Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 30.XII

НАРЕДБА ЗА РЕДА И НАЧИНА НА ФУНКЦИОНИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ РЕГИСТЪР ЗА ОТЧИТАНЕ НА ИЗДАВАНЕТО, ПРИТЕЖАВАНЕТО, ПРЕДАВАНЕТО, ПРЕХВЪРЛЯНЕТО И ОТМЯНАТА НА КВОТИ ЗА ЕМИСИИ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ

 

НАРЕДБА ЗА РЕДА И НАЧИНА НА ФУНКЦИОНИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ РЕГИСТЪР ЗА ОТЧИТАНЕ НА ИЗДАВАНЕТО, ПРИТЕЖАВАНЕТО, ПРЕДАВАНЕТО, ПРЕХВЪРЛЯНЕТО И ОТМЯНАТА НА КВОТИ ЗА ЕМИСИИ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ ОТ 2010 Г.

В сила от 30.12.2010 г.
Приета с ПМС № 313 от 22.12.2010 г.

Обн. ДВ. бр.102 от 30 Декември 2010г., отм. ДВ. бр.74 от 5 Септември 2014г.

Отменена с § 1 от заключителните разпоредба на Постановление № 266 от 29 август 2014 г. за приемане на Наредба за реда и начина на администриране на Националния регистър за търговия с квоти за емисии на парникови газове - ДВ, бр. 74 от 5 септември 2014 г., в сила от 05.09.2014 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се регламентират редът и начинът на функциониране на Националния регистър за отчитане на издаването, притежаването, предаването, прехвърлянето и отмяната на квоти за емисии на парникови газове, наричан по-нататък "регистъра". Предаването на квоти от емисии с цел тяхната отмяна се извършва чрез електронна форма от страницата на регистъра по чл. 131к, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС).


Чл. 2. (1) Регистърът се поддържа като електронна база данни и се води в съответствие с изискванията и по реда на Регламент 2216/2004 на Европейската комисия (ЕК) относно стандартизирана и защитена система от регистри (ОВ, L 386, 29.12.2004 г.) по силата на Директива 2003/87/EО на Европейския парламент и на Съвета (ОB, L 275, 25.10.2003 г.) и Решение № 280/2004/EО на Европейския парламент и на Съвета (ОВ, L 49, 19.02.2004 г.).

(2) Към регистъра се поддържа картотека, в която се съхраняват представените документи съгласно наредбата по партиди на отделните притежатели на сметки и регистрирани верификационни органи и по ред, определен в инструкция на министъра на околната среда и водите.

(3) Документите по ал. 2, които се отнасят за всички процеси и притежатели на сметки, както и за регистрирани верификационни органи, се съхраняват до настъпването на по-късното от двете събития:

1. изтичане на срок 15 години;

2. решаване на всички въпроси, свързани с документите по ал. 2.

(4) Цялата информация за притежателите на сметки и за всички извършени сделки, съдържаща се в регистъра, се счита за служебна тайна съгласно Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) за всяка друга цел освен за изпълнението на изискванията на Регламент 2216/2004/ЕК, на Директива 2003/87/ЕО или на българското законодателство.


Чл. 3. (1) Изграждането, функционирането и поддържането на регистъра се ръководи от министъра на околната среда и водите.

(2) Текущото поддържане и осъществяване на функциите на регистъра се извършва от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), който изпълнява функцията на администратор на регистъра по смисъла на Регламент 2216/2004/ЕК.


Раздел II.
Откриване на сметки на операторите на инсталации и операторите на въздухоплавателни средства, участващи в схемата за търговия с квоти на емисии на парникови газове

Чл. 4. (1) В регистъра се откриват сметки на операторите на всяка от инсталациите по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС, за които са разпределени квоти на емисии съгласно Националния план за разпределение на квоти за емисии на парникови газове (НПРК) за периода от 2008 до 2012 г. включително или от резерв "нови участници" на НПРК за периода от 2008 до 2012 г.

(2) В регистъра се откриват сметки на оператори на въздухоплавателни средства по чл. 131в, ал. 4 ЗООС, за които са разпределени квоти съгласно чл. 131о или чл. 131р, ал. 5 ЗООС.

(3) Достъп до сметката по ал. 1 и 2 се предоставя след подаване на заявление за откриване на сметка на оператор на инсталация, участващ в схемата за търговия с квоти на емисии на парникови газове, на хартиен и електронен носител по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАОС, съгласно Приложение IV на Регламент 2216/2004/ЕК, и публикуван на интернет страницата на ИАОС. Към заявлението се представят и следните документи:

1. декларация от оператора, че приема Общите условия за ползване на регистъра, утвърдени от изпълнителния директор на ИАОС и публикувани на интернет страницата на ИАОС;

2. образец от подписа на всеки оправомощен представител;

3. документ за платена държавна такса за вписване в регистъра в размер, определен с Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), приета с Постановление № 253 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 86 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 22 от 2006 г., бр. 20, 39 и 79 от 2007 г., бр. 53 от 2008 г.; попр., бр. 9 от 2009 г.; доп., бр. 25 от 2010 г.).

(4) Копие от документите по ал. 3, т. 1 и 2 се представя и на електронен носител.

(5) Администраторът на регистъра разглежда заявлението в 10-дневен срок от подаването му, преценява съответствието му с нормативните изисквания и се произнася с решение за откриване на сметка на оператор.

(6) Когато предоставените данни и документи са непълни или нередовни или е необходимо коригиране на подадената в заявлението информация, администраторът на регистъра връща заявлението с указания за отстраняване на непълнотите и несъответствията.

(7) Операторът представя коригираното заявление в 7-дневен срок от получаване на указанията по ал. 6.

(8) Администраторът на регистъра отказва откриването на операторска сметка, когато операторът не изпълни указанията в срока по ал. 7.

(9) Администраторът на регистъра уведомява оператора за решението за откриване на операторска сметка, съответно за решението за отказ за откриване на операторска сметка, в 3-дневен срок от издаването му.

(10) Решенията по ал. 9 могат да се обжалват по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Раздел III.
Откриване на лични сметки в регистъра

Чл. 5. Производството по откриване на лични сметки в регистъра започва с подаване на заявление на хартиен и електронен носител по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАОС съгласно Приложение IV на Регламент 2216/2004/ЕК и публикуван на интернет страницата на ИАОС.


Чл. 6. (1) Към заявлението по чл. 5 лицата съобразно своя статут и вида на сметката представят следните документи на хартиен и електронен носител:

1. идентификационния код на дружеството по Търговския регистър, а когато заявителят е физическо лице - нотариално заверено копие от документ за самоличност;

2. нотариално заверено копие на карта за идентификация по регистър БУЛСТАТ/ЕИК (ако е приложимо);

3. декларация от заявителя, че приема Общите условия за ползване на регистъра, утвърдени от изпълнителния директор на ИАОС и публикувани на интернет страницата на ИАОС;

4. декларация за доброволно предоставяне на лични данни от всеки оправомощен представител;

5. образец от подписа на всеки оправомощен представител;

6. документ за платена държавна такса за вписване в регистъра в размер, определен с Тарифата за таксите, които се събират в системата на МОСВ.

(2) Копие от документи по ал. 1, т. 1 - 5 се представят и на електронен носител.

(3) Чуждестранните лица представят по ал. 1, т. 1 документ, удостоверяващ правния им статут, издаден в съответствие с националното им законодателство.

(4) Неперсонифицираните дружества представят по ал. 1, т. 1 договор или друг документ, удостоверяващ правния им статус.

(5) Заявлението по чл. 5 и документите по чл. 6, ал. 1 се подават на български език.


Чл. 7. (1) Администраторът на регистъра проверява дали:

1. подаденото заявление съдържа необходимите за откриване на лична сметка данни;

2. заявлението е подадено от оправомощено с документ за това лице;

3. към заявлението са приложени съответните документи съгласно наредбата;

4. е платена дължимата държавна такса.

(2) Въз основа на представените документи администраторът на регистъра преценява дали са спазени условията за откриване на лична сметка.

(3) Когато са изпълнени условията за откриване на лична сметка, администраторът на регистъра открива сметката съгласно процедурата по Регламент 2216/2004/ЕК.


Чл. 8. (1) Администраторът на регистъра разглежда заявлението по чл. 5, като преценява съответствието му с нормативните изисквания и се произнася с решение за откриване на лична сметка в 10-дневен срок от получаването му.

(2) Когато предоставените данни и документи са непълни, нередовни и/или е необходимо коригиране на подадената в заявлението информация, администраторът на регистъра връща заявлението с указания за отстраняване на непълнотите и/или несъответствията.

(3) Заявителят по чл. 5 представя коригираното заявление в 7-дневен срок от получаване на указанията по ал. 2.

(4) Администраторът на регистъра отказва откриването на лична сметка, когато заявителят по чл. 5 не изпълни указанията в срока по ал. 3.

(5) Администраторът на регистъра уведомява заявителя за решението за откриване на лична сметка, съответно за решението за отказ за откриване на лична сметка, в 3-дневен срок от издаването му.

(6) Решенията по ал. 5 могат да се обжалват по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Раздел IV.
Регистрация на верификационни органи

Чл. 9. (1) За регистрация на верификационни органи, акредитирани от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" (ИА "БСА"), администраторът на регистъра изисква писмено потвърждение от ИА "БСА" за валидността на издадената акредитация.

(2) За регистрация на верификационни органи, акредитирани от съответния компетентен орган на държава - членка на Европейския съюз, на администратора на регистъра се представя документ, удостоверяващ валидността на акредитацията.

(3) Верификационният орган получава достъп до регистъра след подаване на заявление на хартиен и електронен носител по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАОС съгласно Приложение IV на Регламент 2216/2004/ЕК и публикуван на интернет страницата на ИАОС. Към заявлението се представят и следните документи на хартиен и електронен носител:

1. декларация от верификационния орган, че приема Общите условия за ползване на регистъра, утвърдени от изпълнителния директор на ИАОС и публикувани на интернет страницата на ИАОС;

2. образец от подписа на оправомощен представител;

3. документ за платена държавна такса за вписване в регистъра в размер, определен с Тарифата за таксите, които се събират в системата на МОСВ;

4. копие от валидна акредитация на верификационния орган.


Чл. 10. (1) Администраторът на регистъра разглежда заявлението, като преценява съответствието му с нормативните изисквания и се произнася с решение за откриване на достъп в 10-дневен срок от получаването му.

(2) Когато предоставените данни и документи са непълни, нередовни и/или е необходимо коригиране на подадените в заявлението, администраторът на регистъра връща заявлението с указания за отстраняване на непълнотите и/или несъответствията.

(3) Верификационният орган представя коригираното заявление в 7-дневен срок от получаване на указанията по ал. 2.

(4) Администраторът на регистъра отказва откриване на достъп, когато верификационният орган не изпълни указанията в срока по ал. 3.

(5) Администраторът на регистъра уведомява верификационния орган за решението за откриване на достъп, съответно за решението за отказ за откриване на достъп, в 3-дневен срок от издаването му.

(6) Решенията по ал. 5 могат да се обжалват по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Чл. 11. Верификационният орган представя на администратора на регистъра документ за актуална акредитация и информация с конкретно посочване на лицата (верификатори, водещи верификатори и технически експерти), извършващи верификацията на годишните доклади за емисии на парникови газове ежегодно, в срок до 31 януари.


Чл. 12. Оправомощеното лице, което верификационният орган посочва в заявлението за регистрация, трябва да е едно и също с лицето, заверяващо годишните доклади на операторите по чл. 131з, ал. 1 ЗООС.


Раздел V.
Определяне на първични, вторични и допълнително оправомощени представители. Уведомяване за промени

Чл. 13. (1) Притежателите на лични и операторски сметки могат да определят до двама оправомощени представители, които да извършват функциите съгласно Регламент 2216/2004/ЕК.

(2) Притежателите на лични и операторски сметки могат да определят един допълнителен оправомощен представител, чието съгласие се изисква за прехвърляне на квоти.

(3) Акредитираните верификационни органи определят един оправомощен представител, който да извършва функциите съгласно Регламент 2216/2004/ЕК.


Чл. 14. (1) Оттегляне на правомощията на оправомощен представител може да се извърши от притежателя на сметка или от верификационния орган по всяко време чрез писмено искане до администратора на регистъра.

(2) Оттеглянето на правомощията влиза в сила от получаване на искането по ал. 1 и отразяването му от администратора на регистъра, което не засяга валидността на действията на оправомощения представител, предшестващи оттеглянето.


Чл. 15. (1) Промяната на оправомощен представител се извършва чрез подаване на заявление на хартиен и електронен носител от притежателя на сметка (операторска/лична) или от верификационния орган до администратора на регистъра по образци за различните видове сметки съгласно приложения ІІІ и ІV на Регламент 2216/2004/ЕК, утвърдени от изпълнителния директор на ИАОС и публикувани на интернет страницата на ИАОС. Към заявлението се прилагат и следните документи за регистрация на нов представител:

1. декларация за приемане на Общите условия за ползване на регистъра, утвърдени от изпълнителния директор на ИАОС и публикувани на интернет страницата на ИАОС;

2. декларация за доброволно предоставяне на лични данни от всеки нов оправомощен представител;

3. образец от подписа на новия оправомощен представител.

(2) Промяната по ал. 1 влиза в сила от датата на отразяването й от администратора на регистъра.


Чл. 16. (1) Регистрираните потребители - притежатели на сметки и верификационни органи, са длъжни да уведомяват администратора на регистъра за промени в обстоятелствата, подлежащи на заявяване съгласно наредбата и Регламент 2216/2004/ЕК, в 10-дневен срок от настъпване на промяната.

(2) Уведомяването се извършва чрез подаване на заявление на хартиен и електронен носител от притежателя на сметка (операторска/лична) или от верификационния орган до администратора на регистъра по образци за различните видове сметки съгласно приложения ІІІ и ІV на Регламент 2216/2004/ЕК, утвърдени от изпълнителния директор на ИАОС и публикувани на интернет страницата на ИАОС. Към заявлението се представят и съответните документи, удостоверяващи промяната.

(3) Всяка промяна по ал. 1 влиза в сила от датата на отразяването й от администратора на регистъра.


Раздел VI.
Прехвърляне на квоти

Чл. 17. (1) За прехвърляне на квоти от една сметка в друга оправомощеният представител изпраща искане чрез подаване на заявление на хартиен и електронен носител по образец съгласно приложения ІІІ и ІV на Регламент 2216/2004/ЕК, утвърден от изпълнителния директор на ИАОС и публикуван на интернет страницата на ИАОС. Заявлението се изпраща до администратора на регистъра по електронна поща и на хартиен носител.

(2) Заявлението съдържа следните данни:

1. наименование на притежателя на сметка, от която се прехвърлят квоти;

2. обозначение и номер на сметката, от която се прехвърлят квоти;

3. вид и брой на квотите, които се прехвърлят;

4. наименование на притежателя на сметка, към която се прехвърлят квоти;

5. обозначение и номер на сметката, към която се прехвърлят квоти;

6. наименование на приемащия регистър;

7. данни за лицето, извършващо прехвърлянето (оправомощен представител или администратора на регистъра).

(3) Когато прехвърлянето трябва да бъде извършено от администратора на регистъра, заявлението трябва да е подписано и подпечатано от притежателя на сметката и от оправомощените представители на сметката.


Чл. 18. (1) Когато искането отговаря на изискванията на чл. 17 и при наличие на достатъчно на брой квоти по сметката, администраторът на регистъра предприема действия за прехвърлянето на квоти в съответствие с Регламент 2216/2004/ЕК и изпраща съобщение за това до оправомощените представители.

(2) Администраторът на регистъра издава решение за отказ в 10-дневен срок от получаване на искането по чл. 17:

1. когато има несъответствие на искането с изискванията на чл. 17;

2. при недостатъчно на брой квоти по сметката за изпълнение на искането за прехвърляне.

(3) Администраторът на регистъра уведомява писмено оправомощения представител за решението по ал. 2 в 3-дневен срок от издаването му.

(4) Решението по ал. 2 може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Раздел VII.
Верификация на емисии, предаване и отмяна на квоти

Чл. 19. (1) Операторите на инсталации/въздухоплавателни средства уведомяват писмено администратора на регистъра за избора си на верификационен орган.

(2) Лицата по ал. 1 могат да възложат на верификационния орган да отрази в регистъра годишните им заверени емисии от верифицираните доклади, предадени до 31 март на съответната година, за определена инсталация/въздухоплавателно средство или сами да осъществят отразяването, което подлежи на потвърждаване от верификационния орган.

(3) Лицата по ал. 1 уведомяват писмено администратора на регистъра при предаването на верифицираните си доклади за избора им за отразяване на верифицираните емисии в регистъра по ал. 2.

(4) Отразяването в регистъра на годишните верифицирани емисии се извършва до 31 март на съответната година.

(5) Действията по отразяване и потвърждаване по ал. 2 се извършват по електронен път чрез интернет страницата на регистъра.


Чл. 20. Администраторът на регистъра потвърждава отразените в регистъра от верификационен орган или от оператора годишни верифицирани емисии въз основа на представен в ИАОС годишен верифициран доклад.


Чл. 21. (1) Предаването на квоти от емисии с цел тяхната отмяна се извършва чрез електронна форма от страницата на регистъра.

(2) Предаването на квоти от емисии с цел тяхната отмяна се извършва от администратора на регистъра, когато операторът не е уведомил писмено, че предаването ще бъде извършено от него.

(3) В срок до 30 април на съответната година администраторът на регистъра отразява предаването в регистъра, когато наличните квоти по сметката са достатъчно за изпълнение на задължението по чл. 131з, ал. 1 ЗООС.

(4) Когато не са налице съответният брой квоти за изпълнение на задължението по чл. 131з, ал. 1 ЗООС, за недостигащото количество се прилагат разпоредбите на чл. 164а ЗООС.


Чл. 22. До 30 юни на съответната година администраторът на регистъра отменя квоти, предадени за периода от 2008 до 2012 г. и за всеки следващ период на схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове, в съответствие с изискванията за отмяна в Регламент 2216/2004/ЕК.


Раздел VIII.
Закриване на сметка, заличаване на регистрация. Блокиране на сметка

Чл. 23. (1) Закриването на сметка в регистъра се извършва при условията и по реда на Регламент 2216/2004/ЕК.

(2) Администраторът на регистъра закрива сметка на оператор в случаите на отмяна на разрешително за емисии на парникови газове.

(3) Когато в сметката, която предстои да бъде закрита, има налични квоти, администраторът на регистъра прехвърля тези квоти в резерв "нови участници" за съответната година.

(4) Администраторът на регистъра издава решение за закриване на сметка на юридическо или физическо лице по ал. 1 и предоставя копие на оператора в 3-дневен срок от издаването му.

(5) Решението по ал. 4 може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Чл. 24. (1) Администраторът на регистъра закрива сметка на юридическо или физическо лице и когато:

1. юридическото или физическото лице подаде заявление до администратора на регистъра за закриване на сметката в регистъра;

2. не е платена ежегодната такса за годишно администриране на сметката съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на МОСВ.

(2) При наличие на сметка с нулев баланс по нея и нерегистрирани сделки за период 12 месеца от датата на регистрация администраторът на регистъра уведомява притежателя на сметката за закриването й в срок до 60 дни от датата на уведомяването.

(3) В случаите по ал. 2 администраторът не закрива сметката на юридическо или физическо лице при наличие на писмено потвърждение от притежателя на сметката, че не желае сметката му да бъде закрита.

(4) Администраторът на регистъра издава решение за закриване на сметка на юридическо или физическо лице по ал. 1 и го предоставя на оператора в 3-дневен срок от издаването му.

(5) Решението по ал. 4 може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Чл. 25. (1) При уведомяване от ИА "БСА" за отнемане акредитацията на верификационен орган за регистрираните в България верификационни органи администраторът на регистъра:

1. заличава регистрацията в регистъра;

2. закрива достъпа на верификационния орган;

3. незабавно уведомява операторите, избрали съответния верификационен орган.

(2) При установяване на отнета и/или невалидна акредитация на чуждестранни верификационни органи администраторът на регистъра:

1. заличава регистрацията;

2. закрива достъпа на верификационния орган до регистъра;

3. незабавно уведомява операторите, избрали съответния верификационен орган.


Чл. 26. (1) Ако от 1 април на всяка година годишните верифицирани емисии на дадена инсталация/въздухоплавателно средство за предходната година не са били вписани в регистъра в съответствие с изискванията за вписване на верифицирани емисии по Приложение VІІІ на Регламент 2216/2004/ЕК, администраторът на регистъра блокира прехвърлянето на квоти от операторската сметка за тази инсталация/въздухоплавателно средство съгласно чл. 131и, ал. 3 ЗООС.

(2) Когато верифицираните годишни емисии по ал. 1 са били вписани в таблицата на верифицираните емисии, администраторът на регистъра отблокира сметката от датата на вписването им.

(3) Администраторът на регистъра уведомява съответния притежател на сметка, както и министъра на околната среда и водите относно блокирането/отблокирането на всяка операторска сметка.


Раздел IX.
Регистрация на проекти по механизма "Съвместно изпълнение"

Чл. 27. Администраторът на регистъра извършва регистрация на проекти по механизма "Съвместно изпълнение" след получаване от МОСВ на писмо за одобрение на проекта, публикуван на интернет страницата на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.


Чл. 28. (1) За изпълнението на проект, получил писмо за одобрение по чл. 27, вносителят на проекта изготвя доклад за мониторинг, съдържащ данните от мониторинга, осъществен в съответствие с плана за мониторинг към проектната документация.

(2) Докладът по ал. 1 подлежи на верификация от независим верификационен орган.

(3) При необходимост от обновяване копие от доклада по ал. 1 се изпраща на вносителя на проекта за преработване.

(4) Преработеният доклад по ал. 3 се изпраща в ИАОС и в МОСВ.


Чл. 29. (1) Вносителят на проекта подава искане до министъра на околната среда и водите за отчитане и прехвърляне на генерираните единици редуцирани емисии (ЕРЕ) от проекта. Към искането се прилага и верифицираният доклад от мониторинга.

(2) Към искането по ал. 1 се прилага и декларация за одобрение на проекта от държавата купувач, в случай че такава не е била предоставена до момента.

(3) Искане за отчитане и прехвърляне на ЕРЕ се отхвърля за единиците, надвишаващи количеството, съгласно писмото за одобрение на проекта по чл. 27, ал. 1.


Чл. 30. (1) Министърът на околната среда и водите отчита в националния регистър генерираните ЕРЕ съгласно доклада на верификационния орган в срок до 30 дни от постъпване на искането по чл. 29, ал. 1.

(2) Министърът на околната среда и водите издава заповед за отчитане на ЕРЕ и прехвърляне по посочена сметка от вносителя на проекта в срока по ал. 1.


Чл. 31. Администраторът на регистъра издава верифицираното количество ЕРЕ, като преобразува съответния брой единици от предписаното количество на Република България по Протокола от Киото и регистрира прехвърлянето на ЕРЕ съгласно заповедта по чл. 30 в срок до 30 дни от получаването й.


Раздел X.
Задължения на администратора на регистъра

Чл. 32. Администраторът на регистъра осигурява контролиран достъп до сметките в регистъра съгласно Регламент 2216/2004/ЕК, като предоставя на притежателите на сметки и верификационните органи, генерирани от регистъра, парола и потребителско име.


Чл. 33. Уведомленията в предвидените в наредбата случаи се изпращат от администратора на регистъра на посочения от ползвателя на регистъра електронен адрес, освен когато ползвателят на регистъра е направил изрично искане, че не желае да бъде уведомяван по електронен път и посочва адрес за уведомяване и контакти.


Чл. 34. (1) Администраторът на регистъра извършва незабавна проверка при установяване на данни за грешни вписвания в регистъра, както и при поискване от ползвател на регистъра.

(2) Когато при проверката се установи погрешно отразяване на действие в регистъра, администраторът на регистъра внася необходимите корекции и незабавно уведомява заинтересуваните лица.


Раздел XI.
Задължения на ползвателя на регистъра

Чл. 35. (1) Ползвателят на регистъра има право да ползва регистъра в съответствие с Регламент 2216/2004/ЕК, наредбата и Общите условия, публикувани на интернет страницата на ИАОС.

(2) Ползвателят на регистъра е длъжен да упражнява контрол и носи пълна отговорност за действията и бездействията на оправомощените представители, действащи от негово име.

(3) Оправомощените представители, които са ползватели, са длъжни да осигурят полагането на всички необходими грижи и предприемането на всички необходими мерки за опазване тайната на паролата.

(4) Лицата по ал. 3 носят пълна отговорност за опазване тайната на паролата, както и за всички действия, които се извършват от тях или от трети лица чрез използване на потребителското име и парола.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Отмяна на квоти" е процес в съответствие с чл. 131з, ал. 2 ЗООС, съгласно която до 30 юни всяка година компетентният орган по чл. 131к, ал. 1 ЗООС отменя количеството предадени квоти по чл. 131з, ал. 1 ЗООС.

2. "Парола" е буквено-цифров идентификатор, който е уникален в рамките на регистъра.

3. "Ползвател на регистъра" е всяко лице, което притежава сметка в регистъра, включително оператори на инсталации по чл. 131в ЗООС, операторите на въздухоплавателни средства и верификационни органи с регистрация в регистъра, както и оправомощени представители.

4. "Предаване на квоти" е процедурата в съответствие с чл. 131з, ал. 1 ЗООС, съгласно която до 30 април всяка година операторът е длъжен да предава на компетентния орган по чл. 131к, ал. 1 ЗООС определен брой квоти, равняващи се на общото количество верифицирани емисии, изпуснати от инсталацията през предходната календарна година.

5. "Сметка" е електронна партида в регистъра, в която се отбелязват издаването, притежаването, предаването, прехвърлянето и отмяната на квоти за емисии на парникови газове.


Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 131л, т. 3 от Закона за опазване на околната среда.


§ 3. В срок до един месец от обнародването на наредбата изпълнителният директор на ИАОС утвърждава със заповед образците по чл. 4, ал. 3, чл. 5, ал. 1, чл. 9, ал. 3, чл. 15, ал. 1, чл. 16, ал. 2 и чл. 17, ал. 1.


§ 4. Министърът на околната среда и водите дава указания по прилагането на наредбата.


Промени настройката на бисквитките