Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 5.X

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (ДВ, БР. 86 ОТ 1991 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (ДВ, БР. 86 ОТ 1991 Г.)

В сила от 05.10.2010 г.

Обн. ДВ. бр.78 от 5 Октомври 2010г.

§ 1. (В сила от учебната 2010 - 2011 г.) В чл. 19 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 след думата "Родителите" се добавя "или настойниците".

2. В ал. 3 след думата "родителите" се добавя "или настойниците".


§ 2. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. (1) Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст.

(2) Предучилищната подготовка на децата по ал. 1 се осъществява в подготвителни групи в детските градини или подготвителни групи в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението.

(3) Предучилищната подготовка на децата по ал. 1 се осъществява при спазване на следните изисквания:

1. осигурена среда, съобразена с възрастовите особености на децата, която създава гаранции за опазване на физическото и психическото им здраве и благополучие;

2. осигуреност с учители и помощник-възпитатели, отговарящи на изискванията за заемане на длъжността, определени в този закон и подзаконовите актове по прилагането му;

3. целодневна или полудневна организация на предучилищната подготовка, която включва и условия за отдих на децата;

4. осигурено столово хранене, организирано в съответствие с изискванията, определени в наредби на министъра на здравеопазването - при целодневна организация на предучилищната подготовка;

5. осигурен безплатен транспорт, в случаите по чл. 26, ал. 3.

(4) Предучилищната подготовка по ал. 1 се извършва при условия и по ред, определени в този закон, правилника за прилагането му и в държавното образователно изискване по чл. 16, т. 1.

(5) За деца, които не владеят добре български език, освен подготовката по ал. 1 се осигурява и обучение по български език по специализирана методика за усвояване на български език."


§ 3. В чл. 20а ал. 2 се изменя така:

"(2) В случаите по чл. 20, ал. 1 родителите или настойниците могат да избират дали предучилищната подготовка да се извършва в подготвителна група в детска градина или в училище."


§ 4. (В сила от учебната 2010 - 2011 г.) В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) На децата и учениците, които подлежат на задължителна подготовка или задължително обучение в населено място, в което няма детска градина или училище, осъществяващи предучилищна подготовка в съответната подготвителна група или обучение в съответния клас, се осигурява безплатен транспорт до детска градина или училище в най-близкото населено място на територията на общината или на съседна община."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "съответно училище по ал. 1, т. 1, 2, 3, 4, 6, 7 и 8" се заменят с "училище", а думите "интернатно обучение" се заменят с "общежитие".

3. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и се изменя така :

"(5) На пътуващите ученици от I до VIII клас, които се обучават в средищните училища по ал. 4, се осигурява целодневна организация на учебния ден и столово хранене, финансовите средства за които се определят в съответствие с финансовите правила по § 6в, ал. 5. Столовото хранене се организира в съответствие с изискванията, определени в наредби на министъра на здравеопазването."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея думите "ал. 3" се заменят с "ал. 3 и 4" и думите "ал. 4" се заменят с " ал. 5".


§ 5. (В сила от учебната 2010 - 2011 г.) В чл. 36, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. задължителната предучилищна подготовка на децата и задължителното училищно обучение на учениците до 16-годишна възраст;".

2. В т. 5 след думите "за столово хранене" се добавя "организирано в съответствие с изискванията, определени в наредби на министъра на здравеопазването, за", думите " чл. 26, ал. 3" се заменят с "чл. 26, ал. 3 и 4" и думите "чл. 26, ал. 4" се заменят с "чл. 26, ал. 5".


§ 6. В чл. 45 ал. 2 се изменя така:

"(2) Имотите или части от тях и вещите, освободени в резултат на закриване или преобразуване на държавни и общински училища, детски градини и обслужващи звена, се използват за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности по реда на Закона за държавната собственост, на Закона за общинската собственост и подзаконовите актове по прилагането им."


§ 7. (В сила от учебната 2012 - 2013 г.) В чл. 47 след думите "децата си" се добавя "в детските градини и", а след думите "подлежат на" се добавя "задължителна предучилищна подготовка или".


§ 8. (В сила от учебната 2010 - 2011 г.) В § 6в от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) "Средищно училище" по смисъла на този закон е училище по чл. 26, ал. 1, т. 1 - 4 или 6, което се намира в най-близкото населено място на територията на общината или на съседна община, където се обучават учениците от населените места, в които няма училище."

2. В ал. 5:

а) в текста преди т. 1 думите " чл. 26, ал. 3 и 4" се заменят с "чл. 26, ал. 4 и 5";

б) в т. 3 след думите "столово хранене" се добавя "организирано в съответствие с изискванията, определени в наредби на министъра на здравеопазването".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 9. В срок до началото на учебната 2012 - 2013 г. общините създават необходимите условия за осъществяване на задължителната предучилищна подготовка по чл. 20, ал. 1 в съответствие с изискванията на този закон и подзаконовите актове по прилагането му.


§ 10. (1) В срока по § 9 предучилищната подготовка по чл. 20, ал. 1 е задължителна за децата, които са навършили 6-годишна възраст в съответната календарна година и подлежат на задължителна предучилищна подготовка една година преди постъпването им в първи клас.

(2) В срока по § 9 разпоредбата на чл. 20, ал. 1 се прилага за децата, които са навършили 5-годишна възраст в съответната календарна година и подлежат на задължителна предучилищна подготовка само в населените места и общините, които са осигурили условията за извършването на предучилищната подготовка в съответствие с изискванията по чл. 20, ал. 3 и 4, след решение на съответния общински съвет, при съгласуване с мнението на родителите или настойниците им и с възможност за максимално включване в предучилищната подготовка на децата, навършили 5-годишна възраст.


§ 11. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на:

1. параграфи 1, 4, 5 и 8, които влизат в сила от учебната 2010 - 2011 г.;

2. параграф 7, който влиза в сила от учебната 2012 - 2013 г.

-------------------------

Законът е приет от 41-ото Народно събрание на 23 септември 2010 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките