Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 101 от 15.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2003 Г. ЗА ЛИЦЕНЗИТЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТ КАТО ФОНДОВА БОРСА, ОРГАНИЗАТОР НА НЕОФИЦИАЛЕН ПАЗАР НА ЦЕННИ КНИЖА, ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК, ИНВЕСТИЦИОННО ДРУЖЕСТВО, УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО И ДРУЖЕСТВ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2003 Г. ЗА ЛИЦЕНЗИТЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТ КАТО ФОНДОВА БОРСА, ОРГАНИЗАТОР НА НЕОФИЦИАЛЕН ПАЗАР НА ЦЕННИ КНИЖА, ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК, ИНВЕСТИЦИОННО ДРУЖЕСТВО, УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО И ДРУЖЕСТВО СЪС СПЕЦИАЛНА ИНВЕСТИЦИОННА ЦЕЛ (ОБН., ДВ, БР. 109 ОТ 2003 Г.)

В сила от 01.01.2007 г.
Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.101 от 15 Декември 2006г.

§ 1. В чл. 1, ал. 1 в края на изречението се добавя "и за извършване на уведомяване по чл. 74б и чл. 210, ал. 5 във връзка с чл. 74б от същия закон".


§ 2. В чл. 5, ал. 2 думите "чуждестранно юридическо лице" се заменят с "юридическо лице от трета държава".


§ 3. В чл. 7, ал. 2 думите "чуждестранно юридическо лице" се заменят с "юридическо лице от трета държава".


§ 4. В чл. 9, ал. 1 след думите "във връзка с чл. 74а, ал. 1" се добавя "и за извършване на уведомяване по чл. 74б и чл. 210, ал. 5 във връзка с чл. 74б".


§ 5. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2:

а) в буква "а", подбуква "вв" думите "други инструменти" се заменят с "други финансови инструменти";

б) в буква "б" подбуква "вв" се отменя.

2. Точки 9 и 10 се изменят така:

"9. данни за името (собствено, бащино и фамилно), единния граждански номер (ЕГН) и адресната регистрация на лицата, които притежават пряко или непряко 10 или над 10 на сто от капитала или от гласовете в общото събрание на инвестиционния посредник, определени съгласно чл. 148 ЗППЦК, или могат да го контролират, както и за дела им от капитала и за броя на притежаваните от тях гласове;

10. данни за наименованието, седалището, предмета на дейност, номера и партидата на вписването в търговския регистър и единния идентификационен код на юридическите лица, които притежават пряко или непряко 10 или над 10 на сто от капитала или от гласовете в общото събрание на инвестиционния посредник, определени съгласно чл. 148 ЗППЦК, или могат да го контролират, както и за дела им от капитала и за броя на притежаваните от тях гласове;".

3. Точка 12 се изменя така:

"12. данни за наименованието, седалището, предмета на дейност, номера и партидата на вписването в търговския регистър, актуално удостоверение за вписването в търговския регистър и единния идентификационен код на дружествата, в които инвестиционният посредник притежава пряко или непряко 10 или над 10 на сто от гласовете в общото събрание, определени съгласно чл. 148 ЗППЦК, или може да ги контролира;".

4. Създава се т. 17:

"17. данни за лицата, с които заявителят се явява свързано лице."


§ 6. В чл. 19, ал. 1 се създава т. 7:

"7. декларация дали лицето е член на управителен или контролен орган или по друг начин участва в управлението на друг инвестиционен посредник, кредитна институция или застраховател от държава членка, както и данни за това участие."


§ 7. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. Текстът преди т. 1 се изменя така:

"Чл. 20. Към заявлението по чл. 9, ал. 1 за лицата, които притежават пряко или непряко 10 или над 10 на сто от капитала или от гласовете в общото събрание на инвестиционния посредник, определени съгласно чл. 148 ЗППЦК, или могат да го контролират, се прилагат:".

2. Точка 1 се изменя така:

"1. заверен препис от удостоверението за вписване в търговския регистър, както и актуално удостоверение за вписването в търговския регистър или аналогични документи, издавани от чуждестранни държавни органи, ако са юридически лица;".

3. Точка 3 се изменя така:

"3. удостоверение от данъчната служба или аналогичен документ, издаван от чуждестранни държавни органи, от който да е видно дали лицето има неизплатени данъчни задължения;".

4. Създава се т. 7:

"7. данните по чл. 18, т. 17."


§ 8. В чл. 22 се правят следните изменения:

1. В текста преди т. 1 думите "в чужбина" се заменят с "в трета държава".

2. В т. 1 думите "в чужбина" се заменят с "в трета държава", а думите "с какви ценни книжа" - със "с какви финансови инструменти".

3. В т. 3 думите "в чужбина" се заменят с "в трета държава".


§ 9. В чл. 23 се правят следните изменения:

1. В текста преди т. 1 думите "Чуждестранно юридическо лице" се заменят с "Юридическото лице от трета държава".

2. В т. 1 думите "в страната" се заменят с "в Република България", а думите "ценни книжа" - с "финансови инструменти".

3. В т. 3 и 4 думите "пазара на ценни книжа" се заменят с "капиталовия пазар", а думите "чуждестранното юридическо лице" - с "юридическото лице".

4. В т. 5 думите "пазара на ценни книжа" се заменят с "капиталовия пазар", а думите "юридическо лице" - с "юридическото лице".

5. В т. 6:

а) в текста преди буква "а" думите "пазара на ценни книжа" се заменят с "капиталовия пазар", а думите "юридическо лице" - с "юридическото лице";

б) в буква "а" думите "юридическо лице" се заменят с "юридическото лице";

в) в буква "б" думите "юридическо лице и клона му в страната" се заменят с "юридическото лице и клона му в Република България";

г) в буква "в" думите "юридическо лице" се заменят с "юридическото лице";

д) в буква "г" навсякъде думите "юридическо лице" се заменят с "юридическото лице", а думите "пазара на ценни книжа" - с "капиталовия пазар".

6. В т. 7 думите "юридическо лице" се заменят с "юридическото лице".

7. В т. 8 думите "юридическо лице в страната" се заменят с "юридическото лице в Република България".

8. В т. 9 думите "чуждестранното юридическо лице" се заменят с "юридическото лице", а думите "юридическо лице" в края на изречението - с "юридическото лице".

9. В т. 10 думите "юридическо лице" се заменят с "юридическото лице".

10. В т. 11 думите "юридическо лице" се заменят с "юридическото лице", а думите "на страната" - с "на Република България".

11. В т. 12:

а) в буква "а" думите "юридическо лице" се заменят с "юридическото лице";

б) в буква "б" думите "пазара на ценни книжа" се заменят с "капиталовия пазар", а думите "юридическо лице" - с "юридическото лице";

в) в буква "е" думите "юридическо лице" се заменят с "юридическото лице".


§ 10. В чл. 24 думите "юридическо лице в страната" се заменят с "юридическото лице от трета държава в Република България".


§ 11. В чл. 25, ал. 3 се правят следните изменения:

1. Текстът преди т. 1 се изменя така:

"(3) Към уведомлението по чл. 74б ЗППЦК за придобиване или прехвърляне от едно лице на 10 или повече от 10 на сто от капитала или от гласовете в общото събрание на инвестиционния посредник, определени съгласно чл. 148 ЗППЦК, или за придобиване на участие, което му дава възможност да го контролира, както и за последващо придобиване на дялово участие от това лице, към заявлението по чл. 9, ал. 1 се прилагат:".

2. В т. 1 думите "т. 9 и 10" се заменят с "т. 9 - 12".

3. В т. 2 думите "чрез свързани лица" се заменят с "непряко, определени съгласно чл. 148 ЗППЦК".

4. Точка 3 се изменя така:

"3. данни за дяловете или акциите, както и за гласовете в общото събрание, определени съгласно чл. 148 ЗППЦК, които лицето възнамерява да придобие, както и общият размер на дела в капитала, и от гласовете в общото събрание на инвестиционния посредник, определен съгласно чл. 148 ЗППЦК след придобиването;".


§ 12. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 8 се изменя така:

"8. данни за наименованието, седалището, адреса на управление за банката, с която е сключен договор за депозитарни услуги, а за местна банка и банка от трета държава, получила лицензия от Българската народна банка за извършване на банкова дейност на територията на Република България чрез клон, и номера и партидата на вписването в търговския регистър, единния идентификационен код и заверен препис от лицензията на Българската народна банка;".

2. Създава се нова т. 14:

"14. правилата за управление на риска;".

3. Досегашната т. 14 става т. 15.


§ 13. В чл. 30 точка 1 се изменя така:

"1. заверен препис от удостоверение за вписване в търговския регистър и актуално удостоверение за вписването в търговския регистър на банката депозитар, ако е местна банка или банка от трета държава, получила лицензия от Българската народна банка за извършване на банкова дейност на територията на Република България чрез клон;".


§ 14. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в текста преди т. 1 след думите "за промяна в" се добавя "правилата за управление на риска" и се поставя запетая;

б) в т. 1 след думите "съответно за промяна в" се добавя "правилата за управление на риска" и се поставя запетая;

в) в т. 2 след думите "съответно на" се добавя "правилата за управление на риска" и се поставя запетая.

2. В ал. 2 навсякъде думата "депозитаря" се заменя с "банката депозитар".


§ 15. В чл. 33 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "и 2" се заменят с "и 3".

2. Създава се т. 17:

"17. данни за лицата, с които управляващото дружество се явява свързано лице."


§ 16. В чл. 35 в текста преди т. 1 думите "чрез свързани лица" се заменят с "непряко".


§ 17. В чл. 36 думите "чл. 203, ал. 2 ЗППЦК" се заменят с "чл. 203, ал. 3 ЗППЦК".


§ 18. В чл. 37 думите "чуждестранно юридическо лице по чл. 202, ал. 10" се заменят с "юридическо лице от трета държава по чл. 202, ал. 11".


§ 19. В чл. 37а се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в т. 3 след думите "на проспекта му" се поставя запетая и се добавя "на правилата за управление на риска";

б) в т. 8 в края на изречението се добавя "и правилата за управление на риска";

в) точка 10 се изменя така:

"10. данни за наименованието, седалището, адреса на управление за банката, с която е сключен договор за депозитарни услуги, а за местна банка и банка от трета държава, получила лицензия от Българската народна банка за извършване на банкова дейност на територията на Република България чрез клон, и номера и партидата на вписването в търговския регистър, единния идентификационен код и заверен препис от лицензията на Българската народна банка;".

2. В ал. 3 точка 1 се изменя така:

"1. заверен препис от удостоверението за вписване в търговския регистър и актуално удостоверение за вписването в търговския регистър на банката депозитар, ако е местна банка или банка от трета държава, получила лицензия от Българската народна банка за извършване на банкова дейност на територията на Република България чрез клон;".


§ 20. В чл. 37б, ал. 1 навсякъде след думите "договорния фонд" се поставя запетая и се добавя "правилата за управление на риска", а думата "или" се заличава.


§ 21. В чл. 48:

1. Създават се нови ал. 2 - 5:

"(2) Комисията се консултира със съответните компетентни органи от друга държава членка, преди да се произнесе по заявление за издаване на лиценз в случаите по чл. 63, ал. 2 и чл. 204, ал. 3 ЗППЦК.

(3) В случаите по ал. 2, когато преценява дали са изпълнени изискванията на закона, на които трябва да отговарят лицата по чл. 60 и чл. 62, ал. 2, т. 7 ЗППЦК, комисията изисква информация за тях от съответните компетентни органи от друга държава членка, когато тези лица участват в управлението или имат дялово участие в друго лице от същата група.

(4) В случаите по чл. 74б ЗППЦК, когато лицето, което възнамерява да придобие пряко или непряко 10 или повече от 10 на сто от капитала или от гласовете в общото събрание на български инвестиционен посредник, е инвестиционен посредник, кредитна институция или застраховател, лицензиран в друга държава членка, или предприятие майка на инвестиционен посредник, кредитна институция или застраховател, лицензиран в друга държава членка, или друго физическо или юридическо лице, контролиращо инвестиционен посредник, кредитна институция или застраховател, лицензиран в друга държава членка, и ако в резултат на такова придобиване българският инвестиционен посредник може да стане дъщерно дружество на приобретателя или да мине под негов контрол, комисията преценява придобиването след консултация със съответния компетентен орган.

(5) В случаите по чл. 210, ал. 5 във връзка с чл. 74б ЗППЦК, когато лицето, което възнамерява да придобие пряко или непряко 10 или повече от 10 на сто от капитала или от гласовете в общото събрание на българско управляващо дружество, е управляващо дружество, кредитна институция или застраховател, лицензиран в друга държава членка, или дружество майка на управляващо дружество, кредитна институция или застраховател, лицензиран в друга държава членка, или друго физическо или юридическо лице, контролиращо управляващо дружество, кредитна институция или застраховател, лицензиран в друга държава членка, и ако в резултат на такова придобиване българското управляващо дружество може да стане дъщерно дружество на приобретателя или да мине под негов контрол, комисията преценява придобиването след консултация със съответния компетентен орган."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 6 и в нея след думите "във връзка с чл. 74а, ал. 1" се поставя запетая и се добавя "съответно преценява уведомяването по чл. 74б и по чл. 210, ал. 5 във връзка с чл. 74б".

3. Досегашните ал. 3, 4 и 5 стават съответно ал. 7, 8 и 9.


§ 22. Създава се чл. 49а:

"Чл. 49а. (1) Комисията изготвя и поддържа актуален списък на регулираните пазари, получили лиценз за извършване на дейност при условията и по реда на ЗППЦК и подзаконовите актове по неговото прилагане, и го публикува на интернет страницата си.

(2) Комисията предоставя списъка по ал. 1 заедно с правилата за извършване на дейност на всеки регулиран пазар, включен в списъка, на другите държави членки и на Европейската комисия. При промяна в съдържанието на списъка по ал. 1, както и на правилата за извършване на дейност, комисията уведомява незабавно другите държави членки и Европейската комисия."


Допълнителни разпоредби

§ 23. Навсякъде в наредбата думите "съдебното решение", "удостоверение за актуална съдебна регистрация" и "кода по БУЛСТАТ" се заменят съответно с "удостоверението", "актуално удостоверение за вписването в търговския регистър" и "единния идентификационен код".


Заключителни разпоредби

§ 24. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2007 г.


§ 25. Наредбата се издава на основание § 16, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби във връзка с глави трета, четвърта, пета, четиринадесета, шестнадесета, седемнадесета и осемнадесета от Закона за публичното предлагане на ценни книжа и глави втора и пета от Закона за дружествата със специална инвестиционна цел и е приета с Решение № 73-Н от 29.ХI.2006 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките