Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 27 от 24.III

НАРЕДБА № 68 ОТ 16 МАЙ 2006 Г. ЗА ФИТОСАНИТАРНИ ПРОВЕРКИ НА ВНАСЯНИТЕ ОТ ТРЕТИ СТРАНИ РАСТЕНИЯ, РАСТИТЕЛНИ И ДРУГИ ПРОДУКТИ, ОСЪЩЕСТВЯВАНИ НА МЕСТА, РАЗЛИЧНИ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ

 

НАРЕДБА № 68 ОТ 16 МАЙ 2006 Г. ЗА ФИТОСАНИТАРНИ ПРОВЕРКИ НА ВНАСЯНИТЕ ОТ ТРЕТИ СТРАНИ РАСТЕНИЯ, РАСТИТЕЛНИ И ДРУГИ ПРОДУКТИ, ОСЪЩЕСТВЯВАНИ НА МЕСТА, РАЗЛИЧНИ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ

В сила от 01.09.2006 г.
Издадена от министъра на земеделието и горите

Обн. ДВ. бр.47 от 9 Юни 2006г., отм. ДВ. бр.27 от 24 Март 2023г.

Отменена с параграф единствен, т. 9 от Наредба за отменяне на Наредба № 11 от 2001 г., Наредба № 19 от 2001 г., Наредба № 58 от 2006 г., Наредба № 38 от 2001 г., Наредба № 20 от 2001 г., Наредба № 17 от 2010 г., Наредба № 67 от 2006 г., Наредба № 11 от 2016 г. и Наредба № 68 от 2006 г. - ДВ, бр. 27 от 24 март 2023 г., в сила от 28.03.2023 г.

Чл. 1. С тази наредба се уреждат редът и условията за фитосанитарни проверки за идентичност и за растително здраве на растения, растителни и други продукти, описани в приложение № 5, част Б от Наредба № 1 за фитосанитарен контрол (обн., ДВ, бр. 82 от 1998 г.; изм., ДВ, бр. 91 от 1999 г., бр. 8 от 2002 г., бр. 28 от 2003 г. и бр. 7 от 2006 г.), въвеждаща Директива 2000/29/ЕС, които се извършват на места, различни от местата на въвеждане в Европейската общност, и се осъществяват:

1. в най-близкия склад до ГКПП на въвеждане;

2. в помещения на официалните компетентни органи на страната, в която се извършва проверката;

3. в помещения на вносителя или на крайния получател.


Чл. 2. (1) Фитосанитарните проверки по чл. 1 се извършват на основание:

1. (В сила от 01.01.2007 г.) подписано споразумение между Националната служба за растителна защита (НСРЗ) и официалните компетентни органи на държавата членка;

2. подписано споразумение между НСРЗ и Агенция "Митници";

3. одобрение на място за извършване на проверки, издадено от Районната служба за растителна защита (РСРЗ) на вносител, краен получател или собственик на мястото за проверка.

(2) Забранява се промяна в мястото за проверка без разрешение на РСРЗ.


Чл. 3. Опаковката на пратката с растения, растителни и други продукти, която се транспортира до одобреното място за проверка и транспортното средство, трябва да отговарят на следните условия:

1. да бъдат затворени и запечатани по начин, който осигурява неразпространение на вредители при транспортиране и запазване идентичността на пратката, освен при преценка на инспекторите на НСРЗ, че пратката не може да причини разпространение на вредители;

2. да се съпровождат с растителноздравен документ за движение съгласно приложението и фитосанитарен сертификат по Наредба № 1 за фитосанитарен контрол, въвеждаща чл. 13, пар. 1 от Директива 2000/29/ЕС.


Чл. 4. (1) Растителноздравният документ се попълва печатно или ръкописно с четливи главни букви на официален език на Европейската общност съгласно споразумение между НСРЗ и Агенция "Митници", НСРЗ и официалните компетентни органи на държавата членка по въвеждане, НСРЗ и държавата членка по местоназначение.

(2) Документът се попълва и подписва от вносителя на пратката под контрола на фитосанитарен инспектор.


Чл. 5. Пратка с растения, растителни и други продукти се съхранява на одобреното място за проверка, изолирано от други партиди, както и от партиди, заразени или със съмнение за зараза от вредители.


Чл. 6. (1) Лицата по чл. 2, ал. 1, т. 3 подават заявление за одобрение до директора на РСРЗ по местонахождение на обекта на заявление.

(2) Заявлението се придружава от техническо досие за пригодността на обекта на заявлението, информация за продуктите, които ще се внасят, мястото, на което ще бъдат съхранявани до получаване на резултатите от проверката, способите за изолиране по чл. 5 и доказателства, че получателят е лице със статут "одобрен получател", отговарящо на условията, заложени в чл. 406 от Регламент на Комисията № 2454/93, изменен от Регламент на Комисията № 2286/2003, или че обектът на заявление е одобрен по реда на чл. 497 на Регламента.


