Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 18.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 9 ОТ 2003 Г. ЗА НАЧИНА И РЕДА ЗА ОЦЕНКА НА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ И НА ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНОТО ДРУЖЕСТВО, НА СТОЙНОСТТА НА НЕТНИТЕ АКТИВИ НА ФОНДА, ЗА ИЗЧИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 9 ОТ 2003 Г. ЗА НАЧИНА И РЕДА ЗА ОЦЕНКА НА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ И НА ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНОТО ДРУЖЕСТВО, НА СТОЙНОСТТА НА НЕТНИТЕ АКТИВИ НА ФОНДА, ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ОБЯВЯВАНЕ НА СТОЙНОСТТА НА ЕДИН ДЯЛ И ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ВОДЕНЕТО НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ПАРТИДИ (ДВ, БР. 109 ОТ 2003 Г.)

ИЗДАДЕНА ОТ КОМИСИЯ ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР

Обн. ДВ. бр.32 от 18 Април 2006г.

§ 1. В чл. 2, т. 3 думите "към 18 ч. на" се заменят с "на фонда за".


§ 2. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. (1) Последваща оценка на акции и права, приети за търговия на регулиран пазар на ценни книжа, се извършва по среднопретеглената цена на сключените с тях сделки за предходния работен ден, обявена в борсовия бюлетин, ако обемът на сключените с тях сделки за деня е не по-малък от 1 на сто от обема на съответната емисия.

(2) Ако не може да се определи цена по реда на ал. 1, цената на акциите, съответно на правата, се определя като средноаритметична на най-високата цена "купува" от поръчките, които са активни към края на търговската сесия на фондовата борса за предходния работен ден, и среднопретеглената цена на сключените със съответните ценни книжа сделки за същия ден. Цената се определя по този ред само в случай, че има сключени сделки и подадени поръчки с цена "купува".

(3) В случай че за предходния работен ден няма сключени сделки с ценни книжа от съответната емисия, последващата оценка на акциите, съответно на правата, се извършва по най-високата цена "купува" от поръчките, активни към края на търговската сесия на фондовата борса за същия ден.

(4) При невъзможност да се приложат начините за оценка по ал. 1, 2 и 3 последващата оценка на акции се извършва по един от следните методи - метод на дисконтираните нетни парични потоци, метод на нетната балансова стойност на активите, метод на съотношението цена - печалба на дружества аналози. Избраният метод се записва в правилата по чл. 17 и се прилага последователно.

(5) При невъзможност да се приложат ал. 1, 2 и 3 последващата оценка на права се извършва по подходящ модел за оценка на права, посочен в правилата по чл. 17.

(6) Последваща оценка на акции или дялове, издадени от колективни инвестиционни схеми по реда на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, се извършва по последната определена и обявена цена на обратно изкупуване.

(7) В случаите, когато не е достигнат законово определеният минимален размер на нетната стойност на активите на договорен фонд, последващата оценка на издадените от него дялове се извършва по последната определена и обявена емисионна стойност на един дял, намалена с размера на предвидените в правилата на договорния фонд разходи по емитирането и по обратното изкупуване на един дял.

(8) В случаите на временно спиране на обратното изкупуване на ценните книжа по ал. 6 последващата им оценка се извършва или по последната определена и обявена цена на обратно изкупуване, или по справедлива стойност на една ценна книга, определена по метода на нетната балансова стойност на активите съгласно последния вписан в публичния регистър на Комисията за финансов надзор счетоводен баланс на колективната инвестиционна схема - която от двете величини е изчислена по най-актуални данни за нетните активи на схемата."


§ 3. В чл. 7, ал. 5 думата "ипотечни" се заменя с "обезпечени корпоративни".


§ 4. Член 7а се изменя така:

"Чл. 7а. (1) Последваща оценка на ценни книжа по чл. 176, ал. 1, т. 10 от Кодекса за социално осигуряване се извършва по последна цена на сключена с тях сделка за предходния работен ден, обявена в електронна система за ценова информация за ценни книжа. Когато на съответния пазар се обявява нетна цена на облигации, последващата им оценка се извършва, като към тази цена се прибави дължимият лихвен купон към датата на извършване на оценката.

(2) Ако не може да се определи цена по реда на ал. 1, последващата оценка на ценните книжа се извършва по последна цена "купува" за предходния работен ден, обявена в електронна система за ценова информация на ценни книжа. Когато на съответния пазар се обявява нетна цена на облигации, последващата им оценка се извършва, като към тази цена се прибави дължимият лихвен купон към датата на извършване на оценката.

(3) При невъзможност да се приложат начините за оценка по ал. 1 и 2 се използва методът на съпоставими цени за ценни книжа със сходни условия за плащане и падеж или други общоприети методи, определени в правилата по чл. 17.

(4) Последваща оценка на ценни книжа по чл. 176, ал. 1, т. 11 и 12 от Кодекса за социално осигуряване се извършва по последна цена на сключена с тях сделка за предходния работен ден при затваряне на регулирания пазар, на който те се търгуват. Когато на съответния пазар се обявява нетна цена на облигации, последващата им оценка се извършва, като към тази цена се прибави дължимият лихвен купон към датата на извършване на оценката.

(5) Ако не може да се определи цена по реда на ал. 4, последващата оценка на ценните книжа се извършва по най-високата цена "купува", обявена за предходния работен ден при затваряне на регулирания пазар, на който тези ценни книжа се търгуват. Когато на съответния пазар се обявява нетна цена на облигации, последващата им оценка се извършва, като към тази цена се прибави дължимият лихвен купон към датата на извършване на оценката. В случай че и този ред не може да бъде приложен, последващата оценка на конкретния вид ценни книжа се извършва при съответното прилагане на чл. 6, ал. 4 и 5 или чл. 7, ал. 4.

(6) Последваща оценка на ценни книжа по чл. 176, ал. 1, т. 13 от Кодекса за социално осигуряване се извършва по последната определена и обявена цена на обратно изкупуване.

(7) В случаите на временно спиране на обратното изкупуване на ценните книжа по ал. 6 последващата им оценка се извършва или по последната определена и обявена цена на обратно изкупуване, или по справедлива стойност на една ценна книга, определена по метода на нетната балансова стойност на активите съгласно последния оповестен счетоводен баланс на колективната инвестиционна схема - която от двете величини е изчислена по най-актуални данни за нетните активи на схемата. Извън тези случаи, когато правилата на колективна инвестиционна схема предвиждат определени условия, при които не се осъществява обратно изкупуване на акции или дялове, последващата им оценка се извършва по последната определена и обявена нетна стойност на активите на една акция, съответно - на един дял."


§ 5. В чл. 7б се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) В случаите, когато борсова търговия не се провежда в работни за Република България дни поради обявена последна търговска сесия за годината, за последваща оценка за работните дни до края на годината на ценните книжа, приети за търговия на регулиран пазар, за които са налице условията по чл. 6, ал. 1 - 3, чл. 7, ал. 1 - 3 и чл. 7а, ал. 1, 2, 4 и 5 към деня на последната търговска сесия, се приема последващата оценка, валидна за деня, следващ деня на последната търговска сесия. При последваща оценка на облигации по реда на предходното изречение се отчита и натрупаната лихва за съответните дни."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Правилото по ал. 1 се прилага и в случаите, когато на регулиран пазар не се провежда търговска сесия поради неработен в съответната страна ден, който е работен в Република България."


§ 6. В чл. 10 ал. 1 се изменя така:

"(1) Оценката на инвестиционен имот по справедлива стойност се извършва към последния работен ден на месец юни и на месец декември всяка година. Когато след последната направена оценка настъпи промяна с повече от 10 на сто в индекса, който отразява изменението в цените на недвижимите имоти, посочен в правилата по чл. 17, на двадесетия работен ден след официалното публикуване на индекса се извършва нова оценка по справедлива стойност."


§ 7. В чл. 12, ал. 2 т. 3 се изменя така:

"3. начислените суми за изплащане на осигурени лица и пенсионери съгласно чл. 26, ал. 2, 4 и 5."


§ 8. В чл. 15, ал. 1 съюзът "и" се заменя със запетая и накрая се добавя "и правилата по чл. 17".


§ 9. Създава се чл. 21а:

"Чл. 21а. (1) Допусната грешка при определяне на нетната стойност на активите на фонд за допълнително пенсионно осигуряване, в резултат на която е завишена или занижена стойността на един дял на фонда с над 0,05 на сто, следва да се отстрани от пенсионноосигурителното дружество не по-късно от три работни дни от датата на установяването й.

(2) В десетдневен срок от датата на установяване на грешка по ал. 1 пенсионноосигурителното дружество е длъжно за своя сметка да възстанови на фонда за допълнително пенсионно осигуряване, съответно на осигурените лица, пенсионерите и техните наследници, разликата между всички дължими средства, изчислени по коригираната стойност на един дял, и изплатените средства.

(3) Начинът за корекции на допуснати грешки по ал. 1 се определя от заместник-председателя.

(4) Допуснатата грешка се обявява от пенсионноосигурителното дружество при съответното прилагане на чл. 22 в деня на отстраняването й по реда на ал. 1, като задължително се посочват датата, на която е извършена грешката, стойността на един дял преди корекцията и стойността на един дял след направената корекция."


§ 10. В чл. 23 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Пенсионноосигурителните дружества представят в комисията до 18 ч. на всеки работен ден справки за стойността на нетните активи към края на предходния работен ден и за стойността на един дял, валидна за текущия ден, на всеки управляван фонд за допълнително пенсионно осигуряване по образец, утвърден от заместник-председателя."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Заедно със справките по ал. 1 пенсионноосигурителните дружества представят:

1. изходните величини за изчисление на цената на новопридобита ценна книга, оценявана по един от методите по чл. 17, ал. 3, т. 3, и обосновка на избора на всяка величина;

2. официалния източник, от който дружеството ползва информация при извършване на оценката на всяка новопридобита ценна книга."

3. В ал. 3 накрая се добавя "или ползваните източници".


§ 11. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Броят на дяловете и частите от дялове, съответстващи на всяко плащане от индивидуалната партида по банков път или на всяко прехвърляне на средства в друг фонд, се определя, като сумата на дължимото плащане се раздели на стойността на един дял, валидна за деня, предхождащ деня на плащането или прехвърлянето. С така определения брой дялове и части от дялове се намалява броят дялове по партидата."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) При изплащане на средства по ал. 2 пенсионноосигурителното дружество подава до банката - попечител на фонда, нареждане за превод на средствата от индивидуалната партида по сметка на осигуреното лице в деня на издаване на разпореждането за изплащане."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) При еднократно изплащане на средства от партидата в брой броят дялове и части от дялове, с които се намалява броят дялове по индивидуалната партида, се определя към момента на издаване на разпореждането за изплащане, като сумата на дължимото плащане се раздели на стойността на един дял, валидна за работния ден, предхождащ деня на издаване на разпореждането."

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) При разсрочено изплащане на средства от индивидуалната партида и изплащане на пенсии в брой броят дялове и части от дялове, с които се намалява броят дялове по индивидуалната партида, се определя:

1. за първото плащане - към момента на издаване на разпореждането за изплащане, като сумата на дължимото плащане се раздели на стойността на един дял, валидна за работния ден, предхождащ деня на издаване на разпореждането за изплащане;

2. за всяко следващо плащане - към първия работен ден на месеца, през който то е дължимо, като сумата на плащането се раздели на стойността на един дял, валидна за последния работен ден на предходния месец."

5. Досегашната ал. 5 става ал. 6.


Заключителни разпоредби

§ 12. В 30-дневен срок от влизане в сила на тази наредба пенсионноосигурителните дружества привеждат правилата по чл. 17 в съответствие с разпоредбите й и ги представят за одобрение от заместник-председателя, ръководещ управление "Осигурителен надзор".


§ 13. Наредбата се издава на основание чл. 181 и чл. 234, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване и е приета с решение № 56-Н от 5.IV.2006 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките