Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 80 от 12.X

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 224 ОТ 4 ОКТОМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЛОВА И ОПАЗВАНЕ НА ДИВЕЧА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 151 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2001 Г. (ДВ, БР. 58 ОТ 2001 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 224 ОТ 4 ОКТОМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЛОВА И ОПАЗВАНЕ НА ДИВЕЧА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 151 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2001 Г. (ДВ, БР. 58 ОТ 2001 Г.)

Обн. ДВ. бр.80 от 12 Октомври 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Границите на ловностопанските райони се утвърждават със заповед на министъра на земеделието и храните по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ)."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Изпълнителният директор на ИАГ изготвя предложението по ал. 1 въз основа на мотивирано писмено предложение от директора на съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "председателя на Държавната агенция по горите" се заменят с "министъра на земеделието и храните".

5. Досегашните ал. 4 и 5 стават съответно ал. 5 и 6.


§ 2. В чл. 3а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча".

2. В ал. 3 думите "управителния съвет на Националното ловно сдружение за изготвяне на предложение по чл. 7, ал. 6 от Закона за лова и опазване на дивеча" се заменят със "съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство за изготвяне на предложение по чл. 3, ал. 2".


§ 3. В чл. 10 абревиатурата "ДАГ" се заменя с "ИАГ".


§ 4. В чл. 11 ал. 4 се изменя така:

"(4) Комисиите по ловно стопанство към държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства обсъждат и разработват предложения за границите на развъдниците, управлението на ловното стопанство и стопанисването на дивеча на местно равнище."


§ 5. Член 11а се изменя така:

"Чл. 11а. (1) Ежегодно до 31 октомври ловните сдружения представят в съответната регионална дирекция по горите информация за площта на ловностопанския район, броя на ловците, заплатили към

30 септември членския си внос, в т.ч. ловци, навършили 65-годишна възраст, придружена с предложение за организиране на курс за подготовка на кандидати за придобиване право на лов.

(2) Директорът на съответната регионална дирекция по горите до 15 ноември внася в ИАГ предложение за ловните сдружения, които ще организират курсове за кандидати за придобиване право на лов, и информация за броя на свободните места в тях.

(3) Изпълнителният директор на ИАГ до 30 ноември издава заповед, с която определя:

1. ловните сдружения по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча, които през следващата година ще организират курсове за подготовка на кандидати за придобиване право на лов;

2. броя на свободните места в ловните сдружения по т. 1."


§ 6. В чл. 12, ал. 1 думите "28 февруари" се заменят с "20 януари".


§ 7. Член 12а се изменя така:

"Чл. 12а. (1) Ловните сдружения, организиращи курсове за подготовка на кандидати за придобиване на право на лов, най-късно до 31 януари представят в съответната регионална дирекция по горите справка за броя на подадените от кандидатите заявления за включване в курса за подготовка на кандидати за придобиване право на лов в лицата по чл. 22, ал. 4, т. 1, 2 и 3 от Закона за лова и опазване на дивеча.

(2) Регионалната дирекция по горите в срок до 10 февруари внася в Изпълнителната агенция по горите обобщените предложения за всяка област за определяне на лицата по чл. 22, ал. 4 от Закона за лова и опазване на дивеча, които да проведат подготовката на кандидатите за придобиване право на лов.

(3) Изпълнителният директор на ИАГ до 15 февруари издава заповед, с която определя лицата по чл. 22, ал. 4, т. 1, 2 и 3 от Закона за лова и опазване на дивеча, които да проведат подготовка на кандидати за придобиване право на лов. На лице по чл. 22, ал. 4, т. 1 и 2 от Закона за лова и опазване на дивеча, за което кандидатите, желаещи да се обучават в него, са по-малко от 20, не се разрешава право на подготовка.

(4) Курсовете за подготовка на кандидати за придобиване право на лов се провеждат в периода от 15 февруари до 30 май по програма, при условия и по ред, утвърдени от изпълнителния директор на ИАГ."


§ 8. Създава се чл. 12б:

"Чл. 12б. (1) Лицата по чл. 22, ал. 4 от Закона за лова и опазване на дивеча, определени със заповедта на изпълнителния директор на ИАГ по чл. 12а, ал. 3 да проведат подготовка на кандидати за придобиване право на лов, преди започване на курса е необходимо:

1. за провеждане на теоретичната подготовка да имат сключен трудов или граждански договор поне с един от следните специалисти:

а) научен работник в областта на ловното стопанство;

б) преподавател по дисциплината "Ловно стопанство" във висше и/или средно училище;

в) лице с висше лесовъдско образование с образователно-квалификационна степен "магистър" с най-малко 10 години практика по ловно стопанство;

2. за провеждане на практическата подготовка да имат сключен трудов или граждански договор с лице, имащо следните квалификации:

а) специалист по оръжезнание и боравене с ловно оръжие;

б) инструктор по ловна стрелба;

3. да имат лицензирано стрелбище, на което ще се провеждат практическата подготовка и изпитите с кандидатите за придобиване право на лов, или договор със собственик на лицензирано стрелбище;

4. учебен план за провеждане на курса, съдържащ темите за теоретична подготовка по приложение № 4, по дати, брой на часовете за лекции, темите за практическата подготовка по приложение № 5 по дати, лекторите и инструкторите.

(2) Ловните сдружения по чл. 11а, ал. 3, т. 1 не по-късно от 10 дни преди започването на курсовете сключват договор с лицата по чл. 22, ал. 4, т. 1 и 2 от Закона за лова и опазване на дивеча за провеждане на обучението на кандидати за придобиване право на лов, изготвят списък на хартиен и магнитен носител на кандидатите за придобиване право на лов по образец № 1 и копие от него представят на лицата по ал. 1.

(3) В срок не по-късно от 5 дни преди започване на курсовете за придобиване право на лов лицата по ал. 1 внасят чрез ловното сдружение по чл. 11а, ал. 3, т. 1 в съответната регионална дирекция по горите копие от документите по ал. 1 и 2, придружени със съответните доказателствени приложения (дипломи, удостоверения, лицензи и други)."


§ 9. В чл. 15 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Изпитите за придобиване право на лов се провеждат в държавните горски и в държавните ловни стопанства на една изпитна сесия от 1 юни до 15 юли по график, утвърден от изпълнителния директор на ИАГ."

2. В ал. 2 думите "10 октомври" се заменят с "24 май".


§ 10. В чл. 17б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "приложение № 6" да се добави "и приложение № 6а".

2. В ал. 3 накрая се добавя "за провеждане на теоретична подготовка".

3. Създава се нова ал. 4:

"(4) За провеждане на практическа подготовка лицата по ал. 2 трябва да имат сключен трудов или граждански договор с лице, имащо следните квалификации: специалист по оръжезнание и боравене с огнестрелно оръжие и инструктор по стрелба."

4. Създава се ал. 5:

"(5) Лицата по ал. 2 трябва да имат лицензирано стрелбище, на което да се провеждат практическата подготовка и изпитите с кандидатите за придобиване право на подборно ловуване, или договор със собственик на лицензирано стрелбище."

5. Досегашната ал. 4 става ал. 6.


§ 11. В чл. 18 ал. 2 се изменя така:

"(2) Изпитът за придобиване право на подборно ловуване включва писмен, устен и практически изпит."


§ 12. В чл. 19, ал. 1 думите "Министърът на земеделието и храните или упълномощено от него длъжностно лице" се заменят с "Изпълнителният директор на ИАГ".


§ 13. В чл. 25 ал. 4 и 5 се изменят така:

"(4) Изпълнителната агенция по горите води регистър за билетите за лов, издадени по реда на ал. 1 и 2.

(5) Държавните горски и държавните ловни стопанства водят регистър за билетите за лов, издадени по реда на ал. 3."


§ 14. Членове 25а, 25б и 26 се отменят.


§ 15. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. (1) Лицата от две или повече ловни дружини по чл. 29 от Закона за лова и опазване на дивеча вземат решение за учредяване на ловно сдружение.

(2) Решението за учредяване на ловно сдружение се взема на общо събрание на ловните дружини. Общото събрание е законно, ако присъстват повече от половината от всички членове на дружината, регистрирани в съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство.

(3) Решенията по ал. 1 се вземат с обикновено мнозинство от присъстващите, за което се съставят протоколи от общите събрания на ловните дружини."


§ 16. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Ловните сдружения по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча подават в държавното горско стопанство, съответно в държавното ловно стопанство, заявление за предоставяне стопанисването и ползването на дивеча за съответния ловностопански район, към което прилагат:

1 актуално състояние на съдебната регистрация;

2. копие от документ за регистрация в регистър БУЛСТАТ;

3. копие от договора със специалиста по ловно стопанство."

2. В ал. 3:

а) в т. 2 думите "в района на дейност на ловното сдружение по чл. 30, ал. 4 от Закона за лова и опазване на дивеча" се заличават;

б) точка 5 се изменя така:

"5. срок за разглеждане на документите на сдружението, който не може да бъде по-кратък от 5 работни дни;"

в) създава се т. 7:

"7. комисия, която да разгледа документите на сдружението и да проведе прякото договаряне."

3. Алинея 5 се отменя.

4. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Комисията по ал. 3, т. 7 се състои от не по-малко от трима членове."

5. Създава се ал. 10:

"(10) Страните подписват допълнително споразумение към договора по ал. 8, когато ловна дружина премине в друго сдружение. Допълнителното споразумение се подписва след представяне на:

1. протокол от ръководния орган на ловното сдружение по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча с решение за приемане на ловната дружина;

2. протокол от събранието на дружината с решение за преминаване в друго сдружение."


§ 17. В чл. 30, ал. 1 думите "или чл. 31" се заличават.


§ 18. В чл. 31 се създава ал. 4:

"(4) Когато липсва съгласие между страните за подписване на допълнително споразумение по чл. 29, ал. 10, договорът по чл. 29, ал. 8 се прекратява едностранно от директора на съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство в частта относно ловностопанския район на ловната дружина, преминала в друго сдружение, след представяне на документите по чл. 29, ал. 10."


§ 19. В чл. 31б, ал. 2, т. 3 съюзът "или" се заменя с "и".


§ 20. В чл. 52 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "и се съобразява с местообитанията и със зоните за разселване на отделните видове ловни птици".

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Едрият дивеч и местният дребен дивеч за разселване се придружава с ветеринарно-медицинско свидетелство и фактура за покупко-продажба и преди разселване престоява в карантинни дворове не по-малко от 45 дни."

3. Създава се нова ал. 6:

"(6) Фермерно произведеният дребен дивеч за разселване се придружава с ветеринарномедицинско свидетелство и фактура за покупко-продажба, издадена от обект, отговарящ на изискванията на наредбата по чл. 42, ал. 2 от Закона за лова и опазване на дивеча, и преди разселване престоява във волиери в ловностопанските райони не по-малко от 15 дни."

4. Досегашната ал. 6 става ал. 7.


§ 21. В чл. 53 ал. 2 се изменя така:

"(2) Стопанисващите дивеча по чл. 34 от Закона за лова и опазване на дивеча осигуряват ветеринарномедицинско обслужване на дивеча."


§ 22. В чл. 54 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думите "Закона за лова и опазване на дивеча" се добавя "и ловностопанските райони, предоставени на ловните дружини".

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Подборният отстрел в дивечовъдните участъци, предоставени за стопанисване и ползване на юридически лица, се извършва в присъствието на лицата по чл. 36а, ал. 1, т. 7 от Закона за лова и опазване на дивеча, когато ловуването се извършва по линия на организирания ловен туризъм."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.


§ 23. В чл. 55 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) Груповото ловуване на дива свиня в дивечовъдните участъци, за които има сключени договори за стопанисване и ползване на дивеча по чл. 36, ал. 1 от Закона за лова и опазване на дивеча, се извършва по утвърден график от държавното горско стопанство. Груповото ловуване по линия на организирания ловен туризъм се извършва в присъствието на лицата по чл. 36а, ал. 1, т. 7 от Закона за лова и опазване на дивеча."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 5.

3. Досегашните ал. 5 и 6 стават съответно ал. 6 и 7.

4. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и в нея думата "гоначите" се заменя с "ловците".

5. Досегашната ал. 8 става ал. 9.


§ 24. В чл. 57, ал. 5 думата "групово" се заличава и след думите "дребен дивеч" се поставя запетая и се добавя "бекас".


§ 25. В чл. 59 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 т. 4 се изменя така:

"4. инструктира участниците в ловния излет относно:

а) вида и количеството на дивеча, който ще се отстрелва, сигналите за начало и край на гонката и лова, часа и мястото на сборния пункт след приключването на гонката и лова;

б) правилата за безопасно боравене с ловно оръжие, дисциплината и спазването на законността при провеждането на ловния излет и неупотребата на алкохол или наркотични вещества при провеждането на ловния излет."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Участниците в групово ловуване на дива свиня, дребен дивеч и хищници подписват декларация да спазват стриктно разпорежданията на ръководителя на лова."

3. Създава се ал. 5:

"(5) Ръководителят на лова отстранява участниците по ал. 4, които нарушават разпорежданията по ал. 3, т. 4."


§ 26. В чл. 61 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 след думата "таксация" думите "в ловностопанските райони на ловните сдружения по чл. 30" се заменят с "в ловностопанските райони на ловните дружини по чл. 29 от Закона за лова и опазване на дивеча";

2. В ал. 6:

а) в т. 2 накрая думите "ловните сдружения" се заменят с "ловните дружини по чл. 29 от Закона за лова и опазване на дивеча";

б) точка 3 се изменя така:

"3. държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства - за ловностопанските райони на ловните дружини по чл. 29 от Закона за лова и опазване на дивеча;"

в) създава се т. 4:

"4. Националното ловно сдружение - за ловностопанските райони на ловните дружини в ловните сдружения - членове на Националното ловно сдружение."


§ 27. В чл. 63 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "район на дейност на" се заменят с "ловностопанските райони на дружините в".

2. Алинеи 3 и 4 се изменят така:

"(3) Комисиите по ловно стопанство до 15 април разглеждат плановете за ползване на дивеча в дивечовъдните участъци и в ловностопанските райони на ловните дружини в ловните сдружения и чрез съветите по лова до 31 май се внасят в ловния съвет за обсъждане. Националното ловно сдружение в същия срок внася плановете за ползване на дивеча в ловностопанските райони на ловните дружини в сдруженията - негови членове, за обсъждане в ловния съвет.

(4) Ловният съвет обсъжда плановете за ползване по ал. 3, внесените чрез регионалните дирекции по горите и националното ловно сдружение планове за ползване на дивеча в държавните ловни стопанства и обектите по чл. 11 и § 69 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за лова и опазване на дивеча и ги предлага на изпълнителния директор на ИАГ за утвърждаване."


§ 28. В чл. 65 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава т. 6:

"6. категория индивидуален лов на местен дребен дивеч;".

2. В ал. 4, т. 3 думите "ловните сдружения по чл. 30" се заменят с "ловните дружини по чл. 29".


§ 29. В чл. 65а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 след думата "сдружения" се поставя запетая и се добавя "които са членове на Националното ловно сдружение".

2. Създава се нова ал. 6:

"(6) Ловните сдружения, които не членуват в Националното ловно сдружение, разходват 30 на сто от сумата по ал. 2, т. 2 за разселване на дивеч."

3. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея цифрата "5" се заменя с "15".

4. Досегашната ал. 7 става ал. 8.


§ 30. В чл. 65б, ал. 4 думите "Държавна агенция по горите" се заменят с "Изпълнителната агенция по горите".


§ 31. В чл. 65в се правят следните изменения:

1. В ал. 3, т. 1 накрая се добавя "за ловните сдружения, членуващи в Националното ловно сдружение".

2. В ал. 3, т. 2 думите "Държавната агенция по горите" се заменят с "Изпълнителната агенция по горите".


§ 32. В чл. 68 ал. 3 се изменя така:

"(3) Груповото ловуване на дива свиня по линия на организирания ловен туризъм и в дивечовъдните участъци, предоставени за стопанисване и ползване на юридически лица, се извършва в не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район или по утвърден от държавното горско стопанство график."


§ 33. В чл. 69 ал. 2 се изменя така:

"(2) Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч по линия на организирания ловен туризъм и в дивечовъдните участъци, предоставени за стопанисване и ползване на юридически лица, се извършва в не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район или по утвърден от държавното горско стопанство график."


§ 34. В чл. 79, ал. 4 думите "министъра на земеделието и горите" се заменят с "министъра на земеделието и храните".


§ 35. В чл. 80 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "Министърът на земеделието и горите" се заменят с "Изпълнителният директор на ИАГ".

2. В ал. 3 думите "т. 2" се заличават.

3. В ал. 4, т. 2, буква "б" думите "номерът на марката, с която е маркиран отстреляният дивеч" и запетаята след тях се заличават.


§ 36. В чл. 82 се създава ал. 4:

"(4) Разрешителните за лов на едър и дребен дивеч в дивечовъдните участъци, предоставени за стопанисване и ползване на юридически лица, се издават от ръководителя на обекта или от упълномощено от него лице. Кочаните с разрешителните за лов се получават от съответното държавно горско стопанство."


§ 37. В чл. 86 ал. 7 се изменя така:

"(7) Председателят на ловната дружина или упълномощено от него лице в 15-дневен срок, но не по-късно от 3-о число на следващия месец, връща в ловното сдружение по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча използваните и неизползваните разрешителни за лов за месеца и внася събраните суми по чл. 65, ал. 2."


§ 38. В чл. 87, ал. 1 думите "ловното сдружение" се заменят с "ловните дружини".


§ 39. В чл. 91, ал. 2, т. 1 след думата "сдружение" се добавя "за своите членове".


§ 40. Създава се чл. 109а:

"Чл. 109а. Обозначителните табели по чл. 69а, ал. 3 от Закона за лова и опазване на дивеча да са съобразени с изискванията на Наредба № 4 от 2004 г. за условията и реда за поставяне на забранителни знаци на горските пътища и места в горския фонд и определяне на техните образци (ДВ, бр. 12 от 2004 г.)."


§ 41. В § 1 от допълнителните разпоредби т. 3, 4, 7 и 8 се отменят.


§ 42. Приложение № 2 към чл. 66, ал. 1 се отменя.


§ 43. В приложение № 4 към чл. 12, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел І.1.А т. 5 се отменя.

2. В раздел І.1.Б т. 14 се отменя.

3. В раздел І.3 се създават т. 16 и 17:

"16. Дива коза - описание, биология, следи и природозащитен казус

17. Дива котка - описание, биология, следи и природозащитен казус".

4. В раздел ІV т. 4 се отменя.


§ 44. Създава се приложение № 6а към чл. 17б, ал. 1:

"Приложение № 6а към чл. 17б, ал. 1


Програма за практическо обучение на кандидати за придобиване право на подборно ловуване


I. Техника на боравене с нарезно оръжие

1. Сглобяване и разглобяване на видове ловно нарезно оръжие и системи.

2. Видове ловни нарезни пушки (карабини) и боеприпаси за тях.

3. Зареждане с боеприпаси, спускане на предпазителя и насочване на заредено оръжие.

II. Подготовка за стрелба:

1. Стойка на тялото при стрелба.

2. Хват на оръжието за произвеждане на точен изстрел.

3. Премерване с механичен и оптичен мерник, спускане и положение на оръжието след произвеждане на изстрел.

III. Стрелба по силует (дива свиня и сърна) от 100 м най-малко 3 серии по 10 изстрела.

Общо 6 часа."


§ 45. Навсякъде в правилника:

1. Думите "председателя на ДАГ/председателят на ДАГ/председателя на Държавната агенция по горите" се заменят съответно с "изпълнителния директор на ДАГ/изпълнителният директор на ИАГ/изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите".

2. Думите "началника на регионалното управление на горите/началникът на регионалното управление на горите" се заменят съответно с "директора на регионалната дирекция по горите/директорът на регионалната дирекция по горите".

3. Думите "регионалните управления на горите", "регионално управление на горите/регионалното управление на горите" и "съответното регионално управление на горите" се заменят съответно с "регионалните дирекции по горите", "регионална дирекция по горите/регионалната дирекция по горите" и "съответната регионална дирекция по горите".

4. Думите "лесничейство/лесничейства" се заменят съответно с "горско стопанство/горски стопанства".

5. Думите "държавна дивечовъдна станция/държавната дивечовъдна станция", "държавни дивечовъдни станции/държавните дивечовъдни станции" се заменят съответно с "държавно ловно стопанство/държавното ловно стопанство" и "държавни ловни стопанства/държавните ловни стопанства".


Преходни разпоредби

§ 46. До 31 декември 2010 г. лицата, които към датата на влизане в сила на постановлението притежават удостоверение за придобито право на лов, са длъжни да подадат в съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство документите, необходими за издаване на билет за лов.


§ 47. През 2010 г. курсовете и изпитите на кандидатите за придобиване право на лов се провеждат по досегашния ред.


Промени настройката на бисквитките