Чл. 7. (1) Когато представените документи са нередовни, на заявителя се изпраща съобщение да отстрани нередовностите в тридневен срок от получаване на съобщението.

(2) Ако в срока по ал. 1 нередовностите не бъдат отстранени, заявлението се оставя без разглеждане.


Чл. 8. (1) В петдневен срок от подаване на заявлението или от отстраняване на нередностите се извършва проверка на обекта на заявлението.

(2) Директорът на РСРЗ по местонахождение на обекта на заявление със заповед определя длъжностно лице за извършване на проверката на обекта.

(3) Длъжностното лице има право на достъп до обекта и право да изисква необходимата информация с цел установяване на пригодността за извършване на проверки в обекта на заявление, който трябва да отговаря на минималните изисквания съгласно Наредба № 1 за фитосанитарен контрол, въвеждаща т. 3б и 3в от приложението на Директива на Комисията 98/22/ЕС.

(4) Извършването на проверката се удостоверява с протокол, който се подписва от длъжностното лице и заявителя или упълномощено от него лице.

(5) Длъжностното лице изпраща доклад за резултатите от проверката до директора на съответната РСРЗ в деня, следващ този на извършването й.

(6) В 3-дневен срок от получаване на доклада по ал. 5 директорът на съответната РСРЗ със заповед одобрява или отказва одобрение.

(7) Копие от заповедта се изпраща до генералния директор на НСРЗ.


Чл. 9. Националната служба за растителна защита поддържа актуален списък на одобрените места за проверки и при поискване го предоставя на разположение на Европейската комисия и на държавите - членки на Европейския съюз.


Чл. 10. (1) Директорът на съответната РСРЗ отнема със заповед одобрението, когато:

1. установи нарушения по чл. 3 и 5;

2. получателят загуби статута "одобрен получател" по Регламент на Комисията № 2454/93, изменен от Регламент на Комисията № 2286/2003, или обектът на заявление загуби одобрението, получено по реда на чл. 497 на Регламента;

3. мястото за извършване на проверка престане да отговаря на минималните изисквания по чл. 8, ал. 3.

(2) (В сила от 01.01.2007 г.) Националната служба за растителна защита уведомява Европейската комисия и засегнатите държави-членки за констатирани нарушения по ал. 1.


Чл. 11. (1) Вносител на пратка, обект на проверка на одобрено място за извършването й, е длъжен да изпълнява задълженията си съгласно Наредба № 1 за фитосанитарен контрол, въвеждаща Директива на Комисията 92/90/ЕЕС, както и да уведоми предварително съответната РСРЗ за предстоящото въвеждане.

(2) Уведомлението по ал. 1 съдържа:

1. наименование и адрес на одобреното място за проверка;

2. дата и час на пристигане на пратката на одобреното място за проверка;

3. индивидуален сериен номер на растителноздравния документ за движение;

4. дата и място на съставяне на растителноздравния документ за движение;

5. трите имена, адрес и официален регистрационен номер на вносителя по Наредба № 1 за фитосанитарен контрол;

6. номер на фитосанитарен сертификат или на фитосанитарен сертификат за реекспорт или номер на друг фитосанитарен документ.

(3) Вносителят е длъжен незабавно да уведоми съответната РСРЗ за всяка промяна в обстоятелствата по ал. 2.


Чл. 12. (1) Фитосанитарните проверки, извършени на одобрено място за проверки, трябва да отговарят на минималните изисквания на Наредба № 1 за фитосанитарен контрол, въвеждаща т. 1, 2 и 3а от приложението на Директива 98/22/ЕС.

(2) (В сила от 01.01.2007 г.) Когато мястото на въвеждане на пратката в Европейската общност и одобреното място за проверка се намират на територията на различни държави членки, проверката се извършва на одобреното място по споразумение между НСРЗ и официалните компетентни органи на държавата - членка по местоназначение. Споразумението се посочва в растителноздравния документ за движение.

(3) Съответната РСРЗ удостоверява извършваната проверка на одобреното място с печат, подпис на длъжностно лице и дата в растителноздравния документ за движение. Резултатът от проверката се отбелязва в документа в клетката с надпис "Решение".

(4) Когато резултатът е "Освобождаване", пратката и растителноздравният документ за движение се представят на митническите органи за получаване на митническо направление. Растително здравният документ или копие от него се предава за съхранение на съответната РСРЗ за срок не по-малко от 1 година.

(5) Когато резултатът от фитосанитарната проверка води до задължение за връщане на пратката в изпращащата страна, тя остава под митнически надзор до реекспортирането й от общността.


Чл. 13. Сътрудничеството за изпълнение на правомощията и отговорностите по тази наредба между НСРЗ и Агенция "Митници" се урежда с инструкция за взаимодействие за повишаване ефективността на граничния контрол и за прилагане мерките за надзор на пазара, издадена от Генералния директор на НСРЗ и директора на Агенция "Митници".


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба "официални компетентни органи" са официалните организации по растителна защита на държавите - членки на Европейската общност, създадени по реда на чл. IV, т. 1 от Международната конвенция по растителна защита, митническите им органи, както и официалните органи по растителна защита, създадени на национално или регионално ниво в съответствие с конституцията и другите нормативни актове на държавите членки.


§ 2. Наредбата въвежда Директива на Комисията 2004/103/ЕС от 7 октомври 2004 г. относно проверки за идентичност и за растително здраве на растения, растителни продукти или други обекти, включени в част Б от приложение V на Директива на Съвета 2000/29/ЕС, които могат да се извършват на място, различно от мястото на въвеждане в общността, или на място в непосредствена близост и определяща условията, свързани с тези проверки.


Заключителни разпоредби

§ 3. Тази наредба се издава на основание § 3 от заключителните разпоредби на Закона за защита на растенията.


§ 4. Разпоредбите на чл. 2, ал. 1, т. 1, чл. 10, ал. 2 и чл. 12, ал. 2 влизат в сила от 1 януари 2007 г.


§ 5. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на Националната служба за растителна защита.


§ 6. Наредбата влиза в сила от 1 септември 2006 г.


Приложение към чл. 3, т. 2



ПРИЛОЖЕНИЕ
 
1. Растително-здравния документ за движение 2. Растително-здравен документ за движение
както е посочен в Чл. 1(3)(с) от Директива на № ...(1)
Комисията 2004/103/ЕС  
3. Идентификация на пратката (2) - Тази пратка съдържа продукция с фитосанитарно значение -
Растение, растителен продукт или друг обект (TARIC код): .........................................................................................................................................................................................................
Номер(а) за справка на задължителна фитосанитарна документация: ..................................................................................................................................................................................................
Страна на издаване: ..........................................................................................................................................................................................................................................
Дата на издаване: ...........................................................................................................................................................................................................................................
Отличителен знак(ци), номера, номер на опаковки, количество (тегло/единици): ......................................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................................................................................................
Номер(а) за справка на задължителна фитосанитарна документация: ..................................................................................................................................................................................................
 
4. Официален регистрационен номер на вносителя: ...............................................................................................................................................................................................................
Аз, долуподписаният вносител, с настоящото моля официалния компетентен орган да извърши проверки за идентичност ипроверки за растително здраве на гореспоменатите растения, растителни продукти и други обекти в одобреното място за проверка споменато по-долу и приемам да зачитам правилата и процедурите поставени от официалния компетентен орган.
Дата, име и подпис на вносителя: ...........................................................................................................................................................................................................................
 
5.1. Място на 5.2. Заверка от официалния компетентен орган при мястото на въвеждане (дата,
въвеждане: име, служебен печат и подпис):
 
..............................................................................................................................................................................................................
 
..............................................................................................................................................................................................................
6. Одобрено място(а) за проверка (3)  
  В (замяна А)
A-................................................................................................
......................................................................................................................................................
...................................................................................................
..............................................................................................................................................................
   
Растенията, растителните продукти и другите обекти са преместени на гореспоменатото място(места) за проверки в съответствие със споразумението сключено между (4)
...............................................................................................................................................................................................................................................................
 
Пратката не може да се мести в места различни от тези, които са описани горе освен, ако това не е официално одобрено.
0 7. Документни проверки 0 8. Проверки за идентичност 0 9. Проверки за растително здраве
     
Място/дата ................................................................
Място/дата .........................................................................
Място/дата ......................................................................................
     
Име ......................................................................
Име .................................................................................
Име ............................................................................................
     
Служебен печат/подпис: Служебен печат/подпис: Служебен печат/подпис:
10. Решение:
 
0 Освобождаване
Място/дата: ......................................................................................................................................................................................
 
Име: ...............................................................................................................................................................................................
  Сл. печат/подпис:
 
Отбележи номера на ЕС растителния паспорт (сериен или седмичен или партиден) където е необходимо: ...............................................................................
   
0 Официална мярка
 
  0 Отказ за влизане 0 Унищожаване
  0 Придвижване извън Общността 0 Карантинен период
  0 Премахване на заразена/нападната продукция 0 Необходима обработка
     
Забележка:......................................................................................................................................................................................................................................................
 

___________________

(*1) Направи справка с код/номер на страна.

(*2) Попълни в квадратчето или направи справка на информацията за фитосанитарен сертификат, който трябва да е приложен.

(*3) Направи справка "В" (Член 13в(2)(в) от Директива 2000/29/ЕС или на "Г" (Член 13в(2)(г) от Директива 2000/29/ЕС, въведена в българското законодателство с Наредба № 1 за фитосанитарен контрол).

(*4) Когато е необходимо, дай подробности за споразумение между официалните компетентни органи на държавите членки, краткосрочно споразумение или на основата на дългосрочно споразумение.


Промени настройката на бисквитките