Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 94 от 27.XI

ПРАВИЛНИК ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ТРУДОВИ СПОРОВЕ

 

ПРАВИЛНИК ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ТРУДОВИ СПОРОВЕ

УТВЪРДЕН С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 25.02.1958 Г.

Обн. ДВ. бр.17 от 28 Февруари 1958г., попр. ДВ. бр.22 от 18 Март 1958г., изм. ДВ. бр.83 от 17 Октомври 1961г., изм. ДВ. бр.50 от 26 Юни 1964г., изм. ДВ. бр.41 от 27 Май 1969г., изм. ДВ. бр.94 от 27 Ноември 1973г., изм. ДВ. бр.58 от 24 Юли 1981г., отм. ДВ. бр.27 от 4 Април 1986г.

Отменено основание - виж § 4, т. 1 от заключителните разпоредби на Кодекса на труда - ДВ, бр. 27 от 4 април 1986 г.


1. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1973 г., бр. 58 от 1981 г.) Споровете между работници или служители в предприятия, учреждения или организации относно съществуването, изпълнението и прекратяването на трудовите договори и на другите трудови правоотношения, споровете по колективните трудови договори, както и всички спорове по дял 2 на Кодекса на труда се разрешават:

а) от помирителните комисии;

б) от съдилищата;

в) по административен ред;


2. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1973 г., бр. 58 от 1981 г.) Молбите по трудовите спорове се предявяват пред органите по § 1 в следните срокове:

а) в двуседмичен срок - по трудовите спорове във връзка с чл. 99 от Кодекса на труда, когато администрацията се явява ищец;

б) в тримесечен срок - за отменяне на уволнение и дисциплинарно наказание;

в) в едногодишен срок - по трудови спорове относно заплащане извънреден труд и

г) в тригодишен срок - за всички останали спорове.


3. Сроковете по предходния параграф започват да текат:

а) по споровете относно отменяване на уволнение или дисциплинарно наказание по чл. 130, буква "д" от Кодекса на труда - от деня, в който работникът или служителят е получил заповедта за уволнението или понижението;

б) по всички останали спорове - от деня, в който е станало изискуемо правото, предмет на трудовия спор. При парични вземания изискуемостта се счита настъпила в деня, в който по вземането е трябвало да се извърши плащане по установения ред.


4. Производството по трудови дела е безплатно.


2. ПОДВЕДОМСТВЕНОСТ

5. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1964 г., бр. 94 от 1973 г., бр. 58 от 1981 г.) На помирителните комисии са подведомствени всички трудови спорове, които не подлежат на разглеждане по съдебен или административен ред.


6. Районните съдилища разглеждат като първа инстанция трудовите спорове:

а) относно заплащане причинени вреди от работника или служителя при пълна отговорност;

б) между работник или служител с работодател - частно лице;

в) между нает на работа работник или служител в трудово-производителна кооперация и управителния съвет на кооперацията, към която няма профорганизация.


7. (Отм. - ДВ, бр. 50 от 1964 г.)


8. Окръжните съдилища с участие на съдебни заседатели разглеждат споровете по тълкуването и прилагането на колективните трудови договори.

Решението на окръжния съд не подлежи на обжалване.


9. По административен ред се разглеждат трудовите спорове относно:

а) освобождаване на изборни работници и служители и уволнение на други отговорни работници и служители, указани в списък (приложение № 1);

б) (изм. - ДВ, бр. 50 от 1964 г., бр. 94 от 1973 г., бр. 58 от 1981 г.) налагане на дисциплинарни наказания по чл. 130, букви "а-г" от Кодекса на труда;

в) уволнение по чл. 29, буква "и" от Кодекса на труда;

г) определяне размера на припадащата се на работника или служителя премия.


3. ПОМИРИТЕЛНИ КОМИСИИ

А. Устройство


10. Помирителна комисия се учредява при профкомитета (заводски и учрежденски) в предприятието, учреждението или организацията.

(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 50 от 1964 г.) По предложение на окръжния комитет на профсъюза може да се учредява помирителна комисия и при сменен и цехов профкомитет.

Когато в предприятието, учреждението или организацията няма профкомитет, помирителна комисия се учредява при окръжния комитет на профсъюза.


11. Помирителната комисия при профкомитета се състои от два до шест члена с еднакво число представители на администрацията, на предприятието, учреждението или организацията и на профкомитета, а тази при ОКПС - от двама членове - един представител на ОКПС и един на администрацията на онова предприятие, учреждение или организация, което е страна по дадения спор, или на висшестоящия му орган или организация. В последния случай представителят на администрацията участвува в помирителната комисия само при разглеждане на спорове с предприятието, учреждението или организацията, което той представлява.


12. Членовете - представители на профкомитета, се одобряват от общото събрание на профорганизацията по предложение на профкомитета. Ако помирителната комисия е учредена при окръжния комитет на профсъюза, неговият представител в помирителната комисия се посочва от ОКПС, без да е необходимо друго одобрение.

Представителите на администрацията на предприятието, учреждението или организацията се определят със заповед на административния ръководител.

По същия ред се определят по един или двама резервни членове на помирителната комисия, които вземат участие в заседанията на комисията при отсъствие или уважен отвод на представител на администрацията, респективно на профкомитета или на ОКПС в комисията.

Двете страни - администрацията и профкомитетът, респективно ОКПС - своевременно писмено си съобщават имената на представителите си в помирителната комисия и срока на пълномощията им, който не може да бъде по-малък от една година. Страните се уведомяват писмено и за последвалите изменения в състава на комисията.


13. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1964 г.) В състава на помирителната комисия не могат да влизат: ръководителите на предприятията, учрежденията или организациите, завеждащите личния състав, юрисконсултите, главните счетоводители, началниците на отдели или цехове, членовете на изпълнителните комитети на народните съвети и на управителните съвети на селкоопите, както и председателите, секретарите и членовете на профкомитетите, членовете на изпълнителните бюра на окръжните и градските комитети на профсъюзите.


14. Членовете на помирителната комисия определят помежду си председател и секретар, които не могат да бъдат представители само на едната страна.


15. Администрацията на предприятието, учреждението или организацията може да отзове преди изтичане на срока по § 12 от правилника своите представители само при основателни причини.

Отзоваването на представителите на профкомитета в помирителната комисия се допуска също така при основателни причини с одобрение от общото събрание на профорганизацията.


16. Членовете на помирителната комисия, както и свидетелите и вещите лица не получават възнаграждение за участието си в работата на комисията.


17. Деловодството на помирителната комисия се изпълнява от служител на предприятието, учреждението или организацията, специално натоварен с тази задача със заповед на административния ръководител. Изпълнението на тази задача за него е служебно задължение и трябва да става през работното му време.

В деловодството на помирителната комисия се водят: входящ и изходящ дневник и книга за помирителните дела по даден образец. Преписи от протоколите за заседанията на комисията заедно с решенията се подреждат в специална протоколна книга.


Б. Производство пред помирителните комисии


18. Помирителната комисия пристъпва към разглеждане на споровете по писмена молба на заинтересувания работник (служител) или на администрацията, както и по предложение на профкомитета.


19. Молбата на работника и на служителя се разглежда в помирителната комисия само когато искането не е било удовлетворено при непосредствени преговори между него и председатели на профкомитета и администрацията.

Помирителната комисия напътва страните при предявяване на молбата, при посочване на доказателства и пр. с оглед да не се увредят интересите им поради неосведоменост и други подобни причини.


20. Помирителните комисии разглеждат молбите в 7-дневен срок от постъпването им.


21. Страните по трудовия спор - работникът или служителят и администрацията на предприятието, учреждението или организацията, се призовават писмено от помирителната комисия, като в съобщението се посочват денят, часът и мястото за разглеждане на спора. Призовават се писмено и свидетелите и вещите лица.


22. Когато свидетелите живеят в друго населено място, показанията си могат да дадат и писмено пред профкомитета при предприятието, учреждението или организацията, в които са на работа, или пред местната инспекция на труда, а ако не работят или няма инспекция на труда в населеното място - пред народния съвет. Протоколът с показанията на свидетеля се изпраща на помирителната комисия, която разглежда спора.


23. В предприятията, учрежденията и организациите, включително и в тези, които работят на смени, времето на заседанието на комисията се определя така, че членовете й и призованите по спора лица да могат да присъствуват при разглеждането му в неработно за тях време.

По сложни въпроси комисията може да изслушва вещи лица.

На заседанията могат да присъствуват и служители от предприятието, учреждението или организацията.


24. Неявяването на страните в заседанието на помирителната комисия, когато те са редовно призовани, не е пречка за разглеждане на спора.


25. Споровете между работници и служители, назначени от висшестоящия орган или организация, се разглеждат от помирителната комисия при профкомитета в предприятието, учреждението или организацията, в което работят, а ако няма такава комисия - от помирителната комисия при съответния ОКПС, като в тези случаи се призовава и висшестоящият орган или организация.


26. При разглеждане на спорове, в които е заинтересуван член на помирителната комисия той трябва да бъде заменен с резервен член.

Преди да започне разглеждането на спора, заинтересуваната страна може да направи мотивиран отвод против участието на някой член на помирителната комисия.

Отводът се решава от помирителната комисия. Ако не се постигне съгласие, отводът се решава:

а) (изм. - ДВ, бр. 50 от 1964 г.) за работниците и служителите, представители на профкомитета - от профкомитета, а за помирителните комисии при окръжните комитети на профсъюзите - от изпълнителните бюра на окръжните комитети на профсъюзите;

б) за представители на администрацията - от администрацията.


27. Разглеждането на спора не се спира, ако пред помирителната комисия се разкрият престъпни деяния, извършени от някоя от страните. Когато решението на спора е в зависимост от изхода на заведено наказателно дело, разглеждането на спора се спира до приключване на делото.

За разкрити престъпни деяния при разглеждане на спорове в помирителната комисия, а също и за систематическо нарушаване на законите помирителната комисия е длъжна да съобщи чрез профкомитета, съответно чрез ОКПС, на съответния прокурор.


28. Помирителните комисии вземат решенията си по взаимно съгласие между представителите на профкомитета (съответно ОКПС) и на администрацията независимо от броя на присъствуващите на заседанието техни представители.

Ако не се постигне съгласие, комисията не постановява решение. В този случай отделните становища се отбелязват в протокола.


29. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1964 г., бр. 58 от 1981 г.) Когато помирителната комисия не е постигнала съгласие, заинтересуваната страна може в седемдневен срок от съобщението за непостигане на съгласие да отнесе спора пред районния съд.


30. Протоколите на заседанията на помирителната комисия с решенията й се съставят по установения образец (приложение № 2) и се подписват от участвуващите на заседанието членове на комисията.

По парични искания в решението се посочва и точната сума, която едната страна по спора се осъжда да заплати на другата.

(Нова - ДВ, бр. 50 от 1964 г.) Към решението помирителната комисия излага мотиви, посочващи доказателствата, въз основа на които е приела за установени фактическите положения по спора.

(Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 50 от 1964 г.) Помирителната комисия изпраща в тридневен срок след деня на заседанието, заверен препис от протокола с решението на страните по спора и на профкомитета.

(Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 50 от 1964 г.) Денят на получаването на протокола с решението се установява с подписа на получателя, положен върху протокола към помирителното дело, или с отделна разписка, която се прилага към делото.


31. Постановените от помирителната комисия решения не могат да се преразглеждат от нея.


32. Решенията на помирителната комисия не подлежат на одобряване от друг орган.


32а. (Нов - ДВ, бр. 58 от 1981 г.) Адвокатска защита пред помирителната комисия не се допуска.


В. Обжалване решенията на помирителната комисия


33. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1964 г., бр. 58 от 1981 г.) Решенията на помирителните комисии могат да се обжалват от страните пред районния съд в седемдневен срок от съобщението. Жалбите се подават в два екземпляра чрез помирителната комисия. Единият екземпляр се връчва от комисията на противната страна в тридневен срок.


34. Жалбата се оставя без разглеждане:

а) когато е подадена след изтичане на срока за обжалване;

б) когато в срока, даден от помирителната комисия, жалбоподателят не приложи втория екземпляр от нея или не я подпише.


4. РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЛАТА ОТ ПРОФКОМИТЕТИТЕ И ОТ ОКРЪЖНИТЕ КОМИТЕТИ НА ПРОФСЪЮЗИТЕ (Отм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.)

Чл. 35. (Отм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.)


Чл. 36. (Отм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.)


Чл. 37. (Отм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.)


Чл. 38. (Отм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.)


Чл. 39. (Отм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.)


Чл. 40. (Отм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.)


Чл. 41. (Отм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.)


Чл. 42. (Отм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.)


Чл. 43. (Отм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.)


5. РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ТРУДОВИТЕ СПОРОВЕ ОТ НАРОДНИТЕ СЪДИЛИЩА

44. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.) Народните съдилища решават по същество трудовите дела, които са им изпратени по жалби срещу решенията на помирителните комисии, независимо от цената на иска, като се ръководят от правилата на Гражданския процесуален кодекс относно първоинстанционното производство по искови дела. Решенията на народните съдилища не подлежат на обжалване.

(Нова - ДВ, бр. 50 от 1964 г.) След приключване делото се връща в цялост на помирителната комисия.


45. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1964 г.) Народните съдилища разглеждат като първа инстанция трудовите спорове по § 6 независимо от цената на иска.


46. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1964 г.) Делото се решава окончателно по същество в десетдневен срок след постъпване на жалбата в съда.


47. Решенията на народните съдилища по първоинстанционните дела (§ 44) подлежат на обжалване пред окръжните съдилища съгласно Гражданския процесуален кодекс.


6. РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ТРУДОВИ СПОРОВЕ ПО АДМИНИСТРАТИВЕН РЕД

48. Споровете по § 9 се разглеждат от висшестоящия орган или организация.


49. Молбата в този случай се подава пред висшестоящия орган или организация в сроковете, посочени в § 2 от този правилник.


50. Висшестоящият орган или организация са длъжни да разгледат и решат молбата в 7-дневен срок от постъпването й и за резултата да уведомят писмено заинтересувания работник или служител най-късно три дни след вземане на решението.


51. Когато по споровете за уволнение висшестоящият орган или организация признаят уволнението за неправилно, те незабавно издават писмено нареждане за възстановяване на неправилно уволнения работник или служител на същата работа и за заплащане на обезщетение в размер на трудовото му възнаграждение за времето, през което не е работил, но не за повече от два месеца. Препис от това нареждане се изпраща на заинтересувания работник или служител.

Висшестоящият орган или организация е длъжен да вземе необходимите мерки за своевременното изпълнение на своето нареждане.


52. В случаите на § 9 от настоящия правилник висшестоящият орган служебно и без да бъде сезиран с молба от заинтересувания работник или служител може да отмени или измени заповедта на предприятието, учреждението или организацията.


6а. АРБИТРАЖНА КОМИСИЯ(Отм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.)

7. ВЛИЗАНЕ В СИЛА И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА РЕШЕНИЯТА

53. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.) Решенията на помирителните комисии, които не са обжалвани или по които жалбата е оттеглена или оставена без разглеждане, влизат в сила и подлежат на изпълнение.


54. Решенията които се издават от съдилищата като първа инстанция, влизат в сила съгласно разпорежданията на Гражданския процесуален кодекс.


55. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.) Срещу влезли в сила решения на помирителната комисия, на профсъюзите, на народните съдилища заинтересуваната страна може да поиска преглед и отмяна съгласно глава 21 от Гражданския процесуален кодекс.


56. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 1981 г.) Когато администрацията не изпълни решение на помирителната комисия, съответно бюрото на окръжния комитет на профсъюза, с което се определя парична сума за изплащане на работника или служителя, помирителната комисия по искане на работника издава препис от решението си, върху който се прави заверка, че решението е влязло в сила, за да даде изпълнителен лист.


57. По влезлите в сила решения, с които се присъждат парични суми, се издават изпълнителни листове от народния съд по искане на заинтересуваната страна.


58. Изпълнителните листове се привеждат в изпълнение по искане на заинтересуваните лица от съдебните изпълнители съгласно чл. 405, ал. 2 от Гражданския процесуален кодекс или по реда, предвиден в Закона за бюджета, ако е осъдено бюджетно учреждение.


59. Когато с решението е осъден работник или служител да заплати определена парична сума, то се изпълнява чрез удръжки от възнаграждението му (чл. 82 от Кодекса на труда) или по реда на членове 338, 341 и др. от Гражданския процесуален кодекс.


60. Когато уволнението на работника или служителя бъде признато за неправилно с влязло в сила решение, съдът или помирителната комисия изпраща на съответното предприятие, учреждение или организация и на заинтересувания работник или служител съобщение за възстановяването му. Възстановяването се извършва, ако работникът или служителят в 15-дневен срок от съобщението се яви за да заеме предишната си работа, освен при неспазване на срока по независещи от него причини.

Ако работникът или служителят неоснователно не бъде допуснат на работа, предприятието, учреждението или организацията и лично ръководителят носят отговорност по чл. 93 от Кодекса на труда независимо от наказателната отговорност.


61. Когато длъжността, на която трябва да се възстанови неправилно уволненият работник или служител, е заета от друг работник или служител, последният трябва да бъде преместен на друга подходяща на квалификацията му работа, а при липса на такава длъжност той може да бъде уволнен по чл. 31, буква "г" от Кодекса на труда, като му се заплати съответно парично обезщетение за срока на предизвестието съгласно чл. 30 от Кодекса на труда.


62. Ръководителите на предприятията, учрежденията и организациите, които не изпълнят своевременно решение по трудов спор, се наказват съгласно чл. 171 и следващите от Кодекса на труда.


8. ПРЕХОДНИ ПРАВИЛА

63. Подадените до 31 декември 1957 г. включително молби пред централните комитети на профсъюзите за отмяна по реда на надзора на влезли в сила решения на помирителните комисии се разглеждат и решават от съответните централни комитети на профсъюзите съгласно инструкцията на ЦС на профсъюзите от 2 август 1952 г. (Изв., бр. 69 от 19 август 1952 г.)

Решенията на помирителната комисия, които са отменени от окръжния (градския) съвет на профсъюзите до 31 декември 1957 г. по искане на заинтересуваната страна, се разглеждат отново от окръжния (градския) съвет на профсъюзите, който постановява допълнително решение по същество на спора.

Постъпилите и нерешени до 31 декември 1957 г. включително молби за разрешение на трудови спорове в помирителните комисии се разглеждат и решават по реда на този правилник. Заварените към 31 декември 1957 г. пред съдилищата производства по трудови спорове се довършват по досегашните разпоредби, като окръжните съдилища разглеждат тези спорове по същество.

Споровете по § 9, буква "г" от настоящия правилник, по които няма влязло в сила решение до 31 декември 1957 г. включително, се изпращат за решаване по административен ред.


64. Настоящият правилник се издава въз основа на чл. 144, във връзка с чл. 180, ал. 5 от Кодекса на труда.


Приложение № 1

Списък на отговорните работници и служители, споровете за уволнение на които не могат да се разглеждат от помирителните комисии и народните съдилища (чл. 143. буква "а" от Кодекса на труда)


Не подлежат на разглеждане от помирителните комисии, нито от съдилищата споровете относно:

1. Освобождаване от длъжност на изборните работници и служители, които заемат платени длъжности в избралите ги организации.

2. Уволняване на:

а) ръководители на предприятия, учреждения и организации и техните заместници и помощници по длъжности;

б) (доп. - ДВ, бр. 41 от 1969 г.) завеждащи отдели и други самостоятелни служби в министерствата и централните ведомства, които са пряко подчинени на ръководството на министерството или централното ведомство; инспектори в Комитета за държавен контрол;

в) служители в представителствата на НР България в чужбина;

г) завеждащи отдели в окръжните народни съвети и в СГНС;

д) главни счетоводители и старши счетоводители, които оглавяват самостоятелно счетоводства (без главен счетоводител);

е) главни лекари;

ж) главни ревизори по безопасността;

з) главни инженери (архитекти, агрономи или лесовъди);

и) ръководители на проучвателни райони;

к) ръководители на строителни райони;

л) ръководители на строителни жп секции;

м) главни редактори;

н) (нова - Изв., бр. 83 от 1961 г.) специалисти, изпратени за оказване на техническа помощ в чужбина;

о) (нова - ДВ, бр. 17 от 1970 г.) прокурори и следователи в прокуратурата.


Приложение № 2



ПРОТОКОЛ
 
№ ..............................................................................................................................................................................................................................
 
за заседанието на помирителната комисия при профкомитета на ............................................................................................................................................................
в гр., (с.) .................................................................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................
(предприятие, учреждение или организация)
................................................................................................................................................................................................................
състояло се на ............................................... 197 ... г.
Представители на профкомитета в заседанието бяха:
...............................................................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................
а на администрацията
................................................................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................
(имена и длъжности)
На заседанието бяха поставени за разглеждане следните помирителни дела:
1. Помирително дело № ......../....... г., заведено по искането на: ................................................................................................................................................
.............................................................................. постъпило на ..................... относно
(име и презиме)(дата)
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
От страната, на която е съобщено за днешното заседание на ...............................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................
.............................................., се явиха ..........................................................................................................................................................
(дата на съобщенията)(отбелязват се имената на явилите се)
Председателят прочете молбата, по която другата страна даде следните
обяснения: .....................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
Изслушани бяха свидетелите:
1. ..............................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, възраст и длъжност) (кратко съдържание на показанията)
2. ..............................................................................................................................................................................................................
Страните представиха следните писмени доказателства:
................................................................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................
 
Комисията след съвещанието взе следното
 
Р е ш е н и е
 
................................................................................................................................................................................................................
 
Мотиви: ..........................................................................................................................................................................................................
 
Секретар: ...........................................................................................................
Председател: .....................................................................................
 
Членове: ..........................................................................................


Приложение № 3



ОБРАЗЕЦ ОТ КНИГА ЗА ПОМИРИТЕЛНИТЕ ДЕЛА*
 
№ по Дата на От кого е За какво Дата на Какво е решението Обжалвано ли Какво е Обжалвано Забе-
ред завежда- подадена се отнася разглеж- на помирителната е решението на решението ли е реше- лежка
(№ на не на молбата молбата дане- комисия (уважава, помирителната на проф- нието на  
делото) молбата     от поми- отхвърля или не е комисия, № и комитета профкоми-  
        рителната постигнато дата на писмото,   тета в на-  
        комисия съгласие) с което жалбата   родния съд  
            и делото са   и какво е  
            изпратени на   решението  
            профкомитета   на съда  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
                   

* Книгата трябва да се прошнурова и завери от профкомитета.


З а б е л е ж к а 1. По всяко дело помирителната комисия води отделен протокол.

З а б е л е ж к а 2. След посочване номера на помирителното дело, името на молителя и датата, на която е постъпила молбата, отбелязват се датите на които са били известени страните за деня и часа на заседанието на комисията. Когато на някои от страните по делото не е съобщено за заседанието, помирителното дело не се разглежда, като това се отбелязва в протокола.

При разглеждане на делото се отбелязват накратко: обясненията на страните по спора и показанията на разпитаните свидетели и вещи лица.


Промени настройката на бисквитките