Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 106 от 27.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 17 ОТ 2001 Г. ЗА УСТАНОВЯВАНЕ РАЗМЕРА НА ВЛОЖЕНИЯТА НА БАНКИТЕ ПО ЧЛ. 30 ОТ ЗАКОНА ЗА БАНКИТЕ (ДВ, БР. 19 ОТ 2001 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 17 ОТ 2001 Г. ЗА УСТАНОВЯВАНЕ РАЗМЕРА НА ВЛОЖЕНИЯТА НА БАНКИТЕ ПО ЧЛ. 30 ОТ ЗАКОНА ЗА БАНКИТЕ (ДВ, БР. 19 ОТ 2001 Г.)

В сила от 01.01.2007 г.
Издадена от Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.106 от 27 Декември 2006г.

§ 1. Наименованието на наредбата се изменя така:

"Наредба № 17 за установяване размера на вложенията на банките по чл. 47 от Закона за кредитните институции".


§ 2. В чл. 1 ал. 1 се изменя така:

"(1) С тази наредба се определят обхватът, редът за установяване и отчитане на вложенията на банките по чл. 47 от Закона за кредитните институции спрямо собствения им капитал (капиталова база), както и мерките за отстраняване на допуснатите нарушения."


§ 3. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Вложения по смисъла на чл. 47, ал. 1 от Закона за кредитните институции са вложенията във:

1. недвижими имоти и други дълготрайни материални активи;

2. акции и/или дялове в дружества, които не са банки, инвестиционни посредници или застрахователи, освен акциите и/или дяловете, с които е намален собственият капитал (капиталова база) на банката, съгласно чл. 6, ал. 1 от Наредба № 8 на БНБ за капиталовата адекватност на кредитните институции."

2. Алинеи 3 и 4 се заличават.


§ 4. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. (1) Банките съставят и представят в Българската народна банка до 15-о число на месеца, следващ отчетното тримесечие, отчет за установяване размера на вложенията на банките по чл. 47 от Закона за кредитните институции по образец, утвърден от подуправителя на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор".

(2) Банките съставят и представят в Българската народна банка и годишен отчет за установяване размера на вложенията на банките по чл. 47 от Закона за кредитните институции като неразделна част от годишния си отчет."


§ 5. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. Всяка банка, която има за дъщерни дружества други банки и/или небанкови финансови институции, съставя и консолидиран отчет за установяване размера на вложенията на банките по чл. 47 от Закона за кредитните институции за банкова група по образец, утвърден от подуправителя на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор"."


§ 6. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. (1) Органите за банков надзор при Българската народна банка извършват проверка за верността на съставяне на отчетите по чл. 47, включително и чрез проверки на място и сравняване на данните от отчета с тези по счетоводната и оперативната отчетност на банките.

(2) Регистрираните одитори по чл. 76, ал. 1 от Закона за кредитните институции извършват проверка и дават заключение за съответствието на изготвяния от банката отчет по чл. 47 с изискванията на Закона за кредитните институции, Закона за счетоводство и на тази наредба."


§ 7. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. При допуснати нарушения на тази наредба подуправителят, ръководещ управление "Банков надзор", налага предвидените в чл. 103, ал. 1 и чл. 152 от Закона за кредитните институции принудителни административни надзорни мерки и санкции."


§ 8. В § 1 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. "Собствен капитал (капиталова база)" е капиталът по смисъла на Наредба № 8 за капиталовата адекватност на кредитните институции."

2. Точка 2 се изменя така:

"2. "Дълготрайни материални активи" са активите по смисъла на МСС 16 "Имоти, машини и съоръжения."


Заключителни разпоредби

§ 9. Тази наредба се издава на основание § 13 от Закона за кредитните институции, приета е с Решение № 151 от 30 ноември 2006 г. на управителния съвет на Българската народна банка и влиза в сила от деня на влизане в сила на Закона за кредитните институции.


Промени настройката на бисквитките