Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 98 от 11.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2001 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗБОР НА БЪЛГАРСКИ ПРЕВОЗВАЧ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕВОЗ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И ПЪТНИЦИ С КОРАБИ В БЪЛГАРО-РУМЪНСКИЯ УЧАСТЪК НА Р. ДУНАВ (ДВ, БР. 55 ОТ 2001 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2001 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗБОР НА БЪЛГАРСКИ ПРЕВОЗВАЧ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕВОЗ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И ПЪТНИЦИ С КОРАБИ В БЪЛГАРО-РУМЪНСКИЯ УЧАСТЪК НА Р. ДУНАВ (ДВ, БР. 55 ОТ 2001 Г.)

Издадена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.98 от 11 Декември 2009г.

§ 1. Заглавието на наредбата се изменя така:

"Наредба за условията и реда за определяне на български превозвачи за осъществяване на дейности по превоз на пътници и товари по силата на международен договор".


§ 2. В чл. 1 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) С тази наредба се уреждат условията и редът за определяне на български превозвачи за осъществяване на дейности по превоз на пътници и товари по силата на международен договор."

2. В ал. 2 след думите "българо-румънския участък на р. Дунав" се поставя запетая и се добавя "както и със Спогодбата между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Руската федерация за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), подписана на 18 януари 2008 г. в София".


§ 3. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. Превозите на моторни превозни средства и пътници или на железопътни товарни вагони се осъществяват от български физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, със собствени или наети кораби, плаващи под българско знаме, които са придобили правото да извършват превоз на пътници и товари между гранични пунктове, разположени в българо-румънския участък на р. Дунав, при прилагане на Споразумението между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Румъния за превоз на моторни превозни средства и пътници с кораби между граничните пунктове в българо-румънския участък на р. Дунав, или са придобили правото да извършват превоз на железопътни товарни вагони при прилагане на Спогодбата между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Руската федерация за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), подписана на 18 януари 2008 г., по реда, предвиден в тази наредба."


§ 4. В чл. 3 след думата "превозите" се добавя "при прилагане на Споразумението между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Румъния за превоз на моторни превозни средства и пътници с кораби между граничните пунктове в българо-румънския участък на р. Дунав".


§ 5. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. Изборът на български превозвачи по чл. 1, ал. 2 се извършва след провеждане на конкурс."


§ 6. Създава се чл. 4а:

"Чл. 4а. (1) Превозвач, избран по реда на раздели II и III, придобива правото да осъществява превозите на моторни превозни средства и пътници при прилагане на Споразумението между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Румъния за превоз на моторни превозни средства и пътници с кораби между граничните пунктове в българо-румънския участък на р. Дунав за срок 3 години.

(2) Превозвач, избран по реда на раздели IV и V, придобива правото да осъществява превозите на железопътни товарни вагони при прилагане на Спогодбата между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Руската федерация за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), подписана на 18 януари 2008 г., за срок 15 години."


§ 7. Създава се чл. 4б:

"Чл. 4б. Превозвач, избран по реда на раздели IV и V, който е придобил права за извършване на превози на железопътни товарни вагони по пряката международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), е длъжен да извършва превозите в морския участък в съответствие с Правилата за превоз на товари в пряката международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна и Кавказ и да изпълнява решенията на Съвета за експлоатация на железопътно-фериботната връзка между пристанищата Варна и Кавказ."


§ 8. Наименованието на раздел II се изменя така:

"Раздел II

Условия за провеждане на избора на български превозвач при прилагане на Споразумението между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Румъния за превоз на моторни превозни средства и пътници с кораби между граничните пунктове в българо-румънския участък на р. Дунав".


§ 9. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. Конкурсът за избор на български превозвач при прилагане на Споразумението между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Румъния за превоз на моторни превозни средства и пътници с кораби между граничните пунктове в българо-румънския участък на р. Дунав се организира и провежда от Изпълнителна агенция "Морска администрация"."


§ 10. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. (1) До конкурс може да бъде допуснат всеки кандидат, регистриран по Търговския закон, с предмет на дейност превоз на моторни превозни средства и пътници по вътрешни водни пътища.

(2) Кандидатите за български превозвачи при прилагане на Споразумението между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Румъния за превоз на моторни превозни средства и пътници с кораби между граничните пунктове в българо-румънския участък на р. Дунав са длъжни да отговарят на изискванията за професионална компетентност, финансова стабилност и добра репутация."


§ 11. Член 7 се отменя.


§ 12. В чл. 9, ал. 2 думите "по чл. 7" се заменят с "по чл. 4а, ал. 1".


§ 13. В чл. 11 думите "по чл. 7 подлежат на обжалване по реда на Закона за административното производство" се заменят с "по чл. 4а, ал. 1 подлежат на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс".


§ 14. Наименованието на раздел III се изменя така:

"Раздел III

Ред за провеждане на избора на български превозвач при прилагане на Споразумението между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Румъния за превоз на моторни превозни средства и пътници с кораби между граничните пунктове в българо-румънския участък на р. Дунав".


§ 15. В чл. 16, ал. 2 т. 1 и 2 се изменят така:

"1. копие от документ за регистрация или единен идентификационен код съгласно чл. 23 от Закона за търговския регистър;

2. удостоверение за актуално състояние, ако лицата нямат единен идентификационен код (ЕИК)."


§ 16. В чл. 22, ал. 3 думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".


§ 17. В чл. 23 думите "министъра на транспорта и съобщенията" се заменят с "министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията".


§ 18. Създава се раздел IV с чл. 24 - 29:

"Раздел IV

Условия за провеждане на избор на български морски превозвач при прилагане на Спогодбата между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Руската федерация за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), подписана на 18 януари 2008 г. в София

Чл. 24. Конкурсът за избор на български морски превозвач при прилагане на Спогодбата между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Руската федерация за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), подписана на 18 януари 2008 г. в София, се организира и провежда от Изпълнителна агенция "Морска администрация"."

Чл. 25. До конкурс може да бъде допуснат всеки кандидат, регистриран по Търговския закон, който отговаря едновременно на следните изисквания:

1. има регистриран предмет на дейност - превоз на товари по море;

2. притежава опит в дейността превоз на железопътни товарни вагони и/или контейнери по море не по-малко от 5 години;

3. притежава документ за съответствие (Document of Compliance), който удостоверява изпълнението на изискванията на Международния кодекс за управление на безопасната експлоатация на кораби и предотвратяване на замърсяването (ISM Code);

4. е финансово стабилен, професионално компетентен и с добра репутация.

Чл. 26. (1) Конкурсът за избор на български морски превозвач по пряката международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация) се обявява от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" в срок до един месец след получаване на писмено уведомление от българския железопътен превозвач по спогодбата за началото на експлоатацията на фериботната линия.

(2) Нов конкурс за определяне на български морски превозвач по пряката международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация) се провежда:

1. не по-късно от 3 месеца преди изтичането на срока по чл. 4а, ал. 2;

2. в случай на прекратяване на правата по чл. 29, т. 1 и 2.

(3) В случая по ал. 2, т. 2 новият конкурс се провежда не по-късно от два месеца след влизане в сила на решението по чл. 29, т. 1 или получаване на заявлението по чл. 29, т. 2.

Чл. 27. Придобитите по реда на този раздел и раздел V права за извършване на превози на железопътни товарни вагони по пряката международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация) не подлежат на преотстъпване.

Чл. 28. Заповедта на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" за избор на български морски превозвач по пряката международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), както и отнемането на правото за осъществяване на превозите преди изтичане на срока по чл. 4а, ал. 2 подлежат на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 29. Правата, произтичащи от избора на български морски превозвач по пряката международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), се прекратяват:

1. по решение на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация", когато:

а) се констатира, че изборът е направен въз основа на неистински документи или документи с невярно съдържание въз основа на влязло в сила съдебно решение;

б) лицето престане да отговаря на изискванията на този раздел и раздел V;

в) определеният чрез конкурс български морски превозвач по пряката международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация) не започне дейността в 24-месечен срок след приключване на конкурсната процедура с влязла в сила заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" за избор на превозвач;

г) с прекратяване на дейността на едноличния търговец или на търговското дружество превозвач;

д) ако превозвачът не изпълнява изискванията на чл. 4б;

е) ако при проверката по чл. 40 се констатира несъответствие на плавателния съд с нормативно определените изисквания към него, съответно ако констатираното несъответствие не бъде поправено съгласно чл. 40, ал. 6;

2. по заявление на превозвача, направено след изтичане на срока по чл. 37, ал. 3;

3. в случай на денонсиране на Спогодбата между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Руската федерация за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), подписана на 18 януари 2008 г. в София (утвърдена с Решение № 195 на МС от 2000 г.)."


§ 19. Създава се раздел V с чл. 30 - 41:

"Раздел V

Ред за провеждане на избор на български морски превозвач при прилагане на Спогодбата между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Руската федерация за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), подписана на 18 януари 2008 г. в София

Чл. 30. (1) В случаите и в сроковете по чл. 26 изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" със заповед открива конкурс за провеждане на избор на български морски превозвач по пряката международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация).

(2) В заповедта по ал. 1 задължително се съдържа информация за:

1. критерии за оценяване на кандидатите и относителната им тежест при формиране на комплексната оценка;

2. място на получаване, срок, цена и начин на плащане на документацията за участие в конкурса;

3. място и срок за подаване на заявленията.

(3) След издаването на заповедта за обявяване на конкурса изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" отправя покана за участие в конкурса чрез публикация в два национални и един местен ежедневник в съответния регион. Поканата съдържа информацията по ал. 2, т. 2 и 3.

Чл. 31. (1) Лицата, които желаят да участват в конкурса за български морски превозвач по пряката международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), подават писмено заявление за участие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:

1. копие от документ за регистрация или единен идентификационен код съгласно чл. 23 от Закона за търговския регистър;

2. удостоверение за актуално състояние на търговеца, ако лицето няма единен идентификационен код (ЕИК);

3. удостоверение, че лицето не е обявено в несъстоятелност и за него не е открито производство по несъстоятелност и не е в ликвидация;

4. копия на документите за регистрация в регистъра на Националната агенция за приходите (удостоверение за данъчна регистрация);

5. удостоверение за липса на задължения към Националната агенция за приходите;

6. свидетелство за съдимост на ръководителите на транспортната дейност;

7. препоръки от постоянни партньори или браншови организации, в които превозвачът членува;

8. вътрешни правила за функциониране на превозната дейност;

9. доказателства за професионалната компетентност на ръководителите на транспортната дейност и за квалификацията на персонала, отговорен за безопасността на превозите;

10. копия на документи, доказващи наличието на не по-малко от 5 години опит на кандидата в дейността превоз на железопътни товарни вагони и/или контейнери по море;

11. доказателства за финансовите възможности на кандидата - копия на заверените годишни финансови отчети за последните 5 години, придружени с декларация за средния годишен размер на приходите от дейността превоз на товари по море за последните 5 години, подписана от главния счетоводител и законния представител на кандидата, и декларация за средния годишен размер на приходите от дейността превоз на железопътни товарни вагони и/или контейнери по море за последните 5 години, както и други документи по преценка на кандидата, които доказват финансовите му възможности;

12. други документи, потвърждаващи финансовата стабилност на кандидата - банкови референции от обслужващи банки и други документи;

13. пълномощно с нотариална заверка на подписа, когато кандидатът участва в конкурса чрез пълномощник;

14. документи, доказващи наличието на добра репутация - препоръки от браншови организации, от клиенти и др.;

15. документ за съответствие (Document of Compliance), който удостоверява изпълнението на изискванията на Международния кодекс за управление на безопасната експлоатация на кораби и предотвратяване на замърсяването (ISM Code);

16. декларация, че кандидатът ще изпълнява изискванията на чл. 4б;

17. фактура за закупена конкурсна документация;

18. адрес за писмена кореспонденция по конкурса, лице и телефон за връзка.

(3) Документите по ал. 2, т. 2, 3, 4 и 5 трябва да са издадени не по-рано от един месец преди датата на подаване на заявлението.

Чл. 32. (1) След изтичане на определения срок за подаване на заявленията изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" назначава 5-членна комисия за разглеждане и оценяване на заявленията в състав: председател, секретар и членове. В комисията се включват най-малко един правоспособен юрист и квалифицирани морски лица. Изпълнителният директор задължително определя 3-ма резервни членове на комисията.

(2) Не се допуска в състава на комисията да бъдат назначавани "свързани лица" и лица, които имат материален интерес от избора на конкретен кандидат.

(3) В комисията могат да се назначават и външни експерти.

(4) Със заповедта за назначаване се определя и възнаграждение на членовете на комисията.

(5) Членовете на комисията подписват декларация за удостоверяване на липсата на обстоятелствата по ал. 2 и за неразпространение на търговската и служебната тайна, свързана с участниците в конкурса.

(6) Комисията заседава само ако присъстват всички нейни членове.

(7) Заседанията на комисията са закрити.

(8) За всяко заседание на комисията се изготвят протоколи, в които се посочват направените констатации.

Чл. 33. Конкурс се провежда и когато има само един кандидат, в случай че той отговаря на изискванията на тази наредба.

Чл. 34. Комисията отстранява от участие в конкурса кандидатите, които не отговарят на изискванията на чл. 25, чиито заявления не съдържат изброените в чл. 31, ал. 2 документи и/или същите не отговарят на изискванията на чл. 31, ал. 2 и 3.

Чл. 35. (1) Оценяването на подадените от кандидатите заявления се извършва въз основа на определените критерии и показатели в утвърдена от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" конкурсна документация.

(2) Оценяването на заявленията се извършва с явно гласуване, а решенията на комисията се вземат с мнозинство 2/3 от всичките й членове.

Чл. 36. (1) Комплексната оценка на заявленията служи за окончателното класиране на участниците в конкурса.

(2) Подреждането на кандидатите се извършва по низходящ ред от получените комплексни оценки.

(3) За спечелил конкурса се обявява кандидатът, който е получил най-висока комплексна оценка.

(4) При равни комплексни оценки на по-предно място се класира кандидатът с по-голям опит в дейността - превоз на железопътни товарни вагони и/или контейнери по море.

Чл. 37. (1) Въз основа на окончателния протокол на комисията по чл. 32 за резултатите от проведения конкурс изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" издава заповед, с която обявява класирането и определя българския морски превозвач.

(2) Заповедта по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(3) Българският морски превозвач е длъжен да започне превозите на железопътни товарни вагони в срок от 24 месеца от датата на влизане в сила на заповедта по ал. 1.

Чл. 38. При отказ на участника, определен за превозвач, да извършва дейността изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" може да определи за превозвач втория класиран участник.

Чл. 39. (1) В срок до 18 месеца от издаването на заповедта по чл. 37, ал. 1 участникът, определен за български морски превозвач, представя следните документи за плавателния съд, с който възнамерява да извършва превозите на железопътни товарни вагони:

1. нотариално заверени копия от документите за придобиване или наемане на плавателния съд, с който ще се извършват превозите;

2. описание и схема на технологията за товарене и разтоварване;

3. копия на документите на плавателния съд, които удостоверяват неговата безопасност, включително и копие от свидетелството за клас, издадено от призната по установения ред класификационна организация, копие от международното свидетелство за тонаж и международното свидетелство за товарните водолинии;

4. копие от документ за покриване на съответните рискове и щети, които могат да възникнат в хода на търговската експлоатация на кораба.

(2) Плавателният съд трябва да отговаря на следните характеристики:

1. газене - до 4,80 м; максимална дължина - до 150 м, широчина - до 22 м;

2. възможност да приема за превоз железопътни вагони за междурелсие 1520 мм, оборудвани с автосцепка, с осно натоварване - до 23 тона включително, и габарити 1-Т, 1-ВМ, 0-ВМ, 02-ВМ.

Чл. 40. (1) За проверка на документацията и техническите характеристики на плавателните съдове, с които ще се извършват превозите, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" назначава 3-членна комисия, съставена от квалифицирани морски лица, които са служители на агенцията. Изпълнителният директор задължително определя 3-ма резервни членове на комисията.

(2) Член на комисията по ал. 1 не може да участва в комисията по чл. 32.

(3) Комисията по ал. 1 изготвя доклад за проверка в два оригинални екземпляра, от които единият остава за корабопритежателя, а другият се съхранява в архива на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

(4) Информацията от доклада за проверка се използва при определянето на съответствието на плавателния съд с нормативно определените изисквания към него.

(5) Формата и съдържанието на доклада се утвърждават от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

(6) В случай че бъдат констатирани несъответствия, комисията може да даде срок за отстраняването им, но преди изтичане на срока по чл. 37, ал. 3.

Чл. 41. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" уведомява министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за резултатите от проведения конкурс."


§ 20. В § 1, т. 5 буква "б" от допълнителната разпоредба се изменя така:

"б) ръководителите на транспортната му дейност имат необходимите познания и опит в областта на речния транспорт в случаите по раздел III или морския транспорт в случаите по раздел V и съответните изисквания за безопасност на корабоплаването, митническия и граничния режим, придобити след обучение или усвоени в транспортната практика, и имат най-малко средно образование;".


Преходни разпоредби

§ 21. (1) В случай че кандидатът, класиран на първо място, е заявил възможности да извършва превози с капацитет, по-малък от този на морския превозвач, определен от руска страна, се допуска определянето на два български морски превозвача за достигането на паритет в превозите в съответствие с § 1, т. 1 от Правилника за превоз на товари по пряката международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), приет в съответствие с чл. 5 от Спогодбата между Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Руската федерация за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна (Република България) и Кавказ (Руска федерация), подписана на 18 януари 2008 г. в София.

(2) В случаите по ал. 1 изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" обявява конкурс при условията и по реда на тази наредба за наличния ресурс.


Промени настройката на бисквитките