Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 12.V

НАРЕДБА № 2 ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ИЗМЕНЕНИЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИТЕ ПРАВООТНОШЕНИЯ С ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ КАДРИ

 

НАРЕДБА № 2 ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ИЗМЕНЕНИЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИТЕ ПРАВООТНОШЕНИЯ С ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ КАДРИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА

Обн. ДВ. бр.47 от 14 Юни 1991г., попр. ДВ. бр.49 от 21 Юни 1991г., отм. ДВ. бр.39 от 12 Май 1992г.

Отменена с параграф единствен от Наредбата за отменяне на Наредба № 2 за условията и реда за възникване, изменение и прекратяване на трудовите правоотношения с педагогическите кадри - ДВ, бр. 39 от 12 май 1992 г.


Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат условията и редът за възникване, изменение и прекратяване на трудовите правоотношения с директорите и с учителските кадри в училищата и детските градини независимо от ведомствената им принадлежност.

(2) Трудовите правоотношения с безсрочен трудов договор по ал. 1 се сключват през цялата година.


Чл. 2. Трудовите правоотношения за заемане на длъжността директор, както и за учителските длъжности могат да възникнат с лице, което има съответните за длъжността образование, професионална квалификация и учителска правоспособност съгласно приложението към наредбата.


Чл. 3. Лицата, завършили висше образование, имат право да сключват трудов договор за работа по специалностите, дадени им с дипломата за висше образование, при условие, че притежават учителска правоспособност.


Чл. 4. (1) Министърът на народната просвета сключва трудовите договори с директорите на училищата.

(2) Министерството на народната просвета обявява конкурс за директор, в който кандидатът представя и защитава проектопрограма за развитие на конкретното училище и план-сметка за изпълнението й.

(3) Провеждането на конкурса се извършва по реда и условията на глава V, раздел IV от Кодекса на труда (КТ).

(4) Министерството на народната просвета определя комисии, в състава на които се включват представители на педагогическия колектив от съответното училище.

(5) Трудовият договор с лицето се сключва за срок от 3 години на основание чл. 68, т. 1 КТ.

(6) До изтичане на договора по ал. 5 Министерството на народната просвета прави оценка за изпълнение на програмата по ал. 2 и може да предложи сключване на безсрочен трудов договор.


Чл. 5. Председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет (ИК на ОБНС) сключва трудовите правоотношения с директорите на детските градини чрез конкурс, в който кандидатите предлагат и защитават проектопрограма за развитие на конкретната детска градина. Конкурсът се провежда съгласно КТ.


Чл. 6. (1) Трудовите договори с учителските кадри се сключват от директора на училището или детската градина съгласно КТ.

(2) Директорът назначава комисия по подреждане на кандидатите, в чийто състав участват с квота от 34% представители на синдикалните организации в училището.


Чл. 7. (1) Директорът на училището или детската градина е длъжен при наличие на свободно учителско място, вкл. и по чл. 68 КТ, да го обяви в срок от 3 дни в трудовата борса.

(2) Не се обявяват за свободни местата на учителските кадри, които следват задочно и представят удостоверение за редовно положени изпити.

(3) При неспазване на задълженията по ал. 1 виновното длъжностно лице се санкционира по реда на глава IX, раздел III КТ.


Чл. 8. Трудовите договори с кандидати, които не отговарят на изискванията за съответната учителска длъжност, както и с учители пенсионери се сключват по чл. 68, т. 1 КТ до явяване на редовен кандидат.


Чл. 9. (1) Прекратяването на трудовите правоотношения с учителските кадри се извършва по реда на глава XVI КТ.

(2) Прекратяването на трудовия договор по чл. 328, ал. 1, т. 4 КТ се извършва, ако след три проверки учениците не покриват стандарта за знания и умения.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. (Попр. - ДВ, бр. 49 от 1991 г.) Заварените педагогически кадри в училищата и детските градини при влизане в сила на тази наредба запазват правата си по трудовите договори, сключени въз основа на Наредба № 7 за условията и реда за възникване, изменение и прекратяване на трудовите правоотношения с учителските кадри (обн., ДВ, бр. 55 от 1989 г., доп., бр. 65 от 1989 г., изм. и доп., бр. 48 от 1990 г., бр. 9 от 1991 г.).


§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 37 от Закона за по-тясна връзка на училището с живота и за по-нататъшно развитие на народното образование в Народна република България във връзка с чл. 23 от Указа за народната просвета и отменя Наредба № 7 за условията и реда за възникване, изменение и прекратяване на трудовите правоотношения с учителските кадри.


§ 3. Указания по прилагането на наредбата се дават от министъра на народната просвета.


Приложение към чл. 2


Условия за необходимото образование и професионална квалификация за възникване на трудовите правоотношения с педагогическите кадри


1. За длъжността директор:

а) на детска градина отговаря на изискванията лице, което има висше образование по предучилищна педагогика или педагогика и трудов стаж като учител в детска градина най-малко 5 години;

б) на училище отговаря на изискванията лице, което има висше образование и учителски трудов стаж по специалността най-малко 5 години.

2. За длъжността учител в предучилищно заведение или възпитател в яслена група отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по специалността предучилищна педагогика;

б) институтско образование по специалността предучилищна педагогика;

в) висше образование по специалността педагогика;

г) средно педагогическо образование с профил детски учители.

3. За длъжността учител по музика в предучилищно заведение отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по специалността музикална педагогика;

б) висше музикално образование с учителска правоспособност;

в) висше образование по специалността предучилищна педагогика със специализация по музика;

г) висше музикално образование;

д) институтско образование по специалността предучилищна педагогика с профил (специализация) по музика;

е) институтско образование по музика в Института за музикални и хореографски кадри.

4. За длъжността учител в I-III клас (I-IV отделение) отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по специалността начална училищна педагогика или педагогика;

б) институтско образование по специалността начална училищна педагогика;

в) висше образование по специалността предучилищна педагогика и курс за преквалификация по начална училищна педагогика;

г) средно педагогическо образование с профил начални учители;

д) институтско образование по специалността предучилищна педагогика и курс за преквалификация по начална училищна педагогика;

е) висше образование по университетските специалности български език и литература и математика или по педагогическите специалности: български език и литература и руски език, български език и литература и история, музикална педагогика, педагогика на изобразителното изкуство, физическо възпитание и педагогика на трудово-политическата подготовка;

ж) институтско образование по специалностите български език и руски език, български език и история, математика и физика, педагогика на трудовото обучение и изобразителното изкуство.

5. За длъжността учител в IV-VIII клас отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по съответната университетска (педагогически профил) или педагогическа специалност или по група специалности;

б) институтско образование за подготовка на учители в IV-VII клас - по една от специалностите им или по група специалности;

в) висше музикално образование - по музика; висше художествено образование - по изобразително изкуство; висше образование по физкултура - по физическо възпитание.

6. За длъжността учител по общообразователни предмети в VIII (IX)-XI (XII) клас и в I-III (IV) курс отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по съответната университетска (педагогически профил) или педагогическа специалност;

б) висше образование по съответната университетска специалност с непедагогически профил и завършен курс за преквалификация (за придобиване на учителска правоспособност);

в) висше университетско (педагогически профил) или педагогическо образование: с втора или трета специалност стенография - по стенография; с положен държавен изпит по машинопис - по машинопис;

г) висше образование по нови и класически филологии - по втората им специалност - български език и литература;

д) висше музикално образование - по музика; висше художествено образование - по изобразително изкуство; висше образование по физкултура - по физическо възпитание.

7. За длъжността учител по философия и етика с допълване психология, задължително избираема подготовка, свободно избираема подготовка и факултативи по цикъл философски учебни предмети (философия, етика, естетика, психология, логика и социология) отговаря на изискванията лице което има:

а) висше образование по специалността философия;

б) висше образование по специалностите социология, политикознание, политическа икономия или педагогика, психология или история с курс за преквалификация по психология.

8. За длъжността учител по психология, в т. ч. и психология на труда (професионална психология в средните професионални училища), отговаря на изискванията лице с висше образование по специалностите психология или педагогика и философия с втора специалност психология с курс за преквалификация по психология.

9. За длъжността учител по информатика отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по специалността математика и информатика или информатика;

б) висше образование по специалността математика и физика и квалификационен курс по информатика;

в) висше образование по инженерни или икономически специалности с учителска правоспособност и квалификационен курс по информатика.

10. За длъжността учител по трудово-политехническо обучение отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по специалността педагогика на трудово-политехническата подготовка;

б) институтско образование по специалността педагогика на трудовото обучение и изобразителното изкуство;

в) висше образование по университетска специалност с втора специалност трудово обучение;

г) институтско образование за учители в IV-VIII клас с избираема специалност трудово обучение;

д) висше инженерно или селскостопанско образование, както и институтско образование за учители по практика.

11. За учител по общотехнически и специални предмети (теория) в средни общообразователни училища, СПТУ и техникуми или в междуучилищен център за трудово-политехническо обучение отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по специалностите от инженерно-педагогическото професионално направление;

б) висше техническо, технологично, селскостопанско, икономическо, медицинско или друго образование по съответното направление и учителска правоспособност;

в) висше техническо, технологично, селскостопанско, икономическо, медицинско или друго образование по съответното направление.

12. За длъжността учител по учебна, лабораторна и производствена практика в средни общообразователни училища, СПТУ и техникуми или в междуучилищен център за трудово-политехническо обучение отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по специалностите от инженерно-педагогическото професионално направление;

б) висше техническо, технологично, селскостопанско, икономическо, медицинско или друго образование по съответното направление и учителска правоспособност;

в) висше техническо, технологично, селскостопанско, икономическо, медицинско или друго образование по съответното направление;

г) институтско образование за учители по съответната специалност;

д) институтско образование по съответната специалност и учителска правоспособност;

е) средно специално образование с учителска правоспособност.

13. За длъжността учител, водещ обучение на чужд език по други предмети, лицето отговаря на изискванията, когато образованието и квалификацията му съответстват на изискванията за преподаване на съответния предмет. Владеенето на езика се установява с документ или от комисия, ръководена от хабилитирано лице.

14. За длъжността училищен психолог отговаря на изискванията лице, което има висше образование по специалността психология. За длъжността педагог в училище отговаря на изискванията лице, което има висше образование по специалността педагогика. За длъжността педагог в детска градина отговаря на изискванията лице, което има висше образование по специалността предучилищна педагогика или педагогика.

15. За длъжността учител в специалните детски градини отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по специалността дефектология със специализация предучилищна олигофренопедагогика (сурдопедагогика, тифлопедагогика, логопедия) - по профила на специализацията;

б) висше образование по специалността предучилищна педагогика и курс за преквалификация (за дефектологическа правоспособност) - по профила на преквалификацията;

в) висше образование по специалността педагогика със специализация дефектология - по профила на специализацията;

г) институтско образование по специалността дефектология - широк профил;

д) институтско образование по специалността предучилищна педагогика и курс за преквалификация (за дефектологическа правоспособност) - по профила на преквалификацията.

16. За длъжността учител в I-III клас на специалните училища отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по специалността дефектология със специализация начална училищна педагогика - по профила на специалността;

б) висше образование по специалността педагогика със специализация по дефектология - по профила на специалността;

в) висше образование по специалността начална училищна педагогика с курс за преквалификация (за дефектологическа правоспособност) - по профила на преквалификацията;

г) институтско образование по специалността дефектология - широк профил.

17. За длъжността учител в IV-VII клас на специалните училища и в IX-XII клас на училищата за деца с увреден слух и специализирана вечерна гимназия отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по специалността дефектология със специализация за учебно-възпитателна работа в IV-VII клас на специалните училища - по профила на специализацията;

б) висше университетско или педагогическо образование и курс за преквалификация (за дефектологическа правоспособност) - по специалността и профила на преквалификацията;

в) висше образование по специалността педагогика със специализация дефектология - по профила на специализацията;

г) институтско образование за учители в IV-VIII клас и курс за преквалификация (за дефектологическа правоспособност) - по специалността (група специалности) и профила на преквалификацията.

18. За длъжността учител по артикулация в I-IV клас на училище за глухи деца или рехабилитатор в центъра за рехабилитация на слуха и говора отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по специалността дефектология със специализация сурдопедагогика или логопедия;

б) висше образование по специалността педагогика със специализация дефектология - профил сурдопедагогика или логопедия;

в) висше образование по специалностите предучилищна педагогика, начална училищна педагогика, български език и литература и курс за преквалификация по сурдопедагогика или логопедия;

г) институтско образование по специалностите предучилищна педагогика, начална училищна педагогика, български език и руски език, български език и избираем западен език и курс за преквалификация по сурдопедагогика или логопедия.

19. За длъжността възпитател в I-XI (XII) клас и в I-III (IV) курс, в домовете за деца и юноши, в самостоятелните общежития и пансиони и в общежитията и пансионите към училищата отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше образование по специалността педагогика;

б) висше образование по университетска педагогическа специалност или университетска специалност с педагогически профил;

в) висше образование по непедагогическа специалност и курс за учителска правоспособност;

г) висше образование в Академията за обществени науки и социално управление и курс за учителска правоспособност;

д) институтско образование по всички учителски специалности;

е) средно педагогическо образование.

20. За длъжността учител по специален предмет в средно училище по изкуствата отговаря на изискванията лице, което има:

а) висше художествено образование, висше музикално образование;

б) висше музикалнопедагогическо образование (за фолклорните музикални училища);

в) висше хореографско или средно хореографско образование за Държавното хореографско училище.

21. Длъжността преподавател в школа по изкуствата може да се заеме от:

а) лице с висше образование по съответната специалност;

б) лице с висше педагогическо образование по изобразително изкуство или висше музикалнопедагогическо образование (със съответната правоспособност за преподаване в музикални школи);

в) лице, завършило Института за музикални и хореографски кадри или естрадния отдел на Българската държавна консерватория;

г) лице, завършило средно специално художествено училище;

д) лице, завършило средно музикално училище;

е) лице, завършило средно хореографско училище;

ж) балетмайстори и солобалетисти с над 5 години трудов стаж по специалността;

з) балетисти - I категория, с над 10 години трудов стаж по специалността в държавни опери и оперетни театри;

и) лица, завършили висше образование - българска филология, Висшия институт за театрално изкуство и други висши учебни заведения за театрално изкуство (в чужбина) - за школите и кръжоците по театрално изкуство и художествено слово.

При липса на кандидати с посочения образователен ценз в школите по изкуствата се допуска да преподават по народни инструменти, акордеон и китара и лица със средно образование, положили проверочен изпит за преподаватели в музикални школи.


Промени настройката на бисквитките