Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 17.XII

НАРЕДБА ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА ЕМИСИИ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ И ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА МОНИТОРИНГ ОТ ОПЕРАТОРИТЕ НА ИНСТАЛАЦИИ И ОПЕРАТОРИТЕ НА ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА, УЧАСТВАЩИ В СХЕМАТА ЗА ТЪРГОВИЯ С КВОТИ ЗА

 

НАРЕДБА ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА ЕМИСИИ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ И ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА МОНИТОРИНГ ОТ ОПЕРАТОРИТЕ НА ИНСТАЛАЦИИ И ОПЕРАТОРИТЕ НА ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА, УЧАСТВАЩИ В СХЕМАТА ЗА ТЪРГОВИЯ С КВОТИ ЗА ЕМИСИИ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ

В сила от 17.12.2010 г.
Приета с ПМС № 297 от 13.12.2010 г.

Обн. ДВ. бр.99 от 17 Декември 2010г., отм. ДВ. бр.74 от 5 Септември 2014г.

Отменена с § 1 от заключителните разпоредба на Постановление № 265 от 29 август 2014 г. за приемане на Наредба за реда и начина за издаване и преразглеждане на разрешителни за емисии на парникови газове от инсталации и за осъществяване на мониторинг от операторите на инсталации и авиационните оператори, участващи в Европейската схема на търговия с емисии - ДВ, бр. 74 от 5 септември 2014 г., в сила от 05.09.2014 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С наредбата се регламентират редът и начинът за издаване и преразглеждане на издадените разрешителни за емисии на парникови газове (РЕПГ) на операторите на инсталации за категориите промишлени дейности по чл. 131в, ал. 1 и 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

(2) Наредбата регламентира изискванията за одобряване на:

1. плана за мониторинг на годишните емисии на инсталациите за категориите промишлени дейности по ал. 1;

2. плановете за мониторинг на годишните емисии и данните за тонкилометрите на оператори на въздухоплавателни средства по чл. 131в, ал. 4 ЗООС.


Чл. 2. (1) Компетентен орган по издаване и преразглеждане на разрешително за емисии на парникови газове е министърът на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице по чл. 131г ЗООС.

(2) Компетентен орган по разглеждане и проверка на заявлението за издаване на РЕПГ и изготвяне проект на разрешително е изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

(3) Компетентен орган по одобряване на плана за мониторинг на годишните емисии на инсталации и на плана за мониторинг на емисиите и данните за тонкилометрите на въздухоплавателни средства е министърът на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице по чл. 131а, ал. 3 ЗООС.

(4) Компетентен орган по разглеждане и проверка на плановете за мониторинг по ал. 3 и изготвяне проект на решение за одобрение е изпълнителният директор на ИАОС.


Чл. 3. Разрешителното за емисии на парникови газове по чл. 1, ал. 1 се издава при спазване на следната последователност:

1. подаване на заявление в ИАОС от операторите на инсталации по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС за издаване на разрешително за емисии на парникови газове;

2. разглеждане на заявлението по т. 1 и проверка на съдържащите се в него данни, като в случаите на подадено заявление от оператори с издадено комплексно разрешително по чл. 117, ал. 1 ЗООС се сравняват данните от постъпилото заявление за разрешително за емисии на парникови газове с тези от комплексното разрешително;

3. допълване на заявлението при необходимост;

4. издаване на решение за издаване или отказ от издаване на разрешително за емисии на парникови газове.


Чл. 4. Плановете за мониторинг на годишните емисии и данните за тонкилометрите на оператори на въздухоплавателни средства по чл. 131в, ал. 4 ЗООС се одобряват от компетентния орган при спазване на следната последователност:

1. внасяне в ИАОС от операторите на въздухоплавателни средства на план за мониторинг на годишните емисии и план за мониторинг на тонкилометрите на въздухоплавателните средства;

2. разглеждане и проверка на внесените планове за мониторинг;

3. допълване на внесените планове при необходимост;

4. одобряване на плановете за мониторинг.


Раздел II.
Условия и ред за подаване и проверка на заявление за издаване на разрешително за емисии на парникови газове

Чл. 5. (1) Операторите на нови и действащи инсталации по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС подават в ИАОС заявление за издаване на РЕПГ.

(2) Заявлението по ал. 1 се подава на електронен и хартиен носител заедно с декларация за достоверност на данните съгласно приложение № 1.

(3) За експлоатацията на няколко инсталации по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС, осъществяващи една или повече дейности на една и съща производствена площадка, операторът им подава общо заявление с информация съгласно приложение № 1.

(4) Заявлението съдържа план за мониторинг, в който е указана методологията за мониторинг на емисиите от инсталацията. Планът се изработва съгласно приложение № 2.

(5) Към заявлението се прилага документ за платена такса в размер, определен с Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на околната среда и водите, приета с Постановление № 253 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 86 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 22 от 2006 г., бр. 20, 39 и 79 от 2007 г., бр. 53 от 2008 г.; попр., бр. 9 от 2009 г.; доп., бр. 25 от 2010 г.).


Чл. 6. (1) При наличие на държавна, служебна или друга защитена от закона информация операторът я представя на компетентния орган по чл. 2, ал. 2 при условията и по реда на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).

(2) Компетентният орган по разглеждане на заявлението взема необходимите мерки за запазване на информацията съгласно изискванията на ЗЗКИ.


Чл. 7. (1) В 30-дневен срок от датата на приемане на заявлението по чл. 5 ИАОС проверява:

1. съдържанието и формата на заявлението съгласно приложение № 1;

2. съдържанието и формата на плана за мониторинг съгласно приложение № 2;

3. плана за мониторинг съгласно изискванията на методиката по § 3.

(2) Изпълнителната агенция по околна среда извършва проверка на съответствието на представените със заявлението данни за инсталацията с данните от издаденото комплексно разрешително в срока по ал. 1.


Чл. 8. (1) Длъжностни лица от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), ИАОС и/или съответната регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) могат да извършат проверка на място за съответствие с изложените в заявлението данни и информация в 14-дневен срок след проверката по чл. 7.

(2) Констатациите от извършената проверка се отразяват в протокол, който се прилага към заявлението.


Чл. 9. (1) Когато при проверката по чл. 7 и/или 8 се установи, че заявлението е непълно, не съответства и/или не отговаря на изискванията на приложение № 1, включително с информацията в издаденото комплексно разрешително, органът по чл. 2, ал. 2 изпраща указания за представяне на допълнено заявление и/или за допълнителна информация. Указанията се изпращат в 7-дневен срок след края на проверката по чл. 7 и/или 8.

(2) Допълненото заявление се подава в ИАОС в 14-дневен срок от датата на получаване от оператора на указанията по ал. 1.

(3) Допълнителната информация се представя в 14-дневен срок от датата на получаване от оператора на указанията по ал. 1.

(4) В 7-дневен срок от установяване съответствието на заявлението с изискванията на наредбата ИАОС уведомява писмено оператора на инсталацията за заявление, което отговаря на изискванията на наредбата, или за заявление, което е допълнено съгласно указанията на компетентния орган.


Раздел III.
Издаване на разрешително за емисии на парникови газове

Чл. 10. (1) Изпълнителната агенция по околна среда изготвя проект на РЕПГ в 30-дневен срок от датата на уведомяване на оператора по чл. 9, ал. 4.

(2) Проектът на разрешително се съгласува с компетентните дирекции в МОСВ и със съответната РИОСВ в 30-дневен срок от датата на изготвянето му.

(3) Изпълнителната агенция по околна среда уведомява писмено оператора и изпраща екземпляр от изготвения проект по ал. 1 в 14-дневен срок след съгласуването му по ал. 2.

(4) Операторът може да направи забележки и възражения и/или да поиска разяснения по проекта на РЕПГ в 14-дневен срок от получаването му.

(5) Изпълнителната агенция по околна среда разглежда постъпилите забележки, възражения и/или разяснения по проекта на РЕПГ по ал. 4 и при необходимост провежда консултации с оператора за тяхното обсъждане и оценка.

(6) Когато са спазени изискванията на ЗООС и на наредбата, органът по чл. 2, ал. 1 издава РЕПГ в 3 екземпляра на хартиен носител и един екземпляр се записва на електронен носител в 7-дневен срок от получаване на писмено потвърждение от оператора, че няма забележки по проекта на РЕПГ.


Чл. 11. (1) Разрешителното за емисии на парникови газове се издава със съдържание и форма съгласно приложение № 3.

(2) Разрешителното за емисии на парникови газове е безсрочно с изключение на случаите, когато в него е посочено ограничение на времето за експлоатация на инсталацията.


Чл. 12. (1) Органът по чл. 2, ал. 2 предава на оператора един оригинал на хартиен носител в 14-дневен срок от издаването на РЕПГ. От оригиналните екземпляри на разрешителното за емисии на парникови газове могат да се издават преписи.

(2) В срока по ал. 1 органът по чл. 2, ал. 2 изпраща екземпляр от РЕПГ на хартиен и електронен носител на съответната РИОСВ за контрол по изпълнението на условията в него.

(4) Екземпляр от разрешителното на електронен носител се предава и на администратора на Националния регистър по чл. 131к ЗООС.


Чл. 13. Компетентният орган по чл. 2, ал. 1 издава РЕПГ, след като установи, че:

1. са изпълнени изискванията на глава шеста, раздел ІІІ "Оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционни предложения" и глава седма, раздел ІІ "Комплексни разрешителни" от ЗООС;

2. подаденото заявление отговаря на изискванията или е допълнено в срока по чл. 9, ал. 2 съгласно указанията на компетентния орган;

3. операторът е представил план, с който доказва изпълнението на изискванията за мониторинг и докладване.


Чл. 14. (1) Органът по чл. 2, ал. 1 отказва с решение да издаде разрешително за емисии на парникови газове, когато:

1. не е спазен срокът по чл. 9, ал. 2 и 3;

2. представеното допълнение не отговаря на дадените указания;

3. според представения със заявлението план за мониторинг операторът не може да осигури необходимия мониторинг и докладване;

4. операторът не е изпълнил изискванията на чл. 131д, ал. 5 ЗООС.

(2) Органът по чл. 2, ал. 2 предава на оператора оригинал от решението по ал. 1 в 7-дневен срок от постановяването му, а на съответната РИОСВ - копие на хартиен носител.


Раздел IV.
Преразглеждане на разрешителното за емисии на парникови газове

Чл. 15. (1) Оператор, притежаващ РЕПГ, е длъжен да уведоми компетентния орган по чл. 2, ал. 1 за:

1. всяка планирана промяна в работата на инсталацията, включително промяна във:

а) характеристиката и/или функционирането на инсталацията;

б) капацитета на инсталацията, посочен в актуалното й РЕПГ;

в) вида и/или количеството на използваните суровини и спомагателни материали;

г) вида и/или количеството на използваните горива;

д) източниците на емисии на парникови газове;

2. промяна в методиката за мониторинг;

3. промяна на оператора на инсталацията;

4. прекратяване дейността на инсталацията;

5. участие в проект "съвместно изпълнение" по чл. 6 от Протокола от Киото към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата.

(2) С уведомлението по ал. 1, т. 1, 4 и 5 операторът представя информация, която съдържа подробно описание на съответните промени в работата на инсталацията.

(3) С уведомлението по ал. 1, т. 2 операторът представя обосновка за исканата промяна на одобрения с издаденото разрешително план за мониторинг на емисиите на парникови газове.

(4) При промяна на оператора на инсталацията с уведомлението по ал. 1, т. 3 операторът представя и доказателства за промяната.


Чл. 16. (1) Компетентният орган по чл. 2, ал. 2 проверява предоставената информация по чл. 15, ал. 2 - 4 в 14-дневен срок от получаване на уведомлението по чл. 15, ал. 1.

(2) Компетентният орган по чл. 2, ал. 2 съвместно със съответната РИОСВ при необходимост извършва и проверка на място по предоставената информация по чл. 15, ал. 2. Констатациите от проверката на място се отразяват в протокол, който се прилага към информацията по чл. 15, ал. 2.

(3) Органът по чл. 2, ал. 1 започва преразглеждане на разрешителното в 7-дневен срок от приключване на проверката по ал. 1 и 2 и когато за промяната не е необходимо предварително издаване на документи по чл. 131д, ал. 5 ЗООС.

(4) Органът по чл. 2, ал. 1 уведомява писмено оператора за преразглеждането на разрешителното по ал. 3.


Чл. 17. (1) Компетентният орган по чл. 2, ал. 1 приключва преразглеждането по чл. 15, ал. 1, т. 2 и 3 в 14-дневен срок от уведомяването на оператора по чл. 16, ал. 4 и издава решение за потвърждение на издадено разрешително за емисии на парникови газове при:

1. промяна на оператора;

2. промяна в одобрения план за мониторинг, която не е свързана с промяна в емисионните източници, използваните горива и суровини и спомагателни материали и/или в мониторинговата методология.

(2) В решението по ал. 1 се включват всички промени в издаденото разрешително и в плана за мониторинг в резултат на преразглеждането му по чл. 16, ал. 3.

(3) Органът по чл. 2, ал. 2 предава на оператора оригинал от решението по ал. 2 в 7-дневен срок от постановяването му, а на съответната РИОСВ - копие на хартиен носител.


Чл. 18. (1) Компетентният орган по чл. 2, ал. 1 приключва преразглеждането в случаите по чл. 15, ал. 1, т. 1 в 14-дневен срок от уведомяването на оператора по чл. 16, ал. 4 и издава решение за изменение на издаденото разрешително за емисии на парникови газове.

(2) В случаите по ал. 1 компетентният орган по чл. 2, ал. 1 указва на оператора да подаде в ИАОС заявление с формата и съдържанието съгласно приложение № 1.

(3) Компетентният орган разглежда и проверява по реда на раздели II и III подаденото заявление по ал. 2.


Чл. 19. Компетентният орган по чл. 2, ал. 1 преразглежда издаденото разрешително за емисии на парникови газове най-малко на всеки 5 години и изготвя обобщен вариант на разрешителното, в който включва всички промени в условията му за този период, приети с решение на компетентния орган.


Чл. 20. Екземпляр от решенията по чл. 17, ал. 1 на хартиен и електронен носител се предава на администратора на Националния регистър по чл. 131к ЗООС.


Раздел V.
Осъществяване на мониторинг от операторите на инсталации, участващи в схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове

Чл. 21. (1) Операторите на инсталации за дейностите по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС извършват мониторинг на емисиите на парниковите газове в съответствие с разпоредбите на този раздел.

(2) Мониторингът по ал. 1 обхваща емисиите на парникови газове от всички източници от инсталациите, осъществяващи някоя от дейностите по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС.

(3) В мониторинга по ал. 1 се включват емисиите при нормални и извън нормални условия на експлоатация, включително пускане и спиране на инсталацията.


Чл. 22. (1) Изискванията за мониторинг се определят от плана за мониторинг съгласно приложение № 2.

(2) Планът за мониторинг, приложен към заявлението за РЕПГ, се съгласува в съответствие с чл. 7, ал. 1, т. 2 и 3 и е неразделна част от разрешителното.


Чл. 23. (1) В плана за мониторинг операторът посочва мониторинговата методология, чрез която ще се определят променливите величини (данните за дейността, емисионните фактори и коефициентите (факторите) на окисление или превръщане), необходими за изчисляване на емисиите на парникови газове.

(2) Методологията по ал. 1 може да се основава на изчисление или измерване.

(3) Изчислението на емисиите на въглероден диоксид се извършва по следната формула:


СО2 емисии = данни за дейността х емисионен фактор х коефициент на окисление.


(4) Методологията, основана на изчисление, включва и избирането на съответния за дадена дейност алгоритъм за определяне на променливите величини (данните за дейността, емисионните фактори, коефициент на окисление и коефициент на превръщане) в съответствие с методиката по § 3.

(5) При изчисляване на променливите величини за съответните видове дейности се използва комбинация от най-високите алгоритми, освен ако това е технически неосъществимо или би довело до неразумно високи разходи.

(6) Операторът може да предложи да измерва емисиите, ако е способен да покаже, че:

1. измерването дава по-висока точност, отколкото съответното изчисление, прилагайки комбинация от най-високите алгоритми;

2. сравнението между измерването и изчислението е основано на идентичен списък от източници и емисии.

(7) Ако използва методология, основана на измерване, операторът следва да осигури спазването на изискванията на чл. 44 от Закона за измерванията и използваните средства за измерване следва да бъдат калибрирани, настроени и проверявани от акредитирана лаборатория.

(8) За всеки период на докладване операторът е длъжен да подкрепи измерените емисии чрез изчисление съгласно методиката по § 3.

(9) Операторът комбинира измерването и изчислението за различни източници, принадлежащи към една инсталация, ако това не води до пропуски или двойно отчитане на емисии, с одобрение на компетентния орган по чл. 2, ал. 1.


Чл. 24. Операторът е длъжен да промени мониторинговата методология, когато:

1. достъпните данни са се променили, позволявайки по-висока точност в определянето на емисиите;

2. нов източник на емисии предстои да бъде включен в експлоатация;

3. са установени грешки в данните в резултат на мониторинговата методология;

4. компетентният орган по чл. 2, ал. 1 или верификационният орган са изискали промяна.


Чл. 25. Операторът на инсталацията документира и архивира данните от мониторинга по начин, позволяващ тяхното докладване и верифициране, и ги съхранява в продължение на най-малко 10 години.


Чл. 26. Данните от мониторинга се представят на компетентния орган по чл. 2, ал. 2 в годишния доклад, изготвен и верифициран в съответствие с изискванията на наредбата по чл. 131л, т. 2 ЗООС.


Раздел VI.
Одобряване на плановете за мониторинг на операторите на въздухоплавателни средства, участващи в схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове

Чл. 27. (1) Операторите на въздухоплавателни средства подават до компетентния орган по чл. 2, ал. 4 искане за одобряване на плановете за мониторинг на годишните емисии и на данните за тонкилометрите в срок 4 месеца преди първия период на докладване.

(2) Към искането по ал. 1 се прилагат плановете за мониторинг на годишните емисии и на данните за тонкилометрите на въздухоплавателните средства на електронен и хартиен носител съгласно приложение № 4. Приложение № 4 се публикува на интернет страницата на ИАОС като електронен формуляр.

(3) Към искането по ал. 1 се прилага документ за платена такса в размер, определен с Тарифата за таксите, които се събират в системата на МОСВ.


Чл. 28. (1) При наличие на държавна, служебна или друга защитена от закона информация операторът я представя на компетентния орган по чл. 2, ал. 4 при условията и по реда на ЗЗКИ.

(2) Компетентният орган по чл. 2, ал. 4 взема необходимите мерки за запазване на информацията съгласно изискванията на ЗЗКИ.


Чл. 29. (1) Изпълнителната агенция по околна среда проверява доколко плановете за мониторинг на годишните емисии и на данните за тонкилометрите отговарят на изискванията на приложение № 4 в 30-дневен срок от датата на подаване им.

(2) В срока по ал. 1 ИАОС предоставя на МОСВ плановете за мониторинг по чл. 27, ал. 1 за становище. Министерството на околната среда и водите представят становището си относно плановете за мониторинг в ИАОС в 14-дневен срок от датата на получаване на документацията.

(3) Когато при проверката по ал. 1 и/или със становищата по ал. 2 се установи, че някой от плановете за мониторинг е непълен или има несъответствия с изискванията, ИАОС дава указания за допълване и/или представяне на необходимата информация.

(4) Допълненият план за мониторинг се подава в ИАОС в 14-дневен срок от получаване на указанията по ал. 3.

(5) В 7-дневен срок от приключване на проверката по ал. 1 или след представянето на допълнения план за мониторинг по ал. 4 ИАОС уведомява писмено оператора на въздухоплавателните средства за съответствието на плана за мониторинг с изискванията на наредбата или за допълването на плана за мониторинг в съответствие с указанията на компетентния орган.


Чл. 30. (1) В 14-дневен срок от уведомяването на оператора по чл. 29, ал. 5 компетентният орган по чл. 2, ал. 3 одобрява плановете за мониторинг на годишните емисии и на данните за тонкилометрите, след като установи, че:

1. операторът на въздухоплавателно средство притежава валиден оперативен лиценз, издаден от държава - членка на Европейския съюз, в съответствие с разпоредбите на Регламент (ЕО) 1008/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 24.09.2008 г. (OB, L 293, 31.10.2008 г.) относно общите правила за извършване на въздухоплавателни услуги в Общността;

2. представеният план за мониторинг е изготвен във формата и със съдържание съгласно приложение № 4.

(2) В срока по ал. 1 компетентният орган по чл. 2, ал. 3 може да не одобри плана за мониторинг, когато:

1. не е спазен срокът по чл. 29, ал. 4;

2. представеното допълнение не отговаря на дадените указания.


Раздел VII.
Преразглеждане и актуализиране на плановете за мониторинг на емисиите и на данните за тонкилометрите на въздухоплавателни средства

Чл. 31. Операторът преразглежда плана за мониторинг по време на целия период на мониторинг, както и преди началото на всеки търговски период, и представя на компетентния орган по чл. 2, ал. 4 актуализиран план при съществени промени в мониторинговата методология.


Чл. 32. (1) Съществените промени в мониторинговата методология, които изискват актуализация на плана за мониторинг, подлежат на одобрение от компетентния орган.

(2) Съществените промени включват промяна във:

1. броя на въздухоплавателните средства;

2. средногодишното количество на доклад–ваните емисии, което изисква операторът на въздухоплавателни средства да прилага различно подреждане (т. 7в от плана за мониторинг);

3. броя на полетите или в общото количество годишни емисии, поради които операторът на въздухоплавателни средства превишава прага за малки емитенти;

4. вида на използваните горива;

5. собствеността на въздухоплавателните средства.


Чл. 33. Компетентният орган по чл. 2, ал. 3 одобрява по реда на раздел VI с решение актуализирания план за мониторинг, представен от оператора.


Раздел VIII.
Осъществяване на мониторинг на годишните емисии и на данните за тонкилометрите от операторите на въздухоплавателни средства

Чл. 34. (1) Операторите на дейностите по чл. 131в, ал. 4 ЗООС извършват мониторинг на годишните емисии съгласно разпоредбите на този раздел.

(2) Изискванията за мониторинг се определят от плана за мониторинг съгласно приложение № 4.

(3) Мониторингът на годишните емисии обхваща емисиите на въглероден диоксид от всички източници на емисии (използваните въздухоплавателни средства) през годината на мониторинг.

(4) В мониторинга на годишните емисии се включват:

1. източниците на емисии и характеристика на флота;

2. изчисляване на емисиите на въглероден диоксид;

3. опростена процедура на изчисляване на емисиите на въглероден диоксид;

4. описание на процедурите за събиране на данни, за дейностите по обработка и дейностите по контрола.

(5) Изчисляването на емисиите на въглероден диоксид от авиационни дейности се извършва по следната формула:

СО2 емисии = количеството изразходвано гориво х емисионен фактор.


Чл. 35. (1) Операторите на въздухоплавателни средства, които изпълняват по-малко от 243 полета за един период в продължение на 3 последователни 4-месечни периода, както и оператори на въздухоплавателни средства, които изпълняват полети с общи годишни емисии под 10 000 тона въглероден диоксид, се считат за малки емитенти.

(2) Операторът на въздухоплавателни средства по ал. 1, който прилага опростена процедура на изчисляване на въглероден диоксид и превишава праговете за малки емитенти през годината на докладване, уведомява за това компетентния орган по чл. 2, ал. 3.

(3) Компетентният орган по чл. 2, ал. 3 не изисква актуализиране на плана за мониторинг, когато оператор, считан за малък емитент, представи достатъчно доказателства, че:

1. праговете по ал. 1 няма да бъдат превишавани отново от следващия период на докладване;

2. ще бъдат изпълнени изискванията за мониторинг.


Чл. 36. (1) Изчисленията на данните за тонкилометрите се определят въз основа на плана за мониторинг, изготвен съгласно приложение № 4.

(2) Изчислението на данните за тонкилометрите се извършва по следната формула:

тонкилометри (t km) = разстояние (km) х полезен товар (t).


Чл. 37. Операторът на въздухоплавателни средства документира и архивира мониторинговите данни за годишните емисии и данните за тонкилометрите по начин, позволяващ тяхното докладване и верифициране, и ги съхранява в продължение на най-малко 10 години.


Чл. 38. Данните от мониторинга на годишните емисии и данните за тонкилометрите се представят в ИАОС в годишния доклад, изготвен и верифициран в съответствие с изискванията на наредбата по чл. 131л, т. 2 ЗООС.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Алгоритъм" означава специфична методология за определяне на променливите величини (данни за дейността, емисионни фактори, коефициентите на окисление или превръщане). Няколко алгоритъма образуват йерархия от методологии, от която следва да се направи селекция.

2. "Верификационен орган" е органът, определен в т. 12 от допълнителната разпоредба на наредбата по чл. 131л, т. 2 ЗООС.

3. "Методология за мониторинг" означава методологията, използвана за определянето на емисии, включително избора между измерването или изчислението и избора на алгоритми.

4. "Полезен товар" означава общото тегло на превозваните по време на авиационната дейност товари, поща и пътници.

5. "Разрешително за емисии на парникови газове" е индивидуален административен акт, предоставящ разрешение за експлоатация и емисии на парниковите газове по § 1, т. 59 от допълнителните разпоредби на ЗООС от инсталация, посочена в чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС, при определените в закона условия и позволяващ участието й в схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове, предвидена в чл. 131а, ал. 1 ЗООС. Едно разрешително се отнася за една или повече инсталации на производствената площадка, експлоатирани от един и същ оператор.

6. "Разстояние" означава разстоянието по най-късата дъга от земната сфера (ортодрома) между летището на заминаване и летището на пристигане плюс допълнителен непроменлив фактор от 95 км.

7. "Тонкилометър" означава тон полезен товар, превозван на разстояние един километър.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. За периода до 2012 г. издадените разрешителни, както и изискванията за осъществяване на мониторинг се отнасят само до емисии на въглероден диоксид.


§ 3. В срок до 3 месеца от влизането в сила на наредбата министърът на околната среда и водите утвърждава със заповед методика за осъществяване мониторинг на емисиите на парникови газове от операторите на инсталации и операторите на въздухоплавателни средства, участващи в схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове.


§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 131л, т. 1 от Закона за опазване на околната среда.


§ 5. Министърът на околната среда и водите дава указания по прилагането на наредбата.


Приложение № 1 към чл. 5, ал. 2



Заявление за издаване на разрешително за емисии на парникови газове
(Образец)
 
I. Нетехническо резюме на заявлението за издаване на разрешително за емисии на парникови газове
1. Общи данни:
- кратко описание на дейността, извършвана от оператора; кратко описание на инсталацията и различните режими на нейната експлоатация, включително използваната технология;
- горива, суровини и спомагателни материали, чието използване може да доведе до емисии на парникови газове;
- източниците на емисии на парникови газове от инсталацията.
 
1.1. Данни за собственика:
Данни за собственика
Трите имена на собственика - физическо
....................................................................................................................
лице (име, бащино име, фамилия), или на
....................................................................................................................
представителя на юридическото лице.
....................................................................................................................
Наименование на юридическото лице.
....................................................................................................................
 
....................................................................................................................
Адрес на собственика (местожителство и адрес на физическото лице, съответно седалище и адрес на управление на Адрес на физическото лице/седалище и адрес на управление на юридическото лице:
юридическото лице)
Ул. .............................................. № ...........................................................
 
Град ...........................................................................................................
 
Пощенски код ......................................................................................................
 
Тел. № ..........................................................................................................
 
№ на факс ..........................................................................................................
 
Електронна поща .................................................................................................
ЕГН (за физически лица)
....................................................................................................................
ЕИК/БУЛСТАТ (за юридически лица)
....................................................................................................................
   
   
   
 
1.2. Данни за оператора:
Данни за оператора
Трите имена на оператора - физическо
....................................................................................................................
лице (име, бащино име, фамилия), или
....................................................................................................................
на представителя на юридическото лице.
....................................................................................................................
Наименование на юридическото лице.  
Адрес на оператора (местожителство и Адрес на физическото лице/седалище и
адрес на физическото лице, съответно адрес на управление на юридическото
седалище и адрес на управление на лице:
юридическото лице)
Ул. ............................................. № .............................................................
 
Град .............................................................................................................
 
Пощенски код .....................................................................................................
 
Тел. № .........................................................................................................
 
№ на факс ........................................................................................................
 
Електронна поща .....................................................................................................
ЕГН (за физически лица)  
ЕИК/БУЛСТАТ (за юридически лица)  
   
   
   
Лице за контакти по процедурата за Трите имена (име, бащино име, фамилия):
издаване на разрешителното
....................................................................................................................
 
Адрес: ...............................................................................................................
 
.....................................................................................................................
 
Мобилен телефон: .......................................................................................................
 
Служебен телефон: .....................................................................................................
 
Факс: .............................................................................................................
 
Електронна поща: ...................................................................................................
 
ІІ. Данни за инсталацията
1. Данни за площадката:
1.1. Наименование на площадката
1.2. Местонахождение на площадката:
- адрес:
- компетентна РИОСВ:
2. Данни за инсталацията и дейността
№ на инста- лацията Категория промишлена дейност съгласно чл. 131в, ал. 1 и 2 № по НКИД Описание на дейността/ използвана технология Капа- цитет* Суровини/ спомагателни материали, чието използване води до емисии на парникови газове Източници на емисии на СО2 Дата на въвеждане в експлоатация (за действащи инсталации)
№ 1              
№ х              
        Сумарно      
(*) Посочените прагови стойности се отнасят до производствените капацитети на инсталацията или обемите произведена продукция. Когато даден оператор изпълнява няколко дейности, които попадат в едно и също подзаглавие в една и съща инсталация или на същата площадка, капацитетите на такива дейности се сумират.
3. План за мониторинг (изготвен съгласно приложение № 4).
4. Мерки за докладване в съответствие с изискванията на наредбата по чл. 131л, т. 2 ЗООС.


Приложение № 2 към чл. 5, ал. 4



ПЛАН ЗА МОНИТОРИНГ
(Образец)
 
А.1. Относно плана за мониторинг
А.1.1. Номер на инсталацията по Националния план за разпределение на квоти за емисии на парникови газове........................................................................................................................................................................................
А.1.2. Име на оператора..................................................................................................................................................................................................................................................................................
А.1.3. Наименование на инсталацията и местоположение на площадката:
* Наименование на инсталацията ..........
* Осъществявана дейност ..........
* Местоположение на площадката .........................................................................................................................................................................................................................................................................
* Обща инсталирана мощност на инсталацията .............................................................................................................................................................................................................................................................
А.1.4. Лице за контакти във връзка с плана за мониторинг:
* Име ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
* Фамилия .................................................................................................................................................................................................................................................................................................
* Длъжност .................................................................................................................................................................................................................................................................................................
* Тел.: ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
* GSM ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
* Факс ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
* Електронна поща ........................................................................................................................................................................................................................................................................................
А.1.5. Приблизителна оценка на годишните емисии на СО2 от инсталацията в килотонове:
 А < 50
 Б > 50 < 500
 В > 500.
А.2. Технически данни за дейността:
Дейност по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС Точков източник на емисии (идентификационен номер - съгласно издаденото комплексно разрешително, където е приложимо) Точков източник на емисии (описание) Инсталация/съоръжение (наименование и уникален идентификационен номер) Горивен/материален поток (включително уникален идентификационен номер)
         
         
А.3. Избор на мониторингова методология:
 Изчисление (попълват се таблиците в раздел А.4)
 Измерване (попълват се таблиците в раздел А.5)
 Смесена (попълват се съответните таблици в раздели А.4 и А.5).
А.4. Методология на изчисляване:
А.4.1. Тип, спецификация и точно местоположение на измервателните устройства, които ще се използват за всеки източник и горивен/материален поток
Източник Горивен/материален поток Измервателно устройство Спецификация (уникална референция за съдържанието) Измервателна точност ( +/- % (*1)) Местонахождение
           
           
(*1) Ако е извършена оценка на точността на измервателното устройство или на цялата система за измерване, тези данни следва да се предпочетат пред данните на производителя.
А.4.2.а. Идентифициране на прилаганите алгоритми за всяка дейност
Операторът следва да използва най-високите алгоритми за определяне на променливите величини за всички източници, освен ако той докаже на компетентния орган, че това не е технически възможно или е свързано с неоправдано високи разходи. В такъв случай се използва следващият най-висок алгоритъм.
С одобрението на компетентния орган операторът прилага методология на по-ниски алгоритми или метод на оценка без алгоритми за променливите величини, използвани за изчисляване на емисиите от второстепенни източници.
Източ- ник Горивен/ материален поток Приложен алгоритъм (номер на алгоритъма)
    данни за дейността долна топлина на изгаряне емисионен фактор данни за състава коефициент на окисление коефициент на превръщане
               
               
               
А.4.2.б. Където се спазват минималните изисквания за избор на алгоритъм, моля посочете основанието за избрания алгоритъм за всеки източник и горивен/материален поток
Източник Горивен/ материален поток Обосновка на прилагания алгоритъм
     
     
     
А.4.2.в. Където се прилага методология на по-ниски алгоритми или метод на оценка без алгоритми за променливите величини, използвани за изчисляване на емисиите, моля посочете основанието за избрания алгоритъм за всеки източник и горивен/материален поток
Източник Горивен/ материален поток Обосновка на прилагания алгоритъм
     
     
     
А.4.3. Използвани методи за вземане на проби на партиди горива и материали
За всеки идентифициран източник опишете метода за вземане на проби на партиди горива и материали за определяне на долна топлина на изгаряне, въглеродното съдържание, емисионните фактори и биомасното съдържание за всяка партида гориво или материали (ако е приложимо за избрания алгоритъм)
Източник Горивен/ материален поток Единица Описание на метода за вземане на проби на горива или материали
       
       
       
А.4.4. Описание на референтни източници или аналитични методи, прилагани за всяко гориво и материал
За всеки източник, гориво или материал опишете информационните източници за избор на емисионен фактор, аналитичните методи за определяне на долна топлина на изгаряне, въглеродното съдържание или биомасната фракция.
Източник Горивен/ материален поток Единица Описание на метода за анализ или информационните източници за всяко гориво и/или материал
       
       
       
А.5. Методология на измерване
Операторите могат да измерват емисиите СО2, в случай че докажат, че методът:
а) дава по-висока точност от съответното изчисление при прилагане на комбинация от най-високите алгоритми, и
б) сравнението между измерването и изчислението се основава на идентичен списък от източници и емисии;
в) изисква операторът да представи:
- сертификат за проверка на функционалната годност на автоматичната апаратура, извършена от страна - членка на ЕС, и
- сертификат за електромагнитна съвместимост, издаден от фирмата производител на съответната апаратура, в съответствие с изискванията на EN 61326 и на Директива на ЕС 89/336/ЕС.
А.5.1. Основание за използването на методология, основана на измерване
Точков източник на емисии Основание за използването на измерване на СО2
   
   
А.5.2. Описание на използваната система за непрекъснато измерване на емисиите
Включва се информация за използваните системи за измерване, пробоотборни точки, използвано оборудване, процедури за калибриране, използвани за процедурите за калибриране на акредитирани лаборатории и/или лица, процедури за събиране и съхранение на данни, и се прилагат следните документи:
* сертификат за първоначално калибриране, издаден от фирмата производител;
* свидетелство за калибриране, издадено от акредитирана лаборатория, притежаваща сертификат за калибриране, издаден от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" (БСА)
Точков източник на емисии Система за измерване Характеристики
     
     
А.6. Смесена методология (попълват се съответните таблици от раздели А.4 и А.5)
А.7. Управление
А.7.1. Отговорности за мониторинг в рамките на инсталацията
Длъжност Роля Обобщение и друга информация
     
     
А.7.2. Информация за системата за мониторинг на емисиите на парникови газове, включително описание на осигуряването на качеството и процедурите за обработка и контрол на данните
Въпрос Характеристика
Идентифициране на източници на ПГ  
Последователността и взаимодействието между мониторинг и докладване  
Отговорности и компетенции  
Методи за изчисляване и/или измерване  
Поддържане и калибриране за използваните измервателни средства  
Докладване и отчитане  
Вътрешни прегледи на докладваните данни и системата за качество  
Корективни и превантивни действия  
Друго  
А.8. Системи за управление на качеството
А.8.1. Фирмата притежава ли документирана система за управление на качеството?
 Да
 Не
А.8.2. Ако отговорът на горния въпрос е "да", външно сертифицирана ли е?
 Да
 Не
А.8.3. Ако отговорът на горния въпрос е "да", по кой стандарт е сертифицирането? (например ISO 9001)
А.9. Системи за управление по околната среда
А.9.1. Дружеството притежава ли документирано управление по околна среда независимо от въведеното с комплексното разрешително (ако такова се изисква)?
 Да
 Не
А.9.2. Ако отговорът на горния въпрос е "да", външно сертифицирана/регистрирана ли е прилаганата система/схема?
 Да
 Не
А.9.3. Ако отговорът на горния въпрос е "да", в съответствие с кой документ е извършено сертифицирането/регистрирането:
- Националната схема за управление по околна среда и одитиране;
- Регламент № 761/2001 г. (EMAS);
- ISO "14001".
А.10. Описание на интегрирането на мониторинга и докладването на емисиите на СО2 в системите за управление по раздели 8 и 9:
 
Б.1. Докладване и съхраняване на данните
Прилагат се изискванията за докладване, предвидени в наредбата по чл. 131л, т. 2 ЗООС.
Операторът следва да съхранява цялата информация, изискваща се за попълването на плана за мониторинг, и годишните доклади за емисиите в продължение на най-малко 10 години след представянето на съответния годишен доклад за емисиите.
Б.2. Допълнителна информация
Посочете допълнителната информация, ако такава се предоставя във връзка с настоящия план за мониторинг. Информацията се предоставя на хартиен и електронен носител.
Посочете наименованието на файла (за документи на електронен носител) и референтния номер (за документи на хартиен носител).
Наименование на файла/референтен № Описание на документа
   
   
   


Приложение № 3 към чл. 11, ал. 1



Разрешително за емисии на парникови газове
(Образец)
 
Оператор: ................................................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена на физическото лице, съответно наименованието на юридическото лице, заедно с трите имена на представителя на юридическото лице)
Адрес: гр. ................................................................................................................................................................................................................................................................
пощ. код: ................................................................................................................................................................................................................................................................
ул. ......................................................................................... № ...................................................................................................................................................................
тел. .........................................................................................................................................................................................................................................................................
(адрес на физическото лице/седалище и адрес на управление на юридическото лице)
ЕГН (за физическо лице): .......... .....................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
ЕИК/ БУЛСТАТ (за юридическо лице): .....................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
НАИМЕНОВАНИЕ НА ИНСТАЛАЦИЯТА: ..............................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА ПЛОЩАДКАТА: ...........................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
ИНСТАЛАЦИИ, ОБХВАНАТИ ОТ РАЗРЕШИТЕЛНО: ..................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
Условие 1. Речник на използваните термини и съкращения: ................................................................................................................................................................................................................
Условие 2. Инсталация. Описание на инсталацията, нейните основни параметри и на емисиите на парникови газове, които се отделят от нея:
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
Условие 3. Мониторинг. Изискванията за мониторинг, в които са указани методиката и честотата на наблюдение, в съответствие с наредбата по чл. 131л, т. 2 ЗООС: ................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
Условие 4. Докладване. Изискванията за докладване в съответствие с наредбата по чл. 131л, т. 2 ЗООС: .............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
Условие 5. Квоти. Задължение за предаване на квоти, равни на общото количество емисии от инсталацията за всяка календарна година, верифицирано в съответствие с наредбата по чл. 131л, т. 2 ЗООС в рамките на 4 месеца след приключване на съответната календарна година:
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
Условие 6. Уведомления. Задължение за уведомяване на компетентния орган за всяка планирана промяна в работата на инсталацията: ...............................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
Условие 7. Санкции. Предвидените в ЗООС имуществени санкции при неизпълнение на условията на разрешителното: ....................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................


Приложение № 4 към чл. 27, ал. 2


План за мониторинг на емисиите и данните на тонкилометрите на въздухоплавателните средства

(Образец)


1. Планът за мониторинг на годишните емисии включва:

- Версии на плана за мониторинг

- Идентификация на оператора на въздухоплавателни средства и описание на дейностите

- Източници на емисии и характеристики на флота

- Изчисляване на емисиите на въглероден диоксид

- Опростено изчисляване на емисиите на въглероден диоксид

- Описание на процедурите за събиране на данни, за дейностите по обработката и дейностите по контрола

- Допълнителна информация, специфична за държавата членка

2. Планът за мониторинг на тонкилометрите включва:

- Версии на плана за мониторинг

- Идентификация на оператора на въздухоплавателни средства и описание на дейностите

- Източници на емисии и характеристики на флота

- Данни за тонкилометрите

- Описание на процедурите за събиране на данни, за дейностите по обработката и дейностите по контрола

- Допълнителна информация, специфична за държавата членка

Плановете за мониторинг на емисиите и на данните за тонкилометрите на въздухоплавателните средства, както и упътване за попълването им се намират на интернет страницата на ИАОС на адрес:

(http://nfp-bg.eionet.eu.int/bul/About/RR/R_TE/index.html).


Промени настройката на бисквитките