Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 94 от 27.XI

ИНСТРУКЦИЯ № 2212 ОТ 12 НОЕМВРИ 2009 Г. ЗА ВОЕННАТА СЛУЖБА В НАЦИОНАЛНАТА РАЗУЗНАВАТЕЛНА СЛУЖБА

 

ИНСТРУКЦИЯ № 2212 ОТ 12 НОЕМВРИ 2009 Г. ЗА ВОЕННАТА СЛУЖБА В НАЦИОНАЛНАТА РАЗУЗНАВАТЕЛНА СЛУЖБА

В сила от 27.11.2009 г.
Издадена от Националната разузнавателна служба

Обн. ДВ. бр.94 от 27 Ноември 2009г., отм. ДВ. бр.38 от 21 Май 2010г.

Отменена с § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Инструкция № Я-966 от 11 май 2010 г. за военната служба в Националната разузнавателна служба - ДВ, бр. 38 от 21 май 2010 г., в сила от 21.05.2010 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) На военна служба в Националната разузнавателна служба (НРС) се приемат български граждани, които отговарят на следните условия:

1. имат висше образование - за офицерите, и средно или по-високо образование - за сержантите;

2. не са по-възрастни от 40 г. - за офицерите, и 33 г. - за сержантите;

3. годни са за военна служба;

4. не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер независимо от реабилитацията;

5. срещу тях няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;

6. нямат друго гражданство;

7. не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание "уволнение";

8. покриват нормативите за физическа годност съобразно изискванията за длъжността, на която се предвижда да бъдат назначени;

9. да владеят най-малко един чужд език съобразно изискванията за длъжността, на която се предвижда да бъдат назначени;

10. издадено им е разрешение за достъп до класифицирана информация - държавна тайна с ниво на класификация в съответствие със списъка по чл. 37 от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).

(2) Вакантните длъжности за офицери и сержанти в НРС не подлежат на обявяване, а за приемането на военна служба не се провеждат публични процедури по обявяване и провеждане на конкурси.

(3) Приемането на кандидатури за военна служба в НРС може да се извършва по всяко време на календарната година, но назначаването се извършва не по-късно от 31 август.

(4) Инструкцията не се прилага при назначаването и освобождаването на офицерите с висши офицерски звания, както и удостояването с висши офицерски звания в НРС.


Чл. 2. (1) За приемане на военна служба в НРС кандидатът подава писмено заявление и прилага следните документи:

1. подробна автобиография;

2. копие от диплома за завършено образование и придобити квалификации;

3. свидетелство за съдимост;

4. за отслужилите кандидати - документ за отбита наборна служба и придобито военно звание и военноотчетна специалност;

5. удостоверение от районния психодиспансер;

6. 2 бр. цветни снимки размер 9/12 см;

7. документи или техни копия, удостоверяващи трудов и/или служебен стаж;

8. други документи, необходими за процеса на изучаването на кандидата и за провеждане процедурата по проучване за надеждност по ЗЗКИ.

(2) Кандидатите за служители на НРС попълват и подписват в присъствието на служител от НРС:

1. въпросник за кадрите по утвърден образец;

2. въпросник за психологическо проучване по утвърден образец;

3. декларация за наличие на обстоятелствата по чл. 141, ал. 1, т. 4 - 7 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) и за липсата на обстоятелствата по чл. 188 ЗОВСРБ към момента на приемането на военна служба;

4. декларация за неразгласяване на информация, до която кандидатът има достъп при кандидатстването му в НРС, и за неразгласяване на личните данни на лицата, с които е контактувал при това кандидатстване, както и съгласие за събиране на данни във връзка с кандидатурата по утвърден образец.


Чл. 3. (1) На военна служба в НРС не се приемат лица, чиито съпруг, роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до втора степен включително или по сватовство до втора степен включително са служители на службата.

(2) Лицата, приети на военна служба в НРС до влизането в сила на инструкцията, за които съществуват посочените отношения на брак, родство и сватовство с други служители, запазват служебните си правоотношения с НРС.

(3) При сключване на граждански брак между служители на НРС служебното правоотношение с единия от тях се прекратява.


Раздел II.
Условия и ред за приемане на военна служба и назначаване на служители в НРС

Чл. 4. (1) Правоотношението по изпълнение на военната служба с кандидатите за служба в НРС възниква въз основа на заповед за приемане на военна служба, издадена от директора на НРС, с която се присвоява офицерско или сержантско звание.

(2) Заповедта по ал. 1 се издава в писмена форма и съдържа:

1. правното основание за назначаване на длъжност;

2. имената и длъжността на лицето, което издава заповедта;

3. трите имена на назначаваното лице;

4. присвоеното военно звание;

5. наименованието на длъжността, на която се назначава;

6. размера на основното месечно възнаграждение и допълнителните възнаграждения;

7. датата на издаване;

8. подписа на лицето, издало заповедта.

(3) В заповедта могат да се определят мястото на службата и допълнителни условия, свързани със спецификата на длъжността.

(4) След издаването на заповедта копия се изпращат на структурните звена на НРС, извършващи финансово-счетоводна и кадрова дейност.


Чл. 5. (1) След издаването на заповедта ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице връчва срещу подпис заповедта на назначения военнослужещ, запознава го с длъжностната му характеристика и изисква от него да попълни декларации по чл. 150, ал. 1 ЗОВСРБ.

(2) След връчването на заповедта за приемане на военна служба по ал. 1 военнослужещият е длъжен да положи военна клетва със съдържанието по чл. 149, ал. 2 ЗОВСРБ, което се удостоверява с подписване на клетвен лист.


Чл. 6. (1) Военнослужещият постъпва на служба по местоназначението си в 10-дневен срок от датата на връчването на заповедта за приемане на военна служба.

(2) В заповедта за приемане на военна служба се посочва мястото, където военнослужещият е длъжен да се яви за встъпване в длъжност, ако е различно от местоназначението му.

(3) Ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице и военнослужещият удостоверяват встъпването в длъжност с подписването на акт за встъпване в длъжност.

(4) Ако назначеният военнослужещ не се яви по местоназначението си в срока по чл. 6, ал. 1, не положи клетва или не подаде декларациите по чл. 150, ал. 1 ЗОВСРБ, издадената заповед за приемане на военна служба се отменя. В този случай правоотношението по изпълнение на военна служба се смята за невъзникнало.

(5) Изпълнението на военната служба в НРС започва с встъпването в длъжност.


Чл. 7. При встъпване в длъжност военнослужещите представят на ръководителя на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или на оправомощено от него длъжностно лице:

1. трудова книжка и/или служебна книжка или друг документ за трудов стаж и/или служебен стаж;

2. в случай на повторно приемане на военна служба - документи за изплатени парични и други обезщетения при освобождаване от военна служба, както и за последното производство в звание.


Чл. 8. (1) Директорът на НРС или оправомощено от него длъжностно лице приема новоназначените офицери.

(2) Новоназначените сержанти се приемат от началниците на съответните структурни звена.


Чл. 9. (1) Преките началници провеждат встъпителен инструктаж, запознават новоназначените с характера на работата, дават им указания за спазване на установения ред и дисциплина и ги представят на състава на съответното структурно звено.

(2) Служителят по сигурността на информацията организира обучението на новоназначените в областта на защитата на класифицираната информация.


Чл. 10. (1) Въвеждането в работа на новоназначените служители е задължение на началниците на съответните структурни звена.

(2) За изпълнение на задълженията по ал. 1 се изготвя план, утвърден от началника на самостоятелното структурно звено.


Чл. 11. (1) На всеки военнослужещ се съставя и води служебно дело в структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност.

(2) Съдържанието на служебното дело, неговото съставяне, водене, съхранение и ползване се определят от директора на НРС.

(3) На всеки военнослужещ се издава здравна книжка.


Раздел III.
Присвояване на първо военно звание, повишаване и понижаване във военно звание, кариерно развитие, назначаване и преназначаване на длъжност, максимален и минимален срок за престояване във военно звание и в длъжност на военнослужещите в НРС

Чл. 12. (1) Офицерите и сержантите се назначават и преназначават на длъжности, определени в длъжностното разписание на длъжностите за офицери и сержанти.

(2) Длъжностните разписания се изготвят въз основа на Класификатора на длъжностите на военнослужещите в НРС. Съдържанието и редът за изготвяне, изменяне и съхраняване на длъжностните разписания се определят със заповед на директора на НРС.


Чл. 13. (1) Длъжностната характеристика се изготвя въз основа на длъжностното разписание и е неразделна част от него.

(2) В длъжностната характеристика се определят допълнителни изисквания за заемане на длъжността освен определените в длъжностните разписания.

(3) Съдържанието и редът за изготвяне, изменяне и съхраняване на длъжностните характеристики се определят със заповед на директора на НРС.


Чл. 14. (1) Със заповедта за приемане на военна служба в НРС на военнослужещия се присвоява военно звание и се назначава на длъжност при съответно прилагане на чл. 15 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ППЗОВСРБ).

(2) Директорът на НРС присвоява званията по ал. 1 и повишава в по-горно звание.


Чл. 15. (1) Военнослужещите се повишават във военно звание последователно.

(2) На военнослужещите от НРС със сержантски звания може да се присвоява първо офицерско звание "лейтенант" и същите да бъдат назначавани на длъжност по длъжностното разписание за офицери при служебна необходимост и само ако отговарят на изискванията по чл. 1, ал. 1.


Чл. 16. Минималният срок за престояване във военно звание е:

1. "младши сержант" - 3 години;

2. за останалите сержантски звания - 5 години;

3. "лейтенант" - 3 години;

4. "старши лейтенант" - 4 години;

5. "капитан" до "подполковник" включително - 5 години;

6. "полковник" - 4 години.


Чл. 17. Максималният срок за престояване във военно звание е:

1. за сержантите - до назначаване на длъжност, изискваща по-високо военно звание, или до навършване на пределна възраст;

2. "лейтенант" - 5 години;

3. "старши лейтенант" - 7 години;

4. за всички останали офицерски звания - до назначаване на длъжност, изискваща по-високо военно звание, или до навършване на пределна възраст.


Чл. 18. Военнослужещият може да бъде повишен в следващо военно звание, ако са налице следните условия:

1. след изтичане на минималния срок за престояване във военно звание по чл. 16;

2. притежава изискуемото за съответната длъжност образование и квалификация;

3. при получена съответна атестационна оценка;

4. заема или се назначава на длъжност, изискваща по-високо военно звание.


Чл. 19. Военнослужещите в НРС се понижават във военно звание със заповед на директора на НРС при наложено дисциплинарно наказание "понижаване във военно звание с една степен за срок от 6 месеца до една година".


Чл. 20. Военнослужещите в НРС се повишават и понижават във военно звание със заповед на директора на НРС.


Чл. 21. (1) Кариерното развитие на военнослужещите се осъществява чрез последователно заемане на изпълнителски и ръководни длъжности в съответствие с професионалната квалификация, резултатите от атестирането, разпоредбите на тази инструкция и в съответствие с длъжностното разписание.

(2) Военнослужещите се преназначават на длъжност и се повишават във военно звание въз основа на решение на комисия за кариерно развитие на военнослужещите.

(3) Длъжностните лица, които могат да правят предложения пред комисията по ал. 2, съставът, редът и организацията на работа на комисията, критериите за оценяване на показателите и редът за одобряване на кандидатите се определят с акт на директора на НРС.


Чл. 22. Военнослужещите в НРС се назначават и преназначават на длъжности със заповед на директора на НРС при:

1. назначаване на по-висока длъжност;

2. назначаване на равна длъжност;

3. назначаване на по-ниска длъжност.


Чл. 23. Военнослужещите в НРС могат да се преназначават на по-ниска длъжност в обхвата на притежаваното от тях военно звание:

1. по подаден рапорт от военнослужещия;

2. в случаите по чл. 54 ППЗОВСРБ;

3. при извеждане от и на прикритие;

4. при организационно-щатни промени, при пълна или частична ликвидация.


Чл. 24. Военнослужещите могат да се преназначават на равна длъжност в обхвата на притежаваното военно звание:

1. при притежаване на необходимото образование и образователно-квалификационна степен и квалификация;

2. при извеждане от и на прикритие;

3. при организационно-щатни промени, при пълна или частична ликвидация;

4. когато не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 5 и 6 ЗОВСРБ.


Чл. 25. (1) Военнослужещите могат да се преназначават на по-висока длъжност в обхвата на притежаваното военно звание:

1. при притежаване на необходимото образование и образователно-квалификационна степен и квалификация;

2. след изтичане на минималния срок за престояване в длъжност;

3. при получена съответна атестационна оценка;

4. когато не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 5 и 6 ЗОВСРБ.

(2) Военнослужещите могат да бъдат преназначвани на длъжност и да бъдат повишавани във военно звание:

1. след изтичане на минималния срок за престояване в длъжност и звание;

2. при получена съответна атестационна оценка;

3. при притежаване на необходимото образование и образователно-квалификационна степен и квалификация;

4. когато не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 ЗОВСРБ.


Чл. 26. Минималният срок за престояване на длъжности, изискващи военни звания, е, както следва:

1. за сержанти - 1 година;

2. за офицери с военно звание "лейтенант" и "старши лейтенант" - 1 година;

3. за офицери с военни звания от "капитан" до "полковник" включително - 2 години.


Чл. 27. Максималният срок за престояване на длъжности, изискващи военни звания, е:

1. за офицери с военно звание "лейтенант" и "старши лейтенант" - 10 години;

2. за офицери с военни звания от "капитан" до "полковник" включително - 5 години;

3. за сержанти до преназначаване на друга длъжност или до навършване на пределна възраст за притежаваното военно звание.


Чл. 28. По предложение на ръководител на самостоятелно структурно звено офицерите и сержантите могат да бъдат назначавани да заместват отсъстващ, съответно друг, офицер или сержант от звеното при условията и по реда на чл. 215 ЗОВСРБ, ако отговарят на изискванията на длъжностната характеристика за длъжността на отсъстващия военнослужещ. Срокът на заместването не може да бъде по-дълъг от срока на отсъствието на титуляря и не повече от една година.


Чл. 29. (1) По предложение на ръководител на самостоятелно структурно звено офицерите и сержантите могат да бъдат назначавани еднократно като временно изпълняващи длъжността съответно на друг офицер или сержант от структурното звено при условията и по реда на чл. 216 ЗОВСРБ, ако отговарят на изискванията на длъжностната характеристика за вакантната длъжност. Срокът на изпълнение на задълженията на вакантната длъжност е до назначаване на титуляр, но не повече от една година.

(2) При назначаване на военнослужещ като временно изпълняващ длъжността, в случай че вакантната длъжност изисква по-високо военно звание, то не се присвоява.


Раздел IV.
Освобождаване от длъжност и от военна служба. Прекратяване на правоотношението за изпълнение на военна служба и освобождаване на цивилни служители от НРС

Чл. 30. Военнослужещите от НРС се освобождават от длъжност при:

1. преназначаване на друга длъжност;

2. извеждане от и на прикритие;

3. прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба.


Чл. 31. Правоотношението на военнослужещите от НРС се прекратява със заповед за освобождаване от военна служба, издадена от директора на НРС.


Чл. 32. (1) Заповедта по чл. 31 задължително съдържа:

1. длъжностното лице, което я издава;

2. правните и фактическите основания за прекратяване на правоотношението;

3. разпоредителна част, която съдържа:

а) права и задължения, ред за изпълнение;

б) разпоредби за зачисляване в мобилизационния резерв или за снемане от отчет;

в) срок за сдаване на длъжността;

г) имуществени последици от прекратяване на правоотношението;

д) разпоредба за отчисляване от списъчния състав;

е) разпоредба за предоставяне на заверени преписи от заповедта;

ж) срок и орган, пред който може да се обжалва заповедта.

(2) Срокът за сдаване на длъжността може да бъде от 3 работни дни до 2 месеца в зависимост от спецификата на длъжността.

(3) Ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице запознава военнослужещия със съдържанието на заповедта и със срока за сдаване на длъжността срещу подпис.

(4) Срокът за сдаване на длъжността започва да тече от следващия работен ден от запознаването на военнослужещия със заповедта.

(5) След сдаването на длъжността ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице връчва заповедта за освобождаване от военна служба при условията и по реда на чл. 170 ЗОВСРБ. В случаите по чл. 170, ал. 2, изречение второ ЗОВСРБ заповедта се счита връчена с удостоверяването на отказа или с получаването на препоръчано писмо с обратна разписка.

(6) Когато в мотивите на заповедта за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба се съдържат факти и сведения, представляващи класифицирана информация, на военнослужещия се връчва препис-извлечение от заповедта, което не съдържа такава информация.


Чл. 33. В 30-дневен срок от връчването на заповедта по чл. 32 ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице изпраща необходимата информация до съответното военно окръжие.


Чл. 34. (1) Прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 162, т. 1 ЗОВСРБ (по взаимно съгласие на страните) се извършва при спазване на следната процедура:

1. военнослужещият подава рапорт до директора на НРС;

2. началникът на самостоятелното структурно звено, в което служи военнослужещият, и ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощени от тях длъжностни лица отразяват своето становище на рапорта или на отделен лист, който се завежда към рапорта;

3. рапортът се завежда в деловодството на НРС; от датата на завеждане на рапорта тече 30-дневен срок за вземане на отношение по рапорта и за уведомяване на военнослужещия;

4. директорът на НРС взема отношение по рапорта и лицата по т. 2 уведомяват военнослужещия в срока по т. 3;

5. при положително становище към рапорта в срока по т. 3 ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице организира изготвянето на проект на заповед за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба.

(2) В случай че в 30-дневен срок от завеждането на рапорта по ал. 1, т. 3 заповедта не бъде връчена на военнослужещия, се счита, че предложението не е прието.

(3) Предложение за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба по взаимно съгласие може да отправи и директорът на НРС. Предложението се отправя лично до военнослужещия и му се връчва срещу подпис от ръководителя на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или от оправомощено от него длъжностно лице с отбелязване на датата на връчване. Ако в 30-дневен срок от получаване на предложението военнослужещият не вземе отношение по него и не уведоми писмено директора на НРС за съгласието си, се счита, че предложението не е прието.


Чл. 35. (1) Прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 162, т. 2 ЗОВСРБ (при навършване на пределна възраст от военнослужещия) се извършва при спазване на следната процедура:

1. ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, до 31 октомври на предходната година изготвя списък на военнослужещите, които навършват пределна възраст за притежаваното военно звание през следващата година, и го представя на директора на НРС;

2. за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба се изготвя и подписва заповед, с която правоотношението се прекратява, считано от датата на навършване на пределната възраст.

(2) При промяна на военното звание на военнослужещия, която води до промяна в пределната възраст, ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице уведомява директора на НРС за заличаването му от списъка по ал. 1, т. 1.

(3) Правоотношението по изпълнение на военна служба на военнослужещия, който е навършил пределна възраст за притежаваното военно звание, се прекратява независимо дали е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване.


Чл. 36. (1) Прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 162, т. 3 ЗОВСРБ (при настъпила негодност за военна служба) се извършва въз основа на експертно решение или заключение от военномедицинските органи или психолози, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

(2) Експертното решение или заключението по ал. 1 се изпраща до директора на НРС.

(3) Прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба по ал. 1 се извършва от датата на връчване на заповедта.

(4) Заповедта за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба се издава от директора на НРС или оправомощено от него длъжностно лице не по-късно от 30 дни от датата на издаване на експертното решение или заключението по ал. 1.


Чл. 37. Прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 162, т. 4 ЗОВСРБ (при преминаване на платена изборна длъжност с изключение на случаите по чл. 187, ал. 3 ЗОВСРБ) се извършва при спазване на следната процедура:

1. военнослужещият, избран на платена изборна длъжност, е длъжен да представи в структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, документ за избора в 5-дневен срок от датата на избора;

2. ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице незабавно изготвя предложение, с което запознава военнослужещия, и го изпраща на директора на НРС;

3. директорът на НРС или оправомощено от него длъжностно лице издава заповед за освобождаване от военна служба.


Чл. 38. (1) За прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 162, т. 6 ЗОВСРБ (поради неявяване на военнослужещия за заемане на длъжността в срока по чл. 172, ал. 2 ЗОВСРБ) се изпраща рапорт от ръководителя на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, до директора на НРС.

(2) Заповедта за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба се издава от директора на НРС.


Чл. 39. (1) За прекратяване на правоотношението за изпълнение на военна служба на основание чл. 162, т. 7 ЗОВСРБ (поради смъртта на военнослужещия) ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, изпраща рапорт, придружен с акт за смърт, в 3-дневен срок от датата на получаване на акта за смърт и предлага проект на заповед за прекратяване на служебното правоотношение.

(2) Директорът на НРС издава заповед за прекратяване на правоотношението по военна служба, с която военнослужещият се снема от отчет, считано от датата на смъртта.


Чл. 40. (1) Прекратяване на правоотношението за изпълнение на военна служба на основание чл. 163 ЗОВСРБ (с писмено предизвестие на военнослужещия до директора на НРС) се извършва с рапорт на военнослужещия до директора на НРС, който се подава чрез структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност.

(2) Рапортът по ал. 1, придружен с кадрова справка, се изпраща до директора на НРС в 7-дневен срок.

(3) С рапорта военнослужещият уведомява директора на НРС, че след изтичането на срока на предизвестието едностранно прекратява правоотношението.

(4) Срокът на предизвестието е 3 месеца и започва да тече от деня, следващ получаването на предизвестието.

(5) Предизвестието може да бъде оттеглено до изтичането му със съгласието на директора на НРС. Оттеглянето се извършва с рапорт.

(6) Правоотношението за изпълнение на военна служба се прекратява със заповед на директора на НРС след изтичане срока на предизвестието.


Чл. 41. (1) На военнослужещите, чиито правоотношения за изпълнение на военна служба се прекратяват на основание чл. 164 ЗОВСРБ, се отправя писмено предизвестие.

(2) С предизвестието си по ал. 1 директорът на НРС уведомява военнослужещия, че са налице законоустановени основания, поради което едностранно прекратява правоотношението за изпълнение на военна служба след изтичане срока на предизвестието.

(3) Срокът на предизвестието е 6-месечен.

(4) В срока на предизвестието военнослужещият сдава длъжността.

(5) Предизвестието се връчва на военнослужещия срещу подпис с отбелязване на датата на връчване. Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден след връчването му.

(6) Предизвестия не се връчват на военнослужещите, които са в отпуск за временна неработоспособност.

(7) В случаите на пълна или частична ликвидация предизвестията на материалноотговорните лица се връчват след окончателното сдаване на материалните средства, а на членовете на ликвидационната комисия - след утвърждаването на акта за ликвидация на структурното звено.

(8) Правоотношението по изпълнение на военна служба се прекратява със заповед на директора на НРС след изтичане срока на предизвестието.


Чл. 42. Прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 164, т. 1 ЗОВСРБ (поради съкращаване на числения състав на НРС, организационно-щатни промени, както и пълна или частична ликвидация) се извършва при наличието на едно от следните условия:

1. акт на компетентен орган за съкращаване на числения състав на НРС и заповед на директора на НРС, с която се организира изпълнението на акта;

2. заповед на директора на НРС за извършване на организационно-щатни промени в структурата на службата и утвърдена нова организационно-щатна структура;

3. акт на компетентен орган за пълна или частична ликвидация и заповед на компетентните длъжностни лица, с която се организира изпълнението на акта.


Чл. 43. С влизането в сила на акта по чл. 42 военнослужещите, чиито длъжности са съкратени, се предлагат от началниците на структурните звена за отправяне на предизвестие за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 164, т. 1 ЗОВСРБ.


Чл. 44. (1) Прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 164, т. 2 ЗОВСРБ (поради промяна в изискванията за заемане на длъжността, ако военнослужещият не отговаря на тях) се извършва при наличието на акт на директора на НРС за промяна в изискванията за заемане на длъжността.

(2) При промяна на изискванията за заемане на длъжността структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, установява съответствието на военнослужещия с променените изисквания за длъжността, като съставя протокол, който се утвърждава от началника на структурното звено, в което служи военнослужещият.

(3) При установяване на несъответствие началникът на самостоятелното структурно звено предлага военнослужещия за отправяне на предизвестие за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 164, т. 2 ЗОВСРБ.


Чл. 45. Прекратяване на служебното правоотношение по изпълнение на военна служба на основание чл. 164, т. 3 ЗОВСРБ (поради изтичане на максималния срок за престояване във военно звание и невъзможност да се предложи длъжност, съответстваща на образованието и на професионалната квалификация на военнослужещия) се извършва при наличие на следната процедура:

1. по ред, определен със заповед на директора на НРС, се установява липсата на възможност да му бъде предложена длъжност, съответстваща на образованието и на професионалната му квалификация;

2. ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице запознава срещу подпис военнослужещия с акта, с който по реда по т. 1 се констатира липсата на възможност да му бъде предложена длъжност, съответстваща на образованието и на професионалната му квалификация;

3. в 3-дневен срок след запознаването с акта по т. 2 директорът на НРС издава заповед за освобождаването му.


Чл. 46. Прекратяване на служебното правоотношение по изпълнение на военна служба на основание чл. 164, т. 4 ЗОВСРБ (поради изтичане на максималния срок за престояване в длъжност и невъзможност да се предложи длъжност, съответстваща на образованието и на професионалната квалификация на военнослужещия) се извършва по реда на чл. 45.


Чл. 47. (1) Прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 164, т. 5 ЗОВСРБ (поради придобиване право на пенсия при условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване) се извършва от директора на НРС по мотивирано предложение на началника на структурното звено, в което служи военнослужещият.

(2) Предложението по ал. 1, придружено със справка за осигурителен стаж, се изпраща по команден ред до директора на НРС.

(3) Директорът на НРС или оправомощено от него длъжностно лице се произнася по предложението в 30-дневен срок от получаването му.

(4) При положително решение директорът на НРС издава заповед, с която военнослужещият се освобождава от заеманата длъжност и му се отправя писмено предизвестие за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба.

(5) В срока на предизвестието военнослужещият сдава числящото му се имущество.


Чл. 48. (1) Както военнослужещият, така и директорът на НРС могат да прекратят правоотношението и преди да изтече срокът на отправеното предизвестие, като дължат на другата страна обезщетение в размер на брутното месечно възнаграждение за неспазения срок на предизвестието.

(2) Правоотношението по изпълнение на военна служба се прекратява, след като е изплатено обезщетението по ал. 1.


Чл. 49. (1) Прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба без предизвестие на основание чл. 165, т. 1 ЗОВСРБ (при отпадане на основанието за приемане на военна служба по чл. 141, ал. 1, т. 6 ЗОВСРБ) се извършва, при условие че е налице влязъл в сила акт за придобиване на друго освен българско гражданство от военнослужещия.

(2) Правоотношението по изпълнение на военна служба в случаите по ал. 1 се прекратява при спазване на следната процедура:

1. началникът на самостоятелното структурно звено, в което служи военнослужещият, изготвя предложение за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба, към което прилага копие от акта по ал. 1;

2. предложението се изпраща по команден ред до директора на НРС.

(3) Правоотношението се прекратява със заповед на директора на НРС от датата на връчване на заповедта за освобождаване от военна служба.


