Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 19 от 2.III

ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА ЗА ДОСТАВЯНЕ НА ПОЩЕНСКИТЕ ПРАТКИ И ПОЩЕНСКИТЕ КОЛЕТИ (Приети с Решение № 581 от 27.V.2010 г. на Комисията за регулиране на съобщенията)

 

ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА ЗА ДОСТАВЯНЕ НА ПОЩЕНСКИТЕ ПРАТКИ И ПОЩЕНСКИТЕ КОЛЕТИ

(Приети с Решение № 581 от 27.V.2010 г. на Комисията за регулиране на съобщенията)

В сила от 15.06.2010 г.
Издадени от Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.45 от 15 Юни 2010г., изм. и доп. ДВ. бр.19 от 2 Март 2018г.

Чл. 1. С тези общи правила се определят условията, отнасящи се до доставянето на пощенските пратки и пощенските колети.


Чл. 2. Общите правила се прилагат от операторите, лицензирани за извършване на универсалната пощенска услуга, и от операторите, лицензирани за извършване на услуги, включени в обхвата на универсалната пощенска услуга на територията на цялата страна или на част от нея.


Чл. 3. Доставянето на пощенските пратки и пощенските колети се извършва:

1. в пощенските кутии на получателите, поставени на адреса на получаване;

2. в пощенските служби на пощенските оператори;

3. в други звена на пощенската мрежа;

4. в места или съоръжения, договорени между пощенските оператори и потребителите.


Чл. 4. (1) Непрепоръчаните пощенски пратки се доставят в пощенската кутия на получателя, поставена на подходящо, достъпно и безопасно място, освен ако в договора между последния и пощенския оператор не е предвидено друго.

(2) Когато пощенските пратки по чл. 4, ал. 1 са с размери, непозволяващи извършване на доставянето в пощенската кутия, същите се доставят на адреса на получателя. Когато при посещението на адреса поради отсъствие пощенската пратка не може да бъде доставена, в пощенската кутия се оставя писмено служебно известие с покана получателят да се яви за получаване на пратката в пощенската служба в срок, определен от пощенския оператор, не по-кратък от 20 дни, но ненадхвърлящ 30 дни от датата на получаване в пощенската служба за доставяне. Броят на служебните известия и времевият интервал на уведомяване на получателите се определят от пощенските оператори в Общите условия на договора с потребителите по чл. 21, ал. 1 ЗПУ (Общите условия), като броят на служебните известия е не по-малък от две.


Чл. 5. (1) Препоръчаните пощенски пратки се доставят на адреса на получателя срещу подпис.

(2) Препоръчаните пощенски пратки по ал. 1 може да се доставят на лице, пълнолетен член на домакинството на получателя, живеещо на адреса, посочен в пратката, срещу подпис и документ за самоличност, като в служебните документи се вписват трите имена на лицето, получило пратката.

(3) Когато при посещението на адреса поради отсъствие на получателя по ал. 1 или лицето по ал. 2 пощенската пратка не може да бъде доставена, в пощенската кутия се оставя писмено служебно известие с покана получателят да се яви за получаване на пратката в пощенската служба в срок, определен от пощенския оператор, не по-кратък от 20 дни, но ненадхвърлящ 30 дни от датата на получаване в пощенската служба за доставяне. Броят на служебните известия и времевият интервал на уведомяване на получателите се определят от пощенските оператори в общите условия на договора с потребителите, като броят на служебните известия е не по-малък от две.


Чл. 6. Непрепоръчани и препоръчани пощенски пратки, адресирани до еднолични търговци и юридически лица, се доставят на посочения върху пратката адрес или на адреса за кореспонденция, освен ако в сключен между пощенския оператор и съответното лице договор не е предвидено друго.


Чл. 6а. (Нов - ДВ, бр. 19 от 2018 г.) Непрепоръчани и препоръчани пощенски пратки, адресирани до малолетни и/или непълнолетни, се връчват на родителите или настойниците им срещу документи, удостоверяващи това им качество.

