Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 9.XII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОБЩИНСКИТЕ БЮДЖЕТИ (ОБН., ДВ, БР. 33 ОТ 1998 Г.; ИЗМ., БР. 69 ОТ 1999 Г., БР. 9 ОТ 2001 Г. - РЕШЕНИЕ № 2 НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ОТ 2001 Г.; ИЗМ., БР. 56 И 93 ОТ 2002 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОБЩИНСКИТЕ БЮДЖЕТИ (ОБН., ДВ, БР. 33 ОТ 1998 Г.; ИЗМ., БР. 69 ОТ 1999 Г., БР. 9 ОТ 2001 Г. - РЕШЕНИЕ № 2 НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ОТ 2001 Г.; ИЗМ., БР. 56 И 93 ОТ 2002 Г.)

Обн. ДВ. бр.107 от 9 Декември 2003г.

§ 1. В чл. 1 думата "републиканския" се заменя с "централния".


§ 2. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. (1) С общинския бюджет се определят и осигуряват парични средства, с които се финансират местни и делегирани от държавата дейности.

(2) Финансирането на местните и делегираните от държавата дейности се извършва от общината в интерес на местната общност и при спазване принципите на законосъобразност, целесъобразност, ефективност, ефикасност и публичност."


§ 3. В чл. 5 думите "населението чрез" се заменят с "местната общност по ред, определен от".


§ 4. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. (1) Приходите в общинския бюджет са:

1. собствени приходи от:

а) местни данъци, установени и определени със закон;

б) местни такси, установени със закон;

в) услуги и права, предоставяни от общината;

г) общинска собственост;

д) глоби и имуществени санкции;

е) лихви и неустойки;

ж) други постъпления;

2. държавни трансфери за:

а) преотстъпени държавни приходи;

б) субсидии;

в) субвенции;

г) безлихвени заеми от централния бюджет за финансиране на разходи до възстановяването им по одобрени проекти по програми, съфинансирани от Европейския съюз;

3. трансфери между разпоредители с бюджетни кредити.

(2) Държавата компенсира изцяло намалението в приходите по ал. 1, т. 1, получено вследствие на провеждането на държавна политика."


§ 5. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. При формирането на приходната част на общинския бюджет общинският съвет определя постъпленията от:

1. местни данъци;

2. местни такси;

3. предоставяните от общината услуги и права;

4. управлението и разпореждането с общинско имущество;

5. глоби и имуществени санкции;

6. лихви, неустойки и други неданъчни приходи."


§ 6. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) В разходната част на общинския бюджет се предвиждат бюджетни кредити за финансиране на местни и делегирани от държавата дейности.

(2) Делегираните от държавата дейности и стандартите за стойностната, количествената и качествената им оценка се определят съвместно от съответния министър, Националното сдружение на общините в Република България и министъра на финансите и се приемат от Министерския съвет.

(3) Стандартите по ал. 2 служат за определяне на общия размер на средствата за финансиране на делегираните от държавата дейности и за разпределението им по общини. Размерът на средствата по общини се определя със закона за държавния бюджет за съответната година.

(4) С решение на общинския съвет делегираните от държавата дейности могат да се финансират допълнително и със средства от собствените приходи на общините и от изравнителната субсидия."


§ 7. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. (1) В разходната част на общинския бюджет общинският съвет определя бюджетните кредити за финансиране на текущи и капиталови разходи в местните и делегираните от държавата дейности, както и разходите за лихви, такси и комисиони по обслужването на общинския дълг. Плащането на главниците по общинския дълг се предвижда в частта за финансирането на дефицита.

(2) Бюджетните кредити за текущи разходи осигуряват средства за нормалното осъществяване на дейностите, свързани с предоставяните от общината публични услуги.

(3) Бюджетните кредити за капиталови разходи осигуряват средства за придобиване, реконструкция и основен ремонт на дълготрайни активи."


§ 8. Създава се чл. 9а:

"Чл. 9а. Общинският съвет приема наредба за условията и реда за съставяне, изпълнение и отчитане на общинския бюджет."


§ 9. Член 10 се отменя.


§ 10. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 съюзът "и" след думата "стратегия" се заменя със запетая и накрая се добавя "и общинския план за развитие";

б) в т. 2 думите "общинския бюджет" се заменят с "общинските приходи";

в) в т. 3 думата "населението" се заменя с "местната общност чрез консултации, срещи и публични обсъждания";

г) в т. 4 накрая се добавя "на кметствата и районите, кметските наместници и ръководителите на бюджетните звена";

д) точки 5 и 6 се изменят така:

"5. задълженията по финансиране на общинския дълг;

6. разделението на дейностите на местни и делегирани от държавата, финансирани чрез общинските бюджети;"

е) създава се нова т. 7:

"7. стандартите за делегираните от държавата дейности;"

ж) досегашната т. 7 става т. 8 и в нея думите "техните системи" се заменят с "делегираните от държавата дейности";

з) досегашната т. 8 става т. 9 и се изменя така:

"9. информацията от Министерството на финансите за очакваните постъпления от държавните трансфери от централния бюджет;"

и) досегашната т. 9 става т. 10.

2. Алинеи 2, 3, 4, 5, 6, 7 и 8 се изменят така:

"(2) Съставянето на проекта на общинския бюджет се организира от кмета на общината със съдействието на кметовете на кметствата и на районите. Данъчната администрация оказва съдействие на общината при определяне на годишния размер и месечните постъпления от приходите по чл. 7.

(3) Кметът на общината представя в Министерството на финансите прогноза за размера на собствените приходи и местните разходи, както и предложение за размера на целевата субсидия от централния бюджет за капиталови разходи за съответната бюджетна година в срок, определен от министъра на финансите.

(4) Заедно с прогнозата по ал. 3 кметът на общината представя в Министерството на финансите и намеренията на общината за поемане на общински дълг.

(5) Кметът на общината съставя проекта на бюджет на основата на определените със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година окрупнени показатели за постъпленията от преотстъпените държавни данъци и субсидии от централния бюджет, натуралните и стойностните показатели за делегираните от държавата дейности и при спазване на единната бюджетна класификация.

(6) Кметът на общината предоставя проекта на бюджет за публично обсъждане от местната общност, като оповестява датата на обсъждането най-малко 7 дни предварително в местните средства за масово осведомяване. Публичното обсъждане се провежда по ред, определен от общинския съвет. За постъпилите предложения се съставя протокол, който се прилага като неразделна част на проекта на бюджет при внасянето му от кмета на общината за разглеждане от общинския съвет.

(7) Кметът на общината внася в общинския съвет проекта на общинския бюджет след приемането на закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

(8) Комисиите към общинския съвет разглеждат проекта на бюджет и дават становище по него в съответствие с правилника за организацията и дейността на общинския съвет и общинската администрация."


§ 11. В чл. 12 думите "срок, определен със" се заменят със "срок до 45 дни от приемането на".


§ 12. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. Общинският бюджет се разпределя по месеци и се утвърждава от кмета на общината."


§ 13. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. В общинския бюджет може да се предвиди резерв за неотложни и непредвидени разходи, както следва:

1. за делегираните от държавата дейности - в размер до 10 на сто от одобрените средства със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година;

2. за местните дейности - в размер, определен от общинския съвет."


§ 14. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Приетият от общинския съвет бюджет и допълнителна информация към него се представят" се заменят с "Общинският бюджет се представя", а думите "в срокове и по ред, определени съответно от председателя на Сметната палата и от министъра на финансите" се заменят с "в срок до един месец след приемането му от общинския съвет".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Когато не е приет законът за държавния бюджет на Република България за съответната година, разходите за делегираните от държавата дейности и разходите за местните дейности се извършват месечно до 1/12 част от отчета на бюджетните кредити за съответния период на предходната година."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Когато е приет законът за държавния бюджет на Република България за съответната година, за времето до приемането на общинския бюджет в срока по чл. 12 разходите за финансиране на делегираните от държавата дейности се извършват месечно в размер на утвърдените държавни трансфери със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, а разходите за финансирането на местните дейности се извършват месечно в размер до 1/12 част от отчета на бюджетните кредити за предходната година."

4. Създават се ал. 4 и 5:

"(4) Когато общинският съвет не е приел бюджета на общината в срока по чл. 12, разходите за финансиране на местните дейности до приемане на бюджета се извършват съобразно внесения проект, а разходите за финансиране на делегираните от държавата дейности - при условията на ал. 3.

(5) След изтичането на срока по чл. 12 до приемането на общинския бюджет се спира възнаграждението на председателя на общинския съвет и на общинските съветници."


§ 15. Член 16 се отменя.


§ 16. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "републиканския" се заменя с "централния".

2. В ал. 2, 3 и 4 числото "45" се заменя с "60".


§ 17. В чл. 19, ал. 2 думите "финансирани от" се заменят с "финансирани от и чрез".


§ 18. В чл. 21, ал. 1 след думата "банки" се поставя точка и текстът до края се заличава.


§ 19. В чл. 22 след думите "по чл. 6" се поставя точка и текстът до края се заличава.


§ 20. Член 23 се отменя.


§ 21. Член 24 се изменя така:

"Чл. 24. По решение на общинския съвет възникналият временен недостиг на средства за финансиране на местните дейности в процеса на изпълнение на общинския бюджет се осигурява със заеми от:

1. извънбюджетни средства и фондове на общината;

2. банки и други финансови институции;

3. други източници."


§ 22. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея изречение второ се заличава.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Кметовете информират периодично местната общност за изпълнението на бюджета по ред, определен от общинския съвет."


§ 23. В чл. 26 ал. 1 се изменя така:

"(1) Във връзка с оптимизирането на бюджетните разходи и реалните потребности на местната общност в течение на бюджетната година общинският съвет може да открива, закрива или преструктурира бюджетни звена в общината, финансирани със собствени приходи в рамките на своята компетентност, както и да предлага вземането на съответни решения от компетентните държавни органи в областта на възложените от държавата дейности и отговорности."


§ 24. В чл. 27 ал. 1 се изменя така:

"(1) При приемането на бюджета на общината или в процеса на неговото изпълнение общинският съвет може да оправомощи кмета на общината, при възникване на неотложни и доказани потребности през бюджетната година и при спазване на общия размер на бюджета, да:

1. изменя размера на бюджетните кредити за различните видове разходи в обема на общите разходи на една бюджетна дейност, без средствата за заплати, осигурителни вноски и стипендии в частта за делегираните от държавата дейности;

2. прехвърля бюджетни кредити за различни видове разходи в една дейност или от една дейност в друга в границите на една бюджетна група, без да изменя общия й размер в частта за местните дейности;

3. се разпорежда с резервния бюджетен кредит по чл. 14."


§ 25. В чл. 28, ал. 2 след думата "организации" съюзът "и" се заменя със запетая, а след думата "звена" се добавя "и субсидирани дейности".


§ 26. В чл. 30 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 и 2 думите "по пълна" се заменят с "в съответствие с единната".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Кметът на общината изготвя и представя годишния отчет за изпълнението и приключването на общинския бюджет за публично обсъждане от местната общност, като оповестява датата на обсъждането най-малко 7 дни предварително в местните средства за масово осведомяване. Публичното обсъждане се провежда по ред, определен от общинския съвет."


§ 27. Член 31 се изменя така:

"Чл. 31. Управлението на бюджетните и извънбюджетните средства се урежда в наредба по чл. 9а."


§ 28. Член 32 се изменя така:

"Чл. 32. Кметът е отговорен за изграждането и функционирането на системите за финансово управление и контрол в общината при спазване на принципите по чл. 4, ал. 2."


§ 29. Член 33 се отменя.


§ 30. В наименованието на глава седма думата "републиканския" се заменя с "централния".


§ 31. Член 34 се изменя така:

"Чл. 34. (1) Взаимоотношенията на общинския бюджет с републиканския бюджет се осъществяват чрез трансфери от централния бюджет, които включват:

1. преотстъпени държавни данъци;

2. обща допълваща субсидия за финансиране на делегираните от държавата дейности;

3. обща изравнителна субсидия за местни дейности;

4. целева субсидия за капиталови разходи, включително и в делегираните от държавата дейности;

5. целева субсидия за провеждане на държавната политика за развитието на общините и за изпълнение на национални, регионални и международни програми и проекти, и за съфинансиране по програми и проекти на Европейския съюз;

6. финансови компенсации от държавата;

7. субвенции;

8. безлихвени заеми от централния бюджет за финансиране на разходи до възстановяването им по одобрени проекти по програми, съфинансирани от Европейския съюз.

(2) Държавата финансира делегираните на общините държавни дейности с преотстъпени държавни данъци и с обща допълваща субсидия.

(3) Общата допълваща субсидия се формира като разлика между размера на бюджетните кредити за делегираните от държавата дейности, определени по реда на чл. 8, ал. 3, и размера на приходите от преотстъпените държавни данъци.

(4) Общата изравнителна субсидия за местни дейности е предназначена да осигури минимално равнище на местните услуги в общините. Критериите за разпределението на общата изравнителна субсидия по общини се определят съвместно от министъра на финансите и Националното сдружение на общините в Република България.

(5) (В сила от 01.01.2005 г.) Размерът на общата изравнителна субсидия не може да бъде по-малък от 10 на сто от отчета на собствените приходи по чл. 6, ал. 1, т. 1 на всички общини за предходната година.

(6) Размерът на целевите субсидии за капиталови разходи и критериите за тяхното разпределение се определят съвместно от министъра на финансите и Националното сдружение на общините в Република България.

(7) Видът и размерът на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и общинските бюджети се определят със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година."


§ 32. Член 35 се изменя така:

"Чл. 35. (1) Трансферите на общините за делегираните от държавата дейности се предоставят ежемесечно до 5-о число на текущия месец в размер 1/3 от тримесечното разпределение на съответните разходи. Тримесечното разпределение на годишния трансфер се определя със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

(2) Текущото неизпълнение/преизпълнение на размера на преотстъпените държавни данъци по общини е за сметка на централния бюджет и се регулира тримесечно с натрупване - първо тримесечие, полугодие и деветмесечие.

(3) Размерът на годишното неизпълнение/преизпълнение на преотстъпените държавни данъци по общини се установява на база отчет към 30 ноември на текущата година и се разпределя, както следва:

1. двадесет на сто - за общината, в която е отчетено преизпълнението;

2. осемдесет на сто - между всички общини въз основа на критерии, определени от министъра на финансите и Националното сдружение на общините в Република България.

(4) Когато по време на изпълнението на общинския бюджет се появи временен недостиг на средства за финансиране на делегираните от държавата дейности, министърът на финансите превежда авансова сума от одобрената субсидия със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

(5) Целевите субсидии не могат да се трансформират в общи.

(6) Субсидиите от централния бюджет за делегираните от държавата дейности не могат да се ползват като източник на средства за възстановяване на надвнесени данъци в общината за минали периоди.

(7) Сметната палата упражнява контрол по изпълнението на финансовите взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините по предходните алинеи."


§ 33. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) след думите "Общината получава" се добавя "пълна";

б) в т. 1 думите "и определените с него бюджетни взаимоотношения за съответната година" се заменят със "за съответната година и определените с него бюджетни взаимоотношения";

в) в т. 2 думите "бюджетната сфера, финансирани от общините, с постановление" се заменят с "делегираните от държавата дейности, финансирани чрез общините, с акт".

2. В ал. 2 след думите "по ал. 1" се добавя "т. 1 и".


§ 34. Член 37 се изменя така:

"Чл. 37. (1) По време на бюджетната процедура за изготвянето на проекта на закона за държавния бюджет за съответната година Националното сдружение на общините в Република България прави мотивирано предложение за общия размер на взаимоотношенията на общинските бюджети с централния бюджет и ги представя в Министерството на финансите.

(2) Националното сдружение на общините в Република България изразява становище и прави предложения по проекта на закона, разработен от Министерството на финансите, в частта му за общините.

(3) Министърът на финансите провежда консултации с Националното сдружение на общините в Република България по направените от тях предложения по ал. 1 и 2.

(4) Консултациите по ал. 3 се провеждат на основата на правила, основаващи се на принципите на взаимно уважение и доверие, равнопоставеност, прозрачност и публичност, поемане на отговорности, адекватни на правомощията и реалните възможности на централните и местните власти.

(5) Разногласията от консултациите по ал. 3 се отразяват в двустранно подписан протокол, който е приложение към проекта на закон за държавния бюджет на Република България, и се разглеждат в Министерския съвет."


§ 35. Членове 38 и 39 се отменят.


§ 36. Наименованието на глава осма се изменя така: "Общински дълг. Взаимоотношения на общините с банки и други финансови институции".


§ 37. Член 40 се изменя така:

"Чл. 40. (1) Общинският съвет може да взема решения за поемане на общински дълг с приемането на бюджета на общината или в процеса на изпълнението му. Финансовите задължения, поети с решение на общинския съвет, съставляват общински дълг и са задължение на общината.

(2) Поемането на общински дълг се извършва чрез:

1. емисия на общински ценни книжа;

2. договори за заем с банки и други финансови институции.

(3) Общински дълг може да се поема за:

1. финансиране на инвестиционни програми и проекти;

2. финансиране на временен недостиг на средства за местни дейности, възникнал в рамките на бюджетната година;

3. рефинансиране на непогасен дълг.

(4) Условията, на които трябва да отговарят инвестиционните програми и проекти по ал. 3, т. 1, и редът за разглеждането и одобряването им се определят от общинския съвет. Дългът по ал. 3, т. 2 се погасява в рамките на бюджетната година.

(5) Дължимите суми за лихви, такси, комисиони и погашения на главниците по общинския дълг са за сметка на собствените приходи и общата изравнителна субсидия и се предвиждат ежегодно в бюджета на общината, без да се нарушава нормалното финансиране на местните дейности, както и за сметка на извънбюджетни средства с инвестиционно предназначение в случаите по ал. 3, т. 1.

(6) В случаите, когато дългът е поет за финансиране на инвестиционни програми и проекти в делегираните от държавата дейности, дължимите суми за лихви и погашения на главниците могат да бъдат за сметка и на целевата субсидия за капиталови разходи, но в размер до 50 на сто от нея.

(7) Годишният размер на разходите по обслужването на дълга не може да надвишава 25 на сто от размера на собствените приходи и общата изравнителна субсидия на общината за съответната година.

(8) В 6-месечен срок преди изтичането на мандата общинският съвет може да вземе решение за ползване на банкови заеми и за емитиране на общински облигации за дългосрочни капиталови разходи само след референдум.

(9) Общината не може да обезпечава общинския дълг чрез залог или ипотека на имущество - публична общинска собственост.

(10) Кметът на общината изготвя годишен отчет за състоянието на общинския дълг и го внася в общинския съвет като неразделна част от отчета за изпълнение на общинския бюджет.

(11) Приетият от общинския съвет отчет за състоянието на общинския дълг се изпраща заедно с отчета за изпълнението на бюджета на общината на министъра на финансите и на Сметната палата.

(12) Дългът на общините не е гарантиран от държавата и не представлява нейно задължение, освен в случаите, когато по съответния ред е издадена държавна гаранция."


§ 38. В чл. 41 думите "при условията на този закон" се заменят със "за капиталови разходи от взаимен интерес" и се създава изречение второ: "Като източник на средства не могат да се ползват целевите субсидии от централния бюджет."


§ 39. В чл. 42, ал. 2 думата "годишни" се заличава.


§ 40. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения:

1. Точки 1, 2, 3 и 4 се изменят така:

"1. "Местни дейности" са дейностите, които общините извършват и финансират въз основа на закон и/или решение на общинския съвет и определят самостоятелно техния вид, количество и качество.

2. "Делегирани от държавата дейности" са дейностите по предоставяне на държавни публични услуги, до които населението следва да има осигурен равностоен достъп в съответствие с действащото законодателство.

3. "Местна общност" са гражданите и юридическите лица, които имат регистрация, осъществяват дейност или ползват услуги на територията на общината.

4. "Приходи от преотстъпени държавни данъци" са средствата от държавни данъци или части от тях, които държавата предоставя за финансиране на делегираните държавни дейности и отговорности чрез бюджетите на общините."

2. Създава се нова т. 8:

"8. "Общински план за развитие" е планът, приет от общинския съвет по реда на Закона за регионалното развитие."

3. Досегашната т. 8 и т. 9 се отменят.


§ 41. В § 6 от преходните и заключителните разпоредби думите "който приема правилник за неговото прилагане" се заличават.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 42. Ползваните до влизането в сила на този закон заемообразно извънбюджетни средства се възстановяват в срокове, определени от общинския съвет.


§ 43. В 6-месечен срок от влизането в сила на този закон общинските съвети приемат наредбата по чл. 9а.


§ 44. Разпоредбата на чл. 34, ал. 5 от § 31 влиза в сила от 1 януари 2005 г.

Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 26 ноември 2003 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките