Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 50 от 3.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 13 ОТ 2008 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА ПО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ЛИНИЯ НА ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР.

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 13 ОТ 2008 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА ПО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ЛИНИЯ НА ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 39 ОТ 2008 Г.)

Издадена от Министерство на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.50 от 3 Юли 2009г.

§ 1. В чл. 3, ал. 3 думите "по т. 2, 3, 4, 5 и т. 10, 11, 12, 13, 14 от приложение № 1." се заменят с "по т. 2, 3, 5, 6, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 16, 17 и 18 от приложение № 1."


§ 2. В чл. 6, ал. 2, т. 3 думите "съгласно чл. 4 (5), алинея (1) от Шестата директива на Съвета 77/338/ЕИО от 17 май 1977 г. относно хармонизацията на законодателството на страните членки за данъците върху оборота - Обща система за данък добавена стойност: единна основа за оценка;" се заменят със "съгласно чл. 13, алинея 1 от Директива 2006/112/ЕС на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно общата система на ДДС, отменяща и заменяща Шестата директива на Съвета 77/338/ЕИО от 17 май 1977 г.".


§ 3. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създават се ал. 2а и 2б:

"(2а) Списъкът с дейности, по които ползвател на помощта е ДФЗ, се предоставя за съгласуване на отдел "Финансово-счетоводен" и на сектор "Обществени поръчки" на отдел "Административно-стопанско обслужване" на ДФЗ.

(2б) Управляващият орган на ПРСР съгласува списъка по ал. 2а за целесъобразност на планираните дейности и го внася за утвърждаване от министъра на земеделието и храните."

2. В ал. 3 думите "и се изпращат до ДФЗ и дирекции "ФСД" и дирекция "Инвестиционна политика и обществени поръчки" към МЗХ." се заличават.

3. В ал. 5 запетаята и думите "по които ползвател на помощта е МЗХ," се заличават, а точката накрая се заменя със запетая и се добавя "ал. 2а и 2б."

4. Алинея 6 се отменя.


§ 4. В чл. 9, т. 5 абревиатурата "УС" се заменя с "министъра".


§ 5. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 след думите "на ръководител на" се добавя "дирекцията, определена за";

б) точки 3 и 4 се изменят така:

"3. за дейностите, свързани с допълнително финансово стимулиране на щатния персонал на ДФЗ и МЗХ, изпълняващ функции, пряко свързани с управлението (в т.ч. управлението на прилагането на Програмата в ЦУ на ДФЗ), наблюдението, оценката и контрола на ПРСР и разписани в длъжностните характеристики на персонала, се издава поименна заповед от министъра на земеделието и храните; поименната заповед се издава ежегодно след регистриране на заявленията за кандидатстване по чл. 9, т. 1;

4. за участие в комисии за определяне на изпълнител на обществени поръчки за доставки или услуги, както и в комисии за оценка и избор на проекти по Мярка 111 от ос 1 и по ос 4 ЛИДЕР от ПРСР, се прилага създадената вътрешноведомствена организация в МЗХ, съответно в ДФЗ."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Държавен фонд "Земеделие" предоставя заверено копие от всяка заповед за командировка или за участие в комисии по т. 4 на секретариата на УС не по-късно от 5 работни дни от нейното издаване."


§ 6. В чл. 16, ал. 3 се създава второ изречение: "Направените разходи за ДДС се възстановяват съгласно чл. 3 от Постановление № 53 от 4 март 2009 г. на Министерския съвет (ДВ, бр. 19 от 2009 г.)."


§ 7. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Допълнителното финансово стимулиране по чл. 12, ал. 1, т. 3 се определя и изплаща два пъти годишно. Размерът му се изчислява пропорционално на времевата ангажираност на служителите и не надвишава шесткратния размер на максималната основна месечна заплата за съответната длъжност."

2. Алинея 4 се отменя.


§ 8. В чл. 18, ал. 3, изречение първо в началото се добавя "При финансиране на дейности по чл. 12, ал. 1, т. 2", а думите "по ал. 1" се заменят със "съгласно приложение № 6".


§ 9. В чл. 19, ал. 3 думите "15 работни дни от крайния срок за изпълнение на дейността." се заменят с "15 работни дни от датата на изготвяне на протокола по ал. 2."


§ 10. В чл. 20 се създава второ изречение: "Направените разходи за ДДС се възстановяват съгласно чл. 3 от Постановление № 53 от 4 март 2009 г. на Министерския съвет."


§ 11. В заключителните разпоредби се създава § 5:

"§ 5. Указания по прилагане на наредбата дава министърът на земеделието и храните."


§ 12. Приложение № 1 към чл. 2 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 2


Техническата помощ осигурява средствата, необходими за ефективното управление и прилагането на ПРСР. Тя ще бъде използвана в съответствие с чл. 66 от Регламента на Съвета (EC) № 1698/2005 за дейности, свързани с подготовката, управлението, наблюдението, оценката, информираността и контрола на ПРСР. Ще бъдат подпомагани следните дейности:

1. Организиране на заседанията на Комитета по наблюдение (КН) на ПРСР и работните групи към него, включително разходите (Разходите за участниците включват пътни и нощувки.), свързани с участие на членовете на Комитета, на работните групи, както и на други лица, чието участие е необходимо с оглед ефективно изпълнение на задачите на Комитета и/или работните групи.

2. Извършване от външни изпълнители на анализи, проучвания, изследвания и други технически доклади, необходими на управляващия орган, Комитета по наблюдение и/или неговите работни групи и на Разплащателната агенция за целите на ефективното управление и наблюдение на ПРСР (вкл. изготвяне на анализи за сектор тютюн, които да осигурят предложения за типа инвестиционна подкрепа, която ПРСР може да предостави за този сектор след 2009 г.); събиране на статистическа информация и аналитични данни, свързани с областите на подкрепа по ПРСР с оглед отчитане на резултатите от нея.

3. Изготвяне и разпространение на информация относно ПРСР чрез:

3.1. Изготвяне на материали за информиране и публичност:

а) оформление, отпечатване и разпространение на материали (документи, доклади, насоки, плакати, брошури, диплянки, наръчници, инструкции, правила и др.) за популяризиране на мерките и практически аспекти за изпълнението на ниво програма и ниво проект;

б) изготвяне и разпространение на информационни и образователни текстове, излъчването и публикуването им в електронни и печатни издания, външни медии, интернет рекламиране.

3.2. Подпомагане подготовката и изпълнението на комуникационния план, описан в раздел 13 от ПРСР, в това число предвидените дейности за публичност на ПРСР по отношение начините на кандидатстване по мерките и изпълнението на проектите, постигането на нейните цели и приоритети (провеждане на семинари с участието на социално-икономически партньори и потенциални бенефициенти, използване на външна експертна помощ за допълване и усъвършенстване на комуникационния план, допълнително разработване и поддръжка на интернет страниците на МЗХ и РА, отнасящи се до ПРСР и съдържащи информация за потенциалните бенефициенти за подпомагането по ПРСР и за резултатите от нейното прилагане).

4. Организиране (в т.ч. разходи за организация, подготовка/размножаване на информационни материали, пътни, квартирни и дневни) на непланирани публични събития по инициатива на потенциални бенефициенти или социално-икономически партньори, осъществяването на които се поема от службите на МЗХ.

5. Обезпечаване на висококачествени преводачески услуги за нуждите на ПРСР.

6. Организиране и участие в обучения на администрацията, ангажирана в управлението, изпълнението, контрола, наблюдението и оценката на ПРСР, в т.ч. сътрудничество между УО и подобни структури в държавите - членки на ЕС, както и за изпълнението на комуникационния план (в това число разходи за организиране на обученията и разходи за участие - пътни, пълен пансион и квартирни).

7. Разработване, инсталиране, модернизиране и поддръжка на компютърни системи за управление, наблюдение и оценка (включително за закупуване на техника и програмни продукти), както и наемане на външни експерти за изпълнението на тези дейности.

8. Доставяне на необходимия софтуер, хардуер, специализирано и офис оборудване и материали с оглед повишаване качеството и ефективността на работата на персонала в УО и РА, работещ на пълен работен ден по ПРСР.

9. Изготвяне на текуща, междинна и последваща оценка на ПРСР.

10. Изготвяне на последваща оценка на Програма САПАРД.

11. Допълнително финансово стимулиране на щатния персонал, изпълняващ дейности, пряко свързани с управлението, наблюдението, оценката и контрола на ПРСР и разписани в длъжностните характеристики. Размерът на допълнителното финансово стимулиране се определя пропорционално на времевата ангажираност на служителите в посочените по-горе дейности. Допълнителното финансово стимулиране, изчислено на месечна основа, няма да надвишава максималния размер на основната месечна заплата за съответната длъжност. То няма да се дублира с други подобни национални схеми за стимулиране и ще бъде съпроводено с необходимите счетоводни документи. Плащанията ще бъдат ограничени в рамките на периода на прилагане на ПРСР и няма да надвишават 5 % от бюджета на техническа помощ, който ще бъде разпределен на равни годишни бюджети за периода до края на прилагане на ПРСР.

12. Наемане и разходи за допълнителен персонал към УО и РА, необходим с оглед засилване на капацитета на администрацията, ангажирана в управлението, изпълнението, контрола, наблюдението и оценката на ПРСР, вкл.:

12.1. Допълнителен персонал към УО - дирекция "Развитие на селските райони" на МЗХ, ще бъде нает за подпомагане администрирането на мерките от ос 4 ЛИДЕР, тъй като отдел "Селски райони и местни инициативи" към УО е отговорен за тяхното прилагане. Допълнителен персонал за прилагане на мерките от ос 4 ЛИДЕР ще бъде нает и за РА.

12.2. Допълнителен персонал към УО и РА в помощ на постоянния персонал, необходим във връзка с изпълнението на дейностите, свързани с наблюдението, както и с въвеждане на данни в мониторинговата система. Допълнителен персонал към РА ще бъде нает в помощ на оценката на трите оферти, представяни от кандидатите (с цел обосновка на заявените разходи), оценката на бизнес плановете и (при необходимост) извършване на административни проверки на заявленията.

Допълнителният персонал към УО и РА ще изпълнява ясно разграничени дейности, изцяло свързани с управлението и прилагането на ПРСР, на основата на сключен договор с УО/РА, но няма да има статута на постоянни служители. Срокът на договорите на този персонал няма да надхвърля крайната дата на допустимост на разходите по ПРСР. Допълнителният персонал не участва в схемата за допълнително финансово стимулиране, описана по-горе. Разходите за този персонал няма да надвишават 4 % от бюджета на техническата помощ.

13. Участие на администрацията, ангажирана в управлението, изпълнението, контрола, наблюдението и оценката на ПРСР в международни прояви (вкл. обмяна на най-добри практики) в областта на развитието на селските райони, които са директно свързани с прилагането на помощта от ЕО за развитие на селските райони в България.

14. Участие на администрацията, ангажирана в управлението и управление на прилагането на ПРСР, в технически срещи със службите на ЕК и в комитети/работни групи на ЕК, разходите за участие в които не се рефинансират от ЕК.

15. Разходи, свързани с националната селска мрежа, както са описани в раздел 16.2 от ПРСР.

16. Наемане на консултанти/организации/експерти за изпълнение на краткосрочни и дългосрочни задачи и дейности, свързани с управлението на ПРСР, като основната отговорност е на УО. Външни експерти ще бъдат наемани и за подготовката, прилагането и наблюдение на изпълнението на мерките по ос 4 ЛИДЕР; наемане на консултанти и обмяна на опит с администрацията и с експерти от други държави членки по управление, прилагане, контрол, наблюдение и оценка на програми.

17. Дейности, свързани с организирането и провеждането на процедурите за възлагане на обществените поръчки и сключването на договорите за дейностите по линия на техническа помощ (в т.ч. за изготвяне на техническото задание).

18. Дейности, свързани с организирането и провеждането от УО или РА на комисии за оценка и избор на проекти по Мярка 111 от ос 1 и по ос 4 ЛИДЕР.

19. Дейности, свързани с изграждане на капацитет и подготовката за разработване на стратегически и програмни документи за следващия програмен период (след 2013 г)."


§ 13. Приложение № 2 към чл. 6, ал. 1, т. 2 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 6, ал. 1, т. 2


Допустими разходи за дейностите по техническа помощ


Допустими са следните разходи:

Р 1. Разходи за провеждане на заседанията на КН и работните групи към него, вкл. разходите (пътни и нощувки), свързани с участие на членовете на КН, на работните групи, както и на други лица, чието участие е необходимо с оглед ефективно изпълнение на задачите на КН и/или работните групи, в т.ч.наем на зала; техническо оборудване за мултимедийни презентации и за симултанен превод; обслужване на заседанията (регистрация, раздаване на материали); симултанен превод и превод на материали; пътни и нощувки за участниците на заседанията; кафе паузи, обеди и вечери за участниците на заседанията; подготовка и размножаване на материали.

Р 2. Разходи за изготвяне на анализи, проучвания, изследвания и други технически доклади (разработване на мерките от ПРСР, които ще стартират на по-късен етап, описани в глава 5 от ПРСР), необходими на УО, КН и/или неговите работни групи и на ДФЗ за целите на ефективното управление и наблюдение на ПРСР (вкл. изготвяне на анализи за сектор тютюн, които да осигурят предложения за типа инвестиционна подкрепа, която ПРСР може да предостави за този сектор след 2009 г.), в т.ч. възнаграждения на експерти; международен транспорт и квартирни за чуждестранни експерти; пътни и квартирни при пътуване на експертите в страната за посещения на проекти, за извършване на анкети и интервюта; организиране на семинари, свързани с изготвянето на съответния анализ или проучване - наем зала, пътни, квартирни и пансион за участниците; разходи за подготовка и размножаване/разпространение на материали; превод; одит на дейностите по изпълнение на оценката; разходи за събиране на статистическа информация и аналитични данни, свързани с областите на подкрепа по ПРСР с оглед отчитане на резултатите от Програмата.

Р 3. Разходи за изготвяне и разпространение на информация относно ПРСР:

Р 3.1. Разходи за изготвяне на материали за информиране и публичност, в т.ч.:

а) разходи за оформление, отпечатване и разпространение на материали (документи, доклади, насоки, плакати, брошури, диплянки, наръчници, инструкции, правила и др.) за популяризиране на мерките и практически аспекти за изпълнението на ниво програма и ниво проект;

б) разходи за изготвяне и разпространение на информационни и образователни текстове, излъчването и публикуването им в електронни и печатни издания, външни медии, интернет рекламиране;

в) разходи за публикации в национални и регионални печатни издания;

г) разходи за разработване и излъчване на консултантски рубрики в регионални радиостанции;

д) разходи за изработване на информационни видеоклипове;

е) разходи за изготвяне и изпълнение на външна реклама - билбордове, пана и др.;

ж) разходи за предавания в електронни медии.

Р 3. 2. Разходи за подпомагане подготовката и изпълнението на комуникационния план, в т.ч.:

а) разходи за подготовка (в т.ч. външна експертна помощ за допълнително разработване и прецизиране) на комуникационния план;

б) разходи за изготвяне на технически задания, материали за печатни издания, наблюдение и координиране на информационните кампании;

в) разходи за провеждане на семинари (наем за зала, разходи за подготовка и размножаване на материали; обслужване на заседанията - регистрация, раздаване на материали); техническо оборудване за мултимедийни презентации;

г) хонорар за организаторите на обучението и за лекторите/обучаващите и разходи за участие - пътни, пълен пансион и квартирни на участниците;

д) разходи за създаване, поддържане и актуализация на интернет страница за целите на ПРСР;

е) разходи за извършване на анкети и допитвания за проследяване успеваемостта на информационната кампания на ПРСР и др.

Р 4. Разходи за организиране (в т.ч. разходи за организация, подготовка/размножаване на информационни материали, пътни, квартирни и дневни) на непланирани публични събития по инициатива на потенциални бенефициенти или социално-икономически партньори, осъществяването на които се поема от службите на МЗХ.

Р 5. Разходи за извършване на висококачествени преводачески услуги за нуждите на ПРСР.

Р 6. Разходи за обучения за администрацията, ангажирана в управлението, изпълнението, контрола, наблюдението и оценката на ПРСР, за членовете на КН и работните групи към него, в т.ч. разходи за организиране на обученията - наем зала, оборудване за мултимедийни презентации за симултанен превод; разходи за подготовка и размножаване/разпространение на материали;превод; хонорар за организаторите на обучението и за лекторите/обучаващите и разходи за участие - пътни, пълен пансион и квартирни.

Р 7. Разходи за сътрудничество между УО и подобни структури в държавите - членки на ЕС - разходи за участие - пътни, пълен пансион и квартирни.

Р 8. Разходи за разработване, инсталиране, актуализация и поддръжка на компютърни системи за управление, наблюдение и оценка, в т.ч. закупуване на техника и програмни продукти; възнаграждения на експерти за разработване/актуализация и поддръжка на компютърните системи.

Р 9. Разходи за доставяне на необходимия софтуер, хардуер, специализирано и офис оборудване и материали за персонала в УО и РА, работещ на пълен работен ден по ПРСР.

Р 10. Разходи за изготвяне на междинна, текуща и последваща оценка на ПРСР, в т.ч. възнаграждения на експерти; международен транспорт и квартирни за чуждестранни експерти; пътни и квартирни при пътуване на експертите в страната - за посещения на проекти, за извършване на анкети и интервюта; организиране на семинари/групови интервюта с бенефициенти - наем зала, пътни, квартирни и пансион за участниците; разходи за подготовка и размножаване/разпространение на материали - за анкети по пощата, за интервюта и др.; превод; одит на дейностите по изпълнение на оценката.

Р 11. Разходи за изготвяне на последваща оценка на Програма САПАРД, в т.ч. - виж предходната точка.

Р 12. Разходи за допълнително финансово стимулиране на персонала, изпълняващ дейности, пряко свързани с управлението (в т.ч. управлението на прилагането на Програмата в ЦУ на ДФЗ), наблюдението, оценката и контрола на ПРСР и разписани в длъжностните характеристики на персонала - допълнителното финансово стимулиране е в размер до една основна заплата за длъжността, вкл. държавно обществено осигуряване и здравни осигуровки.

Р 13. Разходи за наемане на допълнителен персонал към УО и ДФЗ, както следва:

Р 13. 1. допълнителен персонал към УО и ДФЗ, необходим за прилагането на мерките от ос 4 ЛИДЕР;

Р 13. 2. допълнителен персонал към УО и ДФЗ, необходим във връзка с изпълнението на дейностите, свързани с наблюдението, в т.ч. въвеждане на данни в мониторинговата система;

Р 13. 3. допълнителен персонал към РА в помощ на оценката на трите оферти, представяни от кандидатите (с цел обосновка на заявените разходи), оценката на бизнес плановете и (при необходимост) извършване на административни проверки на заявленията.

Р 14. Разходи за участие на администрацията, ангажирана в управлението, изпълнението, контрола, наблюдението и оценката на ПРСР в международни прояви, свързани с развитието на селските райони, в т.ч. пътни, квартирни и дневни за участниците, такси за участие.

Р 15. Разходи за участие на администрацията, ангажирана в управлението и управление на прилагането на ПРСР, в технически срещи със службите на ЕК и в комитети/работни групи на ЕК, които не се рефинансират от ЕК.

Р 16. Разходи за администриране дейността на националната селска мрежа, в т.ч.:

Р 16. 1. оперативно функциониране на звеното за управление на мрежата и създаване и поддържане на оперативни структури на мрежата, вкл. разходи за заплати, наем на офис, закупуване на офис оборудване и обзавеждане, режийни разходи - в т.ч. ток, парно, вода, телефон, интернет;

Р 16. 2. подготовка на план за действие на мрежата и неговото прилагане, включващо организиране на обмяна на знания и ноу-хау, подготовка на програми за обучение на местните инициативни групи по ЛИДЕР, вкл.техническа помощ за дейности на МИГ, свързани със сътрудничество (в страната и международно).

Р 17. Разходи за наемане на консултанти /организации/експерти за изпълнение на краткосрочни и дългосрочни задачи и дейности, свързани с управлението на ПРСР, в т.ч за подготовката, прилагането и наблюдение на изпълнението на мерките по ос 4 ЛИДЕР; наемане на консултанти и обмяна на опит с администрацията и с експерти от други държави членки по управление, прилагане, контрол, наблюдение и оценка на програми.

Р 18. Разходи за организиране и провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки и сключване на договори за доставки и услуги по линия на техническа помощ (в т.ч. хонорари за изготвяне на технически задания и за участие в тръжни комисии).

Р 19. Разходи за дейности, свързани с организирането и провеждането от УО или РА на комисии за оценка и избор на проекти по Мярка 111 от ос 1 и по ос 4 ЛИДЕР.

Р 20. Разходи за разработване на стратегически и програмни документи за следващия програмен период (след 2013 г.) - в т.ч. виж т. Р 2.

Р 21. Разходи за изграждане на капацитет за следващия програмен период - обучения, обмяна на опит."


§ 14. В приложение № 3 към чл. 8 раздел Б се изменя така:

"Б. Кандидатствам за разходи за следните дейности:



Дейности ДА
1 Организиране на заседанията на Комитета по наблюдение (КН) на ПРСР и работните групи към него, включително разходите(2), свързани с участие на членовете на Комитета, на работните групи, както и на други лица, чието участие е необходимо с оглед ефективно изпълнение на задачите на Комитета и/или работните групи.  
2 Извършване от външни изпълнители на анализи, проучвания, изследвания и други технически доклади, необходими на управляващия орган, Комитета по наблюдение и/или неговите работни групи и на Разплащателната агенция за целите на ефективното управление и наблюдение на ПРСР (включително изготвяне на анализи за сектор тютюн, които да осигурят предложения за типа инвестиционна подкрепа, която ПРСР може да предостави за този сектор след 2009 г.); събиране на статистическа информация и аналитични данни, свързани с областите на подкрепа по ПРСР с оглед отчитане на резултатите от Програмата.  
3 Изготвяне и разпространение на информация относно ПРСР чрез:  
  3.1. Изготвяне на материали за информиране и публичност:  
  а) оформление, отпечатване и разпространение на материали (документи, доклади, насоки, плакати, брошури, диплянки, наръчници, инструкции, правила и др.) за популяризиране на мерките и практически аспекти за изпълнението на ниво програма и ниво проект;  
  б) изготвяне и разпространение на информационни и образователни текстове, излъчването и публикуването им в електронни и печатни издания, външни медии, интернет рекламиране.  
  3.2. Подпомагане подготовката и изпълнението на комуникационния план, в това число предвидените дейности за публичност на Програмата по отношение начините на кандидатстване по мерките и изпълнението на проектите, постигането на нейните цели и приоритети (провеждане на семинари с участието на социално-икономически партньори и потенциални бенефициенти, използване на външна експертна помощ за допълване и усъвършенстване на комуникационния план, допълнително разработване и поддръжка на интернет страниците на МЗХ и РА, отнасящи се до ПРСР и съдържащи информация за потенциалните бенефициенти за подпомагането по ПРСР и за резултатите от нейното прилагане).  
4 Организиране (в т.ч. разходи за организация, подготовка/размножаване на информационни материали, пътни, квартирни и дневни) на непланирани публични събития по инициатива на потенциални бенефициенти или социално-икономически партньори, осъществяването на които се поема от службите на МЗХ.  
5 Обезпечаване на висококачествени преводачески услуги за нуждите на ПРСР.  
6 Организиране и участие в дейности по обучение за администрацията, ангажирана в управлението, изпълнението, наблюдението, оценката и контрола на ПРСР, в т.ч. сътрудничество между УО и подобни структури в държавите - членки на Европейския съюз, както и за изпълнението на комуникационния план (в това число разходи за организиране на обученията и разходи за участие - пътни, пълен пансион и квартирни).  
7 Разработване, инсталиране, модернизиране и поддръжка на компютърни системи за управление, наблюдение и оценка (включително за закупуване на техника и програмни продукти), както и наемане на външни експерти за изпълнението на тези дейности.  
8 Доставяне на необходимия софтуер, хардуер, специализирано и офис оборудване и материали с оглед повишаване качеството и ефективността на работата на персонала в УО и РА, работещ на пълен работен ден по ПРСР.  
9 Изготвяне на текуща, междинна и последваща оценка на ПРСР.  
10 Изготвяне на последваща оценка на Програма САПАРД.  
11 Допълнително финансово стимулиране на щатния персонал, изпълняващ дейности, пряко свързани с управлението, наблюдението, оценката и контрола на ПРСР и разписани в длъжностните им характеристики.  
12 Наемане и разходи за допълнителен персонал към УО и РА, необходим с оглед засилване на капацитета на администрацията, ангажирана в управлението, изпълнението, контрола, наблюдението и оценката на ПРСР, вкл.:  
  12. 1. допълнителен персонал към УО - дирекция "Развитие на селските райони" на МЗХ, ще бъде нает за подпомагане администрирането на мерките от Ос 4 ЛИДЕР;  
  12. 2. допълнителен персонал към УО и РА в помощ на постоянния персонал, необходим във връзка с изпълнението на дейностите, свързани с наблюдението, както и с въвеждане на данни в мониторинговата система; допълнителен персонал към РА в помощ на оценката на трите оферти, представяни от кандидатите (с цел обосновка на заявените разходи), оценката на бизнес плановете и (при необходимост) извършване на административни проверки на заявленията.  
13 Участие на администрацията, ангажирана в управлението, изпълнението, наблюдението, оценката и контрола на ПРСР в международни прояви (вкл. обмяна на най-добри практики) в областта на развитието на селските райони, които са пряко свързани с прилагането на помощта за развитие на селските райони в България.  
14 Участие на администрацията, ангажирана в управлението и управление на прилагането на ПРСР, в технически срещи със службите на ЕК и в комитети/работни групи на ЕК, разходите за участие в които не се рефинансират от ЕК.  
15 Изграждане и функциониране на националната селска мрежа.  
16 Наемане на консултанти/организации/експерти за изпълнение на краткосрочни и дългосрочни задачи и дейности, свързани с управлението на ПРСР, като основната отговорност е на УО. Външни експерти ще бъдат наемани и за подготовката, прилагането и наблюдението на изпълнението на мерките по Ос 4 ЛИДЕР; наемане на консултанти и обмяна на опит с администрацията и с експерти от други държави членки по управление, прилагане, контрол, наблюдение и оценка на програми.  
17 Дейности, свързани с организирането и провеждането на процедурите за възлагане на обществените поръчки и сключването на договорите за дейностите по линия на техническа помощ (в т.ч. за изготвяне на техническото задание).  
18 Дейности, свързани с организирането и провеждането от УО или РА на комисии за оценка и избор на проекти по Мярка 111 от Ос 1 и по Ос 4 ЛИДЕР.  
19 Дейности, свързани с изграждане на капацитет и подготовка за разработване на стратегически и програмни документи за следващия програмен период (след 2013 г)."  
     


§ 15. Приложение № 4 към чл. 13, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 4 към чл. 13, ал. 1



Програма за развитие на селските райони (2007 - 2013)
 
Заявка за плащане
 
До
Държавен фонд "Земеделие"
 
Отдел "Прилагане на мерките за развитие на селските райони", сектор "Оторизация на плащанията"
Вид плащане: Единично Междинно Окончателно
Попълва се служебно:
Заявка № ___ /___ /___ /___ /___ /___ /___ /___ /___ /___ /___ /___ /___ /___ / Печат:
Дата: ___ /___ / ___ /___ /___ /___ /___ /___ /
 
Попълва се от ползвателя
Име на ползвателя
Дирекция:
Отдел: стая: .........................................................................................................................................
БУЛСТАТ №: ............................................................................................................................................................................................................................................................................................
Адрес: ........................................................................................................................ пощ.код: ..................................................................................................................................................
Област: ................................................................................ Община: ...............................................................................................................................................................................................
ул. №: ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Телефон: ................................................................................ Факс: ...........................................................................................................................................................................................
E-mail ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Попълва се от длъжностното лице, упълномощено да подаде заявката за плащане
Име: ................................................................................ Презиме ..................................................................................................................................................................................................
Фамилия: ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Служебна карта №: ........................................, издадена на: ........................................ от: .......................................................................................................................................................................
Дирекция: ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Отдел:........................................................................................................................ стая: .....................................................................................................................................................
Длъжност: ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................
адрес ....................................................................................................... телефон ............................. факс .............................................................................................................................
Информация за банковата сметка на ползвателя
IBAN: ................................................................................ Банков код (BIC): ......................................................................................................................................................................................
Банка: ................................................................................ Банков клон .........................................................................................................................................................................................
 
Дейности по линия на техническа помощ
 
А. Заявката за плащане е за:
1 Организиране на заседанията на Комитета по наблюдение (КН) на ПРСР и  Да
  работните групи към него, включително разходите (Разходите за участниците включват пътни и нощувки. ), свързани с участие на  
  членовете на Комитета, на работните групи, както и на други лица, чието участие  
  е необходимо с оглед ефективно изпълнение на задачите на Комитета и/или работ-  
  ните групи.  
2 Извършване, от външни изпълнители, на анализи, проучвания, изследвания и други  Да
  технически доклади, необходими на Управляващия орган, Комитета по наблю-  
  дение и/или неговите работни групи и на Разплащателната агенция за целите на  
  ефективното управление и наблюдение на ПРСР (включително изготвяне на  
  анализи за сектор тютюн, които да осигурят предложения за типа инвестиционна  
  подкрепа, която ПРСР може да предостави за този сектор след 2009 г.); събиране  
  на статистическа информация и аналитични данни, свързани с областите на  
  подкрепа по ПРСР с оглед отчитане на резултатите от Програмата.  
3 Изготвяне и разпространение на информация относно ПРСР чрез:  
  3.1. Изготвяне на материали за информиране и публичност:  Да
  а) оформление, отпечатване и разпространение на материали (документи,  
  доклади, насоки, плакати, брошури, диплянки, наръчници, инструкции, правила  
  и др.) за популяризиране на мерките и практически аспекти за изпълнението на  
  ниво програма и ниво проект;  
  б) изготвяне и разпространение на информационни и образователни текстове,  
  излъчването и публикуването им в електронни и печатни издания, външни  
  медии, Интернет рекламиране.  
  3.2. Подпомагане подготовката и изпълнението на комуникационния план, в това  
  число предвидените дейности за публичност на програмата по отношение начините  
  на кандидатстване по мерките и изпълнението на проектите, постигането на ней-  
  ните цели и приоритети (провеждане на семинари с участието на социално-  
  икономически партньори и потенциални бенефициенти, използване на външна  
  експертна помощ за допълване и усъвършенстване на комуникационния план,  
  допълнително разработване и поддръжка на интернет страниците на МЗХ и РА,  
  отнасящи се до ПРСР и съдържащи информация за потенциалните бенефициенти  
  за подпомагането по ПРСР и за резултатите от нейното прилагане).  
4 Организиране (в т.ч. разходи за организация, подготовка/размножаване на  Да
  информационни материали, пътни, квартирни и дневни) на непланирани публични  
  събития по инициатива на потенциални бенефициенти или социално-икономи-  
  чески партньори, осъществяването на които се поема от службите на МЗХ.  
5 Обезпечаване на висококачествени преводачески услуги за нуждите на ПРСР.  Да
6 Организиране и участие в дейности по обучение за администрацията, ангажи-  Да
  рана в управлението, изпълнението, наблюдението, оценката и контрола на  
  ПРСР, в т.ч. сътрудничество между УО и подобни структури в държавите -  
  членки на Европейския съюз, както и за изпълнението на комуникационния  
  план (в това число разходи за организиране на обученията и разходи за участие -  
  пътни, пълен пансион и квартирни).  
7 Разработване, инсталиране, модернизиране и поддръжка на компютърни системи  Да
  за управление, наблюдение и оценка (включително за закупуване на техника и  
  програмни продукти), както и наемане на външни експерти за изпълнението на  
  тези дейности.  
8 Доставяне на необходимия софтуер, хардуер, специализирано и офис оборудване и  Да
  материали с оглед повишаване качеството и ефективността на работата на пер-  
  сонала в УО и РА, работещ на пълен работен ден по ПРСР.  
9 Изготвяне на текуща, междинна и последваща оценка на ПРСР.  Да
10 Изготвяне на последваща оценка на Програма САПАРД.  Да
11 Допълнително финансово стимулиране на щатния персонал, изпълняващ  Да
  дейности, пряко свързани с управлението, наблюдението, оценката и контрола  
  на ПРСР и разписани в длъжностните им характеристики.  
12 Наемане и разходи за допълнителен персонал към УО и РА, необходим с оглед  Да
  засилване на капацитета на администрацията, ангажирана в управлението,  
  изпълнението, контрола, наблюдението и оценката на ПРСР, вкл.:  
  12.1. допълнителен персонал към УО - Дирекция "Развитие на селските райони"  
  на МЗХ, ще бъде нает за подпомагане администрирането на мерките от Ос 4  
  ЛИДЕР;  
  12.2. допълнителен персонал към УО и РА в помощ на постоянния персонал,  
  необходим във връзка с изпълнението на дейностите, свързани с наблюдението,  
  както и с въвеждане на данни в мониторинговата система; допълнителен персонал  
  към РА в помощ на оценката на трите оферти, представяни от кандидатите (с цел  
  обосновка на заявените разходи), оценката на бизнес плановете и (при необходи-  
  мост) извършване на административни проверки на заявленията.  
13 Участие на администрацията, ангажирана в управлението, изпълнението, наблю-  Да
  дението, оценката и контрола на ПРСР в международни прояви (вкл. обмяна на  
  най-добри практики) в областта на развитието на селските райони, които са  
  пряко свързани с прилагането на помощта за развитие на селските райони в  
  България.  
14 Участие на администрацията, ангажирана в управлението и управление на  Да
  прилагането на ПРСР, в технически срещи със службите на ЕК и в комитети/  
  работни групи на ЕК, разходите за участие в които не се рефинансират от ЕК.  
15 Изграждане и функциониране на Националната селска мрежа.  Да
16 Наемане на консултанти/организации/експерти за изпълнение на краткосрочни  Да
  и дългосрочни задачи и дейности, свързани с управлението на ПРСР, като основната  
  отговорност е на УО. Външни експерти ще бъдат наемани и за подготовката,  
  прилагането и наблюдение на изпълнението на мерките по Ос 4 ЛИДЕР; наемане  
  на консултанти и обмяна на опит с администрацията и с експерти от други  
  държави членки по управление, прилагане, контрол, наблюдение и оценка на  
  програми.  
17 Дейности, свързани с организирането и провеждането на процедурите за възла-  Да
  гане на обществените поръчки и сключването на договорите за дейностите по  
  линия на техническа помощ (в т.ч. за изготвяне на техническото задание).  
18 Дейности, свързани с организирането и провеждането от УО или РА на комисии  Да
  за оценка и избор на проекти по Мярка 111 от Ос 1 и по Ос 4 ЛИДЕР.  
19 Дейности, свързани с изграждане на капацитет и подготовката за разработване  Да
  на стратегически и програмни документи за следващия програмен период  
  (след 2013 г).  
 
Б. Общи документи:
G 01 Копие от заповед на министъра на земеделието и храните или на изпълнителния  Да
  директор на ДФЗ, с която е упълномощено длъжностното лице на ползвателите за  
  подаване на заявката за плащане.  
G 02 Копие от служебна карта на упълномощеното длъжностно лице на ползвателите,  Да
  подаващо документите за изплащане на помощ.  
G 03 Решение относно съответствие на заявлението с одобрените от УС дейности.  Да
 
В. Специфични документи по видове дейности:
I 01 Дейности, обект на обществена поръчка:  Да
I 01-01 Копие от сключения договор между ползвателя на помощта и изпълнителя на  
  дейността, за която се отпуска финансова помощ, и приложенията към него.  
I 01-02 Първични счетоводни документи (например фактури), доказващи извършените  Да
  разходи.  
I 01-03 Платежен документ (касова бележка/платежно нареждане), прикрепен към  Да
  всяка фактура, който да доказва плащане от страна на ползвателя.  
I 01-04 Банково извлечение от деня на извършване на плащането, доказващо плащане  Да
  от страна на ползвателя.  Непр.
I 01-05 Приемно-предавателен протокол за изпълнението на дейността.  Да
I 01-06 Попълнена таблица за разходите към заявката за плащане.  Да
I 01-07 Документи, доказващи, че за дейности - обект на обществена поръчка, са проведени  Да
  процедури по възлагане на обществена поръчка в съответствие със ЗОП (копие от  
  обявление за обществена поръчка; заповед за откриване на процедура за възлагане  
  на обществена поръчка; заповед за определяне на изпълнител на обществената  
  поръчка).  
I 02 Дейности, които не са обект на обществена поръчка:  Да
I 02-01 Отчет от изпълнителя за извършената дейност.  Да
I 02-02 Копие от протокол за приемане на дейността.  Да
     Непр.
I 02-03 Копие от сключения договор между ползвателя на помощта и изпълнителя за  Да
  дейността, за която се отпуска финансова помощ.  Непр.
I 02-04 Разходооправдателни документи.  Да
I 02-05 Копие от документи, удостоверяващи извършеното плащане.  Да
I 02-06 Копие от заповед за командировка.  Да
     Непр.
I 02-07 Копие от поименна заповед на министъра на земеделието и храните или на  Да
  изпълнителния директор на ДФЗ за участие в комисия за определяне на изпъл-  Непр.
  нител на обществената поръчка.  
 
Г. Специфични документи за някои видове дейности:
I 03 Допълнително финансово стимулиране на персоналa, изпълняващ дейности,  Да
  пряко свързани с управлението (в т.ч. управление на прилагането на Прог-  
  рамата в ЦУ на ДФЗ), контрола, наблюдението и оценката на ПРСР и разпи-  
  сани в длъжностните характеристики на персонала.  
I 03-01 Копие от поименна заповед на министъра на земеделието и храните или на  Да
  изпълнителния директор на ДФЗ за допълнително финансово стимулиране на  
  персонала.  
I 03-02 Копие от документи, удостоверяващи извършеното плащане.  Да
 
Д. Декларации:
1. Декларирам, че дейностите са извършени в рамките на одобрения срок.  Да
2. Декларирам, че дейностите не са финансирани от ЕС по други програми  Да
  или инструменти.  
3. Декларирам, че представените от мен документи са достоверни.  Да
 
В случай че ползвателят предостави неверни данни или документи с невярно съдържание, той носи наказателна отговорност съгласно разпоредбите на действащото българско законодателство.
В случай че ползвателят представи документ и/или декларация с невярно съдържание, той ще бъде изключен от предоставяне на финансово подпомагане по ЕЗФРСР за съответната дейност и е длъжен да върне всички изплатени към момента средства. Ползвателят ще бъде изключен от подпомагане за съответната дейност за годината, в която е било открито нарушението, и следващата финансова година по ЕЗФРСР.
С подписването на този формуляр кандидатът приема правилата за отпускане на финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони (2007 - 2013) и се съгласява да осигури свободен и пълен достъп на служителите на Агенцията и упълномощените представители на Европейската комисия за провеждане на проверки на място за установяване на легитимността и пълнотата на документите и съответствието на инвестицията с критериите за финансиране.
Дейностите, регистрирани в заявката за плащане, са действително извършени. Разходите, за които се
заявява подпомагане, са отразени в таблицата за разходите към заявката за плащане.
Финансовата помощ, която заявявам за плащане, е в размер на: .................... лева.
*Сумата по изплатеното междинно плащане е: ............................................................ лева.
Име на ползваеля или упълномощеното от него длъжностно лице подпис и печат
Име на експерта от ОП, приел заявката за плащане подпис и печат
Име на гл. експерт от ОП, проверил заявката за плащане подпис и печат
   
Таблица за разходите  
ОП Описание Коли- Мярка Единична Обща Номер Дата Допустими
    на дейностите чество   цена сума на фак- на разходи съгласно
    по елементи     без ДДС   турата факту- решение за
                рата съответствие на
                  заявлението с
                  одобрените
                  дейности
                  между канди-
                  дата и МЗХ/РА
                  да не
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 
 
 
 
 
Обща сума на извършените разходи:"
 


§ 16. В приложение № 6 към чл. 18, ал. 1 в т. III се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 4:

"4. Копие от поименна заповед на министъра на земеделието и храните или на изпълнителния директор на ДФЗ за участие в комисии за определяне на изпълнител на обществени поръчки за доставки или услуги, както и в комисии за оценка и избор на проекти по Мярка 111 от Ос 1 и по Ос 4 ЛИДЕР от ПРСР."

2. Досегашната т. 4 става т. 5.


§ 17. Навсякъде в наредбата "МЗП" се заменя с "МЗХ".


Промени настройката на бисквитките