Чл. 7. (1) Доставянето на пощенски пратки с обявена стойност се извършва в пощенската служба на получаването им, за което получателите се уведомяват от пощенските оператори с писмено служебно известие. Броят на известията и времевият интервал на уведомяване на получателите се определят от пощенските оператори в общите условия, като броят на известията е не по-малък от две.

(2) Доставяне на пощенски пратки с обявена стойност може да се извършва и на адреса на получателя, ако за това има допълнително споразумение с подателя или получателя, сключено по реда на общите условия на договора с потребителите.


Чл. 8. (1) Доставянето на пощенски колети без и със обявена стойност се извършва в пощенската служба на получаването им, за което получателите се уведомяват от пощенските оператори с писмено служебно известие. Броят на известията и времевият интервал на уведомяване на получателите се определят от пощенските оператори в общите условия на договора с потребителите, като броят на известията е не по-малък от две.

(2) Доставяне на пощенски колети без и със обявена стойност може да се извършва и на адреса на получателя, ако за това има допълнително споразумение с подателя или получателя, сключено по реда на общите условия на договора с потребителите.


Чл. 9. (1) Доставянето на пощенски пратки и пощенски колети с наложен платеж се извършва в пощенската служба на получаването им, за което получателите се уведомяват от пощенските оператори със служебно известие. Броят на известията и времевият интервал на уведомяване на получателите се определят от пощенските оператори в общите условия на договора с потребителите, като броят на известията е не по-малък от две.

(2) Доставяне на пощенски пратки и пощенски колети с наложен платеж може да се извършва и на адреса на получателя, ако за това има допълнително споразумение с подателя или получателя, сключено по реда на общите условия на договора с потребителите.


Чл. 10. Пощенски пратки и пощенски колети, адресирани "до поискване", се доставят на получателя в пощенската служба на получаването им срещу документ за самоличност.


Чл. 11. Получателите на пощенски пратки и пощенски колети могат да упълномощават други лица да ги получават. Управителните и представляващите органи на юридически лица и еднолични търговци могат да упълномощават свои служители да получават пощенските пратки и колети. Видът на пълномощните се определя от пощенския оператор в общите условия на договора с потребителите в съответствие с действащото законодателство.


Чл. 12. (1) Доставянето на пощенски пратки и пощенски колети, адресирани до получатели, които живеят извън границите на населеното място, се извършва в пощенската служба на получаването им.

(2) При писмено заявено желание на получателите по ал. 1 може да бъдат уведомявани за наличието на тяхно име на пощенски пратки и колети, ако за това има изрично допълнително споразумение, сключено по реда на общите условия на договора с потребителите.

(3) Непрепоръчани кореспондентски пратки, адресирани до получатели по ал. 1, може да се доставят и в други места или съоръжения, договорени между пощенските оператори и потребителите. Съоръженията се поставят на подходящи места - достъпни за пощенските оператори и за потребителите.


Чл. 13. (1) Когато получателите на пощенски пратки и пощенски колети са сменили адреса си, пратките и колетите се препращат служебно на новия им адрес, ако е известен на пощенската служба или има изрично указание за препращането от подателя или получателя, в писмен или електронен вид.

(2) Цената на услугата по ал. 1 се заплаща от подателя или получателя.


Чл. 14. Пощенски пратки и пощенски колети, които не могат да бъдат доставени на получателите, се връщат на подателите в срок и при условия, определени в общите условия на договора с потребителите.


Чл. 15. Недоставени пощенски пратки и пощенски колети, които не могат да бъдат върнати на подателите, се третират съгласно общите условия на договора с потребителите.


Заключителни разпоредби

§ 1. Общите правила за условията за доставяне на пощенските пратки и пощенските колети се приемат на основание чл. 36, ал. 2 от Закона за пощенските услуги.


§ 2. Тези Общи правила за условията за доставяне на пощенските пратки и пощенските колети отменят Общите правила за условията за доставяне на пощенските пратки, пощенските колети и пощенските парични преводи, приети с Решение № 755 от 17.V.2007 г. на Комисията за регулиране на съобщенията.


§ 3. Общите правила за условията за доставяне на пощенските пратки и пощенските колети влизат в сила от датата на обнародването им в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките