Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 22.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 54 ОТ 2003 Г. ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ И ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПЕРСОНАЛА, КОЙТО ОСЪЩЕСТВЯВА ЖЕЛЕЗОПЪТНИ ПРЕВОЗИ НА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ И СЪПЪТСТВАЩИТЕ ГИ ДЕЙНОСТИ, И ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРЕДПЪТНИТЕ (ПРЕДСМЕНН

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 54 ОТ 2003 Г. ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ И ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПЕРСОНАЛА, КОЙТО ОСЪЩЕСТВЯВА ЖЕЛЕЗОПЪТНИ ПРЕВОЗИ НА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ И СЪПЪТСТВАЩИТЕ ГИ ДЕЙНОСТИ, И ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРЕДПЪТНИТЕ (ПРЕДСМЕННИ) МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ (ДВ, БР. 55 ОТ 2003 Г.)

Издадена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.102 от 22 Декември 2009г.

§ 1. В чл. 6, ал. 1 се създава изречение второ:

"След отпуск по болест, продължил повече от 30 дни, както и в други случаи, по преценка на лекаря може да се извърши подходящ допълнителен медицински преглед."


§ 2. В чл. 7 се създават ал. 3 и 4:

"(3) Преосвидетелстването се проверява винаги след възникване на трудова злополука на машиниста или след всеки период на отсъствието му от работа след инцидент, при който са засегнати хора.

(4) В случаите на отстраняване на машиниста от работа по причини, свързани с безопасността на превозите, работодателят изисква извършване на преосвидетелстване на медицинската годност на машиниста."


§ 3. Създава се чл. 8а:

"Чл. 8а. Периодични прегледи на притежателите на свидетелство и удостоверение по чл. 36, ал. 1 от Наредба № 56 от 2003 г. за изискванията, условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване или признаване на правоспособност за длъжностите от железопътния транспорт и реда за провеждане на изпитите на лицата от персонала, отговорен за безопасността на превозите (загл. попр. - ДВ, бр. 59 от 2003 г.; доп., бр. 94 от 2005 г.) (обн., ДВ, бр. 20 от 2003 г.; попр., бр. 59 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 94 от 2005 г.) се провеждат съгласно установените в приложение № 2а минимални изисквания."


§ 4. В чл. 11, ал. 1 се създават т. 6 - 8:

"6. тестове на кръв или урина за откриване на захарен диабет и други заболявания, както е показано от клиничния преглед;

7. тестове за наркотици, ако е клинично показано;

8. за машинисти на възраст над 40 години се изисква и ЕКГ в състояние на покой."


§ 5. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) В случаите по ал. 1, както и когато прецени, че здравословното му състояние поставя под съмнение пригодността му за работа, всеки машинист е длъжен незабавно да информира за това железопътния превозвач или съответния управител на железопътната инфраструктура, който го е назначил или наел."


§ 6. В заключителните разпоредби се създава § 5:

"§ 5. Наредбата въвежда изискванията на Директива на Европейския парламент и на Съвета 2007/59/ЕО от 23 октомври 2007 г. за сертифициране на машинисти, управляващи локомотиви и влакове в рамките на железопътната система на Общността (ОВ L 315 от 2007 г.)."


§ 7. Създава се приложение № 2а:

"Приложение № 2а към чл. 8а


Медицински изисквания

1. Общи изисквания:

1.1. Машинистите не трябва да са в процес на лечение, да приемат лекарства или вещества, които биха могли да причинят:

- внезапна загуба на съзнание;

- намалено внимание или концентрация;

- внезапна неработоспособност;

- загуба на равновесие или координация;

- значително ограничена подвижност.

1.2. Зрение:

Трябва да бъдат изпълнени следните изисквания по отношение на зрението:

- зрителна острота на разстояние, със или без корекция: 1,0; минимум 0,5 за по-слабото око;

- максимални коригиращи лещи: далекогледство + 5/късогледство - 8;

Изключения се допускат в изключителни случаи след консултация със специалист по очни болести. След това решението се взема от лекаря.

- зрение на близки и средни разстояния: достатъчно, със или без корекция;

- контактните лещи и очилата са разрешени, ако се извършват редовни прегледи от специалист;

- нормално цветоусещане: използване на стандартен тест, например Ишихара, както и на други стандартни тестове, ако е необходимо;

- зрително поле: пълно;

- зрение на двете очи: ефективно; не се изисква, когато лицето има адекватна адаптация и достатъчен компенсиращ опит; само в случай на изгубено бинокулярно виждане след започване на работа;

- бинокулярно виждане: ефективно;

- разпознаване на цветни сигнали: тестът се базира на разпознаване на отделни цветове, а не на относителни разлики;

- контрастна чувствителност: добра;

- отсъствие на прогресивни очни заболявания;

- имплантирани лещи, кератотомии и кератектомии се позволяват само при условие, че се проверяват ежегодно или с периодичност, определена от лекаря;

- устойчивост на заслепяване;

- не са разрешени оцветените контактни лещи и фотохроматичните лещи; разрешават се лещи с филтър за ултравиолетови лъчи.

1.3. Изисквания към слуха и говора: достатъчен слух, потвърден с аудиограма, например:

- достатъчно добър слух за провеждане на телефонен разговор и за чуване на предупредителни звуци и радиосъобщения; като насока следва да се вземат следните стойности:

- увреждането на слуха не следва да надхвърля 40 dB при 500 и 1000 Hz;

- увреждането на слуха не следва да надхвърля 45 dB при 2000 Hz за ухото с по-лоша въздушна проводимост на звук;

- отсъствие на нарушения във вестибуларния апарат;

- отсъствие на хронични говорни разстройства (като се има предвид необходимостта от ясна и отчетлива размяна на съобщения);

- при особени случаи се разрешава използването на слухови апарати.

1.4. Бременност:

В случай на лоша поносимост или патологично състояние бременността следва да се смята за причина за временно отстраняване на машиниста от работа. Следва да се прилагат правните разпоредби, защитаващи бременните машинисти.


Промени настройката на бисквитките