Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 43 от 1.VI

СПОГОДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ВИЗОВАТА СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ, СКЛЮЧЕНА В СОФИЯ НА 10 МАРТ 1993 Г. (Утвърдена с Решение № 237 от 13 април 2007 г. на Министерския съвет. В сила от 10

 

СПОГОДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ВИЗОВАТА СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ, СКЛЮЧЕНА В СОФИЯ НА 10 МАРТ 1993 Г.

(Утвърдена с Решение № 237 от 13 април 2007 г. на Министерския съвет. В сила от 10 май 2007 г.)

Издадена от Министерството на външните работи

Обн. ДВ. бр.43 от 1 Юни 2007г.

Ръководени от желанието за развитие на добрите съседски отношения между Република България и Република Турция, наричани по-нататък "договарящи страни",

Вземайки предвид настъпилите промени в областта на визовия режим между двете държави,

Убедени в необходимостта да улеснят пътуванията на гражданите на двете страни,

Договарящите страни се споразумяха да внесат частични промени в съществуващия визов режим между тях, установен с Визовата спогодба между правителството на Република България и правителството на Република Турция от 1993 г., по следния начин:

1. Гражданите на Република България, притежаващи валидни обикновени паспорти, могат да влизат, пребивават, преминават транзит и напускат територията на Република Турция без визи за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото им влизане, през всички гранично-контролни пропускателни пунктове, открити за международни пътнически превози.

2. Гражданите на Република Турция, притежаващи валидни обикновени паспорти и визи, издадени от държавите - членки по Конвенцията за прилагане на Споразумението от Шенген или на Европейския съюз, или разрешения за пребиваване, издадени от държавите - членки по Конвенцията за прилагане на Споразумението от Шенген или на Европейския съюз, Швейцария и Лихтенщайн, могат да влязат на територията на Република България и преминат транзит без визи за срок до 5 дни, когато транзитното преминаване е от Република Турция към държавата, издала визата или разрешението за пребиваване, както и при транзитни преминавания от тази държава към Република Турция.

3. Дипломатическите и консулските представителства на Република България издават многократни визи за краткосрочно пребиваване с право на престой до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото влизане, с валидност до 1 година на граждани на Република Турция, представители на деловите среди, които поддържат трайни търговско-икономически отношения с български физически или юридически лица и които имат значителен принос в развитието на двустранните икономически и търговски отношения.

4. Тази спогодба влиза в сила от датата на получаване на последната нота, с която договарящите страни взаимно се уведомяват, че са изпълнили вътрешноправните си процедури, необходими за влизането й в сила.

5. Действието на тази спогодба се прекратява след изтичане на 90 дни от датата на получаване по дипломатически път на писмено уведомление от едната договаряща страна до другата за нейното прекратяване.

6. Тази спогодба е неразделна част от Визовата спогодба между правителството на Република България и правителството на Република Турция, сключена в София на 10 март 1993 г.

Съставена в София на 23 март 2007 г. в два оригинална екземпляра, всеки един от които на български, турски и английски език, като всички текстове имат еднаква сила. В случай на различия в тълкуването меродавен ще бъде текстът на английски език.


Промени настройката на бисквитките