Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 13.XII

НАРЕДБА № 9 ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЗВАНИЯ "ЕКСПЕРТ" И "ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ" ОТ СЧЕТОВОДНИ И ФИНАНСОВОРЕВИЗИОННИ КАДРИ

 

НАРЕДБА № 9 ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЗВАНИЯ "ЕКСПЕРТ" И "ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ" ОТ СЧЕТОВОДНИ И ФИНАНСОВОРЕВИЗИОННИ КАДРИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.7 от 24 Януари 1984г., отм. ДВ. бр.103 от 13 Декември 1991г.

Отменена с параграф единствен, т. 13 от Наредба № 2 за отменяне на наредби на Министерството на финансите - ДВ, бр. 103 от 13 декември 1991 г.


Раздел I.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. Званията "експерт" и "главен експерт" могат да получат лица, които заемат счетоводни или финансоворевизионни длъжности в социалистическите организации, както и лица, които извършват научна, преподавателска, методологическа или методическа дейност в областта на счетоводството или финансовия контрол.


Чл. 2. За придобиване на званието "експерт" могат да кандидатствуват лица, които отговарят на следните условия:

1. да имат завършено висше образование по специалността за извършване на дейностите и работите, указани в чл. 1;

2. да са работили най-малко пет години на длъжности или работи, указани в чл. 1;

3. да са издържали успешно предвидените в тази наредба изпити с обща оценка най-малко "добър (4,00)".


Чл. 3. За придобиване на званието "главен експерт" могат да кандидатствуват лица, които отговарят на следните условия:

1. да имат завършено висше образование по специалността за извършване на дейностите или работите, указани в чл. 1;

2. да са придобили званието "експерт";

3. да са работили най-малко десет години на длъжности или работи, указани в чл. 1, от които поне три години, след като са придобили званието "експерт";

4. да са издържали успешно предвидените в тази наредба изпити с обща оценка най-малко "много добър (4,50)".


Раздел II.
РЕД ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЗВАНИЯТА

Чл. 4. За придобиване на званията "експерт" и "главен експерт" се провеждат изпитни сесии. Датите за тях се определят от министъра на финансите. Изпитите се провеждат най-рано три месеца след датата, на която се обявява началото на съответната сесия.


Чл. 5. (1) Кандидатите за званията "експерт" и "главен експерт" представят в съответното министерство, централно ведомство, окръжен народен съвет, Столичния народен съвет или централното ръководство на обществената организация, в системата на които работят, следните документи:

1. молба до Министерството на финансите (свободен текст);

2. диплом за завършено висше образование;

3. документ за трудов стаж на длъжности или работи, указани в чл. 1;

4. свидетелство за съдимост;

5. характеристика за деловите, квалификационните и обществено-политическите качества на кандидата, подписана от съответните ръководства. В нея се отразяват и наложени начети по ревизионни и други актове, ако има такива.

(2) След проверка на документите, указани в ал. 1, същите се пращат на Министерството на финансите.


Чл. 6. Министерството на финансите съобщава своевременно писмено на съответното министерство, централно ведомство, окръжен народен съвет, Столичния народен съвет или централното ръководство на обществената организация кои от кандидатите се допускат до изпит, както и датите на изпитните сесии.


Чл. 7. Изпитът за придобиване на званията "експерт" или "главен експерт" е писмен и устен. Писменият изпит се провежда в казусна или тестова форма. Казусите и тестовете се съобщават на кандидатите на самия изпит. Устният изпит се провежда по въпросник, който се праща със съобщението по чл. 6. Устен изпит не се полага от лицата, които на писмения изпит са получили оценка "слаб (2)". Казусите, тестовете и въпросниците за изпитите се одобряват от министъра на финансите.


Чл. 8. Изпитната комисия провежда изпитите и определя обща оценка за всеки кандидат. Изпитната комисия се състои от 5 човека. Съставът й се определя от министъра на финансите. В комисията се включват: ръководни кадри и специалисти с научни звания и степени и специалисти със звание "експерт", респективно "главен експерт", от Министерството на финансите, научни работници от висшите икономически учебни заведения, изтъкнати специалисти със същите звания от системата на министерствата (ведомствата) и др.


Чл. 9. Успешно издържалите изпитите придобиват звание "експерт" или "главен експерт", за което получават удостоверение от Министерството на финансите.


Чл. 10. На членовете на изпитните комисии по чл. 8, които са от други населени места, се плащат командировъчни пътни, дневни и квартирни пари. За преглед на работите от писмения изпит по чл. 7 в извънработно време от членовете на изпитните комисии се плаща хонорар за рецензиране.


Чл. 11. Лицата, посочени в чл. 1, получили звание "експерт" или "главен експерт", имат предимства при равни други условия за назначаване на ръководни счетоводни и финансоворевизионни длъжности в социалистическите организации.


Чл. 12. Званията "експерт" или "главен експерт" се отнемат от министъра на финансите, когато носителите на званията са:

1. осъдени за престъпления по чл. 1 от Указ № 1074 на Държавния съвет от 1974 г. за ограничаване заемането на отчетнически, материално-отговорни и други длъжности от осъдени лица (ДВ, бр. 42 от 1974 г.);

2. извършили противонародни прояви;

3. начетени, за което са получили съответно административно или съдебно наказание, като в този случай отнемането на званията става по предложение на ръководството на съответното министерство, централно ведомство, окръжен народен съвет, Столичния народен съвет, обществената организация или от органите на Министерството на финансите.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Лицата, получили звания "експерт" и "главен експерт" и "експерт-счетоводител" и "главен експерт-счетоводител" по отменените правилници, указани в § 2, запазват придобитите звания и правата по тях.


§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 41 от Закона за финансовия контрол и във връзка с Разпореждане № 25 на Министерския съвет от 1966 г., Разпореждане № 31 на Министерския съвет от 1972 г., Постановление № 42 на Министерския съвет от 1981 г. за единна система за повишаване квалификацията на кадрите (необнародвано) и Решение № 131 на Министерския съвет от 1982 г.


§ 3. Наредбата отменя:

1. Правилника за придобиване на званията "експерт" и "главен експерт" от финансоворевизионните органи (ДВ, бр. 89 от 1967 г.);

2. Правилника за придобиване на звания "експерт-счетоводител" и "главен експерт-счетоводител" (обн., ДВ, бр. 42 от 1972 г.; изм. и доп., бр. 44 от 1972 г.; изм., бр. 49 от 1974 г.).


Промени настройката на бисквитките