Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 5.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 25 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ОСНОВНИ УСЛУГИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО И ИКОНОМИКАТА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 25 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ОСНОВНИ УСЛУГИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО И ИКОНОМИКАТА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 72 ОТ 2008 Г.)

В сила от 09.02.2010 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.11 от 9 Февруари 2010г., изм. ДВ. бр.37 от 18 Май 2010г., изм. ДВ. бр.78 от 5 Октомври 2010г.

§ 1. В чл. 6 ал. 3 се изменя така:

"(3) За всяко подпомагане се кандидатства след подадени заявки за окончателно плащане по предходните проекти."


§ 2. В чл. 7 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) Финансовата помощ е в размер сто процента от общите допустими разходи за проекти на общини и за проекти, подадени от кандидати - юридически лица с нестопанска цел, или читалища, които не генерират приходи и са в обществен интерес.

(2) Финансовата помощ е в размер на 70 % от общите допустими разходи за проекти извън случаите по ал. 1."


§ 3. В чл. 12 се правят следните изменения:

1. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Когато ползватели на помощта са общини, авансово плащане се допуска след представяне на банкова гаранция в полза на РА в размер 110 % от стойността на авансовото плащане и решение на общинския съвет, одобряващо поемането на дълг или запис на заповед, издадена от кмета на общината в полза на РА в размер 110 % от стойността на авансовото плащане, и решение на общинския съвет за одобряване на запис на заповед, издадени по реда за поемане на дълг съгласно законодателството."

2. В ал. 6 след думите "ал. 4 или ал. 5" се добавя "или срокът за предявяване на плащанията при запис на заповед по ал. 5".

3. В ал. 7 след думата "освобождава" се добавя "или записът на заповед се обезсилва".


§ 4. В чл. 13, ал. 2 след думата "одобрена" се добавя "от Разплащателната агенция".


§ 5. В чл. 17 накрая се добавя "или Решение № 155 от 14.03.2009 г. на Министерския съвет за изменение и допълнение на Решение № 236 на Министерския съвет от 2007 г. за утвърждаване на списък на общинските пътища."


§ 6. В чл. 25, т. 2 накрая се добавят думите "или заповед на кмета".


§ 7. В чл. 26 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "Заповедта съдържа информация за началния и крайния срок за приемане на заявления за подпомагане, както и за бюджета на мярката за съответния период."

2. В ал. 2 и 3 думите "областните дирекции "Земеделие и гори" се заменят с "областните дирекции "Земеделие".


§ 8. В чл. 27, ал. 1 се създава изречение второ:

"Количествено-стойностните сметки се представят на хартиен и електронен носител."


§ 9. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "три" се заменя с "четири", а думите "подаване на заявлението" се заменят с "крайната дата за прием на заявления за подпомагане".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) В случай на необходимост от предоставяне на допълнителни документи при непълнота и неяснота на заявените данни и посочени факти по ал. 1, т. 1 Разплащателната агенция уведомява с мотивирано писмо кандидата, който в срок 10 работни дни от уведомяването трябва да представи изисканите му документи."

3. Създава се ал. 5:

"(5) В случай на оттегляне на заявление за подпомагане от страна на кандидата Разплащателната агенция окончателно прекратява преразглеждането на проекта. Кандидатът може да подаде заявление за същата инвестиция в следващия период на прием."


§ 10. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и във второто изречение след думите "Експертната комисия за осигуряване на прозрачност" се добавя "има консултативни функции и".

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Юридическите лица и организациите, чиито членове се канят за участие в ЕКОП, се определят от Управителния съвет към Управляващия орган на ПРСР съгласувано с ДФЗ - РА.

(3) Всеки член на ЕКОП подписва декларация за следните обстоятелства:

1. няма интерес от отпускането на безвъзмездна финансова помощ за конкретен кандидат по смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси;

2. не е свързано лице по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси с кандидат за подпомагане, чието заявление се разглежда от съответната комисия;

3. не е в йерархическа зависимост от кандидат за подпомагане;

4. не е участвал в процеса по подготовка и разработване на заявление за подпомагане, включено за разглеждане от съответната комисия."


§ 11. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "бюджет по мярката" се поставя запетая и се добавя "определен в заповедта по чл. 26, ал. 1", а след думите "низходящ ред" се добавя "до размера на наличния бюджет, а останалите отпадат и не подлежат на подпомагане за същия период за прием на заявления".

2. Създава се нова ал. 1а:

"(1а) Кандидатите с отпаднали заявления за подпомагане по ал. 1 могат да кандидатстват отново със същия проект по общия ред на наредбата."


§ 12. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В случай на необходимост от предоставяне на допълнителни документи при непълнота и неяснота на заявените данни и посочени факти по чл. 36, ал. 1 Централното управление на Разплащателната агенция уведомява писмено ползвателя на помощта, който в срок до 15 работни дни от деня на уведомяването трябва да представи изисканите му документи."

2. Създават се ал. 4 и 5:

"(4) Проверките на място се извършват в присъствието на ползвателя или упълномощен негов представител или служител.

(5) След приключване на проверката на място проверяващият служител предоставя на проверяваното лице по ал. 4 копие от протокола."


§ 13. В чл. 41 се създава ал. 3:

"(3) Разплащателната агенция осъществява предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки съгласно Наредбата за осъществяване на предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки, финансирани напълно или частично със средства от европейските фондове (ДВ, бр. 34 от 2009 г.) и процедури за предварителен контрол, част от вътрешния правилник на отдел "Прилагане мерките за развитие на селските райони към ДФЗ - РА."


§ 14. В чл. 42 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) В случай на настъпили промени в графика, стойностите или дейностите след провеждане на процедурата по ЗОП кандидатите по чл. 14 се задължават преди сключване на договорите с избраните изпълнители по съответната процедура да предоставят информация на Разплащателната агенция - Централно управление, за настъпилите промени."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Изпълнителният директор на Разплащателната агенция със заповед одобрява/отказва да одобри настъпилите промени в графика, стойността или дейностите по проекта вследствие на проведената процедура по ЗОП в срок до 20 работни дни от получаване на информацията по ал. 1."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) Ползвателят на помощта сключва договора и започва изпълнение на дейностите по проекта след сключване на анекс между него и РА за настъпилите промени в графика, стойността или дейностите по проекта, настъпили вследствие на проведената процедура по ал. 1."


§ 15. В допълнителните разпоредби се създават т. 31 и 32:

"31. "Основен предмет на дейност" е предметът на дейност на ЮЛНЦ, който е вписан в удостоверението за актуално състояние.

32. "Уязвими групи от населението" са млади хора на възраст под 25 години или до две години след завършване на редовно обучение; лица, които в продължение на две години не са се занимавали с трудова дейност и образование по семейни причини; самотни възрастни лица, полагащи грижи за деца; безработни без втора квалификация; безработни на възраст над 50 години; продължително безработни; лица с недъзи поради сериозни физически, умствени или психологически пречки."


§ 16. В приложение № 4 към чл. 27, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В раздел "Придружаващи документи" се правят следните изменения:

а) в т. 3 на края се добавя "или заповед на кмета";

б) точка 4 се изменя така:

"Копие от решение на Общинската избирателна комисия".

2. В раздел "Специфични документи за дейности по чл. 4, ал. 1, т. 5:" т. 4 се изменя така:

"4. Доклад от извършено енергийно обследване съгласно чл. 10, ал. 1 от Наредба № РД-16-1057 от 10 декември 2009 г. за условията и реда за извършване на обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради, издаване на сертификати за енергийни характеристики и категориите сертификати (ДВ, бр. 103 от 2009 г.)."

3. След края на раздел "Специфични документи за дейности по чл. 4, ал. 1, т. 5:" се създава раздел "Специфични документи за дейности по чл. 4, ал. 1, т. 6":

"Специфични документи за дейности по чл. 4, ал. 1, т. 6:

1. Доклад от извършено енергийно обследване съгласно чл. 10, ал. 1 от Наредба № РД-16-1057 от 10 декември 2009 г. за условията и реда за извършване на обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради, издаване на сертификати за енергийни характеристики и категориите сертификати.

2. Решение на общински съвет, потвърждаващо, че дейностите, свързани с инвестиции за подобряването на енергийната ефективност, отговарят на общинската програма за енергийна ефективност на съответната община."

4. В т. 3.3 от раздел "III. Описание на проектното предложение" второ изречение "Да стане след сключване на договора за финансова помощ." се заличава.

5. В раздел "Декларации" се създават точки 9а и 9б:

"9а. Декларирам, че активът, за подобряването на който кандидатствам, е придобит през ... г.

9б. Декларирам, че проектът, с който кандидатствам, не генерира приходи и е в обществен интерес."


§ 17. В приложение № 5 към чл. 28, ал. 2, т. 2 думите "Юридическите лица с нестопанска цел да са регистрирани в общините, където ще изпълняват дейностите по проекта" се заменят с "Юридически лица с нестопанска цел, които са регистрирани в общините, където ще се извършват дейностите по проекта".


§ 18. В приложение № 6 към чл. 35, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел I "Документи, които ползвателят на помощта следва да подаде при заявка за авансово плащане" т. 3, 4 и 5 се изменят така:

"3. Банкова гаранция по чл. 12, ал. 4 или ал. 5 или запис на заповед по чл. 12, ал. 5 в полза на РА в размер 110 % от стойността на авансовото плащане, покриващи срока на договора за отпускане на финансова помощ, удължен с шест месеца.

4. Решение на общинския съвет, одобряващо поемането на дълг, или решение на общинския съвет за одобряване на запис на заповед по чл. 12, ал. 5.

5. Договор за откриване и водене на специална отделна банкова извънбюджетна разплащателна сметка, сключен между ползвателите общини и търговска банка."

2. В раздел II "Документи, които ползвателят на помощта следва да подаде при заявка за междинно и окончателно плащане":

а) точка 6 се отменя;

б) в т. 7 след думата "пълномощно" се добавя "или заповед на кмета".


§ 19. Приложение № 7 се отменя.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 20. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2010 г., в сила от 18.05.2010 г.) За всички кандидати по чл. 14, ал. 1, т. 1 и 2 с подадени заявления за подпомагане към датата на влизане в сила на тази наредба се прилага следният ред:

1. (доп. - ДВ, бр. 37 от 2010 г., в сила от 18.05.2010 г.) Кандидатите със сключени договори за подпомагане и подадени заявления за подпомагане на същите кандидати се разглеждат само в рамките на определения бюджет за съответния период за прием, в който кандидатите са сключили договорите.

2. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2010 г., в сила от 18.05.2010 г.) Заявления за подпомагане, подадени в следващ период за прием от кандидати със сключен/и договор/и по предходен/и период/и за прием, се отхвърлят.

3. Кандидатите с отхвърлени заявления по т. 1 и 2 могат да кандидатстват със същите проекти по общия ред на наредбата.


§ 21. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 22. За проекти, одобрени със заповед на изпълнителния директор на Разплащателната агенция, издадена 2009 г. или 2010 г., размерът на авансовото плащане е до 50 на сто от стойността на одобрената финансова помощ по проекта.


§ 23. (Изм. - ДВ, бр. 78 от 2010 г., в сила от 05.10.2010 г.) За проектите със сключени договори през 2009 г. срокът по чл. 12, ал. 3 е 12 месеца.


§ 24. (Изм. - ДВ, бр. 78 от 2010 г., в сила от 05.10.2010 г.) В срок до 290 дни от влизане в сила на наредбата ползвателите с подадени заявки за авансово плащане могат да подадат коригираща заявка за авансово плащане. Към нея се прилагат банкова гаранция или запис на заповед с документите по т. 3 и 4, раздел I "Документи, които ползвателят на помощта следва да подаде при заявка за авансово плащане" от приложение № 6 към чл. 35, ал. 1.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 25 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ОСНОВНИ УСЛУГИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО И ИКОНОМИКАТА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 37 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 18.05.2010 Г.)


§ 29. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 24 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ОБНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 78 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 05.10.2010 Г.)


§ 12. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките