Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 29.VI

НАРЕДБА № Н-9 ОТ 3 ЮНИ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ЕДНОКРАТНО ПАРИЧНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПРИ ПРЕМЕСТВАНЕ В ДРУГО НАСЕЛЕНО МЯСТО НА КАДРОВИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА И ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПОРЦИОННИ ПАРИ НА КАДРОВИТЕ ВОЕННОС

 

НАРЕДБА № Н-9 ОТ 3 ЮНИ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ЕДНОКРАТНО ПАРИЧНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПРИ ПРЕМЕСТВАНЕ В ДРУГО НАСЕЛЕНО МЯСТО НА КАДРОВИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА И ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПОРЦИОННИ ПАРИ НА КАДРОВИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ГРАЖДАНСКИТЕ ЛИЦА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И В СТРУКТУРИТЕ НА ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА

В сила от 16.03.2004 г.
Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.56 от 29 Юни 2004г., отм. ДВ. бр.63 от 7 Август 2009г.

Отменена с § 2 от заключителните разпоредби на Наредба № Н-18 от 20 юли 2009 г. за определяне условията и реда за изплащане на еднократно обезщетение при преместване на служба в друго населено място на военнослужещите и на членовете на техните семейства - ДВ, бр. 63 от 7 август 2009 г., в сила от 07.08.2009 г.


Глава първа.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ЕДНОКРАТНО ПАРИЧНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПРИ ПРЕМЕСТВАНЕ В ДРУГО НАСЕЛЕНО МЯСТО НА КАДРОВИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА

Чл. 1. При преместване на кадровите военнослужещи за изпълнение на кадрова военна служба от едно населено място в друго им се изплаща еднократно парично обезщетение в процент от брутното месечно възнаграждение, определено по реда на чл. 230 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, начислено и изплатено за последния пълен изслужен работен месец, предшестващ месеца на преместването им, както следва:

1. при преместване на разстояние от над 25 до 100 км включително - 50 на сто;

2. при преместване на разстояние над 100 км - 100 на сто.


Чл. 2. Обезщетението при преместване се начислява и изплаща от поделението по новото местослужене въз основа на заповед на командира (началника) на поделението, при условие че е представен документ за адресна регистрация в населеното място на новото местослужене.


Чл. 3. (1) Размерът на брутното месечно възнаграждение, служещ за база за определяне на размера на обезщетението, се удостоверява със служебна бележка по образец съгласно приложението, издадена от поделението, където кадровият военнослужещ е служил до преместването си.

(2) В размера на брутното месечно възнаграждение не се включват възнагражденията, изплатени през месеца, служещ за база за определяне на размера на еднократното обезщетение при преместване, правото на вземането за които е възникнало през минали месеци.


Чл. 4. Еднократното парично обезщетение на кадровите военнослужещи, завършили висшите военни училища, при първо назначаване на офицерски длъжности в съответствие с присвоеното им звание, при условие, че са назначени в населено място, различно от населеното място, в което е постоянният им адрес, се определя и изплаща по размерите на чл. 1, като се взема предвид разстоянието от мястото, където е регистрирано лицето по постоянен адрес, до населеното място, където е получило назначение.


Чл. 5. За определяне разстоянието по предходните членове се взема предвид най-късото разстояние между двете населени места.


Чл. 6. (1) На кадровите военнослужещи, приети за редовно обучение във военни академии у нас с освобождаване от длъжност, обезщетението при преместване се определя по размерите, установени в чл. 1. При завършване на обучението им на тях се изплаща обезщетение при преместване, ако бъдат назначени на длъжности в населено место извън мястото на обучение.

(2) На кадровите военнослужещи, приети за редовно обучение във военни академии в чужбина с освобождаване от длъжност, при заминаване на обучение обезщетение при преместване не се изплаща. При завършване на обучението на същите се определя обезщетение при преместване по размерите, установени в чл. 1, ако бъдат назначени на длъжности в населено место, различно от последното им местослужене.

(3) На завърналите се от обучение в чужбина и назначени временно в специален щат на министъра на отбраната обезщетение се изплаща след назначаването им на нова длъжност при спазване условията на ал. 2, изречение второ.


Чл. 7. Обезщетение при преместване не се изплаща:

1. при преместване на разстояние до 25 км включително;

2. при приемане на граждански лица на кадрова военна служба или приемане на войници от наборна на кадрова военна служба;

3. на кадрови военнослужещи, изпратени на обучение (курсове за усъвършенстване и повишаване на квалификацията) без освобождаване от длъжност в страната или в чужбина със срок до една година;

4. при заминаване на задгранична работа и при завръщане в Република България, независимо в кое населено място се назначават;

5. на кадрови военнослужещи с връчени предизвестия за прекратяване на договора за кадрова военна служба, взети в разпореждане по щатове на министъра на отбраната и зачислени за изплащане на месечното възнаграждение в поделение в населено място, различно от последното им местослужене;

6. на кадрови военнослужещи, назначени на длъжности в поделения в населено място, различно от последното им местослужене, които не променят адресната си регистрация;

7. при последващо преместване на кадровия военнослужещ в рамките на една календарна година.


Чл. 8. (1) При преместване на кадровия военнослужещ се изплаща по една трета от размера на дължимото обезщетение по чл. 1 и за всеки член от семейството му. Обезщетението се изплаща след фактическото преместване на членовете на семейството в другото населено място.

(2) Фактическото преместване се удостоверява от кадровите военнослужещи с документ за адресна регистрация в новото местоживеене, издаден от съответната община или кметство.

(3) Обезщетение при преместване за членовете на семейството се изплаща и ако те се преместят в друго, различно от новото местослужене на кадровия военнослужещ, населено място. Ако впоследствие семейството на военнослужещия се премести в населеното място, където е преместен той, обезщетение за членовете на семейството не се изплаща.

(4) Когато поради различни причини семейството не се премести в новото местослужене в срок три календарни години от датата на назначаване на кадровия военнослужещ в поделението, обезщетение при преместване не се изплаща.

(5) Обезщетенията при преместване на членовете на семействата на кадровите военнослужещи се изплащат на новото местослужене въз основа на заповед на командира (началника) на поделението, в което е назначен кадровият военнослужещ, при условие че е представен документ за адресна регистрация на членовете на семейството в населеното място на новото местослужене.


Чл. 9. При преместване от едно населено място в друго, с изключение на случаите по чл. 7, т. 3 - 7, на кадровите военнослужещи и на членовете на семействата се изплащат транспортни разходи за пътуването им в една посока по най-късото разстояние между двете населени места и за превозване на покъщнината съгласно представени надлежно оформени разходооправдателни документи - билети и/или фактури, но не повече от размера на стойността на услугата, установен в тарифите на "Български държавни железници" - ЕАД, за нает четириосен вагон и/или билет за влак втора класа за фактическото разстояние на превоза.


Чл. 10. Начисленото еднократно обезщетение при преместване в друго населено място на кадровия военнослужещ и за всеки член от семейството му не се облага с данък по Закона за облагане доходите на физическите лица.


Глава втора.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПОРЦИОННИ ПАРИ НА КАДРОВИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ГРАЖДАНСКИТЕ ЛИЦА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И В СТРУКТУРИТЕ НА ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА

Чл. 11. На кадровите военнослужещи и гражданските лица от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната ежемесечно се изплащат порционни пари.


Чл. 12. При прослужен (отработен) непълен месец порционните пари се начисляват и изплащат пропорционално на отработените дни в месеца, като месечният им размер се дели на броя на работните дни в месеца и получената сума се умножава по броя на фактически отработените дни.


Чл. 13. Порционни пари не се изплащат:

1. за времето на ползване на неплатен отпуск;

2. за времето на командировка, обучение, повишаване на квалификацията и специализации в чужбина с продължителност над един месец;

3. за времето на ползване на платен и неплатен отпуск за отглеждане на малко дете по условията на Кодекса на труда;

4. когато се изплаща валутна заплата или командировъчни пари по условията на Наредбата за условията и реда за дългосрочно командироване в чужбина на служителите в дипломатическите и консулските представителства на Република България и на служители в други бюджетни организации или друг нормативен акт;

5. когато кадрови военнослужещ се намира в отклонение от военна служба;

6. за времето на отстраняване от длъжност;

7. при участие в мисии и операции, провеждани в чужбина под егидата на международни организации.


Чл. 14. Порционните пари не са елемент на брутното месечно възнаграждение. Те не се включват в брутното месечно възнаграждение, служещо за база при изчисляване на парични обезщетения, при начисляване на вноски за социално и здравно осигуряване и изготвяне на документи за определяне на размера на пенсията.


Чл. 15. Месечният размер на порционните пари се определя ежегодно с отделна заповед на министъра на отбраната.


Чл. 16. Порционните пари не се облагат с данък по Закона за облагане на доходите на физическите лица.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата "семейство" са съпрузите и ненавършилите пълнолетие техни деца, ако не са встъпили в брак.


Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 234, ал. 5 и чл. 235 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и влиза в сила от 16.III.2004 г.


Приложение към чл. 3, ал. 1



СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА
Поделение ........ гр. (с.) .............. издава настоящата
на .......................................................................................................................................................................................................................................
(звание, име, бащино и фамилия)
Същият за месец ....................... 20 ... г. е получил:
1. Основно месечно възнаграждение за  
  присвоено военно звание: " ......."  
  с шифър ..........................: .... лв.
2. Допълнително възнаграждение за  
  продължителна служба: .... лв.
3. Други допълнителни възнаграждения:  
 
..................................................................................................................................................
.... лв.
 
..................................................................................................................................................
.... лв.
 
..................................................................................................................................................
.... лв.
 
..................................................................................................................................................
.... лв.
4. Брутно месечно възнаграждение: .... лв.
  (......................)  
  (словом)  


• Забележка: да се посочват случаите, когато се попълват данни за брутно месечно възнаграждение, за месец, различен от предходния месец, предшестващ преместването на кадровия военнослужещ, и причините за това заедно с номерата на заповедите по частта, доказващи ползването на разрешен отпуск, довел до изплащане на обезщетения за временна неработоспособност, отглеждане на дете или други причини.


Началник (командир) на поделение .........................................................................................................................................................................................................
(..............) (............)
(звание, подпис) (фамилия)
печат  
Началник на финансова служба  
(..............) (............)
(звание, подпис) (фамилия)
Изх. № ........./..... 200 ... г.  


Промени настройката на бисквитките