Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 109 от 15.XII

НАРЕДБА № 2 ОТ 22 НОЕМВРИ 1995 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СРЕДСТВА ОТ ФОНД "РАЗВИТИЕ НА ПРОМИШЛЕНОСТТА" КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРОМИШЛЕНОСТТА

 

НАРЕДБА № 2 ОТ 22 НОЕМВРИ 1995 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СРЕДСТВА ОТ ФОНД "РАЗВИТИЕ НА ПРОМИШЛЕНОСТТА" КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРОМИШЛЕНОСТТА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЪРА НА ПРОМИШЛЕНОСТТА

Обн. ДВ. бр.109 от 15 Декември 1995г., отм. ДВ. бр.61 от 31 Юли 1997г.

Отменено основание - виж § 1, т. 4 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 300 на Министерския съвет от 25 юли 1997 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 1997 г. и за откриване на бюджетната процедура за 1998 г. (ДВ, бр. 61 от 1 август 1997 г.), с който е отменено ПМС № 136 от 1995 г. за създаване на фонд "Развитие на промишлеността" към Министерството на промишлеността


Чл. 1. (1) Набирането и изразходването на средствата по фонд "Развитие на промишлеността" се извършва съгласно чл. 3 и 4 на Постановление № 136 на Министерския съвет от 1995 г. за създаване на фонд "Развитие на промишлеността" към Министерството на промишлеността (ДВ, бр. 63 от 1995 г.).

(2) Приходите и разходите по фонда се отчитат в извънбюджетната сметка, открита съгласно чл. 2 на посоченото постановление, чиято план-сметка ежегодно се утвърждава от министъра на финансите по предложение на министъра на промишлеността съгласно чл. 7 на същото постановление.

(3) Срокът за представяне на план-сметката по ал. 2 за утвърждаване се определя от министъра на финансите.


Чл. 2. (1) Средства от фонд "Развитие на промишлеността" се предоставят на юридически и физически лица за извършване на дейности, необходими за подотраслите от компетентността на Министерството на промишлеността, след провеждане на конкурс.

(2) Министерството на промишлеността обявява следните конкурси:

1. за иновационни разработки, отнасящи се до създаването, техническата подготовка и производственото реализиране на нови или усъвършенствани изделия, продукти, материали, технологии и др., водещи до продуктово и технологично обновление, както и за разработване на програми, проекти, прогнози и др., отнасящи се до управлението и развитието на промишлеността;

2. за инвестиционни проекти, отнасящи се до придобиването и поддържането на дълготрайни активи, с изключение на сгради, земи, гори и трайни насаждения, необходими за продуктово и технологично обновяване.

(3) Периодичността на обявяването и провеждането на конкурсите по ал. 2 се определя от министъра на промишлеността.

(4) В конкурсите, които Министерството на промишлеността обявява съгласно ал. 2, могат да участват български и чуждестранни юридически и физически лица.

(5) Министърът на промишлеността може да разпореди средства от фонда да се предоставят без провеждане на конкурс за финансиране на:

1. особено важни разработки и проекти, чието реализиране е с определен стопански риск;

2. изпълнението в съкратени срокове на особено важни задачи от национално значение;

3. разработки и проекти, които могат да се реализират само от един изпълнител в страната;

4. разработки и проекти, чиито резултати имат само социален и/или екологичен ефект;

5. разработки и проекти, свързани с усвояване производството на изделия, продукти, материали и др. и/или реализирането на технологии, които са защитени с патент;

6. закупуването на специални машини, съоръжения, апаратура и др., необходими за изпълнението на договорени с Министерството на промишлеността разработки;

7. изпълнението на технически решения за преодоляване на последиците от действието на непреодолима сила;

8. извършването на проучвания, анализи и прогнози; оценки и експертизи на наши, чуждестранни или съвместни разработки, отнасящи се до управлението, състоянието и развитието на промишлеността;

9. заплащане на такси и вноски за правоучастие в технически и икономически съвети, симпозиуми, конференции, срещи и др. и на разходи, свързани с тях;

10. заплащане на консултации, рецензии, експертизи, хонорари за участие в съвети и други услуги от научен и технически характер, свързани с предназначението на фонда и с развитието на промишлеността;

11. заплащане на разходи, свързани с обявяването и провеждането на конкурси за предоставяне на средства от фонда;

12. други разходи, свързани с характера и предназначението на фонда.

(6) Разходи от фонда, свързани с изричната воля на дарители, се извършват съгласно изискванията на ал. 2 и 5 с писмено разпореждане на министъра на промишлеността.

(7) Предоставянето на средства по реда на ал. 5 се извършва по инициатива на Министерството на промишлеността или на основание на писмено искане или предложение от българско или чуждестранно юридическо или физическо лице.

(8) Исканията и предложенията за финансиране от фонда по реда на ал. 5 се разглеждат в оперативен порядък от органите за оперативно ръководство на фонда, които подготвят предложения или становища до министъра на промишлеността за вземане на решение.


Чл. 3. (1) Комисия, назначена със заповед на министъра на промишлеността, обявява и провежда конкурсите по чл. 2, ал. 2.

(2) Съставът, помощните органи и дейността на комисията по ал. 1 се определят с правилник съгласно чл. 6, ал. 2 на ПМС № 136 от 1995 г.


Чл. 4. Министърът на промишлеността със заповед определя:

1. вида, тематиката и срока за обявяване и приключване на конкурсите;

2. депозита за участие в конкурса.


Чл. 5. (1) Комисията по чл. 3 подготвя обявленията за конкурсите, които съдържат:

1. тематиката на конкурса;

2. задължителните и допълнителните документи за участие в конкурса;

3. местата и крайните срокове за:

а) подаване на предложенията за конкурсната листа;

б) обявяване на конкурсната листа;

в) получаване на образци на документи за участие в конкурса;

г) подаване на документите за участие в конкурса;

д) обявяване на решението на комисията по чл. 3 за класиране на кандидатите в конкурса;

е) възраженията по решението на комисията по буква "д";

ж) обявяване на списъка на класираните участници, разработки и проекти, участвали в конкурса;

з) обявяване на допълнителни съобщения, отнасящи се до провеждането на конкурса;

4. размера и банковата сметка, по която участникът е длъжен да внесе депозита за участие в конкурса;

5. мястото, където може да се получава допълнителна информация за конкурса.

(2) Обявленията по ал. 1 се публикуват в някой от централните ежедневници най-малко тридесет дни преди крайната дата за представяне на предложенията за конкурсната листа и/или документите за участие в конкурса.


Чл. 6. За дата на получаване на предложенията за конкурсната листа, документите за участие в конкурса и възраженията по решението на комисията по чл. 3 се счита датата на регистрирането им в деловодството на Министерството на промишлеността.


Чл. 7. Допълнения и изменения в направените предложения за конкурсната листа и представените документи за участие в конкурса, както и оттеглянето им се допускат до изтичане на срока по чл. 5, ал. 1, т. 3, букви "а" и "г".


Чл. 8. Участниците в конкурса имат право да представят пред комисията по чл. 3 възражения по нейното решение в десетдневен срок от обявяването му.


Чл. 9. Резултатът от конкурса се обявява със списък, одобрен от министъра на промишлеността.


Чл. 10. (1) Депозитната вноска на участниците, класирани в конкурса, се възстановява с авансовите плащания след сключване на договора за предоставяне на средства от фонд "Развитие на промишлеността", а депозитната вноска на участниците, които не са класирани в конкурса или са се отказали от участие, се връща в тридесетдневен срок от обявяването на резултата от конкурса.

(2) На участник, класиран в конкурса, който не сключи договор за предоставяне на средства от фонда в определения срок по негова вина, внесеният депозит не се връща.


Чл. 11. Участниците, спечелили конкурс, или юридическите и физическите лица, на които са отпуснати средства от фонд "Развитие на промишлеността" с решение на министъра на промишлеността, в тридесетдневен срок от датата на оповестяване на резултата от конкурса или от датата на решението на министъра сключват с Министерството на промишлеността писмен договор, който съдържа:

1. вида и обема на дейността - предмет на договора, и конкретните резултати, които следва да бъдат постигнати;

2. размера на средствата, предоставени от фонда, както и реда, условията и размера на средствата за възстановяване в случаите на възмездно предоставяне;

3. сроковете за изпълнение на етапите на разработката или реализирането на проектите;

4. права и задължения на страните;

5. последиците от неизпълнение на задълженията;

6. гаранции от изпълнителя;

7. други изисквания.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Като "дълготрайни активи" по смисъла на чл. 2, ал. 2, т. 2 се считат:

1. машини, съоръжения и апаратура с производствено предназначение;

2. обекти на индустриалната собственост: патенти за изобретения и полезни модели, търговски марки, марки за услуги, промишлени образци и др.


Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 4, ал. 2 на Постановление № 136 на Министерския съвет от 1995 г. (ДВ, бр. 63 от 1995 г.) и влиза в сила от обнародването й в "Държавен вестник".


§ 3. Указания по прилагането на наредбата се дават от министъра на промишлеността.


Промени настройката на бисквитките