Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 25.XII

НАРЕДБА № 10 ЗА СПИРАНЕ ДОСТАВЯНЕТО НА НОВИ АВТОМОБИЛИ И ЗА ИЗЗЕМВАНЕ И ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НАЛИЧНИТЕ

 

НАРЕДБА № 10 ЗА СПИРАНЕ ДОСТАВЯНЕТО НА НОВИ АВТОМОБИЛИ И ЗА ИЗЗЕМВАНЕ И ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НАЛИЧНИТЕ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА В сила от 01.01.1985 г.

Обн. ДВ. бр.102 от 25 Декември 1984г., отм. ДВ. бр.28 от 10 Април 1987г.

Отменено основание - виж параграф единствен от заключителните разпоредби на Постановление № 17 на Министерския съвет от 24 март 1987 г. за функциите и дейността на Министерството на транспорта върху принципите на асоциациите от нов тип и за образуване на стопански обединения - ДВ, бр. 28 от 10 април 1987 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за:

1. спиране на производството и вноса на некачествени и неефективни превозни средства;

2. спиране на предоставянето на нови автомобили на организациите, които не изпълняват утвърдените нормативи за използуване на автомобилния парк или използуват автомобилите не по предназначение;

3. спиране от движение, изземване и преразпределяне на част от наличните автомобили, когато не се използуват пълноценно или по предназначение;

4. контролиране изпълнението на балансите на превозните средства.


Чл. 2. Наредбата се прилага за всички министерства, ведомства, народни съвети, стопански, кооперативни и обществени организации, с изключение на автомобилите на Министерството на народната отбрана, Министерството на вътрешните работи, Строителни войски, Войските на Министерството на транспорта и товарните автомобили на Министерството на съобщенията, предназначени за извършване на пощенски, радио-телевизионни и телефонни услуги, както и с изключение на изземването и преразпределянето на автомобилите на ЦК на БКП, БЗНС, Държавния съвет, Министерския съвет, НС на ОФ, ЦС на БПС и ЦК на ДКМС.


Чл. 3. (1) Спирането на производството и вноса на некачествени и неефективни превозни средства, спирането от движение, изземването и преразпределянето на налични автомобили и спирането на доставката на нови автомобили се извършват със заповеди на министъра на транспорта.

(2) Със заповедите по ал. 1 се определят организациите, марките, видът и моделите превозни средства, причината за спиране на доставките, броят и товароносимостта на автомобилите, които се изземват и преразпределят, и други реквизити, свързани с изпълнението на предписанията.

(3) Заповедите по ал. 1 се изпращат до социалистическите организации, за които се отнасят, и до управление "Контрол на автомобилния транспорт" (КАТ) при Министерството на вътрешните работи за спиране на регистрацията на нови автомобили и за спиране от движение на определените в заповедите налични автомобили.


Чл. 4. (1) Нормативите (лимитите) за използуване на автомобилите се утвърждават от Държавния комитет за планиране и Министерството на транспорта по министерства и ведомства, които разпределят предоставените им нормативи по стопански организации.

(2) Министерствата и ведомствата изпращат в Министерството на транспорта препис от разпределянето на нормативите по стопански организации в определения срок.

(3) Когато някое министерство или ведомство не изпрати своевременно в Министерството на транспорта разпределянето на нормативите по стопански организации, може да се спре доставката на нови автомобили за неговата система.


Раздел II.
СПИРАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО И ВНОСА НА НЕКАЧЕСТВЕНИ И НЕЕФЕКТИВНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Чл. 5. (1) Некачествени и неефективни по смисъла на тази наредба са превозните средства, които не отговарят на определените от Министерството на транспорта задължителни нормативни изисквания за техническо равнище, качество и структура.

(2) Не се разрешава регистрацията на превозните средства от нови марки и модели, които са внесени или произведени без разрешение или несъгласувано с Министерството на транспорта. Регистрацията на същите превозни средства се разрешава от Министерството на транспорта след провеждането на експлоатационни изпитания и при доказано качество и ефективност.


Чл. 6. (1) Предложение за спиране на производството и вноса на некачествени и неефективни превозни средства могат да правят органите по качеството и стандартизацията, институтите, на които са възложени експлоатационните изпитания, контролните органи по автомобилния транспорт и потребителите.

(2) Предложението по ал. 1 се прави до Министерството на транспорта.

(3) Спирането на производството и вноса може да бъде временно до отстраняване на причините или за постоянно, когато се касае за конструктивни и други съществени недостатъци на превозните средства.


Раздел III.
СПИРАНЕ ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА НОВИ АВТОМОБИЛИ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ, КОИТО НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ УТВЪРДЕНИТЕ НОРМАТИВИ ИЛИ ИЗПОЛЗУВАТ АВТОМОБИЛИТЕ НЕ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Чл. 7. Предоставянето на предвидените по годишните баланси нови автомобили на организациите се спира, когато организациите не изпълняват утвърдените нормативи за използуване на автомобилния парк или наличните автомобили се ползуват не по предназначение.


Чл. 8. Нормативите за използуване на автомобилния парк се утвърждават по реда на чл. 4, ал. 1 и определят средната изработка на 1 т товароносимост за товарните автомобили, на 1 пътническо място за автобусите, извършената транспортна работа на 100 км пробег, разход на течни горива на единица транспортна работа и др.


Чл. 9. Автомобилите не се използуват по предназначение, когато:

1. товарните автомобили се използуват за превози без разрешение извън определения район за движение или над максимално допустимите разстояния, установени с Наредбата за организиране превоза на товарите (обн., ДВ, бр. 65 от 1980 г.; изм., бр. 94 и 95 от 1980 г., бр. 19 от 1982 г. и бр. 65 от 1984 г.), за превози, които следва да се извършват с леки автомобили, или за други нужди, несъответствуващи на предназначението на автомобила по регистрационните документи;

2. с автобусите се извършват превози: за неслужебни или непроизводствени нужди; извън района за движение или не по предназначение; без разрешение в направления, успоредни на железопътния транспорт или на редовните автобусни линии на транспорта за общо ползуване, или за нужди, които следва да се задоволяват с леки автомобили.


Чл. 10. Недоставените нови автомобили поради спиране на доставката по реда на тази наредба се преразпределят за други организации по реда, установен с Постановление № 3 на Министерския съвет от 1978 г. за усъвършенствуване реда за съставяне на материалните баланси (необнародвано).


Раздел IV.
СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ НА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ, ИЗЗЕМВАНЕ И ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НАЛИЧНИ АВТОМОБИЛИ, КОГАТО СИСТЕМНО НЕ СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ПЪЛНОЦЕННО ИЛИ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Чл. 11. (1) Използуването на ведомствените автомобили е непълноценно, когато не се изпълняват утвърдените за предходната година нормативи по чл. 8. Случаите, в които автомобилите се ползуват не по предназначение, са посочени в чл. 9.

(2) Неизпълнението на нормативите се установява по отчетите на Комитета по единна система за социална информация.


Чл. 12. (1) Броят и товароносимостта на автомобилите, които следва да се изземват и предават на други организации, се определят, като неизпълненият обем на транспортната работа поради недостигане на нормативите се раздели на утвърдената средна изработка на 1 т товароносимост или на 1 пътническо място.

(2) Автомобилите, които следва да се спрат от движение, и организациите, на които ще се предадат, се определят по предложение на съответното министерство или ведомство. Предложението трябва да се представи в едномесечен срок след поискването му от Министерството на транспорта. Когато не се спази този срок, Министерството на транспорта определя тези автомобили по своя преценка в зависимост от транспортните нужди.

(3) Определените по реда на предходната алинея автомобили, когато са морално или физически износени, се бракуват.


Чл. 13. Изземването и предаването на преразпределените в изпълнение на тази наредба автомобили от и на учрежденията и народните съвети се извършват безвъзмездно, а от и на стопанските, обществените и кооперативните организации - срещу заплащане на остатъчната им стойност или по оценка на комисия, назначена от изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.


Чл. 14. Когато нямат условия за пълноценно използуване, стопанските организации могат да предоставят наличните си автомобили или част от тях доброволно и по договор на автомобилния транспорт за общо ползуване.


Чл. 15. (1) Предложение за спиране от движение на автомобили, които системно се използуват непълноценно или не по предназначение, могат да направят контролните органи, ведомствата и обществените организации.

(2) Министерството на транспорта може да спира от движение за определено време автомобили, които системно се използуват в нарушение на нормативните разпоредби, без да се изземват и предават на други организации.


Раздел V.
КОНТРОЛ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА БАЛАНСИТЕ НА ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА

Чл. 16. Външнотърговските организации, заводите-производители и пласментно-снабдителните организации, на които са предоставени вносът, производството и продажбата на автомобили, са задължени:

1. да представят в Министерството на транспорта при поискване отчет за изпълнението на баланс-разпределението на превозните средства по видове, марки и модели и по потребители;

2. да не продават автомобили на организации, невключени в баланс-разпределението или за които няма писмо от Държавния комитет за планиране или на Министерството на транспорта;

3. да не изпълняват разпорежданията на министерствата и ведомствата, с които предоставят от разпределените им с баланса превозни средства на стопански и други организации извън тяхната система;

4. да предоставят на определените от министъра на транспорта контролни органи необходимите материали и документи за внесените, произведените и продадените превозни средства.


Раздел VI.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 17. Длъжностните лица, които нарушават изпълнението на баланса на превозните средства, не осигуряват достигане на утвърдените нормативи за тяхното използуване, разрешават или извършват внос на некачествени и неефективни превозни средства или допускат системно използуване на товарни автомобили в нарушение на нормативните разпоредби съгласно чл. 11, т. 4 от Постановление № 39 на Министерския съвет от 1984 г. за ефективно използуване на автомобилния транспорт и решително намаляване на нерационалните превози и транспортните разходи в народното стопанство (ДВ, бр. 65 от 1984 г.), носят отговорност по чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания, ако за тези нарушения не е предвидена по-висока отговорност в други нормативни актове.


Чл. 18. Нарушенията се констатират от контролните органи по автомобилния транспорт, а наказателните постановления се издават от определени от министъра на транспорта длъжностни лица.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание § 8 от заключителните разпоредби и във връзка с чл. 11, т. 4 и чл. 5 от Постановление № 39 на Министерския съвет за ефективно използуване на автомобилния транспорт и решително намаляване на нерационалните превози и транспортните разходи в народното стопанство.


§ 2. Наредбата влиза в сила от 1 януари 1985 г.


Промени настройката на бисквитките