Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 120 от 16.XII

НАРЕДБА № 1 ОТ 17 ЯНУАРИ 1994 Г. ЗА НАБИРАНЕТО И ИЗРАЗХОДВАНЕТО НА СРЕДСТВА ПО ИЗВЪНБЮДЖЕТНАТА ПРИХОДНО-РАЗХОДНА СМЕТКА НА БАЛНЕОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР "КАМЕНА" - ВЕЛИНГРАД

 

НАРЕДБА № 1 ОТ 17 ЯНУАРИ 1994 Г. ЗА НАБИРАНЕТО И ИЗРАЗХОДВАНЕТО НА СРЕДСТВА ПО ИЗВЪНБЮДЖЕТНАТА ПРИХОДНО-РАЗХОДНА СМЕТКА НА БАЛНЕОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР "КАМЕНА" - ВЕЛИНГРАД

Издадена от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.9 от 28 Януари 1994г., отм. ДВ. бр.120 от 16 Декември 1997г.

Отменена с параграф единствен на Наредбата за отменяне на Наредба № 1 от 1994 г. за набирането и изразходването на средства по извънбюджетната приходно-разходна сметка на Балнеологичен център "Камена" - Велинград - ДВ, бр. 120 от 16 декември 1997 г.

Виж Наредба № 30 от 20 ноември 1997 г. за реда за набиране, разходване и отчитане на средствата по извънбюджетните сметки на лабораторно-производствената дейност на Националния център по заразни и паразитни болести, лечебно-оздравителните заведения в Несебър и Китен и Балнеологичния център "Камена" - Велинград - ДВ, бр. 119 от 12 декември 1997 г.


Чл. 1. (*) С тази наредба се уреждат редът и условията за набиране и изразходване на средства по извънбюджетната сметка на Балнеологичния център "Камена", наричан по-нататък за краткост "център".


Чл. 2. (1) Центърът е образуван към Министерство на здравеопазването като отделно юридическо лице с предмет на дейност балнеолечение и здравен туризъм.

(2) Центърът е на извънбюджетна приходно-разходна сметка.

(3) Сметката по ал. 2 се утвърждава на основание чл. 38 от Закона за съставяне и изпълнение на държавния бюджет и чл. 4, ал. 3 от Постановление № 44 на Министерския съвет от 1991 г. за намаляване на бюджетните разходи от министъра на финансите по предложение на министъра на здравеопазването.


Чл. 3. (1) Приходите на центъра се формират от:

1. субсидия от държавния бюджет в размер до 50 на сто от разходите на центъра;

2. други източници, в т.ч.:

а) суми от ползване легловата база срещу заплащане;

б) суми от лечебни и рехабилитационни процедури срещу заплащане;

в) режийни разноски и надценки;

г) средства, получени от обслужваща дейност (бюфети, магазин и други);

д) дарения от местни и чуждестранни юридически и физически лица;

е) от помощно-стопански услуги (транспорт на граждани, лекувани в санаториума, перални и други услуги).

(2) Размерът на постъпленията по чл. 3, т. 2 се определят периодично с оглед достигане на максимална ефективност (медицинска и икономическа) на основата на периодични анализи (шестмесечни и годишни) на отделните дейности на центъра.

(3) Размерът на цените на платените услуги по чл. 3, т. 2 се предлага от директора на центъра и се утвърждава от министъра на здравеопазването.


Чл. 4. Разходите на центъра се извършват в следните основни направления:

1. за реконструкция, основен и текущ ремонт и придобиване на материалните дълготрайни активи;

2. за консумативи, хранителни продукти, медикаменти, горива и други;

3. за заплати и други възнаграждения;

4. други разходи (курсове за квалификация на кадрите, такси за правоучастие в конгреси, симпозиуми и други).


Чл. 5. Центърът може да сключва договори с български и чуждестранни фирми и организации за балнеолечение и здравен туризъм при гарантиране на съответна икономическа ефективност в изпълнението им.


Чл. 6. Наличните средства на 31 декември остават за следващия отчетен период.


Чл. 7. (1) Министърът на здравеопазването ежегодно утвърждава числеността на персонала съгласувано с министъра на финансите.

(2) Директорът на центъра при необходимост може да привлича специалисти и работници за изпълнение на специфични задачи по граждански договор.


Чл. 8. Контролът по законосъобразното и целесъобразно събиране и изразходване на средствата на центъра се осъществява от министъра на здравеопазването.


Заключителни разпоредби

§ 1. (*) Тази наредба се издава на основание чл. 3 от Постановление № 104 на Министерския съвет от 1992 г. за образуване на Балнеологичен център "Здраве" към Министерството на здравеопазването (ДВ, бр. 52 от 1992 г.) и Постановление № 177 на Министерския съвет от 1993 г. за преименуване на Балнеологичния център "Здраве" към Министерството на здравеопазването в Балнеологичен център "Камена" (ДВ, бр. 7 от 1994 г.) и влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 2. Указания по прилагането на наредбата се дават от министъра на здравеопазването съгласувано с министъра на финансите.


Бел. ред. Сиела Норма

(*) С § 1, т. 39 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 300 на Министерския съвет от 25 юли 1997 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 1997 г. и за откриване на бюджетната процедура за 1998 г. (ДВ, бр. 61 от 1 август 1997 г.) са отменени ал. 2 и 3 на чл. 2 от ПМС № 104 от 1992 г. за образуване на Балнеологичен център "Здраве" към Министерството на здравеопазването, съгласно които центърът е на извънбюджетна приходно-разходна сметка.

Съгласно чл. 1 от ПМС № 303 от 1997 г. (ДВ, бр. 61 от 1 август 1997 г.) финансирането и отчитането на дейността на Балнеологичен център "Камена" (предишен Балнеологичен център "Здраве") се извършва по реда на извънбюджетните средства чрез извънбюджетна сметка.

Съгласно § 2 от преходните и заключителните разпоредби на същото постановление редът за набирането, разходването и отчитането на средствата по извънбюджетните сметки по чл. 1 от постановлението се определя с наредба, утвърдена от министъра на финансите по предложение на министъра на здравеопазването.


Промени настройката на бисквитките