Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 65 от 10.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 27 ОТ 2006 Г. ЗА РЕДА И МЕТОДИКАТА ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ РЕЗЕРВИ ОТ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ И НА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИТЕ РЕЗЕРВИ (ДВ, БР. 36 ОТ 2006 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 27 ОТ 2006 Г. ЗА РЕДА И МЕТОДИКАТА ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ РЕЗЕРВИ ОТ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ И НА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИТЕ РЕЗЕРВИ (ДВ, БР. 36 ОТ 2006 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.65 от 10 Август 2007г.

§ 1. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Претенциите по застрахователни или здравноосигурителни договори, предявени по съдебен ред, по които има произнасяне на съда, се включват в резерва с пълния размер на уважената претенция, в т.ч. за присъдените лихви и разноски."

2. Създават се нови ал. 4, 5, 6, 7 и 8 със следното съдържание:

"(4) Претенциите по застрахователни или здравноосигурителни договори, предявени по съдебен ред, за които дружеството е уведомено и по които няма произнасяне на съда, или които са били отхвърлени на предходна инстанция, преди решението да е влязло в сила, се включват в резерва, като цената на исковете, заедно с дължимите лихви и известните разноски по делата, се коригират с коефициент.

(5) Коефициентът по ал. 4 се изчислява ежегодно към 31 декември от всяко дружество, като стойността му не може да бъде по-ниска от отношението между:

1. общия размер на исковете, уважени с влезли в сила решения, срещу дружеството и на съдебните спогодби през предходните три години (в т. ч. за главница, лихва и разноски) и

2. общия размер на предявените претенции по исковите молби, по които са били постановени влезлите в сила решения по т. 1 и са били постигнати съдебните спогодби.

(6) Коефициентът по ал. 4 се изчислява по видове застраховки. По застраховките по раздел II, буква А, т. 10.1 от приложение № 1 към Кодекса за застраховането се изчислява отделно за имуществени и неимуществени вреди.

(7) Към документите и в сроковете по чл. 99, ал. 1, т. 2 от Кодекса за застраховането и по чл. 99м, ал. 1, т. 2 от Закона за здравното осигуряване дружествата представят стойностите на използваните коефициенти по видове застраховки и справка, съдържаща информация за:

1. съдебните решения и съдебните спогодби по дела по застрахователни (здравноосигурителни) претенции, които са влезли в сила в тригодишния период преди датата на представяне на справката и размера на присъдената или договорената сума (в т. ч. за главница, лихви и разноски) и

2. исковите молби, във връзка с които са били произнесени влезлите в сила съдебни решения или са били постигнати съдебните спогодби и размера на предявените претенции (в т. ч. за главница, лихви и съдебни разноски).

(8) Коефициентът се прилага за една финансова година, като за всяка следваща се преизчислява на база предходен тригодишен период."

3. Досегашната ал. 4 става ал. 9.


§ 2. В чл. 9, ал. 5 думата "Размерът" се заменя с "Методът за образуване".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Застрахователите, които преизчислят размера на резерва за предстоящи плащания по реда на тази наредба към 30.09.2007 г., представят информацията по чл. 8, ал. 7 заедно с тримесечните справки за третото тримесечие на 2007 г.


§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 68, ал. 4 от Кодекса за застраховането и чл. 90в, ал. 4 от Закона за здравното осигуряване и е приета с решение № 85-Н от 25 юли 2007 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките