Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 8 от 25.I

ИНСТРУКЦИЯ № Iз-59 ОТ 11 ЯНУАРИ 2011 Г. ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № Iз-59 ОТ 11 ЯНУАРИ 2011 Г. ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.8 от 25 Януари 2011г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се определят редът и условията за унищожаване на българските лични документи, върнати в Главна дирекция "Охранителна полиция" на Министерството на вътрешните работи (ГДОП - МВР), Дирекция "Български документи за самоличност" на Министерството на вътрешните работи (ДБДС - МВР), Дирекция "Миграция" на Министерството на вътрешните работи (ДМ - МВР) и структурните звена "БДС", "Миграция" и "Пътна полиция" (ПП) при Столичната дирекция на вътрешните работи/Областните дирекции на Министерството на вътрешните работи (СДВР/ОДМВР).


Чл. 2. (1) Българските лични документи, които са предмет на тази инструкция, са всички български лични документи, издавани от МВР съгласно Закона за българските лични документи (ЗБЛД).

(2) По реда на тази инструкция подлежат на унищожаване и:

1. временните паспорти, издадени от дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина, когато те са върнати от гражданите в ДБДС - МВР или звената "БДС" при СДВР/ОДМВР;

2. удостоверенията за завръщане в Република България на чужденци, издадени от дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина, когато те са върнати от гражданите в ДМ - МВР или звената "Миграция" при СДВР/ОДМВР.


Раздел II.
Ред за унищожаване на българските лични документи

Чл. 3. (1) Върнатите в ДБДС - МВР или звената "БДС" при СДВР/ОДМВР български лични документи, издадени на български граждани, на чужденци, получили убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут, се обявяват за унищожени в Национален автоматизиран информационен фонд "Национален регистър на българските лични документи" (НАИФ "НРБЛД") от служителите в ДБДС - МВР или в звената "БДС" при СДВР/ОДМВР, където са върнати.

(2) Върнатите в ДМ - МВР или звената "Миграция" при СДВР/ОДМВР български лични документи, издадени на чужденци, се обявяват за унищожени в НАИФ "НРБЛД" от служителите в ДМ - МВР или в звената "Миграция" при СДВР/ОДМВР, където са върнати.

(3) Върнатите в ГДОП - МВР и звената "ПП" при СДВР/ОДМВР свидетелства за управление на моторни превозни средства (СУМПС) се обявяват за унищожени в НАИФ "НРБЛД" от служителите в ГДОП - МВР или в звената "ПП" при СДВР/ОДМВР, където са върнати.

(4) Предадените в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина български лични документи и получени в ГДОП - МВР, ДБДС - МВР и ДМ - МВР се обявяват за унищожени в НАИФ "НРБЛД" от служителите в ГДОП - МВР, ДБДС - МВР или ДМ - МВР съгласно предходните алинеи. На съответната СДВР/ОДМВР се изпращат само българските лични документи, чийто срок на валидност не е изтекъл, не са подправени и са със статус "валиден" в НАИФ "НРБЛД".

(5) Върнатите в звената "БДС" при Районните управления (РУ) на СДВР/ОДМВР СУМПС след връчване на новите СУМПС се изпращат на съответното звено "ПП" при СДВР/ОДМВР за съставяне на протоколи и физическо унищожаване чрез пълно разрушаване.


Чл. 4. (1) Българските лични документи, които подлежат на унищожаване, се обявяват незабавно в НАИФ "НРБЛД" за "унищожени" и се перфорират, както следва:

1. документите тип "карта" - в областта на снимката;

2. документите тип "паспорт" - само персонализираната страница и корицата.

(2) Унищожените чрез перфориране български лични документи се подреждат в пакети по вид на документа и се съхраняват в помещения с ограничен достъп.


Чл. 5. (1) Директорът на ГДОП - МВР, директорът на ДБДС - МВР, директорът на ДМ - МВР, директорите на СДВР/ОДМВР и началниците на РУ на СДВР/ОДМВР със своя заповед (приложение № 1) определят комисия, която да извърши проверка за наличността на физически унищожените чрез перфориране български лични документи.

(2) Член на комисията в края на всеки месец разпечатва описи от НАИФ "НРБЛД" за унищожените български лични документи по вид на документа. Допуска се при голям брой върнати български лични документи този период да бъде по-кратък.

(3) Комисията извършва сравнение на съдържащите се в пакетите документи и описа.


Чл. 6. (1) За извършената проверка се съставя протокол (приложение № 2) за наличността на физически унищожените чрез перфориране български лични документи.

(2) Когато в описите фигурират подправени български лични документи, които са обявени в НАИФ "НРБЛД" за "унищожени" с причина "подправяне", или български лични документи, за които не е установено по безспорен начин, че са подправени и са обявени в НАИФ "НРБЛД" за "унищожени" с причина "други", техният вид и номер се описват отделно в протокола и се посочва къде остават на съхранение. Унищожаването на тези документи се извършва по реда на раздел III.

(3) Когато в пакетите се съдържат временни паспорти, граждански паспорти и обикновени задгранични паспорти, които не фигурират в НАИФ "НРБЛД", те се описват отделно в протокола, като се посочва видът, серията и номерът на документа.

(4) При установяване на липса в пакетите на български лични документи, обявени за "унищожени" в НАИФ "НРБЛД", се съставя констативен протокол и той се описва в протокола.

(5) Комисията запечатва пакетите, протоколът се подписва от председателя и членовете на комисията и се утвърждава от съответния директор на ГДОП - МВР, ДБДС - МВР, ДМ - МВР, директорите на СДВР/ОДМВР или началника на РУ на СДВР/ОДМВР.

(6) Протоколът се изготвя в 3 еднообразни екземпляра: първият - за деловодството на структурата, вторият - към унищожените чрез перфориране български лични документи, третият - към протокола за физическо унищожаване чрез пълно разрушаване, като става неразделна част от него.

(7) Когато в протокола са описани български лични документи, които са обявени в НАИФ "НРБЛД" за "унищожени" с причина "подправяне", или български лични документи, за които не е установено по безспорен начин, че са подправени и са обявени в НАИФ"НРБЛД" за"унищожени" с причина "други", той се изготвя в 4 екземпляра, като четвъртият екземпляр се изпраща по компетентност съответно на ГДОП - МВР, ДБДС - МВР или ДМ - МВР.


Чл. 7. (1) Унищожените чрез перфориране български лични документи се съхраняват запечатани в пакети, като към всеки пакет се прилага и екземпляр от протокола по чл. 6, ал. 1.

(2) Пакетите се съхраняват 1 година от датата на утвърждаване на протокола по чл. 6, ал. 1.

(3) През периода на съхранение унищожените чрез перфориране български лични документи могат да се предоставят само на държавни органи и организации съобразно законовите им правомощия.


Чл. 8. (1) Унищожените чрез перфориране български лични документи подлежат на физическо унищожаване чрез пълно разрушаване (изгаряне, рязане и други подходящи способи).

(2) Директорът на ГДОП - МВР, директорът на ДБДС - МВР, директорът на ДМ - МВР, директорите на СДВР/ОДМВР или началниците на РУ на СДВР/ОДМВР със своя заповед (приложение № 3) определя комисия, която да извърши физическото унищожаване чрез пълно разрушаване на унищожените чрез перфориране български лични документи.

(3) Комисията извършва проверка за целостта на запечатаните пакети по чл. 7, ал. 1, за наличността на протоколи към тях и съставя протокол (приложение № 4), като протоколите по чл. 6, ал. 1 стават неразделна част от така съставения протокол.

(4) В протокола се описват номерата на протоколите за наличност на физически унищожените чрез перфориране български лични документи, видът на документите и техният брой.

(5) Протоколът се подписва от председателя и членовете на комисията.


Чл. 9. (1) При унищожаване чрез пълно разрушаване на унищожените чрез перфориране български лични документи присъстват председателят и членовете на комисията по чл. 8, ал. 2.

(2) За извършеното физическо унищожаване чрез пълно разрушаване на унищожените чрез перфориране български лични документи председателят и членовете на комисията по чл. 8, ал. 2 се подписват в протокола.

(3) Протоколът се утвърждава от съответния директор на ГДОП - МВР, ДБДС - МВР, ДМ - МВР, директорите на СДВР/ОДМВР или началника на РУ на СДВР/ОДМВР.

(4) Протоколът се изготвя в 2 еднообразни екземпляра: първият - за деловодството на структурата, вторият - за председателя на комисията.


Раздел III.
Ред за унищожаване на подправени български лични документи

Чл. 10. (1) Подправени лична карта и/или паспорт с цялата преписка към тях се изпращат в ДБДС - МВР.

(2) Подправени български лични документи, издадени на чужденци, с цялата преписка към тях се изпращат в ДМ - МВР.

(3) Подправени СУМПС с цялата преписка към тях се изпращат в ГДОП - МВР.


Чл. 11. (1) При получаване в ГДОП - МВР, ДБДС - МВР или ДМ - МВР на преписки, съдържащи подправени български лични документи, статусът на документа в НАИФ "НРБЛД" се променя на "унищожен" с причина "подправяне". В случаите, когато не може да се установи по безспорен начин, че документът е подправен, статусът му в НАИФ "НРБЛД" се променя на "унищожен" с причина "други".

(2) Подправените български лични документи се унищожават чрез перфориране, както следва:

1. документите тип "карта" - в областта под снимката.

2. документите тип "паспорт" - само корицата.


Чл. 12. (1) Преписките заедно с подправените български лични документи се съхраняват в съответната структура на МВР по чл. 10 за срок 10 години от датата на смяна на статуса в НАИФ "НРБЛД".

(2) Периодично, след изтичане на 10-годишния срок за съхранение, подправените български лични документи, унищожени чрез перфориране, които не представляват интерес от експертна гледна точка, подлежат на физическо унищожаване чрез пълно разрушаване (изгаряне, рязане и други подходящи способи).


Чл. 13. Директорът на ГДОП - МВР, директорът на ДБДС - МВР или директорът на ДМ - МВР със своя заповед (приложение № 5) определя комисия, която да прецени и определи кои подправени български лични документи, унищожени чрез перфориране, трябва да бъдат физически унищожени чрез пълно разрушаване.


Чл. 14. (1) За извършената преценка се съставя протокол (приложение № 6). В него се описват видът и номерата на унищожените чрез перфориране подправени български лични документи, които трябва да бъдат унищожени чрез пълно разрушаване.

(2) Комисията по чл. 13 запечатва пакетите, протоколът се подписва от председателя и членовете на комисията и се утвърждава от съответния директор на ГДОП - МВР, на ДБДС - МВР или на ДМ - МВР.

(3) Протоколът се изготвя в 3 еднообразни екземпляра: първият - за деловодството на структурата, вторият - към унищожените чрез перфориране подправени български лични документи, третият - към протокола за физическо унищожаване чрез пълно разрушаване, който става неразделна част от него.


Чл. 15. Унищожените чрез перфориране подправени български лични документи се съхраняват запечатани в пакети, като към всеки пакет се прилага и екземпляр от протокола по чл. 14, ал. 1. Пакетите се съхраняват в помещения с ограничен достъп.


Чл. 16. (1) Директорът на ГДОП - МВР, директорът на ДБДС - МВР или директорът на ДМ - МВР със своя заповед (приложение № 7) определя комисия, която да извърши физическото унищожаване чрез пълно разрушаване на подправените български лични документи, унищожени чрез перфориране

(2) Комисията извършва проверка за целостта на запечатаните пакети по чл. 15, за наличността на протоколи към тях и съставя протокол (приложение № 8), като протоколите по чл. 14, ал. 1 стават неразделна част от така съставения протокол.

(3) В протокола се описват номерата на протоколите по чл. 14, ал. 1, видът на документите и техният брой.

(4) Протоколът се подписва от председателя и членовете на комисията по ал. 1.


Чл. 17. (1) При физическото унищожаване чрез пълно разрушаване на подправените български лични документи, унищожени чрез перфориране, присъстват председателят и членове на комисията по чл. 16, ал. 1.

(2) За извършеното физическо унищожаване чрез пълно разрушаване на подправени български лични документи, унищожени чрез перфориране, председателят и членовете на комисията по чл. 16, ал. 1 се подписват в протокола.

(3) Протоколът се утвърждава от съответния директор на ГДОП - МВР, ДБДС - МВР или ДМ - МВР.

(4) Протоколът се изготвя в 2 еднообразни екземпляра: първият - за деловодството на структурата, вторият - за председателя на комисията.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание чл. 10, ал. 2 от Закона за българските лични документи.


§ 2. Върнатите български лични документи, унищожени чрез перфориране преди влизане в сила на инструкцията и на които периодът им на съхранение от 1 година е изтекъл, подлежат на унищожаване чрез пълно разрушаване незабавно след съставяне и утвърждаване на съответните протоколи.


§ 3. Върнатите подправени български лични документи, унищожени чрез перфориране преди влизане в сила на инструкцията и след изтичане на периода им на съхранение от 10 години, подлежат на унищожаване чрез пълно разрушаване незабавно след съставяне и утвърждаване на съответните протоколи.


§ 4. Контролът по изпълнение на инструкцията се възлага на главния секретар на МВР.


Приложение № 1 към чл. 5, ал. 1



МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ
РАБОТИ
........................................................................................................................................................................
З А П О В Е Д
 
ОТНОСНО: Назначаване на комисия за из-
  вършване на проверка за налич-
  ността на физически унищожени
  чрез перфориране български лич-
  ни документи в
 
.......................................................................................................
  (посочва се структурното звено)
Във връзка с чл. 5, ал. 1 от Инструкцията за реда и условията за унищожаване на българските лични документи и на основание чл. ............. от ЗМВР
 
О П Р Е Д Е Л Я М:
 
I. Комисия в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
............................................................................................................................................................
и
ЧЛЕНОВЕ:
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
II. Член на комисията ежемесечно да разпечатва от НАИФ "НРБЛД" на хартиен носител опис на унищожените от служители на ................................................... български лични документи.
(посочва се структурното звено)
В срок до ................ работни дни комисията да извършва проверка и отчет за наличност на физически унищожените чрез перфориране български лични документи и да изготвя протоколи.
III. В протоколите по предходната точка да се отбелязват номерата на българските лични документи, които са подправени.
IV. Протокол за физическо унищожаване да се изготвя в три еднообразни екземпляра, които да се подписват от председателя и членовете на комисията, да ми се представят за утвърждаване. Екземплярите се класират, както следва: екз. 1 - за деловодството на структурата, екз. 2 - към унищожените български лични документи, екз. 3 - за прилагане към протокола за физическо унищожаване чрез пълно разрушаване.
V. Когато в протокола са описани български лични документи, които са обявени в НАИФ "НРБЛД" за "унищожени" с причина "подправяне", или български лични документи, за които не е установено по безспорен начин, че са подправени и са обявени в НАИФ "НРБЛД" за "унищожени" с причина "други", той се изготвя в 4 екземпляра. Четвъртият екземпляр да се изпраща по компетентност съответно на ГДОП - МВР, ДБДС - МВР или ДМ - МВР .
Копие от настоящата заповед да се предостави на председателя и членовете на комисията за сведение и изпълнение.
Контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява от мен.
....................................................
(имена и подпис на ръководителя

на структурното звено)


Приложение № 2 към чл. 6, ал. 1



Рег. № ........ Екз. №..................................................
УТВЪРЖДАВАМ:
............................... 20..... г. ......................................
  .............................20...... г.
  ......................................
  /..................................../
 
П Р О Т О К О Л №
за наличността на физически унищожени чрез перфориране български лични документи
 
Днес, ...................... г., комисия, назначена със заповед .................................................................................
(посочва се номерът на заповедта и органът, който я е издал)
за извършване на проверка за наличността на физически унищожени чрез перфориране български лични документи, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ...............................................................................................................................................

и

ЧЛЕНОВЕ:

………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………..
............................................................................................................................................................
....................................................................................,
извърши следното:
1. Прегледа унищожените чрез перфориране български лични документи в ............................................................................................, както следва:
(посочва се структурното звено)

- ...................за периода от ............ до ..................;

(посочва се видът на БЛД)

- ...................за периода от ............ до ................ .

(посочва се видът на БЛД)

2. Състави таблица на наличните унищожени чрез перфориране български лични документи:
Вид на българския личен документ Брой Номерата на унищожените БЛД са в опис №:
1.      
2.      
3.      
*Забележки:
1. ................................................... от ОПИС № .............................................................................................
(вид на документа)
.......................................................... са унищожени в
(описва се номерът на описа)
НАИФ "НРБЛД" с причина "фалшифициране"/"други", а бланките се намират на съхранение в ................................................................., както следва:
(посочва се звеното, където ще се съхраняват)
............................................................................................................................................................
(посочват се номерата на документите)
2. Установени са липсващи български лични документи ..................................………..........................,
(посочва се видът и номерът на документа)
които са обявени за "унищожени" в НАИФ
"НРБЛД" и се съдържат в Опис № ................., за което е съставен констативен протокол.
3. В описите не фигурират следните унищожени чрез перфориране български лични документи (от стария образец) и временни паспорти от новия образец, тъй като същите не фигурират в НАИФ "НРБЛД":
Вид на българския личен документ Серия Номер
1. Граждански паспорт    
2. Обикновен задграничен паспорт    
3. Временен паспорт    
Неразделна част от настоящия протокол са - Опис №............... - ..... стр., Опис №................ - .... стр., ................................................., генерирани от НАИФ "НРБЛД".
4. Комисията запечата пакетите, съдържащи унищожените чрез перфориране български лични документи.
Настоящият протокол се изготви в три/четири еднообразни екземпляра:
Екз. № 1 - за деловодството на .....................................................;
Екз. № 2 - към унищожените чрез перфориране бланки на БЛД;
Екз. № 3 - към протокола за физическо унищожаване чрез пълно разрушаване.
Екз. № 4 - за ГДОП - МВР, ДБДС - МВР или ДМ - МВР.
Председател: ..................................
/........................../
Членове: ...............................
/........................./
...............................
/........................./
...............................
/........................./
...............................
/........................./


Приложение № 3 към чл. 8, ал. 2



МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ
РАБОТИ
...........................................................................................................................................................
З А П О В Е Д
 
ОТНОСНО: Назначаване на комисия за физи
  ческо унищожаване чрез пълно
  разрушаване на унищожени чрез
  перфориране български лични
  документи
 
Във връзка с чл. 8, ал. 2 от Инструкцията за реда и условията за унищожаване на българските лични документи и на основание чл. .......................... от ЗМВР
 
О П Р Е Д Е Л Я М:
I. Комисия в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
............................................................................................................................................................
и
ЧЛЕНОВЕ:
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
II. Комисията да извърши физическо унищожаване чрез пълно разрушаване на унищожените чрез перфориране български лични документи за периода от...................... до ........................
III. Отчитането да се осъществи чрез съставяне на протокол за физическо унищожаване чрез пълно разрушаване. Същият да се изготви в два еднообразни екземпляра, които да се подпишат от председателя и членовете на комисията и да ми се представят за утвърждаване.
IV. Екземплярите да се класират, както следва: екз. 1 - за деловодството на структурата, екз. 2 - за председателя.
Копие от заповедта да се предостави на председателя и членовете на комисията за сведение и изпълнение.
Контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява от мен.
....................................................
(имена и подпис на ръководителя

на структурното звено)


Приложение № 4 към чл. 8, ал. 3



Рег. № ........ Екз. №..................................................
УТВЪРЖДАВАМ:
............................... 20..... г. ......................................
  .............................20...... г.
  ......................................
  /..................................../
 
П Р О Т О К О Л №
за физическо унищожаване чрез пълно разрушаване на унищожените чрез перфориране български лични документи
 
Днес, ...................... г., комисия, назначена със заповед ................................................................................
(посочва се номерът на заповедта и органът, който я е издал)
за физическо унищожаване чрез пълно разрушаване на унищожените чрез перфориране български лични документи, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ...............................................................................................................................................

и

ЧЛЕНОВЕ:

………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………..
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
Прегледа наличността и целостта на запечатаните пакети, съдържащи унищожени чрез перфориране български лични документи и придружаващите ги протоколи, както следва:
Протокол № Вид БЛД Брой БЛД
1.      
2.      
3.      
Председател: ..................................
/........................../
Членове: ...............................
/........................./
...............................
/........................./
...............................
/........................./
...............................
/........................./
Българските лични документи, унищожени чрез перфориране и описани в горецитираните протоколи, са унищожени чрез пълно разрушаване ...................................... на .................................г. в присъствието на:
Председател: ..................................
/........................../
Членове: ...............................
/........................./
...............................
/........................./
...............................
/........................./
...............................
/........................./
Настоящият протокол се състави в:
Екз. № 1 - за деловодството на .....................................................;
Екз. № 2 - за председателя на комисията.


Приложение № 5 към чл. 13



МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ
РАБОТИ
...........................................................................................................................................................
З А П О В Е Д
 
ОТНОСНО: Назначаване на комисия за из-
  вършване на преценка и определя-
  не на подправените български
  лични документи, унищожени чрез
  перфориране в
  ............................................................,
  (посочва се структурното звено)
  които следва да бъдат унищожени чрез пълно разрушаване
   
Във връзка с чл. 13 от Инструкцията за реда и условията за унищожаване на българските лични документи и на основание чл. .......................... от ЗМВР
 
О П Р Е Д Е Л Я М:
I. Комисия в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
............................................................................................................................................................
и
ЧЛЕНОВЕ:
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
II. Комисията в срок до .............. работни дни да извършва преценка и да определя кои подправени български лични документи, унищожени чрез перфориране, следва да бъдат унищожени чрез пълно разрушаване и да съставя протоколи.
III. В протокола по предходната точка да се отбелязват видът и номерата на подправените български лични документи.
IV. Протоколът да се изготвя в три еднообразни екземпляра, които да се подписват от председателя, членовете на комисията и да ми се представят за утвърждаване. Екземплярите се класират както следва: екз. 1 - за деловодството на структурата, екз. 2 - към унищожените български лични документи, екз. 3 - за прилагане към протокола за физическо унищожаване чрез пълно разрушаване.
Копие от настоящата заповед да се предостави на председателя и членовете на комисията за сведение и изпълнение.
Контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява от мен.
....................................................
(имена и подпис на ръководителя

на структурното звено)


Приложение № 6 към чл. 14, ал. 1



Рег. № ........ Екз. №..................................................
УТВЪРЖДАВАМ:
............................... 20..... г. ......................................
  .............................20...... г.
  ......................................
  /..................................../
 
П Р О Т О К О Л №
за определяне кои подправени български лични документи, унищожени чрез перфориране, следва да бъдат унищожени чрез пълно разрушаване
 
Днес, ...................... г., комисия, назначена със заповед .............................................................................
(посочва се номерът на заповедта и органът, който я е издал)
за определяне кои подправени български лични документи, унищожени чрез перфориране, следва да бъдат унищожени чрез пълно разрушаване в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ...............................................................................................................................................

и

ЧЛЕНОВЕ:

………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………..

............................................................................................................................................................

............................................................................................................................................................

извърши следното:
1. Прегледа унищожените чрез перфориране подправени български лични документи в ........................................................................, както следва:

(посочва се структурното звено)

- ...................за периода от ............ до .................................;

(посочва се видът на БЛД)

- ...................за периода от ............ до .................................;

(посочва се видът на БЛД)

2. Състави таблица на подправените български лични документи, унищожени чрез перфориране, които следва да бъдат унищожени чрез пълно разрушаване:
Вид на българския личен документ Номер на българския личен документ:
1.    
2.    
3.    
4.    
3. Комисията запечата пакетите, съдържащи унищожените чрез перфориране български лични документи.
Настоящият протокол се изготви в три еднообразни екземпляра:
Екз. № 1 - за деловодството на .....................................................;
Екз. № 2 - към унищожените чрез перфориране бланки на БЛД;
Екз. № 3 - към протокола за физическо унищожаване чрез пълно разрушаване.
Председател: ..................................
/........................../
Членове: ...............................
/........................./
...............................
/........................./
...............................
/........................./
...............................
/........................./


Приложение № 7 към чл. 16, ал. 1



МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ
РАБОТИ
...........................................................................................................................................................
З А П О В Е Д
 
ОТНОСНО: Назначаване на комисия за фи-
  зическо унищожаване чрез пълно
  разрушаване на унищожените
  чрез перфориране подправени
  български лични документи
   
Във връзка с чл. 16, ал. 1 от Инструкцията за реда и условията за унищожаване на българските лични документи и на основание чл. .......................... от ЗМВР
 
О П Р Е Д Е Л Я М:
I. Комисия в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
............................................................................................................................................................
и
ЧЛЕНОВЕ:
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
II. Комисията да извърши физическото унищожаване чрез пълно разрушаване на унищожените чрез перфориране подправени български лични документи за периода от................... до.....................
III. Отчитането да се осъществява чрез съставяне на протокол за физическо унищожаване чрез пълно разрушаване. Същият да се изготвя в два еднообразни екземпляра, които да се подписват от председателя и членовете на комисията и да ми се представят за утвърждаване.
IV. Екземплярите да се класират, както следва: екз. 1 - за деловодството на структурата, екз. 2 - за председателя.
Копие от заповедта да се предостави на председателя и членовете на комисията за сведение и изпълнение.
Контролът по изпълнение на заповедта ще се осъществява от мен.
....................................................
(имена и подпис на ръководителя

на структурното звено)


Приложение № 8 към чл. 16, ал. 2



Рег. № ........ Екз. №..................................................
УТВЪРЖДАВАМ:
............................... 20..... г. ......................................
  .............................20...... г.
  ......................................
  /..................................../
 
П Р О Т О К О Л №
за физическо унищожаване чрез пълно разрушаване на унищожените чрез перфориране подправени български лични документи
 
Днес, ...................... г., комисия, назначена със заповед ..............................................................................
(посочва се номерът на заповедта и органът, който я е издал)
за физическо унищожаване чрез пълно разрушаване на подправените български лични документи, унищожените чрез перфориране, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ...............................................................................................................................................

и

ЧЛЕНОВЕ:

………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………..

............................................................................................................................................................

............................................................................................................................................................

Прегледа наличността и целостта на запечатаните пакети, съдържащи подправени български лични документи, унищожени чрез перфориране, и придружаващите ги протоколи, както следва:
Протокол № Вид БЛД Брой БЛД
1.      
2.      
3.      
Председател: ..................................
/........................../
Членове: ...............................
/........................./
...............................
/........................./
...............................
/........................./
...............................
/........................./
Подправените български лични документи, унищожени чрез перфориране и описани в горецитираните протоколи, са унищожени чрез пълно разрушаване ...................................... на ..................... г. в присъствието на:
Председател: ..................................
/........................../
Членове: ...............................
/........................./
...............................
/........................./
...............................
/........................./
...............................
/........................./
Настоящият протокол се състави в:
Екз. № 1 - за деловодството на .....................................................;
Екз. № 2 - за председателя на комисията.


Промени настройката на бисквитките