Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 8.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 282 ОТ 27 НОЕМВРИ 2009 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ПО ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 282 ОТ 27 НОЕМВРИ 2009 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ПО ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ

В сила от 08.12.2009 г.

Обн. ДВ. бр.97 от 8 Декември 2009г., изм. ДВ. бр.15 от 18 Февруари 2011г., отм. ДВ. бр.80 от 14 Октомври 2011г.

Отменено с § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 277 от 6 октомври 2011 г. за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет - ДВ, бр. 80 от 14 октомври 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Създава Съвет по децентрализация на държавното управление, наричан по-нататък "съвета", като постояннодействащ консултативен орган на Министерския съвет при провеждането на държавната политика в областта на децентрализацията на държавното управление.

(2) Съветът:

1. подпомага Министерския съвет при осъществяването на държавната политика в областта на децентрализацията;

2. наблюдава, анализира и координира изпълнението на Стратегията за децентрализация и мерките, предвидени в Програмата за изпълнение на стратегията;

3. обсъжда проекти на нормативни актове, които имат съществено отражение върху функциите и отговорностите на областните управители и на общините, и прави предложения до органите на държавно управление;

4. внася чрез председателя си за разглеждане от Министерския съвет предложения за промени в националното законодателство в областта на децентрализацията;

5. координира дейностите и мерките, предприемани от държавните органи, организации и институции, както и от органите на местното самоуправление в областта на децентрализацията;

6. извършва ежегоден мониторинг за постигане на целите на Стратегията за децентрализация;

7. подготвя и внася в Министерския съвет до 31 май на съответната година ежегоден доклад за изпълнението на Стратегията за децентрализация.


Чл. 2. (1) Съветът се състои от председател, двама заместник-председатели и членове.

(2) Председател на съвета е министърът на регионалното развитие и благоустройството, а заместник-председатели - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и представител на органите на местното самоуправление и местната администрация.

(3) Постоянни членове на съвета са: заместник-министър на финансите, на икономиката, енергетиката и туризма, на образованието, младежта и науката, на труда и социалната политика и на околната среда и водите, съветник към политическия кабинет на министър-председателя, областните управители на област Пловдив, област Плевен и Софийска област и девет представители на органите на местното самоуправление и местната администрация.

(4) Като членове на съвета с право на глас при обсъждане на въпроси, отнасящи се до тяхната компетентност, участват и заместник-министър на земеделието и храните, на правосъдието, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на вътрешните работи, на отбраната, на здравеопазването, на културата и на физическото възпитание и спорта, както и съответен брой представители на органите на местното самоуправление и местната администрация.

(5) Участието на членовете в дейността на съвета е лично. При обективна невъзможност да участват в заседанията на съвета членовете му се представляват от изрично упълномощени за това длъжностни лица.

(6) Поименният състав на съвета се определя със заповед на председателя на съвета по предложение на съответните министри и на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.


Чл. 3. (1) Съветът провежда редовни заседания най-малко веднъж на 4 месеца.

(2) Заседанията на съвета се свикват от председателя или по инициатива най-малко на една трета от членовете му.

(3) Дневният ред и материалите за заседанията се изпращат на членовете на съвета най-малко 5 дни преди датата на заседанието. Промени и предложения по дневния ред може да предлага всеки член на съвета най-късно един ден преди датата на заседанието. Предложенията и промените в дневния ред се гласуват от съвета.

(4) Заседанията на съвета се откриват и провеждат, ако на тях присъстват не по-малко от половината от постоянните членове. Решенията се вземат с мнозинство от две трети от присъстващите членове.

(5) В протокола се отразяват само взетите решения. Протоколът се подписва от секретаря и се утвърждава от председателя и към него се прилагат документите, разгледани на заседанието, и взетите решения.

(6) За участие в работата на съвета не се дължи възнаграждение.


Чл. 4. (1) При необходимост по покана на председателя в работата на съвета могат да участват представители на постоянните комисии на Народното събрание, както и представители на други държавни институции, местни власти и неправителствени организации, имащи отношение към разглежданите въпроси.

(2) Съветът може да привлича експерти и да създава работни групи по конкретни въпроси, свързани с непосредственото изпълнение на функциите му.


Чл. 5. (1) Председателят на съвета:

1. представлява съвета;

2. насрочва заседанията, определя дневния ред и ръководи заседанията на съвета;

3. организира и контролира изпълнението на решенията на съвета;

4. внася за разглеждане на заседания на Министерския съвет предложенията по чл. 1, ал. 2, т. 4.

(2) При отсъствие на председателя неговите функции се изпълняват от определен от него заместник-председател.


Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2011 г., в сила от 18.02.2011 г.) Административното и техническото обслужване и експертното осигуряване на съвета се осъществява от секретариат, който е звено в администрацията на Министерския съвет.

(2) Секретариатът осъществява експертното осигуряване на съвета, като:

1. организира събирането и обобщава представените становища по разглежданите от съвета материали;

2. изразява становища и предложения по законосъобразността и целесъобразността на предложените за приемане от съвета решения;

3. анализира и координира изпълнението на Стратегията за децентрализация и мерките, предвидени с програмата за изпълнението й;

4. организира и координира подготовката, а при необходимост - участва в подготовката на проекти на актове по чл. 1, ал. 2, т. 4 за внасянето им за заседание на Министерския съвет;

5. координира работата на създадените от съвета работни групи по чл. 4, ал. 2;

6. координира и подпомага изпълнението и отчитането на изпълнението на решенията на съвета;

7. организира и координира подготовката на ежегодния доклад за изпълнението на Стратегията за децентрализация;

8. поддържа портала на Съвета по децентрализация на държавното управление;

9. изпълнява други задачи, възложени от председателя на съвета.

(3) Секретарят на съвета организира, координира и контролира подготовката и провеждането на заседанията му, изготвя протокол за всяко заседание и съхранява документацията на съвета.


Заключителни разпоредби

§ 1. (1) Съветът по чл. 1 е правоприемник на Съвета по децентрализация на държавното управление, създаден с Решение № 540 на Министерския съвет от 2006 г. (необнародвано).

(2) В срок 10 дни от влизането в сила на постановлението съответните министри и Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България да направят предложения за заместник-министри, съответно представители на органите на местното самоуправление и местната администрация, за членове на съвета.


§ 2. Отменя се Решение № 540 на Министерския съвет от 2006 г. (необнародвано).


§ 3. Постановлението се приема на основание чл. 21 от Закона за администрацията и чл. 22, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.


§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 ОТ 10 ФЕВРУАРИ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И НА НЕГОВАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 229 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 15 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 18.02.2011 Г.)


§ 18. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките