Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 21.VII

НАРЕДБА № IЗ-1009 ОТ 4 ЮЛИ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОСТЪПВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

НАРЕДБА № IЗ-1009 ОТ 4 ЮЛИ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОСТЪПВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Издадена от Министерството на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.68 от 22 Август 2006г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.56 от 21 Юли 2009г., изм. ДВ. бр.70 от 1 Септември 2009г., отм. ДВ. бр.8 от 27 Януари 2012г.

Отменена с § 15 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № Із-9 от 9 януари 2012 г. за условията и реда за постъпване на държавна служба в Министерството на вътрешните работи - ДВ, бр. 8 от 27 януари 2011 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат изискванията, условията и редът за постъпване на държавна служба в МВР.


Раздел I.
Кандидати и изисквания към кандидатите за държавна служба в МВР

Чл. 2. (1) Постъпването на държавна служба в МВР се предхожда от конкурс.

(2) В конкурса за държавна служба в МВР на длъжности, за които се изисква задължително първоначално професионално обучение, могат да участват:

1. граждани и служители на МВР - лица, работещи по трудово правоотношение - кандидати за първоначално постъпване в категориите "Г" или "Е";

2. държавни служители от МВР, притежаващи категория "Е" или "Д" - кандидати за постъпване в категория "Г".

(3) Лицата, кандидатстващи за държавна служба в МВР на длъжности, за които не се изисква задължително първоначално професионално обучение, могат да постъпват и в по-високи от категориите "Г" или "Е".


Чл. 3. (1) До участие в конкурса за постъпване на държавна служба в МВР се допускат лица, които са пълнолетни, само с българско гражданство и отговарят на общите и специфичните изисквания за възраст, образование и професионална квалификация, психофизическа годност, както и на други условия, обявени в съответния конкурс за постъпване на държавна служба.

(2) Общите изисквания към кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР са:

1. (отм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)

2. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер независимо от реабилитацията или които не са освободени от наказателна отговорност за извършено умишлено престъпление от общ характер с налагане на административно наказание по чл. 78а от Наказателния кодекс;

3. (доп. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) да не са привлечени като обвиняеми за умишлено престъпление от общ характер или да не са подсъдими за такива престъпления.

(3) Специфичните изисквания към кандидатите за постъпване на държавна служба на длъжности, за които се изисква задължително първоначално професионално обучение, са:

1. да не са по-възрастни от 40 години към датата на обявяване на конкурса;

2. да притежават:

а) степен на висшето образование - за категория "Г";

б) средно образование - за категория "Е";

3. да са клинично здрави, да не страдат от психични заболявания и да са годни по медицински показатели за държавна служба в МВР.

(4) За постъпване на държавна служба в МВР на длъжности, за които не се изисква задължително първоначално професионално обучение, със заповедта за конкурса могат да се определят други специфични изисквания за възраст, образование, психо-физическа годност и професионална подготовка.

(5) Специфичното изискване за възраст по ал. 3 не се прилага за кандидатите - настоящи и бивши служители в МВР.

(6) (Доп. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Кандидатите удостоверяват обстоятелствата по предходните алинеи чрез представяне на съответните документи.


Чл. 4. Обстоятелствата по чл. 3, ал. 3, т. 3 се удостоверяват от експертнолекарска комисия при условията и по реда от Правилника за медицинската експертиза в МВР.


Раздел II.
Конкурсна процедура

Чл. 5. (1) Конкурсът за постъпване на държавна служба в МВР се провежда на етапи, както следва:

1. изследване на физическата годност;

2. изследване на интелектуалните способности и познания;

3. психологическо изследване;

4. заключително интервю.

(2) (Нова - ДВ, бр. 56 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.) Кандидатите за заемане на длъжности в специализираните административни дирекции преминават етапите по ал. 1, т. 2, 3 и 4.

(3) (Нова - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Кандидатите за заемане на длъжности в дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество", помощните звена към генералния комисар на МВР, звеното за вътрешен одит, звеното "Сигурност на информацията", Академията на МВР (без кандидатите за преподаватели по полицейска лична защита, физическа и стрелкова подготовка), Медицинския институт, научноизследователските и научно-приложните институти и аналогичните им звена в структурата на МВР преминават етапите по ал. 1, т. 2, 3 и 4.

(4) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Етапите на конкурса са с елиминаторен характер и се провеждат по специализирани методики и графици.

(5) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) При провеждане етапите на конкурса комисията по чл. 180, ал. 4 ЗМВР се подпомага от експертни групи от специалисти в областта на физическата култура и спорта, психологията и изследването на интелектуалните способности и познания.

(6) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Всеки етап приключва с обявяване на резултатите от него.


Чл. 6. (1) Прилагането на специализираните методики по чл. 5, ал. 2. включва дейности за:

1. изследване на кандидатите или измерване на техните постижения;

2. оценяване резултатите от изследването или измерването по точкова система.

(2) Точковите системи за оценка на резултатите от всеки конкурсен етап са с еднакви скали и равни максимални нива.


Чл. 7. След всеки конкурсен етап кандидатите се класират по бал и се обявяват етапните резултати и допуснатите до следващия етап. Конкурсната процедура приключва с обявяване на крайно класиране.


Раздел III.
Конкурсна комисия

Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Конкурсната комисия се определя за всеки конкурс със заповед на министъра на вътрешните работи или на оправомощен от него заместник-министър.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Съставът на конкурсната комисия за длъжности, за които се изисква първоначално професионално обучение, се предлага от генералния комисар на МВР.

(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Съставът на конкурсната комисия за длъжности, за които не се изисква първоначално професионално обучение, се предлага от директора на специализирана административна дирекция "Човешки ресурси" - МВР, след съгласуване с ръководителя на основната структура на МВР, за която е обявен конкурсът.

(4) Съставът на комисията включва председател, заместник-председател и членове.

(5) Председател на комисията може да бъде само държавен служител, притежаващ категория не по-ниска от "Б", а заместник-председател - не по-ниска от "В".

(6) В състава на комисията се включват държавни служители от:

1. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) основните структури на МВР, за които е обявен конкурсът;

2. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) специализирана административна дирекция "Човешки ресурси" - МВР;

3. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Института по психология - МВР - само в случаите, в които се извършва психологическо изследване на кандидатите;

4. (отм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)

(7) (Нова - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) В състава на комисията се включва и държавен служител от Центъра по бойна подготовка и спорт - МВР, когато конкурсът включва етап "изследване на физическата годност".

(8) (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Организацинно-техническото обезпечаване на конкурсната процедура се осигурява от технически секретариат.

(9) (Нова - ДВ, бр. 59 от 2007 г., предишна ал. 8, доп. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) При необходимост от провеждане на изпит за установяване нивото на специфични знания и умения на кандидатите конкурсната комисия може да привлича служители от специализираните административни дирекции и Академията на МВР, съгласувано със съответните директори и ректора на Академията на МВР.


Чл. 9. (1) Заседанията на комисията са редовни при присъствие на 2/3 от нейния списъчен състав.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Комисията взема решения с обикновено мнозинство от всички нейни членове, като при равенство на гласовете председателстващият има право на решаващ глас.

(3) За заседанията се води протокол, в който се отразяват дневният ред, дебатите и взетите решения. Протоколът се подписва от водещия го технически секретар и се заверява от председателстващия заседанието.


Чл. 10. Конкурсната комисия:

1. допуска кандидатите до участие в конкурсната процедура;

2. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) обявява на общодостъпно място списъците на допуснатите и недопуснатите кандидати, като посочва основанията за това;

3. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) определя местата и графици с основни и резервни дати за провеждане на етапите от конкурса;

4. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) определя състава на експертните групи от утвърдения от министъра на вътрешните работи списък на специалисти по физическа култура и спорт и психология и изследването на интелектуалните способности и познания;

5. определя ръководителите на експертните групи;

6. разпределя кандидатите за участие във всеки етап от конкурса съгласно местата и графиците по т. 3;

7. избира вариант на изпитен тест за проверка на интелектуалните способности и познания на кандидатите;

8. утвърждава резултатите от изследването или измерването и допуска кандидатите до следващия конкурсен етап;

9. обявява резултатите от всеки етап;

10. класира по бал кандидатите, успешно преминали всички етапи на конкурса, обявява крайното класиране и определя резерв от кандидати;

11. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) разпределя спечелилите конкурса кандидати по направления на дейност или длъжности в основна структура съгласно вакантните длъжности по реда на класирането;

12. (отм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)


Чл. 11. (1) Председателят на конкурсната комисия:

1. организира, контролира и ръководи цялостната й дейност;

2. свиква и води заседанията на комисията;

3. (доп. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) изпълнява други задачи, възложени му от министъра на вътрешните работи или оправомощен от него заместник-министър, във връзка с дейността на комисията.

(2) Заместник-председателят на конкурсната комисия изпълнява функциите по ал. 1 в отсъствието на председателя.


Чл. 12. Членовете на конкурсната комисия, определени за ръководители на експертни групи:

1. организират и ръководят провеждането на съответния конкурсен етап чрез прилагане на специализираната методика;

2. докладват пред комисията за дейността на експертната група и предлагат за утвърждаване резултатите от конкурсния етап.


Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) (1) Специалистите в експертните групи по чл. 10, т. 4:

1. подпомагат дейността на комисията при провеждане на конкурсната процедура;

2. извършват изследвания на кандидатите или измерване на техните постижения;

3. удостоверяват с подписа си в съставен за целта протокол направените изследвания и измервания;

4. присъстват на заседанията на комисията по покана на председателстващия без право на глас.

(2) По време на участие в дейността на експертната група специалистите по ал. 1 не изпълняват други служебни задължения.


Глава втора.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРС ЗА ПОСТЪПВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В МВР

Раздел I.
Обявяване и публикуване на конкурса

Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Обявяването на конкурса се предхожда от проучване потребностите от човешки ресурси на основните структури на МВР по чл. 9 ЗМВР.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Основните структури анализират потребностите от човешки ресурси на базата на оперативната обстановка и политиката за управление на човешки ресурси и изпращат мотивирани предложения до дирекция "Човешки ресурси" - МВР, относно наличния брой вакантни длъжности, за които да бъде обявен конкурс.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Специализирана административна дирекция "Човешки ресурси" - МВР обобщава предложенията и представя на министъра на вътрешните работи проект на заповед за обявяване на конкурса.


Чл. 15. (1) В заповедта по чл. 14, ал. 3 се определят:

1. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) броят на вакантните места, разпределени по категории, направления на дейност в основните структури и административно-териториални области - при конкурс за длъжности, които изискват първоначално професионално обучение;

2. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) броят на вакантните длъжности, разпределени по категории и структури - при конкурс за длъжности, които не изискват първоначално професионално обучение;

3. общите и специфичните изисквания към кандидатите, както и условията за участие в конкурса;

4. необходимите документи за участие в конкурса и срокът за подаването им;

5. звената "Човешки ресурси", в които да се подават документите за участие в конкурса;

6. конкурсните етапи и срокът за провеждане на конкурсната процедура.

(2) Към заповедта се прилагат нормативите за проверка на физическата годност и тематичния обхват на теста за оценка на интелектуалните способности и познания.


Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Обявлението на конкурса се извършва по реда на чл. 180, ал. 3 ЗМВР.


Раздел II.
Видове документи, ред за подаване и проучване

Чл. 17. (1) За участие в конкурса всеки кандидат подава заявление по образец, попълва анкетна карта и представя следните документи:

1. лична карта;

2. диплома (нотариално заверено копие) за завършено средно или висше образование (при издадена диплома от чуждестранно учебно заведение - удостоверение за признато образование);

3. декларация, че кандидатът притежава само българско гражданство;

4. (отм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)

5. свидетелство за съдимост за работа в МВР;

6. (доп. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) удостоверяващ документ, че не е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер или не е подсъдим за такова престъпление;

7. декларация по чл. 4, ал. 1, т. 2 от Закона за защита на личните данни;

8. съгласие за проучване по Закона за защита на класифицираната информация, ако такова е необходимо с оглед на изискванията за заемане на длъжността, за която кандидатства;

9. други документи съобразно специфичните изисквания за конкурса.

(2) Не се приемат документи, подадени след определения в заповедта за конкурса срок.


Чл. 18. В заявлението по чл. 17, ал. 1 кандидатът посочва:

1. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) категорията, структурата и административно-териториалната област, за която кандидатства - при конкурс по чл. 15, ал. 1, т. 1;

2. категорията и длъжността, за която кандидатства - при конкурс по чл. 15, ал. 1, т. 2.


Чл. 19. Звената "Човешки ресурси" по чл. 15, ал. 1, т. 5:

1. приемат, проверяват редовността на документите по чл. 17 и след регистрация ги комплектуват и съхраняват в дело на кандидата;

2. предоставят на кандидата образци за заявление, анкетна карта, медицинско свидетелство и документите по чл. 17, ал. 1, т. 3, 7 и 8;

3. издават писмо-направление, с което изпращат кандидата за медицинско освидетелстване от компетентната експертнолекарска комисия;

4. въвеждат данните за кандидата в автоматизираната информационна система за управление на човешките ресурси и откриват процедура за проучване на кандидата;

5. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) изпращат до специализирана административна дирекция "Човешки ресурси" - МВР, и до основната структура, за която е обявен конкурсът, обобщена справка за набраните кандидати;

6. приключват делата по т. 1 при прекратяване на конкурсната процедура за съответния кандидат;

7. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) изпращат до комисията делата по т. 1 на допуснатите кандидати преди началото на етапа "Заключително интервю".


Чл. 20. (1) В срока за подаване на документи по конкурса кандидатът се явява пред компетентната експертнолекарска комисия за удостоверяване годността му по медицински показатели за държавна служба в МВР.

(2) В същия срок експертнолекарската комисия изпраща по служебен път до звеното "Човешки ресурси" по чл. 15, ал. 1, т. 5 медицинското свидетелство на кандидата.


Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) След изтичане на срока за подаване на документи по конкурса органът по чл. 8, ал. 2 и 3 предлага на министъра на вътрешните работи или на оправомощения от него заместник-министър проект на заповед, с която се определят:

1. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) съставът на конкурсната комисия по чл. 180, ал. 4 ЗМВР;

2. областните конкурсни центрове и териториалната им компетентност;

3. сроковете за провеждане на всеки етап от конкурсната процедура;

4. ръководителите и съставът на експертните групи за провеждане етапите на конкурса и териториалната им компетентност;

5. съставът на техническия секретариат.


Раздел III.
Провеждане на конкурсните етапи

Изследване на физическата годност

Чл. 22. (1) (Предишен текст на чл. 22 - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) На етапа "Изследване на физическата годност" се оценява и установява физическата годност на кандидата за постъпване на държавна служба в МВР.

(2) (Нова - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Не се установява физическата годност на кандидати за длъжност "разследващ полицай".


Чл. 23. Кандидатът се явява по график на предварително оборудвано за целта място пред експертна група за оценка на физическата годност по специализирана методика.


Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Експертната група оценява физическата годност на кандидата и вписва резултатите в протокол по образец, определен в методиката.


Чл. 25. Ръководителят на експертната група за оценка на физическата годност представя резултатите пред конкурсната комисия за утвърждаване.


Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г.) Комисията утвърждава и обявява резултатите от етапа "Изследване на физическата годност" и допуснатите до участие в следващия конкурсен етап кандидати.


Изследване на интелектуалните способности и познания

Чл. 27. На етапа "Изследване на интелектуалните способности и познания" кандидатът се явява по график в областен конкурсен център пред експертна група на писмен тест за проверка и оценка на интелектуалните способности и познания.


Чл. 28. Писменият тест се разработва и провежда по специализирана методика.


Чл. 29. Експертната група за изследване на интелектуалните способности и познания:

1. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) вписва индивидуалните резултати от теста за изследване на интелектуалните способности и познания в карта за оценка по образец, определен в методиката;

2. обобщава резултатите от индивидуалните карти за оценка в протокол по образец, определен в методиката.


Чл. 30. Ръководителят на експертната група за оценка на интелектуалните способности и познания представя резултатите пред конкурсната комисия за утвърждаване.


Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г.) Комисията утвърждава и обявява резултатите от етапа "Изследване на интелектуалните способности и познания", класира кандидатите по бал, образуван по реда на ал. 2, и ги допуска до участие в следващия конкурсен етап.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г.) Балът се образува като математически сбор от оценката на резултатите от етап "Изследване на физическата годност" и оценката на резултатите от етап "Изследване на интелектуалните способности и познания.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Броят на допуснатите до следващия конкурсен етап кандидати за съответната административно-териториална област или структура е равен на обявените вакантни места или длъжности за съответната административно-териториална област или структура, умножени по коефициент 2,5.


Психологическо изследване

Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) На етапа "Психологическо изследване" кандидатът се явява по график в областен конкурсен център пред експертна група от психолози за оценка на личностните качества, социалните и комуникативните умения и интегритета на кандидата за заемане на длъжността, за която кандидатства в МВР.


Чл. 33. Психологическото изследване се организира и провежда по специализирана методика.


Чл. 34. Експертната група за психологическо изследване:

1. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) изследва кандидата и вписва резултатите от изследването в карта за оценка по образец, определен в методиката;

2. обобщава индивидуалните резултати в протокол по образец, определен в методиката.


Чл. 35. Ръководителят на експертната група за психологическо изследване представя резултатите пред конкурсната комисия за утвърждаване.


Чл. 36. (1) Комисията утвърждава и обявява резултатите, класира кандидатите по бал и ги допуска до участие в следващия конкурсен етап.

(2) Кандидати, оценени като психологически непригодни за държавна служба в МВР, не се допускат до участие в следващия етап на конкурса.

(3) Балът се образува като математически сбор от бала по чл. 31, ал. 2 и оценката на резултатите от психологическото изследване на кандидата.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Броят на допуснатите до следващия конкурсен етап кандидати за съответната административно-териториална област или структура е равен на обявените вакантни места или длъжности за съответната административно-териториална област или структура, умножени по коефициент 1,5.


Заключително интервю

Чл. 37. На етапа "Заключително интервю" кандидатът се явява по график в областен конкурсен център пред конкурсната комисия за оценка на мотивацията, професионалнозначимите личностни качества, познания и способности.


Чл. 38. (1) Заключителното интервю се организира и провежда по специализирана методика, в която се определя елиминаторен праг.

(2) Кандидатите, които не са преминали елиминаторния праг на етапа "Заключително интервю", отпадат от участие в конкурса.


Чл. 39. Интервюиращите регистрират резултатите на кандидата в карта за оценка по образец, определен в методиката.


Чл. 40. Комисията обявява резултатите и извършва крайното класиране на кандидатите, преминали елиминаторния праг на етапа "Заключително интервю".


Раздел IV.
Крайно класиране и разпределяне

Крайно класиране

Чл. 41. (1) Крайното класиране се извършва по административно-териториални области или длъжности чрез подреждането на кандидатите според желанието им по бал в низходящ ред.

(2) Балът се образува като математически сбор от бала по чл. 36, ал. 3 и оценката на резултата от заключителното интервю на кандидата, преминал елиминаторния праг по чл. 38, ал. 1.


Разпределяне на кандидатите за длъжности, за които се изисква първоначално професионално обучение

Чл. 42. (1) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Кандидатът се явява по график пред конкурсната комисия по реда на крайното класиране и избира направление на дейност в основната структура с компетентност на територията на административно-териториалната област, за която е класиран.

(2) Изборът е окончателен и за резултатите от него се съставя протокол, който се подписва от кандидата и от комисията.

(3) Процедурата по разпределяне на кандидатите по направления на дейност приключва след попълването на всички вакантни места или разпределянето на всички класирани кандидати.

(4) По реда на ал. 1 на останалите незаети места се разпределят кандидатите от резерва по чл. 10, т. 10.


Разпределяне на кандидатите за длъжности, за които не се изисква първоначално професионално обучение

Чл. 43. (1) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Кандидатът се явява пред конкурсната комисия по пореден номер от крайното класиране и избира конкретна структура за изпълнение на държавната служба на длъжността, за която е класиран.

(2) Изборът е окончателен и за резултатите от него се съставя протокол, който се подписва от кандидата и комисията.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Процедурата по разпределяне на кандидатите по структури приключва след изчерпването на всички вакантни длъжности от щата им или разпределянето на всички класирани кандидати.

(4) (Нова - ДВ, бр. 59 от 2007 г.) По реда на ал. 1 на останалите незаети длъжности се разпределят кандидатите от резерва по чл. 10, т. 10.


Раздел V.
Обявяване и обжалване на резултатите от етапите на конкурса и крайното класиране

Чл. 44. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Резултатите от отделните етапи на конкурса и крайното класиране се обявяват в областните конкурсни центрове или по друг начин, на подходящи достъпни места.


Чл. 45. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) (1) Конкурсната комисия изготвя списъци на допуснатите и недопуснатите кандидати в конкурса, които се обявяват в областните конкурсни центрове или по друг начин, на подходящи достъпни места.

(2) Недопускането до участие в конкурса подлежи на административен контрол пред министъра на вътрешните работи или оправомощен от него заместник-министър в тридневен срок от обявяването на списъка. Министърът на вътрешните работи или оправомощеният от него заместник-министър се произнася в тридневен срок. Жалбата не спира конкурсната процедура. Решението на органа по назначаването не подлежи на съдебен контрол.


Глава трета.
ПОСТЪПВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА И ПЪРВОНАЧАЛНО ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ

Раздел I.
Назначаване на стажанти

Чл. 46. (1) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) По предложение на председателя на конкурсната комисия, утвърдено от генералния комисар на МВР, спечелилите конкурса кандидати за длъжности, за които се изисква задължително първоначално професионално обучение, се назначават за стажанти и се изпращат на курс за първоначално професионално обучение.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) На спечелилите конкурса кандидати за длъжности, за които не се изисква първоначално професионално обучение, по предложение на председателя на конкурсната комисия, утвърдено от генералния комисар на МВР, се присъжда категория и се назначават на държавна служба в МВР.


Раздел II.
Първоначално професионално обучение на стажантите

Чл. 47. Първоначалното професионално обучение на стажантите се организира и провежда в базов и специализационен етап.


Чл. 48. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Обучаващите структури на МВР класират в списък по низходящ ред според резултатите от обучението им стажантите, успешно завършили първоначалното си професионално обучение.


Раздел III.
Разпределяне на стажантите за назначаване на длъжности, изискващи първоначално професионално обучение

Чл. 49. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Стажантите, успешно завършили първоначалното си професионално обучение, подлежат на разпределяне за назначаване на длъжности от професионалното направление и щата на основната структура с компетентност на територията на административно-териториалната област, за които са спечелили конкурса.


Чл. 50. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Разпределянето по чл. 49 се извършва според резултатите от обучението от комисия, определена със заповед на генералния комисар на МВР по предложение на директора на специализирана административна дирекция "Човешки ресурси".

(2) Съставът на комисията включва:

1. председател - служител на МВР, притежаващ категория не по-ниска от "Б";

2. членове - служители от:

а) (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) основните структури на МВР, за които е обявен конкурсът;

б) (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) провелите първоначалното професионално обучение структури на МВР;

в) дирекция "Човешки ресурси" - МВР.


Чл. 51. Ръководителят на обучаващото структурно звено, провело първоначалното професионално обучение, предоставя на комисията по чл. 50 списъка по чл. 48, а директорът на дирекция "Човешки ресурси" - МВР - списък на вакантните длъжности, за които е обявен конкурсът.


Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Стажантът се явява пред комисията по реда от списъка по чл. 48 и избира длъжност от професионалното направление и щата на основната структура с компетентност на територията на административно-териториалната област, за които е спечелил конкурса.


Чл. 53. Изборът е окончателен и за резултатите от него се съставя протокол, който се подписва от стажанта и комисията.


Раздел IV.
Разпределяне на курсантите за постъпване на държавна служба

Чл. 54. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.) (1) След дипломирането им курсантите, завършили висшето си образование в АМВР в редовна форма на обучение, се разпределят централизирано от комисия, определена със заповед на генералния комисар на МВР по предложение на директора на САД "Човешки ресурси".

(2) Централизираното разпределение по ал. 1 се извършва според резултатите от обучението и вакантните длъжности от щатовете на структурите на МВР, за които е извършен приемът в АМВР.


Чл. 55. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.) Съставът на комисията по чл. 54, ал. 1 включва:

1. председател - служител на МВР, притежаващ категория не по-ниска от "Б";

2. членове - служители от:

а) основните структури на МВР, за които е извършен приемът в АМВР;

б) Академията на МВР;

в) САД "Човешки ресурси" - МВР.


Чл. 56. (Отм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г., нов - ДВ, бр. 70 от 2009 г.) Ректорът на АМВР предоставя на комисията по чл. 54, ал. 1 списък на завършилите професионалното си образование курсанти, класирани в низходящ ред по резултатите от обучението им, а директорът на САД "Човешки ресурси" - МВР - списък на вакантните длъжности от щата на основните структури на МВР, за които е извършен приемът в АМВР.


Чл. 57. (Отм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г., нов - ДВ, бр. 70 от 2009 г.) Курсантът се явява пред комисията по реда от класирането по резултати от обучението и избира длъжност за назначаване на държавна служба в МВР.


Чл. 58. (Отм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г., нов - ДВ, бр. 70 от 2009 г.) Изборът е окончателен и за резултатите от него се съставя протокол, който се подписва от курсанта и комисията.


Раздел V.
Присъждане на категория на стажантите и курсантите и назначаване на длъжност

Чл. 59. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г, изм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.) По предложение на генералния комисар на МВР министърът на вътрешните работи присъжда:

1. категория "Г" на:

а) курсантите, придобили висше образование в редовна форма на обучение;

б) стажантите - специализанти, завършили курса за първоначално професионално обучение;

2. категория "Е" на стажантите - обучаеми, завършили курса за първоначално професионално обучение.


Чл. 60. (1) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Стажантите, придобили категория по реда на чл. 59, се назначават от компетентния орган в структурата и длъжността, избрани по реда на чл. 52.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Курсантите, придобили категория по реда на чл. 59, се назначават от министъра на вътрешните работи на длъжността в структурата на МВР, избрана по реда на чл. 57.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Списъкът на длъжностите, за които не се изисква първоначално професионално обучение по чл. 196, ал. 2 ЗМВР, се изготвя от специализирана административна дирекция "Човешки ресурси" - МВР, по предложение на ръководителите на основните структури на МВР. Изменения и допълнения в списъка се правят по предложения на ръководителите на основните структури на МВР.


§ 2. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Списъкът по чл. 10, т. 4 на специалистите в областта на физическата култура и спорта, психологията и изследването на интелектуалните способности и познания се изготвя и актуализира от специализирана административна дирекция "Човешки ресурси" - МВР, по предложение на ръководителите на основни структури на МВР и включва държавни служители, притежаващи категория не по-ниска от "Д".


§ 3. Справката по чл. 19, т. 5 обобщава данните за всички разкрити дела на кандидати от съответното звено "Човешки ресурси" чрез поименното изброяване на кандидатите, административно-териториалната област, за която кандидатстват, информация за комплектността на подадените от кандидатите документи и заключението от медицинската експертиза.


§ 4. В областния конкурсен център се провежда конкурсът, обявен за една или повече административно-териториални области.


§ 5. Проучването на кандидата включва събиране, обработване и съхраняване на лични данни за кандидата по смисъла на Закона за защита на личните данни. Проучването приключва не по-късно от 14 дни преди началото на етапа "Заключително интервю".


§ 6. Срокът по § 5 се прилага и по отношение процедурата по проучване за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на кандидатите за държавна служба на длъжности, за които не се изисква първоначално професионално обучение.


§ 7. Проучването за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на стажантите приключва до първия практически модул от базовия етап на първоначалното професионално обучение.


§ 8. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Със заповедта за конкурс за първоначално постъпване на държавна служба в категория "Г" от вакантните места или длъжности за съответната административно-териториална област или структура могат да бъдат определяни места или длъжности и специфични условия за провеждане на конкурсна процедура с държавни служители от МВР - притежаващи категория "Е" или "Д", и служители на МВР - лица, работещи по трудово правоотношение, които са придобили професионално образование във висши училища в страната и в чужбина, както и Академията на МВР в различна от редовна форма на обучение.


§ 9. Държавните служители от МВР - кандидати по § 8, посочват в заявлението по чл. 17, ал. 1 желанието си да участват с резултатите от професионалната подготовка без откъсване от работата за предходната учебна година в класирането за етапа:

1. "Изследване на физическата годност" - с резултатите от подготовката по чл. 185, т. 2 ППЗМВР;

2. "Изследване на интелектуалните способности и познания" - с резултатите от подготовката по чл. 185, т. 1 ППЗМВР.


§ 10. Държавните служители от МВР - притежаващи категория "Е" или "Д", и служителите на МВР - лица, работещи по трудово правоотношение, които са придобили професионално образование в Академията на МВР в различна от редовна форма на обучение, както и бивши служители от МВР, притежаващи необходимата професионална квалификация и спечелили конкурса по § 9, постъпват на държавна служба по реда на чл. 46, ал. 2.


§ 11. Специализираните методики по смисъла на чл. 5, ал. 2 са:

1. Специализирана методика за изследване на физическата годност на кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР - приложение № 1;

2. Специализирана методика за изследване на интелектуалните способности и познания на кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР - приложение № 2;

3. Специализирана методика за психологическо изследване на кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР - приложение № 3;

4. Специализирана методика за провеждане на заключително интервю с кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР - приложение № 4.


§ 12. (Доп. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Техническият секретариат води и съхранява документацията на конкурсната комисия чрез системата за документооборот на специализирана административна дирекция "Човешки ресурси" - МВР.


§ 13. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Резервът от кандидати по смисъла на чл. 10, т. 10 се формира при крайното класиране и включва класираните по бал след последното място, съответстващо на броя на обявените вакантни места за административно-териториалната област или вакантните длъжности от щата на структурите. Резервът от кандидати може да се използва и за попълване на овакантени щатни бройки в съответните структури след обявяване на конкурса.


§ 14. След постъпването на държавна служба личните данни за кандидата от делото по чл. 19, т. 1 се прехвърлят за съхраняване по смисъла на чл. 25, ал. 2 ЗЗЛД в личното кадрово дело по чл. 173, ал. 1 ППЗМВР. Личните данни на непостъпилите на държавна служба кандидати се съхраняват при условията и по реда на чл. 25, ал. 3 ЗЗЛД.


§ 15. Резултатите от обучението по смисъла на чл. 50, ал. 1 и чл. 57 са математически сбор от оценките на изпълнението на задълженията на обучаемия в областта на учебната дейност - положени изпити и практически стажове, и спазването на дисциплинарния ред в МВР и учебното заведение.


§ 16. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Системата за оценка на резултатите от обучението се разработва и актуализира от Академията на МВР, съгласува се с основните структури на МВР и по предложение на генералния комисар на МВР се утвърждава със заповед на министъра на вътрешните работи.


§ 17. (Отм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)


§ 18. Всички дейности по тази наредба се регистрират в автоматизирана информационна система за управление на човешките ресурси в МВР. До въвеждането в експлоатация на системата дейностите по наредбата се регистрират по действащия ред във вид, позволяващ електронна обработка.


§ 19. Кандидатите за държавна служба в МВР на длъжности с научни звания по Закона за научните степени и научните звания, успешно преминали конкурсните етапи по заповедта за обявяване на конкурса, продължават участието си в конкурсната процедура по Закона за научните степени и научните звания и правилника за прилагането му.


§ 20. По смисъла на тази наредба "административно-териториална област" е областта като административно-териториална единица на Република България по смисъла на Закона за административно-териториалното устройство на Република България.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 21. На кандидатите, утвърдени към датата на влизане на тази наредба в сила, по реда на МЗ № I-121 от 31.VII.2002 г. от кадровите комисии при структурните звена за длъжности, за които не се изисква първоначално професионално обучение, се присъжда категория и се назначават при щатна възможност на съответните длъжности.


§ 22. Кандидатите, утвърдени към датата на влизане на тази наредба в сила, по реда на МЗ № I-121 от 31.VII.2002 г. от кадровите комисии при структурните звена за длъжности, изискващи първоначално професионално обучение, се назначават при щатна възможност за държавни служители "стажанти" и се изпращат на първоначално професионално обучение.


§ 23. Кандидатите за дознатели в Национална служба "Полиция", успешно преминали етапа за проверка на интелектуалните способности по реда на МЗ № I-121 от 31.VII.2002 г. към датата на влизане в сила на тази наредба след проверка на правната им подготовка и психологическо изследване, се назначават при щатна възможност за държавни служители "стажанти" и се изпращат на първоначално професионално обучение.


§ 24. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Тази наредба се издава на основание чл. 21, т. 7 и 11, чл. 179, ал. 3 във връзка с ал. 1 и чл. 180, ал. 5 ЗМВР и чл. 192 ППЗМВР.


Приложение № 1 към § 11, т. 1


(Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)


Специализирана методика за изследване на физическата годност на кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР


1. Изследването на физическата годност се извършва чрез тестове, с които се оценява и установява моментното състояние на физическите качества на кандидатите за държавна служба в МВР.

2. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Тестовете са групирани в тестови батерии спрямо изискванията към кандидатите за постъпване на държавна служба в категориите "Г" или "Е" по направленията на дейност на основните структури.

3. Тестовите батерии са диференцирани по полов признак.

4. Резултатите от тестовете се оценяват по точкова система:

а) полученият резултат се трансформира в точки по скала с фиксирано максимално ниво;

б) максималният сбор за всяка една тестова батерия е 30 точки.

5. Класиране:

а) балът за класиране се образува от сумата от точките на отделните тестове;

б) класирането на кандидатите се извършва по низходящ ред на състезателния бал;

в) при получен равен бал между двама и повече кандидати се взима предвид резултатът от теста, измерващ двигателното качество "издръжливост".

6. Изследването на физическата годност на кандидатите се извършва по график, определен от конкурсната комисия.

7. Не се допуска повторно явяване на кандидата за изследване на физическата годност.

8. В случай, че важна причина възпрепятства явяването на кандидата на изследване на физическата годност на определената в графика дата, кандидатът може да подаде до ръководителя на експертната група най-късно до края на работното време в деня на провеждане на изследването заявление за определяне на друга дата за явяване, като задължително прилага официален документ, удостоверяващ възпрепятстващите обстоятелства.

9. Кандидатът се явява за изследване на физическата годност след представяне пред експертната комисия на лична карта или друг удостоверяващ самоличността му документ.

10. За участие в изследването кандидатът се явява в подходящ спортен екип.

11. Неявяването за изследване на физическата годност извън случаите по т. 8 се счита за доброволен отказ от участие в конкурсната процедура.

12. Експертната група за изследване физическата годност на кандидатите за държавна служба в МВР:

а) изготвя изпитните протоколи с основните данни за кандидатите (ЕГН; име, презиме и фамилия; категорията, за която кандидатства), датата на провеждане и свободни полета за резултатите от изследваните показатели;

б) осигурява спортните съоръжения и пособия и медицински надзор;

в) определя реда на провеждане на тестовете;

г) раздава на кандидатите тестова карта по образец;

д) инструктира кандидатите (демонстрация на тестовете, излагане на критериите за оценка, мерките за безопасност и начина за информиране за резултатите);

е) обработва резултатите и ги отразява в изпитния протокол;

ж) изготвя списък на кандидатите, в който ги подрежда по низходящ ред на състезателния бал;

з) разглежда заявленията по т. 8 и при основателност определя друга дата за явяване на кандидата за изследване на физическата му годност, като отразява това в изпитния протокол;

и) изготвя отчет за проведения конкурсен етап.

13. Изследването на физическата годност се извършва при унифицирани условия:

а) еднаква организация на провеждане;

б) еднаква технология на измерване;

в) пълна размерност на отчитането и записването.

14. Изследването на физическата годност се провежда на стадион с лекоатлетическа писта, като всяка тестова база е предварително оборудвана с материални пособия (измерителни уреди - хронометър, ролетка; маси за регистриране на резултатите; стойки; дюшеци и др.) и е обозначена. Организира се медицинският център.

15. На всяка тестова база има брояч и регистратор, а за беговите тестове - стартер, времеизмервател и регистратор.

16. Ред на провеждане:

а) информиране на кандидатите за реда и начина на провеждане на конкурсния етап;

б) разпределяне на кандидатите по тестови бази (в зависимост от числения състав);

в) демонстрация на тестовете;

г) разгряване (предоставя се възможност за подготовка на организма и избягване на риск от травми);

д) последователност на изпълнение (подреждането на тестовете да е съобразено с предшестващото натоварване, както и времето за отдих между тях, като тестът, измерващ качеството "издръжливост", се изпълнява последен);

е) при неправилно изпълнение на теста изпълнението на кандидата се спира и се дава възможност за повторен опит.

17. Измерените резултати са окончателни и в тях не могат да бъдат правени поправки освен такива, които са необходими за отстраняване на явни фактически грешки.


Тестове за изследване на физическата годност


I. Видове тестове и физически качества, изследвани чрез тях



Тест Изследвани
    качества
1. Скок на дължина от място с мах сила на долни
  на ръцете крайници
2. Сгъване и разгъване на ръцете сила на горни
  в опора крайници
3. Повдигане на трупа от тилен лег сила, гъвка-
  до седеж вост
4. Бягане в осморка бързина,
    координация
5. Гладко бягане 800 м издръжливост
6. Преодоляване на 60-метрова пъте- комплексни
  ка с препятствия  
7. Изкачване по пожарникарска комплексни
  стълба 7 м  
     


II. Описание на тестове

Тест № 1 - "Скок на дължина от място с мах на ръцете"

Тестът се изпълнява на хоризонтално, равно място.

Изходно положение: Кандидатът застава в стоеж зад маркер (линия). Краката са разтворени на ширината на раменете.

Изпълнение: Скок с двата крака едновременно от маркера (начертаната линия), без предварително подскачане. Разрешава се извършването на махови движения с ръцете.

Постижението се измерва с ролетка в посока на отскока с точност до 1 см.

Тестът се изпълнява два пъти. Записва се по-доброто постижение в сантиметри.

Тест № 2 - "Сгъване и разгъване на ръцете от опора"

Тестът се изпълнява на хоризонтално, равно място. На мястото, където е проекцията на гърдите на кандидата, се поставя подложка от материя, непозволяваща наранявания и с размери 10 см/10 см и височина до 5 см.

Изходно положение: Кандидатът застава в опора:

- тялото е изправено (раменни, тазобедрени, коленни и глезенни стави са в една линия) и запазва това положение при изпълнение на упражнението;

- ръце на ширината на раменете, като пръстите сочат напред.

Изпълнение: Ръцете се сгъват, докато гърдите докоснат поставената подложка. Следва разгъване до изходно положение. Упражнението е направено един път при едно сгъване и разгъване на ръцете.

Постижението се брои в цели числа.

Тестът се изпълнява еднократно.

Тест № 3 - "Повдигане на трупа от тилен лег до седеж"

Тестът се изпълнява на хоризонтално, равно място.

Изходно положение: Кандидатът заема положение тилен лег с ръце, сключени зад тила, като партньор му натиска краката към земята.

Изпълнение: Тялото се повдига до отвесно положение - седеж на 90 градуса спрямо земята. При връщане в изходно положение (тилен лег) гърбът трябва да опира земята. Упражнението е направено един път при едно повдигане и връщане в изходно положение.

Постижението се брои в цели числа.

Тестът се изпълнява еднократно.

Тест № 4 - "Бягане в осморка"

Тестът се изпълнява на хоризонтално, равно място. Маркира се старт/финал линия. Поставя се стойка, чийто център лежи върху линията. Втора стойка се поставя на разстояние 4 м, измерено в перпендикулярна посока до нейния център. Двете стойки са не по-ниски от 150 см.

Изходно положение: Упражнението се изпълнява от висок старт.

Изпълнение: При сигнал "старт" кандидатът минава от дясната страна на първата стойка, заобикаля втората от лявата страна и пресича старт/финалната линия от лявата страна на първата стойка. Това е един цикъл. Отчита се времето, за което се правят 4 пълни цикъла.

Времето за изпълнение се отчита с хронометър с точност до 0,1 сек. При бутане на стойка се начислява наказателно време от 0,2 сек.

Тестът се изпълнява еднократно.

Тест № 5 - "Гладко бягане 800 м"

Тестът се провежда на лекоатлетическата писта или по изключение на друго равно, хоризонтално място.

Изходно положение: Упражнението се изпълнява от висок старт.

Изпълнение: Кандидатът се стреми да премине разстоянието за възможно най-кратко време.

Времето за изпълнение се отчита с хронометър с точност до 1 сек. Времето за пробег на разстоянието се записва в минути.

Тестът се изпълнява еднократно.

Тест № 6 - "Преодоляване на 60-метрова пътека с препятствия"

Тестът се провежда на лекоатлетическата писта или по изключение на друго равно, хоризонтално място.

Изходно положение: Упражнението се изпълнява от висок старт.

Изпълнение: Кандидатът се стреми да премине разстоянието за възможно най-кратко време. Тестът включва:

1. пробягване на 20-метрово разстояние;

2. преодоляване на дървена стена с височина и широчина 2 м (за мъже) или дървена стена - стълба с 4 стъпала, висока 2 м и широка 1,20 (за жени);

3. пробягване на 15-метрово разстояние;

4. качване и придвижване по греда с дължина 11,60 м; гредата се състои от три части:

а) хоризонтална част, отстояща на 1,20 м от земята с дължина 8 м и повърхност за ходене 0,18 м;

б) две части, които се поставят под наклон от двете страни на хоризонталната част (дължина 2 м и повърхност за ходене 0,25 м);

5. пренасяне на разстояние от 10,40 м тежести (дъмпели) с тегло 10 кг за всяка ръка; тежестите се намират на 3 м от края на наклонената част на гредата.

Времето за изпълнение се отчита с хронометър с точност до 0,1 сек. Времето за преодоляване се записва в секунди.

Неправилното или лошо изпълнение на елемент от теста води до налагане на санкции и добавяне на наказателно време към времето за преодоляване:


Неправилното или Санкционни Наказателно
лошо изпълнение действия време
Падане при изкачването връщане и из- 2 сек
на гредата или в хоризон- пълнение на  
талната й част елемента  
  отначало  
Повторно падане при из- не се пред- допълни-
качването на гредата или приемат, кан- телни
в хоризонталната й част дидатът про- 5 сек
  дължава по  
  трасето  
Падане при слизането не се пред- 2 сек
от гредата приемат, кан-  
  дидатът про-  
  дължава по  
  трасето  
Пускане на тежестите прекратяване  
от ръце преди финалната изпълнението  
линия на теста  
Заобикаляне на стената - прекратяване  
препятствие или невъз- на участието  
можност да вдигне и за- в теста  
почне пренасянето на    
тежестите по трасето    
     


Тестът се изпълнява еднократно.

Тест № 7 - "Изкачване по пожарникарска стълба 7 м"

Стълбата се поставя под наклон 60°. Изкачването става последователно с двата крака до маркираното стъпало на височина 7 м. Кандидатите получават каска и се обезопасяват с осигурително въже. Не се дава право на почивка.

Време за изпълнение не се отчита. Оценява се способността за запазване на равновесие и адаптация към височина. При неизпълнение или проявени колебание и страх на кандидата се налага наказание.

Тестът се изпълнява еднократно.

Тестови батерии, нормативи и точкова система за оценка


I. (Зал. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)

Таблица 1

(Зал. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)


Таблица 2

(Зал. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)


II. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) ГД "КП", ГД "ОП", ГД "ГП"

II.1. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) ДОПП, ДПОТП, ГДГП, ДЖ, ДПОП, ДТП и Д "БДС"

Таблица 3


ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ КАТЕГОРИЯ "Г" и "Е"
точкова тестова батерия
система скок на дължина бягане осморка - гладко бягане сгъване и изправяне
за оценка от място (см) 4 цикъла (сек) 800 м (мин) разгъване на на трупа от
        ръцете от тилен лег до
        опора (бр.) седеж (бр.)
  мъже жени мъже жени мъже жени мъже жени мъже жени
8 >= 240 >= 210 - - t <= 3,10 t <= 3,20 - - - -
7 235 205 t <= 16,2 t <= 16,6 3,11 - 3,15 3,21 - 3,25 >= 55 - - >= 55
6 230 200 16,3 <= t 16,7 <= t 3,16 - 3,20 3,26 - 3,30 50 - - 50
5 225 190 16,4 <= t 16,8 <= t 3,21 - 3,25 3,31 - 3,35 45 - - 45
4 220 185 16,5 <= t 16,9 <= t 3,26 - 3,30 3,36 - 3,40 40 - - 40
3 215 180 16,6 <= t 17,0 <= t 3,31 - 3,35 3,41 - 3,45 36 - - 36
2 210 175 16,7 <= t 17,1 <= t 3,36 - 3,40 3,46 - 3,50 32 - - 32
1 205 170 16,8 <= t 17,2 <= t 3,41 - 3,45 3,51 - 3,55 30 - - 30
                     


II.2. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Дирекция "Миграция" - ГД "ОП"

Таблица 4


ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ КАТЕГОРИЯ "Г" и "Е"
точкова тестова батерия
система скок на дължина бягане осморка - гладко бягане
за оценка от място (см) 4 цикъла (сек) 800 м (мин)
  мъже жени мъже жени мъже жени
10 >= 220 >= 190 t <= 16,4 t <= 16,6 t <= 3,40 t <= 4,00
9 215 185 16,5 <= t 16,8 <= t 3,41 - 3,45 4,01 - 4,05
8 210 180 16,6 <= t 17,0 <= t 3,46 - 3,50 4,06 - 4,10
7 205 175 16,7 <= t 17,2 <= t 3,51 - 3,55 4,11 - 4,15
6 200 170 16,8 <= t 17,4 <= t 3,56 - 4,00 4,16 - 4,20
5 190 165 16,9 <= t 17,6 <= t 4,01 - 4,05 4,21 - 4,25
4 185 160 17,0 <= t 17,8 <= t 4,06 - 4,10 4,26 - 4,30
3 180 155 17,1 <= t 18,0 <= t 4,11 - 4,15 4,31 - 4,35
2 175 150 17,2 <= t 18,2 <= t 4,16 - 4,20 4,36 - 4,40
1 170 145 17,3 <= t 18,4 <= t 4,21 - 4,25 4,41 - 4,45
             


II.3. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) СОБТ

Кандидатите за СОБТ преминават специализирана тестова батерия за изследване на физическата годност.


III. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване"


Таблица 5


ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ КАТЕГОРИЯ "Г" и "Е"
точкова тестова батерия
система скок на дължина гладко бягане преодоляване на 60-метрова изкачване по пожар-
за оценка от място (см) 800 м (мин) пътека с препятствия (сек) никарска стълба 7 м
  мъже жени мъже жени мъже жени  
10 >= 245 >= 215 t <= 3,10 t <= 3,20 t <= 16,0 t <= 20,0 При неизпълнение
9 240 210 3,11 - 3,15 3,21 - 3,25 16,01 - 17,0 20,1 - 21,0 или проявени колебание
8 235 205 3,16 - 3,20 3,26 - 3,30 17,1 - 18,0 21,1 - 22,0 и страх на кандидата
7 230 200 3,21 - 3,25 3,31 - 3,35 18,1 - 19,0 22,1 - 23,0 се налага наказание
6 225 190 3,26 - 3,30 3,36 - 3,40 19,1 - 20,0 23,1 - 24,0 с отнемане на 10 точки
5 220 185 3,31 - 3,35 3,41 - 3,45 20,1 - 21,0 24,1 - 25,0 от набрания сбор
4 215 180 3,36 - 3,40 3,46 - 3,50 21,1 - 22,0 25,1 - 26,0 от другите три теста.
3 210 175 3,41 - 3,45 3,51 - 3,55 22,1 - 23,0 26,1 - 27,0  
2 205 170 3,46 - 3,50 3,56 - 4,00 23,1 - 24,0 27,1 - 28,0  
1 200 165 3,51 - 3,55 4,01 - 4,05 24,1 - 25,0 28,1 - 29,0  
               


IV. (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.) Специализирана дирекция "ОТО"

Таблица 6


ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ КАТЕГОРИЯ "Г" и "Е"
точкова тестова батерия
система скок на дължина бягане осморка - гладко бягане сгъване и изправяне
за оценка от място (см) 4 цикъла (сек) 800 м (мин) разгъване на на трупа от
        ръцете от тилен лег до
        опора (бр.) седеж (бр.)
  мъже жени мъже жени мъже жени мъже жени мъже жени
8 >= 240 >= 210 - - t <= 3,10 t <= 3,20 - - - -
7 235 205 t <= 16,2 t <= 16,6 3,11 - 3,15 3,21 - 3,25 >= 55 - - >= 55
6 230 200 16,3 <= t 16,7 <= t 3,16 - 3,20 3,26 - 3,30 50 - - 50
5 225 190 16,4 <= t 16,8 <= t 3,21 - 3,25 3,31 - 3,35 45 - - 45
4 220 185 16,5 <= t 16,9 <= t 3,26 - 3,30 3,36 - 3,40 40 - - 40
3 215 180 16,6 <= t 17,0 <= t 3,31 - 3,35 3,41 - 3,45 36 - - 36
2 210 175 16,7 <= t 17,1 <= t 3,36 - 3,40 3,46 - 3,50 32 - - 32
1 205 170 16,8 <= t 17,2 <= t 3,41 - 3,45 3,51 - 3,55 30 - - 30
                     


V. Специализираните дирекции (с изключение на дирекция "Оперативно издирване"), дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество" при ГДП, Академията на МВР (без кандидатите за преподаватели по полицейска лична защита, физическа и стрелкова подготовка) , Медицинският институт, научноизследователските и научно-приложните институти и аналогичните им звена в структурата на МВР не подлежат на изпит за изследване на физическата годност.

VI. Кандидатите за длъжности с длъжностни задължения в областта на професионалната подготовка по полицейската лична защита, физическа и стрелкова подготовка от щата на АМВР и ЦБПС - МВР преминават специализирана тестова батерия за изследване на физическата годност.


КАРТА ЗА ОЦЕНКА
НА ФИЗИЧЕСКАТА ГОДНОСТ НА КАНДИДАТ ЗА ПОСТЪПВАНЕ
НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В МВР
 
Кандидат:......................................................................................................................................., ЕГН                    
(трите имена)                    
За длъжност в....................................................................................................................................................., категория  
(основно структурно звено на МВР)
 
Тест Резултат Забележка Подпис на Резултат
    (в мерни единици)   експерта кандидата (в точки)
1 Скок на дължина от място            
  с мах на ръцете   см        
2 Сгъване и разгъване            
  на ръцете в опора   бр.        
3 Повдигане на трупа            
  от тилен лег до седеж   бр.        
4 Бягане в осморка   сек.        
5 Гладко бягане 800 м   мин.        
6 Преодоляване на 60-метрова            
  пътека с препятствия   сек.        
7 Изкачване по 7-метрова            
  пожарникарска стълба   да/не        
Краен резултат в точки:  
   
  Ръководител на експертната група:
Дата: .................................................................

/...................../

   
ПРОТОКОЛ ОТ ПРОВЕДЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
НА ФИЗИЧЕСКАТА ГОДНОСТ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПОСТЪПВАНЕ
НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В МВР
 
Вид на конкурса: ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Дата на провеждане на изследванията: ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Кандидат Резултат Забележки
  трите имена ЕГН (в точки)  
1.        
2.        
3.        
4.        
5.        
         
Експертна работна група:
 
Ръководител: .................................................................................................................................................................................................................
Членове: 1. ................................................................................................

/ /

/ /

 
2. ..........................................................................................................
 

/ /

 
3. ..........................................................................................................
 

/ /

Дата: ..........................................................................................................................................................................................................................
 
   


Приложение № 2 към § 11, т. 2


(Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.)


Специализирана методика за изследване на интелектуалните способности и познания на кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР


1. Изследването на интелектуалните способности и познания се реализира чрез писмен тест за проверка и оценка на интелектуалните способности, когнитивните функции и знания на кандидатите, имащи съществено значение за последващото успешно изпълнение на служебните задължения в съответното направление на професионална дейност в МВР.

2. Изследването на интелектуалните способности и познания се извършва съгласно изискванията към кандидатите за постъпване на държавна служба в категориите "Г" или "Е" по направления на дейност на основните структури на МВР.

3. За всеки тест се разработват минимум пет различни варианта, от които конкурсната комисия избира чрез жребий един за конкретната категория и направление на дейност, с който да се извърши изследването за съответния ден и час.

4. Всички варианти на теста за конкретната категория и направление на дейност са с еднаква степен на трудност.

5. Всеки вариант на теста се състои от модули, проверяващи когнитивните функции и знания:

а) скорост на преработка на информацията;

б) капацитет за преработка на информацията;

в) пространствено ориентиране и наблюдателност;

г) памет;

д) езикова култура;

е) обща култура;

ж) правни познания;

з) професионални познания.

6. Съдържанието на модулите по т. 5 включва групи задачи, които кандидатите решават за определено време.

7. Всеки един от модулите и групите задачи на писмения тест трябва да отговаря на минимални стандарти за надеждност и валидност:

а) вътрешна консистентност (надеждност) на група задачи - коефициентът на Кронбах алфа или коефициентът на корелация между две паралелни форми на група задачи трябва да е по-висок или равен на 0,55;

б) вътрешна консистентност (надеждност) на модул - коефициент на Кронбах алфа или коефициентът на корелация между две паралелни форми на модула трябва е по-висок или равен на 0,65;

в) валидност на модул - статическата значимост на коефициента на корелация с бъдещата професионална успешност да се репликира със сигурност, по-висока от 95 %.

8. (отм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.)

9. (отм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.)

10. (отм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.)

11. (отм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.)

12. (отм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.)

13. (отм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.)

14. (отм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.)

15. (отм. - ДВ, бр. 70 от 2009 г.)

16. Писменият тест за категория "Г", направление "Полиция" и специализирана дирекция "Оперативни технически операции" - МВР, се състои от 6 модула:

а) "Капацитет на преработка на информацията";

б) "Пространствено ориентиране и наблюдателност";

в) "Памет";

г) "Езикова култура";

д) "Обща култура";

е) "Правни познания".

17. Модулът "Капацитет за преработка на информацията" се състои от следните групи задачи:

а) "Логически умозаключения";

б) "Логически изводи";

в) "Аналогии";

г) "Математически проблеми";

д) "Матрици".

18. Модулът "Пространствено ориентиране и наблюдателност" се състои от следните групи задачи:

а) "Мислено въртене" - трябва да се открие логиката, по която даден обект се върти в равнина или пространство;

б) "Откриване на скрити обекти".

19. Модулът "Памет" се състои от следните групи задачи:

а) "Разпознаване на предварително запомнени думи";

б) "Разпознаване на запомнени числа".

20. Модулът "Езикова култура" се състои от следните групи задачи:

а) "Речниково богатство";

б) "Правопис";

в) "Откриване на значението на непозната дума от смислово свързан текст".

21. Модулът "Обща култура" се състои от следните групи задачи:

а) "Разбиране";

б) "Обща информация".

22. Писменият тест за категория "Г", направление "Пожарна безопасност и спасяване" се състои от 6 модула:

а) "Скорост на преработка на информацията";

б) "Капацитет на преработка на информацията";

в) "Пространствено ориентиране и наблюдателност";

г) "Памет";

д) "Езикова култура";

е) "Обща култура".

23. Модулът "Скорост на преработка на информацията" се състои от две групи задачи - "Деление на 7" и "Прекодиране".

24. Модулът "Капацитет за преработка на информацията" се състои от следните групи задачи:

а) "Числови редици" - дадени са редици от числа, образувани по някакво правило, което трябва да бъде открито, за да се продължи редица със следващото число;

б) "Логически изводи";

в) "Аналогии";

г) "Математически проблеми";

д) "Матрици".

25. Модулът "Пространствено ориентиране и наблюдателност" се състои от следните групи задачи:

а) "Мислено въртене" - трябва да се открие логиката, по която даден обект се върти в равнина или пространство;

б) "Откриване на скрити обекти".

26. Модулът "Памет" се състои от следните групи задачи:

а) "Разпознаване на предварително запомнени думи";

б) "Разпознаване на запомнени числа".

27. Модулът "Езикова култура" се състои от следните групи задачи:

а) "Речниково богатство";

б) "Правопис";

в) "Откриване на значението на непозната дума от смислово свързан текст".

28. Модулът "Обща култура" се състои от следните групи задачи:

а) "Разбиране";

б) "Обща информация".

29. Писменият тест за категория "Г", направление на дейност специализирани дирекции и аналогичните им звена, Звеното за вътрешен одит, Звено "Сигурност на информацията", ДМОПС, помощни звена към генералния комисар, АМВР, МИ - МВР, НИИ и НПИ се състои от 7 модула:

а) "Скорост на преработка на информацията";

б) "Капацитет на преработка на информацията";

в) "Пространствено ориентиране и наблюдателност";

г) "Памет";

д) "Езикова култура";

е) "Обща култура";

ж) "Тест за професионални познания".

30. Модулът "Скорост на преработка на информацията" проверява скоростта на преработка на информацията, устойчивостта на вниманието и устойчивостта на когнитивни натоварвания. Този модул се състои от две групи задачи: "Откриване на грешки в списък" и "Прекодиране". Двете групи задачи се администрират съответно в началото и края на писмения тест и трябва да бъдат решени за строго определено време, едно и също за всички кандидати.

31. Модулът "Капацитет за преработка на информацията" оценява мисленето и способността на кандидатите за решаване на различни проблемни ситуации и се състои от следните групи задачи:

а) "Логически умозаключения" - извеждане на умозаключения от предварително дадени предпоставки;

б) "Знаци" - откриване на логически изводи от предпоставки, зададени със знаци "по-голямо", "по-голямо или равно", "равно", "по-малко" и "по-малко или равно";

в) "Логически изводи" - оценка на логически изводи на базата на предварително даден свързан текст;

г) "Аналогии" - откриване и оценяване на сходството в зададени логически връзки;

д) "Математически проблеми" - решаване на практически проблеми чрез използване на математически операции, изучавани в основното училище;

е) "Матрици" - решаване на нови и непознати проблемни ситуации, при които ефектът от предварително наличните знания на кандидата е минимален.

32. Модулът "Пространствено ориентиране и наблюдателност" проверява способността на ориентация в пространството и се състои от следните групи задачи:

а) "Мислено реконструиране на обект" - дадена е фигура, разделена на части, като частите трябва мислено да се свържат и да се открие каква цяла фигура се получава;

б) "Откриване на скрити обекти" - откриване на определен обект, замаскиран сред множество други.

33. Модулът "Памет" изследва способността на кандидатите за целенасочено запомняне и възпроизвеждане на смислена информация и се състои от следните групи задачи:

а) "Разпознаване на предварително запомнени думи";

б) "Разпознаване на запомнени числа".

34. Модулът "Езикова култура" проверява езиковото богатство на кандидатите и техните познания по граматика и правопис на българския език. Той се състои от следните групи задачи:

а) "Речниково богатство";

б) "Правопис";

в) "Откриване на значението на непозната дума от смислово свързан текст".

35. Модулът "Обща култура" проверява базисни познания на кандидатите в различни области на културата и тяхното ниво на разбиране на различни социални концепти и закономерности. Този модул се състои от следните групи задачи:

а) "Разбиране" - проверява разбирането на популярни понятия от социалния живот: социални функции на държавата, принципи на държавното и общинското управление; разбиране действието на пазарните механизми; разбиране смисъла на максими и пословици и т.н.;

б) "Обща информация" - проверява базисни познания в различни области на науката, изкуството и културата.

36. Модулът "Професионални познания" проверява познанията на кандидатите по съответната сфера на професионална дейност. Този модул на писмения тест се изготвя от съответните специализирани дирекции, АМВР, НИИ и НПИ в зависимост от спецификата и отговорностите на конкурсната длъжност.

37. Писменият тест за категория "Е", направление "Полиция", специализирани дирекции на МВР и аналогичните им звена, Звеното за вътрешен одит, Звено "Сигурност на информацията", ДМОПС, помощни звена към генералния комисар, АМВР, МИ - МВР, НИИ и НПИ се състои от 5 модула:

а) "Капацитет на преработка на информацията";

б) "Пространствено ориентиране и наблюдателност";

в) "Памет";

г) "Езикова култура";

д) "Обща култура".

38. Модулът "Капацитет за преработка на информацията" се състои от следните групи задачи:

а) "Аналогии";

б) "Математически проблеми и интерпретация на количествени данни, представени в табличен или графичен вид";

в) "Матрици".

39. Модулът "Пространствено ориентиране и наблюдателност" се състои от следните групи задачи:

а) "Мислено въртене" - трябва да се открие логиката, по която даден обект се върти в равнина или пространство;

б) "Откриване на скрити обекти".

40. Модулът "Памет" се състои от една група задачи - "Разпознаване на предварително запомнени думи".

41. Модулът "Езикова култура" се състои от следните групи задачи:

а) "Речниково богатство";

б) "Правопис".

42. Модулът "Обща култура" се състои от следните групи задачи:

а) "Разбиране";

б) "Обща информация".

43. Писменият тест за категория "Е", направление "Пожарна безопасност и спасяване" се състои от 5 модула:

а) "Капацитет на преработка на информацията";

б) "Пространствено ориентиране и наблюдателност";

в) "Памет";

г) "Езикова култура";

д) "Обща култура".

44. Модулът "Капацитет за преработка на информацията" се състои от следните групи задачи:

а) "Числови редици";

б) "Математически проблеми и интерпретация на количествени данни, представени в табличен или графичен вид";

в) "Матрици".

45. Модулът "Пространствено ориентиране и наблюдателност" се състои от следните групи задачи:

а) "Мислено въртене";

б) "Откриване на скрити обекти".

46. Модулът "Памет" се състои от една група задачи - "Разпознаване на предварително запомнени думи".

47. Модулът "Езикова култура" се състои от следните групи задачи:

а) "Речниково богатство";

б) "Правопис".

48. Модулът "Обща култура" се състои от следните групи задачи:

а) "Разбиране";

б) "Обща информация".

49. Писменият тест се провежда групово в оборудвани за целта помещения.

50. При явяването си на писмения тест всеки кандидат трябва да носи със себе си лична карта и две химикалки, пишещи с тъмносин цвят.

51. Експертите, отговарящи за провеждането на писмения тест, проверяват и регистрират кандидата в протокола за провеждане на писмения тест.

52. Всеки кандидат получава лист за отговор за съответната форма и версия на писмения тест и подпечатан лист за допълнителни изчисления.

53. Всеки кандидат е длъжен самостоятелно да отбелязва решението на задачите в листа за отговори.

54. Всяка група задачи съдържа отделна инструкция, която кандидатите четат самостоятелно. В случай че кандидатите имат въпроси относно начина за работа по дадената група задачи, те могат да ги задават на експертите, провеждащи теста.

55. Преди началото на работата по съответната група задачи експертите, провеждащи теста, са длъжни да се уверят, че кандидатите са разбрали условието на групата задачи, и да отговорят на въпросите на кандидатите, ако има такива.

56. Кандидатите могат да решават задачите от писмения тест само във времето, указано от експертите, отговарящи за провеждането на писмения тест.

57. По време на работата върху писмения тест не са позволени прекъсвания и почивки.

58. Експертите, отговарящи за провеждането на писмения тест, са длъжни да осигурят реализацията на принципа за равенство на шансовете, като:

а) идентифицират и регистрират кандидатите преди началото на писмения тест;

б) не позволят работа по групите задачи извън времето, определено за всяка една от тях;

в) не решават задачи от теста под формата на допълнителни примери и разяснение към инструкциите на групите задачи;

г) не допускат и осуетяват нарушения на тестовите условия, като опити за преписване, за подменяне на тестови бланки, за изнасяне от залата или за заснемане (преснимане) на тестови материали, за използване на калкулатори и други електронни устройства, за нарушаване на тишината в залата по време на теста и др.;

д) гарантират сигурността на писмения тест, съхранявайки надлежно тестовите материали, за които отговарят.

59. Нарушаването на тестовите условия и инструкции за провеждане на писмения тест е основание за отстраняване и прекратяване участието на кандидата в конкурса.

60. Отстраняването се извършва от експертната група, провеждаща писмения тест, като основанието за отстраняване се вписва в изпитния протокол.

61. Максималният брой кандидати в една група за провеждане на писмения тест е 20 човека.

62. Времето за работа по отделните групи задачи се определя в минути по приложение № 2.1 към тази методика.

63. Обработката на листата за отговор и изчислението на тестовите резултати се извършва от експертите, отговорни за провеждането на писмения тест.

64. Обработката се извършва ръчно чрез шаблони или електронно - чрез електронен шаблон и скенер.

65. Всяка вярно решена задача се оценява с една точка.

66. Сумата от всички верни отговори в дадена група задачи се пресмята и записва в листа за отговори на съответната форма и версия на писмения тест, както и в индивидуалната карта за оценка на резултатите от писмения тест (приложение № 2.2).

67. След изчисляване на сумата от верните отговори резултатите по групи задачи се трансформират в стандартна, единна за всички етапи на конкурса 30-бална скала съгласно таблиците по приложение № 2.3.

68. Резултатът на кандидата от писмения тест е сумата от стандартните точки от всички модули.

69. В случай че двама или повече кандидати получат еднакви резултати, класирането за конкурсния етап се извършва по броя на верните отговори в модул "Капацитет за преработка на информацията".

70. Експертната група отразява индивидуалните резултати на кандидатите от писмения тест в протокол (приложение № 2.4).

71. Резултатът от писмения тест важи само за конкретния конкурс.


Приложение № 2.1


(Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)



Време за работа по групите задачи и модулите от писмения тест за изследване на интелектуалните способности и познания
 
  КАТЕГОРИЯ

Група задача

Г Г Г Е Е Г

или модул

           
    Полиция. ГДПБС Полиция, ПБС Специа-
    СДОТО   специали-   лизирани
        зирани адми-   администра-
        нистративни   тивни
        дирекции,   дирекции,
        звена   звена
        МИ - МВР,   МИ - МВР,
        АМВР, НИИ   АМВР, НИИ
        и НПИ   и НПИ
1. Откриване на грешки в списък   - - - - -
2. Прекодиране   2 2 - -  
3. Делене на 7   3 3 - - -
Модул "Скорост на            
преработка на            
информацията"   5 5 - - -
4. Логически умозаключения   12 12 - - 12
5. Логически изводи   10 10 - - 10
6. Знаци   - - - - 9
7. Аналогии   5 5 7 - 5
8. Математически проблеми   9 9 12 12 9
9. Матрици   8 8 10 10 8
10. Числови редици   - 8 - 9 -
Модул "Капацитет            
на преработка на            
информацията"   44 52 29 31 53
11. Реконструиране   - - - - 5
12. Откриване на обект   5 5 7 7 5
13. Мислено въртене   8 8 9 9  
Модул "Простран-            
ствено ориентиране и            
наблюдателност"   13 13 16 16 10
14. Запомняне и възпроизвеждане   Запом- Запом- Запом- Запом- Запом-
на думи   няне - 4 няне - 4 няне - 4 няне - 4 няне - 4
    Възпро- Възпро- Възпро- Възпро- Възпро-
    извеж- извеж- извеж- извеж- извеж-
    дане - 3 дане - 3 дане - 4 дане - 4 дане - 3
14. Запомняне и възпроизвеждане   Запом- Запом-     Запом-
на числа   няне - 5 няне - 5 - - няне - 5
    Възпро- Възпро- - - Възпро-
    извеж- извеж-     извеж-
    дане - 4 дане - 4     дане - 4
Модул "Памет"   16 16 8 8 16
11. Речниково богатство   4 4 6 6 4
12. Правопис   5 5 7 7 5
Модул "Езикова култура"   9 9 13 13 9
13. Разбиране   7 7 10 10 7
14. Обща информация   5 5 7 7 5
15. Разбиране на дума от контекст   6 6 - - 6
Модул "Обща култура"   18 18 17 17 18
Модул "Правни знания"            
Модул "Професионални познания"            
Общо време (минути)   105 113 83 85 106


Приложение № 2.2


(Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)



ИНДИВИДУАЛНА КАРТА ЗА ОЦЕНКА
на писмения тест за категория "Г", направление "Полиция" и СДОТО
 
Ид. № ....................................................................................................................................................................
(номер на кандидата в конкурса)
Име .....................................................................................................................................................................
(трите имена на кандидата)
 
ЕГН:                    
                     
Група задачи Брой Стан-
  верни дартни
  отговори точки
1. Делене на 7    
2. Прекодиране    
Модул "Скорост на преработка    
на информацията" -  
3. Аналогии    
4. Логически умозаключения    
5. Логически изводи    
7. Математически проблеми    
8. Матрици    
Модул "Капацитет за преработка    
на информацията" -  
8. Въртене на фигури    
9. Откриване на обект    
Модул "Пространствено ориен-    
тиране и наблюдателност" -  
10. Запомняне на думи    
11. Запомняне на числа    
Модул "Памет" -  
12. Речниково богатство    
13. Правопис    
14. Откриване на значението на    
непозната дума в контекст    
Модул "Езикова култура" -  
13. Разбиране    
14. Обща информация    
Модул "Обща култура" -  
Модул "Правни познания"    
     
Експерт: ..............................
(проверил теста и
попълнил картата)
Ръководител на
експертната група: ......................
/ /
Дата: ...........................................
 
ИНДИВИДУАЛНА КАРТА ЗА ОЦЕНКА
на писмения тест за категория "Г", направление "Пожарна безопасност и спасяване"
 
Ид. № ....................................................................................................................................................................
(номер на кандидата в конкурса)
Име .....................................................................................................................................................................
(трите имена на кандидата)
 
ЕГН:                    
                     
Група задачи Брой Стан-
  верни дартни
  отговори точки
1. Делене на 7    
2. Прекодиране    
Модул "Скорост на преработка    
на информацията" -  
3. Числови редици    
4. Логически изводи    
5. Аналогии    
6. Математически проблеми    
7. Матрици    
Модул "Капацитет за преработка    
на информацията" -  
8. Въртене на фигури    
9. Откриване на обект    
Модул "Пространствено ориенти-    
ране и наблюдателност" -  
10. Запомняне на думи    
11. Запомняне на числа    
Модул "Памет" -  
11. Речниково богатство    
12. Правопис    
Модул "Езикова култура" -  
13. Разбиране    
14. Обща информация    
Модул "Обща култура" -  
     
Експерт: ..............................
(проверил теста и
попълнил картата)
Ръководител на
експертната група: ......................
/ /
Дата: ...........................................
 
ИНДИВИДУАЛНА КАРТА ЗА ОЦЕНКА
на писмения тест за категория "Г", направление "Специализирани административни дирекции и аналогичните им звена, звена, АМВР, МИ - МВР, НИИ и НПИ"
 
Ид. № ....................................................................................................................................................................
(номер на кандидата в конкурса)
Име .....................................................................................................................................................................
(трите имена на кандидата)
 
ЕГН:                    
                     
Група задачи Брой Стан-
  верни дартни
  отговори точки
1. Аналогии    
2. Логически умозаключения    
3. Логически изводи    
4. Знаци    
5. Математически проблеми    
6. Матрици    
Модул "Капацитет за прера-    
ботка на информацията" -  
7. Реконструиране    
8. Откриване на обект    
Модул "Пространствено    
ориентиране    
и наблюдателност" -  
9. Запомняне на думи    
10. Запомняне на числа    
Модул "Памет" -  
11. Речниково богатство    
12. Правопис    
13. Откриване на значението    
на непозната дума в контекст    
Модул "Езикова култура" -  
14. Разбиране    
15. Обща информация    
Модул "Обща култура" -  
Модул "Професионални    
познания"    
     
Експерт: ..............................
(проверил теста и
попълнил картата)
Ръководител на
експертната група: ......................
/ /
Дата: ...........................................
 
ИНДИВИДУАЛНА КАРТА ЗА ОЦЕНКА
на писмения тест за категория "Е", направление "Полиция", специализирани административни дирекции на МВР, звена, АМВР, МИ - МВР, НИИ и НПИ
 
Ид. № ....................................................................................................................................................................
(номер на кандидата в конкурса)
Име .....................................................................................................................................................................
(трите имена на кандидата)
 
ЕГН:                    
                     
Група задачи Брой Стан-
  верни дартни
  отговори точки
1. Аналогии    
2. Математически проблеми и    
интерпретация на количест-    
вени данни    
3. Матрици    
Модул "Капацитет за преработка    
на информацията" -  
8. Въртене на фигури    
9. Откриване на обект    
Модул "Пространствено ориен-    
тиране и наблюдателност" -  
10. Запомняне на думи    
Модул "Памет"   -
11. Речниково богатство    
12. Правопис    
Модул "Езикова култура" -  
13. Разбиране    
14. Обща информация    
Модул "Обща култура" -  
     
Експерт: ..............................
(проверил теста и
попълнил картата)
Ръководител на
експертната група: ......................
/ /
Дата: ...........................................
 
ИНДИВИДУАЛНА КАРТА ЗА ОЦЕНКА
на писмения тест за категория "Е", направление "Пожарна безопасност и спасяване"
 
Ид. № ....................................................................................................................................................................
(номер на кандидата в конкурса)
Име .....................................................................................................................................................................
(трите имена на кандидата)
 
ЕГН:                    
                     
Група задачи Брой Стан-
  верни дартни
  отговори точки
Модул "Скорост на преработка    
на информацията" -  
1. Числови редици    
2. Математически проблеми    
и интерпретация на количе-    
ствени данни    
3. Матрици    
Модул "Капацитет за прера-    
ботка на информацията" -  
8. Въртене на фигури    
9. Откриване на обект    
Модул "Пространствено ори-    
ентиране и наблюдателност" -  
10. Запомняне на думи    
Модул "Памет" -  
11. Речниково богатство    
12. Правопис    
Модул "Езикова култура" -  
13. Разбиране    
14. Обща информация    
Модул "Обща култура" -  
     
Експерт: ..............................
(проверил теста и
попълнил картата)
Ръководител на
експертната група: ......................
/ /
Дата: ...........................................
 


Приложение № 2.3


(Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)


Трансформиране на сумата от верните отговори по групите задачи в стандартна 30-бална скала


Таблица № 1



Конкурс категория "Е", "Полиция", специализирани административни дирекции на МВР, звена, АМВР, МИ - МВР, НИИ и НПИ
Група задачи Общ брой Стан-
или модул верни дартни
  отговори точки
Аналогии 0 - 2 0
  3 - 4 1
  5 - 7 2
  8 - 10 3
  11 - 12 4
Математически проблеми и 0 - 2 0
интерпретация на количе- 3 - 5 1
ствени данни 6 - 8 2
  9 - 10 3
  11 - 12 4
Матрици 0 - 2 0
  3 - 5 1
  6 - 7 2
  8 - 10 3
  11 - 12 4
Модул "Капацитет за преработка на информацията"
максимално 12 стандартни точки
Мислено въртене 0 - 3 0
  4 - 7 1
  8 - 10 2
Откриване на обект 0 - 1 0
  2 - 4 1
  5 - 8 2
Модул "Пространствено ориентиране и наблюдателност" максимално 4 стандартни точки
Запомняне и възпроизвеж- 0 - 5 0
дане на думи 6 - 10 1
  11 - 20 2
Модул "Памет" максимално 2 стандартни точки
Речниково богатство 0 - 3 0
  4 - 7 1
  8 - 10 2
  11 - 12 3
Правопис 0 - 3 0
  4 - 6 1
  7 - 9 2
  10 - 12 3
Модул "Езикова култура" максимално 6 стандартни точки
Разбиране 0 - 2 0
  3 - 5 1
  6 - 9 2
  10 - 12 3
Обща информация 0 - 3 0
  4 - 7 1
  8 - 10 2
  11 - 12 3
Модул "Обща култура" максимално 6 стандартни точки
 


Таблица № 2


Конкурс категория "Е", "Пожарна безопасност и спасяване"
Група задачи Общ брой Стан-
или модул верни дартни
  отговори точки
Числови редици 0 - 2 0
  3 - 4 1
  5 - 7 2
  8 - 10 3
  11 - 12 4
Математически проблеми 0 - 2 0
и интерпретация на ко- 3 - 5 1
личествени данни 6 - 8 2
  9 - 10 3
  11 - 12 4
Матрици 0 - 2 0
  3 - 5 1
  6 - 7 2
  8 - 10 3
  11 - 12 4
Модул "Капацитет за преработка на информацията" максимално 12 стандартни точки
Мислено въртене 0 - 3 0
  4 - 7 1
  8 - 10 2
Откриване на обект 0 - 1 0
  2 - 4 1
  5 - 8 2
Модул "Пространствено ориентиране и наблюдателност" максимално 4 стандартни точки
Запомняне и възпроиз- 0 - 5 0
веждане на думи 6 - 10 1
  11 - 20 2
Модул "Памет"
максимално 2 стандартни точки
Речниково богатство 0 - 3 0
  4 - 7 1
  8 - 10 2
  11 - 12 3
Правопис 0 - 3 0
  4 - 6 1
  7 - 9 2
  10 - 12 3
Модул "Езикова култура" максимално 6 стандартни точки
Разбиране 0 - 2 0
  3 - 5 1
  6 - 9 2
  10 - 12 3
Обща информация 0 - 3 0
  4 - 7 1
  8 - 10 2
  11 - 12 3
Модул "Обща култура" максимално 6 стандартни точки


Таблица № 3


Конкурс категория "Г", направление " Полиция" и СДОТО
Група задачи Общ брой Стан-
или модул верни дартни
  отговори точки
Делене на 7 0 - 15 0
  над 16 1
Прекодиране 0 - 30 0
  над 31 1
Модул "Скорост на преработка на информацията" максимално
2 стандартни точки
Аналогии 0 - 4 0
  5 - 8 1
  9 - 12 2
Умозаключения 0 - 3 0
  4 - 8 1
  9 - 12 2
Логически изводи 0 - 5 0
  6 - 10 1
  11 - 15 2
Математически проблеми 0 - 5 0
  6 - 8 1
  9 - 12 2
Матрици 0 - 4 0
  5 - 8 1
  9 - 12 2
Модул "Капацитет за преработка на информацията"
максимално 10 стандартни точки
Въртене на обект 0 - 5 0
  6 - 10 1
0 Откриване на обект 0 - 3 0
    4 - 8 1
Модул "Пространствено ориентиране и наблюдателност" максимално 2 стандартни точки
1 Запомняне и възпроиз- 0 - 8 0
  веждане на думи 9 - 20 1
2 Запомняне и възпроиз- 0 - 8 0
  веждане на числа 9 - 20 1
Модул "Памет" максимално 2 стандартни точки
3 Речниково богатство 0 - 5 0
    6 - 10 1
    11 - 12 2
4 Правопис 0 - 6 0
    7 - 10 1
5 Откриване на непозната 0 - 3 0
  дума в контекст 4 - 8 1
Модул "Езикова култура" максимално 4 стандартни точки
  Разбиране 0 - 5 0
    6 - 9 1
    10 - 12 2
0 Обща информация 0 - 6 0
    7 - 12 1
Модул "Обща култура" максимално 5 стандартни точки
Модул "Правни познания" максимално 5 стандартни точки


Таблица № 4


Конкурс категория "Г", "Пожарна безопасност и спасяване"
Група задачи Общ брой Стан-
или модул верни дартни
  отговори точки
Делене на 7 0 - 15 0
  над 16 1
Прекодиране 0 - 30 0
  над 31 1
Модул "Скорост на преработка на информацията" максимално 2 стандартни точки
Аналогии 0 - 4 0
  5 - 8 1
  9 - 12 2
Числови редици 0 - 5 0
  6 - 9 1
  10 - 12 2
Логически изводи 0 - 5 0
  6 - 10 1
  11 - 15 2
Математически проблеми 0 - 4 0
  5 - 8 1
  9 - 10 2
  11 - 12 3
Матрици 0 - 4 0
  5 - 7 1
  8 - 10 2
  11 - 12  
Модул "Капацитет за преработка на информацията" максимално 12 стандартни точки
Въртене на обект 0 - 5 0
  6 - 10 1
Откриване на обект 0 - 2 0
  3 - 6 1
  7 - 8 2
Модул "Пространствено ориентиране и наблюдателност" максимално 5 стандартни точки
0 Запомняне и възпроизвеж- 0 - 8 0
  дане на думи 9 - 20 1
1 Запомняне и възпроизвеж- 0 - 8 0
  дане на числа 9 - 20 1
Модул "Памет" максимално 2 стандартни точки
3 Речниково богатство 0 - 5 0
    6 - 10 1
    11 - 12 2
4 Правопис 0 - 6 0
    7 - 10 1
5 Откриване на непозната 0 - 3 0
  дума в контекст 4 - 8 1
Модул "Езикова култура" максимално 4 стандартни точки
  Разбиране 0 - 5 0
    6 - 9 1
    10 - 12 2
0 Обща информация 0 - 6 0
    7 - 12 1
Модул "Обща култура" максимално 5 стандартни точки


Таблица № 5


Конкурс категория "Г" - специализирани административни дирекции и аналогичните им звена, звена, АМВР, МИ - МВР, НИИ и НПИ
Група задачи Общ брой Стан-
или модул верни дартни
  отговори точки
  Аналогии 0 - 4 0
    5 - 8 1
    9 - 12 2
  Умозаключения 0 - 3 0
    4 - 8 1
    9 - 12 2
  Логически изводи 0 - 5 0
    6 - 10 1
    11 - 15 2
  Знаци 0 - 5 0
    6 - 10 1
    11 - 15 2
  Математически проблеми 0 - 5 0
    6 - 8 1
    9 - 12 2
  Матрици 0 - 4 0
    5 - 8 1
    9 - 12 2
Модул "Капацитет за преработка на информацията" максимално 12 стандартни точки
  Реконструиране 0 - 3 0
    4 - 8 1
  Откриване на обект 0 - 3 0
    4 - 8 1
Модул "Пространствено ориентиране и наблюдателност" максимално 2 стандартни точки
  Запомняне и възпроизвеж- 0 - 8 0
  дане на думи 9 - 20 1
0 Запомняне и възпроизвеж- 0 - 8 0
  дане на числа 9 - 20 1
Модул "Памет" максимално 2 стандартни точки
1 Речниково богатство 0 - 8 0
    9 - 12 1
2 Правопис 0 - 6 0
    7 - 10 1
3 Откриване на непозната 0 - 3 0
  дума в контекст 4 - 8 1
Модул "Езикова култура" максимално 3 стандартни точки
4 Разбиране 0 - 5 0
    6 - 12 1
5 Обща информация 0 - 6 0
    7 - 12 1
Модул "Обща култура" максимално 2 стандартни точки
Модул "Професионални познания" максимално 9 стандартни точки
 


Приложение № 2.4


(Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)



Протокол от проведени изследвания на интелектуалните способности и познания на кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР

Вид на конкурса: .......................................................................................................................................................

Дата на провеждане на изследванията: .........................................................................................................................................

 
Кандидат Резул- Брой верни от- Забе-
    тат говори от модул лежки
      "Капацитет на  
      преработка на  
      информацията"  
  трите имена ЕГН      
           
           
           
 
Особености в провеждането и протичането на писмения тест:
.............................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................
 
Експертна работна група:
 
Ръководител:..............................................................................
Членове: 1. ............................................................................
/ / / /
 
2. .....................................................................................
  / /
 
3. .....................................................................................
  / /
Дата: ..................................................................................
 
   


Приложение № 3 към § 11, т. 3


(Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)


Специализирана методика за провеждане на психологическото изследване на кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР


1. В психологическото изследване се оценяват психологичната годност, личностните качества, социалните и комуникативните умения и интегритетът на кандидатите за държавни служители в МВР.

2. Установяването на предпоставките за психологична непригодност за служба в МВР се осъществява чрез прилагане на стандартизирани широкоспектърни личностни тестове, специално пригодени за диференциране на проблемното мислене и поведение от обичайните и посредством валидиране на получените тестови резултати в индивидуално-диагностично интервю.

3. Надеждността, конвергентната и дивергентната валидност на скалите на теста трябва да отговарят на актуалните психометрични стандарти, възприети от Дружеството на психолозите в Република България.

4. Оценка "психологически непригоден за служба в МВР" се слага в случаите, когато се установят психологически предпоставки за:

а) проява на остро, непровокирано от ситуациите агресивно поведение и междуличностна конфликтност;

б) повишен суициден риск;

в) прекомерна сензитивност и емоционална ранимост, водещи до преждевременно професионално "прегаряне";

г) психосоматични смущения, които могат да имат сериозно влияние върху служебната ефективност и да станат причина за често отсъствие от работа;

д) наличие на странни мисли и идеи, противоречащи на реалността, водещи до лоша социална адаптация и до превратно интерпретиране на действителните събития.

5. Като проблемен и отличаващ се от обичайното мислене и поведение се счита резултат по скалите на теста, равен или по-висок от едно и половина стандартно отклонение над средната норма.

6. Индивидуално-диагностично интервю се прилага, когато тестовият резултат на кандидата е проблемен или когато скалите за социално-желателно себепредставяне са по-високи или равни на едно стандартно отклонение над средната норма.

7. Индивидуално-диагностичните интервюта се извършват от експертната работна група, определена за провеждането на психологическото изследване.

8. Оценката "психологически непригоден за държавна служба в МВР" се обосновава с тестови данни и с информация от индивидуално-диагностичното интервю.

9. Оценката "психологически непригоден за държавна служба в МВР" се аргументира в разгърнато психологическо заключение (приложение № 3.1).

10. Прекратяване участието в конкурсната процедура на кандидат с негативно психологическо заключение се извършва по реда на наредбата след потвърждаване на заключението от конкурсната комисия.

11. На кандидатите, оценени като психологически пригодни за служба в МВР, се изготвя психологическа прогноза за бъдещата служебна ефективност.

12. Прогнозата представлява количествена оценка на личностните качества, социалните и комуникативните умения и интегритета на кандидата във връзка с направлението на дейност и категорията, за които е обявен конкурсът.

13. Психологическата прогноза се изготвя на базата на информация от личностни тестове и психологично интервю съгласно критериите за оценяване (приложение № 3.2).

14. Всеки един от психологическите тестове трябва да отговаря на следните минимални стандарти за надеждност и валидност:

• Вътрешна консистентност (надеждност) на тестова скала - коефициентът на Кронбах алфа или коефициентът на корелация между две паралелни форми на група задачи трябва да е по-висок или равен на 0,50;

• Валидност на тестова скала - статическата значимост на коефициента на корелация с бъдещата професионална успешност да се репликира със сигурност, по-висока от 95 %.

15. Целта на психологичното интервю е да индивидуализира интерпретацията на тестовите резултати съобразно личността на кандидата.

16. Въпросите, които се използват в психологичното интервю, са предварително определени. Те се отнасят до досегашния живот и дейност на съответния кандидат, съобразени са с целта и критериите на оценяването (приложение № 3.2) и не позволяват дискриминация на кандидатите на базата на етнически, полов или религиозен принцип.

17. Психологичната прогноза за бъдещата служебна ефективност се оформя чрез попълване на Карта за оценка на личностните качества, социалните и комуникативните умения и интегритета на кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР (приложение № 3.3).

18. Резултатите от психологичното оценяване на кандидатите се нанасят от експертите, отговорни за провеждането на писмения изпит, в протокол (приложение № 3.4) и се представят на конкурсната комисия за утвърждаване.

19. В случай че важна причина възпрепятства явяването на кандидата за психологическо изследване на определената в графика дата, кандидатът може да подаде до ръководителя на експертната група най-късно до края на работното време в деня на провеждане на изследването заявление за определяне на друга дата за явяване, като задължително прилага официален документ, удостоверяващ възпрепятстващите обстоятелства.

20. Експертната работна група разглежда заявленията по т. 19 и при основателност определя друга дата за явяване на кандидата за психологическо изследване на физическата му годност, като отразява това в изпитния протокол.

21. Резултатите от психологичното изследване важат само за конкретния конкурс.


Приложение № 3.1


(Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)



Психологическо заключение
 
Кандидат: ........................................................................................................................................................................................................

(трите имена)

ЕГН ...........................................................................................................................................................................................................
Конкурс: ........................................................................................................................................................................................................
(вид на конкурса и заповед за обявяване)
.................................................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................................
(обосновка на негативното заключение)
 
Заключение: Кандидатът е психологически непригоден за държавна служба в МВР.
 
Експертна работна група:
Ръководител: ............... Членове: 1. ......................
/ / / /
  2. ......................
  / /
  3. ......................
  / /
Дата: ............................  
   


Приложение № 3.2


(Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)



Критерии за оценяване на личностните качества, социалните и комуникативните умения и интегритета на кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР в стандартна 30-бална скала
 

Таблица № 1

 
Конкурс за категория "Г", направление "Полиция", "Пожарна безопасност и спасяване", "Оперативни технически операции"
 
Психологични Критерии за оценяване Конкурсни
компетентности   точки
1 2 3
I.    
Психична регулация - Поставя си амбициозни, труднодостижими цели, които и в огромната част  
на дейността от случаите успешно постига.  
Оценявани качества:    
1. Мотивация за    
постижения    
2. Реализъм на целе- - Много добре съобразява своите жизнени цели със собствените си възможно-  
полагането и само- сти и условията на средата. Много рядко пропуска шансове за развитие.  
оценката    
3. Воля, настойчивост - Настойчив и упорит при преследване на целите. Много рядко сам се отказва 6
и самодисциплина от намеренията си дори когато по пътя към тяхното осъществяване се налага  
  да преодолява значителни трудности.  
  - Може много ефективно да отсрочва удовлетворяването на непосредствените  
  си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели.  
  - Поставя си сравнително амбициозни цели, които и в голяма част от случаите успешно постига.  
  - Умее да съобразява своите жизнени цели със собствените си възможности и  
  условията на средата, но не винаги ефективно използва шансове за развитие,  
  които се откриват пред него.  
  - Настойчив и упорит при преследване на целите. Много рядко сам се отказва  
  от намеренията си дори когато по пътя към тяхното осъществяване се налага  
  да преодолява значителни трудности. 5
  - Може много ефективно да отсрочва удовлетворяването на непосредствените  
  си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели.  
  - Поставя си сравнително амбициозни цели, които и в по-голямата част от случаите успешно постига.  
  - Умее да съобразява своите жизнени цели със собствените си възможности и условията на средата, но не винаги ефективно използва шансове за развитие, които се откриват пред него.  
  - В повечето случаи упорито и настойчиво преследва реализацията на своите цели, но при появата на значителни трудности е склонен да се отказва от намеренията си и да търси други по-лесни, макар и не толкова високи цели. 4
  - Може ефективно да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели.  
  - Поставя си умерено амбициозни цели, които в по-голямата част от случаите успешно постига.  
  - Умее да съобразява своите жизнени цели със собствените си възможности и условията на средата, но сравнително рядко търси предизвикателствата и възможностите за развитие. 3
  - Понякога е склонен упорито и настойчиво да преследва реализацията на своите цели, но в повечето случаи при появата на по-сериозни трудности е склонен да се отказва от намеренията си и да ги замества с други по-лесни, макар и не толкова високи цели.  
  - Може да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели, но това може да го изнерви и да реагира на допълнителните изисквания с раздразнение.  
  - Поставя си прекалено високи цели, които не може да постигне или може да постигне само при сбъдване на случайни събития, или пък си поставя сравнително ниски цели, които не съответстват на неговите възможности и не удовлетворяват очакванията на околните.  
  - Самооценката му е занижена или завишена, което му пречи да осъществява ефикасен контрол върху собствената дейност и резултатите от нея.  
  - Рядко е склонен упорито и настойчиво да преследва реализацията на своите цели. В повечето случаи при появата на по-сериозни трудности е склонен да се отказва от намеренията си и да ги замества с други по-лесни цели. 2
  - Може да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели, но това го изнервя, поради което реагира на допълнителните изисквания с раздразнение.  
  - Поставя си прекалено високи цели, които не е в състояние да постигне, или прекалено ниски цели, чието постигане на практика не изисква почти никакви усилия.  
  - Самооценката му е занижена или завишена, което му пречи да осъществява ефикасен контрол върху собствената дейност и резултатите от нея. Липсва му самокритичност - склонен е да обвинява за неуспехите си другите или да ги обяснява с външни, малко вероятни обстоятелства.  
  - Не е склонен да преследва реализацията на своите цели, когато това е 1
  свързано с преодоляването на по-сериозни трудности.  
  - Рядко е в състояние да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания и почти винаги реагира на допълнителните изисквания с раздразнение.  
  - Налице са сериозни проблеми с психичната регулация на дейността.  
  - Самооценката е сериозно занижена или очевидно компенсаторно завишена, което не позволява осъществяването на контрол върху собствената дейност и резултатите от нея.  
  - Липсата на самокритичност е очевидна.  
  - Налице са откровен кариеризъм и неподбиране на средствата за личен просперитет.  
  - Склонен е постоянно да обвинява за неуспехите си другите или да ги обяс- 0
  нява с външни, малко вероятни обстоятелства.  
  - Не е склонен да преследва реализацията на своите цели, когато това е свързано с преодоляването на по-сериозни трудности.  
  - Не е в състояние да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания и почти винаги реагира с раздразнение на каквито и да било изисквания.  
  - Следва стриктно установените норми и правила.  
II. Интегритет*    
Оценявани качества: - Изключително добросъвестен и морален, може напълно да се разчита на  
Спазване на организа- него, дори в ситуации, когато изкушението от извършване на нарушение  
ционните, моралните е сравнително голямо - било защото залогът е висок, или вероятността  
и социалните норми, за разкриване е минимална.  
правила и конвенции    
  - Развил е нагласа за нетърпимост към нарушителите на правилата. 4
  - Активно защитава позиция за безусловно съблюдаване на правилата и  
  нормите както в работата, така и в живота.  
  - В голяма част от случаите се придържа към установените норми и правила.  
  - Нарушенията, които е направил, са изключително редки и незначителни  
  като важност.  
  - Не е извършил по-сериозни нарушения, нито пък е съдействал на други да  
  ги извършат. 3
  - Открит и честен при попълването на тестовете и в беседата.  
  - Добросъвестен, може да се разчита на неговата честност и коректност.  
  - Следва установените норми и правила, но понякога прави дребни нарушения  
  или си "затваря очите", когато други правят нарушения.  
  - В повечето случаи е честен, но ако признаването на истината може да му 2
  навлече сериозни неприятности, а и смята, че тя не е толкова важна, може да я премълчи или да изопачи фактите.  
  - Няма данни за сериозни нарушения на социални или правни норми.  
  - Когато директно се иска от него да каже истината, не я прикрива.  
  - Случвало се е да нарушава установените норми и правила заради лична изгода, но нарушенията, дори и да са значителни, могат да се обяснят по-скоро със ситуативни фактори.  
  - Може да се предполага, че поставен под строг контрол, не би посмял да извърши нарушение. 1
  - При попълването на тестове и по време на интервюто са налице определени проблеми с неговата коректност.  
  - Пренебрегва спазването на някои правни, организационни, социални или морални норми, без да се чувства виновен за това.  
  - Изопачава факти и събития от биографията си с цел по-добро представяне 0
  на конкурсните изпити и не променя стратегията, дори когато получи ясен сигнал, че трябва да бъде откровен.  
  - Не може да се разчита, че добросъвестно ще изпълнява своите задължения.  
III. Емоционална - Емоционално стабилен и уравновесен.  
стабилност    
Оценявани качества: - Не се страхува от опасностите и не губи самообладание в рискови ситуации.  
1. Емоционална - В рискови ситуации може да действа като истински лидер. 4
уравновесеност    
2. Емоционален - Притежава висок емоционален самоконтрол.  
самоконтрол - Психически устойчив и много издръжлив на натоварвания и стрес.  
3. Стресоустойчивост - Емоционално стабилен и уравновесен.  
4. Смелост - Не губи самообладание в рискови ситуации.  
  - Притежава добър емоционален самоконтрол. 3
  - Психически устойчив и издръжлив на натоварвания и стрес.  
  - Емоционалната устойчивост и самоконтролът са на средно ниво.  
  - Не изпада в паника в рискови ситуации, но е по-пасивен и предпочита да  
  следва другите. 2
  - Устойчивостта на стрес и на психически натоварвания са на средно ниво.  
  - Разкриват се известни проблеми със стресоустойчивостта и емоционалния  
  самоконтрол - поставен в стрес или под напрежение лесно се изнервя и става  
  раздразнителен.  
  - Може да изпадне в паника при възникване на рискова ситуация или пък е  
  твърде пасивен и бездеен. 1
  - Емоционално неуравновесен, със слаб самоконтрол.  
  - Дори и при невисоки натоварвания реагира с раздразнение или объркване.  
  - Склонен е да изпада в паника при възникване на рискова ситуация. 0
  - Не може да понася гледки или се обърква, когато стане свидетел на физическо страдание или смърт.  
 
Модул "Психична регулация на дейността и интегритет" максимално 14 стандартни точки
 
IV. Активност и - Проявява висока жизнена активност и притежава голям запас от енергия.  
гъвкавост    
Оценявани качества: - Почти непрекъснато е зает с някаква целенасочена дейност.  
1. Обща активност и - Почти никога не се оплаква от преумора.  
жизненост - Трудно понася бездействието.  
2. Адаптивност към - Без никакъв проблем може да се адаптира към промени в средата или  
промени смяна на приоритети в своята собствена дейност.  
3. Оптимизъм    
4. Удовлетворение от - Има широки, разностранни интереси или един или повече свързани и  
постиженията задълбочени интереси. 4
  - Непрекъснато се стреми към усъвършенстване и обогатяване на познанията си.  
  - Гледа оптимистично към бъдещето.  
  - Напълно е удовлетворен от постиженията си досега.  
  - Проявява висока активност и разполага с голям запас от енергия.  
  - Рядко се оплаква от преумора.  
  - В по-голяма част от времето си е зает с някаква целенасочена дейност.  
  - Трудно понася бездействието.  
  - Понякога изпитва затруднения, когато трябва бързо да се адаптира към 3
  промени в средата или когато се налагат значителни промени в приоритетите на неговата дейност.  
  - Има широки и разностранни или един или повече свързани и задълбочени интереси.  
  - Стремежът към усъвършенстване и обогатяване на познанията е видим.  
  - Гледа с оптимизъм към бъдещето.  
  - Удовлетворен е от постиженията си досега.  
  - Нивото на активност и запасът от енергия са в границите на средното.  
  - Понякога не може да изпълни целите и очакванията или да спази указаните  
  срокове заради преумора или недостатъчна енергия и воля.  
  - Понякога изпитва затруднения, когато трябва да се адаптира към промени в  
  средата или когато се налагат значителни промени в приоритетите на неговата  
  дейност. 2
  - Липсват изразени познавателни интереси, а доколкото такива се декларират, те са по-скоро добро намерение, отколкото нещо подкрепено със съответните действия.  
  - Умерен оптимист по отношение на бъдещето.  
  - Като цяло е удовлетворен от постиженията си досега, въпреки че няма много неща, с които заслужено да се гордее.  
  - Ниско ниво на активност.  
  - Стреми се да постигне различни значими неща, но се оплаква, че не му достига воля, енергия, решителност или смелост.  
  - Не е удовлетворен от постиженията си досега.  
  - Изпитва големи затруднения, когато трябва да се адаптира към промени в средата или когато се налагат промени в приоритетите на неговата дейност. 1
  - Често е песимист по отношение на бъдещето.  
  - Много ниско ниво на активност или множество хаотични активности, несвързани помежду си от някаква значима и реалистична цел.  
  - Бързо и лесно се уморява.  
  - Нехаен, безгрижен. Предпочита почивките и развлеченията пред работата, лесно се отказва от намеренията при възникване на по-сериозни препятствия. 0
  - Липсва какъвто и да е било стремеж към развитие и усъвършенстване.  
 
Модул "Гъвкавост и активност" максимално 4 стандартни точки
 
V. Групова съвмес- - Много лесно се интегрира в групи и колективи. 6
тимост, умения за - Изразява ясно и открито мислите и идеите си.  
работа в екип, лидер- - С готовност споделя както позитивна, така и негативна информация с  
ски качества членовете на екипа.  
Оценявани качества: - Притежава много добри умения за разрешаване на конфликтни ситуации.  
1. Умение за работа - Преди да вземе решение, винаги се информира за мнението и позициите  
в група на другите.  
2. Умения за решаване - Много добре умее както да поощрява, така и да критикува.  
на конфликти - Излъчва авторитет, умее лесно да убеждава другите в дадени идеи и  
3. Лидерски качества позиции.  
и авторитет - Лесно се интегрира в групи и колективи. 5
  - Активно участва в дискусиите и обикновено умее ясно да изрази мислите и  
  идеите си.  
  - В повечето случаи с готовност споделя както позитивна, така и негативна информация с членовете на екипа, но понякога, ако това сериозно ще му навреди, може и да си премълчи.  
  - Притежава добри умения за разрешаване на конфликтни ситуации и често  
  е медиатор в споровете и дискусиите.  
  - Преди да вземе решение, обикновено се информира за мнението и пози-  
  циите на другите.  
  - Умее както да поощрява, така и да критикува другите.  
  - Излъчва авторитет, умее сравнително лесно да убеждава другите в дадени  
  идеи и позиции.  
  - Лесно се интегрира в групи и колективи. 4
  - Често изгражда свое собствено мнение и решение за проблемите, но поня-  
  кога се изолира от дадени проблеми и е пасивен в дискусиите.  
  - Въпреки че може да разрешава определен тип конфликтни ситуации, това  
  не му се удава в други.  
  - Съобразява решенията си с мнението и позициите на другите.  
  - Понякога пропуска да поощри другите за техния принос.  
  - Понякога критикува чуждо мнение и позиция по неконструктивен начин.  
  - Сравнително лесно се интегрира в групи и колективи. 3
  - Не е конфликтен и не провокира сам конфликти, но когато попадне в конфликтна ситуация, често пъти се нуждае от помощта на другите, за да я разреши, или когато сам я разрешава, то е само като прави компромиси, в правилността на които не е вътрешно убеден.  
  - Избягва да поема отговорност за решаването на конфликти, в които той не  
  е лично въвлечен.  
  - Приносът му към груповите резултати е както на повечето други членове.  
  - Рядко поощрява и подкрепя другите.  
  - Понякога е невнимателен, когато критикува.  
  - Не се приема от другите като лидер и трудно успява да наложи решенията си.  
  - Не се откриват значителни проблеми при досегашната му интеграция в групи и екипи, но е прекалено конформен и пасивен. 2
  - Подкрепя груповите решения не защото истински ги приема, а защото не  
  е мислил по проблемите и няма свои собствени решения.  
  - Приносът му към общите резултати при груповата дейност е по-скоро незначителен.  
  - Много трудно успява да разреши междуличностни конфликти, в които той  
  самият участва.  
  - Сравнително трудно се интегрира в екипи и колективи. 1
  - Предпочита да работи сам и да взема решенията самостоятелно.  
  - Чувствителен към критика. Предпочита да не споделя с другите своите мне-  
  ния и оценки.  
  - Към конфликтни ситуации в групата, в които той лично не участва, проявява  
  индиферентност.  
  - Трудно прави компромиси, рядко променя и се отказва от своите решения и  
  позиции, дори когато те противоречат на мнението и позицията на останалите.  
  - Трудно успява да разреши междуличностни конфликти, в които той самият  
  участва.  
  - Много трудно се интегрира в групи и колективи. 0
  - Затворен, резервиран, мнителен и подозрителен.  
  - Трудно се доверява на другите, не споделя с тях информация и не изказва  
  открито своето собствено мнение.  
  - Често сам провокира конфликтни ситуации.  
  - Винаги прави това, което си е наумил, независимо от мнението на другите.  
 
Модул "Групова съвместимост и работа в екип" максимално 6 стандартни точки
 
VI. Комуникативни - Притежава много добри комуникативни умения, умее много ясно и точно  
умения да формулира мислите и идеите си. 6
Оценявани качества: - Притежава деликатност и способност лесно и бързо да се ориентира в  
1. Умения за ясно процеса на разговора и в мислите и чувствата на другите.  
формулиране на - Притежава развито чувство за хумор.  
мислите - Много лесно и бързо намира подход към всякакви хора.  
2. Гъвкавост и - Умее много гъвкаво и дипломатично да следва целите си в общуването.  
дипломатичност - Изгражда гъста мрежа от социални контакти, за подържането на която  
3. Усет за събеседника полага доста усилия, но и която умее много ефективно да използва.  
4. Общителност - Притежава добри комуникативни умения, умее ясно и точно да формулира 5
5. Умение за изграж- мислите и идеите си.  
дане на контакти - Притежава способност сравнително лесно и бързо да се ориентира в процеса  
  на разговора и в мислите и чувствата на другите.  
  - Лесно и бързо намира подход към почти всякакъв тип хора.  
  - Умее гъвкаво и дипломатично да следва целите си в общуването.  
  - Изгражда сравнително гъста мрежа от социални контакти, която ефективно  
  използва.  
  - Притежава сравнително добри комуникативни умения. 4
  - В повечето случаи успява ясно и точно да формулира мислите и идеите си и  
  да бъде добре разбран от другите.  
  - Като цяло умее да се ориентира в процеса на разговора и в мислите и чувства-  
  та на другите, но в по-сложни разговори понякога се обърква.  
  - Понякога успява да следва повече от една цел в разговора, но в прекалено  
  сложни разговори се чувства неуверен и притеснен.  
  - Изградил е сравнително гъста мрежа от социални контакти, въпреки че неви-  
  наги успява да се възползва от нея по най-ефективния начин.  
  - Комуникативните му умения са на средно ниво. 3
  - Като цяло умее да формулира ясно мислите и идеите си и се старае да бъде  
  добре разбран от другите.  
  - Ориентира се в процеса на разговора и в мислите и чувствата на другите,  
  но в сложни разговори често се обърква.  
  - Трудно успява да следва повече от една цел в един разговор.  
  - В личностно значими разговори изпитва видимо притеснение.  
  - Мрежата от социални контакти, които е изградил, е със средна гъстота.  
  - Понякога изпитва затруднения да формулира ясно и разбираемо мислите 2
  и идеите си.  
  - По-трудно се ориентира в процеса на разговора и в мислите и чувствата на  
  другите.  
  - Умерено общителен, по-трудно установява социални контакти. Има само  
  малък брой истински приятели.  
  - Често не умее да използва контактите, с които разполага.  
  - Затруднява се да бъде гъвкав в общуването и да намери адекватен начин  
  на реагиране, когато в разговора възникнат проблеми или когато самият раз-  
  говор по същество предполага противоречия.  
  - Често изпитва затруднения да формулира ясно и разбираемо мислите и 1
  идеите си.  
  - Трудно се ориентира в процеса на разговора и в мислите и чувствата на  
  другите.  
  - По-затворен по характер, трудно намира подход дори към общителни и  
  отворени хора.  
  - Не умее да бъде гъвкав в общуването.  
  - Живее изолирано, има съвсем малко приятели.  
  - Много лоши комуникативни умения. 0
  - Много често формулира мислите и идеите си неясно и неразбираемо за другите.  
  - В повечето случаи не се съобразява с позицията и емоциите на събеседника си.  
  - Затворен, особен по характер, избягва връзките и контактите с другите.  
 
Модул "Комуникативни умения" максимално 6 стандартни точки
 
 
(*) Под понятието "интегритет" в настоящата методика се разбира честност и степен, в която личността се придържа към установените правни, организационни, морални и социални норми. В частност понятието "интегритет" е противоположно на наличието на нагласи за използване на служебното положение за лична изгода.
 
Таблица № 3.2
 
Конкурс за категория "Г", АМВР, МИ - МВР, НИИ и НПИ
 
Психологични Критерии за оценяване Конкурсни
компетентности   точки
1 2 3
I. Психична регулация - Поставя си амбициозни, труднодостижими цели, които и в огромната  
на дейността част от случаите успешно постига.  
Оценявани качества:    
1. Мотивация за - Много добре съобразява своите жизнени цели със собствените си възмож-  
постижения ности и условията на средата. Много рядко пропуска шансове за развитие.  
2. Реализъм на целе- - Настойчив и упорит при преследване на целите. Много рядко сам се отказва 6
полагането и само- от намеренията си, дори когато по пътя към тяхното осъществяване се налага  
оценката да преодолява значителни трудности.  
3. Воля, настойчивост - Може много ефективно да отсрочва удовлетворяването на непосредстве-  
и самодисциплина ните си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими  
  цели.  
  - Поставя си сравнително амбициозни цели, които и в голяма част от  
  случаите успешно постига.  
  - Умее да съобразява своите жизнени цели със собствените си възможности и условията на средата, но невинаги ефективно използва шансове за развитие, които се откриват пред него.  
  - Настойчив и упорит при преследване на целите. Много рядко сам се отказва  
  от намеренията си, дори когато по пътя към тяхното осъществяване се налага  
  да преодолява значителни трудности. 5
  - Може много ефективно да отсрочва удовлетворяването на непосредстве-  
  ните си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели.  
  - Поставя си сравнително амбициозни цели, които и в по-голямата част от  
  случаите успешно постига.  
  - Умее да съобразява своите жизнени цели със собствените си възможности и условията на средата, но невинаги ефективно използва шансове за развитие, които се откриват пред него.  
  - В повечето случаи упорито и настойчиво преследва реализацията на своите 4
  цели, но при появата на значителни трудности е склонен да се отказва от намеренията си и да търси други по-лесни, макар и не толкова високи цели.  
  - Може ефективно да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели.  
  - Поставя си умерено амбициозни цели, които в по-голямата част от случаите  
  успешно постига.  
  - Умее да съобразява своите жизнени цели със собствените си възможности  
  и условията на средата, но сравнително рядко търси предизвикателствата и  
  възможностите за развитие.  
  - Понякога е склонен упорито и настойчиво да преследва реализацията на 3
  своите цели, но в повечето случаи при появата на по-сериозни трудности е склонен да се отказва от намеренията си и да ги замества с други по-лесни, макар и не толкова високи цели.  
  - Може да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели, но това може да го изнерви и да реагира на допълнителните изисквания с раздразнение.  
  - Поставя си прекалено високи цели, които не може да постигне или може да постигне само при сбъдване на случайни събития, или пък си поставя сравнително ниски цели, които не съответстват на неговите възможности и не удовлетворяват очакванията на околните.  
  - Самооценката му е занижена или завишена, което му пречи да осъществява ефикасен контрол върху собствената дейност и резултатите от нея.  
  - Рядко е склонен упорито и настойчиво да преследва реализацията на своите 2
  цели. В повечето случаи при появата на по-сериозни трудности е склонен да се отказва от намеренията си и да ги замества с други по-лесни цели.  
  - Може да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели, но това го изнервя, поради което реагира на допълнителните изисквания с раздразнение.  
  - Поставя си прекалено високи цели, които не е в състояние да постигне, или прекалено ниски цели, чието постигане на практика не изисква почти никакви усилия.  
  - Самооценката му е занижена или завишена, което му пречи да осъществява ефикасен контрол върху собствената дейност и резултатите от нея. Липсва му самокритичност - склонен е да обвинява за неуспехите си другите или да ги обяснява с външни, малко вероятни обстоятелства.  
  - Не е склонен да преследва реализацията на своите цели, когато това е свър- 1
  зано с преодоляването на по-сериозни трудности.  
  - Рядко е в състояние да отсрочва удовлетворяването на непосредствените  
  си желания и почти винаги реагира на допълнителните изисквания с раздраз-  
  нение.  
  - Налице са сериозни проблеми с психичната регулация на дейността.  
  - Самооценката е сериозно занижена или очевидно компенсаторно завишена,  
  което не позволява осъществяването на контрол върху собствената дейност и  
  резултатите от нея.  
  - Липсата на самокритичност е очевидна.  
  - Налице са откровен кариеризъм и неподбиране на средствата за личен  
  просперитет.  
  - Склонен е постоянно да обвинява за неуспехите си другите или да ги обяс-  
  нява с външни, малко вероятни обстоятелства. 0
  - Не е склонен да преследва реализацията на своите цели, когато това е  
  свързано с преодоляването на по-сериозни трудности.  
  - Не е в състояние да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си  
  желания и почти винаги реагира с раздразнение на каквито и да било изиск-  
  вания.  
II. Интегритет - Следва стриктно установените норми и правила.  
Оценявани ачества: - Изключително добросъвестен и морален, може напълно да се разчита на 4
Спазване на рганиза- него, дори в ситуации, когато изкушението от извършване на нарушение е  
ционните, моралните сравнително голямо - било защото залогът е висок, или вероятността за  
и социалните норми, разкриване е минимална.  
правила и конвенции - Развил е нагласа за нетърпимост към нарушителите на правилата.  
  - Активно защитава позиция за безусловно съблюдаване на правилата и  
  нормите както в работата, така и в живота.  
  - В голяма част от случаите се придържа към установените норми и правила.  
  - Нарушенията, които е направил, са изключително редки и незначителни  
  като важност.  
  - Не е извършил по-сериозни нарушения, нито пък е съдействал на други да 3
  ги извършат.  
  - Открит и честен при попълването на тестовете и в беседата.  
  - Добросъвестен, може да се разчита на неговата честност и коректност.  
  - Следва установените норми и правила, но понякога прави дребни нарушения  
  или си "затваря очите", когато други правят нарушения.  
  - В повечето случаи е честен, но ако признаването на истината може да му 2
  навлече сериозни неприятности, а и смята, че тя не е толкова важна, може да я премълчи или да изопачи фактите.  
  - Няма данни за сериозни нарушения на социални или правни норми.  
  - Когато директно се иска от него да каже истината, не я прикрива.  
  - Случвало се е да се нарушават установените норми и правила заради лична изгода, но нарушенията, дори и да са значителни, могат да се обяснят по-скоро със ситуативни фактори.  
  - Може да се предполага, че поставен под строг контрол, не би посмял да из-  
  върши нарушение. 1
  - При попълването на тестове и по време на интервюто са налице опреде-  
  лени проблеми с неговата коректност.  
  - Пренебрегва спазването на някои правни, организационни, социални или  
  морални норми, без да се чувства виновен за това.  
  - Изопачава факти и събития от биографията си с цел по-добро представяне  
  на конкурсните изпити и не променя стратегията, дори когато получи ясен  
  сигнал, че трябва да бъде откровен. 0
  - Не може да се разчита, че добросъвестно ще изпълнява своите задължения.  
III. Емоционална - Емоционално стабилен и уравновесен.  
стабилност    
Оценявани качества: - Притежава висок емоционален самоконтрол. 4
5. Емоционална - Психически устойчив и много издръжлив на натоварвания и стрес.  
уравновесеност    
6. Емоционален - Емоционално стабилен и уравновесен.  
самоконтрол    
7. Стресоустойчивост - Притежава добър емоционален самоконтрол. 3
  - Психически устойчив и издръжлив на натоварвания и стрес.  
  - Емоционалната устойчивост и самоконтролът са на средно ниво.  
  - Устойчивостта на стрес и на психически натоварвания са на средно ниво. 2
  - Разкриват се известни проблеми със стресоустойчивостта и емоционалния 1
  самоконтрол - поставен в стрес или под напрежение, лесно се изнервя и става раздразнителен.  
  - Емоционално неуравновесен, със слаб самоконтрол.  
  - Дори и при невисоки натоварвания реагира с раздразнение или объркване. 0
 
Модул "Психична регулация на дейността и интегритет" максимално 14 стандартни точки
 
IV. Активност и - Проявява висока жизнена активност и притежава голям запас от енергия.  
гъвкавост    
Оценявани качества:    
1. Обща активност и - Почти непрекъснато е зает с някаква целенасочена дейност.  
жизненост - Почти никога не се оплаква от преумора.  
2. Адаптивност към - Трудно понася бездействието.  
промени - Без никакъв проблем може да се адаптира към промени в средата или  
3. Оптимизъм смяна на приоритети в своята собствена дейност.  
4. Удовлетворение - Има широки, разностранни интереси или един или повече свързани и  
от постиженията задълбочени интереси. 4
  - Непрекъснато се стреми към усъвършенстване и обогатяване на поз-  
  нанията си.  
  - Гледа оптимистично към бъдещето.  
  - Напълно е удовлетворен от постиженията си досега.  
  - Проявява висока активност и разполага с голям запас от енергия.  
  - Рядко се оплаква от преумора.  
  - В по-голяма част от времето си е зает с някаква целенасочена дейност.  
  - Трудно понася бездействието.  
  - Понякога изпитва затруднения, когато трябва бързо да се адаптира към 3
  промени в средата или когато се налагат значителни промени в приоритетите на неговата дейност.  
  - Има широки и разностранни или един или повече свързани и задълбочени  
  интереси.  
  - Стремежът към усъвършенстване и обогатяване на познанията е видим.  
  - Гледа с оптимизъм към бъдещето.  
  - Удовлетворен е от постиженията си досега.  
  - Нивото на активност и запасът от енергия са в границите на средното.  
  - Понякога не може да изпълни целите и очакванията или да спази указаните  
  срокове заради преумора или недостатъчна енергия и воля.  
  - Понякога изпитва затруднения, когато трябва да се адаптира към промени  
  в средата или когато се налагат значителни промени в приоритетите на него-  
  вата дейност.  
  - Липсват изразени познавателни интереси, а доколкото такива се декларират, 2
  те са по-скоро добро намерение, отколкото нещо подкрепено със съответните  
  действия.  
  - Умерен оптимист по отношение на бъдещето.  
  - Като цяло е удовлетворен от постиженията си досега, въпреки че няма много  
  неща, с които заслужено да се гордее.  
  - Ниско ниво на активност.  
  - Стреми се да постигне различни значими неща, но се оплаква, че не му дос-  
  тига воля, енергия, решителност или смелост.  
  - Не е удовлетворен от постиженията си досега.  
  - Изпитва големи затруднения, когато трябва да се адаптира към промени 1
  в средата или когато се налагат промени в приоритетите на неговата дейност.  
  - Често е песимист по отношение на бъдещето.  
  - Много ниско ниво на активност или множество хаотични активности, несвър-  
  зани помежду си от някаква значима и реалистична цел.  
  - Бързо и лесно се уморява. 0
  - Нехаен, безгрижен. Предпочита почивките и развлеченията пред работата,  
  лесно се отказва от намеренията при възникване на по-сериозни препятствия.  
  - Липсва какъвто и да е било стремеж към развитие и усъвършенстване.  
 
Модул "Гъвкавост и активност" максимално 4 стандартни точки
 
V. Групова съвмес- - Много лесно се интегрира в групи и колективи. 6
тимост, умения за - Изразява ясно и открито мислите и идеите си.  
работа в екип, лидер- - С готовност споделя както позитивна, така и негативна информация с  
ски качества членовете на екипа.  
Оценявани качества: - Притежава много добри умения за разрешаване на конфликтни ситуации.  
1. Умение за работа - Преди да вземе решение, винаги се информира за мнението и позициите на  
в група другите.  
2. Умения за решава- - Много добре умее както да поощрява, така и да критикува.  
не на конфликти - Излъчва авторитет, умее лесно да убеждава другите в дадени идеи и позиции.  
3. Лидерски качества - Лесно се интегрира в групи и колективи. 5
и авторитет - Активно участва в дискусиите и обикновено умее ясно да изрази мислите и  
  идеите си.  
  - В повечето случаи с готовност споделя както позитивна, така и негативна информация с членовете на екипа, но понякога, ако това сериозно ще му навреди, може и да си премълчи.  
  - Притежава добри умения за разрешаване на конфликтни ситуации и често  
  е медиатор в споровете и дискусиите.  
  - Преди да вземе решение, обикновено се информира за мнението и позициите  
  на другите.  
  - Умее както да поощрява, така и да критикува другите.  
  - Излъчва авторитет, умее сравнително лесно да убеждава другите в дадени  
  идеи и позиции.  
  - Лесно се интегрира в групи и колективи. 4
  - Често изгражда свое собствено мнение и решение за проблемите, но понякога  
  се изолира от дадени проблеми и е пасивен в дискусиите.  
  - Въпреки че може да разрешава определен тип конфликтни ситуации, това не  
  му се удава в други.  
  - Съобразява решенията си с мнението и позициите на другите.  
  - Понякога пропуска да поощри другите за техния принос.  
  - Понякога критикува чуждо мнение и позиция по неконструктивен начин.  
  - Сравнително лесно се интегрира в групи и колективи. 3
  - Не е конфликтен и не провокира сам конфликти, но когато попадне в конф-  
  ликтна ситуация, често пъти се нуждае от помощта на другите, за да я разреши,  
  или когато сам я разрешава, то е само като прави компромиси, в правилността  
  на които не е вътрешно убеден.  
  - Избягва да поема отговорност за решаването на конфликти, в които той не е  
  лично въвлечен.  
  - Приносът му към груповите резултати е както на повечето други членове.  
  - Рядко поощрява и подкрепя другите.  
  - Понякога е невнимателен, когато критикува.  
  - Не се приема от другите като лидер и трудно успява да наложи решенията си.  
  - Не се откриват значителни проблеми при досегашната му интеграция в гру- 2
  пи и екипи, но е прекалено конформен и пасивен.  
  - Подкрепя груповите решения, не защото истински ги приема, а защото  
  не е мислил по проблемите и няма свои собствени решения.  
  - Приносът му към общите резултати при груповата дейност е по-скоро нез-  
  начителен.  
  - Много трудно успява да разреши междуличностни конфликти, в които той  
  самият участва.  
  - Сравнително трудно се интегрира в екипи и колективи. 1
  - Предпочита да работи сам и да взема решенията самостоятелно.  
  - Чувствителен към критика. Предпочита да не споделя с другите своите  
  мнения и оценки.  
  - Към конфликтни ситуации в групата, в които той лично не участва, проявява  
  индиферентност.  
  - Трудно прави компромиси, рядко променя и се отказва от своите решения и  
  позиции, дори когато те противоречат на мнението и позицията на останалите.  
  - Трудно успява да разреши междуличностни конфликти, в които той самият  
  участва.  
  - Много трудно се интегрира в групи и колективи. 0
  - Затворен, резервиран, мнителен и подозрителен.  
  - Трудно се доверява на другите, не споделя с тях информация и не изказва  
  открито своето собствено мнение.  
  - Често сам провокира конфликтни ситуации.  
  - Винаги прави това, което си е наумил, независимо от мнението на другите.  
 
Модул "Групова съвместимост и работа в екип" максимално 6 стандартни точки
 
VI. Комуникативни - Притежава много добри комуникативни умения, умее много ясно и точно 6
умения да формулира мислите и идеите си.  
Оценявани качества: - Притежава деликатност и способност лесно и бързо да се ориентира в про-  
1. Умения за ясно фор- цеса на разговора и в мислите и чувствата на другите.  
мулиране на мислите - Притежава развито чувство за хумор.  
2. Гъвкавост и дипло- - Много лесно и бързо намира подход към всякакви хора.  
матичност - Умее много гъвкаво и дипломатично да следва целите си в общуването.  
3. Усет за събеседника - Изгражда гъста мрежа от социални контакти, за подържането на която  
4. Общителност полага доста усилия, но и която умее много ефективно да използва.  
5. Умение за изграж- - Притежава добри комуникативни умения, умее ясно и точно да формулира  
дане на контакти мислите и идеите си. 5
  - Притежава способност сравнително лесно и бързо да се ориентира в процеса  
  на разговора и в мислите и чувствата на другите.  
  - Лесно и бързо намира подход към почти всякакъв тип хора.  
  - Умее гъвкаво и дипломатично да следва целите си в общуването.  
  - Изгражда сравнително гъста мрежа от социални контакти, която ефективно използва.  
  - Притежава сравнително добри комуникативни умения. 4
  - В повечето случаи успява ясно и точно да формулира мислите и идеите си и да бъде добре разбран от другите.  
  - Като цяло умее да се ориентира в процеса на разговора и в мислите и чувствата на другите, но в по-сложни разговори понякога се обърква.  
  - Понякога успява да следва повече от една цел в разговора, но в прекалено  
  сложни разговори се чувства неуверен и притеснен.  
  - Изградил е сравнително гъста мрежа от социални контакти, въпреки че не-  
  винаги успява да се възползва от нея по най-ефективния начин.  
  - Комуникативните му умения са на средно ниво. 3
  - Като цяло умее да формулира ясно мислите и идеите си и се старае да бъде  
  добре разбран от другите.  
  - Ориентира се в процеса на разговора и в мислите и чувствата на другите,  
  но в сложни разговори често се обърква.  
  - Трудно успява да следва повече от една цел в един разговор.  
  - В личностно значими разговори изпитва видимо притеснение.  
  - Мрежата от социални контакти, които е изградил, е със средна гъстота.  
  - Понякога изпитва затруднения да формулира ясно и разбираемо мислите  
  и идеите си. 2
  - По-трудно се ориентира в процеса на разговора и в мислите и чувствата  
  на другите.  
  - Умерено общителен, по-трудно установява социални контакти. Има само  
  малък брой истински приятели.  
  - Често не умее да използва контактите, с които разполага.  
  - Затруднява се да бъде гъвкав в общуването и да намери адекватен начин  
  на реагиране, когато в разговора възникнат проблеми или когато самият  
  разговор по същество предполага противоречия.  
  - Често изпитва затруднения да формулира ясно и разбираемо мислите и 1
  идеите си.  
  - Трудно се ориентира в процеса на разговора и в мислите и чувствата на  
  другите.  
  - По-затворен по характер, трудно намира подход дори към общителни и  
  отворени хора.  
  - Не умее да бъде гъвкав в общуването.  
  - Живее изолирано, има съвсем малко приятели.  
  - Много лоши комуникативни умения. 0
  - Много често формулира мислите и идеите си неясно и неразбираемо за  
  другите.  
  - В повечето случаи не се съобразява с позицията и емоциите на събеседника си.  
  - Затворен, особен по характер, избягва връзките и контактите с другите.  
 
Модул "Комуникативни умения" максимално 6 стандартни точки
 
 
Таблица № 3.3
 
Конкурс за категория "Е", направление "Полиция", "Пожарна безопасност и спасяване", "Оперативни технически операции"
 
Психологични Критерии за оценяване Конкурсни
компетентности   точки
1 2 3
I. Психична регулация - Поставя си амбициозни, труднодостижими цели, които и в огромната  
на дейността част от случаите успешно постига.  
Оценявани качества:    
1. Мотивация за    
постижения    
2. Реализъм на - Много добре съобразява своите жизнени цели със собствените си възмож-  
целеполагането и ности и условията на средата. Много рядко пропуска шансове за развитие.  
самооценката    
3. Воля, настойчивост - Настойчив и упорит при преследване на целите. Много рядко сам се отказ- 6
и самодисциплина ва от намеренията си, дори когато по пътя към тяхното осъществяване се  
  налага да преодолява значителни трудности.  
  - Може много ефективно да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели.  
  - Поставя си сравнително амбициозни цели, които и в голяма част от  
  случаите успешно постига.  
  - Умее да съобразява своите жизнени цели със собствените си възможности  
  и условията на средата, но невинаги ефективно използва шансове за развитие,  
  които се откриват пред него.  
  - Настойчив и упорит при преследване на целите. Много рядко сам се отказва 5
  от намеренията си, дори когато по пътя към тяхното осъществяване се налага да преодолява значителни трудности.  
  - Може много ефективно да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели.  
  - Поставя си сравнително амбициозни цели, които и в по-голямата част от  
  случаите успешно постига.  
  - Умее да съобразява своите жизнени цели със собствените си възможности и условията на средата, но невинаги ефективно използва шансове за развитие, които се откриват пред него.  
  - В повечето случаи упорито и настойчиво преследва реализацията на своите 4
  цели, но при появата на значителни трудности е склонен да се отказва от намеренията си и да търси други по-лесни, макар и не толкова високи цели.  
  - Може ефективно да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели.  
  - Поставя си умерено амбициозни цели, които в по-голямата част от случаите  
  успешно постига.  
  - Умее да съобразява своите жизнени цели със собствените си възможности и  
  условията на средата, но сравнително рядко търси предизвикателствата и въз-  
  можностите за развитие.  
  - Понякога е склонен упорито и настойчиво да преследва реализацията на 3
  своите цели, но в повечето случаи при появата на по-сериозни трудности е склонен да се отказва от намеренията си и да ги замества с други по-лесни, макар и не толкова високи цели.  
  - Може да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели, но това може го изнерви и да реагира на допълнителните изисквания с раздразнение.  
  - Поставя си прекалено високи цели, които не може да постигне или може да  
  постигне само при сбъдване на случайни събития или пък си поставя сравнително ниски цели, които не съответстват на неговите възможности и не удовлетворяват очакванията на околните.  
  - Самооценката му е занижена или завишена, което му пречи да осъществява  
  ефикасен контрол върху собствената дейност и резултатите от нея.  
  - Рядко е склонен упорито и настойчиво да преследва реализацията на своите 2
  цели. В повечето случаи при появата на по-сериозни трудности е склонен да се отказва от намеренията си и да ги замества с други по-лесни цели.  
  - Може да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели, но това го изнервя, поради което реагира на допълнителните изисквания с раздразнение.  
  - Поставя си прекалено високи цели, които не е в състояние да постигне, или прекалено ниски цели, чието постигане на практика не изисква почти никакви усилия.  
  - Самооценката му е занижена или завишена, което му пречи да осъществява ефикасен контрол върху собствената дейност и резултатите от нея. Липсва му самокритичност - склонен е да обвинява за неуспехите си другите или да ги обяснява с външни, малко вероятни обстоятелства.  
  - Не е склонен да преследва реализацията на своите цели, когато това е свър- 1
  зано с преодоляването на по-сериозни трудности.  
  - Рядко е в състояние да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания и почти винаги реагира на допълнителните изисквания с раздразнение.  
  - Налице са сериозни проблеми с психичната регулация на дейността.  
  - Самооценката е сериозно занижена или очевидно компенсаторно завишена, което не позволява осъществяването на контрол върху собствената дейност и резултатите от нея.  
  - Липсата на самокритичност е очевидна.  
  - Склонен е постоянно да обвинява за неуспехите си другите или да ги обяс- 0
  нява с външни, малко вероятни обстоятелства.  
  - Не е склонен да преследва реализацията на своите цели, когато това е свързано с преодоляването на по-сериозни трудности.  
  - Не е в състояние да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания и почти винаги реагира с раздразнение на каквито и да е било изисквания.  
II. Интегритет - Следва стриктно установените норми и правила.  
Оценявани качества: - Изключително добросъвестен и морален, може напълно да се разчита на  
Спазване на органи- него, дори в ситуации, когато изкушението от извършване на нарушение е  
зационните, морал- сравнително голямо (било защото залогът е висок, или вероятността за раз-  
ните и социалните криване е минимална).  
норми, правила и - Развил е нагласа за нетърпимост към нарушителите на правилата. 5
конвенции - Активно защитава позиция за безусловно съблюдаване на правилата и  
  нормите както в работата, така и в живота.  
  - В голяма част от случаите се придържа към установените норми и правила.  
  - Нарушенията, които е направил, са изключително редки и незначителни  
  като важност.  
  - Не е извършил по-сериозни нарушения, нито пък е съдействал на други да 4
  ги извършат.  
  - Открит и честен при попълването на тестовете и в беседата.  
  - Добросъвестен, може да се разчита на неговата честност и коректност.  
  - В по-голяма част от случаите се придържа към установените норми и правила.  
  - Нарушенията, които е направил, са редки или незначителни като важност.  
  - Не е извършил по-сериозни нарушения, нито пък е съдействал на други да 3
  ги извършат.  
  - При попълването на тестовете и в беседата е сравнително честен и открит.  
  - На неговата добросъвестност и коректност може да се разчита в средна  
  степен.  
  - Следва установените норми и правила, но понякога прави дребни нарушения  
  или си "затваря очите", когато други правят нарушения.  
  - В повечето случаи е честен, но ако признаването на истината може да му 2
  навлече сериозни неприятности, а и смята, че тя не е толкова важна, може да  
  я премълчи или да изопачи фактите.  
  - Няма данни за сериозни нарушения на социални или правни норми.  
  - Когато директно се иска от него да каже истината, не я прикрива.  
  - Случвало се е да нарушава установените норми и правила заради лична изгода, но нарушенията, дори и да са значителни, могат да се обяснят по-скоро със ситуативни фактори.  
  - Може да се предполага, че поставен под строг контрол, не би посмял да из- 1
  върши нарушение.  
  - При попълването на тестове и по време на интервюто са налице определени проблеми с неговата коректност.  
  - Пренебрегва спазването на някои правни, организационни, социални или морални норми, без да се чувства виновен за това.  
  - Изопачава факти и събития от биографията си с цел по-добро представяне 0
  на конкурсните изпити и не променя стратегията, дори когато получи ясен сигнал, че трябва да бъде откровен.  
  - Не може да се разчита, че добросъвестно ще изпълнява своите задължения.  
III. Емоционална - Емоционално стабилен и уравновесен.  
стабилност - Не се страхува от опасностите и не губи самообладание в рискови ситуации.  
Оценявани качества: - В рискови ситуации може да действа като истински лидер. 4
8. Емоционална - Притежава висок емоционален самоконтрол.  
уравновесеност - Психически устойчив и много издръжлив на натоварвания и стрес.  
9. Емоционален - Емоционалната устойчивост и самоконтролът са на средно ниво.  
самоконтрол - Не изпада в паника в рискови ситуации, но често е по-пасивен и пред- 3
10. Стресоустойчивост почита да следва другите.  
11. Смелост - Устойчивостта на стрес и на психически натоварвания са на средно ниво.  
  - Разкриват се известни проблеми със стресоустойчивостта и емоционалния  
  самоконтрол - поставен в стрес или под напрежение, нерядко се изнервя и става раздразнителен.  
  - При възникване на рискова ситуация е твърде пасивен и бездеен, но все пак 2
  не се поддава на паника.  
  - Разкриват се значителни проблеми със стресоустойчивостта и емоционал-  
  ния самоконтрол - поставен в стрес или под напрежение, лесно се изнервя и става раздразнителен.  
  - Може да изпадне в паника при възникване на рискова ситуация. 1
  - Реагира доста емоционално на фрустрация и в конфликтни ситуации.  
  - Емоционално неуравновесен, със слаб самоконтрол.  
  - Дори и при невисоки натоварвания реагира с раздразнение или объркване.  
  - Склонен е да изпада в паника при възникване на рискова ситуация.  
  - Не може да понася гледки или се обърква, когато стане свидетел на физиче- 0
  ско страдание или смърт.  
  - Прекалено емоционален и неовладян при възникване на трудности, в между-  
  личностни конфликти и при фрустрация.  
 
Модул "Психична регулация на дейността и интегритет" максимално 15 стандартни точки
 
IV. Активност и - Проявява висока жизнена активност и притежава голям запас от енергия.  
гъвкавост - Почти непрекъснато е зает с някаква целенасочена дейност.  
Оценявани качества: - Почти никога не се оплаква от преумора.  
1. Обща активност и - По-трудно понася бездействието, но все пак издържа на монотонна работа.  
жизненост - Без никакъв проблем може да се адаптира към промени в средата или смяна 4
2. Адаптивност към на приоритети в своята собствена дейност.  
промени - Има широки, разностранни интереси или един или повече свързани и за-  
3. Оптимизъм дълбочени интереси.  
4. Удовлетворение - Непрекъснато се стреми към усъвършенстване и обогатяване на познанията си.  
от постиженията - Гледа оптимистично към бъдещето.  
  - Напълно е удовлетворен от постиженията си досега.  
  - Проявява висока активност и разполага с голям запас от енергия.  
  - Рядко се оплаква от преумора.  
  - В по-голяма част от времето си е зает с някаква целенасочена дейност.  
  - Понякога изпитва затруднения, когато трябва бързо да се адаптира към  
  промени в средата или когато се налагат значителни промени в приоритетите на неговата дейност.  
  - Има широки и разностранни или един или повече свързани и задълбочени 3
  интереси.  
  - Стремежът към усъвършенстване и обогатяване на познанията е видим.  
  - Гледа с оптимизъм към бъдещето.  
  - Удовлетворен е от постиженията си досега.  
  - Нивото на активност и запасът от енергия са в границите на средното.  
  - Понякога не може да изпълни целите и очакванията или да спази указаните  
  срокове заради преумора или недостатъчна енергия и воля.  
  - Понякога изпитва затруднения, когато трябва да се адаптира към промени  
  в средата или когато се налагат значителни промени в приоритетите на него-  
  вата дейност.  
  - Липсват изразени познавателни интереси, а доколкото такива се декларират, 2
  те са по-скоро добро намерение, отколкото нещо подкрепено със съответните  
  действия.  
  - Умерен оптимист по отношение на бъдещето.  
  - Като цяло е удовлетворен от постиженията си досега, въпреки че няма много  
  неща, с които заслужено да се гордее.  
  - Ниско ниво на активност.  
  - Стреми се да постигне различни значими неща, но се оплаква, че не му  
  достигат воля, енергия, решителност или смелост.  
  - Не е удовлетворен от постиженията си досега.  
  - Изпитва големи затруднения, когато трябва да се адаптира към промени  
  в средата или когато се налагат промени в приоритетите на неговата дейност.  
  - Често е песимист по отношение на бъдещето.  
  - Много ниско ниво на активност или множество хаотични активности, несвър-  
  зани помежду си от някаква значима и реалистична цел.  
  - Бързо и лесно се уморява.  
  - Нехаен, безгрижен. Предпочита почивките и развлеченията пред работата, 0
  лесно се отказва от намеренията си при възникване на по-сериозни препятствия.  
  - Липсва какъвто и да било стремеж към развитие и усъвършенстване.  
 
Модул "Гъвкавост и активност" максимално 4 стандартни точки
 
V. Групова съвме- - Много лесно се интегрира в групи и колективи. 5
стимост, умения за - Изразява ясно и открито мислите и идеите си.  
работа в екип, - С готовност споделя както позитивна, така и негативна информация с  
лидерски качества членовете на екипа.  
Оценявани качества: - Притежава много добри умения за разрешаване на конфликтни ситуации.  
1. Умение за работа - Преди да вземе решение, винаги се информира за мнението и позициите  
в група на другите.  
2. Умения за решава- - Много добре умее както да поощрява, така и да критикува.  
не на конфликти - Излъчва авторитет, умее лесно да убеждава другите в дадени идеи и  
3. Лидерски качества позиции.  
и авторитет - Лесно се интегрира в групи и колективи. 4
  - Често изгражда свое собствено мнение и решение за проблемите, но поня-  
  кога се изолира от дадени проблеми и е пасивен в дискусиите.  
  - Въпреки че може да разрешава определен тип конфликтни ситуации, това  
  не му се удава в други.  
  - Съобразява решенията си с мнението и позициите на другите.  
  - Понякога пропуска да поощри другите за техния принос.  
  - Понякога критикува чуждо мнение и позиция по неконструктивен начин.  
  - Сравнително лесно се интегрира в групи и колективи. 3
  - Не е конфликтен и не провокира сам конфликти, но когато попадне в конфликтна ситуация, често пъти се нуждае от помощта на другите, за да я разреши, или когато сам я разрешава, то е само като прави компромиси, в правилността на които не е вътрешно убеден.  
  - Избягва да поема отговорност за решаването на конфликти, в които той не  
  е лично въвлечен.  
  - Приносът му към груповите резултати е както на повечето други членове.  
  - Рядко поощрява и подкрепя другите.  
  - Понякога е невнимателен, когато критикува.  
  - Не се приема от другите като лидер и трудно успява да наложи решенията си.  
  - Не се откриват значителни проблеми при досегашната му интеграция в 2
  групи и екипи, но е прекалено конформен и пасивен.  
  - Подкрепя груповите решения, не защото истински ги приема, а защото  
  не е мислил по проблемите и няма свои собствени решения.  
  - Приносът му към общите резултати при груповата дейност е по-скоро нез-  
  начителен.  
  - Много трудно успява да разреши междуличностни конфликти, в които той  
  самият участва.  
  - Сравнително трудно се интегрира в екипи и колективи. 1
  - Предпочита да работи сам и да взема решенията самостоятелно.  
  - Чувствителен към критика. Предпочита да не споделя с другите своите  
  мнения и оценки.  
  - Към конфликтни ситуации в групата, в които той лично не участва, проявява  
  индиферентност.  
  - Трудно прави компромиси, рядко променя и се отказва от своите решения и  
  позиции, дори когато те противоречат на мнението и позицията на останалите.  
  - Трудно успява да разреши междуличностни конфликти, в които той самият  
  участва.  
  - Много трудно се интегрира в групи и колективи. 0
  - Затворен, резервиран, мнителен и подозрителен.  
  - Трудно се доверява на другите, не споделя с тях информация и не изказва  
  открито своето собствено мнение.  
  - Често сам провокира конфликтни ситуации.  
  - Винаги прави това, което си е наумил, независимо от мнението на другите.  
 
Модул "Групова съвместимост и работа в екип" максимално 5 стандартни точки
 
VI. Комуникативни - Притежава много добри комуникативни умения, умее много ясно и точно 6
умения да формулира мислите и идеите си.  
Оценявани качества: - Притежава деликатност и способност лесно и бързо да се ориентира в про-  
1. Умения за ясно цеса на разговора и в мислите и чувствата на другите.  
формулиране на - Притежава чувство за хумор.  
мислите - Много лесно и бързо намира подход към всякакви хора.  
2. Гъвкавост и дип- - Умее много гъвкаво и дипломатично да следва целите си в общуването.  
ломатичност - Изгражда гъста мрежа от социални контакти, за поддържането на която  
3. Усет за събеседника полага доста усилия, но и която умее много ефективно да използва.  
4. Общителност - Притежава добри комуникативни умения, умее ясно и точно да форму- 5
5. Умение за изграж- лира мислите и идеите си.  
дане на контакти - Притежава способност сравнително лесно и бързо да се ориентира в проце-  
  са на разговора и в мислите и чувствата на другите.  
  - Лесно и бързо намира подход към почти всякакъв тип хора.  
  - Умее гъвкаво и дипломатично да следва целите си в общуването.  
  - Изгражда сравнително гъста мрежа от социални контакти, която ефектив-  
  но използва.  
  - Притежава сравнително добри комуникативни умения. 4
  - В повечето случаи успява ясно и точно да формулира мислите и идеите си  
  и да бъде добре разбран от другите.  
  - Като цяло умее да се ориентира в процеса на разговора и в мислите и чувст-  
  вата на другите, но в по-сложни разговори понякога се обърква.  
  - Понякога успява да следва повече от цел в разговор, но в прекалено слож-  
  ни разговори се чувства неуверен и притеснен.  
  - Изградил е сравнително гъста мрежа от социални контакти, въпреки че не-  
  винаги успява да се възползва от нея по най-ефективния начин.  
  - Комуникативните му умения са на средно ниво. 3
  - Като цяло умее да формулира ясно мислите и идеите си и се старае да бъде  
  добре разбран от другите.  
  - Ориентира се в процеса на разговора и в мислите и чувствата на другите,  
  но в сложни разговори често се обърква.  
  - Трудно успява да следва повече от цел в един разговор.  
  - В личностно значими разговори изпитва видимо притеснение.  
  - Мрежата от социални контакти, които е изградил, е със средна гъстота.  
  - Понякога изпитва затруднения да формулира ясно и разбираемо мислите и 2
  идеите си.  
  - По-трудно се ориентира в процеса на разговора и в мислите и чувствата на  
  другите.  
  - Умерено общителен, по-трудно установява социални контакти. Има само  
  малък брой истински приятели.  
  - Често не умее да използва контактите, с които разполага.  
  - Затруднява се да бъде гъвкав в общуването и да намери адекватен начин на реагиране, когато в разговора възникнат проблеми или когато самият разговор по същество предполага противоречия.  
  - Често изпитва затруднения да формулира ясно и разбираемо мислите и 1
  идеите си.  
  - Трудно се ориентира в процеса на разговора и в мислите и чувствата на  
  другите.  
  - По-затворен по характер, трудно намира подход дори към общителни и  
  отворени хора.  
  - Не умее да бъде гъвкав в общуването.  
  - Живее изолирано, има съвсем малко приятели.  
  - Много лоши комуникативни умения. 0
  - Много често формулира мислите и идеите си неясно и неразбираемо за  
  другите.  
  - В повечето случаи не се съобразява с позицията и емоциите на събеседника си.  
  - Затворен, особен по характер, избягва връзките и контактите с другите.  
 
Модул "Комуникативни умения" максимално 6 стандартни точки
 
 

Таблица № 3.4

 
Конкурс за категория "Е", АМВР, МИ - МВР, НИИ и НПИ
 
Психологични Критерии за оценяване Конкурсни
компетентности   точки
1 2 3
I. Психична регула- - Поставя си амбициозни, труднодостижими цели, които и в огромната  
ция на дейността част от случаите успешно постига.  
Оценявани качества: - Много добре съобразява своите жизнени цели със собствените си възмож-  
1. Мотивация за ности и условията на средата. Много рядко пропуска шансове за развитие.  
постижения - Настойчив и упорит при преследване на целите. Много рядко сам се отказ- 6
2. Реализъм на це- ва от намеренията си, дори когато по пътя към тяхното осъществяване се  
леполагането и налага да преодолява значителни трудности.  
самооценката - Може много ефективно да отсрочва удовлетворяването на непосредствени-  
3. Воля, настойчивост те си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели.  
и самодисциплина - Поставя си сравнително амбициозни цели, които и в голяма част от случаите успешно постига.  
  - Умее да съобразява своите жизнени цели със собствените си възможности и условията на средата, но невинаги ефективно използва шансове за развитие, които се откриват пред него.  
  - Настойчив и упорит при преследване на целите. Много рядко сам се отказва 5
  от намеренията си, дори когато по пътя към тяхното осъществяване се налага да преодолява значителни трудности.  
  - Може много ефективно да отсрочва удовлетворяването на непосредствени-  
  те си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели.  
  - Поставя си сравнително амбициозни цели, които и в по-голямата част от  
  случаите успешно постига.  
  - Умее да съобразява своите жизнени цели със собствените си възможности и условията на средата, но невинаги ефективно използва шансове за развитие, които се откриват пред него.  
  - В повечето случаи упорито и настойчиво преследва реализацията на своите 4
  цели, но при появата на значителни трудности е склонен да се отказва от намеренията си и да търси други по-лесни, макар и не толкова високи цели.  
  - Може ефективно да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели.  
  - Поставя си умерено амбициозни цели, които в по-голямата част от случаите успешно постига.  
  - Умее да съобразява своите жизнени цели със собствените си възможности и условията на средата, но сравнително рядко търси предизвикателствата и възможностите за развитие.  
  - Понякога е склонен упорито и настойчиво да преследва реализацията на 3
  своите цели, но в повечето случаи при появата на по-сериозни трудности е склонен да се отказва от намеренията си и да ги замества с други по-лесни, макар и не толкова високи цели.  
  - Може да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели, но това може да го изнерви и да реагира на допълнителните изисквания с раздразнение.  
  - Поставя си прекалено високи цели, които не може да постигне или може да постигне само при сбъдването на случайни събития, или пък си поставя сравнително ниски цели, които не съответстват на неговите възможности и не удовлетворяват очакванията на околните.  
  - Самооценката му е занижена или завишена, което му пречи да осъществява ефикасен контрол върху собствената дейност и резултатите от нея.  
  - Рядко е склонен упорито и настойчиво да преследва реализацията на своите 2
  цели. В повечето случаи при появата на по-сериозни трудности е склонен да се отказва от намеренията си и да ги замества с други по-лесни цели.  
  - Може да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания, когато това е необходимо за постигането на по-значими цели, но това го изнервя, поради което реагира на допълнителните изисквания с раздразнение.  
  - Поставя си прекалено високи цели, които не е в състояние да постигне, или прекалено ниски цели, чието постигане на практика не изисква почти никакви усилия.  
  - Самооценката му е занижена или завишена, което му пречи да осъществява ефикасен контрол върху собствената дейност и резултатите от нея. Липсва му самокритичност - склонен е да обвинява за неуспехите си другите или да ги обяснява с външни, малко вероятни обстоятелства.  
  - Не е склонен да преследва реализацията на своите цели, когато това е свър- 1
  зано с преодоляването на по-сериозни трудности.  
  - Рядко е в състояние да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания и почти винаги реагира на допълнителните изисквания с раздразнение.  
  - Налице са сериозни проблеми с психичната регулация на дейността.  
  - Самооценката е сериозно занижена или очевидно компенсаторно завишена, което не позволява осъществяването на контрол върху собствената дейност и резултатите от нея.  
  - Липсата на самокритичност е очевидна.  
  - Склонен е постоянно да обвинява за неуспехите си другите или да ги обяс- 0
  нява с външни, малко вероятни обстоятелства.  
  - Не е склонен да преследва реализацията на своите цели, когато това е свързано с преодоляването на по-сериозни трудности.  
  - Не е в състояние да отсрочва удовлетворяването на непосредствените си желания и почти винаги реагира с раздразнение на каквито и да било изисквания.  
II. Интегритет - Следва стриктно установените норми и правила.  
Оценявани качества: - Изключително добросъвестен и морален, може напълно да се разчита на  
Спазване на органи- него, дори в ситуации, когато изкушението от извършване на нарушение е  
зационните, морални- сравнително голямо (било защото залогът е висок, или вероятността за раз-  
те и социалните нор- криване е минимална).  
ми, правила и кон- - Развил е нагласа за нетърпимост към нарушителите на правилата. 5
венции - Активно защитава позиция за безусловно съблюдаване на правилата и  
  нормите както в работата, така и в живота.  
  - В голяма част от случаите се придържа към установените норми и правила.  
  - Нарушенията, които е направил, са изключително редки и незначителни  
  като важност.  
  - Не е извършил по-сериозни нарушения, нито пък е съдействал на други да  
  ги извършат.  
  - Открит и честен при попълването на тестовете и в беседата. 4
  - Добросъвестен, може да се разчита на неговата честност и коректност.  
  - В по-голяма част от случаите се придържа към установените норми и правила.  
  - Нарушенията, които е направил, са редки или незначителни като важност.  
  - Не е извършил по-сериозни нарушения, нито пък е съдействал на други да 3
  ги извършат.  
  - При попълването на тестовете и в беседата е сравнително честен и открит.  
  - На неговата добросъвестност и коректност може да се разчита в средна  
  степен.  
  - Следва установените норми и правила, но понякога прави дребни нарушения  
  или си "затваря очите", когато други правят нарушения.  
  - В повечето случаи е честен, но ако признаването на истината може да му 2
  навлече сериозни неприятности, а и смята, че тя не е толкова важна, може да я премълчи или да изопачи фактите.  
  - Няма данни за сериозни нарушения на социални или правни норми.  
  - Когато директно се иска от него да каже истината, не я прикрива.  
  - Случвало се е да се нарушават установените норми и правила заради лична изгода, но нарушенията, дори и да са значителни, могат да се обяснят по-скоро със ситуативни фактори.  
  - Може да се предполага, че поставен под строг контрол, не би посмял да из- 1
  върши нарушение.  
  - При попълването на тестове и по време на интервюто са налице определени проблеми с неговата коректност.  
  - Пренебрегва спазването на някои правни, организационни, социални или морални норми, без да се чувства виновен за това.  
  - Изопачава факти и събития от биографията си с цел по-добро представяне 0
  на конкурсните изпити и не променя стратегията, дори когато получи ясен сигнал, че трябва да бъде откровен.  
  - Не може да се разчита, че добросъвестно ще изпълнява своите задължения.  
III. Емоционална - Емоционално стабилен и уравновесен.  
стабилност - Притежава висок емоционален самоконтрол. 4
Оценявани качества: - Психически устойчив и много издръжлив на натоварвания и стрес.  
12. Емоционална - Емоционалната устойчивост и самоконтролът са на средно ниво. 3
уравновесеност - Устойчивостта на стрес и на психически натоварвания са на средно ниво.  
13. Емоционален - Разкриват се известни проблеми със стресоустойчивостта и емоционалния 2
самоконтрол самоконтрол - поставен в стрес или под напрежение, нерядко се изнервя и  
14. Стресоустойчивост става раздразнителен.  
  - Разкриват се значителни проблеми със стресоустойчивостта и емоционал- 1
  ния самоконтрол - поставен в стрес или под напрежение, лесно се изнервя и  
  става раздразнителен.  
  - Реагира доста емоционално на фрустрация и в конфликтни ситуации.  
  - Емоционално неуравновесен, със слаб самоконтрол.  
  - Дори и при невисоки натоварвания реагира с раздразнение или объркване.  
  - Прекалено емоционален и неовладян при възникване на трудности, в меж- 0
  дуличностни конфликти и при фрустрация.  
 
Модул "Психична регулация на дейността и интегритет" максимално 15 стандартни точки
 
IV. Активност и - Проявява висока жизнена активност и притежава голям запас от енергия.  
гъвкавост - Почти непрекъснато е зает с някаква целенасочена дейност.  
Оценявани качества: - Почти никога не се оплаква от преумора.  
1. Обща активност и - По-трудно понася бездействието, но все пак издържа на монотонна работа.  
жизненост - Без никакъв проблем може да се адаптира към промени в средата или  
2. Адаптивност към смяна на приоритети в своята собствена дейност.  
промени - Има широки, разностранни интереси или един или повече свързани и за- 4
3. Оптимизъм дълбочени интереси.  
4. Удовлетворение от - Непрекъснато се стреми към усъвършенстване и обогатяване на позна-  
постиженията нията си.  
  - Гледа оптимистично към бъдещето.  
  - Напълно е удовлетворен от постиженията си досега.  
  - Проявява висока активност и разполага с голям запас от енергия.  
  - Рядко се оплаква от преумора.  
  - В по-голяма част от времето си е зает с някаква целенасочена дейност.  
  - Понякога изпитва затруднения, когато трябва бързо да се адаптира към промени в средата или когато се налагат значителни промени в приоритетите на неговата дейност.  
  - Има широки и разностранни или един или повече свързани и задълбочени 3
  интереси.  
  - Стремежът към усъвършенстване и обогатяване на познанията е видим.  
  - Гледа с оптимизъм към бъдещето.  
  - Удовлетворен е от постиженията си досега.  
  - Нивото на активност и запасът от енергия са в границите на средното.  
  - Понякога не може да изпълни целите и очакванията или да спази указаните  
  срокове заради преумора или недостатъчна енергия и воля.  
  - Понякога изпитва затруднения, когато трябва да се адаптира към промени 2
  в средата или когато се налагат значителни промени в приоритетите на него-  
  вата дейност.  
  - Липсват изразени познавателни интереси, а доколкото такива се декларират,  
  те са по-скоро добро намерение, отколкото нещо подкрепено със съответните  
  действия.  
  - Умерен оптимист по отношение на бъдещето.  
  - Като цяло е удовлетворен от постиженията си досега, въпреки че няма  
  много неща, с които заслужено да се гордее.  
  - Ниско ниво на активност.  
  - Стреми се да постигне различни значими неща, но се оплаква, че не му  
  достигат воля, енергия, решителност или смелост.  
  - Не е удовлетворен от постиженията си досега. 1
  - Изпитва големи затруднения, когато трябва да се адаптира към промени  
  в средата или когато се налагат промени в приоритетите на неговата дейност.  
  - Често е песимист по отношение на бъдещето.  
  - Много ниско ниво на активност или множество хаотични активности, нес-  
  вързани помежду си от някаква значима и реалистична цел.  
  - Бързо и лесно се уморява. 0
  - Нехаен, безгрижен. Предпочита почивките и развлеченията пред работата,  
  лесно се отказва от намеренията при възникване на по-сериозни препятствия.  
  - Липсва какъвто и да е било стремеж към развитие и усъвършенстване.  
 
Модул "Гъвкавост и активност" максимално 4 стандартни точки
 
V. Групова съвмести- - Много лесно се интегрира в групи и колективи. 5
мост, умения за работа - Изразява ясно и открито мислите и идеите си.  
в екип, лидерски - С готовност споделя както позитивна, така и негативна информация с  
качества членовете на екипа.  
Оценявани качества: - Притежава много добри умения за разрешаване на конфликтни ситуации.  
1. Умение за работа - Преди да вземе решение, винаги се информира за мнението и позициите  
в група на другите.  
2. Умения за решаване - Много добре умее както да поощрява, така и да критикува.  
на конфликти - Излъчва авторитет, умее лесно да убеждава другите в дадени идеи и  
3. Лидерски качества позиции.  
и авторитет - Лесно се интегрира в групи и колективи. 4
  - Често изгражда своето собствено мнение и решение за проблемите, но по-  
  някога се изолира от дадени проблеми и е пасивен в дискусиите.  
  - Въпреки че може да разрешава определен тип конфликтни ситуации, това  
  не му се удава в други.  
  - Съобразява решенията си с мнението и позициите на другите.  
  - Понякога пропуска да поощри другите за техния принос.  
  - Понякога критикува чуждо мнение и позиция по неконструктивен начин.  
  - Сравнително лесно се интегрира в групи и колективи. 3
  - Не е конфликтен и не провокира сам конфликти, но когато попадне в конфликтна ситуация, често пъти се нуждае от помощта на другите, за да я разреши, или когато сам я разрешава, то е само като прави компромиси, в правилността на които не е вътрешно убеден.  
  - Избягва да поема отговорност за решаването на конфликти, в които той  
  не е лично въвлечен.  
  - Приносът му към груповите резултати е както на повечето други членове.  
  - Рядко се сеща да поощри и подкрепи другите.  
  - Понякога е невнимателен, когато критикува.  
  - Не се приема от другите като лидер и трудно успява да наложи решенията си.  
  - Не се откриват значителни проблеми при досегашната му интеграция в 2
  групи и екипи, но е прекалено конформен и пасивен.  
  - Подкрепя груповите решения, не защото истински ги приема, а защото  
  не е мислил по проблемите и няма свои собствени.  
  - Приносът му към общите резултати от груповата дейност е по-скоро незна-  
  чителен.  
  - Много трудно успява да разреши междуличностни конфликти, в които той  
  самият участва.  
  - Сравнително трудно се вгражда в екипи и колективи. 1
  - Предпочита да работи сам и да взема решенията самостоятелно.  
  - Чувствителен към критика. Предпочита да не споделя с другите своите  
  мнения и оценки.  
  - Към конфликтни ситуации в групата, в които той лично не участва, проявя-  
  ва индиферентност.  
  - Трудно прави компромиси, рядко променя и се отказва от своите решения и  
  позиции, дори когато те противоречат на мнението и позицията на останалите.  
  - Трудно успява да разреши междуличностни конфликти, в които той самият  
  участва.  
  - Много трудно се вгражда в групи и колективи. 0
  - Затворен, резервиран, мнителен и подозрителен.  
  - Трудно се доверява на другите и не споделя с тях информация и не изказва  
  открито своето собствено мнение.  
  - Често сам провокира конфликтни ситуации.  
  - Винаги прави това, което си е наумил, независимо от мнението на другите.  
 
Модул "Групова съвместимост и работа в екип" максимално 5 стандартни точки
 
VI. Комуникативни - Притежава много добри комуникативни умения, умее много ясно и точно 6
умения да формулира мислите и идеите си.  
Оценявани качества: - Притежава деликатност и способност лесно и бързо да се ориентира в про-  
1. Умения за ясно цеса на разговора и в мислите и чувствата на другите.  
формулиране на мис- - Притежава чувство за хумор.  
лите - Много лесно и бързо намира подход към всякакви хора.  
2. Гъвкавост и дип- - Умее много гъвкаво и дипломатично да следва целите си в общуването.  
ломатичност - Изгражда гъста мрежа от социални контакти, за подържането на която  
3. Усет за събеседника полага доста усилия, но и която умее много ефективно да използва.  
4. Общителност - Притежава добри комуникативни умения, умее ясно и точно да формулира 5
5. Умение за изграж- мислите и идеите си.  
дане на контакти - Притежава способност сравнително лесно и бързо да се ориентира в процеса  
  на разговора и в мислите и чувствата на другите.  
  - Лесно и бързо намира подход към почти всякакъв тип хора.  
  - Умее гъвкаво и дипломатично да следва целите си в общуването.  
  - Изгражда сравнително гъста мрежа от социални контакти, която ефективно  
  използва.  
  - Притежава сравнително добри комуникативни умения. 4
  - В повечето случаи успява ясно и точно да формулира мислите и идеите си и  
  да бъде добре разбран от другите.  
  - Като цяло умее да се ориентира в процеса на разговора и в мислите и чувст-  
  вата на другите, но в по-сложни разговори понякога се обърква.  
  - Понякога успява да следва повече от една цел в разговора, но в прекалено  
  сложни разговори се чувства неуверен и притеснен.  
  - Изградил е сравнително гъста мрежа от социални контакти, въпреки че не-  
  винаги успява да се възползва от нея по най-ефективния начин.  
  - Комуникативните му умения са на средно ниво. 3
  - Като цяло умее да формулира ясно мислите и идеите си и се старае да бъде  
  добре разбран от другите.  
  - Ориентира се в процеса на разговора и в мислите и чувствата на другите,  
  но в сложни разговори често се обърква.  
  - Трудно успява да следва повече от една цел във водения разговор.  
  - В личностно значими разговори изпитва видимо притеснение.  
  - Мрежата от социални контакти, които е изградил, е със средна гъстота.  
  - Понякога изпитва затруднения да формулира ясно и разбираемо мислите 2
  и идеите си.  
  - По-трудно се ориентира в процеса на разговора и в мислите и чувствата на  
  другите.  
  - Умерено общителен, по-трудно установява социални контакти. Има само  
  малък брой истински приятели.  
  - Често не умее да използва контактите, с които разполага.  
  - Затруднява се да бъде гъвкав в общуването и да намери адекватен начин  
  на реагиране, когато в разговора възникнат проблеми или когато самият раз-  
  говор по същество предполага противоречия.  
  - Често изпитва затруднения да формулира ясно и разбираемо мислите и 1
  идеите си.  
  - Трудно се ориентира в процеса на разговора и в мислите и чувствата на  
  другите.  
  - По-затворен по характер, трудно намира подход дори към общителни и  
  отворени хора.  
  - Не умее да бъде гъвкав в общуването.  
  - Живее изолирано, има съвсем малко приятели.  
  - Много лоши комуникативни умения. 0
  - Много често формулира мислите и идеите си неясно и неразбираемо за  
  другите.  
  - В повечето случаи не се съобразява с позицията и емоциите на събеседника си.  
  - Затворен, особен по характер, избягва връзките и контактите с другите.  
 
Модул "Комуникативни умения" максимално 6 стандартни точки
 
 


Приложение № 3.3


(Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)



КАРТА ЗА ОЦЕНКА
на личностните качества, социалните и комуникативните умения и интегритета на кандидата за постъпване на държавна служба в МВР
 
Кандидат: ........................................................................................................................................................................................................

(трите имена)

ЕГН ...........................................................................................................................................................................................................
 
Конкурс: ........................................................................................................................................................................................................
(вид на конкурса и заповед за обявяване)
I. Психична регулация  
на дейността  Оценка
Обосновка: ..................................................................................................................................................................................................
II. Интегритет  Оценка
Обосновка: ..................................................................................................................................................................................................
III. Емоционална стабилност  Оценка
Обосновка: ..................................................................................................................................................................................................
IV. Гъвкавост и активност  Оценка
Обосновка: ..................................................................................................................................................................................................
V. Умения за работа в екип  Оценка
Обосновка: ..................................................................................................................................................................................................
VI. Комуникативни умения  Оценка
Обосновка: ..................................................................................................................................................................................................
Общ резултат 
   
Експерт ..................................  
/ /  
Дата: ...........................................................................................................................................
 
   


Приложение № 3.4


(Изм. - ДВ, бр. 56 от 2009 г.)



ПРОТОКОЛ
от проведени психологически изследвания на кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР
 
Вид на конкурса: ...............................................................................................................................................................................................
Дата на провеждане на изследванията: .......................................................................................................................................................................
Кандидат Резултат Забележки
  трите имена ЕГН    
1.
2.
3.
4.
5.
 
Експертна работна група:
Ръководител: .......... Членове: 1. ..................
/ / / /
  2. ..................
  / /
  3. ..................
  / /
Дата: ...............................................................................................................................
 
   


Приложение № 4 към § 11, т. 4


Специализирана методика за провеждане на заключително интервю с кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР


1. Със заключителното интервю се проверяват професионалната мотивация, деловите качества, познанията и уменията на кандидатите за държавни служители в МВР.

2. Заключителното интервю се извършва от конкурсната комисия.

3. Конкурсната комисия оценява кандидатите чрез въпроси, свързани с техния минал професионален и житейски опит, задаване на проблемни ситуации (казуси) и проверка на свързани с бъдещата дейност общодостъпни познания.

4. Оценяването на кандидатите се извършва в следните четири области:

а) Оценка на професионалната мотивация и отношението на кандидата към бъдещата професионална кариера в МВР - максимално 8 точки;

б) Оценка на деловите качества на кандидатите - максимално 12 точки;

в) Оценка на професионално значими качества, способности, умения и познания - максимално 10 точки.

5. При оценяването на професионалната мотивация и отношението на кандидата към бъдещата професионална кариера в МВР се отчитат дългосрочността на плановете за професионална реализация в МВР, реализмът на мотивацията и степента на нейната свързаност със съдържателните аспекти на конкретната професионална дейност и лоялността на кандидата към принципите на работата и обществените функции на МВР.

6. При оценяването на деловите качества се проверяват умения на кандидата за ефективно планиране на собствената дейност и за контрол на резултатите от нея, коректността и ангажираността на кандидата с изпълнението на възложените задачи, работоспособността му и устойчивостта на физически и психични натоварвания.

7. При оценяването на професионално значимите познания, умения и способности се проверяват уменията на кандидатите за разрешаване на проблемни ситуации, подобни на възникващите в реалната професионална дейност, уменията и способностите на кандидатите да разрешават междуличностни конфликти, да участват активно в групови дейности и екипи, тяхната обща култура, социална зрялост и морална устойчивост.

8. В случай че важна причина възпрепятства явяването на кандидата на заключително интервю на определената в графика дата, кандидатът може да подаде до председателя на конкурсната комисия най-късно до края на работното време в деня на провеждане на интервюто заявление за определяне на друга дата за явяване, като задължително прилага официален документ, удостоверяващ възпрепятстващите обстоятелства.

9. Конкурсната комисия разглежда заявленията по т.8 и при основателност определя друга дата за явяване на кандидата за интервю, като отразява това в изпитния протокол.

10. За членовете на конкурсната комисия се организира специализирано обучение за прилагане на тази методика.

11. Оценка 0 по една от областите, върху които се провежда интервюто, води до елиминиране на кандидата от класирането за съответния конкурс.

12. Всеки член на конкурсната комисия оценява самостоятелно всеки един кандидат, използвайки "Карта за оценка" (приложение № 4.1).

13. При разлика по-голяма от 2 точки между двама членове на конкурсната комисия, по която и да е област на заключителното интервю, председателят на комисията провежда обсъждане, в което се изясняват причините за появилите се различия.

14. Резултатът на кандидата от заключителното интервю е средна аритметична от оценките на всички членове на комисията.

15. Резултатите от заключителното интервю се нанасят в "Протокол от проведени заключителни интервюта с кандидати за постъпване на държавна служба в МВР" (приложение № 4.2).

16. Резултатите от заключителното интервю важат само за конкретния конкурс.


Приложение № 4.1



КАРТА ЗА ОЦЕНКА
 
Кандидат: ......................................................... ЕГН ...................................................................................................
(трите имена)
Конкурс:...............................................................................................................................................................
(вид на конкурса и заповед за обявяване)
 
I. Професионална мотивация   Оценка
Бележки: .................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
 
II. Делови качества   Оценка
Бележки: .................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
 
III. Професионално значими   Оценка
знания и умения    
Бележки: .................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
 
Общ резултат  
   
Член на конкурсната комисия .................................................................................................................................................

/ /

Дата: ............................................................................................................................................................................
 


Приложение № 4.2



ПРОТОКОЛ
от проведени заключителни интервюта с кандидата за постъпване на държавна служба в МВР
 
Вид на конкурса: ..........................................................................................................................................................
Дата на провеждане на заключителните интервюта:.............................................................................................................................
 
Кандидат Резул- Забе-
    тат лежки
  трите имена ЕГН    
1.        
2.        
3.        
4.        
5.        
Председател на
конкурсната комисия:
..................................................................................................................................................................................

/ /

 
Технически секретар:
..................................................................................................................................................................................

/ /

Дата: ............................................................................................................................................................................
 


Промени настройката на бисквитките