Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 46 от 28.V

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 16 АПРИЛ 2003 Г. ЗА РЕДА И ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 16 АПРИЛ 2003 Г. ЗА РЕДА И ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Обн. ДВ. бр.39 от 25 Април 2003г., изм. ДВ. бр.99 от 11 Ноември 2003г., отм. ДВ. бр.46 от 28 Май 2004г.

Отменена с § 4 от Преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 3 от 17 май 2004 г. за организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити - ДВ, бр. 46 от 28 май 2004 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се определят условията и редът за организиране и провеждане на държавните зрелостни изпити.


Чл. 2. Държавните зрелостни изпити по чл. 24, ал. 2 от Закона за народната просвета и чл. 7, ал. 1, 2 и 3 от Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план за придобиване на средно образование се полагат от учениците, успешно завършили XII клас.


Чл. 3. (1) Организирането, провеждането и оценяването на държавните зрелостни изпити се извършва на национално, регионално и училищно равнище от органите, комисиите и лицата, посочени в чл. 35 и 36 от Наредба № 3 от 2003 г. за системата на оценяване (ДВ, бр. 37 от 2003 г.).

(2) Организацията, провеждането и оценяването на държавните зрелостни изпити се осъществяват по график на дейностите, определен съгласно приложение № 1.


Чл. 4. (1) Родители и учители на ученици, които завършват ХII клас, както и лица, извършващи образователни услуги на тези ученици, не могат да участват в състава на комисиите по чл. 3, ал. 1 и да бъдат квестори и учители консултанти.

(2) Обстоятелствата по ал. 1 се удостоверяват с декларация.


Чл. 5. Документацията, свързана с организацията, провеждането и оценяването на държавните зрелостни изпити, се съхранява в сроковете, посочени в Наредба № 4 от 2003 г. за документите за системата на народната просвета.


Чл. 6. Държавните зрелостни изпити се провеждат анонимно с изключение на практическите изпити по информатика, информационни технологии, изобразително изкуство, музика и физическо възпитание и спорт.


Чл. 7. Учениците, завършили успешно XII клас, полагат държавните зрелостни изпити задължително на територията на областта, в която са завършили успешно последния гимназиален клас.


Чл. 8. Учениците, завършили успешно XII клас в българските училища в чужбина, полагат държавни зрелостни изпити задължително в същото училище.


Чл. 9. (1) Учениците по чл. 7 и 8, които желаят да бъдат допуснати до държавни зрелостни изпити, подават заявление по образец (приложение № 2) до директора на училището, в което се обучават.

(2) Лица, които са придобили правото да полагат зрелостни изпити през минали учебни години, но не са ги положили успешно, подават заявлението по ал. 1 до директора на училището, в което са се обучавали, а в случаите, когато то е преобразувано или закрито - до регионалния инспекторат по образованието (РИО).


Чл. 10. Контролът по организацията, провеждането и оценяването на държавните зрелостни изпити се осъществява от Министерството на образованието и науката (МОН).


Глава втора.
ОРГАНИЗАЦИЯ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ

Раздел I.
Органи, комисии и лица, които осъществяват дейностите по организацията, провеждането и оценяването на държавните зрелостни изпити

Чл. 11. (1) Организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити на национално равнище се осъществяват от:

1. Министерството на образованието и науката;

2. Националното звено за оценяване в средното образование (НЗОСО);

3. комисии за подготовката на изпитните материали по съответните учебни предмети.

(2) Държавните зрелостни изпити се оценяват от национални комисии за оценяване по всеки учебен предмет.


Чл. 12. Организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити на регионално равнище се осъществяват от:

1. регионалния инспекторат по образованието;

2. регионална комисия за организация и контрол на държавните зрелостни изпити, наричана за краткост регионална комисия за организация и контрол;

3. регионални комисии за подготовка и провеждане на държавните зрелостни изпити по всеки учебен предмет.


Чл. 13. Организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити на училищно равнище се осъществяват от:

1. училището, в което ученикът завършва XII клас;

2. училището, в което се провежда държавен зрелостен изпит;

3. училищна зрелостна комисия;

4. квестори;

5. учители консултанти.


Раздел II.
Организация и провеждане на държавните зрелостни изпити на национално равнище

Чл. 14. Министърът на образованието и науката:

1. определя в началото на всяка учебна година датите за провеждане на държавните зрелостни изпити в сесиите по чл. 34, ал. 1 от Наредба № 3 от 2003 г. за системата на оценяване;

2. утвърждава комисии за подготовка на изпитните материали по предложение на НЗОСО съгласувано със съответната дирекция в МОН;

3. утвърждава изпитните материали;

4. утвърждава конкретни правила за оценяване, съобразени със съответните изпитни материали;

5. утвърждава националните комисии за оценяване по всеки учебен предмет по предложение на НЗОСО съгласувано със съответната дирекция в МОН;

6. утвърждава правилата за засекретяване и разсекретяване на изпитните работи по предложение на НЗОСО;

7. определя представител на МОН за всяко българско училище в чужбина при провеждане на държавните зрелостни изпити;

8. контролира организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити.


Чл. 15. Националното звено за оценяване в средното образование:

1. осигурява необходимите програмни продукти за информационното обслужване на дейностите по провеждане на държавните зрелостни изпити;

2. съставя и изпраща в РИО списък на кодовете на регионите съгласно приложение № 3;

3. организира събирането, обработването и класифицирането на информацията за зрелостниците от цялата страна и от българските училища в чужбина, както и за резултатите от държавните зрелостни изпити;

4. предлага на министъра на образованието и науката след съгласуване със съответната дирекция в МОН комисии за подготовка на изпитните материали и провежда обучението им;

5. предлага на министъра след съгласуване със съответната дирекция в МОН национални комисии за оценяване и провежда обучението им;

6. организира и контролира работата на комисиите за подготовка на изпитните материали и на националните комисии за оценяване;

7. организира апробирането, отпечатването на изпитните материали и предаването им на РИО и на представителите на МОН за българските училища в чужбина при спазване на изискванията за секретност;

8. организира изработването, отпечатването и разпространението на материалите и документите, необходими за провеждането на държавните зрелостни изпити;

9. организира събирането и засекретяването на изпитните работи и събирането на изпитните материали на неявилите се зрелостници;

10. организира предаването на изпитните работи на националните комисии по оценяване;

11. организира разсекретяването на оценените изпитни работи и ги предава заедно с протоколите с изпитните резултати на регионалните комисии за организация и контрол на държавните зрелостни изпити.


Чл. 16. (1) Представителят на МОН за всяко българско училище в чужбина получава от НЗОСО изпитните материали и документите, необходими за провеждането на държавните зрелостни изпити, и ги предава на директора на училището. Получаването и предаването на изпитните материали и документи се извършва с приемателно-предавателен протокол.

(2) След приключване на изпитния ден представителят на МОН за всяко българско училище в чужбина получава от директора на училището протоколите от проведените държавни зрелостни изпити, пликовете с изпитните работи и изпитните свитъци на зрелостниците, които не са се явили, и ги предава на НЗОСО. Протоколите се получават и предават с приемателно-предавателен протокол.


Чл. 17. (1) Комисиите за подготовка на изпитните материали се създават по всеки учебен предмет, по който се полагат държавни зрелостни изпити.

(2) В състава на комисията се включват учители, представители на висшите училища, служител на НЗОСО и експерт по съответния учебен предмет от МОН.

(3) Комисията по ал. 1 изработва варианти на изпитните материали и правилата за оценяването им.


Чл. 18. (1) Националните комисии за оценяване се създават по всеки учебен предмет, по който се полагат държавни зрелостни изпити.

(2) В състава на комисията се включват учители, представители на висшите училища, служители на НЗОСО и експерти от МОН и РИО.

(3) За извършване на оценяването членовете на комисията се разпределят на едно или повече места в страната.

(4) Всяка изпитна работа се проверява и оценява индивидуално от двама оценители, членове на комисията по ал. 1.

(5) Оценяването се извършва в съответствие с изискванията за оценяване в учебно-изпитните програми, правилата за оценяване по чл. 37, ал. 2 от Наредба № 3 за системата на оценяване и правилата по чл. 14, т. 4.

(6) Оценката за всяка изпитна работа се формира като средноаритметична от индивидуалните оценки на двамата оценители с точност до 0,01.

(7) Оценката от държавните зрелостни изпити е окончателна.


Раздел III.
Организация и провеждане на държавните зрелостни изпити на регионално равнище

Чл. 19. Регионалният инспекторат по образованието:

1. организира и контролира провеждането на държавните зрелостни изпити на територията на областта;

2. определя регионалната комисия за организация и контрол на държавните зрелостни изпити;

3. определя регионалните комисии за подготовка и провеждане на държавните зрелостни изпити по всеки учебен предмет.


Чл. 20. (1) Регионалната комисия за организация и контрол ръководи, координира и контролира дейността на училищата и лицата по чл. 13.

(2) Регионалната комисия за организация и контрол:

1. подготвя и изпраща до всички училища в региона, в които се осъществява обучение в ХII клас, училищен код, първите две цифри на който съответстват на кода на региона съгласно приложение № 3;

2. подготвя и изпраща списък на училищата от региона с техните кодове в НЗОСО;

3. обобщава и изпраща справките съгласно приложения № 4, 4а и 4б до директора на НЗОСО - на хартиен и магнитен носител;

4. определя подходящи сгради и зали в тях и спортни бази за провеждане на държавните зрелостни изпити;

5. изисква от директорите на училищата в региона предложения за учители - консултанти по учебните предмети, включително и специални педагози, владеещи брайл и жестомимика, за дежурство по време на държавните зрелостни изпити и за квестори;

6. утвърждава и разпределя учители - консултанти по учебните предмети, включително и специални педагози, владеещи брайл и жестомимика, за дежурство по време на държавните зрелостни изпити и квесторите за изпитните зали; квесторите не могат да са учители по учебния предмет, по който се полага държавният зрелостен изпит, както и да са в зали със зрелостници, обучаващи се в училището, в което преподават;

7. уведомява и изисква от директорите на училищата, от които са утвърдени квестори и/или учители консултанти, да определят със заповед времето и мястото за тяхното дежурство;

8. уведомява директорите на училищата, в които се провеждат държавни зрелостни изпити, за утвърдените учители консултанти и квестори;

9. осигурява на директорите на училищата, в които се провеждат държавни зрелостни изпити, инструктаж за квесторите в писмен вид;

10. получава от училищата, в които се осъществява обучение в XII клас, списъците на зрелостниците, които не са допуснати до държавни зрелостни изпити, обобщава информацията и я изпраща до НЗОСО;

11. разпределя и изготвя списъци на зрелостниците по изпитни сгради и зали.

(3) Регионалната комисия за организация и контрол получава от представител на НЗОСО изпитните материали в деня преди изпита, съхранява ги и в деня на изпита ги предава на директорите на училищата, в които се провежда съответният държавен зрелостен изпит. Изпитните материали се получават и предават с приемателно-предавателен протокол.

(4) Регионалната комисия за организация и контрол след приключване на изпитния ден приема от регионалните комисии за подготовка и провеждане на държавните зрелостни изпити по съответните учебни предмети протоколите от проведените изпити, пликовете с изпитните работи и изпитните свитъци на зрелостниците, които не са се явили, и ги предава на НЗОСО. Протоколите се получават и предават с приемателно-предавателен протокол.

(5) Регионалната комисия за организация и контрол организира приемането, контролното сверяване и оповестяването на резултатите от държавните зрелостни изпити.

(6) Регионалната комисия за организация и контрол предава на директорите на училищата, в които са се обучавали зрелостниците, заверено копие на протоколите с изпитните резултати.


Чл. 21. (1) Регионалната комисия за подготовка и провеждане на държавните зрелостни изпити по съответните учебни предмети:

1. организира провеждането на държавния зрелостен изпит по съответния учебен предмет съгласно получената от регионалната комисия за организация и контрол обобщена справка за броя на зрелостниците, заявили желание за допускане до държавни зрелостни изпити;

2. определя броя на квесторите, съставя списък на учителите консултанти за провеждане на съответния държавен зрелостен изпит и го предава на регионалната комисия за организация и контрол;

3. осигурява необходимите материали за работа на квесторите;

4. осигурява необходимите за всеки изпит материали за зрелостниците - листове за писане, подпечатани в долния ляв ъгъл; листове за рисуване, подпечатани в долния десен ъгъл върху работната страна на листовете; пликове; дискети, компактдискове и аудиокасети за зрелостниците със специални образователни потребности, които ще полагат устни държавни зрелостни изпити;

5. контролира подготовката на сградите и на залите, в които ще се провежда изпитът, както и осигуряването на касетофони за изпита по музика и за компонентите по чужди езици, изискващи звучене на текст;

6. осигурява адаптирането на изпитните материали на брайлов шрифт за зрелостниците с нарушено зрение; адаптирането започва 60 минути преди началото на изпита;

7. приема протоколите от изпитите, пликовете с изпитните работи и изпитните свитъци на неявилите се зрелостници от директора на училището, в което се провеждат държавните зрелостни изпити, и ги предава с приемателно-предавателен протокол на регионалната комисия за организация и контрол;

8. участва в контролното сверяване и оповестяването на резултатите от държавните зрелостни изпити.


Раздел IV.
Организация и провеждане на държавните зрелостни изпити на училищно равнище

Чл. 22. Директорът на училището, в което се осъществява обучение в XII клас:

1. със заповед назначава училищна зрелостна комисия;

2. организира и контролира приемането на заявленията на зрелостниците по образец (приложение № 2) и издаването на служебните бележки по образец (приложения № 5 и 6);

3. обобщава и предава на регионалната комисия за организация и контрол справка за зрелостниците, които са заявили желание за допускане до държавен зрелостен изпит, по образец (приложения № 7 и 7а) на хартиен и магнитен носител, включително и за зрелостниците със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания;

4. обобщава и предава на регионалната комисия за организация и контрол списък на зрелостниците, които не са допуснати до държавни зрелостни изпити (приложение № 7б);

5. изпраща предложения до регионалната комисия за подготовка и провеждане на държавните зрелостни изпити за квестори и за учители - консултанти по учебните предмети, включително и специални педагози, владеещи брайл и жестомимика, за дежурство по време на държавните зрелостни изпити и квестори за изпитните зали и ги уведомява кои от тях са утвърдени;

6. приема от регионалната комисия за организация и контрол заверено копие на протоколите с изпитните резултати.


Чл. 23. (1) Директорът на училището, в което се провежда държавен зрелостен изпит:

1. изпраща предложения до регионалната комисия за подготовка и провеждане на държавните зрелостни изпити за квестори и за учители - консултанти по учебните предмети, включително и специални педагози, владеещи брайл и жестомимика, за дежурство по време на държавните зрелостни изпити и квестори за изпитните зали и ги уведомява кои от тях са утвърдени;

2. със заповед определя учителите и служителите, които участват в организацията и провеждането на държавния зрелостен изпит;

3. осигурява необходимата техника за осъществяване на двоен аудиозапис за зрелостниците със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания, които ще се явяват на устни държавни зрелостни изпити;

4. осигурява касетофони и техника за размножаване;

5. осигурява стая на учителите консултанти.

6. получава от регионалната комисия за организация и контрол:

а) списъците с имената на зрелостниците, които ще полагат държавни зрелостни изпити в училището, разпределението им по учебни предмети и зали;

б) списъците с имената на квесторите и разпределението им по зали и инструктаж за тях;

в) списък с имената на учителите консултанти.

(2) Директорът в деня на изпита:

1. получава от председателя на регионалната комисия за организация и контрол изпитните материали по съответния учебен предмет с приемателно-предавателен протокол;

2. уведомява квесторите за разпределението им по зали, предоставя им инструктаж (приложение № 8) срещу подпис и необходимите материали за провеждане на държавните зрелостни изпити;

3. организира и контролира допускането на зрелостниците в сградата не по-рано от 30 минути преди началото на изпита;

4. приема от квесторите протоколите за провеждане на държавния зрелостен изпит и изпитните работи на явилите се зрелостници, както и изпитните свитъци на неявилите се зрелостници;

5. предава на регионалната комисия за подготовка и провеждане на държавния зрелостен изпит по съответния учебен предмет пликовете с изпитните работи, протоколите за провеждане на държавния зрелостен изпит и изпитните свитъци на неявилите се зрелостници с приемателно-предавателен протокол.

(3) Директорът на училището издава служебни бележки на квесторите и учителите консултанти за дежурството им по време на държавния зрелостен изпит.


Чл. 24. (1) Училищната зрелостна комисия съставя и подписва протокол за допуснатите до държавни зрелостни изпити зрелостници.

(2) Училищната зрелостна комисия подпомага директора на училището при приемането на заявленията на зрелостниците по образец (приложение № 2) и издаването на служебните бележки по образец (приложения № 5 и 6).

(3) Училищната зрелостна комисия приема от директора на училището заверено копие на протоколите с изпитните резултати и ги сверява.

(4) Училищната зрелостна комисия организира издаването на дипломи за завършено средно образование и удостоверения за завършено средно образование.


Чл. 25. Квесторите изпълняват своите задължения в съответствие с инструктажа (приложение № 8).


Чл. 26. (1) Учителят - консултант по съответния учебен предмет, дава разяснения по изпитния материал за съответния учебен предмет в изпитните зали само при необходимост.

(2) Учителят - консултант по музика, прослушва музикалните откъси 30 минути преди началото на изпита и проверява целостта и качеството на записа.

(3) Учителят - консултант по съответния чужд език, прослушва записа на предвидения за слушане текст 30 минути преди началото на изпита и в случай на техническа неизправност прочита текста по време на изпита.

(4) Учителят консултант няма право да ползва мобилен телефон и да напуска сградата до приключване на изпитния ден.


Чл. 27. (1) Зрелостникът подава заявление по образец (приложение № 2) в сроковете, посочени в приложение № 1.

(2) Зрелостникът е длъжен да се яви в определеното училище с документ за самоличност и служебната бележка за допускане до държавни зрелостни изпити не по-късно от 30 минути преди началото на държавния зрелостен изпит.

(3) В зависимост от учебния предмет, по който полага държавен зрелостен изпит, зрелостникът носи:

1. линия, пергел, триъгълник, син химикал, молив, гума и непрограмируем калкулатор, ако е разрешено в учебно-изпитната програма;

2. по изобразително изкуство - собствени материали и инструменти; рисувателният лист се осигурява от комисията по подготовка и провеждане на държавния зрелостен изпит по изобразително изкуство;

3. по физическа култура и спорт - необходимото спортно облекло според вида спорт, съобразено с изискванията на съответната спортна федерация.

(4) Зрелостникът изслушва инструктаж (приложение № 9) за задълженията си по време на държавния зрелостен изпит, както и за изискванията за анонимност на изпитната работа.

(5) Зрелостникът получава от квестора:

1. изпитния материал;

2. лист за отговори или листове за белова и чернова, където е необходимо;

3. голям плик, съдържащ малък плик с листче (приложение № 10), което се попълва собственоръчно.


Допълнителни разпоредби

§ 1. "Зрелостници" по смисъла на тази инструкция са учениците, които завършват успешно XII клас в годината на полагането на държавните зрелостни изпити, и лицата, които имат право да ги положат съгласно чл. 9, ал. 2.


§ 2. Всички справки, посочени в приложенията относно организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити за учебната 2002/2003 г., се подготвят на хартиен и магнитен носител (MS Excel).


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити за учениците, които завършват ХII клас през учебната 2002 - 2003 г. и ги полагат по реда на § 31, ал. 3 от Закона за народната просвета,включително и посочените в чл. 15 дейности се осъществяват съвместно от МОН и НЗОСО.


§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2003 г.) Инструкцията се издава на основание чл. 56, ал. 4 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (обн., ДВ, бр. 68 от 1999 г.; изм., бр. 19 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 53 от 2001 г.; доп., бр. 7 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 68 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 19 и 33 от 2003 г.) и влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2


График на дейностите за организацията, провеждането и оценяването на държавните зрелостни изпити



I. График на дейностите за организацията на държавните зрелостни изпити
 
Вид дейност Задължение на Срок
1. Кодиране на училищата в съответния регион Регионалната комисия за органи- до 14 април
    зация и контрол  
2. Кодиране на българските училища в чужбина НЗОСО до 14 април
3. Подаване на заявления за допускане до държавни Зрелостника 15 - 22 април
  зрелостни изпити    
4. Изпращане на обобщена справка за зрелостниците, Директора на училището, в кое- 23 април
  които са заявили желание за допускане до държавни то се обучава зрелостникът  
  зрелостни изпити, до регионалната комисия за    
  организация и контрол    
5. Изпращане на обобщена справка за зрелостниците, Директора на българското 23 април
  които са заявили желание за допускане до държавни училище в чужбина  
  зрелостни изпити, до НЗОСО    
6. Изпращане на обобщена справка за зрелостниците, Регионалната комисия за 25 април
  които са заявили желание за допускане до държав- организация и контрол  
  ни зрелостни изпити, до директора на НЗОСО    
7. Изпращане на предложения за учители - консултанти Директорите на училища 9 май
  по съответните учебни предмети, и квестори до регио- в съответния регион  
  налната комисия за организация и контрол    
8. Изпращане на обобщена справка за зрелостниците, Директора на българското 10 май
  които не са допуснати до държавни зрелостни изпи- училище в чужбина  
  ти, до директора на НЗОСО    
9. Изпращане на обобщена справка за зрелостниците, Директора на училището, в кое- 26 май
  които не са допуснати до държавни зрелостни изпи- то се обучава зрелостникът  
  ти, до регионалната комисия за организация    
  и контрол    
10. Изпращане на обобщена справка за зрелостниците, Регионалната комисия за 26 май
  които не са допуснати до държавни зрелостни изпи- организация и контрол  
  ти, до директора на НЗОСО    
11. Издаване на служебна бележка за допускане Директора на училището, в кое- до 28 май
  до държавни зрелостни изпити то се обучава зрелостникът  
12. Определяне на квесторите и учителите - консултанти Регионалните комисии за подго- 28 май
  за съответния учебен предмет товка и провеждане на държав-  
    ните зрелостни изпити по съот-  
    ветните учебни предмети  
13. Разпределяне на квесторите и учителите консул- Регионалната комисия за в деня преди
  танти по сгради организация и контрол изпита
14. Разпределяне на зрелостниците по сгради Регионалната комисия за 26 май
    организация и контрол  
II. График на провеждането на държавните зрелостни изпити
  Датите за полагане на Датите за полагане на Краен срок за оповестяване
  държавните зрелостни държавните зрелостни на изпитните резултати за
  изпити за българските изпити за училищата в училищата в Република
  училища в чужбина Република България България
Първи задължителен държавен 13 май 30 май 17 юни
зрелостен изпит по български   9 юни 27 юни
език и литература      
Втори задължителен държавен 16 май 2 юни 19 юни
зрелостен изпит   12 юни 30 юни
Трети държавен зрелостен   16 юни 5 юли
изпит (по желание)      


Забележка. Изпитите започват в 8 часа.


Приложение № 2 към чл. 9, ал. 1



ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ДОПУСКАНЕ ДО ДЪРЖАВНИ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ
 
Директор: ..........................................................................................................................................
   
(подпис и печат)   ДО
    ДИРЕКТОРА
   
НА ...............................................................................................................................................
    ГР./С.
     
ЗАЯВЛЕНИЕ
за допускане до държавни зрелостни изпити
От ......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме и фамилия на ученика)
   
ЕГН/ЛНЧ ЃЃЃЃЃЃЃЃЃЃ Входящ номер ЃЃЃЃЃЃЃЃ
  (код на региона, код на училището, номер на ученика)
ученик в ...................... клас, ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(профил, професия/специалност)
на .............................................................................................................,
(номер и име на училището)
гр./с ................................., община ..............................., област .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Живущ Пощ. код ЃЃЃЃ
гр./с ................................., община ..............................., област ........................,
ж.к./ул. .......................... № ....., бл. ....., вх. ....., ет. ....., ап. ....., тел. за контакти ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН/ГОСПОЖО ДИРЕКТОР,
 
През учебната ................................ г. предстои да завърша XII клас. По свое желание искам да положа
държавните зрелостни изпити по чл. 24 от Закона за народната просвета, както следва:
Първи задължителен - БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА - вариант: ................. дата ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Втори задължителен - ........................................................ дата ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Трети по желание - .......................................................... дата ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
вид подготовка: задължителна или задължително избираема
(ненужното се зачертава)
Гр./с. ...................................................................................................................................................................................................................
Ученик: ....................................................................................................................................................................................................................
  (подпис)
Дата: ....................................................................................................................................................................................................................
Родител/настойник ..........................................................................................................................................................................................................
  (подпис)
Длъжностно лице: .........................................................................................................................................................................................................
 
(подпис)  
Забележки:
 
1. Входящият номер се попълва от длъжностното лице, което приема заявлението.
2. Зрелостници, заявили желание за допускане до зрелостен изпит по български
език и литература, задължително вписват варианта (първи или втори), на кой-
то ще се явят.
3. Зрелостниците, заявили желание за допускане до трети държавен зрелостен изпит
(по желание), задължително посочват върху какъв вид подготовка да го положат
(задължителна или задължително избираема подготовка).
4. Зрелостниците, заявили желание за допускане на изпита по информатика, за-
дължително вписват програмната среда, на която ще работят на практическата част.
5. Зрелостници, заявили желание за допускане до зрелостен изпит от КОО "Физи-
ческа култура и спорт", задължително вписват модула и спорта.


Приложение № 3 към чл. 15, т. 2



Списък на кодовете на регионите
 
01 Благоевград
02 Бургас
03 Варна
04 Велико Търново
05 Видин
06 Враца
07 Габрово
08 Добрич
09 Кърджали
10 Кюстендил
11 Ловеч
12 Монтана
13 Пазарджик
14 Перник
15 Плевен
16 Пловдив
17 Разград
18 Русе
19 Силистра
20 Сливен
21 Смолян
22 София-град
23 София-област
24 Стара Загора
25 Търговище
26 Хасково
27 Шумен
28 Ямбол
29 Български училища в чужбина


Приложение № 4 към чл. 20, ал. 2, т. 3



Обобщена справка от регионалната комисия за организация и контрол на
държавните зрелостни изпити до директора на НЗОСО за всички зрелостници,
които са заявили желание да бъдат допуснати до държавни зрелостни изпити
 
РИО гр. .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Входящ Пол Име, ЕГН Първи Втори Трети държавен зрелостен За лица със
номер   презиме, ЛНЧ задължителен задължителен изпит (по желание) специални
    фамилия   държавен държавен     образователни
        зрелостен зрелостен учебен вид потребности
        изпит по изпит - предмет подготовка (посочва се
        български език и учебен     видът на увреж-
        литература - предмет     дането или
        вариант       нарушението)
 
 
 
 
Началник на РИО ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(подпис и печат)


Приложение № 4а към чл. 20, ал. 2, т. 3



Обобщена справка от регионалната комисия за организация и контрол на държавните зрелостни
изпити до директора на НЗОСО за броя на зрелостниците с увреден слух, с нарушено зрение,
с детска церебрална парализа, с физически увреждания и малформации от специалните
училища, които са заявили желание да бъдат допуснати до държавни зрелостни изпити
 
РИО гр. .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Входящ Пол Име, ЕГН Първи Втори Трети държавен зрелостен За лица със
номер   презиме, ЛНЧ задължителен задължителен изпит (по желание) специални
    фамилия   държавен държавен     образователни
        зрелостен зрелостен учебен вид потребности
        изпит по изпит - предмет подготовка (посочва се
        български език и учебен     видът на увреж-
        литература - предмет     дането или
        вариант       нарушението)
 
 
 
 
Началник на РИО ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(подпис и печат)


Приложение № 4б към чл. 20, ал. 2, т. 3



Заявка за изпитни материали въз основа на обобщена справка от регионалната комисия
за организация и контрол на държавните зрелостни изпити до директора на НЗОСО за
разпределението на зрелостниците по сгради и зали
 
РИО гр. ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Гр./с. ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Училище, в което се провежда държавен зрелостен изпит ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Учебен предмет ......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Брой зрелостници ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Брой изпитни зали ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Разпределение на зрелостниците по изпитни зали ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Необходим брой изпитни материали за посоченото училище ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Пример:
Изпитни материали: брой зали x брой зрелостници
РИО - Стара Загора
Училище "Иван Вазов"
3 зали x 15 зрелостници + 2 зали по 10 зрелостници + 4 зали по 11 зрелостници = 109 изпитни материала.


Приложение № 5 към чл. 22, т. 2



МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
 
Служебна бележка
за подадено заявление за допускане до държавни зрелостни изпити
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме и фамилия на ученика)
   
ЕГН/ЛНЧ ЃЃЃЃЃЃЃЃЃЃ Входящ номер ЃЃЃЃЃЃЃЃ
   
Гр./с. .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Дата: ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Длъжностно лице: .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(подпис и печат)

 
Забележка. Входящият номер се попълва от длъжностното лице, което приема заявлението.


Приложение № 6 към чл. 22, т. 2



МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
 
Служебна бележка
 
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме и фамилия на ученика)
 
ЕГН/ЛНЧ ЃЃЃЃЃЃЃЃЃЃ Входящ номер ЃЃЃЃЃЃЃЃ
   
С протокол № ............................./............................. на Училищната зрелостна комисия
ученикът/ученичката Е ДОПУСНАТ/А ДО ДЪРЖАВНИ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ през сесия .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
на учебната .............................. година.
Гр./с. .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Дата: ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Директор: ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(подпис и печат)

Задължителни държавни зрелостни изпити:
Първи задължителен:
Изпитът по български език и литература ................................................................. вариант
ще се проведе на .............................. в ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Втори задължителен:
Изпитът по ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
ще се проведе на .............................. в ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Трети по желание:
Изпитът по ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
ще се проведе на .............................. в ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Забележка.
Длъжностното лице попълва:
1. входящия номер;
2. номера на протокола;
3. мястото на провеждане на зрелостните изпити.


Приложение № 7 към чл. 22, т. 3



Обобщена справка до регионалната комисия за организация и контрол на държавните зрелостни
изпити за броя на учениците от даденото училище, заявили желание да бъдат допуснати до
държавни зрелостни изпити
 
Сесия ................................... г.
РИО гр. ........................................ община ...................... училище .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
гр. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Входящ Пол Име, ЕГН Първи Втори Трети държавен зрелостен За лица със
номер   презиме, ЛНЧ задължителен задължителен изпит (по желание) специални
    фамилия   държавен държавен     образователни
        зрелостен зрелостен учебен вид потребности
        изпит по изпит - предмет подготовка (посочва се
        български език и учебен     видът на увреж-
        литература - предмет     дането или
        вариант       нарушението)
 
 
 
 
Изготвил справката
Директор .....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(подпис и печат)


Приложение № 7а към чл. 22, т. 3



Обобщена справка до регионалната комисия за организация и контрол на държавните зрелостни
изпити за броя на учениците с увреден слух, с нарушено зрение, с детска церебрална парализа,
с физически увреждания и/или малформации от специалните училища, заявили желание да бъдат
допуснати до държавни зрелостни изпити
 
Сесия ................................... г.
РИО гр. ........................................ община ...................... училище .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
гр. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Входящ Пол Име, ЕГН Първи Втори Трети държавен зрелостен За лица със
номер   презиме, ЛНЧ задължителен задължителен изпит (по желание) специални
    фамилия   държавен държавен     образователни
        зрелостен зрелостен учебен вид потребности
        изпит по изпит - предмет подготовка (посочва се
        български език и учебен     видът на увреж-
        литература - предмет     дането или
        вариант       нарушението)
 
 
 
 
Изготвил справката
Директор .....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(подпис и печат)


Приложение № 7б към чл. 22, т. 4



Обобщена справка до регионалната комисия за организация и контрол на държавните зрелостни
изпити за броя на учениците от даденото училище, които не са допуснати до
държавни зрелостни изпити
 
Сесия ................................... г.
РИО гр. ........................................ община ...................... училище .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
гр. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Входящ номер Пол Име, презиме, фамилия ЕГН/ЛНЧ
 
 
 
 
Изготвил справката
Директор .....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(подпис и печат)


Приложение № 8 към чл. 23, ал. 2, т. 2


Инструктаж за квестора


I. Задължения на квестора преди началото на държавния зрелостен изпит


1. Задължен е да се яви в сградата, в която е разпределен, не по-късно от 60 минути преди началото на държавния зрелостен изпит.

2. Запознава се срещу подпис с настоящия инструктаж, получава списъка на зрелостниците за залата, в която е разпределен, и необходимите материали за провеждането на държавния зрелостен изпит.


II. Задължения на квестора в зала


1. Заема мястото си в изпитната зала не по-късно от 30 минути преди началото на изпита.

2. Допуска зрелостниците в изпитната зала по списъка срещу документ за самоличност и служебна бележка за допускане до държавни зрелостни изпити.

3. Раздава на всеки зрелостник необходимите материали за изпита: голям плик, в който се намира малък плик с листче (приложение № 8); за изпита по информатика - среден плик и две дискети; за практическия изпит по информационни технологии - една дискета; по изобразително изкуство - лист за рисуване; на учениците със специални образователни потребности - аудиокасети.

4. Инструктира зрелостниците как да попълнят листчето в малкото пликче.

5. Попълва листчето (приложение № 8) вместо зрелостниците със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.

6. Записва на дъската текста: "Държавен зрелостен изпит по ............................................................ - .....................". дата

7. В определения час раздава изпитните материали на зрелостниците.

8. При установяване на непълнота на изпитните материали информира директора.

9. Квесторът - специален педагог, представя на зрелостниците с увреден слух темата на държавния зрелостен изпит с жестомимика и с дактилна реч.

10. Записва на дъската времетраенето - началото и края на държавния зрелостен изпит.

11. Не напуска изпитната зала, не води разговор, не се занимава с дейности, несвойствени за изпита, и не ползва мобилна комуникационна техника.

12. Не допуска в залата шум, движение или други действия, които нарушават нормалното протичане на изпита.

13. Не допуска подсказване и преписване.

14. Отстранява от залата зрелостници, които пречат на нормалното протичане на държавния зрелостен изпит, преписват или подсказват, за което уведомява директора на училището.

15. При установен опит за преписване или подсказване съставя протокол за анулиране на писмената работа, който се подписва от двамата квестори в залата и от директора на училището.

16. Позволява на зрелостниците да напускат залата не по-рано от един час от началото на изпита. Само за практическия изпит по изобразително изкуство позволява на зрелостниците да напускат залата не по-рано от два часа от началото на изпита.

17. Вписва в квесторския протокол броя на допълнително раздадените листове или изпитни материали, както и времето на излизане и връщане на зрелостниците от и в изпитната зала.

18. Напомня на зрелостниците за оставащото време 30 минути преди края на изпита и 15 минути преди края на изпита.

19. Приема изпитните работи на работното място на всеки зрелостник, проверява правилното вписване на трите имена, входящия му номер и ЕГН върху листчето в малкия плик, контролира залепването на малкия плик, поставянето му с изпитната работа в големия плик и залепването на големия плик.

20. След приемане на големия плик предоставя протокола на зрелостника за подпис.

21. За изпита по информатика - след приключване на работата по теоретичната част контролира:

• поставянето на листовете с отговорите в средния плик, запечатването и поставянето му в големия плик;

• включването на компютрите за работа по практическата част;

• поставянето на двете дискети в големия плик след приключване на практическата част.

22. За изпита по информационни технологии - обръща се към специалиста, отговарящ за залата, след приключване на работата на всеки зрелостник по практическата част за записване на изпитната работа върху компактдиск и за оформяне на протокола.

23. За зрелостниците със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания - контролира поставянето в големия плик на аудиокасетите.

24. Квесторът напуска залата, когато е приел всички големи пликове с изпитните работи и протоколът е разписан от всички зрелостници.

25. Предава пликовете с изпитните работи, изпитните материали на неявилите се зрелостници и протоколите за провеждане на държавния зрелостен изпит на директора на училището.


III. Задължения на квестора извън изпитна зала


1. Не допуска в сградата лица, които нямат служебни задължения към подготовката и провеждането на държавния зрелостен изпит.

2. Придружава и изпраща зрелостниците от и до входа на училището.

3. Придружава зрелостниците, които излизат от залата по време на държавния зрелостен изпит, и не допуска контакти между тях.


Приложение № 9 към чл. 27, ал. 4


Инструктаж за зрелостника


I. Преди започване на държавния зрелостен изпит


1. Получава от квестора:

- изпитния материал;

- лист за отговори или листове за белова и чернова, където е необходимо;

- голям плик, който съдържа малък плик с листче, което се попълва по образец (приложение № 8).

2. Попълва собственоръчно малкото листче по образец и го слага в малкото пликче.

3. Записва на първия лист от беловата: "Държавен зрелостен изпит по ............................................................. - дата."


II. По време на държавния зрелостен изпит


1. Пише със син химикал, чертае с черен молив, ползва непрограмируем калкулатор, ако е разрешено в учебно-изпитната програма.

2. Не ползва калкулатор по информатика и по информационни технологии.

3. По математика ползва и справочници - само с формули.

4. Не ползва мобилна комуникационна техника.

5. Не шуми и не извършва действия, които нарушават нормалното протичане на изпита.

6. Не подсказва и не преписва.

7. Не поставя знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа.

8. Не напуска изпитната зала по-рано от 1 час след началото на държавния зрелостен изпит, а за практическия изпит по изобразително изкуство - не по-рано от два часа след началото на изпита.

9. В случай че напусне сградата, не се допуска обратно в нея до края на изпитния ден.


III. След приключване на държавния зрелостен изпит


1. Без да напуска работното си място, предава на квестора изпитната си работа с всички получени листове.

2. Залепва малкото пликче с попълненото листче пред квестора.

3. Поставя малкото пликче в големия плик заедно с изпитната си работа.

4. Залепва големия плик пред квестора.

5. Подписва се в протокола и напуска залата и сградата.


Приложение № 10 към чл. 27, ал. 5, т. 3



Образец на малкото листче
.......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме и фамилия на ученика)
   
ЕГН/ЛНЧ ЃЃЃЃЃЃЃЃЃЃ Входящ номер ЃЃЃЃЃЃЃЃ
   
Дата ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Изпит по ......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Място на провеждане: ......................../.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(училище) (стая)
Подпис на зрелостника: .....................................................................................................................................................................................................


Промени настройката на бисквитките