Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 65 от 10.VIII

НАРЕДБА № 1 ОТ 21 МАРТ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОИЗВОДСТВО, ВНОС, ПРОДАЖБА И ПОДДЪРЖАНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА, ПРИСПОСОБЛЕНИЯ И СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

 

НАРЕДБА № 1 ОТ 21 МАРТ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОИЗВОДСТВО, ВНОС, ПРОДАЖБА И ПОДДЪРЖАНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА, ПРИСПОСОБЛЕНИЯ И СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

В сила от 10.04.2007 г.
Издадена от Министерството на труда и социалната политика

Обн. ДВ. бр.30 от 10 Април 2007г., отм. ДВ. бр.65 от 10 Август 2007г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 2 от 27 юли 2007 г. за изискванията за осъществяване на дейностите по предоставяне на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и медицински изделия, посочени в списъците по чл. 35а, ал. 1 от Закона за интеграция на хората с увреждания - ДВ, бр. 65 от 10 август 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията и редът за осъществяване на дейности по предоставяне и ремонт на помощни средства, приспособления и съоръжения, за които Агенцията за хората с увреждания отпуска целеви помощи по реда на чл. 44, ал. 3 от Закона за интеграция на хората с увреждания съгласно приложение № 1.

(2) Дейностите по ал. 1 се извършват от лица, регистрирани като търговци по националното законодателство на държава - членка на Европейския съюз или държава от Европейското икономическо пространство, и които са регистрирани по реда на тази наредба.


Чл. 2. Агенцията за хората с увреждания води регистър на лицата по чл. 1, ал. 2, извършващи дейност по реда на тази наредба.


Раздел II.
Условия и ред за вписване в регистъра

Чл. 3. (1) Лицата, които желаят да се регистрират за осъществяване на дейност по реда на чл. 1, ал. 1, следва да представят в Агенцията за хората с увреждания заявление съгласно приложение № 2, придружено със следните документи:

1. съдебно решение за регистрация и/или удостоверение за актуално състояние, издадено от компетентния съд;

2. удостоверение, че лицето не е обявено в несъстоятелност и не е открита процедура за обявяване в производство по несъстоятелност и ликвидация от компетентния съд;

3. номер по БУЛСТАТ;

4. удостоверение за липса на задължения, издадено от Националната агенция за приходите по реда на чл. 87, ал. 6 ДОПК;

5. списък на помощните средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания, за които ще се осъществява дейността;

6. описание на моделите от съответния вид помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания, техните търговски марки, както и техническите характеристики на изделията;

7. име и адрес на производителя на помощните средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания;

8. декларация за осигурен гаранционен и извънгаранционен сервиз;

9. декларация за осигурени консумативи за срок 5 години при смяна на марката, преустановяване на производството от производителя или прекратяване на дейността;

10. данни за дистрибуторската мрежа в страната - имена на дистрибутори, седалища, адреси, телефони, както и копия от сключените с тях договори за дистрибуция;

11. декларация, че помощните средства, приспособления и съоръжения отговарят на условията по чл. 4.

(2) Лицата по ал. 1, регистрирани като търговци по националното законодателство на друга държава - членка на Европейския съюз или на държава от Европейското икономическо пространство, представят в Агенцията за хората с увреждания заявлението, придружено със:

1. легализиран превод на документи, удостоверяващи търговска регистрация по националното им законодателство;

2. документите по ал. 1, т. 5 - 11.

(3) Лицата, които желаят да се регистрират за осъществяване на дейност по реда на тази наредба и не са установени на територията на държава - членка на Европейския съюз или на държава от Европейското икономическо пространство, и които внасят в страната помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания за първи път на територията на Европейския съюз, се регистрират в Агенцията за хората с увреждания по реда на ал. 1.


Чл. 4. Помощните средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания, с изключение на изработените по поръчка, трябва да са с нанесена "СЕ" маркировка и да са придружени с инструкция за употреба на български език и с гаранционна карта с посочени адреси и телефони на сервизните бази, както и да бъдат в срок на годност.


Чл. 5. (1) Помощните средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания, изработени по поръчка, трябва да са придружени с документация, налична при производителя, която съдържа:

1. описание на помощното средство, приспособление и съоръжение;

2. декларация, че помощното средство, приспособление и съоръжение е предназначено за специална употреба от конкретно лице с увреждане, чието име се посочва;

3. името на лекаря, който е назначил заданието за изработване на помощното средство, приспособление и съоръжение, и наименованието на лечебното заведение.

(2) Помощните средства, приспособления и съоръжения по ал. 1 трябва да са придружени с инструкция за употреба на български език и с гаранционна карта с посочени адреси и телефони на сервизните бази, както и да бъдат в срок на годност.


Чл. 6. Лицата по чл. 3, ал. 1 и 3, които желаят да се регистрират за предоставяне на слухови апарати, представят допълнително и декларация за осигурени услуги на център по слухопротезиране на територията на страната, обхваната от дистрибуторската мрежа по чл. 3, ал. 1, т. 10.


Чл. 7. (1) Подадената документация по чл. 3 се разглежда от комисия, определена със заповед на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания.

(2) При констатиране на непълноти в подадената документация заявителят се уведомява писмено и му се предоставя срок един месец за отстраняването им, като за това време срокът по ал. 3 спира да тече.

(3) В срок до един месец от датата на подаване на заявлението по чл. 3 изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания издава удостоверения на лицата, вписани в регистъра по чл. 2.

(4) По преценка на комисията по ал. 1 за вписване в регистъра могат да бъдат извършвани проверки за достоверността на представените документи и декларираните обстоятелства.

(5) При получен отказ за вписване в регистъра по чл. 2 той може да бъде обжалван от лицето по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Чл. 8. Регистърът по чл. 2 на постъпилите заявления, съдържа:

1. име, седалище и адрес на регистрираното лице;

2. вид и обхват на дейността, осъществявана по реда на тази наредба;

3. вид, марка и модел на помощните средства, приспособления и съоръжения;

4. номер и дата на удостоверението за регистрация;

5. нови обстоятелства.


Чл. 9. При промяна в някое от обстоятелствата по чл. 3 лицата, регистрирани по реда на тази наредба, заявяват промяната в Агенцията за хората с увреждания в 14-дневен срок от настъпването й, като при необходимост на лицето се издава ново удостоверение.


Чл. 10. По писмено искане на регистрираното лице може да се извърши и заличаването му от регистъра по чл. 2.


Раздел III.
Изисквания към лицата, осъществяващи дейност по реда на наредбата

Чл. 11. (1) Лице, регистрирано по реда на тази наредба, е длъжно да води специализиран регистър на предоставяните помощни средства, приспособления и съоръжения, консумативи и резервни части за тях съгласно приложение № 3.

(2) Всеки дистрибутор по чл. 3, т. 10 е длъжен да води специализирания регистър по ал. 1 поотделно за всяко лице, регистрирано по реда на тази наредба, чиито изделия дистрибутира.

(3) Към специализираните регистри по ал. 1 и 2 задължително се прилага декларация, подписана от лицето с увреждане или упълномощено от него лице, че е било информирано относно начина на ползване и поддържане на помощното средство, приспособление или съоръжение съгласно приложение № 4.

(4) Лицата по ал. 1 и 2 съставят приемо-предавателен протокол съгласно приложение № 5.


Чл. 12. (1) Лице, регистрирано по реда на тази наредба, има следните задължения:

1. да информира хората с увреждания за начините на употреба на предоставените им помощни средства, приспособления и съоръжения;

2. да приспособи всички свои помещения, в които се осъществява дейност по реда на тази наредба, към нормативно установените стандарти за достъпност за хора с увреждания;

3. да осигури помещенията за прием на външни лица да са напълно отделени от помещенията, които се използват за други цели;

4. в 3-месечен срок от вписването в регистъра по чл. 2 да започне осъществяване на дейностите, за които е регистрирано;

5. да представя в Агенцията за хората с увреждания анализ на цените на съответните продавани технически помощни средства, приспособления и съоръжения съобразно фактурите за доставка, издадени от производителя до 30 октомври на текущата година.

(2) Задълженията по ал. 1, т. 1, 2 и 3 се изпълняват и от дистрибуторите на регистрираните по реда на тази наредба лица.


Чл. 13. Паричните средства за предоставените помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания се изплащат по реда на чл. 47 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания.


Раздел IV.
Контрол

Чл. 14. (1) Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания със заповед утвърждава годишен план за извършване на проверки на дейността на лицата, вписани в регистъра по чл. 2, на техните дистрибутори и сервизни бази, както и на помещенията, в които се извършва дейност по тази наредба.

(2) Всички регистрирани лица и техните дистрибутори са длъжни да оказват съдействие при осъществяването на проверките, да съхраняват и предоставят при поискване пълна информация за извършваната по реда на тази наредба дейност.

(3) Проверки се извършват и по сигнали от граждани или служители, както и по инициатива на Агенцията за хората с увреждания.


Чл. 15. (1) При установяване на неизпълнение на разпоредбите по тази наредба се съставя констативен протокол и се дава предписание със срок за отстраняване на констатираното нарушение. Протоколът се изготвя в два еднообразни екземпляра, като единият заедно с предписанието се връчва срещу подпис на лицето, на което е направена проверка.

(2) Лицето има право да направи възражение в 3-дневен срок от получаване на протокола и предписанието.

(3) При установено неизпълнение на предписанията по ал. 1 или при направено възражение от страна на проверяваното лице се свиква комисия, чийто състав е утвърден със заповед на министъра на труда и социалната политика и включва представители на Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за хората с увреждания и Агенцията за социално подпомагане, с председател изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания.

(4) Комисията по ал. 3 може да бъде свикана и за разрешаване на други въпроси по осъществяването на дейността по реда на тази наредба.

(5) Комисията по ал. 3 се произнася с мотивирано решение.

(6) Регистрацията на лицето може да бъде заличена по решение на комисията в ал. 3, когато:

1. констатираните обстоятелства не отговарят на посочените и декларирани по чл. 3, ал. 1, т. 5 - 11;

2. е представена невярна информация по чл. 3, ал. 1 - 4;

3. е налице несъответствие на наличните количества помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания с изискванията по чл. 4 и 5;

4. не е изпълнено решение на комисията по ал. 3;

5. не се изпълнява задължение по чл. 12;

6. е констатирано несъответствие на предоставените на хората с увреждания приспособления и съоръжения по вид, модел, артикулен и сериен номер и фактурираните такива;

7. при неизпълнение на други разпоредби на тази наредба.

(7) Решението по ал. 5 се изпраща на заинтересуваните лица в 3-дневен срок от провеждане на заседанието и може да бъде обжалвано по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(8) Регистрацията може да бъде подновена не по-рано от една година от датата на заличаването й или от влизане в сила на решение за заличаване, издадено по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Център по слухопротезиране" е център, в който се осъществяват следните дейности: предоставяне на слухови апарати, настройка и програмиране на слухови апарати (слухопротезиране), изработка на свързаната с това отопластика и сервизно обслужване.

2. "Ортопедични обувки" са обувки за деформирани болни или ампутирани ходила, както и за долни крайници с разлика в дължините над 5 cm. Те се назначават от лекар специалист и се изработват строго индивидуално само от ортопедичен майстор обущар.

3. "Лице, осъществяващо дейност по предоставяне на технически помощни средства, приспособления и съоръжения" е производител и/или търговец по смисъла на тази наредба, който може да сключва и договори за дистрибуция с трети лица.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 35, ал. 1 от Закона за интеграция на хората с увреждания и влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 3. Тази наредба отменя Наредба № 1 от 2005 г. за условията и реда за производство, внос, продажба и поддържане на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания, издадена от министъра на труда и социалната политика (ДВ, бр. 17 от 2005 г.).


§ 4. (1) Лицата, на чиито разрешения срокът изтича до 1 февруари 2007 г. и искат да продължат да осъществяват дейност по чл. 1, ал. 1, са длъжни да се регистрират по реда на тази наредба.

(2) За всички лица, които имат валидни разрешения, издадени преди 1 февруари 2007 г., Агенцията за хората с увреждания извършва служебно вписване в регистъра по чл. 2, като съответните лица са длъжни в 3-месечен срок от влизане в сила на тази наредба да приведат документите си в съответствие с разпоредбите й.

(3) Лицата по ал. 2 могат да осъществяват дейност по предоставяне на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и без те да отговарят на изискванията по чл. 4, до изчерпване на наличните към 1 януари 2007 г. количества, след представяне на документация за тях в Агенцията за хората с увреждания.


§ 5. За лица, които не са изпълнили дадените им предписания до влизане в сила на тази наредба, се прилага редът по чл. 15, ал. 3.


Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1



Списък на помощни средства, приспособления и съоръжения
 
1. Протези за долни и горни крайници, включително с електронно устройство.
2. Ортези и ортопедични апарати, изработени по индивидуална мярка.
3. Ортопедични обувки и приспособления за корекция:
  а) ортопедични обувки и/или апаратобувки по индивидуална мярка.
4. Индивидуални коригиращи приспособления и стелки.
5. Принадлежности за ползване на протези:
  а) протезни рула;
  б) протезни чорапи;
  в) протективни чорапи;
  г) обувки за протези.
6. Слухови апарати с индивидуална отливка към тях:
  а) конвенционални слухови апарати за практическа глухота;
  б) джобни слухови апарати по костен и въздушен път;
  в) очила по костен път;
  г) очила по костен път за едностранно или двустранно слухопротезиране;
  д) програмируеми слухови апарати за едностранно или двустранно слухопротезиране;
  е) програмируеми слухови апарати;
  ж) батерии за слухов апарат.
7. Говорен апарат.
8. Заместващи и козметични средства:
  а) очни протези;
  б) гръдна епитеза;
  в) протези за нос и уши.
9. Перука.
10. Очила:
  а) обикновени или тъмни;
  б) бинокулярни, бифокални, специални оптични средства (телескопични, лупи, екран и бинокловидни).
11. Говорещ термометър за телесна температура.
12. Патерици, бастуни, ходилки и проходилки.
13. Бели и сензорни бастуни за слепи лица.
14. Инвалидни колички:
  а) рингови, с чужда помощ, с едностранно задвижване, с регулиращ се гръб и други;
  б) акумулаторни колички;
  в) акумулаторни батерии.
15. Тоалетен стол и стол за баня или комбиниран вариант.
16. Специализирани помощни средства и принадлежности:
  а) антидекубитална възглавница и/или дюшек;
  б) масички за инвалидни колички, щипки за захващане на предмети от разстояние, стеснители за инвалидни колички.
17. Приспособления за управление на лек автомобил от лица с дисфункция на горни и долни крайници.
   


Приложение № 2 към чл. 3, ал. 1



  ДО
  ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР
  НА
  АГЕНЦИЯТА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
 
З А Я В Л Е Н И Е
 
ОТ
 
Наименование на заявителя .......................................................................................................................................................................................................................................
Седалище и адрес на управление ...............................................................................................................................................................................................................................
Представлявано от ............................................................................................................................................................................................................................................
ЕГН ......................................., л.к. ..........................., адрес ..........................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................................................................
Моля да бъда вписан в РЕГИСТЪРА по чл. 2 от Наредба № 1 от 2007 г. за условията и реда за производство, внос, продажба и поддържане на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания.
Прилагам следните документи:
.............................................................................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................................................................
   
Дата: Име:
  Подпис:
   


Приложение № 3 към чл. 11, ал. 1



Регистър за предоставяните помощни средства, приспособления и съоръжения, консумативи и резервни части за тях
 
 
Наименование на заявителя, седалище, адрес, телефон
 
 
 
 
Дистрибутор - име, седалище, адрес, телефон
 
 
 
Месец: .............../200 ... година
Наимено- Марка/ Сериен Арти- Дата на Фирма Данни за Данни за Дата и Подпис № на
  вание на модел номер кулен произ- произ- лицето с упълномо- място   приемно-
  ПСПС, кон-     номер водство/ водител/ увреждания щеното лице на полу-   предава-
  сумативи и       доставка държава (трите имена, (трите имена, чаване   телен
  резервни           ЕГН и ЕГН и на   протокол
  части           адрес) адрес) ПСПС    
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1                      
2                      
3                      
 
Дата и подпис на дистрибутора:
 


Приложение № 4 към чл. 11, ал. 3



ДЕКЛАРАЦИЯ
 
Долуподписаният ...............................................................................................................................................................................................................................................
(правоимащо лице или упълномощено лице)
.................................... с ЕГН ...................................., л.к. № .................................., изд. на ..........................................................................................................................
от ..................................., адрес: .............................................................................................................................................................................................................
........................................ и телефон ..........................................................................................................................................................................................................
Декларирам, че съм информиран от..............................................................................................................................................................................................................................
................................................................................................................... относно начина на ползване и

(трите имена на лицето, предало стоката)

поддържане на полученото от мен помощно средство (приспособление, съоръжение)
.........................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................
за условията за гаранция и сервиз, както и за съответните мерки/норми за безопасност при експлоатация и поддръжка.
...........................................................................................................................................................................................................................................................................
 
(дата)  
....................................................................................................................................
ДЕКЛАРАТОР .........................................................................................................................
(място на деклариране)

(подпис)

   


Приложение № 5 към чл. 11, ал. 4



ПРИЕМНО-ПРЕДАВАТЕЛЕН ПРОТОКОЛ
 
към фактура №....................../................... 200 … г.
(посочва се номерът на фактурата, издадена за съответното ПСПС)
 
Заповед № .................../дата .................... 200 ... г. на ДСП .......................................................................................................................................................................................................................
 
Днес, ................................................................. 200 ... г., се състави следният приемно-предавателен протокол
между ..............................................................................................................................................................................,
(трите имена на правоимащото лице)
ЕГН ......................................................, л.к. № ...................................... / дата ........................, изд. от ......................,
с адрес: гр. ....................................................., кв./ж.к. .........................................................................................................................................................................................................
бул./ул. ........................................................................... № ........., бл. ..........., вх. ......, ап. ......, тел: ..........................,
или чрез упълномощено лице ...............................................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена на упълномощеното лице)
ЕГН ......................................................, л.к. № ...................................... / дата ........................, изд. от ......................,
с адрес: гр. ....................................................., кв./ж.к. .........................................................................................................................................................................................................
бул./ул. ........................................................................... № ........., бл. ..........., вх. ......, ап. ......, тел: ..........................,
И
.........................................................................................................................................................................................,
(трите имена на лицето, предало стоката)
представител на ...........................................................................................................................................................,

(изписва се наименованието на търговеца или дистрибутора)

за следните получени помощни средства, приспособления и съоръжения:
Наименование на ПСПС Марка/модел Сериен № Артикулен № Брой
1          
2          
3          
4          
5          
6          
7          
8          
9          
10          
   
Приел: ........................... (подпис) Предал:.......................... (подпис и печат)
   


Промени настройката на бисквитките