Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 71 от 13.IX

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ И ПРОЕКТИ НА НАЦИОНАЛНО И РЕГИОНАЛНО НИВО

 

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ И ПРОЕКТИ НА НАЦИОНАЛНО И РЕГИОНАЛНО НИВО ОТ 2008 Г.

В сила от 03.06.2008 г.
Приета с ПМС № 113 от 26.05.2008 г.

Обн. ДВ. бр.51 от 3 Юни 2008г., изм. ДВ. бр.79 от 6 Октомври 2009г., отм. ДВ. бр.71 от 13 Септември 2011г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 4 от 3 септември 2011 г. за условията и реда за финансово подпомагане на младежки дейности - ДВ, бр. 71 от 13 септември 2011 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за финансово подпомагане на младежки дейности и проекти на национално и регионално ниво.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Националният център "Европейски младежки програми и инициативи" разработва, изпълнява, координира и подпомага програми за младежки дейности, наричани по-нататък "програми".


Чл. 3. Програмите, свързани с осъществяването на държавната политика за младежта, се утвърждават от Министерския съвет.


Чл. 4. (1) Средствата за финансово подпомагане на програмите и одобрените проекти за младежки дейности се осигуряват в рамките на определените бюджетни средства за съответната година в съответствие с приоритетите на държавната политика и с нормативната уредба.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Министърът на образованието, младежта и науката разпределя средствата за финансово подпомагане на реализацията на отделните програми и проекти.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Информацията и документите за програмите са публични и се предоставят:

1. от дирекция "Управление на проекти по национални младежки и други донорски програми" на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи";

2. чрез интернет страницата на Министерството на образованието, младежта и науката, на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" или по електронна поща.


Глава втора.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ

Раздел I.
Условия за кандидатстване и финансиране на проекти

Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) По програмите се финансират организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи младежки дейности.


Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Националният център "Европейски младежки програми и инициативи" не финансира проекти за младежки дейности по реда на наредбата:

1. на политически партии и организации, професионални съюзи, кооперации и религиозни организации;

2. свързани с инвестиционна, търговска или друга дейност със стопански характер;

3. целящи дарения, стипендии или благотворителни дейности;

4. за концерти, спектакли и други развлекателни програми и мероприятия, свързани с търговска цел;

5. за пътувания в страната и в чужбина с цел отдих;

6. за спортни състезания;

7. дейности и проекти за предоставяне на социални услуги за деца.


Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Националният център "Европейски младежки програми и инициативи" не финансира:

1. дейности, реализирани преди одобряването на проекта и извън срока на изпълнението на проекта;

2. (изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) проекти на организации, чиито договорни отношения с Националният център "Европейски младежки програми и инициативи" при предходно финансиране по една и съща програма не са приключили.


Раздел II.
Ред за кандидатстване

Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Кандидатстващите организации представят проектите си по програмите. Образецът на формуляр и редът за кандидатстване за съответната програма се утвърждават от изпълнителния директор на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи".

(2) Формулярът следва да бъде попълнен четливо.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Формулярът, както и съпътстващите го документи по чл. 11, ал. 1 и 2 се подават в на хартиен и на електронен носител.


Чл. 10. При наличието на непопълнени или изменени части от формуляра, липсващи приложения, подписи или печат на организацията проектът не се разглежда по същество и не се финансира.


Чл. 11. (1) Към формуляра по чл. 9 кандидатстващите организации задължително прилагат следните документи:

1. заверено от организацията копие от съдебната регистрация на сдружението;

2. удостоверение от съда за актуалното състояние на сдружението, издадено не по-късно от 6 месеца преди датата на внасяне на проекта за разглеждане;

3. заверено от организацията копие от регистрация ЕИК;

4. удостоверение за липсата на парични задължения към държавата или на задължения към осигурителни фондове;

5. (изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) протокол за прието решение на управителния орган на организацията за кандидатстване с проект пред Националния център "Европейски младежки програми и инициативи", съдържащ имената на упълномощените лица за ръководител и финансово отговорното лице на проекта;

6. (изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) заверено от организацията копие на документ за открита банкова сметка или финансова идентификация по образец, заверена от организацията и от обслужващата банка;

7. (отм., предишна т. 8 - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) декларация от ръководителя на проекта по утвърден от изпълнителния директор на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" образец, с която той удостоверява, че информацията във формуляра е вярна и пълна;

8. (предишна т. 9 - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) в случаите, когато проектът се осъществява съвместно с друга организация, се прилагат потвърдителни писма или договори, доказващи конкретни ангажименти за финансиране, експертно участие или друг вид сътрудничество, както и документите по т. 2, 4 и 5 за другата организация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Към формуляра за кандидатстване и в съответствие със спецификата на отделните програми Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" изисква от организациите да прилагат и допълнителни документи:

1. (отм., предишна т. 2 - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) информация за успешно осъществени от организацията проекти и инициативи за младежки дейности;

2. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) препоръки от институции или организации, гарантиращи осъществяването на проекта;

3. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) други документи, касаещи спецификата на отделните програми.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) При настъпването на промени в обстоятелствата, удостоверени с документи по ал. 1, кандидатстващата организация е длъжна да представи в Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" документ за промяната в 7-дневен срок от настъпването й.


Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Проектите се завеждат с входящ номер в специален регистър по отделните програми на дирекция "Управление на проектите по национални младежки и други донорски програми" съобразно изискванията за административно обслужване.


Глава трета.
ОЦЕНЯВАНЕ, ИЗПЪЛНЕНИЕ И ОТЧИТАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ

Раздел I.
Оценяване на проектите

Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Постъпилите проекти се съхраняват в дирекция "Управление на проектите по национални младежки и други донорски програми".

(2) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Директорът на дирекцията по т. 1 съгласувано с изпълнителния директор на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" определя служителите и вътрешния ред, по който се обработват и оценяват представените от кандидатстващата организация проекти.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Оценките по ал. 2 на проектите се изготвят от експерти на дирекция "Управление на проекти по национални младежки и други донорски програми" и от външни експерти.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Експертите по ал. 3 изготвят писмено становище по представените проекти.

(5) Проекти с изготвени към тях писмени становища се внасят за разглеждане от комисията по чл. 14, ал. 1.


Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Изпълнителният директор на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" със заповед назначава експертна комисия за разглеждане и оценяване на предложените проекти по програмите и определя нейния състав и резервните членове.

(2) Експертната комисия се състои от председател, секретар и членове.

(3) Председателят на експертната комисия определя датите за провеждане на заседанията и свиква комисията ежемесечно. В негово отсъствие той се замества от секретаря на комисията.

(4) В състава на експертната комисия могат да участват и външни експерти.

(5) Експертната комисия разглежда проектите и дава становище за всеки проект.

(6) Членовете на експертната комисия представят декларации, че нямат търговски, финансов или друг делови интерес от осъществяването на проектите.

(7) Експертната комисия заседава в пълен състав и взема решения с обикновено мнозинство.

(8) Експертната комисия съставя протокол за своята работа, който съдържа:

1. състава на комисията;

2. констатациите на комисията по всеки проект;

3. мотивирани предложения за одобряване или отхвърляне за всеки от предложените проекти;

4. предложение за размера на финансирането на одобрените проекти;

5. резултати от гласуването по всеки проект;

6. подписи на всички членове на комисията, както и писмено оформени особени мнения, в случай че има такива.

(9) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) В 5-дневен срок от приключването на работата си експертната комисия представя протокола на изпълнителния директор на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи".


Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Въз основа на предложенията на експертната комисия изпълнителният директор на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" със заповед отхвърля или одобрява конкретния проект за финансиране, а в случай на одобрение - и размера на неговото финансиране.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Изпълнителният директор на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" може да не одобри и да не разреши финансиране на проект, предложен от експертната комисия.


Чл. 16. (1) (Доп. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Организациите, чиито проекти са одобрени за финансиране по реда на чл. 15, се уведомяват писмено в 7-дневен срок от датата на издаване на заповедта.

(2) Кандидатстващите организации, чиито проекти не са одобрени за финансиране, се уведомяват писмено в срок 15 дни от датата на издаване на заповедта по чл. 15.


Раздел II.
Изпълнение на проектите

Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Условията за финансово подпомагане на одобрените проекти за младежки дейности, разходването и отчитането на предоставените финансови средства, както и взаимните права и задължения се уреждат с договор между Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" и организацията изпълнител.

(2) Неразделна част от договора са:

1. (изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) одобреният проект с приложенията към него;

2. (отм., предишна т. 3 - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) указания за финансово и съдържателно отчитане на проекта;

3. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) указания за партньорство с медиите.

(3) Към договора за финансиране се прилага и подаденият проект с приложенията към него.


Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) При необходимост от промяна на параметрите на утвърден проект или при изпълнение на проект по начин, различен от одобрения, управителният орган изпраща в Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" мотивирана писмена молба.

1. (отм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.)

2. (отм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.)

(2) (Нова - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Ако в срок до 15 дни от получаването на молбата по ал. 1 организацията не получи възражение от страна на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи", се счита, че молбата е приета. В случай на възражение от страна на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" организацията се задължава да използва проекта съобразно дадените указания.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Параметрите на договора за финансово подпомагане се изменят с двустранно подписано от страните допълнително споразумение.


Раздел III.
Отчитане на проектите

Чл. 19. (1) Финансовите средства се отчитат съгласно условията и срока на договора с междинни отчети и финален финансов отчет.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Националният център "Европейски младежки програми и инициативи" има право да изисква и междинни отчети - съдържателни и финансови.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Крайният отчет - финансов и съдържателен, се представя от организацията изпълнител в Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" не по-късно от 20 работни дни след приключването на проекта.

(4) Към финансовите отчети се прилагат заверени копия от всички оригинални първични счетоводни документи за направените разходи по проекта.

(5) Съдържанието на първичните счетоводни документи трябва да съответства на изискванията на чл. 7 от Закона за счетоводството и на Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства (обн., ДВ, бр. 106 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 7 и 79 от 2007 г.), както и на изискванията на чл. 20, ал. 1.


Чл. 20. (1) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Националният център "Европейски младежки програми и инициативи" разработва указания и методология за финансовата отчетност по програмите.

(2) Финансовото подпомагане на всеки етап от проекта се извършва съгласно условията на сключения договор след реално и навременно осъществяване и отчитане на предходния етап.


Чл. 21. (1) След приключването на целия проект организацията се отчита с краен отчет - финансов и съдържателен, подписан от нейния управителен орган.

(2) Към съдържателната част на отчета се прилагат документи и материали, удостоверяващи изпълнението на проекта.


Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) (1) Отчетите по чл. 21 се разглеждат от комисия за разглеждане и приемане на крайни отчети, назначена от изпълнителния директор. Комисията съставя протокол, като приема или отхвърля отчетите.

(2) Протоколите по ал. 1 се утвърждават от изпълнителния директор със заповед.


Глава четвърта.
ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ

Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Националният център "Европейски младежки програми и инициативи" прекратява едностранно договора за финансово подпомагане на одобрените проекти в следните случаи:

1. при непредставяне на междинен отчет за разходване на отпуснатите средства;

2. при установяване в хода на изпълнението на проекта, че отпуснатите средства се разходват по начин, различен от договора, или в нарушение на изискванията на наредбата;

3. при преобразуване, ликвидация и невъзможност на организацията да изпълни проекта;

4. при установени в хода на изпълнението на проекта с влязъл в сила акт на компетентния орган финансови нарушения и/или задължения към държавата и общините.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) В случаите по ал. 1, както и при неспазване на указанията по чл. 18, ал. 2, изречение второ или при отказ от сключване на допълнителното споразумение по чл. 18, ал. 2 организацията по чл. 6 възстановява на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" получените до момента целеви средства заедно със законоустановената лихва.


Чл. 24. Финансирана организация по чл. 6, която не представи краен отчет за разходване на отпуснатите средства или е разходвала предоставените средства по начин, различен от договора, или в нарушение на изискванията на наредбата, дължи възстановяването им заедно със законоустановената лихва.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се приема на основание чл. 59а, т. 2 от Закона за физическото възпитание и спорта и чл. 105 от Правилника за прилагане на Закона за физическото възпитание и спорта.


§ 2. Отменя се Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на младежки дейности и проекти на национално и регионално ниво, приета с Постановление № 80 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 37 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 17 от 2006 г.).


§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 79 от 2009 г.) Министърът на образованието, младежта и науката дава указания по прилагането на наредбата.


§ 4. Проектите за младежки дейности, подадени преди влизането в сила на наредбата, се разглеждат по досегашния ред.


Промени настройката на бисквитките