Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 61 от 28.VII

ИНСТРУКЦИЯ № И-4 ОТ 30 АВГУСТ 2011 Г. ЗА ПОДБОРА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ГРАЖДАНСКИ ЛИЦА ЗА РАБОТА В СЛУЖБА "ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ"

 

ИНСТРУКЦИЯ № И-4 ОТ 30 АВГУСТ 2011 Г. ЗА ПОДБОРА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ГРАЖДАНСКИ ЛИЦА ЗА РАБОТА В СЛУЖБА "ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ"

В сила от 16.09.2011 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.72 от 16 Септември 2011г., отм. ДВ. бр.61 от 28 Юли 2017г.

Отменена с § 1, т. 1 от Инструкция за отмяна на Инструкция № И-4 от 2011 г. за подбора на военнослужещи и граждански лица за работа в служба "Военна информация" и на Инструкция № 2 от 2011 г. за определяне на реда за създаване, използване и закриване на информационните фондове и за контрола върху тях в служба "Военна информация" - ДВ, бр. 61 от 28 юли 2017 г., в сила от 28.07.2017 г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се определят редът и процедурите по подбора и изучаването на военнослужещи и граждански лица за работа в служба "Военна информация".


Чл. 2. Подборът и изучаването на военнослужещи и граждански лица за нуждите на служба "Военна информация" се осъществява в съответствие със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Правилника за организацията и дейността, специфичните условия и ред за назначаване на личния състав и за изпълнение и прекратяване на службата в служба "Военна информация", приет с ПМС № 230 от 2010 г. и тази инструкция.


Чл. 3. Подборът на военнослужещи и граждански лица за работа в служба "Военна информация" е непрекъснат процес, който обхваща създаването и поддържането на база от перспективни лица, изучаването на кандидатите и представянето им за разглеждане и назначаване по установения ред.


Чл. 4. Контингентът за подбор на кандидати за работа в служба "Военна информация" са военнослужещи и граждански лица с необходимия образователен ценз и квалификация, притежаващи съответните качества, чуждоезикова подготовка и мотивация за работа във военното разузнаване.


Чл. 5. (1) Подборът и изучаването на военнослужещи и граждански лица за нуждите на служба "Военна информация" се извършва от структурата по управление на човешките ресурси в тясно взаимодействие със съответните дирекции и отдели на службата и органите по човешките ресурси на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Българската армия, висшите учебни заведения, държавни органи и организации.

(2) Дейностите по подбора и изучаването на набелязаните кандидати за работа в служба "Военна информация" се провеждат при условия и по реда, определени в приложение № 1 (поверително).


Раздел II.
Изисквания към военнослужещите и гражданските лица, изучавани за приемане на работа в служба "Военна информация"

Чл. 6. В служба "Военна информация" могат да бъдат назначавани:

1. военнослужещи, които отговарят на изискванията на чл. 141 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

2. цивилните служители при условията и по реда на чл. 290 и 291 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.


Чл. 7. Военнослужещите и гражданските лица, изучавани за работа в служба "Военна информация", следва да отговарят и на следните допълнителни изисквания:

1. да притежават трайна мотивация за работа във военното разузнаване;

2. да са с изградени положителни лични, делови, морално-волеви и психични качества;

3. да са здрави, с добре развити физически данни;

4. да имат положителни резултати от психологически изследвания за установяване на пригодност за работа в предвиденото направление на дейност по ред и условия, определени в акт на министъра на отбраната;

5. да имат разрешение за достъп до класифицирана информация за работа в служба "Военна информация".


Чл. 8. Военнослужещите и гражданските лица, които се подбират за работа в служба "Военна информация", трябва да отговарят и на специфични изисквания, посочени в приложение № 2 (поверително).


Раздел III.
Планиране и организиране на работата по подбора и изучаването на военнослужещи и граждански лица за нуждите на служба "Военна информация"

Чл. 9. Планирането и организирането на работата по подбора на военнослужещи и граждански лица за длъжности в служба "Военна информация" се осъществява от структурата по управление на човешките ресурси.


Чл. 10. Планирането на потребностите от военнослужещи и цивилни служители се извършва на основата на прогнозите за преминаване на военната служба и кариерно развитие на офицерите, сержантите и цивилните служители в съответствие с нуждите на служба "Военна информация" съгласно приложение № 3 (поверително).


Чл. 11. Издирването, насочването и изучаването на военнослужещи и граждански лица за работа в служба "Военна информация" се извършват съгласно приложение № 4 (поверително).


Чл. 12. Приемането на военна служба и назначаването на длъжности на военнослужещи и цивилни служители се извършва в съответствие със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за държавния служител и Кодекса на труда и Правилника за организацията и дейността, специфичните условия и ред за назначаване на личния състав и за изпълнение и прекратяване на службата в служба "Военна информация" (поверително).


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 70 от Правилника за организацията и дейността, специфичните условия и ред за назначаване на личния състав и за изпълнение и прекратяване на службата в служба "Военна информация", приет с ПМС № 230 от 2010 г. (поверително).


§ 2. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник" и отменя Инструкция за подбора на военнослужещи и граждански лица за работа в служба "Военна информация", рег. № 01743 от 09.04.2001 г. на директора на служба "Военна информация", утвърдена от министъра на отбраната на Република България (поверително).


Промени настройката на бисквитките