Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 91 от 14.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 9 ОТ 2000 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ПО ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ (ОБН., ДВ, БР. 55 ОТ 2000 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 15 ОТ 2001 Г.,

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 9 ОТ 2000 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ПО ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ (ОБН., ДВ, БР. 55 ОТ 2000 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 15 ОТ 2001 Г., БР. 116 ОТ 2002 Г.)

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Обн. ДВ. бр.91 от 14 Октомври 2003г.

§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 се добавя изречение второ със следното съдържание:

"Органът по чл. 3, ал. 1 определя възнаграждението на членовете на комисията."

2. В ал. 6 след думата "протокол" се добавя текстът: "в който се съдържат взетите решения и".


§ 2. В чл. 6 думите "представители на Министерството на здравеопазването" и "районната здравноосигурителна каса" се заличават.


§ 3. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 т. 1 се изменя, както следва:

"1. степен на реална приложимост на поставените цели и задачи на лечебното заведение;".

2. В ал. 3 т. 5 се изменя така:

"5. съответствие на разработения проект с обективното състояние на лечебното заведение;".

3. В ал. 3 се създава т. 7 със следното съдържание:

"7. степен на практическо прилагане на придобитите теоретични познания".

4. Създава се нова ал. 4 със следното съдържание:

"(4) Оценката от проведеното събеседване се формира въз основа на следните критерии:

1. обосновано представяне на приоритетите и задачите на лечебното заведение в съответствие с националната здравна политика;

2. степен на познаване на нормативната уредба;

3. способност да се планират и взимат управленски решения;

4. административни умения, професионални и делови качества;

5. комуникативни способности и организационни способности;

6. способност за обективни преценки и представяне на адекватно разрешение на конкретен проблем;".

5. Досегашните ал. 4 и 5 стават съответно ал. 5 и 6.


§ 4. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. (1) В случаите, когато всички кандидати са получили оценка, по-ниска от 4,50, органът по чл. 3, ал. 1 прекратява процедурата по конкурса и взема решение за провеждане на нов конкурс по реда на чл. 3 .

(2) В случаите, когато няма подадени кандидатури, комисията предлага на органа по чл. 3, ал. 1 да се удължи срокът за подаване на заявленията с 15 календарни дни. Решението за удължаване на срока се публикува по реда на чл. 3, ал. 2.

(3) В случаите, когато след удължаване на срока по ал. 2 няма кандидат, органът по чл. 3, ал. 1 прекратява процедурата по конкурса."


§ 5. В чл. 10 думата "протокол" се заменя с "решение".


§ 6. В чл. 11 думата "протокола" се заменя с "решението".


§ 7. В чл. 12 думата "протокол" се заменя с "решение".


§ 8. В чл. 13, ал. 1 след думите "писмени възражения" се добавя "до органа по чл. 3, ал. 1", а думите "от класирането по чл. 10" се заменят с "от уведомяването им".


§ 9. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Възнагражденията по договорите за управление на членовете на управителните органи на държавните лечебни заведения за болнична помощ - еднолични акционерни дружества, на които няма да бъде възложено управлението, се определят в размер две минимални месечни работни заплати, установени за страната за съответния месец."

2. В ал. 2 текстът "освен възнаграждението, определено по реда на ал. 1, получават и допълнително възнаграждение" се заменя с "получават възнаграждение" и думите "до 150 на сто" се заменят с "от 280 до 400 на сто".

3. В ал. 3 числото "380" се заменя с "400".

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Възнагражденията по договорите за контрол на контрольорите на лечебните заведения по ал. 3 се определят в размер две минимални месечни работни заплати, установени за страната за съответния месец."

5. Създават се ал. 5 и 6 със следното съдържание:

"(5) Упълномощените представители на държавата в общите събрания на лечебните заведения за болнична помощ - акционерни дружества с държавно и общинско участие в капитала си, предлагат на общото събрание на акционерите възнаграждението на членовете на управителните органи, на които няма да бъде възложено управлението, да бъде определено в размер до две минимални месечни работни заплати, установени за страната за съответния месец.

(6) Изпълнителните членове, овластени да представляват и управляват лечебното заведение за болнична помощ - акционерно дружество с държавно и общинско участие в капитала си, получават възнаграждение, определено в договора за възлагане на управлението в това им качество."


§ 10. Параграф 2 от заключителните разпоредби се отменя.


§ 11. Параграф 3 се изменя така:

"§ 3. Квалификация по здравен мениджмънт по смисъла на тази наредба се удостоверява със:

1. свидетелство или удостоверение за специалност "Икономика на здравеопазването", "Медицинска информатика и здравен мениджмънт", "Социална медицина и здравен мениджмънт" и "Правно регулиране на здравеопазването", придобита по реда на Наредба № 31 от 2001 г. за следдипломно обучение в системата на здравеопазването (ДВ, бр. 64 от 2001 г.);

2. удостоверение за завършено обучение по "Здравен мениджмънт", "Болничен мениджмънт", "Болнично управление", "Организация и управление на здравеопазването" с хорариум не по-малко от 200 учебни часа, проведено по реда на чл. 4 от Наредба № 31 от 2001 г. за следдипломно обучение в системата на здравеопазването;

3. диплома за завършена степен на висшето образование по специалност от професионално направление "Икономика", свързана с управлението на здравеопазването;

4. удостоверение или свидетелство за завършено обучение за повишаване на квалификацията по "Здравен мениджмънт", "Болничен мениджмънт", "Болнично управление", "Организация и управление на здравеопазването" с хорариум не по-малко от 200 учебни часа, проведено по реда на чл. 43 от Закона за висшето образование.


Преходни разпоредби

§ 12. За квалификация по здравен мениджмънт се признава и квалификацията, придобита при условията и по реда на § 3 от Наредба № 9 от 2000 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения по Закона за лечебните заведения (обн., ДВ, бр. 55 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 15 от 2001 г., бр. 116 от 2002 г.) до влизане в сила на тази наредба.


Промени настройката на бисквитките