Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 7.IX

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 227 ОТ 30 АВГУСТ 2004 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ И ОБУЧЕНИЕ НА ДОКТОРАНТИТЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 222 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 90 ОТ 2000 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 227 ОТ 30 АВГУСТ 2004 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ И ОБУЧЕНИЕ НА ДОКТОРАНТИТЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 222 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 90 ОТ 2000 Г.)

Обн. ДВ. бр.78 от 7 Септември 2004г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 6, ал. 1 след думата "Кандидатите" се добавя " - български граждани, в т. ч. лица с двойно гражданство, едното от които е българско".


§ 2. В чл. 17, ал. 1, т. 3 думите "по реда" се заменят с "при условията", а думите "ал. 5" се заменят с "ал. 6 и 7".


§ 3. Членове 18 и 19 се изменят така:

"Чл. 18. (1) Кандидатите подават следните документи:

1. формуляр или молба, съдържаща кратки биографични данни, темите за разработка на дисертационен труд, степента на владеене на чужди езици, както и научната организация, в която желаят да се обучават;

2. копие от документа за висше образование, от който да е видно, че кандидатът притежава магистърска степен;

3. медицинско свидетелство, издадено в срок един месец преди датата на кандидатстването и заверено от съответните органи в страната, от която лицето кандидатства;

4. списък на публикациите, ако има такива;

5. копие от документите за гражданство - за кандидатите с двойно гражданство, едното от които е българско;

6. удостоверение за признато висше образование, ако дипломата е издадена от чуждестранно висше училище;

7. две снимки.

(2) Документите по ал. 1, т. 2 и 3 трябва да бъдат легализирани, преведени и заверени в съответствие с разпоредбите на международните договори на Република България с държавата, в която са издадени, а при липса на такива - по общия ред за легализациите, преводите и заверките на документи и други книжа.

Чл. 19. (1) Кандидатите по чл. 17, ал. 1, т. 1 и 2 подават документите по чл. 18, ал. 1 в Министерството на образованието и науката.

(2) Кандидатите се приемат при условията и по реда, определени в съответната спогодба или в акт на Министерския съвет, след съгласуване със съответните висши училища."


§ 4. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думата "организация" се поставя точка и текстът до края се заличава.

2. Алинея 3 се отменя.


§ 5. Член 21 се изменя така:

"Чл. 21. (1) Научните организации изпращат в Министерството на образованието и науката документите на одобрените от тях лица, кандидатстващи при условията на чл. 95, ал. 6 от Закона за висшето образование, с оглед изпълнение на процедурата по издаване на визи за дългосрочно пребиваване - виза вид "D" съгласно Наредбата за условията и реда за издаване на визи, приета с Постановление № 97 на Министерския съвет от 2002 г. (ДВ, бр. 49 от 2002 г.).

(2) При изпращане на документите по ал. 1 научните организации изрично посочват:

1. лични данни на кандидата - имената по паспорт на латиница, дата на раждане, място на раждане, гражданство;

2. наименование на научната специалност, образователна и научна степен, форма и срок на обучение;

3. информация за езиковата и специализираната подготовка - степен на владеене на български език, наименование на департамента, в който ще се проведе подготовката, продължителност на обучението;

4. годишна такса за обучение и за езиковата и специализираната подготовка;

5. номер на банковата сметка, по която следва да бъде преведена таксата за обучение или за езиковата и специализираната подготовка.

(3) Министерството на образованието и науката издава Удостоверение за приемане на кандидатите за обучение в Република България и писмено уведомява за това Министерството на външните работи и дирекция "Миграция" на Министерството на вътрешните работи. Удостоверението е валидно само за учебната година, за която е издадено.

(4) Лицата, кандидатстващи при условията на чл. 95, ал. 6 от Закона за висшето образование, заплащат таксите за обучение, след като са получили виза вид "D" и са пристигнали в Република България."


§ 6. В чл. 22, ал. 1 думите "приети за докторанти" се заменят с "желаещи да се обучават в докторантура".


§ 7. В чл. 24 се справят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Лицата по чл. 22, ал. 1, които владеят български език, могат да се явят на изпитите по ал. 1, без да са преминали езикова подготовка."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.


§ 8. В чл. 25 думите "по образец, утвърден от министъра на образованието и науката" се заменят с "от висшето училище, провело подготовката".


§ 9. Създава се чл. 25а:

"Чл. 25а. (1) Ръководителят на научната организация издава заповед за записване на одобрените кандидати за докторанти въз основа на решение на научния съвет и след представяне на свидетелството по чл. 25.

(2) Научните организации писмено уведомяват Министерството на образованието и науката за чужденците, които са записани за докторанти, и представят копие от заповедта за записване.

(3) Министерството на образованието и науката изпраща информацията по ал. 2 на Министерството на външните работи и на дирекция "Миграция" на Министерството на вътрешните работи."


Промени настройката на бисквитките