Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 91 от 14.X

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 221 ОТ 6 ОКТОМВРИ 2003 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ОБН., ДВ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 221 ОТ 6 ОКТОМВРИ 2003 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ОБН., ДВ, БР. 21 ОТ 2000 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 83 ОТ 2000 Г.; РЕШЕНИЕ № 8525 НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ОТ 2000 Г. - БР. 8 ОТ 2001 Г.; РЕШЕНИЕ № 3357 НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ОТ 2001 Г. - БР. 52 ОТ 2001 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 19 ОТ 2002 Г.)

Обн. ДВ. бр.91 от 14 Октомври 2003г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4:

а) в т. 1 след думата "прокуратурата" се поставя запетая и се добавя "медицински специалисти";

б) в т. 3 думите "медицински специалисти" се заличават.

2. В ал. 5 думите "4 и 5" се заменят с "4, 5 и 6".


§ 2. В чл. 2, ал. 4 думите "областните управления "Земеделие, гори и аграрна реформа" се заменят с "областните дирекции "Земеделие и гори".


§ 3. В чл. 3 се създава ал. 5:

"(5) Лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 - 4 и ал. 5 от Кодекса за социално осигуряване, осигурени само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт, могат да внесат авансово дължимите месечни осигурителни вноски върху избрания осигурителен доход за определени от тях периоди през календарната година."


§ 4. В чл. 4 думите "като осигурени за всички социални рискове" се заличават.


§ 5. Членове 5, 6 и 7 се изменят така:

"Чл. 5. За лицата, работещи без трудово правоотношение, които не са осигурени на друго основание по чл. 4, ал. 1, 2 и ал. 3, т. 1 - 4 от Кодекса за социално осигуряване, през съответния месец се дължат осигурителни вноски върху полученото възнаграждение, ако месечният размер на възнаграждението е равен или по-голям от една минимална работна заплата за страната, след намаляването му с нормативно признатите разходи по Закона за облагане доходите на физическите лица.


Чл. 6. За лицата, работещи без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание по чл. 4, ал. 1, 2 и ал. 3, т. 1 - 4 от Кодекса за социално осигуряване, през съответния месец се дължат осигурителни вноски върху полученото възнаграждение независимо от неговия размер след намаляването му с нормативно признатите разходи по Закона за облагане доходите на физическите лица.


Чл. 7. (1) На лицата по чл. 4, ал. 1, т. 5 и 7 и ал. 3, т. 1 - 6 от Кодекса за социално осигуряване и на работници и служители, наети по трудов договор от осигурители, които не са еднолични търговци или юридически лица, се издават осигурителни книжки, в които се вписват осигурителният стаж, осигурителният доход, направените осигурителни вноски, изплатените парични обезщетения, помощи, както и добавки и помощи за деца.

(2) Осигурителните книжки по ал. 1 се издават от съответното териториално поделение на НОИ по искане на:

1. лицата по чл. 4, ал. 1, т. 5 и 7 и ал. 3, т. 1 - 6 от Кодекса за социално осигуряване;

2. осигурителя - за работниците и служителите, работещи по трудово правоотношение при осигурители, които не са еднолични търговци или юридически лица.

(3) За лицата по чл. 4, ал. 1, т. 5 и 7 и ал. 3, т. 5 и 6 от Кодекса за социално осигуряване и за работниците и служителите, работещи по трудово правоотношение при осигурители, които не са еднолични търговци или юридически лица, в осигурителните книжки се вписват от осигурителя периодите, през които лицата са подлежали на осигуряване.

(4) Осигурителните книжки се заверяват от длъжностно лице на териториалното поделение на НОИ."


§ 6. Член 10 се отменя.


§ 7. В чл. 11 ал. 3 се отменя.


§ 8. Създават се чл. 17 и 18:

"Чл. 17. (1) Лицата, работещи в международни органи или организации със съгласието на компетентните български държавни органи, могат да се осигуряват за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт върху избран месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година.

(2) Осигуряването на лицата по ал. 1 се извършва чрез българския държавен орган, който е дал съгласието си за изпращането им на работа в международен орган или организация и който им издава осигурителна книжка.


Чл. 18. Осигурителните вноски за лицата по чл. 16 и 17 се внасят до 10-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, или авансово по реда на чл. 3, ал. 5."


Допълнителни разпоредби

§ 9. Навсякъде в наредбата думите "Кодекса за задължително обществено осигуряване" и "КЗОО" се заменят съответно с "Кодекса за социално осигуряване" и "КСО".


Преходни разпоредби

§ 10. (1) До 1 март 2004 г. включително лицата по чл. 17 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина могат да внесат осигурителни вноски върху избран месечен осигурителен доход между минималния и максималния размер на осигурителния доход за съответния период, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за периода от 1 януари 2000 г. до влизането в сила на постановлението.

(2) До 1 март 2004 г. включително участниците в международни мисии, изпратени по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи, могат да внесат за своя сметка осигурителни вноски в размера, определен за фонд "Пенсии" за периода от 1 януари до 14 октомври 2000 г. Осигурителните вноски се внасят чрез Министерството на вътрешните работи върху избран осигурителен доход от 2 до 10 минимални работни заплати за страната за периода от 1 януари до 14 октомври 2000 г.


Промени настройката на бисквитките