Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 87 от 21.X

ИНСТРУКЦИЯ № Я-966 ОТ 11 МАЙ 2010 Г. ЗА ВОЕННАТА СЛУЖБА В НАЦИОНАЛНАТА РАЗУЗНАВАТЕЛНА СЛУЖБА

 

ИНСТРУКЦИЯ № Я-966 ОТ 11 МАЙ 2010 Г. ЗА ВОЕННАТА СЛУЖБА В НАЦИОНАЛНАТА РАЗУЗНАВАТЕЛНА СЛУЖБА

В сила от 21.05.2010 г.
Издадена от Националната разузнавателна служба

Обн. ДВ. бр.38 от 21 Май 2010г., изм. ДВ. бр.68 от 2 Септември 2011г., изм. ДВ. бр.90 от 16 Ноември 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.87 от 21 Октомври 2014г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) На вакантна длъжност за военнослужещ в Националната разузнавателна служба (НРС) се приемат български граждани, които отговарят на следните изисквания:

1. имат висше образование - за офицерите, и средно или по-високо образование - за офицерските кандидати и сержантите;

2. не са по-възрастни от 40 г. - за офицерите, и 33 г. - за офицерските кандидати и сержантите;

3. годни са за военна служба;

4. не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер независимо от реабилитацията;

5. срещу тях няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;

6. нямат друго гражданство;

7. не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание "уволнение";

8. покриват нормативите за физическа годност съобразно изискванията за длъжността, на която се предвижда да бъдат назначени;

9. да са психологически пригодни;

10. владеят най-малко един чужд език съобразно изискванията за длъжността, на която се предвижда да бъдат назначени;

11. отговарят на специфичните изисквания за приемане на военна служба в НРС, определени с акт на директора на НРС;

12. издадено им е разрешение за достъп до класифицирана информация - държавна тайна с ниво на класификация в съответствие със списъка по чл. 37 от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).

(2) Вакантните длъжности за офицери, офицерски кандидати и сержанти в НРС не подлежат на обявяване, а за приемането на военна служба не се провеждат публични процедури по обявяване и провеждане на конкурси.

(3) Приемането на военна служба в НРС на офицерски кандидати и сержанти се извършва по всяко време на календарната година, а на офицери - до 31 август на съответната календарна година.

(4) Инструкцията не се прилага при назначаването и освобождаването на офицерите с висши офицерски звания, както и удостояването с висши офицерски звания в НРС.


Чл. 2. (1) Кандидатите за приемане на военна служба в НРС подават писмено заявление и прилагат следните документи:

1. подробна автобиография;

2. копие от диплома за завършено образование и придобити квалификации;

3. свидетелство за съдимост;

4. за отслужилите кандидати - документ за отбита наборна служба и придобито военно звание и военноотчетна специалност;

5. удостоверение от районния психодиспансер;

6. 2 цветни снимки размер 9/13 см;

7. документи или техни копия, удостоверяващи трудов и/или служебен стаж;

8. други документи, необходими за процеса на изучаването на кандидата и за провеждане процедурата по проучване за надеждност по ЗЗКИ.

(2) Кандидатите за военна служба в НРС попълват и подписват в присъствието на служител от НРС:

1. въпросник за кадрите по утвърден образец;

2. въпросник за психологическо проучване по утвърден образец;

3. декларация за наличие на обстоятелствата по чл. 141, ал. 1, т. 5 - 7 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ);

4. декларация за неразгласяване на информация, до която кандидатът има достъп при кандидатстването му в НРС, и за неразгласяване на личните данни на лицата, с които е контактувал при това кандидатстване, както и съгласие за събиране на данни във връзка с кандидатурата по утвърден образец.


Чл. 3. На военна служба в НРС не се приемат лица, чийто съпруг, роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до втора степен включително или по сватовство до втора степен включително са служители на службата.


Раздел II.
Условия и ред за приемане на военна служба и назначаване на служители в НРС

Чл. 4. (1) Правоотношението по изпълнение на военната служба с кандидатите за военна служба в НРС възниква въз основа на договор за военна служба.

(2) Договорът за военна служба в НРС се сключва от директора на НРС или оправомощено от него длъжностно лице и кандидат, отговарящ на изискванията по чл. 1.

(3) С договора за военна служба се определят наименованието на длъжността, на която военнослужещият се назначава, съответстващото й военно звание, срокът на службата, условията за обучение и повишаване на квалификацията му, условията и редът за кариерното му развитие, условията за изпращане на военнослужещия на служба извън територията на страната, правата, задълженията и отговорностите на страните по договора.

(4) Договорът за военна служба се сключва в писмена форма в два екземпляра - по един за всяка от страните. Първият екземпляр се прилага към служебното дело на военнослужещия, а вторият се връчва на военнослужещия срещу подпис, като се отбелязва датата на връчване, освен ако договорът не съдържа класифицирана информация.

(5) При подписване на договора за военна служба военнослужещият подава декларация за имотното състояние и доходите си, декларация, че не членува в политическа партия, и декларация за липсата на обстоятелствата по чл. 188 ЗОВСРБ. При промяна на имотното състояние военнослужещият подава декларация в едномесечен срок от настъпването й.


Чл. 5. (1) След сключване на договора за военна служба военнослужещият се приема на военна служба и се назначава на длъжност със заповед на директора на НРС или оправомощено от него лице.

(2) Заповедта по ал. 1 се издава в писмена форма и съдържа:

1. правното основание за назначаване на длъжност;

2. трите имена на назначаваното лице;

3. присвоеното първо военно звание или обявеното военно звание по резерва;

4. наименованието на длъжността, на която се назначава;

5. размера на основното месечно възнаграждение и допълнителните възнаграждения;

6. датата на издаване и подпис на лицето, издало заповедта.

(3) След издаването на заповедта копия се изпращат на структурните звена на НРС, извършващи финансово-счетоводна и кадрова дейност.


Чл. 6. (1) Военнослужещият постъпва на служба по местоназначението си в 10-дневен срок от датата на сключване на договора за военна служба и полага военна клетва, което се удостоверява с подписване на клетвен лист и акт за встъпване в длъжност.

(2) Ако по независещи от него причини военнослужещият не постъпи на служба или не положи клетва в срока по ал. 1, директорът на НРС определя нов срок за встъпване.

(3) Ако военнослужещият не подаде декларациите по чл. 4, ал. 5, не постъпи на служба или не положи клетва, правоотношението по изпълнение на военна служба се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини.

(4) Изпълнението на военната служба започва с полагането на военна клетва и встъпването в длъжност.


Чл. 7. При встъпване в длъжност:

1. ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, запознава военнослужещия със задълженията на длъжността, установени в длъжностната характеристика;

2. военнослужещият представя на ръководителя на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, трудова книжка и/или служебна книжка или друг документ за трудов стаж и/или служебен стаж, а в случай на повторно приемане на военна служба - документи за изплатени парични и други обезщетения при освобождаване от военна служба, както и за последното производство в звание;

3. военнослужещият представя на ръководителя на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, документи, удостоверяващи статута му по отношение военния отчет на гражданите на Република България.


Чл. 8. (1) Директорът на НРС или оправомощено от него длъжностно лице приема новоназначените офицери.

(2) Новоназначените сержанти се приемат от началниците на съответните структурни звена.


Чл. 9. (1) Преките началници провеждат встъпителен инструктаж, запознават новоназначените с характера на работата, дават им указания за спазване на установения ред и дисциплина и ги представят на състава на съответното структурно звено.

(2) Служителят по сигурността на информацията организира обучението на новоназначените в областта на защитата на класифицираната информация.


Чл. 10. (1) Въвеждането в работа на новоназначените служители е задължение на началниците на съответните структурни звена.

(2) За изпълнение на задълженията по предходната алинея се изготвя план, утвърден от ръководителя на самостоятелното структурно звено.


Чл. 11. (1) На всеки военнослужещ се съставя и води служебно дело в структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност.

(2) Съдържанието на служебното дело, условията за неговото съставяне, водене, съхранение и ползване се определят от директора на НРС.

(3) На всеки военнослужещ се издава здравна книжка.


Раздел III.
Присвояване на военно звание, повишаване и понижаване във военно звание

Чл. 12. (1) На офицерите, офицерските кандидати и сержантите от НРС се присвояват следните звания:

1. сержанти - сержант, старши сержант, старшина от НРС;

2. офицерски кандидати - офицерски кандидат 1-ви клас и офицерски кандидат 2-ри клас от НРС;

3. младши офицери - лейтенант, старши лейтенант и капитан от НРС;

4. старши офицери - майор, подполковник и полковник от НРС.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 87 от 2014 г.) Със заповедта за приемане на военна служба на военнослужещия се присвоява военно звание или се обявява военното звание по резерва при съответно прилагане на чл. 15 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ППЗОВСРБ), с изключение на присвояването на първо военно звание на военнослужещ по ал. 3.

(3) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2014 г.) Условията и редът за присвояване на първо военно звание на военнослужещ, който е бил не по-малко от пет години държавен служител в служба за сигурност или служба за обществен ред, се определят със заповед на директора на НРС.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 87 от 2014 г.) Директорът на НРС със заповед присвоява званията по ал. 1, повишава и понижава във военно звание военнослужещите в НРС.


Чл. 13. (1) Военнослужещите се повишават във военно звание последователно.

(2) На военнослужещите от НРС със звания за офицерски кандидати или сержантски звания може да се присвоява първо офицерско звание "лейтенант" и да се назначават на длъжност по длъжностното разписание за офицери, при служебна необходимост, ако отговарят на изискванията по чл. 1, ал. 1.


Чл. 14. Минималният срок за престояване във военно звание е:

1. за всички сержантски звания - 2 години;

3. за "офицерски кандидат - 1-ви клас" - 2 години;

4. за "лейтенант" - 2 години;

5. за "старши лейтенант" - 3 години;

6. за "капитан" - 3 години;

7. за "майор" - 4 години;

8. за "подполковник" - 4 години;

9. (изм. - ДВ, бр. 68 от 2011 г., в сила от 02.09.2011 г.) за "полковник" - 3 години.


Чл. 15. Максималният срок за престояване във военно звание е до изтичане срока на договора или до назначаване на длъжност, изискваща по-високо звание или до навършване на пределна възраст.


Чл. 16. Военнослужещият може да бъде повишен в следващо военно звание, ако са налице следните условия:

1. да е изтекъл минималният срок за престояване във военно звание по чл. 14;

2. да притежава изискващото се за съответната длъжност образование, квалификация и атестационна оценка;

3. да заема или да се назначава на длъжност, изискваща по-високо военно звание;

4. да не изтърпява дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 ЗОВСРБ.


Чл. 17. Военнослужещите в НРС се понижават във военно звание при наложено дисциплинарно наказание "понижаване във военно звание с една степен за срок от 6 месеца до една година".


Раздел IV.
Кариерно развитие, назначаване и преназначаване на длъжност

Чл. 18. (1) Кариерното развитие на военнослужещите се осъществява чрез последователно заемане на изпълнителски и ръководни длъжности в съответствие с професионалната квалификация, резултатите от атестирането, разпоредбите на тази инструкция и в съответствие с длъжностното разписание.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2012 г., в сила от 16.11.2012 г.) Военнослужещите се преназначават на длъжност въз основа на решение на комисия за кариерно развитие на военнослужещите в НРС.

(3) Длъжностните лица, които могат да правят предложения пред комисията по ал. 2, съставът, редът и организацията на работа на комисията се определят с акт на директора на НРС.


Чл. 19. (1) Военнослужещите в НРС се назначават и преназначават на длъжности, определени в утвърдено от директора на НРС длъжностно разписание на длъжностите за офицери и сержанти.

(2) Съдържанието, редът за изготвяне, изменяне и съхраняване на длъжностното разписание се определят със заповед на директора на НРС.


Чл. 20. (1) Длъжностната характеристика се изготвя въз основа на длъжностното разписание.

(2) В длъжностната характеристика се определят допълнителни изисквания за заемане на длъжността освен определените в длъжностното разписание.

(3) Съдържанието, редът за изготвяне, изменяне и съхраняване на длъжностните характеристики се определят със заповед на директора на НРС.


Чл. 21. (1) Военнослужещите в НРС се назначават и преназначават на длъжности със заповед на директора на НРС при:

1. назначаване на по-висока длъжност;

2. назначаване на равна длъжност;

3. назначаване на по-ниска длъжност.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2011 г., в сила от 02.09.2011 г.) Военнослужещите се назначават и преназначават на длъжност, ако отговарят на изискванията за заемането й и ако притежават необходимото разрешение за достъп до класифицирана информация.


Чл. 22. Военнослужещият може да се преназначава на по-ниска длъжност в обхвата на притежаваното военно звание:

1. по подаден рапорт от военнослужещия;

2. в случаите по чл. 47 ППЗОВСРБ;

3. при извеждане от и на прикритие;

4. при организационно-щатни промени или при пълна или частична ликвидация въз основа на акт на Министерския съвет или при съкращаване числеността на НРС;

5. при промяна в изискванията за заемане на длъжността.


Чл. 23. (1) Военнослужещият може да се преназначава на длъжност в обхвата на притежаваното военно звание, когато:

1. е изтекъл минималният срок за престояване в длъжност;

2. притежава необходимото образование, образователно-квалификационна степен, квалификация и атестационна оценка;

3. не изтърпява дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 ЗОВСРБ;

4. при извеждане от и на прикритие.

(2) Военнослужещият може да се преназначава на длъжност и да бъде повишен във военно звание:

1. след изтичане на минималния срок за престояване в длъжност и в звание;

2. притежава необходимото образование, образователно-квалификационна степен, квалификация и атестационна оценка;

3. не изтърпява дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 ЗОВСРБ.


Чл. 24. (1) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2011 г., в сила от 02.09.2011 г.) Минималният срок за престояване от военнослужещите на длъжност е една година. Минималният срок не се прилага при организационно-щатни промени.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2014 г.) Максималният срок за престояване от военнослужещите на длъжност е до преназначаване на друга длъжност, до изтичане на срока на договора, до навършване на пределна възраст за притежаваното военно звание или друг максимален срок, определен със заповед на директора на НРС.


Чл. 25. (1) По предложение на ръководител на самостоятелното структурно звено офицерите, офицерските кандидати и сержантите могат да бъдат назначавани да заместват отсъстващ, съответно друг офицер, офицерски кандидат или сержант от звеното при условията и по реда на чл. 215 ЗОВСРБ, ако отговарят на изискванията на длъжностната характеристика за длъжността на отсъстващия военнослужещ.

(2) По предложение на ръководител на самостоятелното структурно звено офицерите, офицерските кандидати и сержантите могат да бъдат назначавани като временно изпълняващи вакантна длъжност съответно на друг офицер, офицерски кандидат и сержант при условията и по реда на чл. 216 ЗОВСРБ, ако отговарят на изискванията на длъжностната характеристика за вакантната длъжност.

(3) При назначаване на военнослужещ временно да изпълнява вакантна длъжност, за която се изисква по-високо военно звание, то не се присвоява.


Чл. 26. (1) През работно време военнослужещите в НРС подлежат на задължителни и/или внезапни изследвания за употреба на алкохол или злоупотреба и/или зависимост от наркотични вещества. Редът за установяване употребата на алкохол и злоупотребата с наркотични вещества се определя от директора на НРС.

(2) Ръководителят на самостоятелно структурно звено може да отстрани временно от служба военнослужещ в звеното, който се явява в състояние, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения, или след употреба на алкохол или злоупотреба с наркотични вещества.

(3) Отстраняването от служба се извършва с писмена заповед на ръководителя на звеното по ал. 2 в момента на установяване състоянието на военнослужещия, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения.

(4) Срокът за отстраняване от служба по ал. 3 е до възстановяване годността на военнослужещия да изпълнява задълженията си.


Раздел V.
Изменение на договора за военна служба

Чл. 27. (1) При изменение на правата и задълженията на страните или на условията и срока, уговорени в договора за военна служба между военнослужещия и директора на НРС, се сключва допълнително споразумение.

(2) Допълнителното споразумение се изготвя в писмена форма в два екземпляра, сключва се по реда на чл. 4 и се счита за неразделна част от договора за военна служба.

(3) Допълнително споразумение задължително се сключва в следните случаи:

1. при удължаване срока на договора;

2. при разрешаване на военнослужещ на обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" по гражданска специалност.


Чл. 28. (1) Не по-късно от 3 месеца преди изтичане срока на договора всяка от страните по него може да отправи предложение до другата страна за удължаването му с не по-малко от две години, като:

1. директорът на НРС отправя предложение до военнослужещия;

2. военнослужещият подава рапорт чрез ръководителя на структурното звено, в което служи, до директора на НРС.

(2) В случаите по ал. 1, т. 2:

1. ръководителят на структурното звено дава становище по рапорта в 3-дневен срок и го изпраща, придружен с кадрова справка, до директора на НРС;

2. след завеждане в деловодството рапортът се докладва на директора на НРС.

(3) Всяка от страните по договора може да оттегли направеното предложение до другата страна до един месец преди изтичане срока на договора. Ако другата страна е получила предложението, оттеглянето се извършва с нейно съгласие.

(4) Ако нито една от двете страни не отправи предложение по ал. 1 до другата за удължаване на срока, договорът се прекратява с изтичането на уговорения срок.


Раздел VI.
Прекратяване на договора за военна служба, освобождаване от длъжност и от военна служба

Чл. 29. Военнослужещите от НРС се освобождават от длъжност със заповед на директора на НРС при:

1. преназначаване на друга длъжност;

2. вземане във временен задграничен щат на НРС или вземане в специален щат;

3. прекратяване на договора за военна служба.


Чл. 30. (1) Договорът за военна служба се прекратява със заповед за освобождаване от военна служба, издадена от директора на НРС.

(2) Заповедта по ал. 1 съдържа:

1. длъжностното лице, което я издава;

2. правните и фактическите основания за прекратяване на правоотношението;

3. разпоредителна част, която съдържа:

а) права и задължения, ред за изпълнение;

б) разпоредби за зачисляване в мобилизационния резерв или за снемане от отчет;

в) срок за сдаване на длъжността;

г) имуществени последици от прекратяване на правоотношението;

д) разпоредба за отчисляване от списъчния състав;

е) разпоредба за предоставяне на заверени преписи от заповедта;

ж) срок и орган, пред който може да се обжалва заповедта.

(3) Срокът за сдаване на длъжността може да бъде от 3 работни дни до 2 месеца в зависимост от спецификата на длъжността.

(4) Ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице запознава военнослужещия със съдържанието на заповедта и със срока за сдаване на длъжността срещу подпис.

(5) Срокът за сдаване на длъжността започва да тече от следващия работен ден от запознаването на военнослужещия със заповедта.

(6) След сдаването на длъжността ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице връчва заповедта за освобождаване от военна служба при условията и по реда на чл. 170, ал. 2 ЗОВСРБ. В случаите по чл. 170, ал. 2, изречение второ, заповедта се счита връчена с удостоверяването на отказа или с получаването на препоръчано писмо с обратна разписка.

(7) Когато в мотивите на заповедта за прекратяване на договора за военна служба се съдържат факти и сведения, представляващи класифицирана информация, на военнослужещия се връчва препис-извлечение от заповедта, което не съдържа такава информация.

(8) В 30-дневен срок от връчването на заповедта по чл. 29 ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, или оправомощено от него длъжностно лице изпраща необходимата информация до съответното военно окръжие.


Чл. 31. (1) Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 162, т. 1 ЗОВСРБ (по взаимно съгласие на страните) се извършва при спазване на следната процедура:

1. военнослужещият подава рапорт по команден ред до директора на НРС;

2. рапортът, придружен с кадрова справка, се изпраща по команден ред до директора на НРС;

3. ръководителят на самостоятелното структурно звено, в което служи военнослужещият, и ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, отразяват своето становище на рапорта или на отделен лист, който се регистрира и завежда към рапорта;

4. рапортът се завежда в деловодството на НРС; от датата на завеждане на рапорта тече 30-дневен срок за вземане на отношение по рапорта и за уведомяване на военнослужещия;

5. директорът на НРС взема отношение по рапорта и уведомява военнослужещия в срока по т. 4;

6. при положително становище към рапорта в срока по т. 4 ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, изготвя проект на заповед за прекратяване на договора за военна служба.

(2) В случай че заповедта не бъде връчена на военнослужещия в 30-дневен срок от завеждането на рапорта, се счита, че предложението не е прието.

(3) Предложение за прекратяване на договора за военна служба по взаимно съгласие може да отправи и директорът на НРС. Предложението се отправя лично до военнослужещия и му се връчва срещу подпис от ръководителя на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, с отбелязване на датата на връчване. Ако в 30-дневен срок от получаване на предложението военнослужещият не вземе отношение по него и не уведоми писмено директора на НРС за съгласието си, се счита, че предложението не е прието.


Чл. 32. Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 162, т. 1а ЗОВСРБ (с изтичане на уговорения срок) се извършва при спазване на следната процедура:

1. по реда на чл. 28 се взема решение за прекратяване на договора;

2. директорът на НРС издава заповед, с която договорът се прекратява и военнослужещият се освобождава от военна служба;

3. към момента на изтичане срока на договора военнослужещият следва да е сдал длъжността.


Чл. 33. (1) Прекратяване на договора за военна служба на основание чл. 162, т. 2 ЗОВСРБ (при навършване на пределна възраст от военнослужещия) се извършва при спазване на следната процедура:

1. ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, до 31 октомври на предходната година изготвя списък на военнослужещите, които навършват пределна възраст за притежаваното военно звание през следващата година, и го представя на директора на НРС;

2. за прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба се издава заповед, с която договорът се прекратява и военнослужещият се освобождава от военна служба считано от датата на навършване на пределната възраст.

(2) При промяна на военното звание на военнослужещия ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, го заличава от списъка по ал. 1, т. 1.

(3) Договорът за военна служба на военнослужещ, който е навършил пределна възраст за притежаваното военно звание, се прекратява независимо дали е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване.


Чл. 34. (1) Прекратяване на договора за военна служба на основание чл. 162, т. 3 ЗОВСРБ (при настъпила негодност за военна служба или психологическа непригодност) се извършва въз основа на експертно решение или заключение от военномедицинските органи или заключение на органите по чл. 141, ал. 3 ЗОВСРБ, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

(2) Експертното решение или заключението по ал. 1 се изпращат до директора на НРС.

(3) Директорът на НРС издава заповедта за прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба не по-късно от 30 дни от датата на издаване на експертното решение или заключението по ал. 1.


Чл. 35. Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 162, т. 4 ЗОВСРБ (при преминаване на платена изборна длъжност с изключение на случаите по чл. 187, ал. 3 ЗОВСРБ) се извършва при спазване на следната процедура:

1. военнослужещият, избран на платена изборна длъжност, е длъжен да представи в структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, документ за избора в 5-дневен срок от датата на избора;

2. ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, в 3-дневен срок изготвя предложение и го изпраща на директора на НРС;

3. директорът на НРС или оправомощено от него длъжностно лице издава заповед за освобождаване от военна служба.


Чл. 36. (1) За прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 162, т. 6 ЗОВСРБ (поради неявяване на военнослужещия за заемане на длъжността в срока по чл. 172, ал. 2 ЗОВСРБ) се изпраща рапорт от ръководителя на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, до директора на НРС.

(2) Заповедта за прекратяване на договора за военна служба и за освобождаване от военна служба на военнослужещия се издава от директора на НРС.


Чл. 37. (1) За прекратяване на договора за военна служба на основание чл. 162, т. 7 ЗОВСРБ (поради смъртта на военнослужещия) ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, изпраща рапорт, придружен с акт за смърт, в 3-дневен срок от датата на получаване на акта за смърт.

(2) Директорът на НРС издава заповед за прекратяване на договора за военна служба и за освобождаване от военна служба, с която военнослужещият се снема от отчет, считано от датата на смъртта.


Чл. 38. (1) Прекратяване на договора за военна служба на основание чл. 163 ЗОВСРБ (с писмено предизвестие на военнослужещия до директора на НРС) се извършва с рапорт на военнослужещия до директора на НРС, който се подава чрез структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност.

(2) Рапортът по ал. 1, придружен с кадрова справка, се изпраща до директора на НРС в 7-дневен срок.

(3) С рапорта военнослужещият уведомява директора на НРС, че след изтичането на срока на предизвестието едностранно прекратява договора за военна служба.

(4) Срокът на предизвестието е три месеца и започва да тече от деня, следващ получаването на предизвестието.

(5) Предизвестието може да бъде оттеглено до изтичането му със съгласието на директора на НРС. Оттеглянето се извършва с рапорт по предвидения в ал. 2 ред.

(6) Договорът за военна служба се прекратява със заповед на директора на НРС след изтичане срока на предизвестието.


Чл. 39. (1) На военнослужещите, чиито договори за военна служба се прекратяват на основание чл. 164 ЗОВСРБ, се отправя писмено предизвестие.

(2) С предизвестието си по ал. 1 директорът на НРС уведомява военнослужещия, че са налице законоустановени основания, поради което едностранно прекратява договора за военна служба след изтичане срока на предизвестието.

(3) Срокът на предизвестието е 6-месечен.

(4) В срока на предизвестието военнослужещият сдава длъжността.

(5) Предизвестието се връчва на военнослужещия срещу подпис с отбелязване на датата на връчване. Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден след връчването му.

(6) Предизвестия не се връчват на военнослужещите, които са в отпуск за временна неработоспособност.

(7) В случаите на пълна или частична ликвидация предизвестията на материалноотговорните лица се връчват след окончателното сдаване на материалните средства, а на членовете на ликвидационната комисия - след утвърждаването на акта за ликвидация на структурното звено.

(8) Договорът за военна служба се прекратява и военнослужещият се освобождава от военна служба със заповед на директора на НРС след изтичане срока на предизвестието.


Чл. 40. Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 164, т. 1 ЗОВСРБ (организационно-щатни промени или при пълна или частична ликвидация или при съкращаване числеността на НРС) се извършва при наличието на едно от следните условия:

1. акт на компетентен орган за съкращаване на числения състав на НРС и заповед на директора на НРС, с която се организира изпълнението на акта;

2. акт на компетентен орган за пълна или частична ликвидация и заповед на компетентните лица, с която се организира изпълнението на акта;

3. заповед на директора на НРС за извършване на организационно-щатни промени в службата.


Чл. 41. С влизането в сила на акта по чл. 40, ал. 1 военнослужещите, чиито длъжности са съкратени, се предлагат от началниците на структурните звена за отправяне на предизвестие за прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 164, т. 1 ЗОВСРБ.


Чл. 42. (1) Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 164, т. 2 ЗОВСРБ (поради промяна в изискванията за заемане на длъжността, на които военнослужещият не отговаря) се извършва при наличието на акт за промяна в изискванията за заемане на длъжността.

(2) При промяна на изискванията за заемане на длъжността структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, установява съответствието на военнослужещия с променените изисквания за длъжността, като съставя протокол, който се утвърждава от ръководителя на структурното звено, в което служи военнослужещият.

(3) При установяване на несъответствие ръководителят на самостоятелното структурно звено предлага военнослужещия за отправяне на предизвестие за прекратяване на договора за военна служба на основание чл. 164, т. 2 ЗОВСРБ.


Чл. 43. (1) Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 164, т. 5 ЗОВСРБ (поради придобиване право на пенсия при условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване) се извършва от директора на НРС по мотивирано предложение на ръководителя на структурното звено, в което служи военнослужещият.

(2) Предложението по ал. 1, придружено със справка за осигурителен стаж и кадрова справка, се изпраща по команден ред до директора на НРС.

(3) Директорът на НРС или оправомощено от него длъжностно лице се произнася по предложението в 30-дневен срок от получаването му.

(4) При положително решение директорът на НРС издава заповед, с която военнослужещият се освобождава от заеманата длъжност и му се отправя писмено предизвестие за прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба.

(5) В срока на предизвестието военнослужещият сдава числящото му се имущество.


Чл. 44. Както военнослужещият, така и директорът на НРС могат да прекратят договора за военна служба, преди да изтече срокът на отправеното предизвестие, като дължат на другата страна обезщетение в размер на брутното месечно възнаграждение за неспазения срок на предизвестието.


Чл. 45. (1) Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба без предизвестие на основание чл. 165, т. 1 ЗОВСРБ (при отпадане на основанието за приемане на военна служба по чл. 141, ал. 1, т. 6, с изключение на случаите по чл. 141, ал. 5 ЗОВСРБ) се извършва, при условие че е налице влязъл в сила акт за придобиване на друго освен българско гражданство от военнослужещия.

(2) Договорът за военна служба се прекратява и военнослужещият се освобождава от военна служба в случаите по ал. 1 при спазване на следната процедура:

1. ръководителят на самостоятелното структурно звено, в което служи военнослужещият, изготвя предложение за прекратяване на договора за военна служба, към което прилага копие от акта по ал. 1;

2. предложението се изпраща по команден ред до директора на НРС.


Чл. 46. Договорът за военна служба се прекратява и военнослужещият се освобождава от военна служба на основание чл. 165, т. 3 ЗОВСРБ от датата на връчване на заповедта за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение".


Чл. 47. (1) Договорът за военна служба се прекратява и военнослужещият се освобождава от военна служба на основание чл. 165, т. 4 ЗОВСРБ от датата на регистриране на военнослужещия като кандидат за изборна длъжност от политическа партия или коалиция в избори за президент, вицепрезидент на Република България, народни представители, членове на Европейския парламент от Република България, общински съветници или кметове.

(2) В случаите по ал. 1 директорът на НРС издава заповед за прекратяване на договора за военна служба и за освобождаване от военна служба въз основа на предложение на ръководителя на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, придружено с документ, удостоверяващ направена регистрация по ал. 1.


Чл. 48. (1) Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 165, т. 5 ЗОВСРБ (при установяване на несъвместимост по чл. 188 ЗОВСРБ) се извършва със заповед на директора на НРС въз основа на предложение на ръководителя на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност по реда на чл. 35, т. 2.

(2) Договорът за военна служба се прекратява на основание чл. 165, т. 5 във връзка с чл. 188, ал. 2, т. 1 ЗОВСРБ само ако военнослужещият откаже да заеме друга предложена му длъжност в съответствие с присвоеното военно звание и ако няма подходяща вакантна длъжност.


Чл. 49. (1) Договорът за военна служба се прекратява и военнослужещият се освобождава от военна служба на основание чл. 165, т. 7 ЗОВСРБ със заповед на директора на НРС в 5-дневен срок от получаване на документа, удостоверяващ отказ за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация, за отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация или отказа на военнослужещия да подаде документи за проучване при условията и по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

(2) В случаите, когато военнослужещият обжалва отказа за издаване или отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация в законоустановения срок, срокът за издаване на заповедта по ал. 1 започва да тече след получаването на решението по жалбата.

(3) При отказ на военнослужещия да подаде документи за проучване при условията и по реда на Закона за защита на класифицираната информация се съставя протокол от беседа, която се провежда от ръководителя на структурното звено, в което служи военнослужещият, в присъствието на двама свидетели, единият от които е служителят по сигурността на информацията на НРС.


Чл. 50. Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 169 ЗОВСРБ от военнослужещи, придобили право на пенсия при условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване, се извършва при спазване на следната процедура:

1. военнослужещият подава рапорт по команден ред до директора на НРС, придружен със справка за осигурителния му стаж и кадрова справка;

2. директорът на НРС в двуседмичен срок от датата на завеждане на рапорта в регистратурата издава заповед за прекратяване на договора за военна служба и освобождаване на военнослужещия от военна служба.


Чл. 51. (1) При отмяна на освобождаването от военна служба от съда военнослужещият получава обезщетение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 6 месеца след представяне на документ от Агенцията по заетостта или писмена декларация, че не е работил по трудово или по служебно правоотношение през този период. Когато през това време военнослужещият е работил на по-нископлатена работа, той има право на разликата във възнагражденията.

(2) Ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност:

1. изготвя писмено предложение до директора на НРС за възстановяването на военнослужещия на заеманата или на друга подходяща длъжност;

2. изпраща рапорт до директора на НРС, когато длъжността, на която трябва да бъде възстановен военнослужещият, е съкратена или са променени изискванията за заемането й, на които военнослужещият не отговаря, и няма друга подходяща длъжност; към рапорта се прилага протокол от проведената беседа;

3. предлага на военнослужещия подходяща длъжност срещу подпис.

(3) Директорът на НРС издава заповед, с която обявява решението на съда и възстановява военнослужещия на длъжност считано от влизането в сила на съдебното решение. Военнослужещият, който в момента заема тази длъжност, се освобождава от нея и се назначава на друга подходяща длъжност.

(4) В случай че длъжността, която е заемал военнослужещият преди освобождаването му от военна служба, е съкратена и не може да му бъде предложена подходяща вакантна длъжност или е отказал да заеме предложената му такава длъжност, на военнослужещия се отправя предизвестие за прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 164, т. 1 ЗОВСРБ.

(5) В случай че изискванията за длъжността, която е заемал военнослужещият преди освобождаването от военна служба, са променени и той не отговаря на тях и не може да му бъде предложена подходяща вакантна длъжност или е отказал да заеме предложената му длъжност, на военнослужещия се отправя предизвестие за прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 164, т. 2 ЗОВСРБ. За прекратяване на договора за военна служба се прилага процедурата по чл. 41.


Раздел VII.
Професионална подготовка, обучение и квалификация на служителите от НРС

Чл. 52. Ръководителят на структурното звено на НРС, извършващо кадрова дейност, организира обучението на военнослужещите за разузнавателна дейност в съответствие с установените изисквания.


Чл. 53. Професионалната подготовка, обучението и повишаването на квалификацията на военнослужещите се извършват:

1. в самостоятелни структурни звена на НРС по ред и условия, определени от директора на НРС;

2. във висши военни и граждански училища, професионални колежи и учебни центрове в страната и в чужбина.


Чл. 54. (1) Военнослужещите имат право да кандидатстват и да се обучават за придобиване на образователно-квалификационна степен във висши училища, академии и колежи в страната и в чужбина.

(2) За обучение във висши училища или академии в страната военнослужещите могат да кандидатстват и да се обучават за придобиване на образователно-квалификационна степен след получаване на разрешение от директора на НРС.

(3) Военнослужещите подават рапорт за разрешение по ал. 2, придружен с обосновано становище за необходимостта от обучението, от ръководителя на структурното звено, в което служат.

(4) Военнослужещите, получили разрешение и приети за обучение по ал. 2, ползват допълнителен платен отпуск за кандидатстване и обучение във висшите военни граждански училища или академии при условията на чл. 197, ал. 3 ЗОВСРБ.

(5) Военнослужещите, които не са получили разрешение за обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен във висши граждански и военни училища или академии в страната, могат да се обучават, без да ползват допълнителен платен отпуск при условията на ал. 4.

(6) Сержантите могат да кандидатстват и да учат във висше училище и в професионални колежи след прослужване на три години военна служба.


Чл. 55. Специфичните изисквания за владеене и ползване на чужди езици с цел обучение, назначаване на длъжност, атестиране и подбор за задгранична работа се определят със заповед на директора на НРС.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание § 10, ал. 1, 2, 4 и 5 ПЗРППЗОВСРБ (ДВ, бр. 25 от 2010 г., в сила от 30.III.2010 г.) и отменя Инструкция № 2212 от 2009 г. за военната служба в Националната разузнавателна служба, издадена от директора на НРС (ДВ, бр. 94 от 2009 г., в сила от 27.XI.2009 г.).


§ 2. За неуредените случаи съответно се прилагат ЗОВСРБ, ППЗОВСРБ и вътрешноведомствените актове, издадени от директора на НРС. При противоречие между Инструкцията за военна служба в НРС и другите вътрешноведомствени актове, издадени от директора на НРС, се прилага тази инструкция.


§ 3. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № Я-966 ОТ 2010 Г. ЗА ВОЕННАТА СЛУЖБА В НАЦИОНАЛНАТА РАЗУЗНАВАТЕЛНА СЛУЖБА

(ОБН. - ДВ, БР. 68 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 02.09.2011 Г.)


§ 4. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № Я-966 ОТ 2010 Г. ЗА ВОЕННАТА СЛУЖБА В НАЦИОНАЛНАТА РАЗУЗНАВАТЕЛНА СЛУЖБА

(ОБН. - ДВ, БР. 90 ОТ 2012 Г., В СИЛА ОТ 16.11.2012 Г.)


§ 2. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките