Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 294 от 15.XII

ЗАКОН ЗА ИЗКУПУВАНЕ ТЪРГОВСКИ ИНВЕНТАР

 

ЗАКОН ЗА ИЗКУПУВАНЕ ТЪРГОВСКИ ИНВЕНТАР

Обн. ДВ. бр.294 от 15 Декември 1948г.

С еднократно действие.


Чл. 1. Изкупуват се от държавата срещу обезщетение необходимите за държавните и държавно-смесените търговски предприятия: сметачни машини, пишещи машини, железни шкафове, железни каси и инсталации и съоръжения за приготвяне пулпове, принадлежащи на частните търговци - вносители и износители, търговски представители, както и на търговците на едро във вътрешната търговия, с които същите са обслужвали търговската си дейност.


Чл. 2. Изкупуването се извършва от органите на съответните държавни и държавно-смесени търговски предприятия с протоколи-описи, които подлежат на утвърждение от министъра на вътрешната или външната търговия.


Чл. 3. Изкупеният инвентар се заплаща по цени, определени от Главната дирекция на цените.

Инвентарът, който няма определени цени, се оценява от комисия от трима члена, назначени от министъра на вътрешната или външната търговия, единият от които трябва да бъде представител на Главната дирекция на цените.


Чл. 4. Определената цена на изкупения инвентар се заплаща от съответното държавно или държавно-смесено търговско предприятие, за което се изкупува, в брой, когато стойността на инвентара е до 100 000 лева, а над тази сума се разсрочва на две вноски - 1/4 от цената се заплаща до края на 1948 година, а остатъкът от 3/4 - до края на 1949 година.


Чл. 5. Собствеността върху изкупения търговски инвентар преминава върху съответното държавно или държавно-смесено търговско предприятие от деня на утвърждаването на протоколите-описи от министъра на вътрешната или външната търговия.

Законът за изкупуване търговски инвентар е приет от Великото народно събрание, 10-о заседание, на 30 ноември 1948 г. Утвърден е с Указ № 1737 от 3 декември 1948 г., като изпълнението му се възлага съответна на министрите на вътрешната и външната търговия.


Промени настройката на бисквитките