Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 71 от 13.IX

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 253 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ОТНОСНО СЪДЪРЖАНИЕТО, СТРУКТУРАТА, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА, ПРЕДВИДЕНА В ПРАВОТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ОБЛАСТТА НА ЕНЕРГЕТИКАТА, НА ИНСТИТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 253 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ОТНОСНО СЪДЪРЖАНИЕТО, СТРУКТУРАТА, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА, ПРЕДВИДЕНА В ПРАВОТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ОБЛАСТТА НА ЕНЕРГЕТИКАТА, НА ИНСТИТУЦИИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 332 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 106 ОТ 2006 Г.)

В сила от 13.09.2011 г.

Обн. ДВ. бр.71 от 13 Септември 2011г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3, ал. 2 след думите "Закона за енергетиката" се добавя "и чл. 4, ал. 2, т. 10 от Закона за енергията от възобновяеми източници".


§ 2. Член 6в се отменя.


§ 3. В глава втора се създава раздел ІV:

"Раздел IV

Информация, предоставяна от министъра на икономиката, енергетиката и туризма в съответствие с чл. 4, ал. 2, т. 10 от Закона за енергията от възобновяеми източници

Чл. 8а. (1) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма нотифицира на Европейската комисия актуализирания Национален план за действие за енергията от възобновяеми източници (НПДЕВИ) до 30 юни на годината на приемане на актуализиран план съгласно чл. 12, ал. 5 - 7 от Закона за енергията от възобновяеми източници.

(2) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма до 28 февруари на годината, следваща съответен двугодишен период по чл. 12, ал. 4 от Закона за енергията от възобновяеми източници, уведомява Европейската комисия при отчетено намаляване дела на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия спрямо индикативната крива за съответния двугодишен период и за предприети текущи и планирани бъдещи мерки за привеждане в съответствие в разумен срок.

(3) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма уведомява Европейската комисия за коригиране дела на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия през 2020 г. възможно най-бързо след настъпването и/или узнаването на обстоятелства, представляващи непреодолима сила, когато изпълнението на задължителната национална цел на Република България стане невъзможно поради такава непреодолима сила.

Чл. 8б. (1) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма на всеки две години до 31 декември 2021 г. представя на Европейската комисия доклад за изпълнението на НПДЕВИ.

(2) Докладът по ал. 1 обхваща период от две календарни години преди годината на изготвяне и съдържа информацията съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за енергията от възобновяеми източници.

(3) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма едновременно с представянето на доклада по ал. 1 може да отправи искане до Европейската комисия данните по чл. 13, ал. 2, т. 14 - 16 от Закона за енергията от възобновяеми източници да не бъдат оповестявани.

Чл. 8в. (1) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма нотифицира на Европейската комисия сключени с други държави - членки на Европейския съюз, договори за статистически прехвърляния.

(2) Нотификацията по ал. 1 се извършва за всяка година, в която договорът има действие, до 31 март на съответната следваща година.

(3) Нотификацията по ал. 1 включва информация за количеството и цената на енергията - предмет на статистическото прехвърляне.

Чл. 8г. (1) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма изпраща на Европейската комисия нотификация в случаите на участие на Република България в съвместен проект съгласно чл. 15, ал. 1 от Закона за енергията от възобновяеми източници за дела или количеството на енергията от възобновяеми източници, произведена на територията на Република България, който дял или количество се разглежда като част от общата национална цел на друга/и държава/и - членка/и на Европейския съюз.

(2) Нотификацията по ал. 1 съдържа информация за:

1. планирания енергиен обект за производство на енергия от възобновяеми източници, който ще бъде въведен в експлоатация или реконструиран чрез увеличаване на мощността;

2. дела или количеството на произведена от този енергиен обект енергия от възобновяеми източници, който дял или количество следва да се разглежда като част от общата национална цел на друга държава - членка на Европейския съюз;

3. държавата - членка на Европейския съюз, в полза на която се прави нотификацията;

4. периода в цели календарни години, през който произведената от този енергиен обект енергия от възобновяеми източници се разглежда като част от общата национална цел на друга държава - членка на Европейския съюз.

(3) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма до 31 март на всяка година, включена в периода по ал. 2, т. 4, изпраща уведомление до Европейската комисия и до държавата - членка на Европейския съюз, в полза на която е направена нотификацията.

(4) Уведомлението по ал. 3 съдържа информация за:

1. общото количество енергия от възобновяеми източници, произведена през предходната календарна година от енергийния обект, за който се отнася нотификацията по ал. 1;

2. общото количество енергия от възобновяеми източници, произведена през предходната календарна година от този енергиен обект, което количество се разглежда като част от общата национална цел на друга държава - членка на Европейския съюз, в съответствие с условията на нотификацията.

(5) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма може да оттегли, измени или допълни нотификация по ал. 1 - 4 само след предварителното съгласие на държавата - членка на Европейския съюз, в полза на която тя е направена.

Чл. 8д. (1) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма изпраща на Европейската комисия нотификация в случаите на участие на Република България в съвместен проект съгласно чл. 15, ал. 2 от Закона за енергията от възобновяеми източници, когато определен дял или количество енергия от възобновяеми източници, произведена на територията на трета държава, следва да се разглежда като част от общата национална цел на Република България.

(2) В случаите по ал. 1 се нотифицират:

1. делът или количеството на електрическата енергия от възобновяеми източници, който дял или количество се разглежда като част от общата национална цел на Република България, когато в съвместния проект не участва друга държава - членка на Европейския съюз, или

2. разпределянето на дела или количеството на електрическата енергия от възобновяеми източници, който дял или количество се разглежда като част от общата национална цел на Република България, когато в съвместния проект участват и други държави - членки на Европейския съюз.

(3) Делът или количеството по ал. 2, т. 1 и 2 не може да надвишава дела, съответно количеството на електрическата енергия от възобновяеми източници, което е потребено в Европейския съюз съгласно чл. 15, ал. 3 от Закона за енергията от възобновяеми източници.

(4) Нотификацията по ал. 1 съдържа информация за:

1. въведения в експлоатация или реконструирания чрез увеличаване на мощността енергиен обект за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници;

2. дела или количеството на произведената от този енергиен обект електрическа енергия от възобновяеми източници, който дял или количество следва да се разглежда като част от общата национална цел на Република България;

3. съответните финансови договорености - при спазване на изискванията за поверителност;

4. периода в цели календарни години, през който произведената от този енергиен обект електрическа енергия от възобновяеми източници се разглежда като част от общата национална цел на Република България.

(5) В нотификацията по ал. 4 се включва информация за дела или количеството на произведената електрическа енергия от възобновяеми източници от енергийния обект на територията на трета държава, който дял или количество се използват за вътрешни цели на тази трета държава, като към нотификацията се прилага писмено потвърждение на информацията по ал. 4, т. 2 - 4 от страна на третата държава.

(6) При наличие на нотификация по ал. 1 министърът на икономиката, енергетиката и туризма до 31 март на всяка година, включена в периода по ал. 4, т. 4, изпраща уведомление до Европейската комисия и до третата държава, която е потвърдила проекта в съответствие с ал. 5.

(7) Уведомлението по ал. 6 съдържа:

1. информация за общото количество електрическа енергия от възобновяеми източници, произведена през предходната календарна година от енергийния обект, за който се отнася нотификацията по ал. 4;

2. информация за общото количество електрическа енергия от възобновяеми източници, произведена през предходната календарна година от този енергиен обект, което количество се разглежда като част от общата национална цел на Република България в съответствие с условията на нотификацията;

3. доказателства за изпълнение на условията по чл. 15, ал. 2 и 3 от Закона за енергията от възобновяеми източници.

(8) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма може да оттегли, измени или допълни нотификация по ал. 1 - 7 само след предварителното съгласие на третата държава, участваща в съвместния проект.

Чл. 8е. (1) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма изпраща на Европейската комисия нотификация в случаите на сключване на споразумение за съвместна схема за подпомагане използването на енергия от възобновяеми източници между Република България и държави - членки на Европейския съюз.

(2) Нотификацията по ал. 1 съдържа определеното в споразумението правило за разпределение на количествата енергия между участващите държави.

(3) Правилото за разпределение се нотифицира до 31 март на годината, следваща годината, в която правилото поражда действие.

(4) При наличие на нотификация по ал. 1 министърът на икономиката, енергетиката и туризма ежегодно до 31 март на годината, следваща годината, в която се прилага споразумението за съвместна схема, изпраща уведомление до Европейската комисия.

(5) Уведомлението по ал. 4 съдържа информация относно общото количество енергия, произведено през годината, за което количество ще се прилага правилото за разпределение."


§ 4. В допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Наименованието "Допълнителна разпоредба" се изменя така:

"Допълнителни разпоредби".

2. В § 1 думите "Директива 2001/77/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно насърчаване на производството и потреблението на електроенергия от възобновяеми енергийни източници на вътрешния електроенергиен пазар (ОВ L, бр. 283 от 27.10.2001 г., изменена с Директива 2006/108/ЕО на Съвета от 20 ноември 2006 г. за адаптиране на директиви 90/377/ЕИО и 2001/77/ЕО в областта на енергетиката поради присъединяването на България и Румъния - ОВ L, бр. 363 от 20.12.2006 г.)" и думите "Директива 2003/30/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно насърчаване използването на биогорива и други възобновяеми горива за транспорт (ОВ L, бр. 123 от 17.05.2003 г.)" се заличават, а след думите "Директива 93/76/ ЕИО на Съвета" (ОВ L, бр. 114 от 27.04.2006 г.)" се поставя запетая и се добавя "Директива 2009/28/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 април 2009 г. за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и за изменение и впоследствие за отмяна на директиви 2001/77/ЕО и 2003/30/ЕО (ОВ, L 140/16 от 05.06.2009 г.)".

3. Създава се § 1а:

"§ 1а. Разпоредбите на чл. 8а - 8д, които се отнасят за държавите - членки на Европейския съюз, се прилагат и за държавите - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 5. (1) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма представя на Европейската комисия първия доклад за изпълнението на НПДЕВИ до 31 декември 2011 г.

(2) Докладът по ал. 1 съдържа информацията съгласно § 5, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергията от възобновяеми източници.


§ 6. Навсякъде в наредбата, включително в наименованието, думите "Европейските общности" се заменят с "Европейския съюз".


§ 7. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките