Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 46 от 28.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2003 Г. ЗА ОЦЕНЯВАНЕ И ОДОБРЯВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И УЧЕБНИ ПОМАГАЛА (ОБН., ДВ, БР. 49 ОТ 2003 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 72 ОТ 2003 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2003 Г. ЗА ОЦЕНЯВАНЕ И ОДОБРЯВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И УЧЕБНИ ПОМАГАЛА (ОБН., ДВ, БР. 49 ОТ 2003 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 72 ОТ 2003 Г.)

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Обн. ДВ. бр.46 от 28 Май 2004г.

§ 1. В чл. 4, ал. 1 думите "обявяване на нова процедура за оценяване и одобряване" се заменят с "одобряване на нови учебници по съответния учебен предмет или модул при условията на § 1, ал. 3 от Закона за народната просвета".


§ 2. В чл. 18, ал.1 думите "избрани от списък, съставен от Съюза на българските художници и Националната художествена академия" се заменят със "специалисти в областта на графичния дизайн".


§ 3. В чл. 19, ал.1 буква "б" се отменя.


§ 4. В чл. 20 ал.2 се изменя така:

"(2) Общата оценка е "Съответства на държавните образователни изисквания за учебниците и учебните помагала", когато не по-малко от 85 % от общия брой на оценките са "отговаря напълно" и всички оценки по критериите от оценъчната карта по чл. 11, ал. 3 са "отговаря напълно".


§ 5. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Класирането се извършва въз основа на избор на три проекта на учебник, направен от всяко училище, в което се изучава съответният учебен предмет в съответния клас."

2. В ал. 4 думата "класирането" се заменя с "избора", а в края на изречението се добавя "със заповед".

3. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) Списъкът по ал. 4 се публикува в официалната страница на Министерството на образованието и науката в Интернет.

(6) Министърът на образованието и науката със заповед дава указания до регионалните инспекторати по образованието и до училищата по организирането и провеждането на избора."


§ 6. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се отменя.

2. В т. 3 думите "по т. 1" се заличават.


§ 7. Член 26 се изменя така:

"Чл. 26. (1) Не участва в избора на училището проект на учебник, който:

1. не е доставен в училището;

2. не е представен във формата по чл. 25, т. 2;

3. е доставен след срока по чл. 25, т. 3.

(2) За случаите по ал. 1 директорът на училището съставя протокол, който се изпраща в регионалния инспекторат по образованието."


§ 8. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. (1) Изборът във всяко училище се извършва според приложимостта на проектите на учебник от учителите, които преподават учебния предмет за класовете от съответния етап на степента на образование, с изключение на командированите и отсъстващите, поради ползване на законоустановен отпуск.

(2) От всички проекти на учебник учителите избират три.

(3) Резултатите от избора на всяко училище от областта се обобщават от съответния регионален инспекторат по образованието."


§ 9. Член 28 се отменя.


§ 10. В чл. 29 се правят следните изменения:

1. Алинеи 1, 2 и 3 се изменят така:

"(1) Класирането на проектите на учебник се организира от МОН и се извършва въз основа на относителните честоти на изборите в училищата спрямо общия брой на училищата от списъка по чл. 24, ал. 4. При класирането проектите на учебник по чл. 26 се считат за неизбрани в съответното училище.

(2) В случай, че на някои от първите три места в класирането има повече от един проект на учебник, на по-предно място се класира проектът, получил по-голям брой оценки "отговаря напълно" от комисията по оценяване на съдържанието и комисията по оценяване на графичния дизайн и полиграфическото изпълнение.

(3) В случаите, когато и след подреждането по ал. 2 на някои от първите три места има класирани повече от един проект на учебник, на по-предно място се класира проектът, получил по-голям брой оценки "отговаря напълно" от комисията по оценяване на съдържанието."

2. В ал. 5 думите "националното класиране" се заменят с "класирането".


§ 11. В чл. 30 се правят следните изменения:

1. В ал. 2, т. 2 думите "в националното класиране" се заличават.

2. В ал. 3, т. 2 думите "в националното класиране" се заличават.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 12. Тази наредба се прилага и за откритите до влизането й в сила процедури по оценяване и одобряване на учебници.


§ 13. Тази наредба влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките