Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 13.XII

НАРЕДБА № 10 ЗА ОТЧЕТНОСТТА В СТОЛОВЕТЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ

 

НАРЕДБА № 10 ЗА ОТЧЕТНОСТТА В СТОЛОВЕТЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ И ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ СЪЮЗИ В сила от 01.01.1983 г.

Обн. ДВ. бр.10 от 4 Февруари 1983г., отм. ДВ. бр.103 от 13 Декември 1991г.

Отменена с параграф единствен, т. 15 от Наредба № 2 за отменяне на наредби на Министерството на финансите - ДВ, бр. 103 от 13 декември 1991 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Тази наредба урежда реда и начина за отчитане дейността на столовете за обществено хранене, наричани по-нататък за краткост "столове", организирани към социалистическите организации, включително и към единните предприятия за обществено хранене и стопанските предприятия "Столове", "Студентски столове", "Ученически столове" и други звена за стопанисване на столове.

(2) Отчетността в ресторант-столовете се урежда с Наредба № 3 за отчетността в общественото хранене (ДВ, бр. 34 от 1979 г.).


Чл. 2. Дейността на самостоятелно обособените столове на отделен баланс и банкова сметка се организира на стопанска сметка, а на столовете, включени в баланса на дадена социалистическа организация - на вътрешна стопанска сметка. Съобразно с това се определя и организацията на първичната и счетоводната отчетност на стола.


Чл. 3. Всички нормативни актове и други документи, уреждащи общите въпроси по отчетността и контрола, доколкото не са обхванати от тази наредба, са задължителни и за столовете, които я прилагат.


Чл. 4. (1) За организиране счетоводното отчитане на дейността на столовете на основата на Единния сметкоплан за отчитане дейността на социалистическите организации, утвърден от министъра на финансите и председателя на Комитета по ЕССИ, и дадените в него указания за всеки стол, респ. предприятие за столово хранене, се разработва индивидуален сметкоплан, съобразен с организационната форма на стола и финансово-стопанската му обособеност.

(2) Като основа за индивидуален сметкоплан за отчитане дейността на даден стол могат да се използуват синтетичните счетоводни сметки, посочени в приложение № 1.


Чл. 5. При ползуването на счетоводните сметки, посочени в приложение № 1, да се спазват следните положения:

1. в специализираните предприятия за стопанисване на столове - СП "Столове", СП "Студентски столове", СП "Ученически столове" и др., както и за столовата дейност в единните предприятия за обществено хранене, където дейността на столовете не се финансира със средства от собствен фонд "СБКМ", не се ползуват сметки: 173 Запаси на столовете и спомагателните дейности, 580 Социално-битови и културни мероприятия, 842 Фонд в основни средства на социално-битовите и културни мероприятия и 843 Фонд в оборотни средства на социално-битовите и културни мероприятия. Вместо тези сметки те ползуват съответно: 661 Стоки и суровини в обектите на общественото хранене (за отчитане на хранителните продукти и готовите стоки в складовете, кухните и бюфетите на стола), 711 Отстъпки и надценки на стоки и суровини в обектите на общественото хранене (за отчитане на отстъпките върху стоките в бюфета), 513 Разходи за обществено хранене (за отчитане на разходите в столовете и бюфета), 516 Административно-стопански разходи (за отчитане на разходите по управлението на специализираните предприятия), 780 Реализация на стоки в общественото хранене (за отчитане на стокооборота от готови стоки), 781 Реализация на кухненската продукция (за отчитане на стокооборота от кухненската продукция), 840 Фонд в основни средства с производствено предназначение, 841 Фонд в оборотни средства с производствено предназначение и 860 Фонд "РТУ" (за средствата, които се отчисляват от икономията на режийните разходи и др.);

2. при отчитане дейността на бюфетите към столовете и на стол-ресторантите също така се ползуват сметки 661 Стоки и суровини в обектите на общественото хранене, 711 Отстъпки и надценки на стоки и суровини в обектите на общественото хранене и 513 Разходи за обществено хранене;

3. чрез сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия се отчитат и резултатите от животновъдните и растениевъдните дейности на помощните стопанства към столовете, като аналитичното отчитане към тях се организира по начина, посочен в чл. 54;

4. чрез сметка 601 Продукция от селското стопанство се отчита освен произведената селскостопанска продукция, постъпила в склада на помощните стопанства, така също и доставените отвън семена, посадъчен материал и др. Постъпилата селскостопанска продукция в склада на стола се отчита чрез сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните дейности;

5. препаратите за борба с болести и вредители за нуждите на помощните стопанства към столовете се отчитат чрез сметка 126 Други материали.


Чл. 6. (1) Посочените в наредбата кореспонденции на сметките са основни. Те могат да се допълват съобразно възникващите специфични стопански операции, като се ползуват указанията в характеристиките на единния сметкоплан и други конкретни разпореждания.

(2) Когато дейността на столовете се отчита по сметкоплановете на банковите институти, посочените в наредбата сметки, счетоводни статии и кореспонденции се ползуват по аналогия.


Раздел II.
ЦЕНИ И ЦЕНООБРАЗУВАНЕ

Чл. 7. В столовете ястията се отчитат по установените за тях цени в ценоразписите на окръжните народни съвети при условие, че се спазват рецептите, на базата на които са калкулирани тези цени.


Чл. 8. (1) Когато столовете не ползуват цените от ценоразписите на окръжните народни съвети, цените на отделните ястия се определят на място в стола или за всички столове, за което е организирано общо ръководство, като се съставят калкулационни листове типова форма (т. ф.) 175. В този случай цените на ястията се определят на базата на количествата хранителни продукти, предвидени по утвърдените за стола рецепти на ястията и цените на тези продукти, определени по реда на следващата алинея.

(2) С оглед определянето и прилагането на твърди, неизменни цени на ястията хранителните продукти с постоянни цени се калкулират по цени на едро, т.е. по цени на дребно, намалени с търговските отстъпки. Хранителните продукти, за които няма определени държавни цени на дребно, и зеленчуците и плодовете с често изменящи се цени се калкулират по средни покупни цени. Когато в цените на някои хранителни продукти е включена и цената на стъкления амбалаж, стойността на амбалажа се приспада и цената на ястията се калкулира на базата на така намалената цена. Хлябът се калкулира и продава по цени на дребно.

(3) Калкулационните листове т. ф. 175 се съставят по отделни ястия и в тях се калкулират цените на тези ястия през цялата година или за по-дълъг период. Всички калкулационни листове и други документи, свързани с ценообразуването на ястията, се подреждат в отделна папка и се съхраняват за проверка и контрол до извършването на финансова ревизия.


Чл. 9. (1) При работа с типови менюта столовете използуват постоянни твърди цени поотделно за закуска, обед и вечеря и общо за целодневното меню. Тези цени се прилагат за определен период от годината независимо от стойността на хранителните продукти, които се употребяват през отделните дни на периода. Общо за периода и задължително за годината трябва да се получи равенство между стойността на вложените хранителни продукти за производството на ястията и стойността на сервираната храна по определените твърди цени за менюто.

(2) При работа с типови менюта не се съставят калкулационни листове т. ф. 175. Цените на целодневното меню или поотделно за закуска, обед и вечеря се определят и утвърждават от ръководителя на стола съвместно с ръководителя на социалистическата организация, към която е столът, а за ученическите, студентските и други столове към учебни, болнични и други здравни заведения - със заповед на министъра на вътрешната търговия и услугите съвместно със заинтересуваните министерства и ведомства.


Чл. 10. (1) Когато има организиран към стола бюфет, готовите закуски и стоки, включително и приготвените в кухнята на стола, се продават по цени на дребно. При необходимост столовете изискват утвърждаването на такива цени от окръжните народни съвети или сами определят цените чрез съставяне на калкулационен лист т. ф. 175.

(2) Когато дадена социалистическа организация няма стол и не съществуват възможности и условия за хранене на работниците и служителите й в други столове или ресторант-столове към организации за обществено хранене, храненето на работниците и служителите може да се организира в съвременни бюфети за основно хранене, които да работят на столови цени, т. е. по цени на дребно, намалени с търговските отстъпки. Готовите стоки и другите хранителни продукти, чиято консумация има характер на допълнително хранене, се продават по цени на дребно (консерви, захарни изделия, напитки и др.).

(3) В стол-ресторантите, организирани към столовете, ястията и напитките се продават по цени на дребно, увеличени с определени надценки, съгласно Наредбата за работата и отчетността на стол-ресторантите, издадена от Министерството на вътрешната търговия и услугите.

(4) Когато в столовете се организират сватби и други тържества, включително и в празнични дни, отчетността и цените се уреждат по реда, определен за стол-ресторантите.


Раздел III.
ОТЧИТАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ, АМБАЛАЖА, ГОРИВОТО И СТОПАНСКИТЕ МАТЕРИАЛИ

Чл. 11. (1) Доставените хранителни продукти се отчитат в столовете по фактическите им покупни цени, без да се увеличават с транспортните и други разходи по доставката им, които се отчитат като режийни разходи. Когато при определянето на фактическите покупни цени на единица хранителни продукти се налага окръгляване на цената до стотинки, същото се прави винаги в увеличение, като стойностната разлика се отнася по кредита на сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите.

(2) Хранителните продукти, които имат определена цена на дребно, могат да се отчитат в склада на стола по тези цени, независимо че се калкулират в цената на ястията и заплащат от столуващите по цени на едро (цени на дребно, намалени с търговска отстъпка). В тези случаи одобрените търговски отстъпки се отнасят по кредита на сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите.

(3) Пресните плодове и зеленчуци, цените на които се променят често, могат да се отчитат по средни цени, определени в ценоразписите на хранителните продукти и ястията, издадени от окръжните народни съвети за определен период. Разликата между средните отчетни цени и покупните цени се отнася по дебита, респективно по кредита на сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите.

(4) Стоките, доставяни в стъклен амбалаж, чиято цена е включена в цената на хранителните продукти, се заприходяват в склада и отчитат по бройки по цените, по които са фактурирани, т.е. включително и стойността на стъкления амбалаж, без същият да се отчита отделно от хранителните продукти. Неговата стойност не се заплаща от столуващите съгласно чл. 8, ал. 2.


Чл. 12. (1) Неинвентарният амбалаж, стойността на който е включена във фактурата на доставчика и се заплаща от стола, се отчита по цените, определени в съответния ценоразпис, заповед или друг документ.

(2) Неинвентарният амбалаж, стойността на който не е включена във фактурата на доставчика, т.е. гратисният амбалаж, се отчита по цените, определени в съответните ценоразписи, заповеди и др. Ако в тях няма определени цени за даден амбалаж, той се отчита по цени на възможната му реализация, за което се съставя акт типова бланка (т. бл.) 46. Този акт замества първичния документ за заприходяването на амбалажа от приемащото материално отговорно лице.

(3) Стъкленият гратисен амбалаж, чиято цена е включена в цената на хранителните продукти, до освобождаването му не се отчита отделно. Този амбалаж се отчита отделно по ценоразписни цени само при материално отговорните лица, при които се освобождава от хранителните продукти.

(4) Горивата и стопанските материали за нуждите на столовете се отчитат по покупни цени. Разходите по доставката им се отчитат направо в режийните разходи в съответната статия, по която се отчитат употребените горива и стопански материали.


Чл. 13. (1) Хранителните продукти (включително и хлябът), кухненската продукция и готовите стоки, намиращи се в склада и кухнята на стола и в бюфета за основно хранене, се отчитат чрез сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства; неинвентарният амбалаж, включително и гратисният, се отчита чрез сметка 200 Неинвентарен амбалаж; горивните материали се отчитат чрез сметка 130 Горива, а стопанските материали - чрез сметка 126 Други материали. Аналитичното отчитане по тези сметки се води по материално отговорни лица и по вид, количество, цена и стойност. Намиращите се в кухнята на стола и в бюфета за основно хранене хранителни продукти се отчитат само по стойност и по материално отговорни лица.

(2) Материално отговорните лица на хранителните продукти, готовите стоки, неинвентарния амбалаж, горивата и стопанските материали водят картони или книги за отчитането им по вид, количество и цена, а за кухнята и бюфета съставят стоково-паричен отчет само по стойност. По указания на главния счетоводител количественото отчитане на стоково-материалните ценности може да се осъществява и чрез воденето на количествено-стоков отчет от материално отговорните лица.

(3) Счетоводството на стола ежемесечно сверява записванията по счетоводните книги с тези при материално отговорните лица и своевременно отстранява установените различия.


Чл. 14. Заприходяването на получените в столовете хранителни продукти, готови стоки, амбалаж, горива и стопански материали се документира със стокова разписка т. бл. 57 до 61, респ. със складова разписка т. бл. 6 до 7б или друг заместващ ги документ (актове, щемпел върху фактура и др.). Попълването на тези документи се извършва съгласно указанията, дадени в съответните Български държавни стандарти (БДС) за финансово-счетоводната документация.


Чл. 15. (1) При доставка на хранителни продукти и готови стоки, горива и стопански материали въз основа на фактурата и документите за заприходяването им в склада със стойността им по възприетите отчетни цени се дебитира сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства, респ. сметка 130 Горива и сметка 126 Други материали, срещу кредитиране на сметка 330 Доставчици, респ. сметка 374 Подотчетни лица, 262 Разплащателна сметка и др. за фактурната (покупната) стойност и сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите за разликата от окръгляването до стотинка на цената на едро на хранителните продукти, респ. за сумата на търговските отстъпки. Когато във фактурата е включен и неинвентарен амбалаж, със стойността му се дебитира и сметка 200 Неинвентарен амбалаж.

(2) Когато при доставката на хранителни продукти и готови стоки е получен и гратисен амбалаж (без стъкления), за стойността му до цени, определени в ценоразписите, в заповеди и др. или с акт за оценка на амбалажа, освен счетоводната статия, посочена в ал. 1, се съставя и допълнителна такава, като се дебитира сметка 200 Неинвентарен амбалаж и се кредитира сметка 201 Коректив за безплатно получен неинвентарен амбалаж.


Чл. 16. (1) Отпускането на хранителни продукти от склада в кухнята на стола се извършва въз основа на калкулационна ведомост т. бл. 64. В калкулационната ведомост се вписват:

1. видът и количеството на хранителните продукти, които се отпускат за приготвянето на планираните ястия съобразно утвърдените за стола рецепти, както и тяхната отчетна единична цена и обща стойност, с която се заверява сметката на материално отговорното лице;

2. видът и броят на планираните за производство ястия, тяхната единична продажна цена и общата стойност на всички ястия, с която сума се задължава сметката на материално отговорното лице в кухнята;

3. разликата между стойността на хранителните продукти и стойността на ястията, включени в калкулационната ведомост;

4. видът, броят, цената и стойността на гратисния стъклен амбалаж, в който са предадени хранителни продукти, описани в калкулационната ведомост т. бл. 64. Тези данни се вписват в графи от 1 до 7 след приключването на калкулационната ведомост по отношение на хранителните продукти.

(2) Когато някои хранителни продукти се предават направо в кухнята непосредствено след доставката им, те се отразяват документално на приход в склада и на разход чрез включването им в калкулационната ведомост.

(3) Когато хлябът, който се продава на столуващите, се отчита от материално отговорното лице на кухнята, същият се включва в калкулационната ведомост т. бл. 64 и се отчита заедно с кухненската продукция. Когато хлябът се отчита от друго материално отговорно лице в стола, то го получава от склада въз основа на стокова разписка т. бл. 57 до 61, респ. складова разписка т. бл. 6 до 7б, като постъпленията от продажбата му се отчитат отделно от ястията.

(4) Калкулационната ведомост т. бл. 64 се съставя от определено длъжностно лице в три екземпляра - по един за материално отговорните лица на склада за хранителни продукти и на кухнята и един за счетоводството.


Чл. 17. (1) За предадените от склада в кухнята на стола хранителни продукти въз основа на данните от калкулационната ведомост т. бл. 64 се дебитира сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства, партидата на материално отговорното лице на кухнята (със стойността на планираните за производство ястия, за които се получават хранителните продукти по калкулационната ведомост, по продажни цени), срещу кредитиране на сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства, партидата на материално отговорното лице на склада (със стойността на хранителните продукти по отчетни цени за склада), и срещу дебитиране, респ. кредитиране, на сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите (за разликата между стойността на ястията и стойността на хранителните продукти, включени в калкулационната ведомост).

(2) Когато в калкулационната ведомост т. бл. 64 е вписан и гратисен стъклен амбалаж, в който са предадени хранителните продукти на кухнята, със стойността на този амбалаж се дебитира сметка 200 Неинвентарен амбалаж, партидата на материално отговорното лице на кухнята, и се кредитира сметка 201 Коректив за безплатно получен неинвентарен амбалаж.


Чл. 18. Осчетоводяването на калкулационната ведомост т. бл. 64 може да се извършва и периодично, но не по-късно от края на месеца. За целта данните от калкулационната ведомост се описват ежедневно в групажен лист (опис), който се води в два екземпляра. След сборуването и приключването на групажния лист двата екземпляра се представят в определен от счетоводителя на стола срок за проверка от счетоводството, след което единият екземпляр се връща на стола.


Чл. 19. (1) Продаденият неинвентарен амбалаж, включително и гратисният, се документира с фактура, издадена от стола. Във фактурата се вписват видът, количеството, цената и общата стойност на амбалажа.

(2) Въз основа на данните от фактурата със стойността на амбалажа се дебитира сметка 340 Клиенти, респ. сметки 262 Разплащателна сметка, 260 Каса и др., срещу кредитиране на сметка 721 Реализация на други материални ценности и на работи и услуги от непромишлен характер. Едновременно с това със стойността на амбалажа по отчетни цени се дебитира сметка 721 Реализация на други материални ценности и на работи и услуги от непромишлен характер и се кредитира сметка 200 Неинвентарен амбалаж, партидата на съответното материално отговорно лице.

(3) Евентуалното салдо по сметка 721 Реализация на други материални ценности и на работи и услуги от непромишлен характер след съставянето на счетоводните статии по предходната алинея, което представлява резултат от реализацията на неинвентарния амбалаж (разлика между отчетни цени и цените, по които е реализиран), се приключва, както следва:

1. за платения неинвентарен амбалаж - чрез сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, статия "Разходи и загуби от амбалаж";

2. за гратисния неинвентарен амбалаж - чрез сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите.

(4) Когато се продава гратисен амбалаж, освен посочените счетоводни статии по ал. 2 и 3 със стойността на реализирания гратисен амбалаж се дебитира сметка 201 Коректив за безплатно получен неинвентарен амбалаж срещу кредитиране на сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите.


Чл. 20. (1) Разходването на гориво, респ. на стопански материали, се документира чрез искане т. бл. 8, респ. 9, 9а и 9б. Документите за разходваното гориво и стопански материали могат да се осчетоводяват и периодично, но не по-късно от края на месеца.

(2) Въз основа на данните от разходните документи със стойността на горивото, респ. на стопанските материали, по отчетни цени се дебитира сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, съответната статия на разходите, срещу кредитиране на сметка 130 Горива, респ. сметка 126 Други материали.

(3) Допуска се по изключение по преценка на гл. счетоводител някои малки количества гориво или стопански материали след покупката им да се предават направо за разход, без да преминават през склада. В тези случаи не се издава документ за тяхното заприходяване и изписване на разход. Длъжностното лице, на което се предават материалите и горивата, се подписва на гърба на фактурата, с която са закупени, с пояснение на кого са предадени и за какво ще се употребят. Фактурната стойност на тези материали и горива се отнася направо в разход по дебита на сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, съответната статия.


Раздел IV.
ОТЧИТАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО И РЕАЛИЗАЦИЯТА НА КУХНЕНСКАТА ПРОДУКЦИЯ

Чл. 21. По отношение планирането, производството, реализацията и заплащането на ястията столовете работят по един от следните начини:

1. по предварителна заявка (поръчка) на столуващите, при което отделните ястия за всеки следващ ден се предплащат. Асортиментът и количеството на ястията се определят съобразно продадената храна и предвидената безплатна храна за персонала на стола;

2. абонаментно хранене, при което храната се предплаща за по-продължителен период, обикновено за един месец. Храната се приготовлява по предварително разработени комплексни менюта, диети и др. Количеството на ястията за всеки ден се определя съобразно броя на абонатите за деня и предвидената храна за персонала на стола;

3. при свободен избор на ястия (на ресторантски начала), при които храната се заплаща от столуващите в момента на нейната консумация или чрез предварително заплащане на купони за определен период време. Асортиментът и количеството на ястията за всеки ден (включително и за безплатната храна на персонала) се определят от ръководството на стола съобразно средните ежедневни потребности и наличните хранителни продукти.


Чл. 22. (1) Ръководството на стола ежедневно съставя производствената програма на кухнята, за което се използува калкулационната ведомост т. бл. 64. В същата се вписват видът и броят на отделните ястия (включително и тези, включени в комплексните менюта), които трябва да се произведат. На базата на ползуваните рецепти и броя на ястията се изчисляват и необходимите продукти, които трябва да се предадат от склада в кухнята за производство на планираната кухненска продукция.

(2) В калкулационната ведомост т. бл. 64 не се калкулира цена на ястията, а се нанасят определените цени съгласно ценоразписите на ОНС, респ. калкулационните листове т. ф. 175, когато цените се разработват в стола. Със стойността на ястията по продажни цени се задължава сметката на материално отговорното лице на кухнята и то е длъжно да отчете тази сума в края на работния ден в пари и документи.


Чл. 23. (1) Приготвената храна в кухнята на стола се отпуска на столуващите срещу представяне на касов фиш или купон, удостоверяващ, че ястията са заплатени.

(2) Когато столът работи при свободен избор на ястия (на ресторантски начала), касовите фишове се издават на столуващите в момента на заплащането на храната, което може да бъде непосредствено преди получаването на храната от линията за самообслужване или след това, или срещу предварително закупени купони за по-продължителен период.

(3) Когато столът работи по предварителна заявка и заплащане, на столуващите се предават заплатените купони за отделните ястия, срещу които те на следващия ден получават съответната храна. Тези купони задължително се датират, за да не могат да се ползуват през други дни. По аналогичен начин се постъпва и при абонаментното хранене, като купоните се издават не за отделни ястия, а за определени комплексни менюта и се датират предварително за всички дни на периода, за който са предназначени. При столове, които работят при свободен избор на ястия, купоните могат да не се датират.


Чл. 24. (1) Длъжностите лица, на които е възложена продажбата на купоните и отчитането на паричните постъпления, изготвят ежедневно специален опис на продадените купони (приложение № 2). Описът се съставя в три екземпляра - за длъжностното лице, което отчита сумата, за получателя на сумата и за счетоводството на стола.

(2) Описът (приложение № 2) се съставя и от длъжностното лице, което продава храна на ресторантски начала, като данните за вида и броя на ястията се вземат от контролната лента на регистрационния касов апарат или издаваните на ръка касови бележки.

(3) Когато се отчита продажба на купони за абонаментно хранене, длъжностното лице съставя вместо опис - приложение № 2 опис - приложение № 3, в който данните за продадените купони се систематизират по отделни дни на месеца.

(4) Постъпилите суми от продажба на купони и на ястия при работа на ресторантски начала, отразени в опис - приложение № 2, респ. опис - приложение № 3, се отчитат ежедневно на касиера на стола за внасяне в обслужващия банков клон.


Чл. 25. За консумираната безплатна храна от персонала, който има право на такава, се води отчет за консумираната безплатна храна т. бл. 62, като ястията се остойностяват по продажните цени за стол.


Чл. 26. След завършване на работния ден управителят (домакинът) на стола съвместно с материално отговорното лице на кухнята и касиера на стола или друго определено длъжностно лице съставя дневно отчитане т. бл. 66. За целта:

1. купоните, респ. фишовете, срещу които е отпусната на столуващите храна от кухнята, се сортират по видове и се описват по начина, посочен за опис - приложение № 2. Общата стойност на купоните се нанася на съответния ред от описа за продадените купони за съпоставяне и отразяване на евентуална разлика спрямо тях;

2. консумираната безплатна храна на персонала за дадения ден се нанася в отчета за безплатната храна т. бл. 62;

3. наличните ястия в края на работния ден се описват в раздел II на дневното отчитане т. бл. 66.


Чл. 27. (1) При попълването на раздел I от дневното отчитане т. бл. 66 се използуват данните от следните документи:

1. от калкулационната ведомост се взема общата стойност по продажни цени на ястията, които следва да се произведат (записва се на ред 2);

2. от описа на купоните, срещу които е отпусната кухненска продукция, се взема общата стойност на тези купони (записва се на ред 4);

3. от отчета за безплатната храна се взема общата стойност на същата (записва се на ред 5);

4. от раздел II от дневното отчитане се взема общата стойност на описаните налични ястия (записва се на ред 6);

5. на редове 8 и 9 се нанася разликата между ред 3 "Всичко за отчитане" и ред 7 "Всичко отчетен разход". При осчетоводяването на тези разлики трябва да се взема пред вид и разликата между стойността на продадените купони и стойността на купоните, срещу които са отпуснати ястия от кухнята.

(2) Дневното отчитане т. бл. 66 се съставя в два екземпляра: един за материално отговорното лице на кухнята и един за счетоводството, което проверява и съпоставя данните, нанесени в него, с тези от другите отчетни документи.


Чл. 28. (1) Купоните, касовите фишове, контролните ленти от регистриращите касови апарати и други документи за продадена и консумирана храна от столуващите се подреждат и опаковат по дати, след което се предават в счетоводството заедно с дневното отчитане т. бл. 66.

(2) Представените в счетоводството купони, касови фишове и др. след проверка за правилното им отразяване в описите, дневното отчитане и други документи подлежат на унищожаване по нареждане на главния счетоводител на стола, като преди това се взема писмена декларация от заинтересуваните материално отговорни лица, че нямат възражения срещу достоверността на регистрираните данни.


Чл. 29. Отчитането на купоните за храна, които нямат постоянна номинална стойност, и контролът върху тях се осъществяват по оперативен път, както следва:

1. постъпващите (закупени, получени и др.) в столовете купони и предавани на определени длъжностни лица за продажба се описват подробно в специална книга с данни за броя на кочаните, серията и поредната им номерация. Книгата се води от определено длъжностно лице, като записванията по прихода и разхода се контролират периодично (не по-малко от един път месечно) от определен счетоводен работник, който при всяка проверка се подписва в книгата;

2. в зависимост от обема и организацията на работата купоните периодично се отпускат срещу подпис на едно или повече длъжностни лица, определени да ги продават. В края на всеки месец се прави проверка и съпоставяне по брой, серия и поредна номерация на отпуснатите купони и на отчетените такива с опис на продадените купони (приложение № 2, респ. приложение № 3);

3. в зависимост от начина на планирането и отпускането на кухненската продукция купоните се отпечатват с номинална стойност (когато се прилагат постоянни цени за типови менюта) и без номинална стойност (когато се продават отделни ястия). В последния случай върху купоните се поставя допълнителна номерация (примерно 1 до 15), съответствуваща на поредната номерация на ястията по обявения за деня лист-ценоразпис, по които цени се продават съответните купони;

4. длъжностните лица, които продават купони за храна, отпускат същите по определената им номинална стойност, респ. по определената им за деня цена. За неотчетените купони и парични средства те носят пълна имуществена отговорност.


Чл. 30. Покупната стойност на купоните като канцеларски материали се отчита чрез сметка 126 Други материали, партидата на материално отговорното лице на склада за стопански материали. При предаването на купоните на съответното длъжностно лице за продажба със стойността им като материали се задължава сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, статия "Други разходи". Когато се закупуват купони в по-малки количества, стойността им може направо да се изписва на разход, без да се заприходяват в склада като материали.


Чл. 31. (1) Въз основа на описите за продадените купони (приложение № 2, респ. приложение № 3) и касовия ордер за отчетените парични постъпления със сумата се дебитира сметка 260 Каса и се кредитира сметка 429 Други дебитори и кредитори, партида "Предплатена храна от столуващите".

(2) Със стойността на купоните, срещу които е отпусната кухненска продукция (ред 4 от дневното отчитане т. бл. 66), се дебитира сметка 429 Други дебитори и кредитори, партида "Предплатена храна от столуващите", и се кредитира сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства, партидата на материално отговорното лице на кухнята.

(3) Когато храната не се предплаща, а се заплаща в момента на консумацията срещу касов фиш, не се ползува сметка 429 Други дебитори и кредитори, а със стойността й се дебитира направо сметка 260 Каса и се кредитира сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства, партидата на материално отговорното лице на кухнята.


Чл. 32. (1) Със стойността на консумираната безплатна храна от персонала, който има право на такава, се дебитира сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, статия "Заплати", и се кредитира сметка 370 Работници и служители. Едновременно с това за отразяване на безплатната храна в разход на кухнята и като удръжка от начислените заплати на работниците се дебитира сметка 370 Работници и служители и се кредитира сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства, партидата на материално отговорното лице на кухнята.

(2) Счетоводните статии по предходната алинея се съставят въз основа на платежно-разчетната ведомост, в която се включва безплатната храна, отразена в отчета т. бл. 62, общо за месеца. Тази сума трябва да отговаря на сумата, посочена на ред 5 от дневното отчитане т. бл. 66 за същия период.


Чл. 33. (1) Установените по дневните отчитания т. бл. 66 липси и излишъци се осчетоводяват общо за целия месец чрез групирането им, без да се прави компенсация между тях освен когато се установи причинна връзка.

(2) Липсите, които са за сметка на материално отговорното лице на кухнята, следва да се остойностяват по държавни цени на дребно. Когато е установена липса от конкретни ястия, на базата на стойността на продуктите, които се влагат за производството им, по цени на дребно на продуктите се формира и цена на дребно на ястието. Когато е установена обща стойностна липса от кухненска продукция, стойността й по цени на дребно се получава, като стойността й по цени за стола се увеличи със средно претеглени търговски отстъпки. За целта се постъпва така: общите количества хранителни продукти, изписани с калкулационните ведомости през едно тримесечие на предходната година, което е най-характерно за стола, се остойностяват по цени на дребно и по цени на едро. Разликата се процентира към стойността по цени на едро. С получения процент се увеличава сумата на липсите по цени за стол, като по този начин се установява сумата на липсите по цени на дребно на кухненската продукция. С тази сума се дебитира сметка 392 Разчети по липси и начети, партидата на материално отговорното лице на кухнята, срещу кредитиране на сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства (със стойността на липсата, посочена по дневните отчети т. бл. 66) и кредитиране на сметка 393 Разлика до продажни цени по липси и начети (за сумата на разликата). Салдото по сметка 393 Разлика до продажни цени по липси и начети се приключва чрез кредитиране на сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите пропорционално на издължаването на начета по сметка 392 Разчети по липси и начети.

(3) Със стойността на липсите от кухненска продукция, които остават за сметка на стола (когато има за това законно основание), се дебитира сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, статия "Загуби от стоки над допустимите норми", срещу кредитиране на сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства. В този случай не се прави преизчисление по цени на дребно и не се ползува сметка 393 Разлика до продажни цени по липси и начети.

(4) При бракуване на произведена кухненска продукция, станала негодна за консумация, се съставя акт за бракуване на счупени и повредени стоково-материални ценности т. бл. 47. Стойността на бракуваните ястия, когато няма виновни длъжностни лица, се осчетоводява по реда на ал. 3.


Чл. 34. (1) Със стойността на установените излишъци от ястия от продажни за стола цени се дебитира сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства, партидата на материално отговорното лице на кухнята, и се кредитира сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите.

(2) Ако действителната наличност в края на деня, посочена на ред 6 от дневното отчитане т. бл. 66, се бракува поради невъзможност да се реализира, за частта, дължаща се на непредставени от столуващите купони, се дебитира сметка 429 Други дебитори и кредитори, партида "Предплатена храна от столуващите", и се кредитира сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства, партидата на материално отговорното лице на кухнята. За разликата до действителната наличност, посочена на ред 6 от дневното отчитане т. бл. 66, не се съставя статията, посочена в ал. 1, тъй като този излишък не се реализира. Към дневното отчитане се прилага актът за бракуването на тази продукция. Получените при бракуването на ястията полезни кухненски отпадъци се отчитат по реда на чл. 36.

(3) Когато по решение на ръководството на СП "Ученически столове" и СП "Студентски столове" наличната храна в края на деня, посочена на ред 6 от дневното отчитане т. бл. 66, се раздава безплатно на столуващите, не се съставя акт за бракуване, а протокол за безплатно сервирана храна, подписан от длъжностните лица, които съставят дневното отчитане т. бл. 66. Този протокол се прилага към дневното отчитане.


Чл. 35. Салдото по сметка 429 Други дебитори и кредитори, партида "Предплатена храна от столуващите", в края на всеки отчетен период и обезателно в края на годината следва да се сведе до размера на продадените и предплатени купони, срещу които ще се сервира храна през следващия отчетен период. Евентуално установената кредитна разлика се отнася по сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите, а ако има дебитна разлика (стойността на купоните, срещу които е отпусната храна, превишава стойността на отчетените продадени купони), прави се анализ на записванията и се търси имуществена отговорност от длъжностните лица, които продават купоните, ако има основание за това.


Чл. 36. (1) Използуваемите кухненски отпадъци, получени от дейността на столовете, се предават за нуждите на собствените помощни стопанства или се продават при спазване на съответните санитарни изисквания.

(2) За отчитане на кухненските отпадъци се води отчетен лист (приложение № 4), в който ежедневно се регистрират по вид, количество, цена и стойност получените и предадени срещу подпис кухненски отпадъци. Отчетният лист се приключва в края на месеца, подписва се от материално отговорното лице на кухнята и от управителя (домакина) на стола и се представя в счетоводството за осчетоводяване.

(3) За всеки получател на кухненски отпадъци се води отделен отчетен лист.

(4) Със стойността на предадените на помощното стопанство на стола кухненски отпадъци по отчетни цени се дебитира сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, партидата на помощното стопанство, срещу кредитиране на сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите. Когато кухненските отпадъци се продават на външни организации, със стойността им се дебитира сметка 340 Клиенти, респ. сметка 262 Разплащателна сметка, 260 Каса и др., в зависимост от начина на разплащане.


Раздел V.
ОТЧИТАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОЕВТИНЯВАНЕ ХРАНАТА НА СТОЛУВАЩИТЕ

Чл. 37. (1) В столовете се формират целеви средства с предназначение поевтиняване храната на столуващите. Източници на тези средства са:

1. целево предоставени средства за поевтиняване храната от фонд "СБКМ" и други източници, предвидени в съответни нормативни актове, на социалистическите организации, чиито работници и служители се хранят в стола;

2. положителните финансови резултати от бюфетите, организирани към столовете;

3. чистата сума, получена от продажбата, или стойността на използуваните кухненски отпадъци, предадени в помощните стопанства;

4. чистата печалба от реализацията на гратисен неинвентарен амбалаж;

5. стойността на установените в стола излишъци от хранителни продукти, кухненска продукция и неинвентарен амбалаж;

6. калкулативни и други кредитни разлики между фактически и отчетни цени на хранителните продукти и ястията, които съгласно тази наредба се отнасят по кредита на сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите;

7. други постъпления, които са нормативно регламентирани.

(2) Набираните средства за поевтиняване храната на столуващите след намаляването им във връзка с дебитни разлики между фактически и отчетни цени на хранителни продукти и ястия се използуват за намаление продажните цени на ястията. За целта се утвърждава годишен план-сметка от административното и профсъюзното ръководство на социалистическата организация, към която е столът, в която се посочват сумата, която ще се използува, периодът, през който ще се използува, и процентът на намалението на цената на ястията. Този процент не може да бъде по-висок от нормативно определения с Правилника за икономическия механизъм (обн., ДВ, бр. 9-12 от 1982 г.; изм., бр. 30 и 40 от 1982 г.).

(3) Средствата за поевтиняване храната на столуващите се отчитат и използуват по възможност по отделни столове. При столове, които обслужват работници и служители от различни социалистически организации, намалението на цената на ястията може да се осъществява при еднакво участие на всички организации със средства за поевтиняване на един столуващ. Когато това изискване не може да се спази, по изключение тези от социалистическите организации, които имат средства за поевтиняване храната, могат да предоставят полагаемото се намаление на своите работници и служители по ред и начин, установени от тези организации съвместно с ръководството на стола. Във всички случаи намаление се одобрява само при действително консумирана храна.

(4) Когато се прави намаление на цената на ястията, респ. на менюто, препоръчва се в листа-ценоразпис за информация на столуващите да се посочва редовната и намалената цена. В калкулационната ведомост т. бл. 64 след стойността на ястията, респ. на менюто, по определените редовни цени се посочва и стойността им по намалените цени, а така също и общата сума на намалението.


Чл. 38. (1) Средствата за поевтиняване храната на столуващите се отчитат чрез сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите. Сметката се кредитира с всички постъпления от посочените в чл. 37, ал. 1 източници и се дебитира с използуваните средства.

(2) Аналитичното отчитане към сметката се организира по източници и направления, като се осигурява контрол върху предоставените и изразходвани средства за поевтиняване на храната.


Раздел VI.
ОТЧИТАНЕ НА РЕЖИЙНИТЕ РАЗХОДИ НА СТОЛА

Чл. 39. (1) Разходите, свързани с дейността на стола (режийните разходи), се отчитат чрез сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия. Към сметката се организира аналитично отчитане по номенклатурата на статиите, посочени в Наредба № 2 за калкулиране на разходите за стоковото обращение (ДВ, бр. 22 от 1976 г.) със следните изменения:

1. транспортните разходи не се отчитат поотделно по доставката и по реализацията, във връзка с което в края на отчетния период не се определят транспортни разходи върху наличните хранителни продукти и готови стоки;

2. печалбата от гратисен амбалаж се отнася по сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите;

3. статия 12 "Разходи за управлението" не се използува от столовете.

(2) Аналитичното отчитане към сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия във връзка с дейността на столовете се води на многоколонна карта, в която освен графата за общия оборот по дебита, се откриват и графи за отделните статии на разходите, а по кредита - отделни графи за "Начислени (изплатени) режийни разходи" и "Други заверения".


Чл. 40. (1) Сумата на режийните разходи за стола, отчетени по дебита на сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, в края на отчетния период се прехвърля по дебита на сметка 929 Други финансирания и постъпления, партидата на съответната социалистическа организация, чиито работници и служители се обслужват от стола. Същата сметка и партида се кредитират с начислените (получените) режийни разходи съобразно списъчния брой на столуващите и нормативно определения размер на режийните разходи за един столуващ или с фактическия размер на режийните разходи, когато така е предвидено. Евентуалното кредитно салдо по тази партида в края на годината за самостоятелните столове се връща на правоимащите социалистически организации или се прихваща от режийните разходи през следващата година. За СП "Столове" и др. същото салдо може да се ползува и като източник на средства за други цели, когато това е разпоредено в съответен нормативен акт (фонд "РТУ" и др.).

(2) Режийните разходи на стола се фактурират на социалистическите организации, чиито работници и служители се хранят в стола, ежемесечно до 25-то число на текущия месец. Със сумата по фактурата се дебитира сметка 340 Клиенти, респ. сметка 262 Разплащателна сметка, 260 Каса и др., срещу кредитиране на сметка 929 Други финансирания и постъпления. Когато столът отчита дейността си в общ баланс със социалистическата организация, към която е организиран, вместо сметка 340 Клиенти се дебитира сметка 861 Фонд "СБКМ". В този случай за размера на режийните разходи не се издава фактура, а се съставя счетоводна справка.


Раздел VII.
ОТЧИТАНЕ НА ОСНОВНИТЕ СРЕДСТВА И НА МАЛОЦЕННИТЕ И МАЛОТРАЙНИТЕ ПРЕДМЕТИ

Чл. 41. Отчитането на основните средства в столовете се извършва по реда, установен с Наредба № 12 за счетоводната отчетност (ДВ, бр. 12 от 1981 г.) и Наредба № 14 за отчитането на основните средства (обн., ДВ, бр. 13 от 1981 г.; изм. и доп., бр. 24 от 1981 г.).


Чл. 42. (1) Столовете към стопанските организации и СП "Столове" начисляват и внасят амортизационни отчисления за основните средства по реда, установен с Наредбата за амортизационните норми (обн., ДВ, бр. 69 от 1068 г.; изм. и доп., бр. 55 от 1979 г.) и Таблицата за амортизационните норми (обн., ДВ, бр. 96 от 1975 г.; изм. и доп., бр. 33 и 40 от 1978 г.; бр. 58 от 1979 г., бр. 54 от 1980 г. и бр. 3 от 1982 г.). Столовете към бюджетните учреждения и обществените организации, които не са на стопанска сметка, не начисляват и не внасят амортизационни отчисления.

(2) При начисляване на амортизационните отчисления с общата сума за възстановяване и основен ремонт се дебитира сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, статия "Наеми, амортизация, поддържане и текущ ремонт", срещу кредитиране на сметка 850 Амортизационен фонд. Със същата сума се дебитира сметка 850 Амортизационен фонд и се кредитира съответната сметка съобразно направлението на амортизационните отчисления - сметка 861 Фонд "СБКМ" (когато столът се отчита на общ баланс с организацията, към която е организиран), сметка 430 Вътрешни разчети (когато столът е на отделен баланс, но в състава на стопанската организация), сметка 860 Фонд "РТУ" (за СП "Столове") и др. Едновременно с това се извършва и прехвърляне на средствата от сметка 262 Разплащателна сметка по банковата сметка на съответния фонд, респ. на организацията, на която се дължи сумата по вътрешните разчети.

(3) За сумата на изхабяването на основните средства в размер само на амортизационните отчисления за възстановяване се дебитира сметка 842 Фонд в основни средства на социално-битовите и културни мероприятия и се кредитира сметка 111 Изхабяване на основните средства на социално-битовите и културни мероприятия.


Чл. 43. Малоценните и малотрайните предмети се отчитат по реда, установен в Наредба № 12 за счетоводната отчетност и глава Х от Наредба № 3 за отчетността в общественото хранене, като разпоредбите, отнасящи се за стопанските организации, се прилагат по аналогия и за столовете за обществено хранене.


Чл. 44. (1) При предаване на малоценни и малотрайни предмети в употреба, които предварително са били зачислени на склад, освен прехвърлянето им по сметка 220 Малоценни и малотрайни предмети на склад по сметка 221 Малоценни и малотрайни предмети в употреба за начисленото изхабяване в размер 50 на сто от стойността им се дебитира сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, статия "Наеми, амортизация, поддържане и текущ ремонт", и се кредитира сметка 230 Изхабяване на малоценни и малотрайни предмети в употреба, като предварително отразеното отклонение до фактическата цена, отразено по сметка 210 Отклонение от отчетните цени на производствените запаси и на другите материални ценности се прехвърля по сметка 230 Изхабяване на малоценни и малотрайни предмети в употреба и се взема под внимание при определяне 50 на сто изхабяване за отразяване в разходите.

(2) При безвъзмездно получени малоценни и малотрайни предмети в употреба със стойността им се дебитира сметка 221 Малоценни и малотрайни предмети в употреба срещу кредитиране на сметка 843 Фонд в оборотни средства на социално-битовите и културни мероприятия, а с начисленото им изхабяване се дебитира сметка 843 Фонд в оборотни средства на социално-битовите и културни мероприятия и се кредитира сметка 230 Изхабяване на малоценни и малотрайни предмети.

(3) При бракуване на малоценни и малотрайни предмети със сумата на допълнително изчисленото изхабяване в размер 50 на сто от стойността им след спадане стойността на получените използуваеми вторични суровини се дебитира сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия и се кредитира сметка 230 Изхабяване на малоценни и малотрайни предмети в употреба. Едновременно с това за отписване на бракуваните предмети и заприходяването на получените вторични суровини се дебитират сметка 126 Други материали и сметка 230 Изхабяване на малоценни и малотрайни предмети в употреба срещу общо кредитиране на сметка 221 Малоценни и малотрайни предмети в употреба.


Раздел VIII.
ОТЧИТАНЕ НА БЮФЕТИТЕ КЪМ СТОЛОВЕТЕ И НА СТОЛ-РЕСТОРАНТИТЕ

Чл. 45. За по-пълното и добро обслужване на работниците и служителите могат да се организират:

1. бюфети за допълнително хранене към стола, в които се сервират готови закуски, сандвичи, безалкохолни напитки, кафе, мляко, захарни изделия, цигари и др., както и продукция, приготвена в кухнята на стола (кюфтета пържени, наденици, кухненски десерти и др.). Заплащането се извършва по цени на дребно в момента на консумацията;

2. бюфети за основно хранене, когато организацията няма стол и възможност за хранене на работниците и служителите в столове и ресторант-столове на други организации. В бюфетите за основно хранене се приготвят и сервират кюфтета, наденици, кренвирши, топли и студени сандвичи, тестени и захарни изделия, топли, тонизиращи и газирани напитки и др. Тези бюфети по отношение на основното хранене работят по цени за стол. Закуските, напитките, цигарите и др., чиято консумация има характер на допълнително хранене, се продават по цени на дребно. Заплащането им се извършва в момента на консумацията. По отношение на основното хранене заплащането може да става и предния ден по реда на заявките;

3. стол-ресторанти за допълнително вечерно обслужване на работниците и техните семейства. Те работят като закрити ресторанти по ред, определен с Наредбата за работата и отчетността на стол-ресторантите.


Чл. 46. (1) Дейността на бюфетите и стол-ресторантите към столовете се финансира със средствата, предназначени за столовете, и се отчита в баланса на стола. Резултатите от тяхната дейност и евентуалните разлики между отчетните и фактическите цени на хранителните продукти и готовите стоки, свързани с дейността им, се отнасят: от бюфетите по чл. 45, т. 1 и 2 - за поевтиняване храната на столуващите, а от стол-ресторантите - за сметка на режийните разходи на стола, към който са организирани.

(2) Дейността на бюфетите за основно хранене се финансира по реда за столовете и се отчита в самостоятелен баланс или на вътрешна стопанска сметка в баланса на организацията аналогично на дейността на столовете. Евентуалните разлики между отчетните и фактическите цени на хранителните продукти и готовите стоки се използуват за поевтиняване храната на столуващите, както при столовете.


Чл. 47. При отчитане дейността на бюфетите и стол-ресторантите трябва да се спазват освен общите разпореждания за столовете и следните допълнителни указания:

1. хранителните продукти за нуждите на бюфетите и стол-ресторантите се съхраняват заедно с тези на стола (когато има такъв) в общ склад и се отчитат общо чрез сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства. Отпускането на хранителните продукти за нуждите на бюфетите и стол-ресторантите се оформя със стокова разписка т. бл. 61, в която продуктите се описват по отчетни цени за склада и по продажни цени за бюфета или стол-ресторанта, по които се задължава сметката на материално отговорното лице;

2. хранителните продукти и готовите стоки, отпускани от склада или доставяни отвън, се отчитат в бюфетите и стол-ресторантите чрез сметка 661 Стоки и суровини в обектите на общественото хранене. Заприходяването им се оформя със стокова разписка т. бл. 61, в която продуктите и готовите стоки се описват по определените продажни цени, и по отчетните за склад цени, респ. по покупни цени за доставените отвън. Аналитичното отчитане към сметка 661 Стоки и суровини в обектите на общественото хранене се води само стойностно по отделни материално отговорни лица;

3. стойностните разлики между продажните и фактическите (респ. отчетните) цени се отчитат в бюфетите за основно хранене по сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите, а за бюфетите за допълнително хранене и стол-ресторантите - по сметка 711 Отстъпки и надценки на стоки и суровини в обектите на общественото хранене;

4. преките разходи по издръжката на бюфетите и стол-ресторантите се отчитат по сметка 513 Разходи за обществено хранене. Общите разходи за издръжката на столовете и на бюфетите и стол-ресторантите към тях се отчитат като разходи на стола по сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия. Разходите за издръжката на бюфетите за основно хранене се отчитат, както в столовете, изцяло по сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия;

5. в края на отчетния период се определя резултатът от дейността на бюфетите и стол-ресторантите, за да се отнесе по предназначение. За целта се съставя поотделно справка (приложение № 5). При попълването на справката се спазват следните указания:

а) на ред 9 се получава сумата на търговските отстъпки и надценки, която се полага на наличностите, отразени в края на отчетния период по сметка 661 Стоки и суровини в обектите на общественото хранене;

б) на ред 10 се посочва сумата на реализираните търговски отстъпки и надценки, която трябва да се отпише от сметка 711 Отстъпки и надценки на стоки и суровини в обектите на общественото хранене;

в) на ред 11 се посочва сумата на преките разходи по издръжката на бюфетите или стол-ресторантите, отразени по сметка 513 Разходи за обществено хранене, която трябва да се приключи;

г) на ред 12 се нанася крайният резултат от дейността, който за бюфетите се приключва чрез сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите, а за стол-ресторантите - чрез сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия. За целта със сумата по ред 10 се дебитира сметка 711 Отстъпки и надценки на стоки и суровини в обектите на общественото хранене, със сумата по ред 11 се кредитира сметка 513 Разходи за обществено хранене, а с разликата, отразена на ред 12, се кредитира (при отрицателен резултат се дебитира) сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите, респ. сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия. По сметка 711 Отстъпки и надценки на стоки и суровини в обектите на общественото хранене остава салдо, отговарящо на наличностите по сметка 661 Стоки и суровини в обектите на общественото хранене.


Раздел IX.
ПОМОЩНИ СТОПАНСТВА

Чл. 48. Към столовете могат да се създават помощни стопанства за производство на животинска продукция, зеленчуци, плодове и други селскостопански произведения. Стопанствата се обособяват на вътрешна стопанска сметка.


Чл. 49. Документирането на стопанските операции в помощните стопанства към столовете и тяхното счетоводно отразяване се извършват по реда, установен от Министерството на финансите за помощните стопанства към всички социалистически организации, като се имат пред вид и указанията в този раздел.


Чл. 50. При отчитането на животновъдните и растениевъдните помощни стопанства се ползуват типовите първични счетоводни документи, включени в БДС 6.02.2.01-80 и в Албума за счетоводни документи и книжа (издаден от МФ и ЦСУ от 1964 г.), и специфичните първични документи, включени в утвърдената отраслова нормала (ОН) на Централния съвет на НАПС и др.


Чл. 51. (1) Младите животни, животните за угояване, дребните продуктивни птици и животни, свинете-майки и др. се отчитат чрез съответните сметки 160 Млади животни, 161 Животни за угояване и 162 Дребни продуктивни животни.

(2) Аналитичното отчитане се води по видове и групи животни с данни за количество и стойност и по материално отговорни лица. Количеството на младите животни и животните за угояване се изразява в брой и килограми живо тегло.

(3) Прехвърлените млади животни в основното стадо (едрият рогат добитък) се отчитат чрез сметка 101 Основни средства за социално-битови и културни мероприятия по цени, утвърдени по породи и класове съгласно действуващите заповеди на ЦС на НАПС, ДКП и МФ.


Чл. 52. (1) Готовата продукция, получена от помощните стопанства и предадена в склада на стола, се отчита чрез сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства, където се води по начина, указан в чл. 13.

(2) Селскостопанската продукция, постъпила в склада на помощното стопанство, се отчита чрез сметка 601 Продукция от селското стопанство. По същата сметка се отчитат и закупените семена, фуражи, посадъчен материал и др.

(3) Произведените и доставени минерални и органични торове се отчитат чрез сметка 122 Основни и спомагателни материали.


Чл. 53. (1) Разходите и приходите на животновъдните и растениевъдните помощни стопанства се отчитат чрез сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия.

(2) Аналитичното отчитане се осъществява на карти или книга, водени поотделно за животновъдство и за растениевъдство и в т.ч. по видове и групи животни, вид на получената продукция и по статии на разходите.


Чл. 54. Разходите по издръжката на помощните стопанства се отчитат по следната номенклатура на статиите:

1. Заплати. Включват се трудовите възнаграждения на целия персонал, зает в животновъдното, респ. растениевъдното, стопанство;

2. Начисления за ДОО. Включват се начисленията за Държавно обществено осигуряване върху заплатите, отчетени по статия 1;

3. Фуражи, кухненски отпадъци и др. Включва се стойността на употребената храна за животните (статията се ползува само за животновъдството);

4. Семена, посадъчен материал, торове. Включва се стойността на употребените семена, посадъчния материал и минералните и органични торове (статията се ползува само за растениевъдството);

5. Амортизация. Включват се амортизационните отчисления на основните средства, обслужващи помощните стопанства;

6. Загуби от продадени и умрели животни. Включват се стойността на умрелите животни (действителното тегло по отчетната цена) и евентуалната загуба от продажба на животни (статията се ползува само за животновъдството);

7. Загуба от клане на животни. Включва се в нарастващи обороти от началото на годината стойността на предадените за клане животни по отчетни цени, намалена със стойността на полученото месо, субпродукти, кожи и др. по отчетни цени, респ. по цените, по които се реализират. Когато салдото е кредитно, същото се посочва по статия 2 на приходите от помощните стопанства (статията се ползува само за животновъдството);

8. Извършени работи от АПК и други организации. Включват се разходите по обработката на земята, транспортирането на продукцията и др., които се заплащат на други организации (статията се ползува само за растениевъдството);

9. Други разходи и загуби. Включват се всички други разходи и загуби, свързани с дейността на животновъдните и растениевъдните помощни стопанства. Реализираните загуби от продадената растениевъдна продукция се отчитат в отделни графи с данни за вида и количеството на продукцията.


Чл. 55. Приходите от помощните стопанства се отчитат по следната номенклатура на статиите:

1. Получена продукция. Включват се стойността на приплода и прираста на животните, респ. на получената селскостопанска продукция по възприетите отчетни цени за стола;

2. Печалба от клане на животни. Включва се в нарастващи обороти от началото на годината стойността на получените при клането на животните месо, субпродукти, кожи и др. по отчетни цени, респ. по цените, по които се реализират, намалена със стойността на предадените за клане животни по отчетни цени. Когато салдото е дебитно, същото се посочва по статия 7 на разходите (статията се ползува само за животновъдството);

3. Печалба от продажба на животни. Включва се реализираната печалба от продадените животни (статията се ползува само за животновъдството);

4. Други приходи и печалби. Включват се всички други приходи и печалби, свързани с животновъдството, респ. растениевъдството. Тук се отчита в отделни графи реализираната печалба от продажба на растениевъдна продукция с данни за вид и количество.


Чл. 56. Реализацията на селскостопанската продукция от помощните стопанства се отчита по направление на реализацията и по цени съгласно действуващите нормативни актове чрез сметка 728 Реализация на продукция и материали на социално-битовите и културни мероприятия. Сметката се приключва в края на отчетния период със сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, съответната статия.


Чл. 57. Основните стопански операции, с които се характеризира дейността на помощните стопанства, се отразяват счетоводно чрез следните сметки и счетоводни статии:

1. при доставка на семена, фуражи, посадъчни материали и др. със стойността им по доставни, респ. отчетни, цени се дебитира сметка 601 Продукция от селското стопанство. При доставка на препарати за борба с болести и вредители се дебитира сметка 126 Други материали. Със стойността на закупените млади животни и животни за угояване се дебитира сметка 160 Млади животни, респ. 161 Животни за угояване. Във всички тези случаи в зависимост от начина на разплащането се кредитира сметка 330 Доставчици, респ. 374 Подотчетни лица, 262 Разплащателна сметка, 260 Каса и др.;

2. за извършените разходи по дейността на животновъдните и растениевъдните помощни стопанства се дебитират сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, аналитичните сметки "Свиневъдство", "Овцевъдство", "Зеленчукопроизводство" и др., водени поотделно за видовете и групите животни и вид селскостопанска продукция и по определената номенклатура на статиите на разходите срещу кредитиране на:

а) сметка 330 Доставчици, респ. 262 Разплащателна сметка, 374 Подотчетни лица и др., за извършени работи и услуги от външни организации;

б) сметки 122 Основни и спомагателни материали, 126 Други материали, 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства, 601 Продукция от селското стопанство и др. за стойността на изразходваните торове, материали, продукция и др.;

в) сметка 160 Млади животни, респ. 161 Животни за угояване, 162 Дребни продуктивни животни, за стойността на умрелите и закланите животни;

г) сметка 370 Работници и служители и сметка 381 Разчети с ДОО за начислените заплати на работниците и служителите и вноските за Държавно обществено осигуряване;

д) сметка 861 Фонд "СБКМ", респ. 430 Вътрешни разчети, за начислените амортизационни отчисления на основните средства, обслужващи помощните стопанства, и др.;

3. за получените продукти от животновъдните и растениевъдните стопанства се кредитира сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия срещу дебитиране на:

а) сметка 122 Основни и спомагателни материали за стойността на получения оборски тор;

б) сметка 160 Млади животни, респ. 161 Животни за угояване, за стойността на установения приплод и прираст от животни;

в) сметка 173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства за получените месо, субпродукти и др. при клане на животни, предадени в склада на стола;

г) сметка 601 Продукция от селското стопанство за получените мляко, яйца, зеленчуци, плодове и други видове продукция от животновъдното и растениевъдното стопанство, предадени в склада на стопанството, и други сметки съобразно получената продукция;

4. крайният резултат от цялостната дейност на помощните стопанства, представляващ салдото по сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия (водена за помощното стопанство), се приключва в края на годината, както следва:

а) кредитното салдо чрез сметка 861 Фонд "СБКМ";

б) дебитното салдо - за сметка на някои от фондовете на стопанската организация и поделенията й, към които е столът с помощното стопанство (без фонд "СБКМ"), и от бъдещи постъпления по фондовете за помощните стопанства към СП "Столове" и единните предприятия за обществено хранене, а за учрежденията - от предоставените им за това целеви средства;

в) при помощни стопанства с участие на няколко организации отчетният краен резултат се разпределя между тях съгласно сключения договор. В този случай вместо сметките по букви "а" и "б" се кредитира или дебитира сметка 429 Други дебитори и кредитори, партидата на съответната организация;

г) когато през дадена година са извършени и отчетени по сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия разходи, които не се отнасят изцяло към дейността за отчетната година, съответна част от тях остава в края на годината като салдо по сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, представляващо незавършено производство.


Раздел X.
ОТЧИТАНЕ НА РАЗЧЕТИТЕ МЕЖДУ СТОЛОВЕТЕ И СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Чл. 58. (1) Разчетите по текущите стопански операции, включително за режийните разходи, сумите за поевтиняване на храната и др., между столовете и социалистическите организации, чиито работници и служители се хранят в столовете, се отчитат счетоводно, както следва:

1. чрез сметка 430 Вътрешни разчети, когато столът е обособен на отделен баланс, но дейността му е включена в баланса на организацията;

2. чрез сметка 340 Клиенти, когато счетоводството на стола отчита дейността си самостоятелно, извън счетоводството и баланса на организацията, чиито работници и служители се хранят в стола.

(2) Когато дейността на стола не е обособена на отделен баланс, не се отразяват счетоводно взаимоотношения с организацията, към която е столът, те директно се отразяват по сметки 580 Социално-битови и културни мероприятия, 861 Фонд "СБКМ", 271 Средства в банки на фонд "СБКМ" и др., които се водят в счетоводството на организацията.

(3) Финансирането на дейността на стола към дадена организация, независимо дали той е на отделен баланс или е включена в баланса на организацията, може да се извършва директно от средствата на фонд "СБКМ" или чрез предварително заделяне на определен норматив за оборотни средства на стола. В последния случай със сумата на определения норматив се дебитира сметка 861 Фонд "СБКМ" на организацията и се кредитира сметка 843 Фонд в оборотни средства на социално-битовите и културни мероприятия. Едновременно с това се извършва и прехвърляне на средствата от сметка 271 Средства в банки на фонд "СБКМ" на организацията по сметка 262 Разчетна сметка. В този случай всички разходи се извършват и всички приходи постъпват по разплащателната сметка на стола. В края на месеца общият размер на разходите, намален с постъпилите приходи, се покрива еднократно от фонд "СБКМ". С тази сума се дебитира сметка 861 Фонд "СБКМ" и се кредитира сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, съответните статии, като едновременно се прехвърля и сумата от сметка 271 Средства в банки на фонд "СБКМ" по сметка 262 Разплащателна сметка.


Раздел XI.
ИНВЕНТАРИЗАЦИЯ, ИМУЩЕСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ И ВЪТРЕШЕН ФИНАНСОВ КОНТРОЛ

Чл. 59. Инвентаризацията на стопанските средства, разчетите и др. на столовете към социалистическите организации се извършва по реда, установен с Наредба № 1 за инвентаризация на стопанските средства на социалистическите организации (ДВ, бр. 95 от 1979 г.), като при планирането и извършването на проверките се спазват сроковете, предвидени в чл. 2 от цитираната наредба.


Чл. 60. Формите на имуществената отговорност в столовете и разпределението й между длъжностните лица се определят съобразно големината на столовете, функционалното им устройство, щатните възможности и др., като се спазват изискванията на Закона за финансовия контрол и на Кодекса на труда. Ръководителите на социалистическите организации, към които са организирани столовете, със заповед разпределят и конкретизират материално отговорните лица за стоково-материалните, паричните и други имуществени ценности. На всички длъжностни лица, определени за материално отговорни лица, и отчетници се връчва препис (или извлечение) от заповедта.


Чл. 61. (1) В зависимост от условията за работа, достъпа и боравенето със стоково-материалните и други имуществени ценности в столовете може да се въвежда еднолична (персонална) имуществена отговорност и бригадна имуществена отговорност при спазване разпоредбите на Инструкцията за бригадната имуществена отговорност на работниците от заведенията за обществено хранене, издадена от Министерството на вътрешната търговия и услугите.

(2) Бригадна имуществена отговорност е целесъобразно да се въвежда преди всичко за съдовете и приборите, за хранителните продукти и ястията в кухните на столовете и другаде, където естеството на работата изисква със стоково-материалните ценности да боравят едновременно и постоянно повече от едно длъжностно лице.


Чл. 62. При разпределянето на имуществената отговорност между персонала в столовете може да се ползуват следните примерни указания:

1. за хранителните продукти и другите стоково-материални ценности в склада отговаря началникът на склада (магазинерът), а ако по щата на стола няма предвидена такава самостоятелна бройка, тази функция се възлага на управителя (домакина) на стола;

2. за кухненската продукция отговаря главният (най-старшият) готвач, а при бригадна имуществена отговорност - главният готвач, длъжностното лице, което инкасира сумите от столуващите след получаване на храната от линията за самообслужване, а по преценка - и останалият кухненски персонал;

3. за готовите стоки и другите стоково-материални ценности в бюфетите към столовете носят пълна имуществена отговорност длъжностните лица, определени за отговорници на тези бюфети;

4. длъжностните лица, на които е възложено да продават купони за храна, носят пълна имуществена отговорност за приетите от тях пари, както и за неотчетените купони с номинална стойност;

5. за останалото имущество на стола (основни средства, малоценни и малотрайни предмети, горива, стопански материали и др.), ако не е поверено на материално отговорни лица, определени по предходните точки, отговаря управителят (домакинът) на стола.


Чл. 63. (1) Със стойността на констатираните при инвентаризацията липси на хранителни продукти, ястия, готови стоки, неинвентарен амбалаж, стопански материали, гориво и други стокови и парични ценности, за които има вина съответното длъжностно лице, се дебитира сметка 392 Разчети по липси и начети - по продажни цени на дребно, срещу кредитиране на съответните сметки, чрез които се отчитат липсващите ценности (126, 130, 173, 661 и др.), и евентуално сметка 393 Разлика до продажни цени по липси и начети - за разликата между отчетните цени на липсващите ценности и цените, по които се задължава сметката на начетеното материално отговорно лице.

(2) Ако начетът е от липсващи стоки в бюфета или в стол-ресторанта, при заприходяването на които с разликата между фактическите и продажните цени е кредитирана сметка 711 Отстъпки и надценки на стоки и суровини в обектите на общественото хранене, едновременно със счетоводната статия по предходната алинея с тази сума се дебитира сметка 711 Отстъпки и надценки на стоки и суровини в обектите на общественото хранене и се кредитира сметка 393 Разлика до продажни цени по липси и начети.

(3) Когато материално отговорното лице се начита със стойността на липсващ гратисен амбалаж, с чиято сума при заприходяването му е кредитирана сметка 201, едновременно със статията по ал. 1 със същата сума се дебитира сметка 201 Коректив за безплатно получен неинвентарен амбалаж и се кредитира сметка 393 Разлика до продажни цени по липси и начети.

(4) Отразените суми по кредита на сметка 393 Разлика до продажни цени по липси и начети се приключват чрез прехвърлянето им по сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите след инкасирането на дължимите суми от начетените лица.


Чл. 64. (1) Със стойността на установените липси, за които няма вина материално отговорното лице (естествени фири и др.), по отчетни цени за стола се дебитира сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия, статията "Загуби от стоки", срещу кредитиране на съответната сметка, чрез която се отчита липсващата ценност.

(2) Ако липсата е от гратисен амбалаж, при заприходяването на който е кредитирана сметка 201, със стойността му не се дебитира сметка 380 Социално-битови и културни мероприятия, а сметка 201 Коректив за безплатно получен неинвентарен амбалаж.

(3) Ако липсите са от стоки в бюфети или в стол-ресторанти, при заприходяването на които с разликата между фактическата и продажната отчетна цена е кредитирана сметка 711, при съставянето на счетоводната статия по ал. 1 вместо сметка 580 Социално-битови и културни мероприятия се дебитира сметка 513 Разходи за обществено хранене и сметка 711 Отстъпки и надценки на стоки и суровини в обектите на общественото хранене (за съответствуващите търговски отстъпки и надценки) срещу общо кредитиране на сметка 661 Стоки и суровини в обектите на общественото хранене.


Чл. 65. (1) Със стойността на установените при инвентаризация излишъци от хранителни продукти, ястия, готови стоки и други ценности се дебитира съответната сметка, чрез която се отчитат тези ценности (126, 130, 173, 661 и др.) и се кредитира сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите.

(2) Когато излишъкът е от готови стоки в бюфета или стол-ресторанта, които се отчитат по сметка 661 Стоки и суровини в обектите на общественото хранене по цени на дребно или с надценка, при съставянето на счетоводната статия по ал. 1 със сумата на полагаемата се на излишъка търговска отстъпка и надценка се кредитира сметка 711 Отстъпки и надценки на стоки и суровини в обектите на общественото хранене и само с разликата до продажните цени се кредитира сметка 925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите.

(3) Ако излишъкът е от гратисен амбалаж, със стойността му по отчетни цени се дебитира сметка 200 Неинвентарен амбалаж и се кредитира сметка 201 Коректив за безплатно получен неинвентарен амбалаж.


Чл. 66. (1) Вътрешният финансов контрол върху дейността на столовете се осъществява от управителя и счетоводителя на стола и от ръководителя и гл. счетоводител на социалистическата организация, към която е организиран столът. Контролни функции се възлагат и на други длъжностни лица, на които характерът на работата им изисква това. За целта се разработва от гл. счетоводител и се одобряват от ръководителя вътрешни указания за разпределянето на контролните функции или заповед на ръководителя за задачите на отделните длъжностни лица по вътрешния финансов контрол.

(2) При отчитане цялостната дейност на стола пред работническите колективи в доклада следва да се включва и раздел за финансовото състояние на стола (обезпеченост със средства за хранителни продукти, средства за режийни разходи и техният размер, резултатите от помощните стопанства, от бюфета и стол-ресторанта, използуването на утвърдените средства за поевтиняване храната на столуващите и др.).


Допълнителни разпоредби

§ 1. Министерството на народната просвета, управление "Почивно дело и курортно лечение" при Централния съвет на Българските професионални съюзи и Министерството на народното здраве при изпълнението на тази наредба могат да издават допълнителни указания по отчетността в студентските и ученическите столове, респ. в столовете към почивните станции и диетичните столове, в кухните към детските, социалните, почивните и други заведения, съобразени със специфичността на тяхната дейност и устройство. Тези указания се съгласуват с Министерството на финансите и Централния съвет на Българските професионални съюзи.


§ 2. Централното управление на Българската народна банка, Държавната спестовна каса и Държавният застрахователен институт по аналогия на тази наредба издават указания за ползуването на съответни сметки от прилаганите от тях сметко-планове при отчитане дейността на столовете в системата им.


Заключителни разпоредби

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл. 41 от Закона за финансовия контрол.


§ 4. Наредбата се прилага от 1.I.1983 г. и отменя Наредба № ХVI-1460 за отчетността в столовете (ДВ, бр. 25 от 1975 г.).


Приложение № 1 към чл. 4, ал. 2


Шифри и наименование на синтетични счетоводни сметки за отчитане дейността на столовете


101 Основни средства на социално-битовите и културни мероприятия

111 Изхабяване на основни средства на социално-битовите и културни мероприятия

122 Основни и спомагателни материали

126 Други материали

130 Горива

160 Млади животни

161 Животни за угояване

162 Дребни продуктивни животни

173 Запаси на столовете и спомагателните стопанства

200 Неинвентарен амбалаж

201 Коректив за безплатно получен неинвентарен амбалаж

220 Малоценни и малотрайни предмети на склад

221 Малоценни и малотрайни предмети в употреба

230 Изхабяване на малоценни и малотрайни предмети в употреба

260 Каса

262 Разплащателна сметка

271 Средства в банки на фонд "СБКМ"

330 Доставчици

340 Клиенти

370 Работници и служители

371 Депоненти

374 Подотчетни лица

380 Разчети с бюджета

381 Разчети с ДОО

390 Дебитори по рекламации в страната

392 Разчети по липси и начети

393 Разлика до продажни цени по липси и начети

429 Други дебитори и кредитори

430 Вътрешни разчети

513 Разходи за обществено хранене

516 Административно-стопански разходи във вътрешната търговия

580 Социално-битови и културни мероприятия

601 Продукция от селското стопанство

661 Стоки и суровини в обектите на общественото хранене

711 Отстъпки и надценки на стоки и суровини в общественото хранене

721 Реализация на други материални ценности и на работи и услуги от непромишлен характер

728 Реализация на продукция и материали на социално-битовите и културни мероприятия

780 Реализация на стоки в общественото хранене

781 Реализация на кухненската продукция

840 Фонд в основни средства с производствено предназначение

841 Фонд в оборотни средства с производствено предназначение

842 Фонд в основни средства на социално-битовите и културни мероприятия

843 Фонд в оборотни средства на социално-битовите и културни мероприятия

850 Амортизационен фонд

860 Фонд "РТУ"

861 Фонд "СБКМ"

925 Постъпления за поевтиняване храната на столуващите

929 Други финансирания и постъпления

951 Разходи за децентрализирани капитални вложения извън плана

981 Финансиране на децентрализирани капитални вложения от собствени фондове


Задбалансови сметки


002 Наети основни средства

008 Чужди съдове и амбалаж

012 Бланки под особена отчетност 080 Разни задбалансови сметки


З а б е л е ж к а. При нужда могат да се използуват и други сметки от единния сметкоплан, когато нормативно е уредено столовете да осъществяват допълнителни дейности.


Приложение № 2 към чл. 24



................................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на стола)
гр. ............................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Опис на продадените купони (фишове) за получаване
на столова храна на ............ 198. г.
(дата)
 
  Продадени купони
по Вид на ястието  
р    
от № .................................
брой едини- обща
е (компл. меню) серия
до № .................................
на чна стойност
д       купоните цена (5 х 6)
1 2 3 4 5 6 7
1. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

и т. н. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

-------

Всичко за отчитане: словом (.........) ............................................................................................................................................................................................................................

Стойност на купоните, срещу които е

отпусната храна .............................................................................................................................................................................................................................................

--------

Разлика (+ или -) ...........................................................................................................................................................................................................................................

Предал сумата: ..............................................................................................................................................................................................................................................

(трите имена)(подпис)

Приел сумата: ...............................................................................................................................................................................................................................................

(трите имена)(подпис)

 
 


Приложение № 3 към чл. 24



................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на стола)
гр. ............................................................................................................................................................................................................................
 
Опис на продадените купони за получаване на столова храна
на абонаментни начала за м. ............ 198. г.
 
    Дати  
  Пояснения   Общо
    1 2 3 4 и т.н.  
I.
Меню .....................................................................................
   
 
Купони от № ... до № .....................................................................
   
  Брой на купоните    
  Единична цена    
  Стойност    
II.
Меню .....................................................................................
   
 
Купони от № ... до № .....................................................................
   
  Брой на купоните    
  Единична цена    
  Стойност    
       
  Всичко за отчитане (I + II)
................................................................................................................
     
  Стойност на купоните, срещу  
  които е отпусната храна  
  Разлика (+ или -)  
  Словом на сумата за отчитане:
............................................................................................................

Предал сумата: ...........................................................................................................................................................................................

(трите имена)(подпис)

Приел сумата: ............................................................................................................................................................................................

(трите имена)(подпис)

 
 


Приложение № 4 към чл. 36



.............................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на стола)
гр. .........................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Отчетен лист за получените и предадени кухненски отпадъци
през месец ............. 198. г.
 
          Подпис
Дата Вид на отпадъците кг Цена Стойност на
          получателя
     
     
    Управител
Отг. на кухнята: ................................................................................................
 
--------------- : ..........................................................................................
    Домакин


Приложение № 5 към чл. 47, т. 5



.....................................................................................................................................................................................................................................................................

(организация)

гр. .................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Справка за установяване на резултата от дейността

бюфета

на --------------------- към .......... 198. г. и приключването

стол-ресторанта

на сметка 513 Разходи за обществено хранене и
711 Отстъпки и надценки на стоки и суровини
в обектите на общественото хранене
 
№ по Пояснения Общо За кухнята За бюфета
ред        
    1 2 3
1. Наличност по сметка 661 в  
  началото на отчетния период
..............................................................................................................
2. Постъпления по сметка 661  
  през отчетния период
...............................................................................................................................
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Всичко (1 + 2)  
4. Салдо по сметка 711 в  
  началото на отчетния период
....................................................................................................................
5. Начислени отстъпки и надценки  
  по кредита на сметка 711  
  през отчетния период
.............................................................................................................
    ----------------------------------------------------------------------------------
6. Всичко (4 + 5)  
7. Среден % търговски отстъпки  
  и надценки  
  р.6 х 100  
  ( ------------- )
......................................................................................................................
  р.3  
8. Наличност по сметка 661 в  
  края на отчетния период
............................................................................................................
9. Полагаеми се търговски  
  отстъпки и надценки  
  р.8 х р.7  
  ( ------------- )
...................................................................................................................................................................
  100  
10. Реализирани търговски отстъпки  
  и надценки за изписване от  
  сметка 711 (салдото по сметка  
  711, намалено с р.9)
.............................................................................................................................................................
11. Преки разходи по сметка 513
............................................................................................................
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
12. Краен резултат от дейността  
  (р.10 - р.11)
............................................................................................................................................


Забележки: 1. Бюфетите попълват само гр. 1, а стол-ресторантите - гр. 1, 2 и 3.

2. Сумата на р.9 в гр. 1 е сбор от сумите в гр. 2 и 3.

3. За стол-ресторантите гр. 1 на р.7 не се попълва.

Съставил:Гл. счетоводител:


Промени настройката на бисквитките