Чл. 50. Правоотношението по изпълнение на военна служба се прекратява с връчване на заповедта за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" и военнослужещият се освобождава от военна служба на основание чл. 165, т. 3 ЗОВСРБ.


Чл. 51. (1) Правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 165, т. 4 ЗОВСРБ се прекратява от датата на регистриране на военнослужещия като кандидат за изборна длъжност от политическа партия или коалиция в избори за президент, вицепрезидент на Република България, народни представители, членове на Европейския парламент от Република България, общински съветници или кметове.

(2) В случаите по ал. 1 директорът на НРС издава заповед за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба въз основа на предложение на началника на структурното звено, в което служи военнослужещият, придружено с документ, удостоверяващ направена регистрация по ал. 1.


Чл. 52. (1) Прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 165, т. 5 ЗОВСРБ (при установяване на несъвместимост по чл. 188 ЗОВСРБ) се извършва със заповед на директора на НРС по предложение на ръководителя на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, и след представяне на документи, удостоверяващи съответните обстоятелства.

(2) Правоотношението по изпълнение на военна служба се прекратява на основание чл. 165, т. 5 във връзка с чл. 188, ал. 2, т. 1 ЗОВСРБ само ако военнослужещият откаже да заеме друга предложена му длъжност в съответствие с присвоеното военно звание и ако няма подходяща вакантна длъжност.


Чл. 53. Правоотношението за изпълнение на военна служба се прекратява на основание чл. 165, т. 6 ЗОВСРБ, когато военнослужещият в продължение на повече от 3 месеца не покрие нормативите за физическа годност, определени със заповед на директора на НРС, с която се определят условията и редът за проверка на физическа годност на военнослужещите.


Чл. 54. Правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 165, т. 7 ЗОВСРБ (при отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация) се прекратява със заповед на директора на НРС в 5-дневен срок от получаване на документа, удостоверяващ отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация по предложение на служителя по сигурността на информацията.


Чл. 55. Прекратяване на служебното правоотношение по изпълнение на военна служба на основание чл. 165, т. 8 ЗОВСРБ (при изтичане на максималния срок за престояване на военно звание и отказ на военнослужещия да заеме предложената му длъжност, съответстваща на неговите образование и професионална квалификация) се извършва при спазване на следната процедура:

1. със заповед на директора на НРС въз основа на решение на комисията за кариерно развитие се определя длъжност, съответстваща на образованието и на професионалната му квалификация;

2. ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице запознава военнослужещия с акта, с който по реда по т. 1 му се предлага длъжност, съответстваща на неговите образование и професионална квалификация;

3. при отказ на военнослужещия да заеме предложената длъжност по т. 1 директорът на НРС издава заповед за освобождаването му.


Чл. 56. Прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 165, т. 9 ЗОВСРБ (при изтичане на максималния срок за престояване в длъжност и отказ на военнослужещия да заеме предложената му длъжност, съответстваща на неговите образование и професионална квалификация) се извършва по реда на чл. 55.


Чл. 57. (1) Несъответствие на военнослужещия с изискванията за заеманата длъжност по смисъла на чл. 165, т. 10 ЗОВСРБ е налице, когато:

1. военнослужещият притежава военно звание, по-високо от изискващото се по длъжностното разписание;

2. военнослужещият не притежава изискващите се по длъжностното разписание и длъжностната характеристика образование, образователно-квалификационна степен, научна степен и научно звание.

(2) Несъответствието по ал. 1 се установява съвместно от ръководителя на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, и началника на структурното звено, в което служи военнослужещият, с протокол.

(3) При несъответствие, установено по реда на ал. 2, правоотношението по изпълнение на военна служба се прекратява със заповед на директора на НРС, издадена по предложение на началника на структурното звено, в което служи военнослужещият, придружено с протокола по ал. 2.


Чл. 58. Прекратяване на служебното правоотношение по изпълнение на военна служба на основание чл. 169 ЗОВСРБ от военнослужещи, придобили право на пенсия при условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване, се извършва при спазване на следната процедура:

1. военнослужещият подава рапорт по команден ред до директора на НРС;

2. директорът на НРС се произнася по рапорта в 30-дневен срок от датата на завеждане на рапорта в регистратурата;

3. при положително решение на директора на НРС правоотношението по изпълнение на военна служба се прекратява със заповед.


Чл. 59. (1) При отмяна на освобождаването от военна служба от съда военнослужещият получава обезщетение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 6 месеца, след представяне на документ от Агенцията по заетостта или писмена декларация, че не е работил по трудово или по служебно правоотношение през този период. Когато през това време военнослужещият е работил на по-нископлатена работа, той има право на разликата във възнагражденията.

(2) Началникът на структурното звено, в което се възстановява военнослужещият:

1. предлага на директора на НРС да издаде заповед за възстановяване на военнослужещия, когато длъжността е вакантна или е заета от друг военнослужещ, но изискванията за нейното заемане не са променени;

2. изпраща рапорт до директора на НРС, когато длъжността, на която трябва да бъде възстановен военнослужещият, е съкратена или са променени изискванията за заемането й, на които военнослужещият не отговаря, и няма друга подходяща длъжност; към рапорта се прилага протокол от проведената беседа;

3. ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице предлага на военнослужещия подходяща длъжност срещу подпис.

(3) Директорът на НРС издава заповед, с която обявява решението на съда и възстановява военнослужещия на длъжност, считано от влизането в сила на съдебното решение. Военнослужещият, който в момента заема тази длъжност, се освобождава от нея и се назначава на друга подходяща длъжност.

(4) В случай че длъжността, която е заемал военнослужещият преди освобождаването от военна служба, е съкратена и не може да му бъде предложена подходяща вакантна длъжност или е отказал да заеме предложената му такава длъжност, на военнослужещия се отправя предизвестие за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 164, т. 1 ЗОВСРБ.

(5) В случай че изискванията за длъжността, която е заемал военнослужещият преди освобождаването от военна служба, са променени и той не отговаря на тях, не може да му бъде предложена подходяща вакантна длъжност или е отказал да заеме предложената му длъжност, на военнослужещия се отправя предизвестие за прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба на основание чл. 164, т. 2 ЗОВСРБ. За прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба се прилага процедурата по чл. 44, ал. 2 и 3.


Раздел V.
Професионална подготовка, обучение и квалификация на служителите от НРС

Чл. 60. Ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, организира обучението на военнослужещите за разузнавателна дейност в съответствие с установените изисквания.


Чл. 61. Професионалната подготовка, обучението и квалификацията на военнослужещите се извършват:

1. в самостоятелно структурно звено на НРС за обучение и повишаване на квалификацията по ред, при организация и условия, определени в отделен акт;

2. във висши военни и граждански училища, професионални колежи и учебни центрове в страната и в чужбина.


Чл. 62. (1) Военнослужещите могат да кандидатстват и да се обучават за придобиване на образователно-квалификационна степен във висши училища в страната след получаване на разрешение от директора на НРС.

(2) За получаване на разрешение по ал. 1 военнослужещите подават рапорт до директора на НРС, придружен със становище от съответния началник на самостоятелното структурно звено в службата, за необходимостта от провеждане на такова обучение.


Чл. 63. (1) Военнослужещите, получили разрешение и приети за обучение, ползват допълнителен платен отпуск за кандидатстване и обучение във висши граждански и военни училища при условията на чл. 197, ал. 3 ЗОВСРБ.

(2) Военнослужещите, които не са получили разрешение за обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен във висши училища в страната, могат да се обучават за собствена сметка, без да ползват допълнителен платен отпуск при условията на ал. 1.


Чл. 64. Сержантите могат да кандидатстват за обучение във висши училища след прослужване на 3 години военна служба в НРС и след разрешение от директора на НРС.


Чл. 65. (1) Специфичните изисквания за владеене и ползване на чужди езици с цел обучение, назначаване на длъжност, атестиране и подбор за задгранична работа се определят със заповед на директора на НРС.

(2) Изпитите за владеене и ползване на чужд език се организират от структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, и се провеждат в самостоятелното структурно звено на НРС за обучение и повишаване на квалификацията.


Чл. 66. (1) През работно време военнослужещите подлежат на задължителни и/или внезапни изследвания за употреба на алкохол или злоупотреба и/или зависимост от наркотични вещества. Редът за установяване употребата на алкохол и злоупотребата с наркотични вещества се определя от директора на НРС.

(2) Директорът на НРС или оправомощено от него длъжностно лице може да отстрани временно от служба военнослужещ, който се явява или е в състояние, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения, или след употреба на алкохол, или злоупотреба с наркотични вещества.

(3) Отстраняването от служба се извършва с писмена заповед в момента на установяване състоянието на военнослужещия, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения.

(4) Срокът за отстраняване от служба по ал. 3 е до възстановяване на годността за изпълнение на задълженията от военнослужещия.

(5) Военнослужещият няма право на възнаграждение за времето, през което е отстранен от служба.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание § 8, ал. 1, 2, 3 и 5 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ДВ, бр. 44 от 2009 г.).


§ 2. За неуредените случаи съответно се прилагат ЗОВСРБ, ППЗОВСРБ и вътрешноведомствените актове, издадени от директора на НРС. При противоречие между Инструкцията за военна служба в НРС и другите вътрешноведомствени актове, издадени от директора на НРС, се прилага тази инструкция.


§ 3. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките