Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 13.XII

НАРЕДБА № 2 ЗА ГЛАВНИТЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИ

 

НАРЕДБА № 2 ЗА ГЛАВНИТЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.23 от 20 Март 1981г., отм. ДВ. бр.103 от 13 Декември 1991г.

Отменена с параграф единствен, т. 6 от Наредба № 2 за отменяне на наредби на Министерството на финансите - ДВ, бр. 103 от 13 декември 1991 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба урежда задълженията, правата и отговорностите на главните счетоводители на социалистическите организации в Народна република България.


Чл. 2. Наредбата се отнася до министерствата и другите ведомства, стопанските организации, бюджетните учреждения, обществените организации и техните поделения и звена, наричани в следващите текстове "организации".


Чл. 3. Счетоводните служби на всички социалистически организации, включително и на обособените на отделен баланс и банкова сметка техни структурни подразделения на всички равнища на управление, се организират и ръководят от главен счетоводител.


Чл. 4. Методологичното ръководство на финансовата дейност, финансовото планиране, счетоводната отчетност, механизацията и автоматизацията на финансово-счетоводната информация и вътрешния финансов контрол се провеждат от Министерството на финансите чрез финансово-счетоводните служби (управления, дирекции и отдели) към министерствата, ведомствата и окръжните народни съвети.


Чл. 5. (1) Главните счетоводители са пряко подчинени на ръководителите на социалистическите организации.

(2) Ръководените от главните счетоводители счетоводства представляват самостоятелни структурни служби и не могат да се включват в състава на други.


Чл. 6. Структурата на финансово-счетоводните служби се утвърждава от ръководителя на организацията по предложение на главния счетоводител съобразно обема и специфичността на работата.


Раздел II.
ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ПРАВА НА ГЛАВНИТЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИ

Чл. 7. (1) Главният счетоводител организира и ръководи финансовата дейност и финансовото планиране в социалистическите организации. В системата на народните съвети тази дейност се изпълнява от началника на управление (отдел) "Финанси".

(2) Главният счетоводител организира, ръководи и контролира счетоводната отчетност и вътрешния финансов контрол на всички равнища на управление.


Чл. 8. Главният счетоводител подпомага ръководителя на социалистическата организация като:

1. организира разработването на финансовия план и провеждането на мероприятия за разкриване на резерви;

2. съдействува за рационалното използуване на финансовите ресурси;

3. съдействува за повишаване ефективността и рентабилността;

4. контролира спазването на финансовата дисциплина;

5. следи за опазването на социалистическата собственост и предотвратяване на разхищения и злоупотреби с парични средства и стоково-материални ценности;

6. организира прилагането на стопанската, вътрешната и бригадната стопанска сметка;

7. организира и отговаря за своевременното осигуряване на ръководните кадри с финансово-счетоводна информация на съответните равнища на управление;

8. организира оптимална централизация на счетоводните служби в социалистическата организация и поделенията й;

9. извършва съвместно с ръководителите на другите функционални звена текущ и последващ икономически анализ за дейността на социалистическата организация.


Чл. 9. Главният счетоводител организира съставянето на периодичните и годишните счетоводни отчети и представянето им на съответните адресати в сроковете, установени от Министерството на финансите и Комитета по единната система за социална информация.


Чл. 10. (1) Главният счетоводител организира и осъществява ефективен предварителен текущ и последващ вътрешен финансов контрол по:

1. спазването на финансовата, бюджетната и платежната дисциплина;

2. правилното оформяне на първичните документи и своевременното им отразяване по счетоводните регистри;

3. редовното извършване на планови и извънпланови инвентаризации и своевременното отразяване на резултатите от тях.

(2) Главният счетоводител разработва проект на писмени указания за организация на вътрешния финансов контрол в организацията с конкретни задължения за всички служби и служители, която да обхваща подготовката и извършването на всички стопански операции и действия независимо от това, дали контролът ще се осъществява от финансово-счетоводната или от други служби.


Чл. 11. Главният счетоводител е длъжен да съставя актове за начет и предлага да се търси имуществена и друга отговорност от виновните материално отговорни лица съгласно Закона за финансов контрол. При изпълнението на тези задължения главният счетоводител ползува правна и методологична помощ от окръжните дирекции и Главната дирекция за държавен финансов контрол при Министерството на финансите.


Чл. 12. При извършване на вътрешен финансов контрол главният счетоводител и другите длъжностни лица от счетоводната служба (когато им е предоставено това право) могат да изискват сведения от други служби, да преглеждат документи, да събират доказателства и да извършват проверки.


Чл. 13. (1) Главният счетоводител осигурява необходимата информация на юридическата служба или на тази от горестоящата организация при оформянето на материали за установени липси и разхищения на парични средства и материални ценности, за неустойки и вреди от неизпълнение на договори и др. При липса на юридическа (правна) служба в организацията на тези функции се осъществяват непосредствено или под ръководството на главния счетоводител.

(2) Главният счетоводител е длъжен да уведомява Министерството на финансите, респективно неговите органи по места, за нарушаване на финансовата дисциплина и за незаконосъобразни разпореждания на горестоящата организация.


Чл. 14. Главният счетоводител е длъжен да разработи проект на вътрешна инструкция за документооборота и график за приемане (предаване на първичните документи в счетоводството за обработка. Той контролира тяхното изпълнение.


Чл. 15. Главният счетоводител подписва заедно с ръководителя на социалистическата организация всички документи от финансово-имуществен характер, от които произтичат права и задължения за социалистическата организация. Ако такива документи не са подписани и от главния счетоводител, те са недействителни и не следва да се изпълняват.


Чл. 16. Главният счетоводител организира и контролира съхраняването на финансово-счетоводната документация.


Чл. 17. (1) Главният счетоводител извършва текущ анализ и контрол при съставянето на отчетните калкулации, установява допуснатите отклонения между плановите и отчетните показатели, проучва причините и уведомява ръководството на организацията за резултатите.

(2) Главният счетоводител информира периодично стопанските съвети и стопанските комитети на социалистическите организации за финансовото състояние, финансовите резултати и положението на паричните фондове.

(3) Главният счетоводител съдействува на профкомитета при изпълнение на профсъюзните му функции и предоставя необходимите сведения от финансов характер.


Чл. 18. Главният счетоводител подписва балансите и счетоводните отчети, както и всички отчети и сведения, които произтичат от счетоводни записвания. Без неговия подпис тези документи са недействителни.


Чл. 19. (1) Главният счетоводител е длъжен да осигурява спазването на законността при осъществяването на имуществените и паричните операции и да изпълнява само законосъобразни разпореждания.

(2) При спор с главния счетоводител ръководителят на организацията е длъжен да постави спорните въпроси за решаване от ръководството на горестоящата организация. При липса на горестояща организация спорът между главния счетоводител и ръководителя се решава от колективния орган. До решаване на спора изпълнението на разпорежданията се спира.


Чл. 20. (1) Разпорежданията на главния счетоводител за правилното водене на отчетността, за своевременното оформяне на стопанските операции, както и за предоставянето в счетоводството необходимите документи и сведения са задължителни за всички работници и служители от ръководената от него финансово-счетоводна служба.

(2) Разпорежданията на главния счетоводител до длъжностните лица от други служби и звена на социалистическата организация по въпросите на финансовата дейност, счетоводната отчетност и вътрешния финансов контрол се дават от ръководителя по предложение на главния счетоводител.

(3) Всички звена, отдели и служби на социалистическата организация са длъжни своевременно да предават на счетоводните органи необходимите за счетоводната отчетност и вътрешния финансов контрол документи.


Чл. 21. При неизпълнение или неспазване на указанията и разпорежданията на ръководителя на организацията, на главния счетоводител или на прекия ръководител относно финансовата дейност, счетоводната отчетност и вътрешния финансов контрол на виновните служители се налагат дисциплинарни наказания, а ако има основание, им се търси имуществена, наказателна и друга отговорност.


Чл. 22. Главният счетоводител е длъжен да уведомява ръководителя на горестоящата организация и органите за държавен финансов контрол, когато не са осигурени условия за изпълнение на неговите задължения.


Чл. 23. Главният счетоводител полага грижи за квалификацията на счетоводните кадри. Той предлага за одобряване от ръководителя на организацията мероприятия и форми за нейното осъществяване, като се съобразява с общите постановки за квалификацията на счетоводните кадри в страната и с действуващите нормативни актове.


Раздел III.
ДРУГИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ПРАВА НА ГЛАВНИТЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИ ОТ ГОРЕСТОЯЩАТА ОРГАНИЗАЦИЯ

Чл. 24. Главният счетоводител на горестоящата организация има още и следните задължения и права:

1. разработва указания до подведомствените организации и провежда контрол по усъвършенствуването на организацията на финансово-счетоводната дейност, внедряването на машинна обработка на финансово-счетоводната информация, съставянето на счетоводните отчети, внедряването на вътрешната и бригадната стопанска сметка, както и по вътрешния предварителен и текущ финансов контрол;

2. предлага на Министерството на финансите и на другите ведомства за обсъждане и решаване на въпроси, свързани с подобряване на финансовата дейност, счетоводната отчетност, документооборота, счетоводните отчети, вътрешния финансов контрол и др., като подготвя по тези въпроси проектодокументи за обсъждане и утвърждаване;

3. контролира използуването на стандартизирани първични счетоводни документи и при доказана необходимост предлага за утвърждаване по надлежен ред специфични първични счетоводни документи като отраслови нормали;

4. дава мнение при назначаване, преместване и уволняване на главните счетоводители от подведомствените им поделения съобразно действуващите нормативни актове;

5. контролира редовното снабдяване на подведомствените организации с необходимите отчетни форми, образци и формуляри, нормативни актове, наредби, инструкции и др.;

6. оказва помощ на профсъюзните органи и организации при организирането, провеждането и отчитането на социалистическото съревнование между счетоводните колективи от системата;

7. извършва периодични проверки в поделенията за състоянието на счетоводната отчетност и вътрешния финансов контрол, за стриктното спазване на утвърдените образци и първични документи и дава указания за отстраняване на допуснатите слабости.


Чл. 25. Разпорежданията на главния счетоводител от горестоящата организация по въпросите на методологията, организацията на счетоводната отчетност, машинната обработка на финансово-счетоводната информация и вътрешния финансов контрол са задължителни за всички главни счетоводители и счетоводните кадри от системата на социалистическата организация.


Чл. 26. Главните счетоводители на окръжните народни съвети организират централизирана машинна обработка на финансово-счетоводната информация на обединените бюджетни счетоводства на територията на окръзите си. За целта съгласувано с Министерството на финансите могат да разкриват центрове, в които се съсредоточава машинната обработка на първичните счетоводни документи на счетоводствата и организациите от нематериалната сфера от една или няколко селищни системи.


Раздел IV.
ОТГОВОРНОСТИ НА ГЛАВНИЯ СЧЕТОВОДИТЕЛ

Чл. 27. Главният счетоводител или заместващите го носят отговорност за действията и бездействията си, в резултат на което е била нарушена финансовата дисциплина, допуснали са неточности и изопачаване на стопанските операции, последвало е влошаване на счетоводната отчетност и на вътрешния финансов контрол и др. В такива случаи съобразно степента на вината и размера на щетата (ако има такава) те се наказват съгласно законите на страната.


Чл. 28. Главният счетоводител или заместващите го не носят отговорност:

1. за действия по стопански операции и за поети задължения на организацията към други органи и организации, ако за това не е взето тяхното писмено съгласие. Отговорност в такива случаи носят лицата, които са ги извършили;

2. за щетите, нанесени на социалистическите организации, когато главният счетоводител или неговите заместници са били възпрепятствувани да изпълнят задълженията си или да упражнят правата си. В такива случаи задължително се уведомяват органите за държавен финансов контрол;

3. за нецелесъобразността и незаконосъобразността на стопански операции и действия, когато тяхното изпълнение и контрол са били възложени от ръководството (ръководителя или неговите заместници) на други звена в социалистическата организация без участието на финансово-счетоводни служители;

4. за последиците от действията или бездействията на длъжностни лица, натоварени от ръководството с организирането и провеждането на операции, които имат връзка със счетоводната отчетност, когато тези лица са изпълнявали задачи, пряко поставяни от ръководителя или неговите заместници, без знанието на счетоводната служба. Ако главният счетоводител знае за такива случаи, той е длъжен да осъществи незабавна връзка с тези лица и да предяви към тях изисквания, произтичащи от нуждата за отразяване действията им чрез счетоводната отчетност.


Чл. 29. Духовното и материалното стимулиране на главните счетоводители се извършва съобразно Указа за духовното стимулиране в Народна република България (обн., ДВ, бр. 48 от 1974 г., попр. бр. 54 от 1974 г., доп., бр. 9 от 1977 г., изм. и доп., бр. 37 от 1978 г., бр. 31 и 41 от 1979 г., бр. 60 от 1980 г., бр. 3 от 1981 г.).


Раздел V.
НАЗНАЧАВАНЕ И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ГЛАВНИТЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИ

Чл. 30. (1) Главният счетоводител се назначава и освобождава от длъжност:

1. в министерствата и другите централни ведомства - от ръководителя на ведомството със съгласие на министъра на финансите;

2. в стопанските организации - от ръководителя на ведомството по предложение на ръководителя на стопанската организация. Освобождаването му от длъжност се извършва със съгласие на министъра на финансите;

3. в поделенията - от ръководителя на горестоящата организация по предложение на ръководителя на поделението. Освобождаването му се извършва със съгласие на началника на управление "Финанси" при окръжния народен съвет, респективно Столичния народен съвет;

4. в останалите социалистически организации - от ръководителя на горестоящата организация, като се взема мнението на началника на управление "Финанси" при окръжния народен съвет, респективно Столичния народен съвет;

5. в обединените счетоводства към народните съвети - от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет, респективно Столичния народен съвет, по предложение на началника на управление "Финанси".

(2) Назначаването на длъжност главен счетоводител се извършва въз основа на Наредба № 1 за назначаване чрез конкурс на главни счетоводители, издадена от Министерството на финансите и Комитета по труда и работната заплата (ДВ, бр. 31 от 1979 г.).


Чл. 31. (1) Назначаването, уволняването и преместването на сътрудници от финансово-счетоводната служба се извършват от ръководителя на организацията по предложение на главния счетоводител. Съгласието се изразява писмено върху заповедта преди подписването й от ръководителя, като тя се парафира от главния счетоводител.

(2) Назначаването, уволняването и преместването на другия отчетнически персонал и материално отговорните лица се извършват със съгласието или по предложение на главния счетоводител. То се изразява писмено върху заповедта преди подписването й от ръководителя, като тя се парафира от главния счетоводител.


Чл. 32. За правилното организиране и провеждане на финансовата дейност, счетоводната отчетност, механизацията и автоматизацията на финансово-счетоводната информация и вътрешния финансов контрол главният счетоводител се ръководи от действуващите нормативни актове, от разпорежданията на прекия си ръководител и на ръководителите от горестоящата организация.


Чл. 33. При отсъствие на главния счетоводител ръководителят на организацията определя със заповед счетоводен работник, който да го замества с всички задължения и права на главен счетоводител.


Чл. 34. (1) Предаването и приемането на длъжността главен счетоводител се извършват с акт за предаване-приемане. Към него се прилага оборотна ведомост (респективно баланс със съответните извлечения от сметките) за изтеклия месец, подписана от предаващия и приемащия.

(2) В акта за предаване-приемане задължително се посочва съществува ли равенство между оборотите и салдата по главната книга с тези по аналитичното отчитане. Ако това условие не е спазено, в акта се посочва по кои сметки има различия на данните от главната книга с тези от аналитичното отчитане, на какви суми възлизат тези различия, както и причините.

(3) Предаването и приемането на длъжността главен счетоводител стават в присъствието на ръководителя на социалистическата организация или на негов заместник, който приподписва акта. този ред се прилага и когато главният счетоводител предава длъжността си на друго лице от щатния персонал, което е натоварено със заповед на ръководителя да изпълнява длъжността главен счетоводител до назначаването на титуляра.

(4) Възникналите спорове във връзка с предаване-приемане на длъжността се решават от ръководството на горестоящата организация. При липса на горестояща организация споровете се решават от колективния орган на самата организация.

(5) Когато главният счетоводител не е в състояние да предаде лично длъжността по определяне на тази наредба ред, актът за приемане-предаване се съставя с участието на представител на финансово-счетоводната служба от горестоящата организация, който приподписва акта. Екземпляр от акта се изпраща на отсъствуващия главен счетоводител.

(6) Предаващият главен счетоводител носи отговорност за всички стопански операции, оформени с оправдателни документи, които той е проверил и подписал, независимо дали са осчетоводени и включени в баланса към датата на предаване-приемане.

(7) Приемащият главен счетоводител започва да носи отговорност от датата, към която е започнал да подписва документите, отчитащи стопански операции, независимо дали това съвпада с датата на подписване акта за приемане-предаване.

(8) В новосъздадените социалистически организации главният счетоводител започва да упражнява правата и задълженията си от датата на встъпване в длъжност.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Под "главен счетоводител" следва да се разбира ръководителят на финансово-счетоводната служба на социалистическата организация на всички нива на управление независимо от длъжностното наименование на заеманата от него длъжност (зам.-ген. директор, гл. директор, директор, зам.- директор, началник на отдел).


Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 41 от Закона за финансов контрол и Постановление № 38 на Министерския съвет от 1978 г. за повишаване ролята на главния счетоводител в управлението на социалистическите организации (ДВ, бр. 67 от 1978 г.) и отменя Наредбата за главните счетоводители (ДВ, бр. 37 от 1972 г.).


§ 3. Наредбата е съобразена с длъжностната характеристика за главен счетоводител и е съгласувана с Комитета по труда и работната заплата при Министерския съвет.


Промени настройката на бисквитките