Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 88 от 1.XI

ИНСТРУКЦИЯ № 6 ПО ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 6 ПО ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ

В сила от 27.02.1953 г.
Издадена от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.17 от 27 Февруари 1953г., изм. ДВ. бр.88 от 1 Ноември 1957г., отм. ДВ. бр.12 от 12 Февруари 1980г.

Отменена с параграф единствен от заключителната разпоредба на Наредба 4 за отчитане касовото изпълнение на държавния бюджет - обн., ДВ, бр. 12 от 12.02.1980 г.


Отдел I

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

По чл. 1


а) държавни такси по този закон ще се събират само от съдилищата, държавния арбитраж и другите държавни учреждения.

В понятието държавни учреждения се включват министерствата, ведомствата и другите учреждения на органите на държавната власт и държавното управление.

Народните съвети на депутатите на трудещите се ще събират такси само по Закона за местните данъци и такси и издадените въз основа на него тарифи;

б) списъкът на действията и на документите, които подлежат на държавни такси, както и размерите им са определени в общата и ведомствените тарифи, утвърдени от Министерския съвет с Постановление № 60 от 9 февруари 1953 г. и са в сила от деня на обнародването им в "Известия на Президиума на Народното събрание".

Таксите, предвидени в общата тарифа, важат за всички ведомства. Таксите по ведомствените тарифи важат и ще се събират само от съответните ведомства.

За приложението на ведомствените тарифи ведомствата издават инструкции в съгласие с министъра на финансите.


По чл. 2

(Изм. - Изв., бр. 88 от 1957 г., в сила от 01.01.1958 г.)


а) държавните такси са прости и пропорционални. Прости такси са тези, които се събират в определена - абсолютна сума за документа или сумата на иска. Например за издадено удостоверение ще се събира такса в размер на 1,20 лв.

Пропорционални са онези такси, които се събират в проценти от сумата на документа, за който се взема таксата, или от сумата на иска. Пропорционалните такси се определят върху цената на документа или услугата. Например за гражданския иск размерът на таксата е в зависимост от цената на иска;

б) държавните такси се заплащат с държавна таксова марка или в брой. Държавните таксови марки се отпечатват и пускат в обръщение по образци и по разпореждане на Министерството на финансите.

Когато се пуснат в обръщение държавни таксови марки от нов образец, тия от предшествуващия се изваждат от обръщение и се унищожават. Новият образец марки се оповестяват чрез "Известия на Президиума на Народното събрание" и се дава срок, определен в оповестяването, за обмяна на марките от стария образец с такива от новия. Всички учреждения и лица, у които се намират таксови марки от изваден от обръщение образец, са длъжни да ги обменят в този срок;

в) държавните таксови марки се продават чрез Българската народна банка.

На държавни учреждения държавни таксови марки се отпускат на кредит по реда, установен за държавните ценни книжа.

Държавните таксови марки се продават с 2% отстъпка на търговските предприятия при народните съвети на депутатите на трудещите се и на потребителните кооперации в селата, когато те купуват марки за 50 или повече лева наведнъж, за да ги препродават на нуждаещите се.

Държавните такси за суми до 20 лв. се заплащат с държавни таксови марки.

Държавните такси от 21 до 50 лв. включително се заплащат срещу квитанции, издавани от квитанционна книга на касиер-платеца или специално посочено лице със заповед от ръководителя на учреждението.

Държавните такси за суми пад 51 лв. се внасят в Българската народна банка, а там, където няма банков клон - в клоновете на Държавната спестовна каса.

Таксите за следване в учебни заведения, които не са под ведомството на народните съвети, се събират срещу квитанция. Номерът и датата на квитанцията се вписват задължително в книжката на учащия се, която се подписва от събирача на таксата.

Министърът на финансите и държавния контрол може да увеличи или намали размера на таксите, които се внасят с таксовите марки или с квитанции;

г) събирането на държавни такси с таксови марки става чрез облепване на книжа и документи, заявления, удостоверения и др., за които е предвидено да се събират. Облепените върху тези книжа таксови марки се унищожават с печата на учреждението и дата, определяща деня, месеца и годината на унищожението или чрез перфориране и дата от длъжностното лице при учреждението, в което постъпват или се издават книжата или документите;

д) когато документът се приготви чрез индиго едновременно в два или повече еднообразни броя, от които единият остава към талона в учреждението, държавните таксови марки се залепват цели върху броя, който остава към талона в учреждението, и се унищожават с дата и печат или с дата и подпис. Върху броя, който се дава на лицето, задължително се отбелязва с датирана и парафирана бележка с колко е облепен броят, останал към талона;

е) за таксите над 51 лв. внесени чрез Българската народна банка и Държавната спестовна каса, вносните документи се залепват към книжата, оставащи в учреждението, даващо услугата. Независимо от залепването на вносните документи върху книжата - исковата молба, оригиналният нотариален акт и др., оставащи към учреждението, се отбелязват номерът и датата на вносният документ, както и каква сума е внесена по него;

ж) квитанциите за събиране на таксите в брой в изрично предвидените за това случаи съставляват документи на строга отчетност. Напечатването на квитанционните книги, получаването и отчитането им става по ред, установен за тях от Министерството на финансите и държавния контрол. Всяка квитационна книга предварително се прошнурова, номерира и заверява от съответния финансов отдел. Финансовите отдели вписват квитанционните книги в специален регистър, като откриват отделна партида на всяко учреждение. За предадените на учреждението квитанционни книги носи лична отговорност ръководителят на учрежданието ведно с отговорния счетоводител. Събраните с квитанции такси се внасят всеки ден на държавен приход в Българската народна банка или Държавната спестовна каса, ако няма клон на БНБ. Формулярът за вноската се придружава от опис на издадените квитанции, който се съставя в два броя. Единият остава в БНБ (ДСК), а другият, заверен от нея, се прилага към квитанционната книга. Описите се подписват от касиера или лицето, събрало таксата, и от отговорния счетоводител. Най-малко веднъж в тримесечието финансовите органи са длъжни да извършват проверки във всички учреждания, които събират държавни такси с квитанции, относно правилността на определяне таксата и редовното внасяне на събраните такси на държавен приход.

Таксите, събирани в брой, се внасят в БНБ или ДСК по реда на Инструкцията за касовото изпълнение на приходната част по републиканския и местните бюджети;

з) събраните неправилно или в повече суми за държавни такси се връщат на вносителя по реда, определен в глава VI - "Връщане на суми, внесени неправилно или в повече" на Инструкцията за касовото изпълнение на приходната част по републиканския и местните бюджети, ако не е изтекла годишната давност по чл. 44 от Закона за бюджета, обнародван н "Известия", брой 104 от 28 декември 1951 г.

Такси, внесени с таксова марка, не подлежат на връщане.

Случайно повредени неупотребявани държавни таксови марки на обща стойност над 20 лв. се заменят от Министерството на финансите и държавния контрол с отбив 10% от номиналната им стойност.


По чл. 3


Времето на заплащане държавните такси е в зависимост от характера на документа, книжата или действията, за които се събират държавни такси, а именно:

а) за книжата (молби, заявления, изложения, искови молби и други подобни) от рода на входящите книжа държавната такса се събира при постъпване на книжата в учреждението;

б) за издадените документи (удостоверения, протоколи, свидетелства, нотариални актове и др.) държавни такси се събират при издаването на тия документи;

в) за услуги, давани от лабораториите и други подобни услуги от държавни учреждения държавните такси се събират при поискване на услугата;

г) за подлежащите на продажба документи, като квитанции и др., държавни такси се събират при продаването им.

На входящите книжа, за които таксите трябва да се внесат при постъпване в учреждението, ако бъдат подадени лично или изпратени по пощата, без да се внесе държавната такса или се внесе в по-малко, не се дава ход до внасяне на съответната такса.

Завеждането на подобни книжа във входящия регистър на учреждението не означава, че е даден ход на книжата.

Документите се считат за издадени при подписването им от длъжностните лица при учреждението. За документите, които се извеждат, отговорността за несъбраната държавна такса се поражда след извеждането на документите.


По чл. 4


В този член са посочени случаите, за които съдилищата, държавният арбитраж и другите държавни учреждения събират държавни такси. Размерът на таксите и конкретизацията на услугата е направено в тарифите, утвърдени с Постановление № 60 от 9 февруари 1953 година на Министерския съвет.


Отдел II

ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ДЪРЖАВНИ ТАКСИ

По чл. 5


По буква "а" се освобождават от държавна такса молбите, прошенията и жалбите, отправени и постъпващи до и при върховните органи на държавната власт и управление - Народното събрание, Президиума на Народното събрание и Министерския съвет.

По буква "б" се освобождават от държавни такси документите и книжата, подавани и издавани до и от всички държавни учреждения във връзка с трудовата дейност на трудещите се, по законите за защита на труда, по разпоредбите, издавани за тяхното приложение, както и трудовите договори - индивидуални и колективни.

Към документите и книжата по трудовата дейност на трудещите се, които се освобождават от заплащане на държавна такса, се отнасят: заявления и молби за уволнение, преместване, повишаване, за отпуск и превеждане на друга длъжност или местослужене; разни удостоверения (свидетелства) във връзка с трудовата дейност на трудещите се, раздавателни списъци, разписки и др., издавани и съставяни при изплащане на заплати, надници и други възнаграждения; сметки за пътни и дневни пари.

По букви "в", "г", "д", "е" и "ж" се освобождават от заплащане на държавни такси ищците по искови молби, жалби, изпълнителни листове по дела, заведени пред съдилищата от работници и служители по искове за неизплатени трудови възнаграждения а така също и по други искове, произтичащи от трудовите договори; от членовете на трудово- производителните занаятчийски кооперации по искове за възнаграждение за работа в същите кооперации; от членовете на ТКЗС - по спорове за уреждане сметките за изработени трудодни; по искове за възнаграждения, произтичащи от права на изобретения, и по искове за издръжка.

По буква "з" се освобождават от държавни такси регистрацията на актовете за раждане, смърт и осиновяване и първоначалните свидетелства за регистрация на актовете за гражданско състояние.

По буква "и" не се събира държавна такса за регистрация на чуждестранни паспорти на туристи, извършвана чрез "Балкантурист".

Освобождават се по буква "к" всички документи и книжа: по наказателни дела от общ характер; освобождават се също от заплащане на държавни такси всички книжа и документи по дела за издръжка; по дела за настойничество; по дела за установяване на произход; книжата и документите по определяне и даване помощ на многодетни майки; по обществено подпомагане; по социално-правна охрана на малолетни; по придобиване право на пенсия; по учредяване, регистрация и други промени на държавните предприятия, ТКЗС и ТПК.

По буква "л" не се събира държавна такса за книжата и документите във връзка с дейността на взаимноспомагателните каси - молбите за отпускане на заеми, записите на заповед и др.


Отдел III

ОТГОВОРНОСТИ

По чл. 6


За неплатени или платени в по-малко такси виновните частни и длъжностни лица подлежат на наказание с глоба до тройния размер на невнесените такси.

Независимо от глобата отговорните лица са длъжни да платят невнесените или недовнесени такси.

Размерът на глобата се определя в зависимост от характера на нарушението и размера на невнесените такси.

Независимо от отговорността по чл. 6 за повторно употребяване на държавни таксови марки, за заличаване или прикриване на онези знаци върху тях, които показват, че те вече са употребени, виновните подлежат на наказание по чл. 239 от Наказателния закон.

За присвояване на държавни такси виновните длъжностни лица подлежат на наказание по чл. 106 от Наказателния закон независимо от глобата по чл. 6 от Закона за държавните такси.


По чл. 7


Таксите, събирани по общата и ведомствените тарифи от ведомствата, следва да се внасят по съответните параграфи на приходната част на бюджета на Народната република България. Ведомственият характер на таксите задължава ведомствените органи непрекъснато да упражняват контрол върху правилното определяне и събиране на таксите.

Независимо от контрола на преките ръководители и началници на учреждения, ведомственият контрол, финансово-ревизионните органи и инспекторите по приходите, по бюджета и др. са овластени и едновременно с това задължени да извършват ревизии по определянето и събирането на таксите.

Всички открити нарушения от началниците на учрежденията, от ведомствения контрол и от финансовите органи следва да се констатират с акт.

Актът трябва да съдържа: датата и мястото, където е констатирано нарушението, и обстоятелствата, при които е извършено, трите имена и адресите: на нарушителите, на съставителя на акта и на свидетеля или свидетелите; обясненията на нарушителя и описание на иззетите документи, ако има такива.

Актът се подписва от съставителя, от поне един свидетел и от нарушителя. При отказ на последния да подпише акта това обстоятелство се отбелязва в същия. При подписване на акта нарушителят може да даде възражения по обстоятелствата, изложени в акта.

Обстоятелствата в акта се считат за установени до доказване на противното. В акта се прави предложение за размера на глобата. На нарушителя се дава 7-дневен срок за възражения и представяне на доказателства, както и за изявяване на готовност да внесе веднага таксата. Съгласно последната алинея на чл. 7, в случай че нарушителят внесе таксата преди издаване на постановлението, глобата се събира с намаление 50%.

Въз основа на акта ръководителят на службата издава постановление. В постановлението се посочват: държавният орган, който го издава, обстоятелствата на нарушението, трите имена и точният адрес на нарушителя, кой член от Закона за държавните такси е нарушен и каква глоба е наложена.

В постановлението се посочва и в какъв срок и пред кой съд то подлежи на обжалване.

Постановленията подлежат на обжалване пред народния съд в седемдневен срок по съответния ред на Наказателно-процесуалния кодекс - отдел XXVIII. Ако постановлението не бъде обжалвано в срок, то влиза в сила и подлежи на изпълнение. Когато не се намери нарушителят, за да му се връчи препис от постановлението, последното подлежи на изпълнение, но може да бъде обжалвано по реда, посочен по-горе. Жалбата се подава чрез органа, който е издал постановлението. В нея се посочват и доказателствата.

В писмото, с което се изпраща жалбата до съда заедно с цялата преписка, се посочват и прилагат в акта и доказателствата по нарушението.

Глобите по постановленията се събират от ведомството, което е издало постановлението, по реда, предвиден в Наредбата за събиране на данъците и таксите. Таксата и глобата по постановлението се събират с държавни таксови марки или внасят в Българската народна банка или Държавната спестовна каса.

При ревизиране състоянието на работата по прилагане на Закона за държавните такси и тарифите се проверяват: състоянието на отчетността по събираните такси; внесени ли са навреме таксите, когато се събират по квитанционни книги, спазени ли са правилата на строга отчетност и др. Ведомственият контрол е длъжен поне веднъж в годината да ревизира всички учреждения по ведомството, събиращи държавни такси.

Проверката задължително обхваща периода от предходната ревизия до деня на проверяването.

За резултатите от ревизията ревизорът съставя ревизионен акт. Ревизионният акт се съставя в два броя. Единият остава в ревизираното учреждение, а вторият се представя в учреждението, при което е на работа ревизорът.

Финансовите органи извършват периодични проверки, при които проверяват правилността на събираните държавни такси и тяхното отчитане, реда, съхраняването и използуването на квитанционните книги и другите отчетни книжа и дали редовно се извършват от ведомствения контрол ревизии на подведомствените учреждения.


По чл. 8


Законът за държавните такси не засяга таксите, събирани от митниците, банките, пощите, телеграфите, телефоните, държавните предприятия и Държавната спестовна каса.

Тия организации събират такси по тарифи, одобрени от Министерския съвет.


По членове 9 и 10


Законът за държавните такси е в сила от 1 януари 1952 г.

Тарифите за държавните такси са в сила от 27 февруари 1953 г. До тая дата е в сила 741-во разпореждане на Министерския съвет, обнародвано в "Известия на Президиума на Народното събрание", брой 22 от 14 март 1952 г.


Промени настройката на бисквитките