Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 13.XII

НАРЕДБА № 3 ЗА ПОСТАВЯНЕ ПОД ОТЧЕТ БЛАНКИ ЗА ДОКУМЕНТИ

 

НАРЕДБА № 3 ЗА ПОСТАВЯНЕ ПОД ОТЧЕТ БЛАНКИ ЗА ДОКУМЕНТИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.25 от 27 Март 1981г., отм. ДВ. бр.103 от 13 Декември 1991г.

Отменена с параграф единствен, т. 8 от Наредба № 2 за отменяне на наредби на Министерството на финансите - ДВ, бр. 103 от 13 декември 1991 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба урежда реда и начина за ползуване на бланки под особена отчетност и контрола по тяхното отчитане и съхранение с цел да се отстранят възможностите за злоупотреби.


Чл. 2. Наредбата се прилага от всички социалистически организации: министерствата и другите ведомства, стопанските организации, бюджетните учреждения, обществените организации и техните поделения и звена, наричани за краткост в следващите текстове "организации".


Чл. 3. По реда на тази наредба се поставят под отчет следните бланки за документи:

1. фактури, сметки, поръчки, бележки, разписки и др. за извършени работи, услуги и продажби, по които сумите постъпват в брой, без квитанциите и приходните касови ордери, отчитани по реда на Наредба № 2 за отчитане на касовите операции в социалистическите организации (ДВ, бр. 3 от 1980 г.);

2. покупко-изплащателни бележки и др. за изплащане на суми в брой при взаимоотношенията с частни лица, определени по преценка на ръководителя на съответното министерство (ведомство);

3. сметко-фактури, издавани от регламентирани частни занаятчии и търговци, сметки за извършени дребни услуги, товарителници за ведомствен транспорт и др., определени с нормативни актове или от съответния ръководител на министерството (ведомството), да се отчитат по реда на тази наредба.


Чл. 4. (1) Тази наредба не се отнася за бланките под особена отчетност с обявена върху тях номинална стойност (жп билети, билети за автомобилен транспорт, трамвайни билети, входни билети за театър, кинопрожекции, спортни състезания, купони за печиво на хляб и др.). Тези бланки се отчитат по реда, установен от съответните министерства (ведомства) след съгласуване с Министерството на финансите.

(2) По нареждане на съответния министър (ръководител) по реда по предходната алинея могат да се отчитат и някои бланки без обявена върху тях номинална стойност, които имат специален характер, като например чековите книжки при БНБ и др.


Раздел II.
РЕД ЗА СНАБДЯВАНЕ С БЛАНКИ ЗА ДОКУМЕНТИ, ПОСТАВЕНИ ПОД ОТЧЕТ, И ТЯХНОТО ОТПУСКАНЕ ЗА ПОЛЗУВАНЕ

Чл. 5. (1) Бланките за сметко-фактури, издавани от регламентирани частни занаятчии и търговци, се отпечатват от Министерството на финансите, а снабдяването с тях става чрез съответните управления "Финанси" при окръжните народни съвети (Столичния народен съвет).

(2) Отпечатването на останалите бланки за документи и снабдяването с тях се извършва по реда за типовите първични счетоводни документи чрез ОП "Книгоразпространение - ТП "Печатни произведения".


Чл. 6. (1) За контролиране кочаните със сметко-фактурите, издавани на регламентирани частни занаятчии и търговци, в отделите (службите) "Финанси" към общинските (районните) народни съвети се води специална книга. В нея се записват поредният номер, датата на даването на кочана, серията му и от кой до кой номер са сметко-фактурите, трите имена и точният адрес на лицето, което получава кочана, подпис на същото лице, както и данните по паспорта му - номер, дата, от къде е издаден, Единен граждански номер (ЕГН), за кой път получава кочан и други бележки, ако има такива.

(2) Кочанът със сметко-фактурите се заверява от началника на отдел (служба) "Финанси" или от ръководителя на направление "Приходи от населението". Заверката се извършва на гърба на последната сметко-фактура и съдържа: номер и дата, под която е заведен кочанът в специалната книга; трите имена на лицето, което го получава, броят на бланките, началният и крайният им номер, подпис на заверителя и печат. Преди да се извършат регистрацията и заверката на кочана, на всяка отделна сметко-фактура на мястото, определено за вписване издателя на сметко-фактурата, предварително се попълват трите имена и точният адрес на лицето, което получава кочана, както и номерът, датата и от къде е издаден паспортът му. Тези данни се попълват от лицето, което получава кочана, като попълването се извършва с мастило, химикал или химически молив и с индиго на втория екземпляр, след което длъжностното лице, което дава кочана, подпечатва всяка фактура в левия горен ъгъл с печат на отдел (служба) "Финанси" при общинския (районния) народен съвет.

(3) Кочаните със сметко-фактурите, издание на Министерството на финансите, се дават само от отделите (службите) "Финанси" по местожителството на лицето по ал. 2, а за София - по местоработата му.

(4) Забранява се на частните занаятчии, търговци и др. да преотстъпват дадените им от отделите (службите) "Финанси" сметко-фактури на други лица.


Чл. 7. Всички получени в организацията кочани с бланки за документи, обект на наредбата, се предават на материално отговорно лице съгласно писмена заповед на ръководителя за съхраняване и по-нататъшно предаване в счетоводството. Заприходяването и отпускането на тези бланки става по реда, установен за отчитане на материалите.


Чл. 8. (1) Кочаните с бланки за документи, преди да бъдат предадени на лицата, които ще си служат с тях - приемчици, началници, отговорници на складове, цехове, пунктове и др., се предават от материално отговорното лице на счетоводен работник в счетоводството, определен с писмено нареждане на главния счетоводител. В счетоводството бланките се номерират, ако не са номерирани още при отпечатването им, прошнуроват се, подпечатват се екземплярите, предназначени за купувача, след което кочаните се заверяват от главния счетоводител и се оформят с кръглия печат.

(2) Подлепените бланки във формата на блокове се номерират, подпечатват и се заверяват на гърба на последния лист. Лицата, които си служат с такива бланки, след изчерпване на блока ги прошнуроват, повторно ги заверяват на гърба на последния лист от копията на бланките и ги връщат на счетоводния работник по чл. 18.


Раздел III.
ПОЛЗУВАНЕ НА БЛАНКИ ЗА ДОКУМЕНТИ, ПОСТАВЕНИ ПОД ОТЧЕТ

Чл. 9. Върху издаваните от организациите фактури, които се изплащат в брой, се поставя щемпел или се отпечатва на видно място върху самите бланки текстът "за изплащане в брой".


Чл. 10. Бланките за документи се попълват на ръка с химически молив или химикалка или на пишеща машина. Вторият и следващите екземпляри се получават с индиго. Изтривания, зачертавания и поправки в бланките не се допускат. Похабените или неправилно попълнени бланки не се унищожават, а се анулират, като сгрешените екземпляри се зачертават и остават към кочана.


Чл. 11. (1) Бланките за документи по тази наредба, когато се попълват на ръка, се подшиват в кочани, а когато се попълват на пишеща машина - се подлепват във формата на блокове.

(2) Забранява се бланки с определено предназначение да се ползуват за друго предназначение.


Чл. 12. Организациите изплащат суми за извършените им услуги или доставени стоки от частни лица срещу издадени от тях сметко-фактури, с които частните лица се снабдяват от съответните общински (районни) народни съвети - отдел (служба) "Финанси".


Чл. 13. (1) Регламентираните частни занаятчии и търговци са задължени да издават на организациите сметко-фактури за продадените им стоки или извършени услуги.

(2) Когато се извършват еднократни доставки или услуги от лица, които не са регламентирани като частни занаятчии и търговци и поради това не са снабдени с кочани със сметко-фактури, отделите (службите) "Финанси" при общинските (районните) народни съвети могат след преценка съгласувано със съответния отдел "Търговия и услуги" при народния съвет да издават от тяхно име единични сметко-фактури на съответните организации, на които са извършени услугите или са дадени стоките. В тези случаи да се спазват разпоредбите на Постановление № 23 на Министерския съвет от 1961 г. за покупка на движими имоти и ползуване на услуги от частни лица (Изв., бр. 16 от 1961 г.; изм. и доп., ДВ, бр. 5 от 1981 г.). За тази цел да се ползува специално предназначен кочан, който се държи в отдел (служба) "Финанси" при общинския (районния) народен съвет.

(3) Изключение от разпоредбата по предходната алинея се допуска само за лицата, които извършват пренос-превоз, товарене и разтоварване, обща неквалифицирана работа и др. под. (без услугите, имащи занаятчийски или търговски характер), извършването на които не може да се възложи на държавни или кооперативни организации. На тези лица сумите се изплащат срещу издадени сметки от кочан (приложение № 1). Попълването на сметките се извършва саморъчно от частното лице в два екземпляра, единият от които се предава в счетоводството, а вторият остава в кочана. Ако същото лице е неграмотно, попълването на сметката се извършва от касиера на организацията, получила стоките или услугите, а на мястото на подписа на получателя на сумата лицето слага отпечатък от палеца на дясната си ръка. Поставянето на отпечатъка се удостоверява с подписите на двама свидетели. Номерата, датите и местоиздаването на паспортите на неграмотния получател на сумата и на свидетелите се вписват в сметката. Касиерът, който изплаща сумата, няма право да удостоверява поставянето на отпечатъка от палеца. Кочаните със сметки се съхраняват от организацията като бланки под особена отчетност.

(4) По сметките от кочан по предходната алинея се изплащат и суми за изнесени лекции, доклади и др. под., както и суми на лицата, които продават лични вещи.

(5) Хонорарите на дейците на науката, изкуството, културата и на инженерно-техническите кадри се изплащат срещу хонорарни сметки по реда и начина, указани с Наредбата за установяване годишните възнаграждения на дейците на науката, изкуството и културата и на инженерно-техническите кадри и за облагането им с данък върху общия доход (ДВ, бр. 90 от 1973 г.).


Чл. 14. Търговските магазини на дребно, обслужващи населението, които по изключение продават в брой стоки от пазарния фонд за домакински нужди на организациите, са длъжни да им издават фактури, единият екземпляр от които остава към кочана. Върху този екземпляр получателят на стоката подписва декларация за действителното й получаване, а продавачът вписва от паспорта трите имена и адреса на получателя на стоката, номера на паспорта, от кого и кога е издаден.


Раздел IV.
ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНТРОЛ, ОТЧИТАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА БЛАНКИТЕ ЗА ДОКУМЕНТИ, ПОСТАВЕНИ ПОД ОТЧЕТ

Чл. 15. Бланките за документи по тази наредба счетоводно се отчитат чрез задбалансовата сметка 012 Бланки под особена отчетност.


Чл. 16. (1) Предадените кочани с бланки за документи на лицата, които ще си служат с тях, по начало се отчитат в организацията по реда, установен в чл. 25 от Наредба № 2 за отчитане на касовите операции в социалистическите организации.

(2) Отчитането на кочаните се извършва чрез книга, в която се вписват получените и предадените кочани, съгласно приложение № 2, като за всяко материално отговорно лице се открива отделна аналитична сметка в книгата.


Чл. 17. Предаването на кочаните на материално отговорните лица, които ще си служат с тях, се извършва срещу подпис в графа 9 на откритата им аналитична сметка в книгата, а в изключителни случаи - когато лицата работят в други населени места, срещу писмено искане - графи 10 и 11, като при първото си идване в организацията същите лица потвърждават чрез подписа си в графа 9 получените кочани срещу искането, което им се връща. Нови кочани се предават само срещу връщане в счетоводството на използувани кочани.


Чл. 18. (1) При връщане на кочаните в счетоводството съответният счетоводител е длъжен да направи вписване за връщане на кочаните в аналитичната сметка на лицето, което ги връща, да провери има ли на гърба на кочана заверка, да установи дали всички копия от бланките са в кочана, приложени ли са към него анулираните бланки и съответствуват ли на сумите, отбелязани в копията към кочана със сумите, показани в копията, предадени преди това на счетоводството, а също да положи подпис в графа 18 в присъствието на лицето, което връща кочаните.

(2) Дубликат от бланките за документи под отчет се издава само срещу мотивирано писмено искане на заинтересуваната страна. В тези случаи върху издадения дубликат се вписва на видно място "Дубликат".

(3) Използуваните кочани сметко-фактури, издание на Министерството на финансите, се връщат на отделите (службите) "Финанси" при общинския (районния) народен съвет, който ги е издал. Нов кочан сметко-фактури не може да се дава, преди да е представен старият и да е извършена проверка дали по същия е удържан правилно текущо данък върху общия доход. В новия кочан на гърба на първата сметко-фактура се вписват доходът, върху който е изчислен данъкът по чл. 13 от Закона за данък върху общия доход текущо, по последната сметко-фактура на представения и изразходван преди това кочан със сметко-фактури, както и размерът на удържания данък за текущата година.

(4) Лицата, които прекратят частната си занаятчийска или търговска дейност, връщат получените кочани с неизползуваните сметко-фактури, за което им се издава документ.


Чл. 19. (1) Регистрите за отчитане на кочаните с бланки за документи и използуваните кочани с бланките за документи се съхраняват под отговорността на главния счетоводител и на лицето, определено от него по реда на Наредба № 12 за счетоводната отчетност (ДВ, бр. 12 от 1981 г.).

(2) Използуваните кочани с бланки за документи се съхраняват в сроковете, указани в чл. 1 на Наредба № 896 за съхраняване на счетоводните документи (ДВ, бр. 54 от 1975 г.), в допълнително утвърдените от 1975 г. Списъци за външнотърговските организации и за Българската външнотърговска банка за взаимоотношенията й с чуждестранните кореспонденти (относно счетоводните документи), в чл. 10 на Закона за Държавния архивен фонд (ДВ, бр. 54 от 1974 г.) и в чл. 15 на Правилника за прилагането на Закона за Държавния архивен фонд (ДВ, бр. 4 от 1975 г.) (за другите документи).


Чл. 20. При смяна на отчетниците неизползуваните изцяло или частно кочани с бланки за документи се вписват в протоколите (актовете) за предаване-приемане. Кочаните се отписват от аналитичната сметка на предаващото лице и се записват в аналитичната сметка на приемащото лице.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Министерствата и другите ведомства в тримесечен срок от обнародването на тази наредба да определят със заповед за системата си конкретно кои бланки за документи съобразно наредбата се поставят под отчет.


§ 2. (1) За неспазване наредбата виновните лица носят материална, дисциплинарна и наказателна отговорност съгласно действуващото законодателство.

(2) При нарушения, от които произтичат щети, организациите уведомяват териториалната дирекция за държавен финансов контрол.


Заключителни разпоредби

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл. 41 от Закона за финансовия контрол и отменя Наредба № 290 за поставяне под отчет някои бланки за документи (Изв., бр. 63 от 1956 г.; изм. и доп., бр. 86 от 1956 г.) и Окръжно № 345 от 25 ноември 1957 г. на Министерството на финансите и държавен контрол.


Приложение № 1 към чл. 13, ал. 3



.............................................................................................................................................................................................................................................................
(предприятие, учреждение, организация)
гр. (с.) ......................., ул. ............................. № ................................................................................................................................................................................
 
 
СМЕТКА № ....../.......198......г.
 

Подписаният .............................................................................................................................................................................................................................................

(трите пълни имена)
от гр. (с) ............................ ул. .........................№ ..............................................................................................................................................................................
 
(от къде е издаден)
на ..........., удостоверявам, че получих от ............................................................................................................................................................................................................

(дата)

за ....................................................................................................................................................................................................................................................................
(предприятие, учреждение, организация)
 
Наименование на   Единична Обща стой-
по предметите или Количество цена ност
ред извършената ра-      
  бота   лева лева
........................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................
Всичко бруто:.................................................................................................................................................................................................................................................................
 

Удържано:

а) за ДОД ..............................................................лв.

б) за ергенски данък ............................................лв.

в) ...........................................................................лв.

---------------------
 
Чиста сума за получаване ............................................................................................................................................................................................................................
Словом ................................................................................................................................................................................................................................................
 
Подпис на получателя на сумата:........................................................................................................................................................................................................................................
 
Потвърждавам получаването на предметите (изпълнението на работата):
............................................................................................................................................................................................................................................................
(дата)(трите имена и подпис на лицето, което е приело
предметите (работата)
 
гр. София  
........198....г.
Изплатил: ......................................................................................................................................................................................................................


Приложение № 2 към чл. 16, ал. 2



КНИГА ЗА ОТЧИТАНЕ НА КОЧАНИТЕ
 
...................................................................................................................
..........................................................................................................................
(трите имена и длъжност на лицето, (цех, филиал, магазин и др.) което си служи с бланките)
  Дата  
    П р е д а д е н и к о ч а н и
на  
  пре- вид и брой от № до подпис на искане, по което
по   на кочаните № на получателя са предадени
  дава-   и кочана кочаните
ред   бланките или   (бланките)
  нето   бланката    
    бр. бр. бр. бр. бр.     дата
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


(Продължение)


В ъ р н а т и к о ч а н и Бележки
  за броя
Дата вид и брой на оформяне връщането на на
  кочаните употребените кочани анулираните
на и бланките (бланки) бланки
  бр. бр. бр. бр. бр. подпис на сче- № на  
връщането           товодния работник отчета  
12 13 14 15 16 17 18 19 20


Промени настройката на бисквитките