Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 108 от 19.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 302 ОТ 12 ДЕКЕМВРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ДОБИВА И ПРЕРАБОТКАТА НА УРАНОВА СУРОВИНА (ДВ, БР. 39 ОТ 1998 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 302 ОТ 12 ДЕКЕМВРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ДОБИВА И ПРЕРАБОТКАТА НА УРАНОВА СУРОВИНА (ДВ, БР. 39 ОТ 1998 Г.)

Обн. ДВ. бр.108 от 19 Декември 2007г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. (1) Възлага на "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД, София, организацията и контрола на дейностите по техническата ликвидация, по техническата и биологичната рекултивация и изпълнението на свързаните с това дейности по водовземане, пречистване, заустване и мониторинг на води, както и всякакъв друг вид мониторинг за ликвидиране на последствията от проучването, добива и преработката на уранова суровина в обектите и засегнатите райони съгласно приложение № 1.

(2) Дейностите по ал. 1 се осъществяват въз основа на проекти, сметни документации и програми, включително планове за собствен мониторинг на водите, за всеки обект или дейност. Дейностите по водовземане, пречистване, заустване и мониторинг на водите за разглежданите обекти се извършват в съответствие с условията в разрешителните, издадени по реда на Закона за водите. Провеждането на собствен мониторинг на водите в засегнатите райони се извършва въз основа на план, одобрен от органа, който го е изискал. Сроковете и графиците за изпълнение на проектите и програмите се определят в тях и започват да текат от датата на откриване на финансирането.

(3) Финансирането по обекти се открива след разглеждане на проектите, сметните документации и програмите от Консултативния съвет по чл. 2, ал. 4 и утвърждаването им от министъра на икономиката и енергетиката.

(4) След приключването на дейностите по ликвидиране на последствията в обектите съгласно приложение № 1 и приемането им по съответния ред "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД, София, предава обекта с протокол на собственика или ползвателя и продължава да извършва мониторинг на водите."


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3:

а) основният текст се изменя така:

"Министърът на икономиката и енергетиката утвърждава:";

б) в т. 1 накрая се добавят думите "предпроектните проучвания, сметните документации и плановете за собствен мониторинг".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Министърът на икономиката и енергетиката да създаде и организира работата на Консултативен съвет с участието на експерти от Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и продоволствието, Министерството на здравеопазването, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Държавната агенция по горите и Агенцията за ядрено регулиране, който да разглежда и предлага за утвърждаване технико-икономическите задания, предпроектните проучвания, работните проекти, сметните документации, плановете за собствен мониторинг, програмите и критериите по ал. 3."

3. В ал. 5 думата "комитети" се заменя с "агенции".


§ 3. Член 3 се отменя.


§ 4. В чл. 4 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 се създават т. 4, 5 и 6:

"4. обезопасяване на пропадания и нарушения на земната повърхност и ликвидиране на щети, възникнали от вредното влияние на минните работи, както и от природни и разрушителни въздействия, застрашаващи живота и здравето на хора и животни;

5. придобиване на специализирани дълготрайни материални активи - машини, съоръжения, дозиметрична и измерителна апаратура и транспортни средства, използвани от "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД, София, само и единствено при процесите на пречистване на води, регенерация на смоли и мониторингова дейност;

6. поддръжка на обекти и съоръжения, финансирани и изградени по международни програми и възложени за обслужване и експлоатация на "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД, София."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Министърът на икономиката и енергетиката по предложение на Консултативния съвет по чл. 2, ал. 4 спира временно изпълнението на Програмата за ликвидиране на последиците от добива и преработката на уранова суровина за обектите съгласно приложение № 1 към чл. 1, ал. 1, които попадат в площи на предоставени разрешения за търсене и/или проучване или концесии за добив на уранови руди."


§ 5. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Проучването, ползването и опазването на водите, включително тяхното пречистване и мониторинг, свързани с дейностите по чл. 1, ал. 1, се извършват в съответствие със Закона за водите и подзаконовите актове по прилагането му."


§ 6. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. Дейностите по рекултивация на замърсените от проучването, добива и преработката на уран земи и приемането им се осъществяват съответно по реда на Закона за опазване на земеделските земи, Правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи и Наредба № 26 от 1996 г. за рекултивация на нарушени терени, подобряване на слабопродуктивни земи, отнемане и оползотворяване на хумусния пласт (обн., ДВ, бр. 89 от 1996 г.; изм. и доп., бр. 30 от 2002 г.)."


§ 7. В чл. 8 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 изменя така:

"(1) Изпълнението на дейностите по чл. 4 се финансира със средства от държавния бюджет."

2. Алинеи 4 и 5 се изменят така:

"(4) "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД, София, възлага изпълнението на дейностите по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2, 4 и 5 по реда на Закона за обществените поръчки.

(5) Приходите от продажбата на отпадъчния продукт, получен от регенерирането на йонообменните смоли, се внасят в държавния бюджет по ред, определен с наредбата по ал. 2."

3. Алинея 6 се отменя.


§ 8. Параграф 2 от преходните и заключителните разпоредби се отменя.


§ 9. В приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 се създават т. 47 - 78:

"47. Обект "Бели Искър".

48. Обект "Белмекен".

49. Обект "Голак".

50. Обект "Прътевото".

51. Обект "Бабешка река".

52. Обект "Добърско".

53. Обект "Кътина".

54. Обект "Мелник".

55. Обект "Припечене".

56. Обект "Сугарево".

57. Обект "Златолист".

58. Обект "Косово".

59. Обект "Добралък".

60. Обект "Партизанска поляна".

61. Обект "Планинец".

62. Обект "Рибарица".

63. Обект "Беслет".

64. Обект "Скребатни поляни".

65. Обект "Градево".

66. Обект "Баблон".

67. Обект "Бързеливо дере".

68. Обект "Липец".

69. Обект "Витина".

70. Обект "Крупник".

71. Обект "Свидня".

72. Обект "Щоденски връх".

73. Обект "Яворовец".

74. Обект "Буково".

75. Обект "Претоварна гара генерал Ковачев".

76. Обект "Разлив Яна".

77. Обект "ИО "Редмет".

78. Обект "РМЗ "Яна - Еталони"."


Промени настройката на бисквитките