Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 27 от 24.III

НАРЕДБА № 58 ОТ 9 МАЙ 2006 Г. ЗА БОРБА СРЕЩУ КАЛИФОРНИЙСКАТА ЩИТОНОСНА ВЪШКА (QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS COMST.)

 

НАРЕДБА № 58 ОТ 9 МАЙ 2006 Г. ЗА БОРБА СРЕЩУ КАЛИФОРНИЙСКАТА ЩИТОНОСНА ВЪШКА (QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS COMST.)

Издадена от министъра на земеделието и горите

Обн. ДВ. бр.46 от 6 Юни 2006г., отм. ДВ. бр.27 от 24 Март 2023г.

Отменена с параграф единствен, т. 3 от Наредба за отменяне на Наредба № 11 от 2001 г., Наредба № 19 от 2001 г., Наредба № 58 от 2006 г., Наредба № 38 от 2001 г., Наредба № 20 от 2001 г., Наредба № 17 от 2010 г., Наредба № 67 от 2006 г., Наредба № 11 от 2016 г. и Наредба № 68 от 2006 г. - ДВ, бр. 27 от 24 март 2023 г., в сила от 28.03.2023 г.


Чл. 1. С тази наредба се определят мерките за борба срещу калифорнийската щитоносна въшка (Quadraspidiotus perniciosus Comst.) с цел предотвратяване на нейното разпространение.


Чл. 2. При установяване на поява на калифорнийска щитоносна въшка генералният директор на Националната служба по растителна защита със заповед определя заразената зона и обозначава буферна зона за защита на околните райони.


Чл. 3. Производителите на растения и растителни продукти в заразените и в буферните зони са длъжни да провеждат борба срещу вредителя чрез третиране на растенията гостоприемници на калифорнийската щитоносна въшка за предотвратяване на разпространението й.


Чл. 4. Борбата срещу вредителя по чл. 3 обхваща:

1. унищожаване на всички заразени расте-ния в разсадника;

2. третиране на растящите в заразената зона, заразени или със съмнение за заразяване растения така, че растенията и получените от тях пресни плодове да са свободни от зараза, когато се придвижват;

3. всички вкоренени растения гостоприем-ници на калифорнийската щитоносна въшка, растящи в заразената зона, както и частите от тях, взети за размножаване, се засаждат в заразената зона или се изнасят извън нея само ако не са заразени и са били третирани по начин, гарантиращ, че евентуално намиращи се върху тях калифорнийски щитоносни въшки са унищожени.


Чл. 5. Фитосанитарните инспектори най-малко един път годишно извършват проверка на растенията гостоприемници в буферните зони за установяване на присъствие на калифорнийската щитоносна въшка.


Чл. 6. (1) Всяка партида растения (освен вкоренените в почвата) и пресни плодове, при които е установена зараза, се унищожават по реда на чл. 6, т. 3 от Закона за защита на растенията, а останалите растения и плодове от партидата се третират или преработват така, че намиращите се върху тях въшки да бъдат унищожени.

(2) Разпоредбите по ал. 1 не се прилагат за пресни плодове, на които се установят единични екземпляри от калифорнийската щитоносна въшка.


Чл. 7. Мерките за борба срещу калифорнийската щитоносна въшка и срещу нейното разпространение се прекратяват от фитосанитарните инспектори, когато бъде установено пълното унищожаване на вредителя.


Чл. 8. Забранява се притежаването и съхранението на екземпляри от калифорнийската щитоносна въшка.


Чл. 9. (1) Изключения от посочените по чл. 3, 4, чл. 6, ал. 1 и чл. 8 мерки се допускат с цел научни изследвания, тестови изпитвания и селекционна работа при условията и по реда, определени в Наредба № 1 от 2002 г. за условията, при които вредители, растения, растителни и други продукти се използват за научноизследователски цели и селекция (ДВ, бр. 8 от 2002 г.), въвеждаща в българското законодателство Директива на съвета № 95/44.

(2) В изключение от разпоредбите на чл. 4, т. 2 и на чл. 6, ал. 1 фитосанитарните инспектори могат да дадат писмено разрешение за незабавна преработка на заразените пресни плодове или тяхното придвижване в заразения район.

(3) Разрешенията по ал. 2 се издават, когато не нарушават разпоредбите за борба с калифорнийската щитоносна въшка и не създават риск от разпространение на вредителя.


Чл. 10. Генералният директор на Националната служба за растителна защита може да разпореди предприемане на допълнителни мерки за борба срещу калифорнийската щитоносна въшка или за предотвратяване на нейното разпространение в съответствие с разпоредбите на Наредба № 1 от 1998 г. за фитосанитарен контрол (ДВ, бр. 82 от 1998 г.).


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Заразени растения или плодове" са растенията или плодовете, върху които се намира една или повече живи калифорнийски щитоносни въшки.

2. "Растения гостоприемници" са растенията от видовете Acer L., Cotoneaster Ehrh., Crataegus L., Cydonia Mill., Evonumus L., Fagus L., Juglans L., Ligustrum L., Malus Mill., Populus L., Prunus L., Pyrus L., Ribes L ., Rosa L ., Salix L., Sorbus L., Syringa L., Tilia L., Ulmus L., Vitis L.

3. "Разсадници" означава насажденията, в които се отглеждат растенията, предназначени за разсаждане, размножаване или разпространение като отделни вкоренени растения.


§ 2. Наредбата въвежда в българското законодателство Директива на съвета 69/466/ЕИО от 8 декември 1969 г. за контрол на въшки от типа Сан Хосе.


Заключителни разпоредби

§ 3. Тази наредба се издава на основание § 3 от Закона за защита на растенията (обн., ДВ., бр. 91 от 1997 г.; изм., бр. 90 от 1999 г., бр. 96 от 2001 г., бр. 18 от 2004 г., бр. 26, 30 и 31 от 2006 г.).


§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на Националната служба за растителна защита.


Промени настройката на бисквитките