Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 66 от 25.VIII

НАРЕДБА ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ ВАЛУТНИТЕ ЦЕННОСТИ

 

НАРЕДБА ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ ВАЛУТНИТЕ ЦЕННОСТИ

ОДОБРЕНА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 38 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 28 ЮЛИ 1966 Г.

Обн. ДВ. бр.59 от 29 Юли 1966г., изм. ДВ. бр.66 от 25 Август 1989г., отм. ДВ. бр.9 от 28 Януари 1994г.

Отменена с § 1 от заключителните разпоредби на Постановление № 4 на Министерския съвет от 18 януари 1994 г. за приемане на Наредба за износ и внос на валутни ценности - ДВ, бр. 9 от 28 януари 1994 г.


1. Физически и юридически лица могат да изнасят и внасят български банкноти и монети, чуждестранна валута, ценни книжа и други валутни ценности само в случаи и по ред, установени с тази наредба.


2. (Изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) Упражняването на контрол върху износа и вноса на валутни ценности се извършва от митническите контролни органи въз основа на тази наредба.


I. ИЗНОС НА ВАЛУТНИ ЦЕННОСТИ ОТ МЕСТНИ ЛИЦА

3. Местни лица, които пътуват за чужбина, могат да изнасят чуждестранна валута, която са получили от Българската народна банка или Българската външнотърговска банка. Тези лица са длъжни да представят на митническите контролни органи банковото бордеро, издадено при получаване на валутата.


4. (Изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) За частта от декларираната, получена в страната валута, която се използува при пътуване в чужбина, в 30-дневния срок от получаването и съгласно чл. 21, ал. 3 от Закона за сделките с валутни ценности и за валутния контрол местните лица представят митническа декларация.


5. Местни лица могат да изнасят при пътуване за страни, с централните или упълномощени банки на които Българската народна банка, съответно Българската външнотърговска банка, са сключили специално споразумение за целта, до 10 лв. в банкноти за всяка страна, но не повече от 30 лв. за три и повече страни, и да ги обменят на територията на тези страни.

(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) Министърът на икономиката и планирането и председателят на Българската народна банка могат да разрешават при сключени споразумения с централните или упълномощените банки да се изнасят и обменят и по-големи суми.


6. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) Временно заминаващи за чужбина местни лица могат да изнасят извън сумите по т. 5, до 50 лв. със задължение да ги върнат обратно в страната, за да им послужат за задоволяване на пътнически и други нужди при завръщането.

(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) Министърът на икономиката и планирането и председателят на Българската народна банка могат да разрешават да се изнасят при същите условия и по-големи суми.


7. (Изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) Местните лица, пътуващи за чужбина, могат да носят изделия от благородни метали, включително с монтирани върху тях скъпоценни камъни, само за лично ползуване по време на престоя зад граница, като са длъжни да ги върнат при завръщането си в НР България.


8. (Изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) Местни лица, пътуващи за чужбина, могат да носят скъпоценни камъни, златни и платинени изделия и злато и платина в друг вид, български и чуждестранни ценни книжа и други валутни ценности, извън посочените в предходните точки, само с разрешение на Министерството на икономиката и планирането.


9. Пътуващите за чужбина местни лица са длъжни да попълнят и представят пред митническите контролни органи писмена декларация за изнасяните чуждестранна валута, български банкноти, златни, сребърни и платинени изделия, скъпоценни камъни, български и чуждестранни пощенски марки и други валутни ценности.


II. ВНАСЯНЕ НА ВАЛУТНИ ЦЕННОСТИ ОТ МЕСТНИ ЛИЦА

10. Местни лица, завръщащи се в страната от чужбина, са длъжни да декларират писмено пред митническите контролни органи носените от тях чуждестранна валута, български банкноти, златни, сребърни и платинени изделия и други валутни ценности.


11. (Изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) За носените от местни лица чуждестранна валута и други валутни ценности митническите органи заверяват митническата декларация, която се предава на пътника, и изпращат приложения към нея отрязък в банковия клон по местоживеене на лицето.


12. (Изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) С внесените в страната и декларирани чуждестранна валута и други валутни ценности местните лица се разпореждат съгласно чл. 21 от Закона за сделките с валутни ценности и за валутния контрол в 30-дневен срок от влизането в страната.


13. (Отм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.)


14. Носените от местни лица при завръщането им български банкноти и монети не могат да бъдат в повече от количествата, които са разрешени за износ по т. 5 и 6 от тази наредба.

В случай че се носят български банкноти и монети в по-големи количества, те подлежат на изземване в полза на държавата.


III. ВНАСЯНЕ И ИЗНАСЯНЕ НА ВАЛУТНИ ЦЕННОСТИ ОТ ЧУЖДЕСТРАННИ ЛИЦА

15. (Ал. 1 доп. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) Всяко влизащо в страната чуждестранно лице е длъжно да декларира устно пред митническите контролни органи носените от него български банкноти и монети, злато, сребро, платина, ценни книжа, скъпоценни камъни, както и чуждестранни банкноти, монети и чекове на обща стойност над 5 хил. лв.

(Ал. 2 доп. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) Не подлежат на деклариране носените от тези лица чуждестранни банкноти, монети и чекове на обща стойност до 5 хил. лв.

Носените български банкноти и монети подлежат на изземване в полза на държавата, ако чуждестранното лице няма право да извърши вноса на основание на т. 17.

(Ал. 4 изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) За носените злато, сребро, платина и скъпоценни камъни, извън обичайните размери, както и за чуждестранните банкноти, монети и чекове на обща стойност над 5 хил. лв. чуждестранното лице попълва декларация в 2 екземпляра, единият от които остава у лицето със задължение да го представи пред митническите власти при напускане на страната. Чуждестранните лица са длъжни да изнесат внесените от тях по декларацията валутни ценности или да представят документ за изкупуването или обмяната им в Българската народна банка или от упълномощено от нея обменно бюро.


16. Напускащите страната чуждестранни лица могат да изнасят чуждестранна валута и другите валутни ценности, които са внесли. Те не могат да изнасят български банкноти и монети.

(Ал. 2 доп. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) Чуждестранните лица при напускане на страната, ако носят със себе си български банкноти и монети над задължителната сума, определена за обмяна на ден, получени от обмяна на валута, имат право да им бъдат възстановени във валута от обменното бюро при граничния пункт или да бъдат приети срещу разписка за превеждането им на посочен адрес в чужбина чрез Българската външнотърговска банка. Те могат да нареждат така добитите български банкноти и монети да бъдат оставени по сметка "Местни лева" в Държавната спестовна каса за ползуване при следващи идвания в страната.

Обявените от чуждестранни лица български банкноти, които произхождат от хонорари или са придобити на друго законно основание в страната, се изпращат на Държавната спестовна каса за отнасяне по сметка "Местни лева" на името на чуждестранното лице.


17. Граждани от страни, с централните или упълномощените банки на които Българската народна банка или Българската външнотърговска банка имат сключени споразумения за целта, могат да внасят в страната български банкноти, получени от банките на тези страни, както и да изнасят обратно до 50 лв. срещу банково бордеро.

Сумите, произхождащи от редовно внесени левове и от обменена валута, надвишаващи 50 лв., се депозират в банката за извършване на превод в съответната страна.

(Ал. 3 изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) Министърът на икономиката и планирането и председателят на Българската народна банка могат да разрешават да се изнасят в случаите по предходните алинеи и суми над 50 лв.


18. Чуждестранните лица, напускащи страната, могат да изнасят златни, сребърни и платинени изделия и скъпоценни камъни, ако са закупени срещу чуждестранна валута от специализираните магазини и щандове.

Те трябва да удостоверят покупките с фактури, издадени от специализираните магазини и щандове.


19. (Доп. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) При излизане от страната чуждестранните лица са длъжни устно да декларират носените от тях български банкноти, злато, сребро, платина, ценни книжа и скъпоценни камъни, както и чуждестранна валута, придобита в НР България.


IV. ПОЛУЧАВАНЕ И ИЗПРАЩАНЕ НА ВАЛУТНИ ЦЕННОСТИ ЧРЕЗ ПОЩЕНСКИ И ДРУГИ ПРАТКИ

20. (Изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) С получените чрез пощенски и други пратки от чужбина чуждестранни банкноти и други валутни ценности местните лица се разпореждат в 30-дневен срок от получаването им в страната в съответствие с чл. 21 от Закона за сделките с валутни ценности и за валутния контрол.


21. Забранява се изпращането в чужбина на валутни ценности чрез колетни или други пратки.


V. ДРУГИ РАЗПОРЕДБИ

22. Съдържанието на понятията "валутни ценности", "местни лица" и "чуждестранни лица" е определено в чл. 3, 4 и 5 от Закона за сделките с валутни ценности и за валутния контрол.


23. (Изм. - ДВ, бр. 66 от 1989 г.) За нарушение на тази наредба виновните се наказват по чл. 250 от Наказателния кодекс.


24. Настоящата наредба е издадена на основание на чл. 36 от Закона за сделките с валутни ценности и за валутния контрол и влиза в сила от датата на влизането в сила на този закон.


Промени настройката на бисквитките