Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 52 от 10.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2003 Г. ЗА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (ДВ, БР. 41 ОТ 2003 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2003 Г. ЗА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (ДВ, БР. 41 ОТ 2003 Г.)

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.52 от 10 Юли 2009г.

§ 1. В чл. 4 се създават т. 68 и 69:

"68. Характеристика на ученика;

69. Характеристика на ученика за завършена степен на образование."


§ 2. (В сила от 15.05.2010 г.) В чл. 18, ал. 2 т. 2 се изменя така:

"2. втора страница - редове, в които се описват динамиката в развитието на детето, както готовността или недостатъчната му подготовка за постъпване в първи клас и препоръки за насочване на детето към подходящи форми за допълнителна работа; текст: "След завършване на подготвителна група в детска градина или подготвителен клас в училище детето е с достатъчна готовност/с недостатъчна готовност за постъпване в първи клас."; име, фамилия и подпис на директора, кръгъл печат."


§ 3. В чл. 29, ал. 2, т. 8 думите "общозадължителна подготовка" се заменят със "задължителна подготовка", а след думите "вписване на оценките с думи и цифри;" се добавя "задължителноизбираема подготовка": три празни колони с редове за вписване на наименованията на учебните предмети и оценките с думи и цифри;".


§ 4. В чл. 30, ал. 2, т. 8 думите "общозадължителна подготовка" се заменят със "задължителна подготовка", а след думите "вписване на оценките с думи и цифри;" се добавя "задължителноизбираема подготовка": три празни колони с редове за вписване на наименованията на учебните предмети и оценките с думи и цифри;".


§ 5. В чл. 31, ал. 2, т. 8 думите "общозадължителна подготовка" се заменят със "задължителна подготовка", а след думите "вписване на оценките с думи и цифри;" се добавя "задължителноизбираема подготовка": три празни колони с редове за вписване на наименованията на учебните предмети и оценките с думи и цифри;".


§ 6. В чл. 43, ал. 2 се правят следните допълнения:

1. В т. 1 след думите "Изучавани учебни предмети" се добавя "задължителна подготовка:", а след думите "думи и цифри;" се добавя "задължителноизбираема подготовка: редове за вписване на наименованията на учебните предмети и оценките с думи и цифри;".

2. В т. 2 след думите "Изучавани учебни предмети" се добавя "свободноизбираема подготовка:".


§ 7. (В сила от 15.05.2010 г.) В чл. 49 се правят следните изменения и допълнение:

1. В ал. 2:

а) думите "номер 3 - 20" се заменят с "номер 3 - 30";

б) в т. 2 след думите "кръгъл печат на институцията" се добавя "машинно четими символи за автоматизирано разпознаване и защита на документа;";

в) точки 3 и 4 се изменят така:

"3. трета страница - текст: "годишни оценки по изучаваните учебни предмети в VIII клас"; "задължителна подготовка": наименование на учебните предмети по учебен план; две празни колони с редове за оценки с думи и цифри; "задължителноизбираема подготовка": три празни колони с редове за вписване на учебните предмети по учебен план, оценките с думи и цифри;

4. четвърта страница - текст: "годишни оценки по изучаваните учебни предмети в VIII клас"; "свободноизбираема подготовка"; три колони с празни редове за изписване на наименованията на учебните предмети по учебен план, оценките с думи и с цифри; име, фамилия и подписи на класния ръководител и директора; кръгъл печат; текст: "Оценките са по шестобална система, при която най-високата е отличен 6, а най-ниската положителна - среден 3"; машинно четими символи за автоматизирано разпознаване и защита на документа."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Общият успех се изчислява като средноаритметична оценка (с точност до 0,01) от годишните оценки по учебните предмети, изучавани в задължителната подготовка и в задължителноизбираемата подготовка."


§ 8. (В сила от 15.05.2010 г.) В чл. 50 се правят следните изменения:

1. В ал. 3:

а) думите "номер 3 - 20а" се заменят с "номер 3 - 30а";

б) точка 3 се изменя така:

"3. трета и четвърта страница - текст: "годишни оценки по изучаваните учебни предмети в VIII клас"; три празни колони с редове за отразяване на съдържанието на оригиналния документ; име, фамилия и подпис на директора; печат; текст: "Оценките са по шестобална система, при която най-високата е отличен 6, а най-ниската положителна - среден 3.";

в) точка 4 се заличава.

2. Алинея 4 се отменя.


§ 9. Създават се чл. 80в и 80г:

"Чл. 80в. (В сила от 15.09.2009 г.) (1) Характеристика на ученика се изготвя от класния ръководител за всеки ученик от паралелката в края на всяка учебна година, както и при преместване на ученика в друго училище.

(2) Характеристиката на ученика съдържа следните реквизити: вид, наименование и местонахождение (град/село, община, област) на училището, издало характеристиката на ученика; наименование на документа "Характеристика на ученика"; данни за притежателя на документа: собствено, бащино и фамилно име на ученика; ЕГН; дата и място на раждане; ЛНЧ; гражданство; форма на обучение; текст: "е завършил/а (се е преместил/а) клас/срок през учебната ... година; преценка за развитието на ученика в образователно-възпитателния процес, спазване на правилника за дейността на училището, участие в извънкласни и извънучилищни дейности; препоръки за по-нататъшното му развитие; дата на издаване; име, фамилия и подпис на класния ръководител.

(3) Характеристиката на ученика е освободена от графично оформление.

(4) Характеристиката на ученика се съхранява от притежателя.

Чл. 80г. (В сила от 15.05.2010 г.) (1) Характеристика на ученика за завършена степен на образование се изготвя от класния ръководител за всеки ученик при придобиване на основно и на средно образование.

(2) Характеристиката на ученика за завършена степен на образование съдържа следните реквизити: вид, наименование и местонахождение (град/село, община, област) на училището, издало характеристиката на ученика за завършена степен на образование; наименование на документа "Характеристика на ученика за завършена степен на образование"; данни за притежателя на документа: собствено, бащино и фамилно име на ученика; ЕГН; дата и място на раждане; ЛНЧ; гражданство; форма на обучение; текст: "е завършил/а основно/средно образование през учебната ........... година; описание на цялостното развитие на ученика през съответната степен на образование; дата на издаване; име, фамилия и подпис на класния ръководител.

(3) Характеристиката на ученика за завършена степен на образование е неразделна част от свидетелството за основно образование и дипломата за средно образование.

(4) Характеристиката на ученика за завършена степен на образование е освободена от графично оформление.

(5) Характеристиката на ученика за завършена степен на образование се съхранява от притежателя.

(6) Копие от характеристиката на ученика за завършена степен на образование се съхранява в архива на училището."


§ 10. В чл. 90, ал. 2 след думите "по чл. 80а" се поставя запетая, а думите "и 80б" се заменят с "80б, 80в и 80г".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 11. (1) На лицата, придобили основно образование преди учебната 2009/2010 г., се издава свидетелство за основно образование с номенклатурен номер 3 - 20, състоящо се от четири страници със следните реквизити:

1. първа страница - наименование на държавата по Конституция; наименование на министерството; наименование на документа "свидетелство за основно образование"; вид, наименование и местонахождение на институцията;

2. втора страница - наименование на документа: "свидетелство за основно образование"; серия; номер; регистрационен номер; дата на издаване; данни за притежателя на документа: трите имена, ЕГН, месторождение; ЛНЧ, гражданство; форма на обучение; учебна година на завършване; текст: "През учебната ...... / ...... г. завърши основно образование с общ успех: с думи и цифри"; текст: "Дава право за продължаване на образованието или за професионално обучение"; подпис на директора; кръгъл печат на институцията;

3. трета страница - текст: "годишни оценки по изучавани учебни предмети в VIII клас"; от общозадължителна подготовка: наименование на учебните предмети; две празни колони с редове за оценки с думи и цифри; от свободноизбираема подготовка: три празни колони с редове за вписване на учебните предмети и оценките с думи и цифри; име, фамилия и подписи на класния ръководител и директора; кръгъл печат; текст: "Оценките са по шестобална система, при която най-високата е отличен 6, а най-ниската положителна - среден 3.";

4. четвърта страница - празна.

(2) За училищата по изкуствата на трета страница от свидетелството се добавя и текст "от специална подготовка"; три празни колони с редове за вписване на учебните предмети и оценките с думи и цифри.


§ 12. Разпоредбите на § 2, § 7, § 8 и § 9 относно чл. 80г влизат в сила от 15 май 2010 г., а разпоредбата на § 9 относно чл. 80в - от 15 септември 2009 г.


Промени настройката на бисквитките