Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 21.XII

НАРЕДБА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, ОТ КОЕТО СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО ЗА ВРЕМЕТО НА ПЛАТЕН ОТПУСК И ВНОСКИТЕ ЗА ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ

 

НАРЕДБА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, ОТ КОЕТО СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО ЗА ВРЕМЕТО НА ПЛАТЕН ОТПУСК И ВНОСКИТЕ ЗА ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ

ИЗДАДЕНА ОТ КОМИТЕТА ПО ТРУДА И ЦЕНИТЕ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ И ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ПРОФСЪЮЗИТЕ

Обн. ДВ. бр.33 от 24 Април 1962г., изм. ДВ. бр.55 от 14 Юли 1964г., изм. ДВ. бр.30 от 16 Април 1965г., изм. ДВ. бр.24 от 25 Март 1969г., изм. ДВ. бр.78 от 2 Октомври 1970г., изм. ДВ. бр.9 от 31 Януари 1975г., изм. ДВ. бр.21 от 12 Март 1976г., отм. ДВ. бр.107 от 21 Декември 1993г.

Отменена с § 1 от заключителните разпоредби на Наредба № 14 за елементите на брутното трудово възнаграждение, върху които се правят вноски за държавното обществено осигуряване - ДВ, бр. 107 от 21 декември 1993 г., в сила от 1 януари 1994 г.


I. В ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, ОТ КОЕТО СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО ЗА ПЛАТЕН ОТПУСК И РАЗМЕРЪТ НА ПЕНСИЯТА ПО ЗАКОНА ЗА ПЕНСИИТЕ, СЕ ВКЛЮЧВАТ:

1. Основната или гарантираната минимална заплата, включително и персоналната заплата за извършената основна работа или за изработеното време по размерите, установени в действуващите щатни таблици, надничния блок или по тарифни условия за заплащане на труда за законно установеното работно време.

2. Възнагражденията, заплащани: по разценка, включително прогресивката; акорд; процент; трудодни; в пари и трудодни; за наднормено производство; прогресивна премия или вместо нея премии за изпълнението и преизпълнението на плана на работещите по трудови норми; премиите на работниците, неработещи по трудови норми от производството, включително и за безаварийна и образцова работа.

Забележки:

1. При изчисляване на възнаграждението за платения отпуск на работниците и служителите се вземат предвид всички премии с изключение на премията за срочно, предсрочно и качествено завършване на строителните обекти и премиите, заплащани по преценка на ръководството.

2. При изчисляване размера на пенсиите за административния персонал в ТКЗС се взема пред вид действително получаваното трудово възнаграждение от ТКЗС и държавата.

3. При изчисляване размера на пенсиите на лица, които са били на учебен сбор, квалификационен курс или школа, се взема пред вид:

а) за повременчиците - получаваното към датата на постъпването в курса и пр. повременно възнаграждение;

б) за работещите по трудови норми или по повременно-премиалната система - възнаграждението, от което е изчислявано това за учебен сбор и пр., но не по-малко от повременното им трудово възнаграждение.


3. Възнаграждението, заплащано за личен труд на преносвачите и превозвачите съгласно Заповед № 23 на Главната дирекция на цените от 1949 г. и Тарифа № 320, одобрена с Постановление на Министерския съвет от 19 март 1956 г.

4. Допълнителното възнаграждение за прослужено време (клас или процент) за редовна работа и за непрекъснат трудов стаж.

5. Разликата, плащана до размера на получаваното повременно трудово възнаграждение съгласно постановление на Министерския съвет.

6. Доплащанията: по сделна система във връзка с изменението в условията на работата; за разлика в квалификация; на бременни работнички и служителки при преминаване на по-лека работа; на майки-кърмачки за времето на кърменето; по часовата ставка за предпразнични и предпочивни дни; доплащането на часовата ставка на предизвестените за уволнение и на учащите се.

7. Възнаграждението за престои и за неподсигурено работно време - само при определяне размера на пенсията; нулевото време на работещите по норми - до размера на основната заплата - само при определяне размера на пенсията; процентното увеличение на активните борци против фашизма и капитализма; добавката за София - 10% върху основната заплата; допълнителното възнаграждение за улов на жива риба в язовирите и рибовъдните стопанства, предназначена за пазара; за разнасяне на вестници и списания.

8. Допълнителното възнаграждение за: клас-класификация; втора специалност; старшинство; ръководство на бригада или звено; отговорничество на обект; учена степен - доктор на науките или кандидат на науките, ако са работили по специалността си; ползуване на чужди езици, стенография; работа с поверителни материали; на завършилите техникумите за обществено хранене или средно земеделско образование; за нощен труд (но не и извънреден); за обучение на ученици - работници в производството, без да бъдат освобождавани от основната им работа; на работниците, които извършват и административно-управленческа работа; обезщетението при неправилно уволнение (чл. 93 и 94 от Кодекса на труда).

9. Допълнителното възнаграждение (добавки, увеличение и др.) за: тежък, висококвалифициран или вреден за здравето труд (схема III); работа при вредни, остро заразни, риск, опасни, лоши или трудни битови условия; подземна (тунелна) и подводна работа; работа в маларични и застрашени от малария места; работа при висока (ниска) температура; работа в гранични райони и селища, за плаване в тропическа зона; за по-трудни условия на работа на екипажите на катарактния влекач на р. Дунав за времето, когато работи в катарактите; на екипажите на дълбачките и смукачките; работа с инфекциозни материали и заразно болни животни; работа, извършвана при зимни условия, високопланински райони или при повече от 1500 метра над морското равнище, проучване на петрол, олово, злато, мед, цинк, калай, редки метали; за работа при метан, експанзии, силикозност, руднични пожари, голяма водообилност и газ; ръчно подхвърляне на гориво; съставени, извозени и проведени по график тежкотоварни влакове; увеличение върху тарифната ставка за здравеопасни условия на работа и за работа по технически обосновани норми, за по-трудни условия на работа; увеличението на заплатите на перачките и прислужниците в пансионите и общежитията; на наетите за сезонна работа.

10. Допълнителното възнаграждение, плащано на шофьорите: за возене на колесари, ремаркета и полуремаркета (автофургони); за всички автомобили с газгенератори; за автомобили с обръщателни механизми; за автоцистерни за течни горива; за погребални автомобили; за специални автомобили с лебедки, екскаватори, автомобили за събиране на смет и автокранове; за автомобили за почистване на клозетни ями; за участие в отстраняване на повредите на автомобилите на път, за работата им като експедитори-пласьори, кондуктори; за товарене и разтоварване на стоки; за работа като продавач; за приемане и окачествяване на млякото; на леки и таксиметрови автомобили и на санитарни линейки и автомобили за бърза медицинска и техническа помощ; за движение в града, населеното място, окръга или цялата страна.

11. (Доп. - ДВ, бр. 55 от 1964 г.) Завишението на тарифните ставки на работещите в Горубсо и Редки метали; възнаграждението върху тарифните ставки, плащано на работниците от експерименталните бази и експерименталните работилници; увеличението от 25% на работниците и служителите в специалното предприятие на Министерството на финансите; увеличението за някои работници и служители, работещи в курорта Слънчев бряг - Несебър; за участие на място в изграждането на национални обекти, определени от Министерския съвет; допълнителното възнаграждение на работниците, инженерно-техническите работници и служители от комплекса Марица-изток, заплащано по Разпореждане № 58 на Министерския съвет от 22 февруари 1964 г.

12. Допълнителното възнаграждение за: пропътуван километър на локомотивните и мотрисните машинисти, помощник-машинисти, огняри, локомотивни инструктори, контрольори по движението и търговската служба, началници на влакове, кондуктори, спирачи, влакови вагонни майстори, придружители на салон-вагони, кондуктори на спални вагони и вагонни чистачи; на работниците от подвижните пощенски служби, които пътуват с подвижните пощенски станции по жп линии, и на радиооператорите - говорители при радиоуредбите във влаковете; управители на заведения за обществено хранене (ресторант-вагони), готвачи, пом.-готвачи, сервитьори, продавачи и бюфетчици в ресторант-вагони; за прелетян час на пилотите и членовете на екипажа на самолетите, изпълняващи селскостопански, санитарни и други задачи (без учебните задачи); за прелетян километър на летателно-подемните състави от гражданско-въздушния транспорт; за изпитване на самолетите и моторите им след основен ремонт.

13. Допълнителните възнаграждения, увеличения, добавки и други, плащани към заплатите на ръководния, преподавателския и възпитателния персонал в учебните и учебно-възпитателните заведения, включително лекторското до 4 часа седмично заплащане на учителите за часовете над нормата. Възнаграждението за лекторските часове не се взема пред вид при ползуване на платен отпуск.

14. Допълнителните възнаграждения, увеличения, добавки и други, плащани към заплатите на работниците и специалистите в здравеопазването и заведенията за обучение на медицински кадри.

15. Допълнителното възнаграждение на: управител, дефектар и касиер на аптека, към която са прикрепени повече от 3 аптечни пункта; лекар и зъболекар, заемащи санитарно-хигиенна или административна длъжност.

16. Допълнителното възнаграждение на: ректор, директор, зам.-директор, зам.-ректор, декан, зам.-декан и завеждащ катедра при висше учебно заведение, професор, доцент, преподавател и асистент в медицинските и ветеринарно-медицинските висши учебни заведения за извършената от тях и патолого-анатомична работа.

(Нова ал. 2 - ДВ, бр. 30 от 1965 г.) Добавъчното възнаграждение от 20% върху основната заплата, изплащано съгласно буква "б" от Постановление № 17 на Министерския съвет от 26 януари 1963 г. на хабилитираните преподаватели от висшите учебни заведения, изпратени временно на работа в новооткритите висши учебни заведения.

17. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1976 г.) Стойността на получената безплатна храна от работниците от кухните и сервитьорите, но не повече от 0,65 лв. дневно.

18. Допълнителното възнаграждение: за работа в племенните ферми; на старши работниците от животновъдството, неосвободени от непосредствена работа; за събиране на яйца в изолаторните помещения; за изолиране на яйца и маркиране на пилета от елитни развъдни групи.

19. Допълнителното възнаграждение от 25 до 100%, плащано на: трактористите, комбайнерите и останалите механизатори за преизпълнение на нормите; на бригадира на растениевъдна бригада за преизпълнение на месечните норми от всички работници от бригадата при отглеждане на оризови и оранжерийни култури.

20. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


II. ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО ПРИ ПОЛЗУВАНЕ НА ПЛАТЕН ОТПУСК И РАЗМЕРА НА ПЕНСИЯТА НЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ПРИМЕРНО КАТО:

1. (Изм. - ДВ, бр. 78 от 1970 г.) Дневните, пътните и квартирните, както и процентните увеличения върху заплатата за отдалеченост, за които в съответния документ на Министерския съвет е казано, че се дават вместо командировъчни пари или за компенсация на допълнителните разходи; безотчетните, порционните и заседателните пари; за участие в колегиуми; представителните и за редколегии; възнаграждението за съвместителство над размера на трудовото възнаграждение, получавано за основната работа за нормално работно време само - за пенсия и временна нетрудоспособност.

2. (Изм. - ДВ, бр. 78 от 1970 г.) Всички парични награди, независимо от основанието и източниците за изплащането им (фонд "Допълнително материално осигуряване", фонд "Социално-битови и културни мероприятия", фонд "Предприятие" и други източници).

Обезщетенията, включително и обезщетенията за неизползуван отпуск. Месечните добавки за деца.

3. Натурални възнаграждения: облекло, квартира, осветление, отопление и други комунални услуги и натурални възнаграждения, безплатни жп билети и др. п.; неутрализиращи хранителни вещества и продукти, давани за работа при вредни за здравето условия, както и доплащанията за подобряване на храната от фонда на предприятието (директора) и други фондове.

4. Възнагражденията за: извънреден труд; за абониране на вестници и списания; за инструктаж, плащани на локомотивните и влаковите инструктори; за обслужване на помощни локомотиви, противопожарни и възстановителни влакове, енергийни и екипировъчни бригади; за нулево време над основната заплата; допълнителните възнаграждения, изплащани в глобални суми до 1 септември 1960 г. на учители за класно ръководство, ръководство на кръжоци, поправки на писмени работи и други подобни и възнаграждението, заплащано съгласно чл. 80 и 88 от Кодекса на труда.

5. Премиите за: изпълнение и преизпълнение на плана - на ръководните инженерно-технически работници и служители; за съкращаване на срока при възлагане на работа с акордни наряди; за скоростно прокарване на минни изработки: за изпълнение на месечния план за циклите; за преизпълнение на плана за първото качество; за икономия на материали, енергия, гориво, гуми и други; на работниците в ДСК; за наднормен и междуремонтен пробег; за пепелно съдържание; за добро съхраняване и редовна работа с инструментални машини; за добро запазване техническото състояние на машините и за реализиране икономии на средства, запасни части и др. по ремонта в пари и натура, начислявани на комбайнерите; за запазване на комбайните в добро техническо състояние; за свръхпланови добиви; за надрандеманно и надкачествено производство на комбайнерите; за ликвидиране на извънпланови ремонти на локомотивите; за изпълнение на рейсовите заповеди на екипажите на корабите и други премии, непосочени в раздел I на тази наредба.

Забележка. Относно платените отпуски важи забележка 1 към т. 2 от раздел I.


6. Допълнителното възнаграждение, плащано: в процент върху стокооборота на аптечните пунктове, завеждани от лекар или фелдшер; за продажба на застояли стоки.

7. Възнаграждението за звание: академик, член-кореспондент, народен, заслужил, майстор на спорта, заслужил майстор на спорта и други подобни, което се плаща не по трудово правоотношение.

8. Допълнителното възнаграждение за изпълнение и преизпълнение на плана в селското стопанство за оран, сеитба, жътва и други показатели; от прихода, реализиран от продажбата на ярантия, четина, косми и перушина.

9. Километражните пари, с изключение на посочените в раздел I на тази наредба; маневрено възнаграждение на жп служители.

10. Наднорменото възнаграждение на художествено-артистичния персонал и научно-преподавателския персонал. Постановъчното възнаграждение на художествено-артистичния персонал в кинематографията, театрите, радиото и телевизията.

11. Допълнителното възнаграждение на инженерно-техническите работници, служители и работниците от Управлението за геоложки и минни проучвания и комплексната геоложка експедиция, работещи вън от София, както и на медицинските работници от медико-санитарните части при тези обекти за непрекъсната кръглогодишна работа в гоеологопроучвателните обекти.

12. (Изм. - ДВ, бр. 78 от 1970 г.) Допълнителното възнаграждение за гледане на добитък от колари и файтонджии. Допълнителното възнаграждение за провеждане на курсове за квалификация, стойността на безплатната храна на служителите в заведенията на обществено хранене, столовете, здравните заведения, детските заведения и др. (управител, касиер, домакин и други подобни). Стойността на безплатната храна, предоставяна на екипажите на кораби и водолазните състави и на всички други работници и служители, независимо от характера на тяхната работа, които не са упоменати в раздел I, т. 17 на настоящата наредба.


III. СПЕЦИФИЧНИ РАЗПОРЕДБИ

1. На работниците и служителите с повременно заплащане на труда за времето на отпуска се заплаща повременното възнаграждение, получавано от тях при започване на отпуска (чл. 75 от Кодекса на труда).

2. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 55 от 1964 г.) Трудовото възнаграждение, от което се изчислява паричното обезщетение поради временна нетрудоспособност, се определя по начина, указан в чл. 150 и следващите от Кодекса на труда и Правилника за приложение на дял III от Кодекса на труда.

Паричното обезщетение за временна нетрудоспособност и размерът на пенсиите на работещите с неопределено повременно трудово възнаграждение се изчисляват съгласно таблицата към Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда.

3. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 24 от 1969 г., бр. 78 от 1970 г.) Осигурителните вноски към Държавното обществено осигуряване се начисляват и внасят върху възнагражденията, посочени в раздели I и II, както и върху всички други възнаграждения, неупоменати в настоящата наредба, изплащани по трудови правоотношения, както и за извършване на краткотрайни услуги, с изключение на:

а) дневни, пътни, квартирни, както и процентните увеличения върху заплатата и други възнаграждения, за които в нормативните актове изрично е посочено, че се плащат вместо командировъчни;

б) безотчетни, еднократни парични награди, давани при отчитане на социалистическото съревнование и по Закона за изобретенията и рационализациите, натурални възнаграждения - облекло (униформено, специално, предпазно), квартири, осветление, отопление, безплатни трамвайни, автобусни и т. н. билети, комунални услуги, неутрализиращи хранителни вещества и продукти, давани за работа при вредни за здравето условия, доплащанията за подобряване на храната от съответните фондове и безплатната храна, получавана от дежурния персонал към здравните заведения и заведенията за социални грижи на основание т. 26 от специфичните разпоредби към щатна таблица № 1 - по здравеопазването, утвърдена с Постановление № 28 на Министерския съвет от 10 юни 1966 г. (без безплатната храна на кухненския персонал);

в) възнагражденията за звание: академик, член-кореспондент, народен, заслужил, майстор на спорта, заслужил майстор на спорта и други, които се плащат не по трудово правоотношение;

г) (нова - ДВ, бр. 9 от 1975 г.) премиите, изплащани от специално определени средства от Министерския съвет на ученици, студенти, пенсионери, работници, служители, кооператори и др. за бране и предаване на изкупвателните и преработвателните организации на селскостопански произведения (череши, вишни, ягоди, малини, грозде, домати и др.).

Осигурителните вноски за културните дейци, адвокатите, музикантите-педагози, шофьорите, работещи със собствени моторни коли в СОАТ и Пренос-превоз, както и за административния и инженерно-техническия персонал и механизаторите в ТКЗС се начисляват съобразно Наредбата за осигуряване на културните дейци и адвокатите, както и на шофьорите, работещи със собствени моторни коли (Изв., бр. 29 от 1958 г.), и по Наредбата за уреждане правата на административния и инженерно-техническия персонал и механизаторите в ТКЗС по Кодекса на труда (Изв., бр. 21 от 1962 г.).

Тази наредба се издава на основание раздел II от Постановление № 261 на Министерския съвет от 30 декември 1961 г., влиза в сила от 1 април 1962 г. и не се прилага по отношение на определени пенсии, парични обезщетения за временна нетрудоспособност и определени възнаграждения за платен отпуск, извършени до тази дата.


Преходни разпоредби

(ДВ, бр. 24 от 1969 г.)


Невнесените осигурителни вноски към Държавното обществено осигуряване за безплатна храна, получавана от работниците и служителите при здравните заведения и заведенията за социални грижи на основание т. 26 от специфичните разпоредби към щатна таблица № 1 по здравеопазването, утвърдена с Постановление № 28 на Министерския съвет от 10 юни 1966 г, без безплатната храна на кухненския персонал, не се дължат, а внесените не се връщат.


Преходни разпоредби

(ДВ, бр. 78 от 1970 г.)


Осигурителните вноски, дължими съгласно настоящото изменение и допълнение на наредбата за времето от 1 януари до 30 септември 1970 г., се внасят без лихва в срок до един месец след обнародването на изменението и допълнението в Държавен вестник. След изтичането на този срок те се внасят с 1% месечна лихва.


Промени настройката на бисквитките