Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 13.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТА ЗА АДВОКАТИ И МЛАДШИ АДВОКАТИ (ДВ, БР. 99 ОТ 2004 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТА ЗА АДВОКАТИ И МЛАДШИ АДВОКАТИ (ДВ, БР. 99 ОТ 2004 Г.)

ИЗДАДЕНА ОТ ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

Обн. ДВ. бр.39 от 10 Май 2005г., попр. ДВ. бр.41 от 13 Май 2005г.

§ 1. В чл. 3 след думите "което се" думата "обявява" се заменя с "публикува".


§ 2. В чл. 4, ал. 2 в началото пред думата "комисията" се поставя "Съставът на".


§ 3. В чл. 6 ал. 1 се изменя така:

"Чл. 6. (1) Преди започването на изпита кандидатът се регистрира от комисията, пред която се легитимира с официален документ за самоличност. В момента на регистрацията кандидатът изтегля номер, който е неговият идентификационен номер за изпита. Кандидатът е длъжен да пази този номер до приключването на изпитната сесия и да го изписва върху местата, указани в тази наредба."


§ 4. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се отменя.

2. Досегашната ал. 3 става ал. 2, като след първото изречение се добавя второ със следния текст:

"Кандидатите могат да пишат само със син химикал."


§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Писменият изпит се състои от две части - тест и решаване на казуси, които се провеждат в един и същи ден."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) До устен изпит се допускат само кандидати, издържали и двете части на писмения изпит."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.


§ 6. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая след думата "съвети" точката се заменя със запетая и се добавя текстът "като същевременно се публикува в Интернет-страницата на Висшия адвокатски съвет".

2. Създава се ал. 4:

"(4) За участието си в изпита кандидатът заплаща такса в размер 25 лв., която внася по сметката на Висшия адвокатски съвет."


§ 7. В чл. 9 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 се добавя второ изречение със следното съдържание: "Заявлението съдържа трите имена на кандидата, единния му граждански номер и адрес."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Към заявлението се прилагат в оригинал или нотариално заверен препис диплома за завършено висше юридическо образование, удостоверение за придобита юридическа правоспособност и документ за платена такса."

3. (попр. - ДВ, бр. 41 от 2005 г.) Алинея 3 се отменя.

4. Досегашната ал. 4 става ал. 3.


§ 8. Член 12 се изменя така:

"Чл. 12. (1) Първата част на писмения изпит проверява знанията на кандидата във всички области на правото посредством тест, който се провежда сутринта на изпитния ден.

(2) Тестът се състои от въпроси, за всеки един от които са предложени три или четири отговора, от които само един е верен. Броят на въпросите за всяка изпитна сесия се определя от изпитната комисия, като минималният им брой е 70, а максималният - 100.

(3) Тестът се раздава на кандидатите в плик - голям формат, напечатан на хартия и подпечатан с печата на Висшия адвокатски съвет.

(4) При решаване на теста кандидатите нямат право да ползват помощни материали (нормативни актове, учебници, съдебна практика, коментари и пр.).

(5) Тестът продължава три астрономически часа, като председателят на комисията обявява началото и края. Кандидатите отварят пликовете само след обявяване началото на изпита. Не се допуска влизане на кандидати в изпитните помещения по-късно от обявения начален час.

(6) В края на първата част на писмения изпит кандидатите поставят теста в плика - голям формат. Всеки кандидат изписва идентификационния си номер, изтеглен при регистрацията, върху плика и върху всяка страница от теста, преди да ги предаде.

(7) Тестът се оценява с "издържал" и "неиздържал". Оценка "издържал" се поставя на кандидат, отговорил правилно на най-малко 70 % от въпросите, като оценката се нанася върху теста и се вписва в протокол, който се подписва от всички членове на изпитната комисия."


§ 9. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. (1) Втората част от писмения изпит проверява уменията на кандидатите за практическо приложение на теоретичните знания по право посредством решаване на казуси и се провежда следобед на изпитния ден.

(2) За втората част от писмения изпит комисията съставя два казуса - един от областта на гражданскоправните науки (материално и процесуално право) и един от областта на наказателноправните науки (материално и процесуално право). Кандидатите решават и двата казуса без право на избор.

(3) При решаване на казуса кандидатите могат да ползват само нормативни актове и съдебна практика.

(4) Казусите се раздават в плик - голям формат, напечатани на хартия. Кандидатите отварят пликовете само след обявяване началото на тази част от изпита. Казусите се решават на бели листа, подпечатани с печата на Висшия адвокатски съвет и приложени в плика. След обявяването края на изпита неизползваните листа се предават на комисията.

(5) Решаването на казусите продължава три астрономически часа, като председателят на комисията обявява началото и края. Не се допуска влизане на кандидати в изпитните помещения по-късно от обявения начален час.

(6) В края на изпита писмената работа се поставя от кандидатите в плика - голям формат, като в него се поставя и плик - малък формат, подпечатан с печата на Висшия адвокатски съвет, в който се съдържа лист, върху който кандидатите изписват трите си имена, единния граждански номер, адреса и идентификационния си номер. Малкият плик се запечатва от кандидата. Кандидатът изписва идентификационния си номер върху двата плика и върху всяка страница от писмената си работа, преди да я предаде.

(7) На проверка и оценяване подлежат само писмените работи на кандидатите, които са издържали успешно първата част на писмения изпит - теста. Оценката е "издържал" и "неиздържал".

(8) Пликът - малък формат, се отваря след оценяване на писмената работа, като името на кандидата и оценката му се вписват в протокол, който се подписва от всички членове на изпитната комисия."


§ 10. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. За спазването на реда по време на изпитите председателят на Висшия адвокатски съвет назначава квестори измежду членовете на адвокатските колегии."


§ 11. В чл. 15 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) На устния изпит се проверяват теоретичните познания на кандидатите по право и върху нормативната уредба и етичните правила за упражняване на адвокатската професия."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Кандидатът изтегля по един въпрос от областта на гражданскоправните и административноправните науки (материално и процесуално право), наказателноправните науки (материално и процесуално право) и нормативните актове и етичните правила за упражняване адвокатската професия. На устния изпит кандидатите нямат право да ползват помощни материали (нормативни актове, съдебна практика, коментари и пр.)."


§ 12. Преходните и заключителните разпоредби се изменят така:

"§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 8, ал. 2 от Закона за адвокатурата.

§ 2. Член 8, ал. 4 влиза в сила от 1 септември 2005 г."


Промени настройката на бисквитките