подлагането им на обществени дебати и постигането на консенсус;

3. други предложения, препоръки и мнения на заинтересуваните партньори, свързани с реализирането на стратегията;

4. за одобряване на годишна работна програма за съответната година и за разпределение на бюджета за изпълнение на Комуникационната стратегия по приоритети и изпълнители;

5. за одобряване на годишен отчет за изпълнението на работната програма за предходната година до 31 януари следващата година;

6. за приемане на 6-месечни доклади по изпълнението на плана.


Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2004 г.) Съветът се състои от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове.

(2) Председател на съвета е министърът на външните работи.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2004 г.) Заместник-председатели на съвета са министърът по европейските въпроси и заместник-министърът на външните работи, който отговаря за въпросите на европейската интеграция.

(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 56 от 2004 г.) Членове на съвета са: заместник-министрите, отговарящи за въпросите на евроинтеграцията, председателите на комисиите за икономическо и социално сближаване, председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, представители на неправителствени организации, социални и икономически партньори и академични среди.

(5) По покана на председателя в заседанията на съвета могат да участват и представители на неправителствени организации, социалните и икономическите партньори и академичните среди.


Чл. 4. Членовете на съвета не получават възнаграждение за участието си в неговата работа.


Чл. 5. В работата на съвета със статут на наблюдатели участват представител на Делегацията на Европейската комисия и на определени от съвета донорски организации.


Чл. 6. (1) Съветът провежда заседания най-малко веднъж на 6 месеца.

(2) Заседанията на съвета се свикват от председателя.

(3) Заседания на съвета могат да се свикват и по предложение най-малко на 1/4 от неговите членове или на консултативния комитет.

(4) Дневният ред за всяко заседание се утвърждава от председателя в срок 7 дни преди провеждането му. Материалите по дневния ред и от заседанията се утвърждават от председателя и се изпращат на членовете на съвета в срок 7 дни преди заседанието. Предложения за включване на въпроси за разглеждане и промени в дневния ред може да прави всеки от членовете на съвета в писмена форма до председателя в периода между уведомяването на членовете за датата на свикване на заседанието и утвърждаването на дневния ред.

(5) Заседанията на съвета се провеждат в присъствието най-малко на половината от членовете му. Решенията се вземат с обикновено мнозинство.

(6) За всяко заседание на съвета се води протокол, който се подписва от председателя и от секретаря.


Чл. 7. Министърът на външните работи всяка година до 28 февруари внася за разглеждане и приемане от Министерския съвет годишен отчет за изпълнението на работната програма по стратегията за предходната година и годишна работна програма за съответната година.


Чл. 8. (1) Към съвета се създава консултативен комитет, в чийто състав влизат по един представител от всяко министерство, определен със заповед от съответния министър.

(2) Председател на консултативния комитет е заместник-министърът на външните работи, в чийто ресор са въпросите на европейската интеграция.

(3) Консултативният комитет има следните функции:

1. подпомага съвета при формулирането и изработването на решения по изпълнението на стратегията;

2. следи изпълнението на заложените мерки в работната програма за съответната година към плана по стратегията относно съответствието им с целите и приоритетите на стратегията;

3. оказва съдействие на съвета при определяне и актуализиране на теми и послания по изпълнение на стратегията в съответствие с националните приоритети по отделните теми от преговорите с Европейския съюз.

(4) Консултативният комитет се свиква на заседание от председателя 4 пъти в годината - преди началото и в средата на всяко ротационно председателство на Европейския съюз, а при необходимост - и извънредно - по инициатива на председателя или на някой от членовете.


Чл. 9. (1) В работата си съветът и консултативният комитет се подпомагат от административното звено в Министерството на външните работи, изпълняващо функции по координация и планиране на стратегията.

(2) Началникът на звеното по ал. 1 е и секретар на съвета със следните функции:

1. организира подготовката и провеждането на заседанията на съвета;

2. подготвя протоколите от заседанията на съвета;

3. предоставя на членовете на съвета протокол от заседанието на съвета в срок 14 дни след провеждането му;

4. води отчетност за становищата и решенията, взети на заседанията на съвета;

5. координира изпълнението на решенията на съвета и необходимия обмен на информация между заинтересуваните страни;

6. подпомага председателя в неговата работа;

7. съхранява документацията на съвета.

(3) Функциите на секретар на консултативния комитет се изпълняват от служител на административното звено по чл. 9, ал. 1, който:

1. организира подготовката и провеждането на заседанията на комитета;

2. подготвя протоколите от заседанията на комитета;

3. предоставя на членовете на комитета протокол от заседанието на комитета в срок 14 дни след провеждането му;

4. води отчетност за становищата и решенията, взети на заседанията на комитета;

5. координира изпълнението на решенията на комитета и необходимия обмен на информация между заинтересуваните страни;

6. подпомага председателя на комитета в неговата работа;

7. съхранява документацията на комитета.


Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2004 г.) (1) Дейностите по изпълнението на плана се финансират от бюджета на Министерския съвет за съответната година по решение на Съвета по европейска интеграция.

(2) По решение на Съвета по европейска интеграция отделни дейности могат да се финансират и от донори.

(3) Министърът на външните работи внася предложение за решение по ал. 1 и 2 в Съвета по европейска интеграция.


Чл. 11. За изпълнението на стратегията в министерствата се създават вътрешноведомствени групи по европейска комуникация, в които задължително се включват: членът на консултативния комитет, представител на дирекцията по европейска интеграция и представител на звеното за връзки с обществеността. По преценка на съответния министър в групите се включват и други определени от него лица.


Чл. 12. (1) По предложение на съвета или по преценка на неговия председател изпълнението на дейности по плана може да се възлага на външни изпълнители.

(2) Договорите с външни изпълнители се сключват от министъра на външните работи или от изрично упълномощено от него длъжностно лице в рамките на предвидения за тези цели бюджет.


Заключителни разпоредби

§ 1. Отменя се Постановление № 93 на Министерския съвет от 2002 г. за създаване на Съвет по европейска комуникация (ДВ, бр. 48 от 2002 г.).


§ 2. В срок 14 дни от влизането в сила на постановлението министрите определят лицата по чл. 8, ал. 1 и чл. 11 и уведомяват за това министъра на външните работи.


§ 3. Постановлението се приема на основание чл. 21 от Закона за администрацията.


§ 4. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на външните работи.


Промени настройката на бисквитките